פורום פיזיולוגיה של המאמץ

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפיזיולוגיה של המאמץ עוסקת בתהליכים המתרחשים בגוף כפועל יוצא של מאמץ ופעילות גופנית. פורום פיזיולוגיה של המאמץ מיועד לאנשים בריאים וכן לחולים במחלות כרוניות, המעוניינים להביא לשינוי ולהתייעלות המערכות הגופניות שלהם, לשפר יכולות ספורטיביות מחד ולהתגבר על מגבלות בריאותיות מאידך. הפורום עוסק בביצוע של פעילות גופנית בהתאמה אישית מתוך הבנת הקשר שבין תמונת המצב הגופנית העכשווית לבקרה של מערכות הגוף השונות. הידע והמחקר הפיזיולוגי עוזרים לנו להתגבר על הגורמים המגבילים את התפקוד היומיומי שלנו בזמן מנוחה ובעת מאמץ גופני, ובכך לחזק את פעילות הלב, לטפל בסוכרת ויתר לחץ דם ולשפר את איכות ותוחלת החיים שלנו.
1314 הודעות
1221 תשובות מומחה

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ

02/05/2012 | 10:39 | מאת: שניאור

" סבולת שרירית ומספר חזרות רב, לא דורש סיבים לבנים מסוג IIb, כי אם, סיבי שריר מסוג IIa, שהם בעלי יכולת כפולה לשחרר אנרגיה לאורך זמן רב יותר והם בעלי נפח קטן יותר." לגבי הנפח קטן יותר - בגלל זה נפוצה ההנחה , שחשבתי שהיא מוטעית , שדווקא האנשים המנופחים ( סיבי IIB ) הם פחות חזקים יחסית לנפחם? ועוד דבר אחרון - אותם סיבים הם בעלי נפח גדול יותר כי הם סופחים אליהם יותר נוזלים? ( שבפועל לא משמשים תפקיד ישיר בכיווץ )

03/05/2012 | 19:44 | מאת: שניאור

האם סיבי שריר מסוג lla מכילים הרבה כלי דם שבעצם מעברים חמצן ואספקת מזון... אז למה בכל זאת הם שוקלים פחות יחסית לנפחם ?

01/05/2012 | 21:58 | מאת: שניאור

מדוע אנשים שמתאמנים בחדר כושר באופן רגיל מסוגלים לעשות הרבה יותר עליות מתח ( 10 , 12 ואף 20 חזרות לפעמים...) מאנשים הרבה יותר גדולים ומנופחים מהם? חבר שלי אמר לי שזה בגלל ששרירי הרגליים שלהם , שלא משתתפים בתנועה, מכבידים ומהווים משקל מוסף.... אז נכון שלאותם בודי בילדרים יש רגליים מאוד גדולות , אך גם הרחב הגבי ושרירי הזרוע חזקים ובגודל מפלצתי, כך ששוב יש פרופורציה ולכן השאלה שלי שוב רלוונטית . המחשבה שלי הייתה זה שהם "מתוכנתים" לאימון של כוח מירבי ( בדכ רוב התרגילים עם 5 חזרות) , וזה פוגע להם ביכולת לבצע אימון של סיבולת שריר. חבר שלי חושב שאלו שטויות , ומי שמתאמן על כוח מירבי משתפר אף בסיבולת שרירית ( 10-20 חזרות).. חשבתי גם על רעיון של התנייה קלאסית- אדם חזק מאוד רגיל להשקיע כמות רבה של אנרגיה בזמן קצר ביותר , ברגע שהוא מניף משקל , לא משנה בכמה ק"ג , הוא מפעיל ישר את כל הכוח שלו ( צימוד אסוציאטיבי בין משקולת כלשהי להפעלת כוח מקסימלי ), ובכך מבזבז את כל הקיראיטין פוספט בתחילה .. מה דעתך חורש ? :)

שניאור, ראשית אני נהנה מהמחשבה המקורית שלך! התשובה היא ראשית, שבאמת ככל שהאדם כבד יותר עליו להרים משקל רב יותר. שנית, סבולת שרירית ומספר חזרות רב, לא דורש סיבים לבנים מסוג IIb, כי אם, סיבי שריר מסוג IIa, שהם בעלי יכולת כפולה לשחרר אנרגיה לאורך זמן רב יותר והם בעלי נפח קטן יותר.

01/05/2012 | 21:15 | מאת: אנה

בשנים האחרונות הבינו את החשיבות של חיזוק וגמישות שרירי הישבן.במיוחד לספורטאים. . שאלתי היא: מה החשיבות של מתיחות לשרירי העכוז? 2.מתי למתוח את שרירי הישבן? האם לפני האימון או לאחריו? טנקס

אנה, נכון מאוד, ישנה חשיבות אבה לחזק ובאותה נשימה להאריך את שרירי הישבן, במיוחד למנוע את הקיצור שלהם שיכל לגרום לשקע מותני מופרז. אני ממליץ לבצע חימום דנאמי ומתיחות קצרות לשרירי הגב והישבן לפני האימן כמו גם ליתר השרירים ובסוף האימון לעבוד על שיפור טווח התנועה והגמשתו באופן ממוקד.

01/05/2012 | 21:04 | מאת: דוד

ראיתי שיש הרבה שאלות על תוסף מגנזיום לרוכבי אופניים ולרצים ריצות. האם באמת יש משמעות ללקיחת תוסף מגנזיום לספורטאים שכאלה? או שאלה תוספים שעוד מעט "ירדו מהמדף" כאשר ימציאו כדורים חדשים? 2.עוד נושא שראיתי שנשאל פה רבות הוא נושא המקלחות של חום וקור בסיום אימונים קשים. האם באמת המקלחות האלה חשובות או לא? תודה רבה ולילה טוב

דוד, נכון היו בפורום שאלות רבות על הנושאים שהזכרת והתשובות נתנו בהתאם בגוף הטקסט. מגנזיום, הוא אחד מהתוספים שהוכחו במחקרים רבים כבעלי חשיבות לספורטאים בדרג מקצועי. לגבי המקלחות, והשילוב של חום וקור לסירוגין, יכל לעזור להתאושש, אבל לא הייתי נסחף לביצוע לאחר כל אימון- אולי פעם עד פעמים בשבוע.

01/05/2012 | 08:44 | מאת: סני

אני מתאמן באופן קבוע 40-50 ק"מ בשבוע. פעם בארבעה חודשים מרגיש ששריר התאומים מתחיל לכאוב ולהיות רגיש ונתפס בריצה קצת יותר מהירה מריצה קלה (מבצע חימום ומתיחות בעיקר שלש שריר התאומים לפני האימון). מה אפשר לעשות כדי ששריר התאומים לא יהיה רגיש, האם זה חוסר בתזונה(לוקח מגנזיום ספורט על בסיס קבוע בלילה לפני אימון) סידן, אשלגן, מלח ?

סני, אם אתה רץ בנפח אימונים של 40-50 ק"מ בשבוע וכל מה שמפריע לך הוא שריר תיאומים תפוס פעם ב-4 חודשים, אז מצבך טוב מאוד. יכולים להיות גורמים רבים לתופעה, בדרך כלל תשישות ומחסור באנרגיה לשריר. אולם בכל מקרה אני ממליץ "להוריד הילוך" ביום כזה, כדי לא להביא לנזק לשריר. אפשר לשלב במהלך תוכנית האימונים 2-3X בשבוע תרגול אקטיבי לחיזוק סבולת שרירי השוק (25-30 חזרות כ-3 סטים משקל גוף +20%) בשילוב עם מתיחות, בדרך כלל זה ימנע את התחושות המתוארות.

