פורום פיזיולוגיה של המאמץ

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות.
הפיזיולוגיה של המאמץ עוסקת בתהליכים המתרחשים בגוף כפועל יוצא של מאמץ ופעילות גופנית. פורום פיזיולוגיה של המאמץ מיועד לאנשים בריאים וכן לחולים במחלות כרוניות, המעוניינים להביא לשינוי ולהתייעלות המערכות הגופניות שלהם, לשפר יכולות ספורטיביות מחד ולהתגבר על מגבלות בריאותיות מאידך. הפורום עוסק בביצוע של פעילות גופנית בהתאמה אישית מתוך הבנת הקשר שבין תמונת המצב הגופנית העכשווית לבקרה של מערכות הגוף השונות. הידע והמחקר הפיזיולוגי עוזרים לנו להתגבר על הגורמים המגבילים את התפקוד היומיומי שלנו בזמן מנוחה ובעת מאמץ גופני, ובכך לחזק את פעילות הלב, לטפל בסוכרת ויתר לחץ דם ולשפר את איכות ותוחלת החיים שלנו.
1314 הודעות
1221 תשובות מומחה

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ

15/11/2010 | 12:45 | מאת: שחר

שלום, אני בן 30 1.80 גובה שוקל 80 קילו. לאחרונה עשיתי דיאטה מאוזנת וירדתי מ- 94 למשקלי הנוכחי. לפני חודש התחלתי בפעילות גופנית קלה עד מתונה הכוללת קצת אירובי (הליכה) וקצת אימוני כוח. באימוני הכוח בעמידה הדופק עולה מהר (עד 160 לערך) והוא לא יורד במצב מנוחה אקטיבית ולאחר כ- 20 דקות הרגשתי חולשה והרגשה כאילו אני הולך להתעלף. יש לציין שהאקו לב שלי כולל הא.ק.ג. תקינים ואני בדרך לעשות בדיקת מאמץ. עברתי לעשות את אימוני הכוח בשכיבה והכל בסדר. הדופק שלי במנוחה הוא כ- 55 (אין לי מושג למה זה כזה נמוך כי אני ממש לא בכושר). בהליכה (מהירות 7.2 למשך חצי שעה) אין לי שום הרגשה כזאת, אך קורה משהו מוזר, אני מאבד תחושה בירך הימנית כאילו זה נרדם, זה עובר לאחר הפסקת הפעילות. שאלותיי הן: א. מה יכולה להיות הסיבה להרגשת העילפון איך למנוע אותה והאם זה מסוכן? ב. למה הדופק לא מתאושש מספיק מהר? ג. מדוע הירך שלי נרדמת בזמן הליכה? ד. מה טווח הדופק עליו אני צריך לעבוד? ה. יש לי שריר בירך השמאלית למטה שהתקצר כנראה עקב בעיות גב שהיו לי, איך אני יכול לטפל בזה? סליחה מראש על החפירות והשאלות הארוכות.

שחר, ראשית, ראוי לשבח את השינוי שביצעת דרך הפעילות והדיאטה. הבעיות שאתה מציין כמובן דורשות המשך ברור מקיף קרדיאלי ואורטופדי, בדיקת מאמץ והולטר. אני משער שהשינויים בדופק ותחושת העילפון נובעים משינויים חריפים בלחץ הדם בזמן המאמץ ולאחריו (תופעת Valsalva). אני ממליץ שלא לבצע אימוני כוח במשקל כבד ולהקפיד על נשימה רציפה במהלך התרגול. אם יש לך אפשרות מדוד לחץ דם לפני ובמהלך האימון, הקפד על שתייה מרובה של נוזלים. הדופק עשוי להשאר גבוה בגלל נפילת לחץ הדם. תופעות שונות נוספות כהפרעות קצב או שינויים אוטנומיים הן נדירות יותר אך רצוי לשלול אותם בהתייעצות עם הרופא המטפל.להערכתי הירדמות הירך יכלה להיגרם כתוצאה לחץ עצבי בעמוד השדרה, על רקע כאבי הגב שלך (לברור אורטופדי) אני מציע לנסות מתיחות עצביות לירך ולגב, ולבצע פעילות אירובית בעלת אימפקט נמוך לגב כמו אופניים או אליפטיקל. כדי לדעת מה דופק מטרה מדוייק שלך, עלי לקבל גם דופק מקסימלי בבדיקת מאמץ להבין טוב יותר את מטרות האימום שלך. בהצלחה!

