פורום שברי צוואר הירך

אוסטיאופורוזיס מכונה בעברית "דלדול עצם". זוהי מחלה המאופיינת במסת עצם נמוכה. הפגיעה באיכות העצם מגבירה את הסיכון לשברים. איבוד העצם הוא תהליך "שקט" מתקדם בהדרגה ללא סימנים חיצוניים כלשהם לפני השבר הראשון. השברים האופיינים לאוסטיאופורוזיס יהיו בעיקר בעמוד השדרה, בצוואר הירך ובאמה (סמוך לשורש כך היד). ניתן כיום לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים. שברי צוואר ירך הם סיבוך חמור של מחלת האוסטיאופורוזיס. כמעט תמיד נדרשת התערבות ניתוחית ואצל כשליש מהסובלים משבר זה תהיה ירידה משמעותית בתפקוד היומי ואובדן היכולת לחיים עצמאיים עד כדי צורך בתהליך שיקום ממושך או אף אשפוז סיעודי. שברי צוואר הירך מגדילים את הסיכון לתחלואה ולתמותה.
282 הודעות
231 תשובות מומחה

מנהל פורום שברי צוואר הירך

שלום, מהן אפשרויות הטיפול במקרה שקורה שבר ירך לא טיפוסי במטופלת בפרוליה ויש צורך להפסיק את הטיפול ולעבור לתרופה אחרת? כיצד נמנעים מהתופעות של עליית הסיכון לשברים עם הפסקת טיפול בפרוליה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. המידע על אודות מעבר מפרוליה לטיפולים אחרים הוא בבחינת מדע בהתהוות. צריך יהיה לשקול את הסיכון שבטיפולים האחרים הן לגבי החמרה של השבר האטיפי והן לגבי הגנה מפנים שברים שבהפסקה. ממליצה לפנות למומחה עצם שינהל את הטיפול. רפואה שלמה

תודה על עזרתך, וברשותך אוסיף ואשאל: האם ההמלצה להתייעץ עם מומחה עצם מכוונת לאנדוקרינולוג מומחה לאוסטיאופורוזיס? או לאורתופד? והאם קיים צוות רב תחומי/ בין מחלקתי באיזה מרכז רפואי שיכול לתת מענה לתופעות לוואי נדירות אך חמורות מסוג זה? תודה מראש

02/03/2019 | 14:52 | מאת: גיל ח.

אמא שלי אשה בת 87 עם שבר בצוואר הירך, כרגע נמצאת באיכילוב. רוצים לנתח אותה עם הרדמה כללית. השאלה שלי היא, האם חייבים לנתח? כי זה מסוכן לאשה בגילה. אם חייבים, מה הטיפול לאחר מכן . תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. ההחלטה על ניתוח בעקבות שבר בצוואר הירך, מול טיפול שמרני, תלויה בגיל המטופל, מצבו הכללי, מחלות הרקע, מצב תפקודי לפני השבר ופוטנציאל שיקומי. אם ההחלטה היא לנתח, כנראה שכל ההיבטים הללו נבחנו. לאחר הניתוח והשיקום, חשוב שתברר לגבי טיפול מונע שברים נוספים - טיפול לאוסטאופורוזיס. רפואה שלמה

21/12/2017 | 16:10 | מאת: דליה

שלום רב, אני מטופלת בשנים האחרונות בפרוליה לאוסטיאופורוזיס. עלי לעבור ניתוח אורוגניקולוגי בגישה נרתיקית הכוללת חתכים ניתוחיים. האם צפוי עיכוב בהחלמה? האם יש סיכון מוגבר לזיהומים או המלצה על טיפול אנטיביוטי מונע?

לוקחת אקטונל פעם בחודש ועכשיו לאחר חודשיים הופיע. לי דלקת בחניכיים האם עלי להפסיק?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. תרופות מקבוצה זו אינן גורמות דלקות חניכיים. באופן נדיר ולאחר שימוש ממושך עלול להיווצר סיבוך בחלל הפה בשם "אוסטאונקרוזיס של הלסת". מומלץ להיוועץ ברופא שיניים. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
17/10/2017 | 15:02 | מאת: ארז הלבנון

לבין הקלה בתופעת העצירות שאני סובל ממנה ? תודה .

13/10/2017 | 21:35 | מאת: אבי

אדם מבוגר קיבל פורטיאו למספר חודשים לטיפול באוסטופורזיס קשה וזה עזר לו. כעת בשל בדיקות דם האנדריקונולוג אמר שיש להפסיק פורטיאו ולעבור לפורוליה. בדיוק בתקופה זאת המטופל אמור לעבור ניתוח ומפחד להתחיל באותו מועד גם עם הזריקה וזאת לאחר שקרא שיש חשש לתופעות לוואי כמו זיהומים בעור ולא רוצה להסתכן בתקופה רגישה זאת של ניתוח. כמה זמן נשארת ההשפעה של פורטאו בגוף לאחר סיום לקיחתה? האם ניתן לעשות הפסקה של חודש-חודשיים בין הסיום של פורטיאו וההתחלה של פורליה מבלי לאבד את ההשפעה של פורטיאו? או אולי בכ"ז להמשיך עוד חודש עם פורטאו בתקופת הניתוח וקצת לאחריה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. נשמע שהמקרה של המטופל מורכב ושרופא אנדוקרינולוג מעורב. את השאלות הנוגעות להחלטות טיפוליות עצמן, יש להפנות אליו או למישהו אחר שמכיר את כל הפרטים. באופן כללי - מספר חודשי טיפול בפורטיאו זו תקופה קצרה מאוד. השפעת הפורטיאו פגה די מהר ללא גיבוי בתרופה דוגמת פרוליה ובהחלט כדאי לא להשאיר ללא טיפול. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
17/09/2017 | 12:15 | מאת: גיל

אימי בת 84 הופנתה לבדיקת אולטרסאונד עקב נפיחות ברגליים וכאבים תוצאות הבדיקה : באספקט ap מימין הודגמה תפיחות רקמה רכה באורך 1.3 ס"מ עם בליגינג עם טישטוש גבולות. באספקט השמאלי- אותו ממצא ללא בליגינג. מהם פשר הממצאים? האם אולי עדות לדלקת? מהו הטיפול המומלץ? תודה גיל

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב לצערי, איני הכתובת לשאלה זו. מציעה לפנות לרופא שהפנה את אמך לבדיקה. רפואה שלמה.