02/05/2012 | 10:15 | מאת: סני

תפישת השריר מתרחשת בריצה כמעט קלה, האם יכול להיות מחסור תזונתי, אני לא אוכל מלח בכלל רק מה שמתקבל מהמזון הרגיל האם יכולי להיות חוסר במלחים ? מה הסבירות לחוסר באשלגן, ויטמין E או B12? עיסוי ספורטיבי עם כאבי תופת בד"כ עוזר, אבל השאלה האם יכול להיות חסר תזונתי ?

28/04/2012 | 18:43 | מאת: שוורץ שרון

שלום חורש, שאלתי אלייך היא כזו: שני רצים מתמודדים בתחרות ריצה: האחד מתמודד בריצת 1,500 מ' והשני בריצת 10,000 מ' למי משניהם חשוב יותר הספק אירובי גבוה? נמק. אודה על תשובה דחופה... התלבטותי היא ההבחנה בין הספק אירובי מרבי לבין הספק אירובי גבוה???

ריצת 1500 מטר נחשבת ריצת הספק, היא משלבת את שימוש רב במאגרי גליקוגן כבדי ושרירי והיא מתבצעת בעצימות גבוהה מהסף האנאירובי- מכאן שבמהלך הריצה הגוף יצבור חומצת חלב עד שיגיע בסוף הריצה לרמות ההספק המירבית שהיא נמצאת בזמן שאנו מעבר ליכולת של ביקרבונט (בופר) לבצעה פיצוי מטבולי הולם לחומציות המצטברת ומכאן ההספק.

28/04/2012 | 03:07 | מאת: שניאור

היי , קיימים אצלנו ברקמת השריר סיבים לבנים, אדומים , וורודים.. בעבודה על כוח עובדים בעיקר הסיבים הלבנים , אלה שאינם צורכים חמצן. אתה יכול לנקוב לי בכמות הסיבים ( באחוזים) האדומים והוורודים שמשתתפים בעבודה על סיבולת שריר - 20 חזרות לערך ?? קיים גם מושג סיבולת כוח . מה ההבדל בינו לבין סיבולת שריר? תודה חורש :)

שניאור, המעורבות של סוגי הסיבים השונים משתנה בהתאם לסוג הגירוי והן בהתאם לשרירים המעורבים והאינדבדואל המתאמן. ישנה שונות רבה לגבי אחוז הסיבים האיטים או המהירים בשרירים שונים בגוף ושונות רבה בין אינדיבידואלים שונים. מכאן, שאין לי אפשרות לתת לך את היחס המבוקש באחוזים, אולם, אני יכל לומר לך שאם מדובר ב- 20 חזרות לצורך העניין בפשיטת ברך, רוב הסיבים שישתתפו יהיו מהסוג המהיר מסוג IIa & IIb &IIc. סבולת שרירית היא מושג כללי, בהגדרה אחד ממרכיבי הכושר הגופני שמיצג את האפשרות לחזור על פעולה מאומצת ולהתמיד בה לאורך זמן. סבולת כוח- מושג ספציפי יותר שמיצג עבודת התנגדות, שמערבים בה בעיקר סיבי שריר IIa, שמסוגלים לגייס כוח לאורך זמן באמצעות מטבוליזם אנאירובי לקטי וכן הם עשירים במיטוכונדריות שיכולות להפיק גם מטבוליזם אירובי.

27/04/2012 | 20:09 | מאת: מיטל

שלום, האם יש מקום להוסיף תוספי תזונה לשיפור הכושר ותחזוק הגוף? אני רוכבת על אופניים רכיבה מאומצת כשעה ביום שישה ימים בשבוע. אני מרגישה קצת לא נעים כלפי הגוף שלי שאני לא שוחה בשגעון הזה של Q 10 ושות'- אבל באמת שאין לי מושג (אני כן לוקחת תוספים אחרים למטרות אחרות). בקיצור אשמח לשמוע על מה אתה ממליץ וגם אם אינני לוקחת- האם זה אכן בגדר 'הפקרה' של הגוף+נזק עתידי מובטח שמחכה לי אי שם בפינה...? הרבה תודה.

מיטל, לא, את לא בסכנה מפעת חוסר שימוש בתוספי מזון. מעבר לכך במקרים רבים אנשים גורמים לעצמם נזק דוקא בעקבות שימוש יתר בתוספי מזון. חשוב להקפיד אל תזונה מאוזנת המתאימה לך כספורטאית. תוספי מזון מסיימים הוכחו כבעלי ערך מוסף לספורטאים, בעיקר ברמת ההתאוששות הטובה יותר. אם את מרגישה טוב ולא חשה תשישות כרונית, המשיכי להתאמן ולאכול נכון ודי בכך.

30/04/2012 | 13:07 | מאת: מיטל

במידה מסוימת ויש לי פגיעות אולי בגלל זה של המערכת החיסונית. אילו תוספי מזון למשל כן הוכחו שמסיעים ומה יכול כן להתאים במקרה שלי? הרבה תודה

26/04/2012 | 20:36 | מאת: שבי

קראתי מאמר על שימוש בטכניקה של מקלחות ניגודיות חמים וקרים לאחר אימון. היה רשום שם: "ממריץ את מערכת העצבים האוטונומית". תוכל להסביר לי בפשטות מה זה אומר המשפט הזה? אני לא מבין במושגים האלה! תודה

מערכת העצבים האוטונומית,היא חלק ממערכת העצבים ההיקפית, שהיא חלק ממערכת העצבים של הגוף. מערכת העצבים האוטונומית אחראית על וויסות פעולות שאינן מכוונות באופן מודע, כלומר אינן נתונות לשליטת התודעה ונמשכות גם כאשר אדם ישן או מחוסר הכרה, כגון פעימות סדירות של הלב, הנשימה, הפרשת הזעה והרוק וכיווץ והרחבה של כלי דם. הקונטרסטים מגרים את הפעולות הנ"ל ובכך מביאים לתרגול של הפעולות העצביות שונות.

23/04/2012 | 11:37 | מאת: שלמה

שלום, לפני כמה ימים הלכתי לדיאטנית בנוגע לטיפול ניקוי הגוף בגלל רפלוקס. הדיאטנית הסבירה לי הכל. אך, אני לא מבין מה נחשבת מנה קטנה מבחינת פרוסות לחם. כרגע, אני אוכל פרוסת לחם אחת וירק כלשהו (מלפפון , גזר) ומחכה 3 שעות, זה בסדר? קצת מידי?

שלמה, אני לא בטוח שירדתי לסוף דעתך ואני מציע שתחזור לדיאטנית שלך ותשאל אותה בקונטקסט של התפריט שלה. בכל מקרה במקרה של רפלוקס, רצוי לאכל מנות קטנות ולהוריד את רמת השומנים והחומציות בתזונה. אפשר להשתמש בסותרי חומצה לפי הצורך.

