עליה פתאומית לדופק מקסימלי בעת פעילות גופנית

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

21/04/2012 | 11:53 | מאת: רונן

שלום רב, בן 37, לא מעשן, בריא בדר"כ, גובה 1.88, משקל 97. לחץ דם 120/80, קצב לב במנוחה 79. עושה פעילות גופנית אך לא באופן קבוע (לעיתים עם הפסקות של מספר שבועות). עובד שנים רבות בהי-טק ולכן מבלה מול המחשב ברוב שעות היום. ברצוני לתאר תופעה שקרתה לי 3 פעמים בשנה האחרונה. בעת פעילות גופנית, כחצי שעה עד שעה מתחילת הפעילות בהם הדופק יציב סביב 135-145 פעימות לדקה הדופק מזנק בפתאומיות לדופק מקסימלי (180-190) למשך כדקה עד שתי דקות ורק לאחר מכן יורד שוב לדופק מאמץ נורמלי. בזמן שבו הדופק מזנק לדופק מקסימלי אני מרגיש חולשה כללית בגוף, טשטוש קל וכאילו הגוף העומד "להכבות", אך איני חש לחץ בחזה או קשיי נשימה קיצוניים. תופעה זאת קרתה לי באימון ספינינג (לפני שנה), במעבר מהליכה לריצה בחד"כ (לפני 3 חודשים), ובעת הליכה מהירה (אתמול בערב) כאמור חצי שעה עד שעה לאחר תחילת האימון. התופעה אינה מתרחשת בכל פעם שאני מבצע פעילות גופנית. לפני כשנה ביצעתי את הבדיקות הבאות: 1. בדיקת אקו לב במאמץ ללא עדות אקוקרדיוגרפית לאיסכמיה משמעותית. 2. אקו דופלר: חדר שמאל אינו מורחב, דפנותיו בעובי תקין, התתכווצות הגלובלית והאזורית תקינה. מקטע פליטה מוערך 60%. עליה שמאלית מורחבת במידה קלה. חללי הלב הימניים בגודל תקין. שורש האאורטה ברוחב תקין. מבנה תקין של המסתמים. בדופלר הודגמה אי ספיקה מיטרלית מזערית, לא נמצא תפליט פריקרדיאלי. 3. ארגומטריה: הדופק שהושג 169, אחוז מהדופק המקסימלי: 91.3, הבדיקה נמשכה 10 דקות. לציין קיום שינויי ST-T לא ספציפיים במנוחה. נצפתה PVC אחת. ללא עדות לקיום איסכמיה כללית במאמץ. תגובה נורמוטנסיבית למאמץ. לחץ הדם בשיא המאמץ 160/80. מספר METs מקסימלי 11.7. חשוב לי לציין כי שלושת המקרים בהם חוויתי את התופעה לעיל התרחשו בימים בהם הייתי עייף למדי (לאחר טיסה ארוכה, או מחסור בשעות שינה) ובכושר גופני בינוני עקב פעילות גופנית לא סדירה. שאלתי היא: האם התופעה שתיארתי "נורמלית" ועלולה להתרחש עקב כושר גופני ירוד יחסית ו/או עייפות מצטברת בלבד? או שבהכרח מדובר כאן בהפרעת קצב / בעיה קרדיולוגית אחרת הדורשת אבחון נוסף? אודה לכם מאוד על תשובתכם. רונן

רונן,במפורש לא נורמלית, עליך לבצע הולטר (בדיקת אקג 24 שעות) ומומלץ מעקב קרדיולוגי. הבעייה היא שלא תמיד אפשר לתפוש את הפרעת הקצב ולכן אמליץ לך לנסות להכנם למכון לשיקום לב קרוב לביתך, כדי שתוכל להתאמן שם תקופה מסיימת תחת מעקב של טלמטרית אקג.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