09/09/2017 | 23:44 | מאת: סיגל

בת 60 עם אוסטיאופורוזיס קשה עם שברים, מטופלת בפרוליה. בעקבות דלקות חוזרות בשלפוחית השתן הומלץ לי על טיפול מונע בהיפרקס (פעמיים ביום)בתוספת ויטמין c ליצירת סביבה חומצית. האם טיפול כזה לאורך זמן עלול להזיק לעצמות?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. השפעה שלילית של היפרקס על העצם אינה ידועה לי. מציעה לשוב לרופא שמנהל את הטיפול באוסטאופורוזיס להערכה של תזמון הופעת הדלקות החוזרות והטיפול בפרוליה. רפואה שלמה

07/09/2017 | 12:37 | מאת: רינה

שלום הומלץ לי לקבל זריקת פורוליה, קראתי על הסיכונים הנלווים, האם יש תחליף לזריקה או טיפול אחר תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רינה שלום רב. קיימים טיפולים רבים. מניחה שאם הומלצה זריקת פרוליה, הרופא/ה שהמליץ/ה שקל/ה את העניין והכי טוב לדון על כך איתו/ה, מאחר ואיני מכירה את הפרטי המקרה. רפואה שלמה

09/09/2017 | 17:13 | מאת: רינה

כיצד ניתן לקבוע תור אל דר ליאנה טריפטו באופן פרטי,? אני מחפשת טלפון והוא לא מופיע בשום מקום.

האם חשוב לבצע בדיקת צפיפות עצם חוזרת באותו מקום שבו נעשתה הבדיקה הקודמת? מה שכרוך בתשלום מלא עבור הבדיקה, או שאפשר לבחור בבית חולים אחר, שבו קיימת השתתפות כספית של הקופה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. מבלי להיכנס לשיקול הכלכלי, כמובן, יש חשיבות גדולה לביצוע בדיקת מעקב באותו המכון ובאותה מכונת צפיפות עצם (לפעמים המכונות מתקלקלות ויוצאות מכלל שימוש ומוחלפות). שווה לברר גם את זה. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
13/07/2017 | 15:55 | מאת: מיכל

בת 58. נוטלת מידי יום יוטירוקס 50 ,סדן 600 וויטמין די. בדיקת צפיפות עצם הראתה בירך השמאלי- 1.5- בעמוד השדרה- 0.3- מה עלי לעשות? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. מאחר ופענוח בדיקת צפיפות עצם אינו כולל רק את המספרים אלא מחייב הערכה של גורמי סיכון נוספים לשברים, ממליצה לפנות לרופא המטפל. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
03/06/2017 | 15:45 | מאת: שרה פרישמן

אני התחלתי לקבל פורטאו ואני מזריקה חודש(28 ימים) . שאלתי: מה קורה אם חל עיכוב באספקת המזרק החדש? הוזמן המזרק אך לא סופק בזמן. האם יכולה להיות הפסקה של יום או מספר ימים לתחילת ההזרקה שוב?

שלום רב. לא נורא אם ישנה הפסקה של מספר ימים. לגבי אספקה לפני תום החודש - יש לברר את הכללים בבית המרקחת. רפואה שלמה

שלום, האם יש סיבה לשקול(למשל מבחינת איכות העצם, תופעות לוואי משמעותיות, בטיחות) מעבר לטיפול בתרופה אחרת אחרי כ- 5 שנות טיפול בפרוליה לאוסטיאופורוזיס? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. קיים ניסיון מחקרי עם פרוליה למשך 10 שנים המראה על יעילות ובטיחות. לפרוליה משך פעילות של שישה חודשים ואחריהם השפעתה פגה, זו הסיבה שהתדירות המומלצת הינה פעם בחצי שנה ואין לחרוג מכך. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
08/05/2017 | 14:08 | מאת: מירית

אבי נוטל כדורי סידן. כשהוא נוטל אותם אחרי ארוחה לא חלבית הוא חש אי נוחות רבה בבטינו בעוד כשהוא נוטל אותם דווקא עם ארוחה חלבית, תחושת האי נוחות לא קיימת. כל זה בניגוד למה שרשמה הרופאה כי עדיף לא ליטול סידן עם ארוחה חלבית. זה דיי תמוהה היות ומוצרי חלב אמורים להכיל סידן ותוספת סידן בנוסף היא רק בנוסף למה שנצטרך בכל מקרה, אם כך, מדוע לא לצרוך אותם יחד?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. אכן מומלץ ליטול את כדור הסידן במרחק מה מהארוחה החלבית מהסיבה שהסידן שבחלב והסידן שבתוסף "מתחרים" על הספיגה וזו פחות יעילה. אולם, צריך גם להקשיב ללא ספק למטופל ואם זו הדרך שבה אביך מצליח לקבל את המינון המומלץ, הייתי ממשיכה כך. רפואה שלמה

02/04/2017 | 11:27 | מאת: חן

אני מטופלת מזה כמה שנים עם פוסלן. בחודש האחרון כאבים חזקים בפירקי יריכיים במיוחד הצד השמאלי גוררת רגל וקשה לי לעמוד וללכת הרבה שעות.שאלתי מה ניתן לעשות ע"מ לא ליסבול מכאבים.האם זה דורש ניתוח?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. מציעה שתתייעצי עם רופא אורטופד. רפואה שלמה

שלום רב! האם אפשר לדחות בכשבועיים (אחרי החצי שנה) קבלת זריקת פרוליה? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, מתנצלת על האיחור הרב במענה שאולי יהיה רלוונטי לזריקה הבאה - אותה בהחלט לא מומלץ לדחות (שבוע לכל היותר). רפואה שלמה.