שלום רב, בן 37, לא מעשן, בריא בדר"כ, גובה 1.88, משקל 97. לחץ דם 120/80, קצב לב במנוחה 79. עושה פעילות גופנית אך לא באופן קבוע (לעיתים עם הפסקות של מספר שבועות). עובד שנים רבות בהי-טק ולכן מבלה מול המחשב ברוב שעות היום. ברצוני לתאר תופעה שקרתה לי 3 פעמים בשנה האחרונה. בעת פעילות גופנית, כחצי שעה עד שעה מתחילת הפעילות בהם הדופק יציב סביב 135-145 פעימות לדקה הדופק מזנק בפתאומיות לדופק מקסימלי (180-190) למשך כדקה עד שתי דקות ורק לאחר מכן יורד שוב לדופק מאמץ נורמלי. בזמן שבו הדופק מזנק לדופק מקסימלי אני מרגיש חולשה כללית בגוף, טשטוש קל וכאילו הגוף העומד "להכבות", אך איני חש לחץ בחזה או קשיי נשימה קיצוניים. תופעה זאת קרתה לי באימון ספינינג (לפני שנה), במעבר מהליכה לריצה בחד"כ (לפני 3 חודשים), ובעת הליכה מהירה (אתמול בערב) כאמור חצי שעה עד שעה לאחר תחילת האימון. התופעה אינה מתרחשת בכל פעם שאני מבצע פעילות גופנית. לפני כשנה ביצעתי את הבדיקות הבאות: 1. בדיקת אקו לב במאמץ ללא עדות אקוקרדיוגרפית לאיסכמיה משמעותית. 2. אקו דופלר: חדר שמאל אינו מורחב, דפנותיו בעובי תקין, התתכווצות הגלובלית והאזורית תקינה. מקטע פליטה מוערך 60%. עליה שמאלית מורחבת במידה קלה. חללי הלב הימניים בגודל תקין. שורש האאורטה ברוחב תקין. מבנה תקין של המסתמים. בדופלר הודגמה אי ספיקה מיטרלית מזערית, לא נמצא תפליט פריקרדיאלי. 3. ארגומטריה: הדופק שהושג 169, אחוז מהדופק המקסימלי: 91.3, הבדיקה נמשכה 10 דקות. לציין קיום שינויי ST-T לא ספציפיים במנוחה. נצפתה PVC אחת. ללא עדות לקיום איסכמיה כללית במאמץ. תגובה נורמוטנסיבית למאמץ. לחץ הדם בשיא המאמץ 160/80. מספר METs מקסימלי 11.7. חשוב לי לציין כי שלושת המקרים בהם חוויתי את התופעה לעיל התרחשו בימים בהם הייתי עייף למדי (לאחר טיסה ארוכה, או מחסור בשעות שינה) ובכושר גופני בינוני עקב פעילות גופנית לא סדירה. שאלתי היא: האם התופעה שתיארתי "נורמלית" ועלולה להתרחש עקב כושר גופני ירוד יחסית ו/או עייפות מצטברת בלבד? או שבהכרח מדובר כאן בהפרעת קצב / בעיה קרדיולוגית אחרת הדורשת אבחון נוסף? אודה לכם מאוד על תשובתכם. רונן

רונן,במפורש לא נורמלית, עליך לבצע הולטר (בדיקת אקג 24 שעות) ומומלץ מעקב קרדיולוגי. הבעייה היא שלא תמיד אפשר לתפוש את הפרעת הקצב ולכן אמליץ לך לנסות להכנם למכון לשיקום לב קרוב לביתך, כדי שתוכל להתאמן שם תקופה מסיימת תחת מעקב של טלמטרית אקג.

20/04/2012 | 20:55 | מאת: מתן

אני מתאמן כדי לשפר את יכולת הניתור שלי. אחד התרגילים שאני עושה זה: http://www.youtube.com/watch?v=MMwgjOtmoBM 1.איך אני מונע אימפקט על הברכיים בתרגיל זה? 2.השרירים סביב הברכיים מתחזקים בתרגיל זה? תודה רבה

סקווט בקפיצה, מומלץ רק למתאמן מיומן ומאומן. אפשר להוריד מרמת האימפקט בשימוש במשטח מיוחד, או בקפיצה מלמטה למדרגה.

17/04/2012 | 10:25 | מאת: יפהלה

אני בת 55 סובלתמשוןרה של בעיות רפואיות ביניהן התחלת אוסיפרוזיס בעמוד שדרה..בעיות של שרירים....ועוד עוד. ברור לי כי אני צריכה להיכנס להליכי דיאטה ופעילות גופנית אינטנסיבית אך מבוקרת ומפוקחת. אני מחפשת מדריך שידע להבין את המכלול וינחה אותי באופן קבוע לפעילות גופנית מתאימה. אינני מחפשת מדריך כושר "רגיל"....אלא כאמור מקצוען אמיתי המבין היטב בנושא. אני גרה באיזור הקריות ואשמח לקבל המלצה מתאימה. אנא ראו בהודעה זאת קריאת s o s.

יפהלה, אני יודע שבמרכז רפואי בני ציון בחיפה, יש פיזיולוג ומערכת של שיקום לב שלדעתי, יכולים לסייע לך.

18/04/2012 | 12:00 | מאת: יפהלה

אולם אינני זקוקה לשיקום לב אלא עצמות ושרירים.

16/04/2012 | 23:40 | מאת: אילן

רשמת לי "בתור אדם מן השורה שעוסק בפעילות גופנית לבריאותו והנאתו," יש תקופות שאנחנו רוכבים ורצים אפילו מדים יום ויןם, לכן חשוב לי לעזור לגוף להתאושש. מה החשיבות של המקלחות האלה? למשל מקלחת עם מים וקרח, או מקלחת עם מים חמים וקרים?

17/04/2012 | 12:03 | מאת: שניאור

האנשים שגרים בקטבים סובלים פחות מבעיות בריאותיות ואיכות חייהם טובה יותר ... חשבו בתחילה שזה בגלל צריכה של דגים מהים הפתוח, מסתבר שזה לא רק זה , אלא הקור מפחית אצלהם את התסמינים של דלקות שמדי פעם מתרחשות. הדלקת שנגרמת מסיבות שונות ( באופן עקיף גם מפציעות מאימונים אינטנסיביים) אינה מתפשטת בגוף וכך עוברת מהר יותר ... אז נראה לי שהכי טוב זה לשקול מעבר לאחד הקטבים , יש לך 2 אופציות לצפוני או לדרומי P-:

יותר מכך שניאור, בעלי החיים התת ימים החיים במים הקפואים של הקוטב, ביחוד צדפות וצבי ים הם בעלי תוחלת חיים של מאות שנים...אז אם כבר לקוטב, צא ולמד מהטרידקנה.

15/04/2012 | 23:37 | מאת: ירדן

שלום חורש! רציתי לדעת האם יש אפשרות ללמוד בארץ נושאים הקשורים לפזיולוגיה של המאמץ או דברים דומים? אם לא,איפה מומלץ בחול ללמוד

לצערי, עדיין אין מסלול מובהק לפיזיולוגייה של המאמץ באוניברסיטאות הגדולות. אני יודע שיש מסלול לתואר שני בחינוך גופני בוינגייט ואפשר לבקש להתמקד בפיזיולגייה של מאמץ. במרכז O2 אנחנו מעבירים קורסים שמיועדים לבעלי רקע מתאים וכוללים התנסות מעשית וחומר תיאורטי בפתופיזיולוגיה ומאמץ. אפשר לבצע אצלנו עבודות גמר אקדמיות בתחום.

