פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

15175 הודעות
13740 תשובות מומחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם

בילדותי קיבלתי הורמון גדילה מכייון שהייתי נמוכה בשכבת גיל שלי. כחלק מהבדיקה הרפואית שהייתי עוברת כל מספר חודשים למען מעקב, הרופא היה בודק גם את האיברים האינטימים שלי (דגדגן , חזה וכו'...) רציתי לדעת האם זאת בדיקה מקובלת ושגרתית הנעשת ע"י אנדוקרינולוגים ?

ממש לא. מעולם לא בדקתי בצורה זו ואף לא הפשטתי בנות בצורה שתבייש אותן. אבל לכל מקום יש המנהגים שלו

תודה. הבדיקות התרחשו בישראל.

המנהגים בין הרופאים שונים

השאלה היא האם זה מנהג מקובל ?

אין הוראות מדוייקות ומקובלות יש הבדלים בסיגנון האישי של כל אדם. צריך בבדיקה להשתדל לשמור על כבודו של הילד ולהשתדל לא לביישו. הדבר תלוי גם ברגישותו של הילד

29/08/2018 | 12:23 | מאת: טלי

שלום רב, בני בן 15, במעקב גדילה כבר 5 שנים. כיום הוא בגובה 1.58,, נמוך מאוד לעומת כל החברים סביבו.. אין צליאק, אין בעיות בבלוטת התריס, תזונה טובה, עוסק בכדורגל 5 פעמים בשבוע, עושה בדיקות תקופתיות על מנת לבדוק שהעודף ספורט לא מזיק לו,,,, גיל עצמות מראה גיל 13,, קיבל 2 מנות של טוסטסטורון ובאמת צמת ב6 ס"מ,, וזהו כרגע,, בעלי 1.76, אני 1.60,, גם אחותו בת ה11 בגובה 1.40 בלבד,, אנחנו כבר אובדי עצות, יודעת שבעלי ואני בגובה ממוצע,, ולא מבינים מה קורה עם הילד, הוא ילד שמח ולא נראה שמפריע לו משהוא נפשי להתפתחות התקינה שלו.... הכדורגל הוא מרכז חייו ובגלל שהוא כזה קטן הוא לא מתקדם בזה,, זה עוצר אותו, האם יש לעשות עוד משהוא? להחליף רופא אנדוקרינולוג אולי שיסכים לתת לו הורמון גדילה? תודה, טלי

לקריאה נוספת והעמקה

1) כל ספורטאי מקצועי חייב לפנות לדיאטנית עם יומן אכילה של 3 ימים בו הוא רושם באופן כמותי כל מה שהוא אוכל ושותה במשך 3 ימים כדי לחשב חוסרים והדרכה המתאימה לסוג הספורט. רק קבוצות עילית נוהגות כך. כל היתר כדי לכסות את עצמן נותנות פעם בשנה הרצאה על תזונה. 2) בדיקות תקופתיות כדי לדעת שהספורט לא מזיק- לא אומר לי שום דבר ובכל השנים שאני עוקב אחרי ספורטאים אינני מכיר נוהג יעיל כזה 3) קרוב לוודאי שהתבגרותו מאוחרת 4) אם הוא מעל אחוזון 3 בגובה ואין לו חוסר בהורמון גדילה , אף אחד לא יתן לו הורמון גדילה-אסור על פי חוק 5) לאחר חוות דעת דיאטנית פני לאנדוקרינולוג ילדים לחוות דעת נוספת

29/08/2018 | 10:48 | מאת: חן

שלום, לפני חצי שנה עשיתי שתי בדיקות דם בהן הפרולקטין יצא כ- 2000 וכ- 1900. הפנו אותי ל mri מח שטרם עשיתי (חוששת מהבדיקה, אני קלסטרופובית, ומהתוצאה של הבדיקה). רופא המדפחה בתחילת השבוע שלח אותי שוב לבדיקת דם של פרולקטין למעקב. השאלה שלי היא אם נשארים יותר משלוש שעות ערנות (לדוגמה לא ישנים לילה לפני הבדיקה) האם יש סיכוי שהפרולקטין כן יהיה בנורמה? בדיקות קודמות נשארתי 3 שעות ערה השאלה אם כדאי להיות יותר והאם זה יראה תוצאות טובות יותר. תודה...

לקריאה נוספת והעמקה

2.5-3 שעות מספיק. הפרולקטין גבוה בלילה וצריך לרדת בערנות. אם הוא לא יורד בערנות סימן שיש יצור יתר על ידי בלוטת יותרת המוח ואז מבקשים הדמיה של הבלוטה כדי לדעת שאין גידול.