לקריאה נוספת והעמקה
18/11/2015 | 18:25 | מאת: DS

שלום, בהנתן שרמת ויטמין D נמוכה מהמומלץ, האם צריך לנרמל את רמת ויטמין D לפני קבלת עירוי אקלסטה? האם אפשר לעשות זאת תוך כדי הטיפול? תוך כמה זמן ממתן ויטמין D בטיפות עולה רמתו לנורמה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. חד משמעית - רמת ויטמין די צריכה להיות תקינה לפני עירוי אקלסטה. מהירות העליה תלויה ברמת החסר ובמינון - תוך חודש אפשר במקרים מסוימים להשיג רמה תקינה. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. חד משמעית - רמת ויטמין די צריכה להיות תקינה לפני עירוי אקלסטה. מהירות העליה תלויה ברמת החסר ובמינון - תוך חודש אפשר במקרים מסוימים להשיג רמה תקינה. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
18/11/2015 | 20:07 | מאת: DS

תודה על התגובה האם רמת ויטמין D של 63 nmol/L הינה תקינה? אם היא נמוכה מדי, מה המינון הנדרש כדי לנרמל אותה ומה פרק הזמן הנדרש לכך?

לקריאה נוספת והעמקה
03/11/2015 | 11:14 | מאת: מיש שהו

שלום. אבי נפגע בתאונה, ושבר את צוואר הירך. הרופאים ביצעו הלחפת מפרק. (עוד לא היה יעוץ שלאחר הטיפול). בחיפוש באינטרנט מצאתי שכתוב שאחרי ביצוע ניתוח כזה,יש הגבלות תנועה: אסור להצמיד רגליים, יש לישון עם כרית בין הרגליים, אסור להצליב רגליים, אסור לכופף את הרגל כך שנוצרת זווית שפחותה מ 70 מעלות, אסור לסובב את הרגל, וכדומה. רציתי להבין אם הגבלות התנועה הן רק לתקופת השיקום, או שהגבלות אלו הן הגבלות תמידיות, לצמיתות. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. מציעה לך להפנות שאלה זו לפורום שמנוהל ע"י מומחה באורטופדיה או פיזיוטרפיה. ככל שידוע לי, ההגבלות הן לתקופה ולא לצמיתות. חשוב - במידה והשבר התרחש כתוצאה מחבלה קלה יחסית, כגון נפילה מגובה עמידה - לפנות לבירור וטיפול באוסטאופורוזיס שככל הנראה קיים כבסיס לשבר. רפואה שלמה

04/11/2015 | 14:33 | מאת: מיש שהו

שלום רב. מציעה לך להפנות שאלה זו לפורום שמנוהל ע"י מומחה באורטופדיה או פיזיוטרפיה. ככל שידוע לי, ההגבלות הן לתקופה ולא לצמיתות. חשוב - במידה והשבר התרחש כתוצאה מחבלה קלה יחסית, כגון נפילה מגובה עמידה - לפנות לבירור וטיפול באוסטאופורוזיס שככל הנראה קיים כבסיס לשבר. רפואה שלמה

06/10/2015 | 10:33 | מאת: דר' אלונה אהרונוביץ

שלום רב , הייתי רוצה להתייעץ לגבי מטופלת כיום בת 76 . טופלה באלנדונט 10 שנים . הטיפול הופסק לשנתיים . במהלך תקופה זו חלה ירידה משמעותית ב- TSCORE בירך ימין .ירידה מ- 1.8 ל- 2.4 . האם היית ממליצה לחדש ביספוספונט או לבחור טיפול אחר ? גורםי סיכון :גיל , משקל גוף נמוך , ללא שכלות מגיל 40 תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

דוקטור שלום, עניתי לך למייל הפרטי. יום טוב

דוקטור שלום, עניתי לך למייל הפרטי. יום טוב

09/09/2015 | 09:44 | מאת: אביבה

בת 64 פעם ראשונה עשיתי בדיקת צפיפות עצם. תוצאות:ממוצע חוליות (L2-L4( 0 .814 T SCRORE -3.2 עם עקמת בחוליות L1-L4 .קיבלתי מרופא כללי אקטונל פעם בחודש וקלציום וויטמין d. איזה המלצות נוספות יש למניעת שבר?

לקריאה נוספת והעמקה

אביבה שלום רב. ההמלצות הכלליות הן פעילות גופנית נבונה, הימנעות מעישון, מניעת נפילות, צריכת סידן טובה (כ 1200 מ"ג ביום כולל התוסף). רפואה שלמה

19/08/2015 | 22:01 | מאת: שם טוב חנה

אני מטופלת באקלסטה קיבלתי עירוי לפני שנה בערך בזמן אחרון מופיעה לי שיעול וקוצר נשימה ,לא מזמן אפילו אושפזתי האם יכול להיות תופעה של הטיפול ???

