פורום עיכוב תהליכי הזדקנות

הפורום לעיכוב תהליכי הזדקנות הוא הפורום הרפואי הראשון בישראל העונה לכל השאלות אודות עיכוב הזדקנות הגוף והעור, לצד הטיפול בשינוי מבנה הפנים והירידה בצפיפות השיער המשתנים עם הגיל. בפורום יינתן מענה לשאלות במגוון הנושאים הבאים: טיפולי רפואה אסתטית, תוספי תזונה, יעילות מרכיבים קוסמטיים, טיפולי לייזר, טיפולי בוטוקס וחומצה היאלורונית, טיפולים טכנולוגיים, פעילות גופנית מנעירה, תזונה לשמירה על פרופיל מטבולי תקין והפחתת הסיכון למחלות כרוניות תלויות גיל כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם.
41 הודעות
40 תשובות מומחה

מנהל פורום עיכוב תהליכי הזדקנות

08/07/2020 | 17:36 | מאת: אפרת

שלום דוקטור, רופאת העור רשמה לי רט אויט 0.025% לטיפול בצלקות אקנה שטחיות וישנות [15 שנה] , אך ידוע לי שהמשחה יעילה גם כאנטי איג'ינג. בהוראות רשום למרוח רק על האזור הנגוע, ולצערי לא שאלתי את הרופאה האם ניתן למרוח את המשחה על כל הפנים. כיצד למרוח את המשחב במידה ואני רוצה להשיג שיפור במראה העור של כל הפנים? ובנוסף- הרופאה אמרה לי למרוח רק בלילה, ערב כן וערב לא ולהשתמש בקרם הגנה. כל כמה זמן יש לעלות במינון [אחוזים]? והאם יש רכיבים קוסמטים מסויימים שהמשחה באה איתם באינטרקציה ומולץ להמנע משימוש בהם יחדיו? תודה רבה

07/07/2020 | 16:23 | מאת: מירי

שלום, האם קרם פנים שמכיל שמן חוחובה עלול לגרום לתופעות לוואי קרדיאליות בנשים מבוגרות מאד? קראתי שזה בעייתי בבליעה אבל במריחה יומית על העור החומר נספג לדם. תודה מראש.

מירי שלום. שמן צמח החוחובה אינו ראוי למאכל. נקודה. בשימוש חיצוני, הוא אינו מהווה כל בעיה, לרבות שימוש יומי בתכשיר קוסמטי המכיל שמן חוחובה. בברכה ד״ר אודי בר

30/06/2020 | 15:25 | מאת: איריס

שלום, האם טיפול באליקוויס מהווה קונטראינדיקציה לנטילת ויטמין MK4 ? תודה.

30/06/2020 | 15:38 | מאת: איריס

שאלה נוספת- האם אנשים עם אי ספיקת כליות בינונית יכולים לקחת ויטמין זה? שוב תודה.

איריס שלום. אין ויטמין כזה. בברכה ד״ר אודי בר

01/07/2020 | 16:06 | מאת: איריס

הכוונה היא ל- menaquinone-4. תודה.

איריס שלום שוב. ובכן אם לכך כוונתך, הרי שלכאורה אין קונטראינדיקציה בין נטילת ויטמין k ואליקוויס, אולם לגבי אי ספיקת הכליות הרי שעלי לצין כי דווקא מדלל הדם שלך עלול להדאיג. אמליץ להיוועץ עם הנפרולוג האישי. בברכה ד״ר אודי

23/06/2020 | 16:03 | מאת: יעל

שלום ד"ר בר, האם רצוי לעשות בדיקות גנטיות ל- SNP שונים , כמו COMT לדוגמה, לפני שמתחילים HRT? בנוסף, האם הורמונים זהים ביולוגית בעייתיים יותר? תודה מראש.

יעל שלום. לצערי שום בדיקה גנטית הקיימת כיום אינה יכולה להבטיח בטיחות מלאה של מתן hrt. נושא הסכנה הטמונה בכל תוספת של אסטרוגן לאחר המנופאוזה היא עובדה מוגמרת. ואגב לגבי הורמונים זהים ביולוגית וכיוצ׳ אין כל עדויות מוצקות ההופכות אותם לבטוחים או יעילים יותר. בברכה ד״ר אודי בר

23/06/2020 | 15:08 | מאת: מירי

שלום, אמי בשנות ה-90 לחייה. רמת הכולסטרול שלה 170, HDL 35, LDH 95. היא סובלת מסוכרת, יתר לחץ דם, CKD דרגה 3, PAF שמופיע עם אנגינה, ותוצאת צנתור מלפני 16 שנה הראה prox lad stenosis 40%. במשפחתה היו כמה חולי אלצהיימר. קיים ויכוח לגבי טיפול בסטטין בגיל הזה. האם לדעתך רצוי, ואם כן, האם להוסיף גם תוסף Q10? תודה.

מירי שלום. לא ציינת את רמות ה-ldl של אימך וחבל. כי ערך זה הוא שקובע הצורך בתרופות. בכל אופן, אם רמות הכולסטרול הרע-ldl אינן גבוהות באופן מיוחד (מעל ל-180) ומינון הסטטינים שנבחר לה הוא פחות או שווה ל- 20 מג׳ הרי שבאמת אין צורך להמשיך בתרופה- ולצערי יש סכנה רבה מאוד בתחילת מתן קו-אנזים 10 בגיל זה בגלל הסכנה להפרעות קצב לבביות העלולות להיות קטלניות. בברכה ד״ר אודי בר

12/06/2020 | 13:35 | מאת: מירי

לפני שנתיים אמי בת ה-90 נטלה פרוקור במשך כמה חודשים. מאז ה TSH שלה עלה והיא סובלת יותר מחולשה. לפני כמה שנים רמת ה TSH של היתה בסביבות 3 או קצת פחות, כעת יש לה בין 4 ל 4 וחצי. האם ה TSH אמור לעלות עם הגיל או האם ההשפעה של פרוקור עלולה להימשך שנתיים? האם תוספת יוד בצורת אצות או תוסף עלולה להזיק? תודה מראש.