04/09/2018 | 16:25 | מאת: חן

ערנות זה ספורט או שפשוט לא לישון? לא עשיתי משהו מיוחד פשוט התעוררתי שלוש שעות לפני הבדיקה. האם זה מספיק? האם פעילות גופנית מןרידה פרולקטין? אם נשארים 10 שעות ערנות האם יכול להיות שהפרולקטין כן יהיה בנורמה? ככל שהזמן עובר הוא יורד?

1) ערנות זה ספורט או שפשוט לא לישון? תשובה: פשוט לא לישון 2) לא עשיתי משהו מיוחד פשוט התעוררתי שלוש שעות לפני הבדיקה. האם זה מספיק? תשובה: כן 3) האם פעילות גופנית מןרידה פרולקטין? תשובה: לא 4) אם נשארים 10 שעות ערנות האם יכול להיות שהפרולקטין כן יהיה בנורמה? ככל שהזמן עובר הוא יורד? תשובה : לא

28/08/2018 | 11:21 | מאת: פני

שלום. בני בן 13.5 , גובה 1.68, משקל 66 (מתאמן).לקח אנסטרזול במשך שנה וחמישה חודשים. ועכשיו נאמר לו להפסיק את הטיפול. הכל נעשה במעקב אנדוקרינולוגית ונשללה בעיה רפואית. הממצאים לפני התרופה: גובה 1.57, בוצע MRI, התפתחות מוקדמת TSH=2.74 FT4=11.4 בתחילת הטיפול היה פער של חצי שנה בין הגיל הכרונולוגי לגיל העצמות. עכשיו מפסיק טיפול תרופתי וגובהו הסופי לא ישתנה הרבה (גובה אם: 1.58, גובה אב: 1.70). גיל העצמות היום עם פער של שנתיים (לפי 15.5). האם יש טיפול שניתן להמשיך כדי לנסות לשפר את הגובה הסופי? (ברור שהרוב זה הגנטיקה, אבל בכל זאת). האם הגובה הסופי אמור להיות לפי עקומות הגדילה רק בהתאם לגיל אחר? או שזה בעצם הגובה שלו? תודה רבה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

התבגרות בגיל 13.5 אינה התבגרות מוקדמת. אולי היתה לו התבגרות מהירה. הוא נמוך ב 2 סמ מגובה האב?- זה לא חריג. גובהו 168-לא סביר שיציעו לו טיפול לשיפור הגדילה

27/08/2018 | 13:14 | מאת: יעל

שלום רב, בני בגיל 8 ומאז היותו תינוק זכור לי ששמעתי הערה מקרוב משפחה שהפין שלו קטן. יש לו אח בגיל 6 שבהשוואה נראה ממש גדול לעומת בן השמונה. זה נראה מאוד קטן, כאילו אין לו אורך כלל. קבעתי תור דרך הקופה לאנדוקרינולוג אבל זה לפחות המתנה של חצי שנה. במידה וכן ישנה בעיה, איך אפשר לטפל בכך? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לפני שמחליטים על טיפול, יש להגיע לאבחנה ,א) האם גודל הפין הוא בתחום הנורמה? ב) יש לברר את סיבת המצב. עד תחילת ההתבגרות גדילת הפין היא מזערית , כ-2 מילימטר בשנה

24/08/2018 | 22:53 | מאת: אמא מודאגת

שלום לפרופ' מתכוונת להגיע אליך בהקדם אך חייבת לשאול. התינוק שלי בן חצי שנה. בעין ומדידה לא מקצועית אני חושבת שגודל האיבר שלו יותר מ2.5. אך עדיין בהשוואה לתינוקות אחרים האיבר נראה לי קטן במיוחד העטרה. אם אכן האיבר עומד בקריטריונים של הנורמה (בטווח הנמוך) עדיין מטפלים?

לפני שמדברים על טיפול צריך: 1) לדעת למדוד 2) אם יש בעיה צריך לאבחן ממה היא נובעת פני קודם כל לאנדוקרינולוג ילדים לבדיקה