לקריאה נוספת והעמקה

חנה שלום רב. מאוד לא סביר, גם בגלל הזמן שחלף וגם בגלל תופעת הלוואי עצמה. רפואה שלמה

חנה שלום רב. מאוד לא סביר, גם בגלל הזמן שחלף וגם בגלל תופעת הלוואי עצמה. רפואה שלמה

09/08/2015 | 21:21 | מאת: שלה שייקה

אני כבת 76 מאובחנת מזה מס' שנים כחולה באוסוטופרוזיס.לאחרונה קיבלתי המלצה לטיפול תרופתי בתרופה הנ"ל.כמו כן אני מאובחנת כחולת מונגוזיספונגוזיס.שהינה מחלת עור כרונית.ומטופלת בטיפול תרופתי ללחץ-דם. אשמח לקבל אינפורמציה מכם אם יש אפשרות לקבל סיוע רפואי.בעלויות התרופה.../ גופים שונים שיכולים לסייע בידי אודה על התיחסותכם.

לקריאה נוספת והעמקה

שילה שלום. התרופה רשומה בסל התרופות במספר התוויות, אנא פני לרופא שהמליץ לך על הטיפול על מנת שידאג להגיש מסמכים לאישור. אנא וודאי שהוא מודע לרקע הרפואי שלך. אם תקבלי אישור לתרופה במסגרת הסל ועדיין תזדקקי לסיוע במימון, ניתן לנסות להגיש "ועדת חריגים" דרך עובדת סוציאלית בקופת חולים או לפנות לארגון הנקרא "חברים לרפואה". רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה

שילה שלום. התרופה רשומה בסל התרופות במספר התוויות, אנא פני לרופא שהמליץ לך על הטיפול על מנת שידאג להגיש מסמכים לאישור. אנא וודאי שהוא מודע לרקע הרפואי שלך. אם תקבלי אישור לתרופה במסגרת הסל ועדיין תזדקקי לסיוע במימון, ניתן לנסות להגיש "ועדת חריגים" דרך עובדת סוציאלית בקופת חולים או לפנות לארגון הנקרא "חברים לרפואה". רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
13/07/2015 | 23:43 | מאת: רפי

שלום רב, אני בן 60 עשיתי בדיקת צפיפות עצם והתוצאות L4-2.9 lL3-2.6 L2-2/8 L1 - 2.8 כללית מינוס 2.8 לאחר שלושה חודשים של הזרקות של פורטיאו, החלו כאבי רגליים ומרפקים הרופא שלי המליץ בפני להחליף תרופת בשם RECHALANGE אני מבקש לברר פורטיאו לעומת תרופת בשם RECHALANGE יעילות התרופה(לא מצאתי מידע בנוגע לתרופה ) תודה

לקריאה נוספת והעמקה

רפי שלום רב. איני מכירה תרופה בשם זה. אני חושבת שכוונתו של הרופא להפסיק לתקופה את הפורטיאו, לראות אם הכאב עבר ואז לחדש את הטיפול ולראות אם הכאב חוזר. לשיטה זו קוראים rechallenge, או אתגור מחדש. רפואה שלמה.

רפי שלום רב. איני מכירה תרופה בשם זה. אני חושבת שכוונתו של הרופא להפסיק לתקופה את הפורטיאו, לראות אם הכאב עבר ואז לחדש את הטיפול ולראות אם הכאב חוזר. לשיטה זו קוראים rechallenge, או אתגור מחדש. רפואה שלמה.

12/07/2015 | 01:30 | מאת: אוה

שלום רב, לפמי כ-3 שבועות קיבלתי עירוי של אקסטה, מאז כמעט כל יום אני סולת מכואבי ראש, ואיני חשה במיטבי. אני לוקחת גם ויטמין D3 2000 ו B12 וקלציום. האם יכול להיות קשר לאחד מהתרופות האלה לכאבי הראש. רב תודות מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

אוה שלום רב. עירוי אקלסטה עלול לגרום לתופעה דמוית שפעת כולל כאבי ראש, מספר ימים לאחר הזריקה. שלושה שבועות נראה חריג. ויטמין די, בי 12 וסידן אינן גורמות לרוב לכאבי ראש. מציעה שתיגשי להבדק אצל הרופא שלך. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה

אוה שלום רב. עירוי אקלסטה עלול לגרום לתופעה דמוית שפעת כולל כאבי ראש, מספר ימים לאחר הזריקה. שלושה שבועות נראה חריג. ויטמין די, בי 12 וסידן אינן גורמות לרוב לכאבי ראש. מציעה שתיגשי להבדק אצל הרופא שלך. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
28/06/2015 | 23:53 | מאת: ענת

האם סידן זה יכול לעזור במצבים של אוסטרופוזיס קשה? ושבר לפני חצי שנה בחוליה L3.

לקריאה נוספת והעמקה

ענת שלום רב. תכשיר זה הינו תוסף סידן וישנן הוכחות גם במחקרים בבני אדם כי נספג טוב יותר מתרכובות סידן אחרות. במחקרים בבעלי חיים הראו כי מונע איבוד עצם. חשוב לציין כי אינו מחליף תרופות אחרות לאוסטאופורוזיס אלא משתלב בטיפול. רפואה שלמה

14/06/2015 | 18:28 | מאת: אורית

אני בת 62,בבדיקת צפיפות עצם נמצא מינוס 3.5 בגב, קיבלתי הפניה לאקלסטה ואני די חוששת מתופעות הלוואי- אני סובלת מרגישות רבה במערכת העיכול( מעי רגיז), מכאבים בפי הטבעת ומבארטס בוושט.כ"כ מכאבי פרקים.כיצד הזריקה תשפיע עלי?ןמה אם אצטרך טיפולי שיניים או ניתוח אחר(יש לי אבנים בכיס המרה)?בתודה אורית.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. תופעות לוואי של זריקת האקלסטה מופיעות בכשליש מהחולים בשלושה ימים ראשונים אחרי הזריקה וזו תמונה דמויית שפעת - כאבים מפושטים, לעיתים גם חום. לרוב אין תופעות במערכת העיכוב. מומלץ לשתות הרבה ואם אין התווית נגד, ליטול כדור לכאבים בהמלצת הרופא. אם תצטרכי טיפול שיניים תוכלי לעשות אותו גם לאחר קבלת הזריקה אולם אם ישנו טיפול גדול שמתוכנן, מומלץ להשלימו לפני. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
09/06/2015 | 19:34 | מאת: לאה סידלניק

ד"ר ליאנה שלום! אני מקבלת אקלסטה מידי שנה במהלך 3 שנים. האם יש אפקטיביות בהמשך הטיפול? עלי לציין שאני בת 69,נשאית ברקה 2. עברתי טיפולים בעקבות סרט שד. אשמח לתשובתך. בכבוד רב לאה

לקריאה נוספת והעמקה

לאה שלום רב. האם את עדיין מקבלת טיפול הורמוני ואם כן, איזה?