מירי שלום. סביר להניח שהירידה בתפקוד בלוטת התריס נגרמה מהפרוקור, עם זאת יתכן וגם מתהליכים אחרים. קשה לי להאמין ששנתיים אחרי סוף נטילת התרופה תתחולל לפתה עליה ספונטנית בתפקוד הבלוטה. אמליץ על בדיקות של רמות ההורמון החופשי בדם : FT3 ו FT4 ואם יתגלו נמוכים מהתקין לשקול בחיוב תוספת ההורמון באמצעות תרופה ולא לסמוך על יוד בלבד. תת פעילות לא מטופלת של בלוטת התריס עלולה לגרור ירידה תפקודית וקוגנטיבית בהמשך. בברכה ד״ר אודי בר. נ.ב. בגלל שככל הנראה סובלת מהפרעת קצב יש להתחיל הטיפול(אם חיוני) בהשגחה ובמתינות.

05/06/2020 | 11:44 | מאת: ניר

היי ד"ר בר היקר, הבנתי שסו פלמטו הוא מעין התשובה הטבעית לפרופסיה וכמו פרופסיה מסייע לחסום את האנזים 5-אלפא רדוקטאז - האנזים שממיר את הטסטוסטרון ל- DHT שגורם לנשירה. שאלתי, אם אני מתכוון ליטול תמצית סו פלמטו בכמוסות על בסיס יומיומי, על כמה מיליגרם ביום תמליץ לי כדי שיהיה אפקט מקסימלי ודומה לזה של פרופסיה? כמו כן, האם יש שעה ביום מומלצת לקחת, לפני/אחרי אוכל וכו' תודה רבה ניר

שלום ניר. לצמח הסו פלמטו אכן תפקיד הדומה לפרופסיה בעיכוב האנזים 5-אלפא רדוקטאז, והוא אפילו עושה זאת במנגנון יעיל יותר מאחר ומעכב את שני איזו האנזימים ועושה זאת בעיכוב בלתי תחרותי( מנגון עיכוב יעיל יותר). עם זאת מינונים מדויקים יש לקבוע על פי ריכוז המרכיבים הפעילים בכל תוסף. אמליץ להתבסס על הוראות היצרנים השונים, אם ברצונך לטפל בעצמך ללא פיקוח. בברכה ד״ר אודי בר

שלום, נאמר לי שאחרי הזרקת חומצה היאלרונית, כאשר לא מחדשים אותה , יש נפילה מסיבית יותר של הפנים מאשר אם לא הוזרקה חומצה היאלרונית כלל. האם אימרה זו נכונה? אודה לתשובתך

טלי שלום. כאשר ממלאים הלחיים בחומצה היאלורונית בטכניקת הקנולה ובכמויות גדולות, בוודאי שעם תזוזת המילוי כלפי מטה והתרוקנות הלחיים במקביל, חלה הדלדלות של העור בגלל איבוד הנפח. זו אחת הסיבות שאני מממליץ לבצע המילויים רק באמצעות הזרקה טיפתית של חומרי המילוי, לשם מניעת אפקט זה בין היתר. ברכה ד״ר אודי בר

17/05/2020 | 23:08 | מאת: מירי

שלום, האם ויטמין K2 יכול להוות תחליף לטיפול בפרוליה במקרה של אישה בת 90 שעדיין לא החלה בטיפול לאוסטאופורוזיס? או האם קיים טיפול טבעי אחר? אני מוטרדת מתופעות הלוואי של פרוליה וגם מהגברת הסיכון לזיהומים בתקופת הקורונה. תודה.

מירי שלום. ויטמין k2 אינו יכול להוות תחליף לתרופה לצערי. עם זאת, אם את חוששת מתופעות הלוואי, למרות שאינן מובהקות ואינן בהכרח מעלות הסיכון לחלות בקורונה, את יכולה להמתין בביטחון עוד מספר שבועות עד להתבהרות מצב הפנדמיה. בברכה ד״ר אודי בר

שלום ד"ר בר, אבקות קולגן מבוססות על חלבון. האם נטילתן לאורך זמן עלולה ליצור עומס על הכליות?

סגי שלום. אם אינך סובלת ממחלת כליות, הרי שכמות החלבון הקיימת בתוספי הקולגן אינה מהווה כל מעמס על תפקוד הכליות, ובוודאי שלא במינונים המקובלים המומלצים. בברכה ד״ר אודי בר

שלום, האם ניתן להשתמש במוצר שבכותרת במהלך הריון? ידוע לי שיש חומרים מסוימים שלא כדאי להשתמש בהם במהלך הריון. תודה רבה

חני שלום. למרות פעילותו הרבה של הנוזל לחידוש העור, הוא מותר ובטוח לשמוש במהלך ההריון וגם במהלך הנקה. בברכה ד״ר אודי בר

24/02/2020 | 09:01 | מאת: סימה

שלום, אני בת 44 מה ההבדל בין הקרם דה לה קרם לריץ'? מה מתאים יותר ולמי? האם מכיל מסנני קרינה מהשמש?

סימה שלום. הקרם דה לקרם ריצ׳ הוא מהדורה עשירה יותר בלחות של פורמולת היסוד הקלאסית של הקרם דלקרם ומבוססת על אותו הרכב של המרכיבים הפעילים. הקרם העשיר יותר מתאים לעור יבש עד יבש מאוד ליום ולילה. או כקרם לילה עשיר בשילוב קרם דלקרם הקלאסי ליום, לעור רגיל . שני התכשירים אינם מכילים מסנני קרינה על מנת להתאימם לשימוש משותף ליום ולילה ולהפחית גירויי עור ורגישויות. בברכה ד״ר אודי בר

23/02/2020 | 14:04 | מאת: שירן

היי ד"ר בת 36 סובלת מכתמי פיגמנטציה עקב הריונות וחשיפה לשמש (בצעירותי) מרגע הופעת הכתמים נמנעת מחשיפה לשמש ומשתמשת בקרם הגנה 50 בחורף מטפלת בלייזר כתמי שמש מתבהרים אך כתמי הריון עדיין נשארים פחות או יותר באותו המצב מה אתה ממליץ ?

שירן שלום. הסרת כתמי פיגמנטציה לאחר הריום עלולה להיות מייגעת ומחייבת הקפדה קבועה על הימנעות מחשיפה ישירה לשמש במהלך הקיץ בשעות החמות עם או בלי מסנן קרינה(!). יתכן והטיפול הטוב ביותר לבעייתך הוא דווקא שימוש ביתי בתכשירים ביתיים מתקדמים, או שילוב של לייזר פרקציונלי וטיפולי ipl. כמו גם שוב מאוד להפחית גירויי עור ודלקות. מוזמנת להגיע להתיעצות על מנת לבחור בטיפול המתאים ביותר. בברכה ד״ר אודי בר

01/02/2020 | 21:18 | מאת: ציפי

היי שלום יש לי פיגמנטצייה איזה משחה הכי יעילה תרכובת גליקמן שזה עם הידרוקיננון ורטין איי ?או חומצות כמו אזאלית לקטית גליקולית? מה הכי טוב והכי משפיע לפיגמנטציה וכתמי שמש?