17/11/2010 | 01:41 | מאת: שחר

כתבת שכדאי לעשות הולטר, האם דיברת על הולטר לב, לחץ דם או שניהם? כתבת שלהשערתך מדובר בתופעת valsalva איך אני יכול לאשר באופן בטוח כי אכן בכך מדובר? האם בבדיקת מאמץ הבדיקות לחץ דם שעושים יכולות לאשרר או לפסול אפשרות זו? כתבת שלא כדאי להרים משקולות בעלות משקל כבד, מדוע? ומה זה משקל כבד? כמו"כ ברצוני לעלות במסת השריר (לא פיתוח גוף) ולשם כך אני זקוק להרמת משקולות ולגירוי של השריר, לא? אפנה באמת לאורטופד בעניין הירדמות הירך ואפנה אליך גם כאשר יהיו לי תוצאות של בדיקת המאמץ לדעת מה דופק המטרה. המון תודה על התשובה הארוכה והמפורטת אני ממש מעריך את זה.

15/11/2010 | 11:43 | מאת: גל

שלום, אני בן 28, גובה 175 ס"מ ושוקל 95 קילו אני רץ בצורה קבועה 4 פעמים בשבוע ושוחה פעם אחת בשבוע. אני רץ 10 קילומטר 3 פעמים בשבוע ו 20 קילומטר פעם אחת בשבוע ובנוסף שוחה 2 קילומטר בבריכה. אני ברמת כושר גופני גבוה יחסית (דופק במנוחה של 48). ועדיין אני לא מוריד במשקל, אמנם רוב משקלי (הגבוה) הוא שרירים, אך עדיין יש לי רמת שומן גבוהה אשר לא יורדת למרות פעילות גופנית עצימה מאוד ושמירה על תזונה סבירה. האם נגזרה עלי רמת שומן גבוהה בלתי ניתנת להורדה? הרי מבחינת פעילות גופנית אין לי הרבה מה להוסיף (מרחקי ריצה גדולים יותר יהיו לא בריאים לברכיים במשקלי) תודה

גל ראשית, יש לך פרוטוקול פעילות מרשים. בהערכה גסה את שורף כ- 6000 קק"ל בשבוע, כפועל ישיר של הפעילות הגופנית שלך. אנני יודע כיצב מתפלג משקלך בין שרירים לשומן, אולם אני משער שקצב חילוף החומרים שלך במנוחה לא יורד מ- 2200 קק"ל ביום. מכאן שאתה מוציא להערכתי מעל ל- 3000 קק"ל ביום (נוכל להעריך את המספר המדוייק בבדיקה מטבולית). אם תוכל להחזיק מעמד על דיאטה של כ- 2500 קק"ל ביום, תרד כ- 500 גרם בשבוע. להערכתי אתה אוכל יותר. אני ממליץ לך לנסות להוריד את קצב הפעילות (לאזור ה- 60%-70%) ולהאריך את משך הפעילות. לנסות לבצע אימוני רצף ללא שינויים בקצב הריצה ולבדוק היטב את הדיאטה שלך- כמות והתפלגות.

13/11/2010 | 21:31 | מאת: אלי

אני סובל מפרפור פרוזדורים כרוני. קראתי את הכתבה על מוות פתאומי, האם מותר לי לבצע פעילות גופנית?

מחקרים עדכניים מלמדים שפעילות גופנית אירובית מדורגת יכולה ליצב את המערכת החשמלית של הלב. מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית, תוך בקרת דופק ובפיקוח רפואי. יש לעלות את הדופק בהדרגה ולא לבצע הפוגות שיגרמו לקפיצות דופק חדות. רצוי לבצע גם טכניקות נשימה לאיזון טוב יותר של המערכת האוטונומית.