13/04/2012 | 23:38 | מאת: רועי

בדרך כלל אומרים שחום הגוף הוא בין 36 ל37. האם זה נכון שלאחר האימון חום הגוף יהיה במעלה או שתיים יותר? בדרך כלל שאני מבצע אימוני טניס(כשעתיים) קלים הרבה יותר קל לי להתאושש מאימונים אלה, ולמחרת אני יכול להתאמן כרגיל. לאחר משחק טניב של כשעתיים(בממוצע), אני מבצע את אותו מערך ההתאוששות! אבל כיומיים לאחר הריצה אני אפילו לא מסוגל לבצע אימון קל! מה יש לנו נשאר לנו בשרירים שכל כך קשה לחזור להתאמן ביומיים האלה? הרי חומצת חלב אנחנו מפרקים בריצת שחרור, טווחי תנועה אנחנו מחזירים במתיחות וכו'. לילה טוב ותודה

נכון, טמפ' השריר עולה באימון אנטנסיבי. רמת המאמץ באופן טבעי בתחרות גבוה יותר מאשר באימון, רמות גבוהות של של אנדרנלין ואנדורפינים מאפשרות עיקוב של מסלול הכאב והגעה לרמת תשישות גבוה הרבה יותר. מדובר בשילוב של גורמים רבים שמביאים לתחושת התשישות: רמות נמוכות של אנרגיה תוך שרירית וריקון מאגרי הגליקוגן (סוכר השריר וה- ATP), תוצרים שונים מטבוליים שדורשים פינוי כולל חומצת חלב, שיארים חנקניים כתוצאה מפרוק שריר, הגוף צריך לתקן נזק רקמתי שנוצר במהלך הפעילות ועוד תהליכים ש\יכולים להתרחש גם מספר ימים לאחר התחרות.

11/04/2012 | 03:08 | מאת: אילן

חורש שאלתי אותך אם כדאי להיכנס לאמבט קרח לאחר רכיבה, רשמת שלא מומלץ אבל מקלחת עם מים קרירים יכולים לכוווץ כלי דם ולעזור. אם אני יקח שקית קרח ויעבור למספר דקות קצרות על שרירי הרגליים שעבדו קשה לאחר הרכיבה זה טוב? או שאתה עדיין בדעה של מקלחת עם מים קרירים(לא קרים)? אשמח אם תסביר לי... תודה רבה רבה

אילן, בתור אדם מן השורה שעוסק בפעילות גופנית לבריאותו והנאתו, לשם מה לך ההתעסקות בקרח? חימום קל ומתיחות עושים יופי של עבודה.

11/04/2012 | 00:08 | מאת: שבי

חורש אתמול סובבתי את הקרסול באימון כדורגל. מישהו בעט לשער ואני שמתי את הרגל כדי לחסום, הרגל הסתובבה מעט. ניסיתי לרוץ היום אבל כואב לי בריצה באזור הקרסול הפנימי(איפה שנותנים פס). שמתי היום ואתמול קרח. תן לי ע וד טיפים איך להמשיך. 2. רשמת לי בקשר למגנזיום:כלומר בקייץ יותר ובתלות בתחושות של ספסטיות שרירית מה זה ספסטיות שרירית? תודה רבה לך

1. מנוחה 2. חבישה בתחבושת אלסטית 3. להרים את הרגל ככל האפשר להגביה אותה. ספסטיות- תחושה של כיווץ ומתח שרירי.

06/04/2012 | 23:50 | מאת: אילן

אני אוהב לרכב על אופניים בקבוצה קטנה. אימונים ביום שבת בשביל הכיף. פעם בכמה שבועות לערך אנחנו מבצעים אימון ארוך וקשה יותר בשביל לצאת מהשגרה. לאחר האימון הזה חלק מהרוכבים מבצעים אמבטיית קרח למספר של 6-8 דקות לאחר האימון. אם אני ישתמש במקלחת במים קרים לאחר אימון(בגלל שאין לי אמבטיית קרח) על מנת לכווץ כלי דם ולמנוע כאבים. תוך כמה זמן לוקח לנימי הדם להתכווץ בצורה יעילה? והאם המים הקרים חיביים להיות קרים מאוד או קרירים? תודה רבה על העזרה חג שמח

אני לא ממליץ על אמבטיות קרח, לספורטאי חובב שאינו מורגל בכך. כלי הדם מתכווצים מייד גם אם מדובר במקלחת קרירה לאחר אימון.

06/04/2012 | 23:28 | מאת: איתי

אמא שלי עובדת מאוד קשה בעבודה, היא רוב היום עומדת על הרגליים. לפעמיים בלילה היא יושבת על הספה, ונתפס לה השריר, כאב חד וחזק. לפעמיים במפשעה, לפעמיים בשריר האחורי. איך שנתפס לה השריר אני אומר לה לקום כדי להזרים דם, מרוב הכאבים היא לא מצליחה לקום. והיא מחכה שהכאב יעבור.לפעמיים אני תופס לה את הרגל ומנער באוויר. לא תמיד זה עוזר, ולפעמיים היא מצליחה לקום ולזוז קצת כדי להזרים דם. 1.כאשר קורה לה המצב הזה מה אני והיא אמורים לעשות? 2.אתה חושב שכדאי לה לקחת כדורי מגנזיום? תודה רבה

איתי, אמליץ ראשית שאמא שלך תגש לרופא המטפל לשלול בעיות במערכת כלי הדם שיכולות להוביל לתופעה. האם היא סובלת גם מכאבי גב או כאבים נוספים באזור. באיזו תדירות זה מתרחש? האם אמא שלך סובלת מיתר לחץ דם? סוכרת? השמנת יתר?

06/04/2012 | 20:49 | מאת: שבי

ראיתי בפורום דיברו איתך לא מעט על חשיבות המגנזיום לספורטאים. יש לי 5 אימונים בשבוע. מתוך ה5 אימונים יש לי 3 אימונים קשים, ו2 האימונים האחרים הם אימונים לא קשים מדי שבהם לא רצים הרבה. לדעתך אני אמור לקחת אחרי כל אימון את התוסף? או רק לאחר אימון שמתאמצים? תודה רבה

לקחת מגנזיום בתלות ברמת ההזעה, כלומר בקייץ יותר ובתלות בתחושות של ספסטיות שרירית. אפשר גם לאכול פירות וירקות העשירים במגנזיום- עם הקליפה.

06/04/2012 | 16:42 | מאת: מתן

ראיתי לא מעט ספורטאים מבצעים אימון כנגד התנגדות הקשורה לאזור המותן. כמו לדוגמא ריצה כנגד מצנח, או ריצה כנגד רצועה הקשורה לגלגל. רשמת לי: 1. חוץ מיכולת האצה,מהירות וכח מתפרץ, אילו עוד יכולות גופניות תרגיל זה יכול לשפר אצל ספורטאים? תודה

שיפור סבולת כוח וכן סבולת אירובית אם התרגול מתבצע ברצץ לאורך זמן.

05/04/2012 | 03:32 | מאת: אילי

שלום לך. בגלל שאני אוהב לעשות הרבה ספורט כמו לדוגמא, ריצות, אימון משקולות בחדר הכושר, כדורגל וכו' אני שותה הרבה מים במהלך היום. רוב הפעמיים שאני מסתכל על השתן הוא בצבע בסדר, אך לפעמיים אני רואה שצבע השתן צהוב ממש המצביע על התייבשות, באותו רגע אני מתחיל לשתות כמות גדולה של מים. האם המחשבה שלי נכונה? תודה רבה וחג שמח

צבע השתן, הצהוב נוצר על ידי פיגמנט היורובילין, אשר נוצר כתוצאה מפרוק של כדוריות דם אדומות, זה אותו פיגמנט שגם צובע את הצואה בצבע חום. גם לתזונה יש השפעה על צבע השתן, אולם בדרך כלל יעיד צבע השתן על רמת המיהול שלו שהיא תלוייה ברמות הנוזלים שלנו בגוף ולכן אכן רצוי לשתות אם השתן צהוב מידי, מצב שיכל להעיד על התיבשות.