ציפי שלום. שימוש ממושך ברכיבים כמו הידרוקינון או חומצה רטינואית (רטין a) מביאים לפגיעה במרקם העור ולהידקקות פרוגרסיבית ההופכת אותו רגיש הרבה יותר לנזקי שמש בעתיד. גם לחומצה הגליקולית השפעה העלולה לגרום לגירויי עור קשים ובכך לדלקות והחמרת הפיגמנטציה. ככלל אני מעדיף חומצות מסוג ביטא ובראשן החומצה הסליצילית הגורמת פחות לגירויי עור ומועילה גם בהפחתת דלקות. לאזולאית תפקיד מוגבל בלבד בהבהרת הכתמים ולצערי וגם היא אינה חפה מתופעות לוואי. המרכיב המבטיח ביותר בעולם המחקר כיום הוא הניאצין- ויטמין B3 המבהיר כתמים לצד צמצום נקבוביות והצערת העור . בברכה ד״ר אודי בר

23/01/2020 | 10:59 | מאת: לחוצה

היי ד"ר,לפני 4 חודשים רופא הזריק לי מתחת לעיניים חומצה היאלרונית בשם טאוקסן 0.1 CC בכל עין (שזה ממש מעט) ומאז יש לי בצקת מתחת לעיניים שלא עוברת מה אני יכולה לעשות בכדי לזרז את התהליך של הספיגה של החומצה בלי חומר ממיס???

ללחוצה שלום. אני שמח שלא מיהרת לבקש ״המסה״ של חומר המילוי, מאחר ו״המסה״ זו כרוכה למעשה בהזרקה של אנזים המפרק את החומצה ההיאלורונית שהוזרקה, אולם מפרק גם כמויות נכבדות מתכולת החומצה ההיאלורונית הטבעית שבעור באזור ההזרקה. עובדה העלולה להותיר שקעים בעור הנדרשים למילוי נוסף על מנת לתקנם. אם מדובר בטיפול שהתבצע כהלכה, הרי שפשוט כדאי להמתין עד להתפוגגות המילוי. בפעם הבאה הקפידי לבצע הטיפול בטכניקת הזרקה טיפתית עמוקה, אשר מניבה תוצאות מדויקות יותר והנותרות לפרקי זמן ארוכים יותר. תוכלי לקרוא מעט על השיטה באתר שלי. בברכה ד״ר אודי בר

שלום, אני בת 50 . עישנתי במשך כ-20 שנה (לא ברציפות) כבממוצע של עשר סיגריות ליום. הפסקתי לפני יותר מחצי שנה. האם יש דרך באמצעות תוספי תזונה להמעיט את הנזקים שנגרמו לעור או שקיימות דרכים אחרות.

שלום שרון. נזקי העישון לעור נגרמים בין היתר מהחשיפה לרדיקלים החופשיים הנוצרים בבעירת הטבק, וכן דלדלול רמות ויטמין c בדם. במעשנים רמות ויטמין c בדם נמוכות ב-60 אחוזים בממוצע אל מול לא מעשנים. ויטמין c משמש כאחד מנוגדי החמצון המרכזיים בגופנו- אולם גם חיוני לייצור מולקולות קולגן- פשוט משום ששזור במבנה מולוקולת הקולגן עצמה. כך שלסיכום, למרות כי כעת אינך חשופה עוד לנזקי הרדיקלים החופשיים הכרוכים בעישון, את יכולה להסתפק בנטילת מינון יומי של וימטין c של למשל 500 מג׳ ליום בלבד אל מול 1000 מג׳ ליום המומלצים למעשנים. מעבר לכך יש להתחשב בתפריטך היומי ובמצב עורך על מנת להתאים תוספים ספציפיים אחרים. ממליץ לקרוא המאמר שלי בווינט אודות עשרת תוספי התזונה החשובים ביותר לעור. בברכה ד״ר אודי בר

שלום ד"ר, רציתי לדעת אם טיפול בצוואר ובפנים בגלי רדיו עלול להיות מלווה בקרינה העלולה לגרום לסרטן (בפנים ובאיזור הצוואר בבלוטת התריס וכו.. ) וכן האם חומצה היאלרונית עלולה בזמן מסויים לנדוד והגיע לאיזורים לא רצויים בגוף כמו המוח, הכבד וכו..? בתודה טלי

טלי שלום. טיפול בגלי רדיו אינו נחשב למסרטן ואינו כרוך בקרינה מסוכנת וחומצה היאלורונית אינה נודדת למוח או כבד. אולם,אם חומצה היאלורונית מוזרקת באמצעות קנולה ובכמויות גדולות, היא בהחלט עלולה לנדוד עם הזמן ולגלוש כלפי מטה. בברכה ד״ר אודי בר

16/12/2019 | 19:03 | מאת: טלי

שלום אני בת 56.רציתי לשאול לגבי מידת בטיחות הטיפול בחוטים להרמת איזור הלסת . אילו נזקים עלול הטיפול לגרום? האם הוא יעיל והאם אכן הוא מגרה את השכבות הפנימוית ליצור קולגן ואלסטין ? תודה מראש טלי

טלי שלום. איני ממליץ על שימוש בחוטים לשום אינדיקציה. הטיפול בחוטים אינו באמת מרים ומותח למרות האסוציאציה הנלווית לחוטים. הטיפול בחוטים עלול להניב סיבוכים לא מבוטלים וגם טראומטי מאוד לעור. התוצאות המתקבלות מטיפול בחוטים אינן מרשימות אם בכלל, ויש צורך בחוטים רבים על מנת להשיג תוצאה כלשהי. שימוש מיומן בחומצות היאלורוניות מעניק תוצאות בטוחות ומבוססות וגם דיוק ורמת אסטטיקה גבוהות הרבה יותר. בברכה ד״ר אודי בר

תודה רבה

שלום. בשנתיים האחרונות פתאום משום מקום הופיעה לי מניפה מרהיבה וגדולה שכל יפני ישמח להשתמש בצדי העיניים שלי בזמן החיוך. אלו קמטי הבעה מאד עמוקים כאשר יש שקע עמוק בקצה העין בשני הצדדים. ובנוסף לזה הופיע לו גם עור רפוי ובולט מתחת לעיניים כמו של אדם זקן. אני רק בתחילת שנות ה - 40. אני לא רוצה בוטוקס. לא רוצה מראה מושלם. אבל לא להראות כמו אדם זקן או עייף. שיהיו קמטים פחות עמוקים. לאיזה גורם ראשוני היית ממליץ לי לפנות אליו? תודהג