11/11/2010 | 23:35 | מאת: אריה

אני בן 55, סובל מתת פעילות של בלוטת התריס, שוקל 95 ק"ג ולא מצליח לרדת במשקל. אני לוקח 200 מ"ג אלטרוקסין ביום ובבדיקות הדם ה- TSH שלי מאוזן. עשיתי 3 חודשים דיאטה של 1500 קלויות ביום בפיקוח דיאטנית וירדתי אולי קילו בודד. מה עלי לעשות. האם בדיקה מטבולית תעזור לי?

כן. החשיבות של בדיקה מטבולית במקרה שלך יכלה לעזור לנו להבין, אם קצב חילוף החומרים שלך תקין ובנוסף אם גופך מבצע חילוף חומרים שומני תקין במצבי מנוחה ומאמץ. המידע שנקבל בבדיקה המטבולית כולל את קצב חילוף החומרים היומי שלך (בקלריות ליום)ואת % המטבוליזם שמגיע ממקור שומני. ישנם מקרים של חילוף חומרים לא תקין, למרות שאתה נעזר בתחליף להורמון בלוטת התריס וה- TSH מאוזן.

08/11/2010 | 23:16 | מאת: יאיר

אני בן 40 שוקל 80 ק"ג (174). בריא בדרל כלל. בכל פעם שאני מתחיל פעילות גופנית, אני מרגיש קוצר נשימה. רק לאחר כ- 10 דק' מתחילה להפתח הנשימה ואני מרגיש טוב. מה עלי לעשות?

יאיר, קוצר נשימה במאמץ היא תופעה שמחייבת ברור והתיחסות רפואית. לפי סיפור המקרה ניראה שמדובר על אסטמה במאמץ, תופעה שניתן לפתור אם תתחיל את הפעילות שך באופן מדורג יותר וחימום מקדים של כ- 10 דק'. אולם אין לשלול גם אפשרויות נוספות ורצוי שתבצע בירור מקיף עם הרופא המטפל.

03/11/2010 | 12:02 | מאת: יעל

אני שוקלת לבצע את בדיקת קצב חילוף חומרים. אילו בדיקות דם יש לבצע ולהביא לפיזיולוג בעת בדיקת קצב חילוף חומרים? משקל 104. גובה 1.60. גיל 27.

ביוכימיה וספירת דם מלאה הכוללת פרופיל שומניHB, TSH, B12, vit-D, HBA1C, להגיע בשעות הבוקר, לאחר בצום לילה לא לעשות פעילות גופנית באותו יום.

05/11/2010 | 00:34 | מאת: יעל

18/01/2014 | 01:19 | מאת: מוסא

שלום דוקטור! רציתי לשאול האם אני יכול לשלוח לך את תוצאות בדיקת הדם במייל שתאבחן אם יש לי מיטבולזם גבוה?

02/11/2010 | 20:11 | מאת: מתאמן

בתקופה האחרונה החלתי להתאמן במכון כושר. ברצוני לדעת מה הוא דופק מאמץ וכיצד אני יודע לאיזה דופק עלי להגיע בזמן אימון אירובי.

אנא פרט: גיל,מין, משקל, גובה, רמת פעילות שבועית, דופק במנוחה (בבוקר בשכיבה)- מטרות האימון.

02/11/2010 | 19:35 | מאת: דינה

שלום רב, אני בת 59 סובלת מהשמנת יתר גבוהה bmi 38 סוכרת מטופלת בכדורים ועוד אי אלו דברים כמו לחץ דם מקבלת תרופות. הדבר הכי חשוב בעני וגם לפי דעת הרופאים לרדת במשקל. איך להתחיל בפעילות גופנית? מי יכול לתכנן עבורי מה לעשות? תודה דינה

על רקע גורמי הסיכון והגיל, אמליץ עם לבצע בדיקת אקג במאמץ ואקו לב, בטרם תתחילי בתוכנית הפעילות. בדיקת המאמץ בשילוב עם מידע על התרופות, מצב הסוכרת שלך יכולים לעזור לפיזיולוג לקבוע לך דופק המטרה שהיהיה היעיל עבורך. רצוי מאוד לבצע את הפעילות במסגרת מתאימה תחת השגחה רפואית במכון לפעילות גופנית בסיביבת מגוריך.אולם באם אין כזה תוכלי להתחיל בהליכה יומיומית (חשוב שתתבצע כל יום). גם אם לא תוכלי להתמיד יותר מ- 15 דקות בהתחלה - יש בזה תועלת. נסי לעלות את משך ההליכה היומית ב- 5 דק' בכל חודש עד שתגיעי ל- 60 דק' רצופות. בהצלחה רבה!