23/08/2018 | 14:15 | מאת: רויטל

פרופ צדיק שלום וברכה, בני שבר עקומות בגיל 3 וירד לאחוזון 0 בגובה ובמשקל, מאז החל מעקב אנדורינולוג..לא התגלה חוסר בהורמון (נעשה טסט אחד).לאחר מספר שנים התייצב על אחוזון 3%. צילום כף יד תמיד היה קטן בשנה וחצי מגיל כרונולוגי. בגיל 10.5 חל שינו בגדילה. החלה התבגרות מינית מואצת, עלייה במשקל וקפיצה של 12 ס"מ בגובה בשנה. צילום כף יד שנעשה הראה על גיל עצמות 12.5 (שתיים קדימה מגיל כרונולוגי).התגלה פריטין וברזל נמוך ומקבל עד היום ברזל. התחלנו טיפול דקפפטיל כל 28 יום במשך שנה וחצי. ההתבגרות המואצת אכן נעצרה, אך גיל העצמות לא נעצר והמשיך להתקדם. בני כיום שנה ותשעה חודשים לאחר טיפול דקפפטיל. עלה בממוצע בין 6-8 סמ בשנה מאז.היום הוא בן 13 ו-11 חודשים, גיל עצמות 15.5, גובה 1.61 ס"מ,משקל 60 ק"ג.התפתחות מינית רמה 4. רמת IGF1 בבדיקת דם יצאה 450. כל שאר הבדיקות תקינות. במעקב תזונאית כבר שנתיים. מקפיד על תזונה מסודרת ובריאה, שינה מוקדמת ומתעמל עם מאמן 3-4 פעמים בשבוע(התחזק מאוד מבחינה פיזית). אבקש לשאול 3 שאלות: 1. לפי הנתונים היום ותהליך הגדילה שלו כולל קבלת דקפפטיל...מה אמור להיות הגובה הסופי שלו? 2. מה יכול לגרום לגיל העצמות לרוץ ולהתקדם גם היום? 3. האם היית ממליץ לשקול מתן הורמון גדילה למרות גילו המתקדם, במטרה לתת לו עודכמה ס"מלגובה הסופי. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

תשובה לאחר כל שאלה 1. לפי הנתונים היום ותהליך הגדילה שלו כולל קבלת דקפפטיל...מה אמור להיות הגובה הסופי שלו? תשובה: מקובל שדקאפפטיל אינו יעיל לשיפור הגובה הסופי יש מחלוקות אם הוא מוסיף סדר גודל של 2 סמ או לא מוסיף דבר. הדקא פפטיל במקרים רבים אינו מעכב את התקדמות גיל העצמות. בגיל עצמות 15.5, אם קצב התקדמות גיל העצמות קבוע נותר לו להוסיף עד הגובה הסופי כ 2.5% מגובהו 2. מה יכול לגרום לגיל העצמות לרוץ ולהתקדם גם היום? תשובה: יש לוודא שאין הפרשת יתר של טסטוסטרון והורמונים מיותרת הכיליה. אם כל אלה תקינים, לא ידועה סיבה אחרת ואם את תמצאי, תקבלי פרס נובל 3. האם היית ממליץ לשקול מתן הורמון גדילה למרות גילו המתקדם, במטרה לתת לו עודכמה ס"מלגובה הסופי. תשובה:א) בגיל זה וגיל עצמות זה יעילות הורמון הגדילה נמוכה מאד ב) אם אין חוסר בהורמון גדילה מותר לתת הורמון גדילה אם הגובה הנוכחי הוא פחות מאחוזון 3. אם לא, זו עבירה על החוק לחתום על מרשם.

בעקבות שאלתי הקודמת שצילום כף היד של בני מראה שגיל העצמות הוא 16.5 ובעצם הילד בן 15, עוד נקודה ששכחתי לציין היא שבבדיקות האחרונות הערך של ה-TSH הוא 6.98 וה-T4 FREE האם הנתון הזה יכול לעקב גדילה? תודה על תשובתך

לקריאה נוספת והעמקה

1) האם תמיד ה TSH מעל הנורמה ומה הכי גבוה 2) מה ה FREE T4 האם הוא ברמה קבועה? 3) האם נבדקו נוגדנים נגד בלוטת התריס?

1.לא נעשו בעבר בדיקות לTSH. 2.לא נעשו בדיקות ל-T4 לכן אני לא יודעת. 3. לא בוצעה בדיקת נוגדנים לבלוטת התריס. האם זה מה שצריך לבקש מהרופא לבצע? והאם באופן כללי TSH ברמה של כמעט 7 יכולה להאט את הגדילה?

1)מבדיקה אחת לא מסיקים מסקנות צריך לחזור 2) לא מספיק לדעת רמת TSH צריך גם FT4 3) אם FT4 בחצי העליון של הנורמה. לא סביר שיש בעיה 4) בלי שאדע מה רמת FT4, לא תוכלי לקבל ממני תשובה

,רמת T4 Free היא 16.3 וקצת TSH היא 6,96 עכשיו אתה יכול בבקשה לענות לי על השאלה האם הנתונים האלו יכולים להשפיע על הגדילה ומה כן ניתן לעשות בכדי לגבוה לפחות עוד כמה סנטמטרים . להזכירתך מהשאלה הקודמת ילד בריא בן 15 גובה 165 וצילום גיל העצמות מראה 16.5. תודה רבה