לאה שלום רב. האם את עדיין מקבלת טיפול הורמוני ואם כן, איזה?

07/06/2015 | 23:12 | מאת: יפעת אושרת - פינק

שלום וברכה, אימי בת 75 נפלה ונחבלה. על פי צילום ס.טי זוהו אצלה שברים "קטנים", בעצם הסקרום. כרגע היא מוגבלת באופן משמעותי בתנועה ויכולה בעיקר לשכב. ונמסר לנו כי הטיפול הנחוץ הוא טיפול שמרני. שכיבה ומנוחה בשילוב הדרגתי של ישיבה ותנועה. ולאחר מכן שיקום בבית חולים שיקומי. אני מאוד מודאגת מהשכיבה הממושכת ורוצה לדעת אם הטיפול נכון? ומהו הטיפול המיטבי במקרה זה כדי לא לאבד ימים יקרים של טיפול טוב, יפעת

יפעת שלום רב. כמובן שאין כל אפשרות לתת יעוץ פרטני דרך האינטרנט, בלי להכיר את הפרטים. באופן כללי, הטיפול לשברים בעצם הסקרום הוא אכן שמרני. לא לשכוח - כאשר אמך תחלים מהשלב החריף, להגיע לרופא המטפל ולשאול על טיפול לאוסטאופורוזיס שיתכן וקיימת לאור המצאות השבר. רפואה שלמה

יפעת שלום רב. כמובן שאין כל אפשרות לתת יעוץ פרטני דרך האינטרנט, בלי להכיר את הפרטים. באופן כללי, הטיפול לשברים בעצם הסקרום הוא אכן שמרני. לא לשכוח - כאשר אמך תחלים מהשלב החריף, להגיע לרופא המטפל ולשאול על טיפול לאוסטאופורוזיס שיתכן וקיימת לאור המצאות השבר. רפואה שלמה

01/06/2015 | 12:07 | מאת: דר' אלונה אהרונוביץ , רוקחת קלינית

שלום רב, מטופלת בת 77 נפלה במדרגות והיה לה distal femur fracture , ולפני זה לא טופלה בהקשר לאוסטאופורוזיס ולא נבדקה צפיפות העצם. תפקוד כלייה תקין . האם היית ממליצה להתחיל טיפול בביספוספונט או לבצע צפיפות עצם קודם לכן ? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום דר' אהרונוביץ. כמה מחשבות : שבר בפמור דיסטלי לרוב מתרחש לאחר טראומה חזקה - על כן חשוב מאוד להבין מה היה מנגנון השבר. בנפילה ממדרגות אפשר "לעוף" די חזק. אילו היתה מטופלת ע"י ביספוספונטים, הייתי חושבת בראש ובראשונה על שבר אטיפי שבמקרים נדירים יכול להיות גם במטופלים ללא BP ברקע - בכל מקרה חשוב מאוד לראות את הצילום ולהתרשם. לאישה בגיל זה בכל מקרה מומלץ לבצע בדיקת צפיפות עצם כך שאם זה לא מדי מורכב, כדאי. בברכה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, סבתי בת ה-76, הסובלת מאוסתופורוזיס, נפלה ביום שישי האחרון. מצילום רנטגן שבוצע לה ביום שישי ניראה שבר שגולש לאזור האגן. ביום שישי, עם הבאתה לחדר המיון ולאחר ביצוע צילום הרנטגן, נאמר לנו כי ייתכן איחוי טבעי שימשך זמן. היום, הודיע לנו הרופא כי מחר היא תיכנס לצילום CT שלאחריו יוחלט האם נדרשת התערבות ניתוחית בגלל שבר שגולש לאגן. בפורומים ומאמרים שקראתי, זה ניראה כי ממליצים לעשות ניתוח עד 48 שעות מקרות השבר. אשמח לדעת מה הסכנות בביצוע ניתוח בחלוף 48 שעות והאם לא עדיף במצבים מסוימים לתת לשבר להתאחות על פני הסכנה שבניתוח. אציין כי בארבע שנים האחרונות סבתי ביצעה שני צנתורים באחד מהם הושתל לה STANT. בתודה מראש על המלצתך.

לקריאה נוספת והעמקה

שרון שלום רב. המידע שקראת, לגבי תועלת בניתוח מהיר, נכון למטופלים עם שבר בצוואר ירך ולא באגן כך שככל הנראה לא רלוונטי עבור סבתך. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
04/06/2015 | 11:01 | מאת: שרון

תודה על תגובתך. השבר הוא במפרק הירך, האם יש בכך סכנה לאור פרק הזמן שעבר (כמעט שבוע)?

20/05/2015 | 16:48 | מאת: פאני

אני מזריקה פורטאו כ 15 חודשים. זריקת הפורטאו שלי לא היתה בקירור במשך 4 ימים. נאמר לי שהיא אסורה לשימוש. קופת החולים לא מאשרת מתן מרשם נוסף לחודש זה. מה עליי לעשות כשאקבל את הזריקה בתחילת החודש הבא? האם אפשר להמשיך אז בהזרקה כרגיל?