02/11/2010 | 09:37 | מאת: סנדי

שלום, אני בת 36, עם עודף משקל קל שאינני מצליחה להפטר ממנו גם אם אני צמה. לאחרונה התחלתי לעשות הליכות, להקפיד על תזונה אבל המשקל לא זז. אני לא יודעת עם זה קשור אבל יש לי קולסטרול גבוה. א. אשמח אם תיעץ לי מה יכולות להיות הבעיות שאני לא יורדת במשקל? ב. איך קובעים תור במרכז O2, האם צריך הפנייה מרופא משפחה?

אשמח לקבל עוד מספר פרטים: משקל, גובה, רמה של TSH ן- T4 בבדיקות הדם, תוכנית האימון שמתבצעת היום? טיפול תרופתי,שינויים במשקל במהלך 5 השנים האחרונות.

29/10/2010 | 19:19 | מאת: רן

שלום רב רציתי לדעת איזה סוג בדיקות מטבוליות מבצעים? האם זה כמו שנעשה בווינגיט? בברכה רן

הבדיקות המטבוליות מתבצעות על ידי מכשור מיוחד, המתבסס על אנליזה גזית של, צריכת החמצן ופליטת הפחמן הדו-חמצני כפועל יוצא של המטבוליזם התאי. כך ניתן לקבל מידע מדוייק על כמות הקלויות היומית שגוף צורך, הן במנוחה והן במאמץ. בנוסף ניתן גם לעמוד על איכות חילוף החומרים התאי, כלומר להעריך מאיזה מקור אנרגטי מגיעות הקלויות: סוכרי, חלבוני או שומני. מהתוצאות שמתקבלות ניגזרת תוכנית הדיאטה והאימון ואפשר לווסט את הערך הקלורי של הדיאטה ואת הרכבה. שיטת הבדיקה נקראת קלורימטריה לא ישירה והיא השיטה המדוייקת והמקובלת ביותר.

28/10/2010 | 14:59 | מאת: אורי

אני מתאמנת כבר הרבה שנים בין 3 ל-4 פעמים בשבוע אירובי+משקולות בהיריון הראשון שלי הפסקתי לגמרי ללכת למכון כושר ורק הלכתי ברגל. עכשיו אני בהיריון שני בשבוע 19 ובינתיים בקושי עשיתי ספורט כי לא הרגשתי טוב. עכשיו אני מרגישה הרבה יותר טוב ורוצה לדעת האם אתה ממליץ רק על הליכות או שיש אימונים מסויימים שכן אפשרי לעשות\ אורי

אורי,בשעה טובה! תוכלי לחזור בהדרגה לפעילות גופנית, בהתאם להרגשתך ותוך התייעצות עם הרופא המטפל. כל עוד לא ידוע על גורמי סיכון או סיבוכי הריון מיוחדים, אמליץ להתמקד בהליכות, מתיחות לגב ואגן, ותרגילים ממוקדים לחיזוק רצפת האגן ושרירי יציבה (תוכלי לקבל מידע ותמונות על תרגילים מתאימים : www.o-2.co.il). יש להפסיק את הפעילות במידה ותחושי לחצים או כאבים באזור הבטן, הקפידי על שתייה בתוספת של פרי או חטיף אנרגיה לפני הפעילות כדי לשמור על מאזן הסוכר והנוזלים בגוף ונשמי עמוק כדי לאוורר טוב יותר את דרכי הנשימה התחתונות. בהצלחה