דני שלום. לקמטי המניפה האופייניים המופיעים בצידי העיניים בעת החיוך הטיפול הטוב והיעיל ביותר הוא בוטוקס. איני רואה כל סיבה להמשיך ולחפש טיפול אחר. אכן גם לטיפולי לייזר פרקציונלי השפעה טובה על העור גם בצידי העיניים אבל לבוטוקס ההשפעה המובהקת והמיידית ביותר. אגב, טיפול בבוטוקס ביד מיומנת ומקצועית אינו יוצר מראה ״מושלם״ אלא פשוט טבעי ונינוח.בברכה ד״ר אודי בר

30/10/2019 | 17:13 | מאת: רזי

שלום, האם זה בטוח לבצע טיפולי לייזר לחידוש העור באיזור שמתחת לעיניים ? תודה

רזי שלום. ניתן לבצע טיפולים בלייזר פרקציונלי לחידוש העור גם באזור ארובת העין מתחת לעפעף התחתון וגם על גבי העפעף העליון. לטיפולים אלה השפעה מצוינת על העור העדין שסביב העיניים ללא החלמה ממושכת או אדמומית בולטת. בברכה ד״ר אודי בר

באיזה מוצרים אתה ממליץ כדי לטפל בפיגמנטציה וטשטוש קמטים מתחת לעיניים. בת 52

רונית שלום. קמטים הקיימים כבר מתחת לעפעפיים התחתונים המלווים בכהויות ניתנים לטיפול הטוב והמקיף ביותר באמצעות הזרקה טיפתית ומבוקרת של חומצה היאלורונית המיועדת לטיפול באזור רגיש זה. הטיפול הוא קצר ותוצאותיו נותרות לפרקי זמן ממושכים ביותר (מעל לשנתיים ). בברכה ד״ר אודי בר

07/10/2019 | 18:23 | מאת: נעמה

האם מותר להזריק בוטוקס וחומצה מכל סוג שהיא לפי התאמת הטיפול המבוקש במקרה של מחלה אוטואימונית כמו טרשת? תודה

נעמה שלום. אין כל מניעה לטיפול באמצעות בוטוקס או חומצה היאלורונית בקרב חולים עם מחלות אוטואימוניות. בברכה ד״ר אודי בר

31/08/2019 | 06:41 | מאת: רחל

שלום מה דעותיך על נטילת אבקת קולגן כפי שממליצים? יש לא מעט כתבות בנושא. וחשוב לדעת באם לצרוך. אני מעל גיל 60 ומשתמשת גם בנוזל בסבון ובנוזל שלך. תודה

רחל שלום. שאלה זו אודות נטילת קולגן עולה הרבה מאוד בקרב מטופלי, ובכן נכון לעכשיו, טרם פורסמו מחקרים רציניים אודות יעילותו של הקולגן בעיכוב הזדקנות העור. גם בקרב חלק המטופלים הנוטלים אותו על דעתם, לא זיהיתי תגובה וגם הם אינם משוכנעים ביעילותו. מאידך, יש קבוצה לא מבוטלת של תוספי תזונה בעלי תפקיד מוכר וידוע בעיכוב הזדקנות העור שאינם ייקרים בהכרח ובעלי תפקידים חיוניים נוספים מעבר לצמצום קמטים. אמליץ לך לקרוא את כתבתי הנרחבת בנושא זה באתר שלי או ב ynet -עשרת תוספי התזונה החשובים לשמירה על העור. אגב, אם את כבר משתמשת בנוזל ובקצף הניקוי שלי, ממליץ בחום לנסות גם את הקרם, את תופתעי. בברכה ד״ר אודי בר

שלום דוקטור אודי אני בת 28 מקפידה לשטוף את הפנים להשתמש בפילינג בקרם לחות וקרם הגנה . רציתי לדעת אם יש עוד מוצרים הכרחים לגילי כדי לשמור על העור? ואילו מוצרים אנטי-אייג’ינג אני חייבת להתחייל להשתמש? סרום ויטמין c וקרם עיניים זה מספיק ? תודה רבה !!

מורן שלום. חבל שלא ציינת את סוג עורך ואת גונו, עם זאת שיגרת ניקוי בוקר וערב המסתיימת במריחת תכשיר לחות, לצד אקספוליאציה (פילינג גרגרים/חומצות) מתונה בהתבסס על מרקם עורך ועוביו, בשילוב תכשיר עיניים וכמובן קרם הגנה מדי בוקר-היא מסגרת טיפוח מאוזנת בהחלט לגילך. לא הייתי ממליץ להתחיל שימוש בפפטידים וגם לא בסרומים קוסמטיים עשירים הם יגרמו להתפחת העור והפנים. עם זאת, נוגדי חמצון תמיד מועילים, כך שבהחלט ניתן לשלב פעם ביום (!) בטרם השימוש בקרם ולאחר הניקוי בסרום ויטמין סי . במהלך החורף או אם עורך חש ביובש לעיתים ניתן להחליף מדי פעם את תכשיר הלילה בשמן פנים קליל כגון שמן מרולה. בברכה ד״ר אודי בר

דוקטור תודה רבה על המענה ! סוג העור שלי מעורב , שומני רק באזור האף , ללא אקנה ודק . מעונינת להתחיל בחומצות , באיזה חומצות אפשר להתחיל ? ובאיזה אחוז?

16/06/2019 | 16:13 | מאת: בחור צעיר

שלום דוקטור אודי, בתקופה האחרונה נחשפתי (במקרה) לציפית שכביכול שזורים בה סיבי נחושת/אבץ/כסף (יש כל מיני סוגים לא ברור כל כך), והיא כביכול אמורה לעזור מול פצעים על עור הפנים ועוד דברים שקשורים לאנטי-בקטריאלי. האם זה מוצר שניתן לוותר עליו או שהוא עובד? האם כדאי להשקיע את הכסף והוא אכן אפקטיבי? חוות הדעת ברשת מוצגות על ידי אותן חברות שמוכרות, לא מצאתי חוות דעת אוביקטיבית יותר. אשמח לאחת. תודה רבה.