05/04/2012 | 01:01 | מאת: פיטר

שלום לך. קראתי מאמר שאומר שלפציעות טראומטיות מומלץ לקרר את המקום כדי לכווץ את כלי הדם,ולמנוע נפיחות וכאבים. לפציעות כרוניות מומלץ לחמם על מנת להרחיב כלי דם, ועל מנת לספק חמצן לשרירים!!! תוכל להסביר לי בפשטות מה זה אומר לספק חמצן לשריר?? תודה לך

בתהליך ההחלמה מפציעה, בשלב ראשוני נוצרת דלקת שחומרת תלוייה בעיקר בהיקף הפציעה, מדת הדימום והנזק לרקמות, אז נתן למזער את מידת התגובה הפוסט טראומטית על ידי קרור וכיווץ כלי הדם באזור הפציעה. כאבים מדלקות כרוניות, יכולים לנבוע מסיבות שונות, כגון עומס יתר,שחיקה, עייפות וירידה בהספקה של דם חומרי הזנה למקום. תהליך של חימום יגרום לתגובה של התרחבות כלי דם מקומית וגביר את הספקת הדם העשיר בחמצן וחומרי הזנה לריפוי ובנייה מחודשת של האזורים הפגועים. חשוב לציין שלעיתים דווקא טיפול בקור יסייע לכאבים ודלקות כרוניות.

לקריאה נוספת והעמקה
02/04/2012 | 23:54 | מאת: איתי

האם כאשר יש "ספאזם" שרירי, לדוגמא שרצים ספירנט קצר ואז באמצע הספרינט שריר התאומיים נתפס בצורה קשה וכדי לשחרר צריך למתוח, האם לאחר מצב כזה יש לשים קרח על שריר התאומיים? תוכל להסביר מדוע כן/לא? תודה רבה

איתי, ספאזם שרירי, הקרוי גם cramp , יכל לנבוע במאמץ בדלדול רמות האנרגיה השרירית, שינויים מקומיים במאזן של מינרלים כמו מגנזיום, פוטסיום סידן וכו', התיבשות, ירידה בהספקה של חמצן ודם לשריר ועוד. מכאן שקרח לא יעזור במצבים הנ"ל. מומלץ לאפשר לשרירי מנוחה, למתוח אותו בהדרגה, לשתות ואף לחמם את המקום.

לקריאה נוספת והעמקה
01/04/2012 | 17:09 | מאת: גלעד

שלום חורש וחגש שמח 1.כאשר המטרה היא לפתח סבולת, איזה אימון עדיף לעשות- רצף או הפוגות? 2.הרבה ספורטאים, במיוחד שחקני כדורגל נפצעים באזור הברכיים, פציעות כגון: קריעת רצועות ומיניסקוס, מתיחות של הרצועות. יש שני דברים שאני מכיר כדי לעזור במניעת פציעות אלה. 1: חיזוק שרירי ה4 ראשי כנגד התנגדות, וחיזוק במיוחד של שרירי האמסטרינג(כדי למנוע שה4 ראשי יהיה חזק בהרבה מהמאסטרינג) בתרגילי הדד ליפט ותרגילי כפיפות ברכיים כנגד התנגדות 2.לשמור על גמישות בפלג גוף תחתון,לבצע מתיחות טובות לפני ואחרי האימון. האם יש עוד דרכים למנוע פציעות אלו? תודה רבה

גלעד: 1. אני ממליץ לשלב בין השיטות ויש שיטות רבות נוספות- ריצת פארטלק, ריצה מדורגת ועוד, אבל חשוב להבין שסבולת היא מושג מאוד רחב ויש להבין באופן יותר ממוקד מה אתה בדיוק מנסה להשיג- מיומניות ויכולות. 2.כן, לא להעמיס יתר על המידה כאשר השריר עייף ולאפשר מנוחה סבירה בין האימונים.

01/04/2012 | 02:30 | מאת: שבי

חורש חיפשתי קצת מידע על נושא הקונטרסים של מקלחות מים חמים וקרים. זה מה שהיה כתוב: Why Hot and Cold: The most common technique you will use with hydrotherapy recovery involves hot and cold water. Here is the science behind why hot and cold is so important to the recovery process. When you get in a hot tub, the arteries and veins in your body increase in diameter to allow faster blood flow. This is called vasodilation. The heat causes everything to expand because your body is attempting to cool itself off. Your heart rate increases to pump your blood faster. Your arteries and veins increase in size and redirect the blood flow so the blood will pass closer to your skin to allow the heat to escape into the air. Now the reverse is true when you get in a cold environment. Everything gets smaller, your arteries and veins get smaller (called vasoconstriction). Your heart rate slows down and everything in your body is now attempting to conserve heat by pushing your blood to where it is needed most, your vital organs. The blood literally helps keep these warm. The contrast between hot and cold cause three major things to happen: 1) It causes a very effective system to flush out the bad things that were left in the muscles after exercise and in turn replace them with good things. The hot (vasodilation) and cold (vasoconstriction) are very effective tools to help flush out the muscles. During the cold part, the blood is pushed deep into the muscles and vital organs in to all the nooks and crannies that are hard to reach. Then during the hot part, all your blood vessels open up larger than normal and all the blood rushes back out to the surface to cool it self off. This helps bring out all the bad things (we call them negative byproducts) from deep inside the muscle. In turn, it pushes all the good stuff (nutrients from the food we eat such as carbohydrates, minerals, proteins, etc) deep into the muscle. The good stuff then helps the body repair itself faster. האם המאמר מדוייק? או שיש בו טעויות

שבי, מאמר ממצה.

30/03/2012 | 21:36 | מאת: אילי

איך אנחנו יכולים לדעת כמה זמן לבצע את ריצת השחרור? לדוגמא אחרי אימון אינטרוולים עצים, נצטרך לבצע ריצת שחרור ארוכה יותר מריצה ארוכה אבל קלה. לדוגמא אחרי משחק כדורגל של 90 דקות עם קצבים גבוהיים והרבה מכות יבשות נבצע ריצת שחרור ארוכה יותר מאימון כדורגל טקטקי ולא קשה מדי. 2.אם היית צריך לוותר על משהו לאחר אימון גופני, מה היית מוותר על מתיחות או על ריצת שחרור? מה יותר חשוב? אשמח אם תסביר לי? 3.אומרים שביצוע מתיחות חשוב על מנת להחזיר את טווחי התנועה, חשוב גם לבצע ריצת שחרור על מנת לפזר חומצת חלב, מה לדעתך החשיבות של קונטרסים, מים חמים+קרים לאחר אימונים קשים? תודה רבה

אפשר במקום ריצת שחרור, לסיים את האימון באופן מדורג, להוריד לאט לאט את העצימות שלו. במקרה זה תוכל לבצע מתיחות מייד בסיום האימון.

27/03/2012 | 21:40 | מאת: מתן

חורש ביצעתי מה שאמרת לי על מנת לבדוק את יחס הכוחות בין הרגליים בפשיטת ברכיים, ראיתי שיש הבדל בינוני בין 2 הרגליים. התיאצתי עם מדריך החדר כושר והוא המליץ לי לעשות: 2 סטים של עבודה על כל רגל בנפרד, ועוד 2 סטים 2 הרגליים ביחד על מנת להפיק כח גדול יותר בתרגיל. אשמח לשמוע דעתך? תודה רבה וחג שמח

נשמע הגיוני.