שלום פאני. אין שום בעיה, מתחילת החודש פשוט תחזרי לטיפול כמו קודם. וגם - אל תדאגי, הפסקה זו לא תפגע בהשפעת התרופה. רפואה שלמה

שלום פאני. אין שום בעיה, מתחילת החודש פשוט תחזרי לטיפול כמו קודם. וגם - אל תדאגי, הפסקה זו לא תפגע בהשפעת התרופה. רפואה שלמה

08/04/2015 | 08:37 | מאת: יעלי

שלום רב, אני צריכה להתחיל לקחת תרופה משלימה בשם femara כטיפול משלים בסרטן השד.עקב תופעות הלוואי שלה הפוגעות ברמת צפיפות העצם ועקב כך שרמת צפיפות העצם הנוכחית שלי היא 2.3-, המליצה האונקולוגית להתחיל גם טיפול מונע באוסטיאופורוזיס ולקחת גם סידן. שאלתי היא: איזו טיפול נראה לכם שמתאים לי? כרגע לוקחת סידן בנוזל : קלמדין. האם זה בסדר? מידע נוסף: גילי: 59 מטופלת גם בתת פעילות של בלוטת התריס. תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום יעלי. טיפול בפמרה ותרופות דומות לה מאיץ איבוד עצם כתוצאה מירידה בכמות האסטרוגן - האפקט של התרופה. אכן מקובל לתת טיפול בתרופות שמעכבות איבוד עצם - כגון ביספוספונטים או denosumab. צריכת סידן נאותה (בתזונה, או אם לא מגיעים לצריכה מומלצת, בתוסף) ורמה תקינה של ויטמין די חיוניות אף הן. רפואה שלמה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום יעלי. טיפול בפמרה ותרופות דומות לה מאיץ איבוד עצם כתוצאה מירידה בכמות האסטרוגן - האפקט של התרופה. אכן מקובל לתת טיפול בתרופות שמעכבות איבוד עצם - כגון ביספוספונטים או denosumab. צריכת סידן נאותה (בתזונה, או אם לא מגיעים לצריכה מומלצת, בתוסף) ורמה תקינה של ויטמין די חיוניות אף הן. רפואה שלמה.

לקריאה נוספת והעמקה
02/04/2015 | 19:55 | מאת: רבקה

שלום רב, אני מבקשת לברר באם ניתן להפסיק הזרקת פורטיאו, לאחר שלושה חודשים של הזרקות, למשך שבוע ימים ולאחר מכן להמשיך ההזרקות.

שלום רב. אומנם זו לא השיטה המומלצת, אבל אין בעיה להפסיק לשבוע. רפואה שלמה

28/03/2015 | 11:20 | מאת: אריאלה

שלום ד"ר, לאחרונה גילית שסבתא שלי (בת 83) מזה כשנתיים נוטלת באופן יומיומי רוקאסט פלוס פעמיים ביום. היא קיבלה את זה בגלל שפרקה את הכתף בנפילה מהמדרגות והיא ממשיכה ליטול את זה בגלל כאבי פרקים ועצמות. האם יש בכך סכנה שבגיל כזה היא נחשפת בצורה כרונית לקודאין? האם יש פתרון חילופי מקודאין לכאבים כרונים? והאם לא מומלץ בגילה לקחת סידן וויטמין די? (לא ברור לי מדוע הרופאה שלה לא רשמה לה עוד מזמן אם היא סובלת מכאבי מפרקים...) אשמח לייעוץ, תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

אריאלה שלום. לא רק קודאין, גם קפאין ואקמול. יחד עם זאת, כאן זה לא המקום להמליץ טיפול חלופי ובהחלט ממליצה שתתייעצי עם רופא/ת המשפחה. לגבי סידן וויטמין די - בגיל זה מומלצת צריכת סידן סביב 1200 מ"ג ליום ורמה תקינה של ויטמין די בדם. אם לא מגיעים לזה בתזונה - מומלץ לצרוך תוסף. רפואה שלמה

אריאלה שלום. לא רק קודאין, גם קפאין ואקמול. יחד עם זאת, כאן זה לא המקום להמליץ טיפול חלופי ובהחלט ממליצה שתתייעצי עם רופא/ת המשפחה. לגבי סידן וויטמין די - בגיל זה מומלצת צריכת סידן סביב 1200 מ"ג ליום ורמה תקינה של ויטמין די בדם. אם לא מגיעים לזה בתזונה - מומלץ לצרוך תוסף. רפואה שלמה

21/01/2015 | 12:51 | מאת: עידית

אני מזריקה לעצמי פורטיאו מזה כחצי שנה. האם ישנן בדיקות תקופתיות שעלי לבצע במהלך הטיפול בפורטיאו, או שעלי להמתין עד סוף הטיפול.אודה לתשובתך , עידית

שלום רב כמעט שנה וחצי לקחתי זריקות פורטיאו בחודשיים האחרונים היו לי כאבים באוזניים ותחושות לא נעימות כמו כן ערך נמוך של סידן בשתן בעבר לקחתי שנתיים אקטונל שבועי ומאחר ששברתי תת עצם ירך עברתי לזריקות כעט המליצו שאמשיך בפוסלאן... יש לי פקטור 5 האם יש מגבלה לקחת פרוטלוס?? והאם זה לא עדיף מפוסלאן,?? אודה על ההתייחסות ( אני בת 56)

לקריאה נוספת והעמקה

שלום גתית. את מתארת השתלשלות מורכבת וכמובן שאני יוכלה רק לייעץ בקווים כללים. פרוטלוס קשור לעליה בסיכון למאורעות קרשי דם וכך גם חסר בפאקטור V. אחרי שנה וחצי או שנתיים של טיפול בפורטיאו מקובל להשלים טיפול ע"י פוסאלן או תרופה אחרת מקבוצה זו וטיפול בפרוטלוס בתסריט זה פחות נחקר. אני בטוחה שמומחה אוסטאופורוזיס מעורב, כך שמציעה לך לדון עם הרופא שמכיר את הסיפור לעומק. רפואה שלמה