שלום לבחור הצעיר. שאלה טובה, ובכן מחקרים אינם מראים כל יעילות לשימוש בציפיות שזורות במתכות שונות. עם זאת אם אתה סובל מפצעי אקנה, הרי שבהחלט יש יתרון וחשיבות להחליף ציפית מדי לילה (אפשר להפוך ולמחרת להחליף..) וכן חשיבות רבה לשימוש במגבות פנים נפרדות ונקיות לאחר כל שטיפת פנים. שמירה זו על ניקיון המצעים והמגבות בהחלט מועיל להפחתת הפיזור החיידקי העלול להחמיר את תופעת פצעי הבגרות. בברכה ד"ר אודי בר

15/05/2019 | 20:14 | מאת: קרן

שלום רב דוקטור בר. קראתי את הכתבה על עינת ארליך והתמוגגתי מהמראה הטבעי והיפה (הרבה תודות לך למיטב הבנתי) אני בת 44 עם שני קמטים יחסית עמוקים לצידי האף שדי מפריעים לי כבר מגיל 40. העניין הוא שחוששת להתחיל עם עניין ההזרקות הן מהטעם של ההתמכרות לנושא ( שלא ארצה להכנס אליה הן כספית והן בעיקר כי שונאת להיות תלויה במשהו/במישהו) ושנית, כי יש כל כך הרבה נשים שנראות היום על גבול ה"פתטיות" (אגב, גם מפורסמות ועשירות נמנות עליהן...) ולכן אני ממש חוששת מזה. אני אשה נאה ומטופחת שמקפידה על מראה מכובד וטבעי במידת הניתן ותואם גיל כמובן. לא מתיימרת להיות בת 20 היות ואני לא... אבל בהחלט רוצה להראות טוב לגילי וחשה שהקמטים מבגרים אותי. העובדה שירדתי במשקל כ 8 קילוגרמים גם מוסיפה לנושא. אז באופן אוביקטיבי ככל הניתן, עם איזה חומר מתחילים? מחפשת משהו טבעי ולטווח הארוך ולא כזה שאאלץ לעשות כל שנה. הייתי שמחה לשקט בגזרה לפחות לשנתיים. האם אתה ממליץ על רדיאס? הבנתי שהוא יותר ארוך טווח... והאם כדאי בכלל להתחיל או לדחות את הקץ? מהו טווח המחירים? ואם התחלתי האם זה מחייב אותי מעתה ועד עולם? אם אעשה פעם 1 ולא ארצה יותר האם העור ישוב לקדמותו או שמא מצבו יחמיר? מוכרחה לציין שיש מעט קמטים גם באזור העיניים והמצח אבל הם הרבה פחות מפריעים לי ומבגרים אותי לדעתי. הקמטים לצידי האף מפריעים לי מאוד לעומת זאת.אודה לתשובותיך

קרן שלום. אני מניח שאת שואלת את השאלה שכל אלה שטרם עברו טיפולי אסטטיים בפניהן היו רוצות לשאול. ובכן, מילוי הקמט הנאזולביאלי- שזהו שמו המקצועי של הקמט היורד משני צידי האף לכיון השפתיים הוא טיפול מורכב ומרתק. מצד אחד זהו הקמט הראשון המופיע בפנינו בדרך כלל כבר לאחר גילאי השלושים המוקדמים, ומצד שני תיקון מיומן שלו מאיר את הפנים כולן ומוחה בן רגע את סימני הזמן. עם זאת, טיפול זה המבוצע ביד לא מיומנת בהחלט עלול לשוות מראה "אוגרי" ותפוח לפנים כולן. הסוד בהצלחת טיפול מילוי זה טמון בהתאמת חומר המילוי לאלסטיות עור פנייך הטבעית וכמובן מיקומו של המילוי, אשר קובע את כל המראה כולו. אגב, כל הפרזנטורים של עבודתי עברו טיפול מילוי זה והוא אחד הנפוצים במרפאתי מאז שלהי שנות התשעים (!). ממליץ לך לא לדחות הקץ עוד ולבחור לך רופא בו את בוטחת ולבצע הטיפול ללא דיחוי. האפקט של התיקון שלו הוא מרהיב ונותר לפרקי זמן ממושכים. אגב,אם תחליטי בעתיד לא להמשיך לבצע הטיפול העור יחזור לקדמותו ללא כל החמרה או שינויים לצמיתות. בברכה והצלחה ד"ר אודי בר

אני בן 30. נוטל פרופסיה לשיער, ג'וס פלאס לבריאות כללית ואנטי אוקסידנטים. אני רוצה עור פנים וגוף יותר צעיר ומודע לחשיבות של התזונה (ובנוסף מטפח במוצרי ניקוי, סרומים, קרמים, מסיכות וכו'). אני מתלבט בין תוסף תזונה קולגן וחומצה הילארונית של סולגאר או פורומולה משולבת של אצות הספירולינה והכלורלה וצמח המרפא מורינגה שבעלת האתר אמרה שתורם לבריאות (למשל נגד עייפות ונותן אנרגיה) וגם למראה עור צעיר יותר והוסיפה שכדאי לי לקחת את הקולגן בגיל 35 ואני מתלבט מצד אחד אני לא רוצה לקחת בגיל 35 כשכבר הנזקים יגיעו ומצד שני גם עכשיו שאני נראה צעיר לגילי אני רוצה להראות עוד יותר צעיר ותוהה אם זה לא מוקדם מידי. בנוסף, שמעתי שאם לוקחים קולגן ומפסיקים באמצע הגוף יתקשה לייצר קולגן כמו בעבר - זה נכון? אני מוכן ליטול את הקולגן למרות שזה מגעיל אותי (מבחינת רכיבים). מה תמליץ לי מבין 2 המוצרים: מה יותר יעיל בשבילי לגיל 30 ויתן גם מראה צעיר יותר, האם זה בסדר לקחת את כולם בנוסף לג'וס פלאס ופרופסיה או אפילו אחד מהם בנוסף ולא יהיה נזק לגוף?