27/03/2012 | 00:42 | מאת: שבי

מדוע אימון הפוגות על חוף ים כל כך מומלץ בחום? אשמח נורא אם תסביר לי. רק שתדע שאני לומד ממך יום יום תודה

האפקט המשכך של חול הים.

26/03/2012 | 03:02 | מאת: שבי

חורש שלום.. רשמת לי בהודעה הקודמת על אימון אינטרוולים(הפוגות) "אימון הפוגות הוא לא אימון התאוששות, כך שלדעתי קצת בלבלת". אני יודע שאימון הפוגות הוא אימון מאוד מאוד קשה, שמבצעים אותו בצורה הבאה: ביצוע ספרינט של 200/300 מטר, ואז ריצה ממש קלה למשך 60 שניות, לאחר 60 שניות ריצה קלה עוד פעם ספרינט של 200/300 מטר, כפול חמישה/עשרה סטים. שאלתי היא: האם אני יכול לבצע את אותו האימון רק בחול על חוף הים? (כמובן שזה יהיה יותר קשה) מקווה שהבנת אותי :) תודה רבה רבה

אימון הפוגות על חול ים: מומלץ בחום!

26/03/2012 | 00:44 | מאת: אסף

אשמח אם תציץ למחקרים שהוספתי למטה

אסף, עברתי בעיון על החומר ששלחת לי בנוגע לאימון ויברציה. תודה למדתי לא מעט...המאמר הראשון מוצא שאימון ויברציה טוב יותר מללא אימון וזה כמובן לא מפתיע. המאמר השני מוצא שיש ערך לאימון ויברציה מעבר לאימון התנגדות ללא. הערך המוסף העקרי בתקופת המחקר היה שיפור בתגובה העצבית, שו"מ וכו'. להערכתי, לגירוי הויבריציה, עשוי באמת להיות ערך מוסף בתגובתיות עצבית, אולם את הערך הנ"ל צריך לבדוק מול שיטות אמון אחרות המאמנות את התגובה העצבית, נניח אימון פרופריוצפטיבי על כדור. אני מזדהה מאוד עם החלק הביקורתי בסוף האמור בויקיפדיה, לגבי הטעיה של הציבור בנוגע לסגולות הרזיה מרחיקות לכת של המכשור וביצוע מחקרים במגמתיים.

25/03/2012 | 21:42 | מאת: שבי

הרי ככל שהמים החמים חמים יותר כך נימי הדם נפתחים טוב יותר לא? תודה :)

ראה תשובה

25/03/2012 | 21:41 | מאת: שבי

תודה על התשובה בקשר לקונטרסים של מים חמים וקרים לאחר האימון. למה לבצע 2-3 דקות במים חמימים, ולא מים חמים? תודה רבה

כדי לא להביא לירידת לחץ דם חדה, שיכולה לגרום לעילפון.

25/03/2012 | 17:02 | מאת: מתן

אני משחק כדורסל בקבוצה נוער. התאמנתי בחדר הכושר בתרגיל הפשיטת הברכיים על מנת לחזק את שרירי ה4 ראשי, ולחזק את השרירים סביב הברך. אחד המדריכים בא ואמר לי שבגלל שבתרגיל הזה הרגל הדומיננטית לפעמיים משתלטת כדאי לי לבצע את התרגיל בכל רגל בנפרד על מנת למנוע תופעה זו. 1.אשמח לשמוע דעתך, והאם גם אתה ממליץ לעבוד כך? 2.האם אותו דבר מוכח על שרירי האמסטרינג בתרגיל כפיפת ברכיים? תודה רבה לך

המדריך שלך צודק, שיכל להיות שהרגל הדומיננטית תשתלט. זה קורה במיוחד אצל ספורטאים שיש להם צד דומיננטי וצד חלש במיוחד. אתה יכל לבדוק את עצמך ולהשוות את הכוח בין שתי הרגליים: בדיקת RM10, בחר משקל מקסימלי שבו אתה מסוגל לבצע 10 חזרות ברגל הדומיננטית ובדוק כמה חזרות באותו משקל תוכל לבצע ברגל הנגדית. ממידה וקיים הפרש של יותר מ- 20%, בין הרגליים אז תרגול נפרד לכל גפה הוא בהחלט חשוב. הדבר נכון לכל שרירי הגוף.

24/03/2012 | 02:54 | מאת: שבי

לפני כחצי שנה ביקשתי ממך תוכנית אימון שתעזור לי לגוף להתאושש טוב יותר במהלך אימונים קשים. נתת לי את השיטה הבאה: אימון הפוגות- שבו מבצעים ספרינט ארוך של 100-300 מטר,ואלחר הספרינט חוזרים בריצה קלה מאוד לאזור ההתחלה (כ60 שניות ריצה קלה), ואיך שנגמר ה60 שניות חוזרים על אותו המרחק. בין 5-10 סטים כאלה. 1.שאלתי היא האם לאחר מספר שבועות של אימון זה אפשאר לבצע את אותו האימון על חוף הים? 2.כמה זמן לוקח לגוף מתחילת אימוני ההפוגות, (כפעמיים בשבוע) עד שהוא נכנס לכושר טוב ויכולת התאוששות מצויינת במהלך אימון? 3.כמה שבועות מבצעים אימונים אינטנסיביים שכאלה במהלך טרום עונה של משחקי כדור? 4.קראתי שיש אימון הפוגות שהולך ככה:3 דקות מהר ,3 דקות לאט,כפול 5 חזרות . מה דעתך על הישטה הזו? אני יודע ששאלתי הרבה שאלות פשוט האימונים האלה שנתת לי באמת חשובים :) תודה רבה

שבי, אימון הפוגות הוא לא אימון התאוששות, כך שלדעתי קצת בלבלת. אתה יכל לבצע אימוני הפוגות כל תקופת טרום המשחקים, כדי לשפר כשר אירובי. לדעתי השיטה של 3-דק' מאממץ ו3 דק' מנוחה לא משרתת אותך כשחקן כדורגל.

24/03/2012 | 02:46 | מאת: שבי

ראה תשובה

23/03/2012 | 18:10 | מאת: איה

שלום, האם שריר יכול להבנות רק במידה ואכלתי לפני ואחרי תזונה מומלצת? אם אני עושה פעילות אירובית של 45 דקות לא יבנה שריר אם לא פעלתי כך...? תודה

תמיד אני שומע אמרות של "תזונה זה 90% מבניית השריר" , אולי זה ככה אצל מפתחי גוף מקצוענים שאצלהם קיים משטר של תוספי מזון, שייקים , חלבונים וים קלוריות. אצל האנשים "הרגילים" אכילה בריאה , עם דגש על כל אבות המזון מספיקה. מה שחשוב יותר זה גירוי חזק לשריר יותר מהתזונה שבאה בדיוק אחריו. הרכיבים במזון מגיעים לשרירים גם זמן רב אחרי האימון , כך שכל עוד את לא ברעב קיצוני אין אם זה בעיה . אגב, זה לא ממש קשה לאכול אחרי אימון איזה פרי עם יוגורט , או סתם לשתות כוס חלב :)

פיצוי היסף, מושג שמתאר את התאמת הגוף לאימון מתרחשת בכל זמן שהגוף לא נמצא במאמץ, כלומר במהלך שעות היום ובמנוחה, לכן אני ממליץ לך לאכל נכון ומאוזן במהלך כל שעות היום.