27/10/2010 | 22:05 | מאת: רן

שלום רב אני בחור בין 38 ובשנים האחרונות עשיתי דיאטה והרבה פעילות גופנית .(התוכניות נעשו אצל אנשי מקצוע) אבל מרוב שלא הצלחתי לחטב את הגוף. הפסקתי את הפעילות הגופנית,זללתי והעלתי 15 קג. אני מאוד מעוניין לחזור אבל אני רוצה לקצור הצלחה כלומר חיטוב הגוף עם שרירים.. היכן ניתן לבצע את הבדיקות שעלהן כתבת במאמר, ולאחר מיכן תוכנית תזונה ואימונים ולצאת לדרך. אני גר בקריות. בכבוד רב רן

רן שלום, אני שמח לשמוע שלמרות הקושי אינך מוותר, אני לא מכיר בארץ מכונים נוספים שמבצעים הערכות פיזיולוגיות ומטבוליות, פרט למרכז O2 בהדסה,אולם תוכל לבדוק אם קיימת אפשרות במחלקות אנדוקרינולוגיות של בתי החולים בסביבת מגוריך.

26/10/2010 | 16:43 | מאת: מרתה

בתי בת 11.5 מאד שמנה- גובה 152 ומשקל 67 עד לאחרונה היא לא הסכימה לשמוע בכלל על דיאטה ובכל פעם שהזכרתי את הנושא היא כעסה והרגשתי שהיא עושה דווקא. לפני שבועיים היא הסכימה ללכת לדיאטנית ממה שהבנתי הקניטו אותה בכיתה ומישהו העיר שהיא שמנה. הדיאטנית הרכיבה לה תפריט ובינתיים היא משתפת פעולה וכבר ירדה קילו וחצי וזה טוב מאד. אבל עדיין היא לא מוכנה לשום ספורט. האם לדעתכם יש בכלל סיכוי בלי פעילות גופנית שהדיאטה תחזיק מעמד? אני מאד רוצה לעזור לה בכל דרך להחזיק מעמד כי אני יודעת שהיא סובלת מאד

מרתה, אפשר לרזות גם ללא פעילות גופנית, אולם מחקרים מלמדים על יתרון מובהק לטווח זמן ארוך בשילוב עם פעילות גופנית. דיאטה עם מאזן קלורי נמוך, תביא לדילדול המסה השרירית וכן גם לירידה בקצב חילוף החומרים היומי. פעילות גופנית תסייע בשימור מסת השריר, ותמנע עלייה חזרה במשקל. אני ממליץ לשקול מסגרת אימון אינטימית בשלב ראשוני, לדוגמה בשילוב עם מאמנת אישית, ולא עם קבוצתית שעשויה להיות מאיימת יותר לילדה שכבר הושפלה בעבר. עם חיזוקים וקשר אישי טוב זה עשוי להצליח.

25/10/2010 | 14:56 | מאת: עודד

אני בן 47 ולאחרונה בבדיקת דם הסוכר 102 והכולסטרול גבולי רופא המשפחה אמר לי שכדי להימנע מטיפול תרופתי אני חייב להפחית בסוכרים ופחמימות ולעשות ספורט אירובי. כמה פעמים בשבוע אתה ממליץ ולמשך כמה זמן. מוטי

עודד, פעילות אירובית מורידה את רמת הסוכר בדם דרך מסלולים מטבוליים שלא דורשים אינסולין ומכאן היתרון שלה לאיזון הסוכר. במידה ואתה בריא חוץ מערכי סוכר וכולסטרול גבוליים, אמליץ: 1. לבצע פעילות אירובית זמינה ונגישה כמו הליכה באופן יומיומי. 2. משך הפעילות רצוי שיעלה בהדרגה למעל 30 דק' בכל פעם 3. יש יתרון בהורדת הסוכר אם תפצל את הפעילות לדוגמה ל- 30 דק' בבוקר ו30 דק' בערב. 4. חשוב לכלול עוד פעמיים בשבוע פעילות של סבולת כוח- שניתן לבצע אותה נניח בחדר הכושר בעזרת אימון התנגדות- בין 20 ל30 חזרות לקבוצות שרירים גדולות. 5. דופק המטרה לפעילות צריך לנוע בין 115 ל- 130 פעימות בדקה- אפשר למדוד עם מד דופק. בהצלחה!

1 ... < 22 23 24 25 26 27