ג״וני שלום. ובכן ראשית אין כל סתירה בין נטילת התוספים וג׳וס פלאס לבין נטילת פרופסיה. מעבר לכך, איני רואה כל סיבה שלא להתחיל וליטול תוספים של גלוקוז אמין או קולגן וחומצה היאלורונית גם בגיל 30. תוספת זו מעניקה את חומרי הגלם לתאים האחראים על ייצור הסחוס במפרקים ורקמת היבור שבעור. אמנם אפשר להתחיל בנטילה לאחר תוספים אחרים להם אתה אולי זקוק יותר, אולם אין בכך פסול. הפסקת נטילה אינה גורמת לפגיעה בקצב הייצור הטבעי של הקולגן. אמליץ על ביצוע בדיקות דם מקיפות לזיהוי רמות חסר של ויטמינים ומינרלים בטרם תחילת נטילת כל תוסף חדש. פשוט כדי לא לפספס דברים חשובים יותר בהווה בטרם אתה משקיע בעתיד. בברכה ד״ר אודי בר

היי ד״ר בר, נתקלתי בכתבה שלך מ2008 https://www.ynet.co.il/articles/1,7340,L-3533099,00.html בקשר להמלצה על תוספים לפי גיל, רציתי לדעת על מה אתה ממליץ היום לגיל 30, 40, בהנחה ששוק הויטמינים התפתח. האם התוספים של אבקות קולגן באמת מומלצות להצערת העור והאם מומלץ תוסף של חומצה היאלורונית בבליעה. תודה

ג׳וני שלום. כפי שציינתי בתשובות אחרות, אין עדיין עדות מחקרית מבוססת אודות יעילות נטילת תוספי אבקת קולגן. וגם נטילת מורינגה או כלורלה לא ממש חיוניים לך. אם בחרת ליטול תוספי הג׳וס הרי שגם אינך זקוק לתוספת של ויטמין סי. עם זאת, אם אתה חש חולשה ומחסור בחיות, יתכן ומדובר בגורם אחר שאינו תלוי דווקא בנטילת תוסף אלא בפיתרון מסוג אחר. פעילות גופנית יומיומית לצד שמירה על תחושות של שביעות רצון ואופטימיות, וכמובן אכילה מאוזנת ישמשו לך בשלב זה של חייך ההשקעה הטובה ביותר בעיכוב ההזדקנות שלך. בברכה ד״ר אודי בר

יעל שלום. קולגן טרם הוכיח יעילותו ולגבי האחרים הרי שיש צורך בנתונים רבים נוספים אודותייך, כמו למשל אורח חייך, נתונים גנטיים, מחלות רקע, פרופיל תזונתי ועוד ועוד . עם זאת גם ללא כל מיידע נוסף אודותייך, אמליץ בהחלט להתחיל וליטול נוגדי חמצון, באמצעות העשרת תפריטך היומי בירקות ופירות, או להוסיף ויטמין סי במינון נמוך (אם אינך מעשנת וגבוה יותר אם כן) ואולי גם השלמת ויטמיני בי 12 חומצה פולית ומינרלים כמו ברזל ומגנזיום וזאת רק לאחר בדיקת דם בקופת החולים., מעבר לכך בהתאם לנתונים אישיים ניתן לשלב נוגדי חמצון נוספים הפועלים במגנונים שונים הנבחרים באופן אישי, ומעל לגיל 35 גם ליטול גלוקוז אמין עם או בלי חומצה היאלורונית על מנת לשמור על המפרקים והעור. נתון שהוכח זה כבר. בברכה ד״ר אודי בר

04/04/2019 | 18:00 | מאת: אפרת רון

שלום האם ניתן להעלים בהזרקות בלבד קמטים בצוואר ובאזור המחשוף ?כמה זמן זה מחזיק מעמד? בנוסף אשמח לדעת במידה ועושים הזרקות מתחת לעינים באזור הסנטר הצוואר והמחשוף ולאחר מכן יורדים במשקל האם תהיה השפעה על התוצאה? האם יש תופעות לוואי להזרקות באזורים המוזכרים מילה?

אפרת שלום. אכן ניתן באמצעות הזרקת חומצה היאלורונית המתאימה לכך, להחליק קמטוטים על גבי צואר ומחשוף. עם זאת, יש לדעת כי באמצעות טיפולי לייזר פרקציונלי ניתן להגיע לשיפור ניכר יותר במרקם העור במחשוף ובצוואר, וכן לשפר באופן ברור את מוצקות העור בנוסף. טיפולי ההזרקה בצוואר שהיו פופולאריים מאוד במרפאתי הוחלפו מזה כבר בטיפולי ליזר עם תוצאות טובות יותר ופחות אי נוחות . מעבר לכך, טיפולי המילוי מתחת לעיניים והסנטר בד׳כ אינם משתנים עם הפחתת משקל. בברכה ד״ר אודי בר

02/04/2019 | 19:58 | מאת: שרית

הי ד״ר אודי בר שמי שרית ואני עוסקת בקוסמטיקה טבעית איזה שמן לדעתך הוא היעיל ביותר לטפל בעור יבש מאוד?

שרית שלום. יש מספר שמנים שמתאימים לטיפול בעור יבש, חלקם מיועדים לניקוי וחלקם לטיפוח ואפילו תיקון קמטוטים עדינים. השמן בעל העדויות הרבות ביותר ליעילותו הוא דווקא שמן הרוז היפ, עם זאת גם לשמן הבורג' תפקיד מרכזי בעיכוב הזדקנות העור וגם לחוחובה השפעה נהדרת. ממליץ לך להכיר את כולם. ברכה ד"ר אודי בר

02/04/2019 | 19:57 | מאת: ליאת אבידן

שלום ד"ר בר , עשיתי לפני שלושה חודשים מילוי בלחיים ועכשיו כל הנפח ירד למטה והפנים נראות עגולות. הרופאה שעשתה לי אמרה שצריך להוסיף עוד מילוי למעלה ואני פוחדת להיראות עשויה מידי מה עושים כדי להוריד הנפיחות?

ליאת שלום. איני ממליץ לך לשוב על מילוי הלחיים, מאחר וגם תוספת זו של מילוי תשקע כלפי מטה ממש כמו המילוי האחרון. שינויים אלה במיקום חומרי המילוי נגרם משימוש בטכניקת הזרקה העושה שימוש בקנולה. המלצתי היא להמשיך ולטפל בלחיים רק בהזרקה טיפתית שאינה מאפשרת תזוזת המילוי ומעניקה תוצאות מדויקות וארוכות טווח הרבה יותר . בברכה ד"ר אודי בר

02/04/2019 | 19:55 | מאת: אורה

שלום ד׳ר בר האם אתה ממליץ על ביצוע מתיחות לפני אימון גופני או רק לאחריו?