29/12/2014 | 12:19 | מאת: דקלה

שלום רב, שמי דקלה מדריכת פילאטיס בוגרת מכון ווינגייט ומדריכה להתעמלות בונה עצם. מעוניינת לתת אימונים לקבוצות או ליחידים בירושלים. ניתן ליצור איתי קשר בנייד : 054-4823482

26/12/2014 | 22:32 | מאת: דוד

שלום רב אימי בת 80 בקרוב, סובלת מאוסרופרוזיס קשה, טופלה מעל 10 שנים בפוסלאן ואחרי כן באקטונל. כרגע הפסיקה בהוראת מומחה למחלה. הרופא שלח אותה לאיסוף שתן 24 ש' , ופעמיים יצא תוצאות נמוכות בין 29-36 . רמת ויטמין d+ pth תקינים לחלוטין. לוקחת קלצ'יצו+ 10 טיפות ויטמין d . תחת הטיפול שקיבלה שברה פעמיים + ניתוחים את צוואר הירך + סדק באגן בחלק הקדמי לאחרונה . מה ניתן לעשות כדי לעזור לספוג את הסידן בגוף ? הרופא רוצה להתחיל איתה במתן פורטאו. האם ניתן לתת לה למרות שלא סופגת את הסידן ? וכן מה העלות החודשית ? תודה דוד.

לקריאה נוספת והעמקה

דוד שלום. כמובן שלא אוכל להתייחס לנכונות ההמלצה - אין להשוות בין עצת מומחה שנתנה בעקבות בדיקה ובחינת הנתונים לבן עצה אינטרנטית. באופן כללי - פורטיאו הוא טיפול טוב לאנשים לאחר שנים של פוסאלן ושברים למרות הפוסאלן. רמות נמוכות של סידן בשתן אינן מהוות התווית נגד לטיפול. העלות היא לא מבוטלת, גם לאחר אישור התרופה דרך הסל - כ 400 ש"ח לחודש. יש לוודא מספר נקודות בהקשר לעלות - שאמך תקבל " תקרת תרופות" - כלומר סכום חודשי שהיא מוציאה על כל התרופות לא יעלה על סכום מסויים (כולל הפורטיאו) ואז העלות היא נמוכה באופן משמעותי. פנה למזכירות במרפאה שלה. אם אמך ניצולת שואה, תוכל לקבל פורטאו (או כל טיפול אחר לאוסטאופורוזיס) ללא תשלום. לבירור - משרד האוצר - 03-5682651 . רפואה שלמה

25/12/2014 | 19:34 | מאת: ניבה

שלום רב לאחר סרטן השד עלי להתחיל לקחת במשך חמש שנים תרופה מעכבת ארומטאז נמסר לי שהיא גורמת לירידה בצפיפות העצם עשיתי לאחרונה בדיקת צפיפות עצם ונמצאה אוסטאופניה בינונית וקשה. לא ברור לי האם עלי(בת 52)להסתפק בלקיחת סידן וויטמין די ולהיות במעקב או להתחיל ישר עם תרופות למניעת אוסטאופרוזיס? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

ניבה שלום רב. את שואלת שאלה מצויינת וחשובה מאוד. התשובה תלויה בהרבה משתנים - גובה, משקל, שברים קודמים, סיפור משפחתי של שברים, מהי צפיפות עצם בדיוק, מחלות נוספות ועוד. מציעה שתפני לאנדוקרינולוג או מומחה לאוסטאופורוזיס עם הממצאים ותתקבל ההחלטה בעניין. רפואה שלמה

לקריאה נוספת והעמקה
17/12/2014 | 09:21 | מאת: אביים

אמי בת 82 נטלה פוסלן במשך 10 שנים והפסיקה. בת'ופת נטילת הפוסלן היו לה מספר שברים . האם בגילה יש צורך להמשיך בתרופה חליפית? היא פעילה והולכת מדי יום ככל שיש לה אנרגיה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. בהחלט כן. גיל 82 הוא סיבה לתת טיפול ולא ההפך. על אחד כמה וכמה אם היו שברים על טיפול קודם. ממליצה בחום לפנות למרפאת אוסטאופורוזיס. רפואה שלמה

שלום רב. בהחלט כן. גיל 82 הוא סיבה לתת טיפול ולא ההפך. על אחד כמה וכמה אם היו שברים על טיפול קודם. ממליצה בחום לפנות למרפאת אוסטאופורוזיס. רפואה שלמה

07/12/2014 | 10:26 | מאת: מירב

ניסיון וביקורת על סידן אמורפי

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. אין לי עדיין נסיון קליני עם התכשיר לפיכך לא יכולה גם להעביר ביקורת. מפנה אותך לאתר שלהם בו מתואר המידע (גם המדעי) הקיים. http://en.density-calcium.co.il/?CategoryID=319 רפואה שלמה

רציתי לעשות ביטוח והסוכן אמר שאם אני חולה אוסטאופורוזיס אי אפשר לקבל אותי לביטוח וחבל שלא עשיתי לפני ... :-(

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. אין לי ידע ברפואת חיתום לביטוח אבל אני חושבת שתלוי מה מידת האוסטאופורוזיס וגם ממליצה מאוד שהסוכן ינסה לפנות לכמה חברות ביטוח, יותר מאחת. לא נראה סביר שיסרבו לתת ביטוח אלא אולי יחריגו את המחלה והסיבוכים שלה (שברים) או שהפרמיה תהיה בהתאם. רפואה שלמה