22/03/2012 | 23:08 | מאת: שבי

סליחה על החפירות אבל אשמח אם תגיד לי כמה זמן לשהות בכל סט של קונטרס של מקלחות של מים חמים וקרים לאחר אימוני כדורגל. לדגומא אם אני מבצע -סט של מים חמים(על מנת להרחיב כלי דם) ואז סט של מים קרים(על מנת לכווץ כלי דם) ואז עוד פעם חמים ועוד פעם קרים. כמה זמן לשהות לדעתך בכל סט שכזה? תודה לך

2 - 3 דק' מים חמימים (לא חמים מדי) 30 שנ' לערך מים קרים.

21/03/2012 | 14:04 | מאת: אסף

לחורש הפיזיולוג שלום רב האם אימון באמצעות מכשירי ויברציה {חגורות חיטוב למינהם,משטחי ויברציה}] גורם איזשהו שינוי פיזיולוגי ?

אני חייב לציין שלא ראיתי מידע מחקרי מהימן על עדיפות לשיטות האימון הנ"ל על פני אחרות, אשמח לקרוא אם ידוע לך על כך.

הבאתי כאן 2 מקורות ובנוסף את הערך מויקיפדיה העולמית שמצטט מחקרים http://coopersurgical.eu/vib/file/bad/fitspo/08.pdf http://www.biomedcentral.com/1471-2318/5/17 http://en.wikipedia.org/wiki/Whole_body_vibration#Immediate_and_short_term

21/03/2012 | 00:43 | מאת: דניאל

שלום לך יעל. אני בן 25 מבצע 4 אימונים בחדר הכושר הכוללים אימון ארובי בקבוצה לא גדולה, קרוב לשעה(בערך), ולאחר מכן אימון בחדר הכושר עם מכשירים ומשקולות(משהו כמו 35 דקות) בעבודה שאני עובד אין יותר מדי אוכל בריא, ולכן כשעתיים לפני האימון אני אוכל 2 סנדוויצים(בלי הקשה די אני לא אוהב) עם גבינה צהובה(שאר הגבינות אני לא אוהב) ושותה הרבה מים. כחצי שעה לפני האימון אני אוכל תפוח או חטיף אנרגי. נ.ב אני יודע שמומלץ לאכול סנדביץ עם דברים אחרים, אבל גבינה צהובה זה מה שיש :) אשמח לשמוע הערות והארות. תודה

דניאל, הארוחה שלך שעתיים לפני האימון, צריכה לכלול את כל אבות המזון, אני מתאר לעצמי שזה בצהריים? כלל ירקות, סיבים חלבונים ופחממות מורכבות. חצי שעה לפני האימון, פרי או חטיף זה בסדר, אבל אתה מודע לכך שהתזונה שלך במהלך היום חסרה ולכן, אתה צריך להביא בחשבון שיהיו לכך גם השלכות לגבי, תגובת הגוף לפעילות. אני ממליץ מאוד לבנות תפריט מלא עם דיאטן ספורט לכל שעות היום.

המנוגד לו האם באמת 2 סוגי אימון אלה סותרים אחת את השנייה? תמיד אני שומע - " אתה צריך להחליט , או אירובי וחיטוב , או כוח ועלייה במסת שריר , זה לא הולך ביחד "... אך האם זה לא רק בגלל הקטע של חלוקת המשאבים ? הרי המשאבים הפיזיולוגיים שלנו מוגבלים וקשה יותר לעבוד בעצימות ודירות גבוהה גם על חיטוב כלומר אירובי , וגם על מסה באימוני כוח.... אך, וזה הפרט החשוב, ניתן יהיה להגיע באימון מתוכנן ומסודר לרמה בינונית פלוס בשני הקצוות השונים ( תוציא מהכלל ספורטאים מקצועניים , לא על זה אני שואל :) ) יש איזשהו "התנוונות " של מערכת אחת כאשר אני מתמיד יותר בשנייה , או שזה נראה ככה כי השיפור על המערכת עליה עבדתי הרבה יותר מורגש יחסית לזו שהוזנחה ?? ( כוונתי למערכות של סטים ואימוני כוח או מערכות של אירובי )

נכון ולא נכון! לספורטאי החובב אין בעייה לשפר הן כוח והן אירובי. אולם, כדי להגיע להישגים ברמה תחרותית, אמת היא שאחד יכל לבוא על חשבון השני.ראשית כי עלייה במסת גוף, מעמיסה על מערכות הגוף בזמן פעילות אירובית. שנית כי מערכות הגוף מתאימות את עצמן בדרך שונה, סיבי שריר מהירים, הם עניים במיטוכונדריות ובמנגנוני אנרגייה לזמן ארוך, אבל יכולים לגייס כוח רב לזמן קצר, יהפכו לסיבי שריר איטיים (אדומים) עם תכונות של סבולת אירובית בעיקבות אימון מתאים.

20/03/2012 | 18:16 | מאת: שבי

שלום חורש. אמרתי לך שלאחר אימוני כדורגל, ואימוני חדר כושר אני מבצע ריצה/הליכה שחרור על מנת לפזר חומצת חלב שנשארה בשרירים, ולאחר מכן מבצע מתיחות ארוכות. שאלת אותי מה כוונתך במתיחות ארוכות? אני מבצע את המתיחות בישיבה על מזרון. לדוגמא מבצע מתיחה למותן כסל 15/20 שניות, ואז עושה עמידת נר כמו שאמרת לי שזה עוזר בהחזרה ורידית טובה, לאחר מכן מתיחה להמסטרינג 15/20 שניות ואז עוד פעם מבצע עמידת נר(זריקת רגליים באוויר) מספר שניות. מה דעתך? אשמח להערות והארות

קצר את זמן המתיחה, ל7-10 שנ', ופשוט תחזור עליה מספר פעמים, במקום מתיחה ארוכה.

20/03/2012 | 18:08 | מאת: אילי

אני מתאמן בן 24 מבצע את התרגיל בדיוק כמו בסרטון הבא על מנת לחזק את הירך האחורי. קראתי באינטרנט וקראתי שקורים לשריר :hamstring http://www.youtube.com/watch?v=8FPyecn2VT4 מה דעתך על התרגיל? מסוכן או תרגיל חיזוק פונקצינאלי טוב? תודה רבה....

אתה מתכוון לתרגיל הדדליפט, תרגיל טוב למתאמן מתקדם שמבצע אותו נכון. ביצוע לא נכון, יכל להוביל לפציעה קשה.

19/03/2012 | 07:35 | מאת: תמר

שלום, בתי בת 20 בקורס צבאי, הכרוך בסופו בבוחן בר-אור. 1. סובלת מכאבים(מתארת זאת כמו שריפה) בשוק (כנראה קדמת השוק מעל הברך) בעיקר לאחר ריצה,במנוחה ולא בזמן מאמץ (בעת ריצה הכאב מוקל אבל לא לגמרי), אולטראסאונד של השריר תקין, גם בדיקת EEG לא מסבירה את התופעה. האם יש הסבר כלשהו ודרך להקל כדי שתוכל להתאמן ולעבור את הבוחן? 2. אתמול נדרשו לראשונה לרוץ מרחק של 3000 מ' (במקום 2000 כרגיל) סיימה את המסלול והתעלפה. היא בריאה בד"כ, האם יש סיבה להתעלפות לאחר ריצה?