אורה שלום. אם גילך חצה את השלושים, הרי שבהחלט כדאי לך לבצע תרגילי מתיחות גם בטרם וגם לאחר אימון גופני. כמובן שבטרם ביצוע פעילות גופנית יש לבצע תרגילי המתיחה בזהירות רבה יותר אולם יש לבצעם על בסיס יומי גם ללא אימון גופני . בברכה ד״ר אודי בר

29/03/2019 | 12:58 | מאת: רחלי

שלום . רופא שאינו חירוגג הזריק לי לפנים לםהי 15 שנה ב 2 קמטי הצחוק משני צידי הפה ביו אלקמיד שהוא זז ויוצר גושים במקום שהתנייד שזה לכיוון הלחיים קרוב לצידי האף והמראה מלאכותי ומכוער. וגם נוצרה רגישות בעור הפנים כך שגם עם שטיפת הפנים בתחליב פנים הלחיים נעשות אדומות.שאלתי:האם אפשר להסיר או לשאוב חחק מכמות הביו אלקמיד ללא נזקים לפנים? 2. האם אני יכולה להשתמש בקרם פילינג חהסיר שכבה עליונה של העור? תודה על תשובתך למייל

רחלי שלום. חומר המילוי ביו אלקמיד שהיה בשימוש בארץ במהלך העשור הקודם הוצא אל מחוץ לחוק לשימוש בפנים בדיוק בגלל הסיבוכים הרבים שנקשרו בו. לצערי טכניקת הטיפול היחידה בשייריו כיום היא כירורגית, במהלכה מסירים את הנוזל וגם את מעטפת הביו אלקמיד הנותרת בגוף לעד. ניתוח זה עלול להותיר צלקות ופגמי מילוי בעור. ממליץ לבצע רק אם המצב אינו נסבל לחלוטין. בברכה ד"ר אודי בר

11/04/2019 | 18:04 | מאת: ?המשך שאלה

גם אצלי אותה צרה, האם אפשרי למלא בחומר אחר שיש את הביו אלקמיד?

שלום. אפשר בהחלט למלא את האזןרים הסמוכים להימצאות המילוי ביואלקמיד, אולם בכל טיפול שכזה חשוב ביותר להימנע מניקוב המעטפת בה שרוי חומר המילוי. בברכה ד"ר אודי בר

24/02/2020 | 18:50 | מאת: יעל

למיטב ידיעתי יש אפשרות להוציא את החומר עי מזרק .אני טועה?

יעל, את חומר המילוי ביו אלקמיד אי אפשר להוציא באמצעות מזרק, מאחר והמעטפת המקיפה את הנוזל בלתי ניתנת להוצאה גם באמצעות מזרק. הדרך היחידה בה ניתן להיפטר מביו אלקמיד היא באמצעות ניתוח בו מסירים את כל המעטפת יחד עם המילוי שיחדיו מהווים את הביו אלקמיד. פעולה אותה מומלץ לבצע רק במקרים קיצוניים ביותר!

27/03/2019 | 17:30 | מאת: ניליט

נוצר לי בשנים האחרונות דמוי אי,דלילות שיער, סמוך לאזור הפוני בגודל של כשני סמר.איך ניתן לטפל בזה?

ניליט שלום. חבל שלא ציינת את גילך. אם את נמצאת בגיל הפריון וסובלת מדלילות שיער מקדימה יתכן ואת סובלת ממחסור חמור בברזל. מאידך אם את לאחר גיל המעבר או בתחילתו יתכן ומדובר על הקרחה מהטיפוס הגברי הפוגעת גם בנשים רבות לאחר תום הווסת ואילך. הטיפול בשיער הדליל מבוסס כמובן על הרקע הספציפי שלך. בברכה ד"ר אודי בר

27/03/2019 | 22:43 | מאת: ניליט

תודה דר בר. אני בת 68. מה אתה מציעה לטיפול בהתקרחות נקודתית ,באזור אחד בלבד.במקרה שלי ההדללות קרובה לשביל השיער האמצעי ליד הפוני.

ניליט שוב שלום, מאחר וציינת את גילך, אמליץ על ביצוע בדיקות דם לשלילת מחסור בברזל, ואם הבדיקה תקינה יש להתחיל וליטול תוספי תזונה המעכבים את פעילות האנזים בקרקפת ההופך את רמות הטסטוסטרון התקינות שבגופך לצורתו הפעילה- דיהידרוטסטוסטרון (DHT) . אמליץ להכיר הנושא והתוספים הרלוונטיים בספרי "המדריך הישראלי השלם לתוספי תזונה". אם תיוותרנה שאלות או צורך בטיפול מקיף יותר אשמח לראותך במרפאתי. בברכה ד"ר אודי בר

27/03/2019 | 09:17 | מאת: דנית

שלום רב אני בת 63 צמחונית .רזה. לאחרונה השרירים שלי נעשו רפואיים והעור תלוי עליהם. למרות שלא שיניתי דבר באורח חיי. יש מחזק שירים?

דנית שלום. ראשית יש לוודא כי את מקפידה לצרוך כמות נאותה של חלבון מלא ממקור תזונתי מדי יום. כצמחונית, הנמנעת ממקורות חלבון זמינים כמו בקר ועוף עלייך להשלים כמות החלבון המלא היומית משילוב קטניות ודגנים וגם ביצים ודגים אם הם מופיעים בתפריטך. מעבר לכך חיזוק השרירים הטוב ביותר הוא פעילות גופנית כנגד התנגדות. על מנת להוסיף לרמת האנרגיה בטרם האימון את יכולה להיעזר בתוספי תזונה המבוססים על קו-אנזים 10 המעלים באופן מהיר למדי האנרגיה בתאי השריר ובגוף בכלל. בברכה ד"ר אודי בר

26/03/2019 | 12:28 | מאת: זהבה

כשביקשתי לבצע מילוי מתחת לעניים ,נאמר לי שהעור לא אלסטי ולכן לא ניתן. האם יש פתרון לטיפול בשקעים ללא ניתוח?

זהבה שלום. אין דבר כזה "עור לא אלסטי" ואין שקעים מתחת לעיניים שאי אפשר למלא. יתכן ובעייתך היא אחרת. מילוי שקעים בעיניים באמצעות חומצה היאלורונית המיועדת לכך, מעבה את העור ומשיב לו אלסטיות דווקא. תוכלי להגיע לפגישת אבחון. בברכה ד"ר אודי בר

24/03/2019 | 17:18 | מאת: טליה

שלום ד׳ר בר האם אתה ממליץ על ביצוע מתיחות לפני אימון גופני או רק לאחריו?