שלום רב. אין לי ידע ברפואת חיתום לביטוח אבל אני חושבת שתלוי מה מידת האוסטאופורוזיס וגם ממליצה מאוד שהסוכן ינסה לפנות לכמה חברות ביטוח, יותר מאחת. לא נראה סביר שיסרבו לתת ביטוח אלא אולי יחריגו את המחלה והסיבוכים שלה (שברים) או שהפרמיה תהיה בהתאם. רפואה שלמה

09/09/2014 | 18:30 | מאת: עדנה

כ-15 דקות לאחר הזרקה ראשונה של פורטאו, חשתי זרמים חזקים לאורך עמוד השדרה (מהאגן ומעלה) שבאו בגלים. ניסיתי ליצור קשר עם הרופא המטפל, ללא הצלחה. בינתיים לא המשכתי עם התרופה ואני תוהה מה עלי לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה

עדנה שלום רב. אני חושבת שמאחר ולא מדובר בטיפול דחוף ברוב המקרים, וניתן להמתין מספר ימים עד לבירור העניין, מוטב שאכן תפני לרופא שהחליט על הטיפול. רפואה שלמה

שלום רב, אני בת 67 ויש לי אוסטאופורוזיס קשה. נאמר לי כי יתכנו שברים אפילו מהתעטשות. נשלחתי לבדיקת EMG בשל תחושת נימול ביד וברגל. מבקשת לדעת : 1. האם קיים סיכון לשבר עקב 'קפיצת הגוף כולו' כתוצאה מהזרם החשמלי המועבר במסגרת בדיקת EMG ? 2. האם ישנה בדיקה חלופית ? 3. במידה ואין בדיקה חלופית, האם ניתן לבקש להוריד את הוולט כך שהחשמול יקפיץ פחות ? בתודה מראש, דנה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. איני חושבת שקיים סיכון . לגבי עוצמת הגיורי ממליצה לך להתייעץ עם נוירולוג. רפואה שלמה

שלום רב. איני חושבת שקיים סיכון . לגבי עוצמת הגיורי ממליצה לך להתייעץ עם נוירולוג. רפואה שלמה

07/08/2014 | 19:25 | מאת: מרי

ברצוני לנסוע לחול. מזה כשנה אני מזריקה פורטאו. שאלתי: מה האפשרויות לנסוע בזמן הטיפול? אפשר להפסיק לשבוע הנסיעה? תודה מראש על תשובתך

לקריאה נוספת והעמקה

אולי כוונתך לאוסטאופניה?

אולי כוונתך לאוסטאופניה?

11/06/2014 | 17:16 | מאת: מ.ל

כמה זמן (בשנים) סביר/בטוח להיות מטופלת בפרוליה וכעבור כמה שנים נהוג לשקול את המשך הדרך בדומה למה שקורה עם הביספוספונאטים? האם יש מקום לבצע בדיקות כל שהן, למשל סמני שחלוף עצם או צפיפות עצם, תוך כדי הטיפול בפרוליה או לפני שלוקחים זריקה נוספת?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. המידע ממחקר קיים על 7 שנות טיפול. בארץ רוב האנשים המטופלים - קבלו עד כה הרבה פחות שנים מזה טיפול (כי התרופה נכנסה לפני כ 3 שנים). בשונה מביספוספונטים, קיים הפיכות מסויימת בפעולת התרופה ולכן יתכן והגבלה על שנות שימוש תהיה פחות נחרצת. התרופה מעלה צפיפות עצם, כך שיש הגיון למעקב. לגבי מרקרים - תלוי גישה אישית של הרופא ותלוי במטופל. רפואה שלמה.

03/06/2014 | 11:07 | מאת: ענת

יש לי לפעמים קליקים בצוואר והיום היה לי קליק שממש שמעו וגם כאב לשנייה, זה מסוכן או שקליקים זה דבר נורמלי? מה צריך לעשות עם זה?

לקריאה נוספת והעמקה
02/06/2014 | 19:31 | מאת: נועה

נפלתי עם הגב, בדיוק על הקו של עמוד השדרה, על פינה של קיר. זאת לא היתה נפילה חזקה מדי, פשוט חבטה ואין לי כאבים רציניים, פשוט לא נעים. זה אפשרי שאיכשהו יהיה נזק לעמוד השדרה בצורה הזאת? למה זה יכול לגרום? יכול להיות גם שלא נרגם שום נזק? אשמח לתשובה!

25/05/2014 | 08:37 | מאת: גב

שלום אני בת 50 עם אוסטאופרוזיס שהתגלה לפני 15 שנה בעקבות נפילה ושבירה של הסקרום בעקבות שבר חדש נפילה נוספת ושבירת 2 חוליות - התחלתי להיות מטופלת בריבון. אני סובלת מכאבי גב הרופאה המליצה לי לשקול לעבור לפורטאו . מעוניינת לדעת תופעות לווי והאם מה הדברים שצריך לקחת בחשבון לאור גילי וההיסטוריה שלי רופאת הנשים ממליצה לי לקחת הורמונים האם סותר את התקופות שאני לוקחת היום? האם בעייתי עם הפורטאו במידה ועוברת לקחת אותו

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב. יש כמה שאלות שעולות מהסיפור. האם תחת ריבון היו שברים נוספים? האם היה שיפור בצפיפות עצם? מדוע למעשה קיימת אוסטאופורוזיס באישה צעירה ? כל השאלות האלה מצריכות מענה ע"י מומחה בתחום, בטרם יוחלט על טיפול זה או אחר. רפואה שלמה

שלום רב. יש כמה שאלות שעולות מהסיפור. האם תחת ריבון היו שברים נוספים? האם היה שיפור בצפיפות עצם? מדוע למעשה קיימת אוסטאופורוזיס באישה צעירה ? כל השאלות האלה מצריכות מענה ע"י מומחה בתחום, בטרם יוחלט על טיפול זה או אחר. רפואה שלמה