תמר, קשה לי להבין מתאור זה את אזור הכאב? אני מתאר לעצמי שאת מתכוונת לבדיקת EMG. הכאבים הנפוצים בקדמת השוק יכולים להיות מסיבות רבות: שברי מאמץ, דלקת, זרימת דם לקוייה באזור ועוד. על כל פנים מטריד אותי, העובדה שבתך התעלפה בזמן הריצה, זה אירוע חריג שדורש המשך ברור רפואי, לפני שהיא ממשיכה פעילות ספורטיבית מאומצת.

18/03/2012 | 01:18 | מאת: ליאת

שלום חורש, אני בת 33, רזה, לא מתאמנת ולכן לא כל כך בכושר. לאחרונה התחלתי לעשות קצת הליכות. אני הולכת כ-8 ק"מ, פעם בשבוע, בקצב מהיר (שעה וקצת). אני מתנשפת אבל לגמרי לא יתר על המידה וגם לא מרגישה שמאוד מאוד קשה לי. עשיתי כך שבועיים שלושה, ולאחרונה התחלתי לשלב דקה או שתיים של ריצה, מתישהו באמצע ההליכה. קצת מטריד אותי שעצמות השוק, מלפנים, קצת כואבות. לא כאב בלתי נסבל, אבל כאב מטריד קצת. בתיכון (לפני 16 שנים בערך..) סבלתי משברי מאמץ בדרגה 2 ממש איפה שכואב עכשיו. האם יכול להיות שמשהו מזה נשאר כל כך הרבה זמן? (נשמע מופרך..). אני בסך הכל מתאמנת נורא מעט... מה אתה מציע לעשות? תודה, ליאת

1. הקפידי ללכת על משטחים רכים. 2. גם אם אין לך הרבה זמן, פצלי את האימון לפעמיים בשבוע, עדיף אימון מפוצל "במנות" קטנות. 3. סביר שעדיין לא מדובר בשבר מאמץ אבל כן במצוקה של שיכלה להתפתח לשבר מאמץ. 4. האם הכאב מורגש תוך כדי ההליכה, הריצה, או לאחריה? 5. במקרה והכאב מחמיר עם האימונים, תצטרכי לבצע פעילות גופנית חליפית, בכל מקרה, אני ממליץ לשלב הליכה עם פעילויות נוספות. בהצלחה!

19/03/2012 | 12:29 | מאת: ליאת

תודה חורש! האמת, אני מרגישה כאבים בעיקר אחרי ולא במהלך.(על מה זה מעיד? למה שאלת?) זה גם באמת כאב קל.. הוא מטריד בעיקר על רקע זכרון הכאב הישן. אנסה לפצל לפעמיים ולשלב גם רכיבה על אפניים. תודה, ליאת

17/03/2012 | 00:25 | מאת: ספורטאית בנשמה

מה קורה לגוף בזמן מחלה ולמה אין להתאמן כשחולים ? האם יש אימונים שכן ניתן להתאמן בהם? כח אירובי?

א. בזמן פעילות גופנית, יש ירידה בהגנה של מערכת החיסון והגוף רגיש יותר.2. המרצת מחזור הדם וקצב הלב יכלה לגרום לזיהומים מסויימים להתפשט בגוף.3.מנגנוני ויסוט הטמפ' בזמן מחלת חום משנים את ערך הבסיס שלהם ויש סיכון למכת חום. לכן יש להפעיל שיקול דעת מתי להתאמן ומתי לא. בכל מקרה אם יש עליית חום גוף ואף בחצי מעלה, אמליץ לנוח.

17/03/2012 | 23:27 | מאת: ג

אבל אין חום?

14/03/2012 | 03:01 | מאת: שבי

דיברנו פה על קונטרסים של מים חמים וקרים לסירוגין אחרי אימונים. איזה פרוטוקל זמנים(2 סטים יותר נוח לי) אתה אומר לי לעשות כדי שתיהיה השפעה פיזיולגית טובה על השרירים? 2.מתי הכי מומלץ בעונה לשחקן כדורגל לבצע את השיטה שהמלצת עלייה אימון מחזורי: לדוגמא- לחיצת חזה מוט 3X15ולאחר מכן אופניים 2 דקות וחצי, אחר כך משיכת פולי עליון 3X15 ואז הליכון 2 דקות וחצי, האם בהכנה לעונה, מספר שבועות לפני תחילת האימונים? או באמצע העונה? תודה חורששששש אין עלייך

אין מניעה לבצע אימון מחזורי בכל זמן נתון.

13/03/2012 | 02:29 | מאת: גלעד

מדוע שמבצעים אימון בחדר כושר בלי אירובי, רק אנארובי סטנדרטי, אז חומצת החלב כמעט ולא עולה? ארי באימוני אנארובי חומצת החלב אמורה להיות גבוהה לא? 2.אהלן חורש, ששאלתי אותך על הקשר בין מסת שריר לבין יכולת הניתור למשחקי כדור. האם התרגיל הבא נכון על מנת לשפר ניתור וכוח מתפרץ: אם אני ירד לסקוואט עם מוט, (משקל בינוני) לאט לאט וישב על ספסל למשך חצי שנייה, ואז אני יעלה חזרה לעמדת המוצא באופן ממש מתפרץ, וכך חוזר חלילה, ירידה איטית לספסל ואז עלייה במהירות. 4סטיםX8 חזרות אשמח לשמוע דעתך על הנושא? תודה רבה

גלעד, באימון אנאירובי סטנדרטי בחדר כושר 15 חזרות, 3 סטים, 60 שנ' מנוחה בקצב בנוני, יש עלייה משמעותית של חומצת חלב, שעולה נקודתית בריכוז גבוה בשריר המתאמן. נכון שאם אתה לא מפעיל קבוצות שרירים גדולות, אז כמותית, תהייה עלייה פחות מאשר באימון ספרינטים לדוגמה. תרגיל טוב, אולם, כדי לשפר את הכוח המתפרץ במסלול האנרגטי המהיר, את הירידה לא הייתי מבצע לאט מדי כדי לא לצבור בו כמות גדולה של חומצת חלב. ירידה מבוקרת אך לא איטית מידי...בהצלחה.

12/03/2012 | 14:28 | מאת: דורון

שלום אני גבר בן 53 מטופל מזה שנים רבות עם קרדילוק 5מ"ג. ל"ד מאוזן בד"כ 120/80 עד 110/70 ודופק 50-55 במנוחה. התחלתי להתאמן ולפי הנוסחה המקובלת (220-53) אני אמור להתאמן בדופק 135-145. הבעיה היא שאני מתקשה להגיע לדופק זה. באימון האחרון היגעתי בקושי ל 127. המטרה שלי היא שריפת שומנים. השאלה היא: האם בגלל הטיפול התרופתי של קרדילוק דופק המטרה שלי נמוך יותר? תודה דורון

דורון, הקרדילוק, תרופה ממשפחת חוסמי הבטא, מורידה את קצב הלב, לכן החישוב שלך לפי הנוסחה אינו נכון. אם תומר לי מה דופק המנוחה שלך ואם בצעת בדיקת מאמץ מה היה הדופק ולחץ הדם המרביים שלך אוכל לחשב ביתר דיוק את דופק המטרה שלך. מה דרגת המאמץ שלך בסקלה 1- 10 כאשר אתה בדופק של 120?

13/03/2012 | 07:49 | מאת: דורון

בוקר טוב תודה על התגובה המהירה. דופק במנוחה 50-55 דופק בבדיקת מאמץ אחרונה היה 160-165 לאחר כ 12 דקות על המסילה. ל"ד לא זכור לי. לגבי מידת המאמץ שלי בדופק 120 8-9. דורון