שלום טליה. אם גילך הוא מעל ל-25 את בהחלט יכולה לבצע מתיחות לפני אימון..וגם בלעדיו לפעמים. למעשה מתחילת גיל העשרים כדאי לבצע מתיחות על בסיס יומי מאחר ועם העלייה בגיל רקמת החיבור בגופנו נוטה להתקשח והגידים מתקצרים. תרגילי מתיחות גם משפיעים על השרירים במנגנון של פרופיוספציה ושמירה על התקשורת הבריאה בין המוח ורקמת השריר. בברכה ד״ר אודי בר נ.ב. כמובן שבקרב מתחילים יש לתרגל מתיחות בהדרגה

24/03/2019 | 17:17 | מאת: ניר

אני בן 28 ולוקח פרופסיה כבר חמש שנים רציתי לשאול אם זה מסוכן ואם יש תרופות חדשות ויעילות יותר כי השיער לא ממש התמלא

ניר שלום.נטילה ממושכת של התרופה פרופסיה בהחלט גורמת לשינויים בפוריות ובעלת השפעה לא מבוטלת על התפקוד המיני והתשוקה. לאחרונה עולות עדויות משתמשים רבות הטוענות גם על תחושות של דכדוך ודיכאון הנלוות לכאורה לתרופה. המלצתי היא אם אינך מרגיש שהתרופה הועילה, אז בוודאי שהפסק נטילתה. לצערי למעט התרופה הוותיקה מינוקסידיל טרם פותחה כל תרופה חדשה. עם זאת אתה בהחלט יכול להתחיל וליטול תוספי תזונה המכילים מיצוי מהצמח דקל ננסי הפועל במגנון זהה אך יעיל יותר מזה של הפרופסיה והוא נטול תופעות לוואי . בברכה ד״ר אודי בר

24/03/2019 | 17:12 | מאת: דניאל

שלום דוקטור אני בן 24 וסובל משקעים עמוקים מאוד מתחת לעיניים מאז שהייתי ילד. כולם שואלים אותי אם אני עייף גם שאני לא. יש טיפול או ניתוח לסדר את זה?

דניאל שלום. שקעים כהים ועמוקים מתחת לעיניים נפוצים גם בצעירים על רקע מוצא אתני ונטייה גנטית מההורים. אין כל צורך בניתוח לתיקון התופעה והיא ניתנת לטיפול מלא באמצעות הזרקה מקומית של חומצה היאלורונית המעניקה נפח לאזור השקוע לפרקי זמן ממושכים ביותר . אגב, הטיפול לא כואב וקצר ביותר. בברכה ד"ר אודי בר

24/03/2019 | 17:03 | מאת: רינת

שלום וברכות לפורום החדש, רציתי לשאול האם לדעתך יש טיפול יעיל באמת לצלקות אקנה? אני כבר בת חמישים אוטוטו ורואה לזוועתי את כל הצלקות הולכות וגדלות? יכולך להיות שהחטטים מחמירים עם הגיל? תודה

רינת שלום. אכן צלקות אקנה ישנות מגיל הנעורים נוטות להחמיר עם הזדקנות העור ולאו דווקא להיעלם עם השנים. הטיפול היעיל ביותר הקיים כיום בעולם להחלקת צלקות אקנה הוא באמצעות טיפולי לייזר פרקציונלי. מדובר בסדרת טיפולים שאינם מחייבים אלחוש ואינם כרוכים בהחלמה . בברכה ד"ר אודי בר

30/04/2019 | 11:02 | מאת: אסנת

אני בת 52 וגם סובלת מצלקות אקנה. לא עלה על דעתי שהצלקות אכן מחמירות עם הגיל ועכשיו מובן לי למה זה נראה יותר נורא מבעבר. עשיתי טיפולי לייזר בעבר אך זה לא עוזר כפי שמבטיחים. שאלתי האם התכשירים שניתן לרכוש ממך דרך האתר, יכולים לטשטש אפילו במעט?

שלום ד"ר, אני קורא ושומע על עור פנים יבש, שמנוני וכולי, עם קומודונים, אקנה, עור כהה בהיר וכולי... בקיצור יש כל מיני סוגי עור. איך אני יודע מה סוג העור שלי ומה הטיפול והשימור שאני צריך לעשות עבורו באופן אישי? מבחינת קרמים ומנקי פנים, ויטמינים ומינרלים. האם אדם הקרוי דרמטולוג אמור לעזור בעניים או שמא מישהו אחר, ואם כן, כמה אמורה לעלות פגישה כזאת שבוחנת דבר כזה? תודה רבה

אנון שלום. שאלה מענינת. טוב אז האמת שאין רופא או איש מקצוע אחד לכאורה היכול להעניק לך מענה מבוסס ומקצועי על כל ענפי המקצוע הרלוונטים לכל שאלותיך. הייתי ממליץ לך לקרוא בספרי את הפרק על תוספי תזונה ועור הפנים, לגשת לקוסמטיקאית לשם אבחון מדויק של עורך ברמת המינוחים הרלוונטים לתחום כמו המושגים שציינת, ואז להשתמש באבחון זה בבחירת מוצרי הקוסמטיקה המתייחסים לעורך ושבטווח המחירים המתאים לך. אל תדאג, עם קצת מאמץ וקריאה תוכל כבר תוך שבועות להינות מעור בריא ורענן יותר. בברכה ד״ר אודי בר

14/03/2019 | 09:10 | מאת: דורית

שלום האם יש מסכה טבעית למניעת קמטים מסביב לאיזור העיניים לגיל 40 ומעלה? תודה

שלום דורית. לטיפול באזור העיניים העדין שני שמנים צמחיים עושים עבודה נהדרת. הראשון מבינהם הוא שמן הרוז היפ המחולל שיפור ניכר המופיע לאחר שימוש קבוע בשמן המתאים לשימוש באזור העיניים. השני הוא שמן החוחובה המתאים לשימוש כטיפול מיידי בטרם ארוע, עיסוי עדין שלו על עור יבש בתנועות מעגליות באזור הקמטוטים ושטיפתו בקצף ניקוי עדין מביאה לשיפור מיידי בנראות העיניים והעור ששמסביבן. בהצלחה ד״ר אודי בר

17/12/2019 | 14:37 | מאת: מוקית

שלום אודי, בהמשך לתשובתך אשמח לדעת מה כוונתך לשטיפת שמן החוחובה בקצף ניקוי עדין? מהו אותו הקצף? שאלה נוספת-אני בת 38 , יש לי עור דק ונוטה ליובש, מרגישה כבר רפיון וצניחה קלה בעור עם פיגמנטציה (נמשים שהתכהו והתרבו) האם מכשור לייזר יכול לטפל בהידוק העור ובפיגמנטציה כולל האזור מתחת העיניים? האם יש תכשירים עם מרכיבים טבעיים בלבד שאוכל להשתמש בהם לתחזוק העור? תודה