1) כפעי שכתבתי בעבר, מבדיקה אחת לא מסיקים מסקנות. 2) כל הבדיקות שכתבתי חשוב להשלים כדי לדעת אם יש בעיה ואם יש מה הבעיה? 3) אם TSH אינו הולך ועולה אין חשש לגדילה 4) אם קצב העליה במשקל ובגובה תקינים ואין בעיה נוספת, אין יכולת או סיבה רפואית המרשה להתערב

רופא שצריך לאמר לו מה לבדוק- סימן שזה לא המקצוע שלו. פני לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים והברור יהיה יסודי ויעיל

23/08/2018 | 13:16 | מאת: גל

פרופ צדיק שלום, ילד בן 12 ללא חוסר, גיל עצמות תואם+, מתחיל לקבל הורמון גדילה.על רקע קומה נמוכה. אבקש לשאול מס שאלות: 1. האם מתן הורמון גדילה לילד ללא חוסר מאיץ/מזרז את גיל העצמות? שואל מהחשש שגיל העצמות של בני ירוץ קדימה ואז הילד ינעל מוקדם מהצפוי. 2. האם במקרה כמו שלנו שאין חוסר, מתן הורמון גדילה יגרום לגוף (בזמן הטיפול) להפסיק להפריש הורמון בעצמו? 3. האם לאחר הפסקת הזריקות בסוף התהליך או באמצע התהליך (מסיבות שונות), ההורמון הטבעי לא יופרש ואז הילד לא ימשיך לגבוה בכלל? 4. בבדיקת דם לפני התחלת טיפול נמצא כי רמת IGF1 היא 470. נמצאת בנורמה אך בטווח הגבוה (מתוך 534). לאחר נתחיל את מתן הזריקות, במידה והראה במעקבים כי רמת ה IGF1 תעלה מאוד מעבר לנורמה, האם מומץ להפסיק את הטיפול? מה המקסימום מעבר לנורמה שנחשב לתקין בעת טיפול ומה הסיכונים ברמה גבוהה של IGF1 בדם? תודה מראש על המענה!

לקריאה נוספת והעמקה

תגובה בגוף המייל שלכם 1. האם מתן הורמון גדילה לילד ללא חוסר מאיץ/מזרז את גיל העצמות? שואל מהחשש שגיל העצמות של בני ירוץ קדימה ואז הילד ינעל מוקדם מהצפוי. תשובה: בדרך כלל לא. אבל אם מסיבה כלשהיא ההתבגרות מואצת גיל העצמות מואץ 2. האם במקרה כמו שלנו שאין חוסר, מתן הורמון גדילה יגרום לגוף (בזמן הטיפול) להפסיק להפריש הורמון בעצמו? תשובה: לאחר הפסקת הטיפול , אם זה נעשה לפני סוף הגדילה, קצב הגדילה יורד במידה בולטת ל 6-12 חודש ולאחר מכן, אם גיל העצמות אינו מעל 16, הקצב מתחדש. הפרשת הורמון גדילה חוזרת לנורמה תוך חודש מההפסקה. היא תקינה 3. האם לאחר הפסקת הזריקות בסוף התהליך או באמצע התהליך (מסיבות שונות), ההורמון הטבעי לא יופרש תשובה: אין סיבה שלא יופרש יתר הספקולציה מיותר. 4. בבדיקת דם לפני התחלת טיפול נמצא כי רמת IGF1 היא 470. נמצאת בנורמה אך בטווח הגבוה (מתוך 534). לאחר שנתחיל את מתן הזריקות, במידה ונראה במעקבים כי רמת ה IGF1 תעלה מאוד מעבר לנורמה, האם מומץ להפסיק את הטיפול? . תשובה: רשות התרופות והמזון בארהב (FDA) דורשת לשמור את רמת ה IGF בתחום הנורמה. אם רמתו עולה מעל הנורמה מורידים את המינון. יש כללים להורדת המינוןף. מה המקסימום מעבר לנורמה שנחשב לתקין בעת טיפול תשובה:- אין מקסימום מעל לנורמה הנחשב כתקין ומה הסיכונים ברמה גבוהה של IGF1 בדם? תשובה: אין מספיק שנים כדי לענות בחולי סרטן פרוסטטה ובחולות סרטן שד שלא ופלו מעולם בהורמון גדילה נמצא שבאחוז גבוה מהם היתה רמת IGF גבוהה בילדותם IGF הוא גורם גדילה של תאים, על כן מתעורר החשש.

25/08/2018 | 00:10 | מאת: גל

תודה על תשובתך המהירה ועל ההסברים המפורטים .רק אבקש לחדד לוודא שהבנתי: 1.במידה וההתבגרות אינה מואצת, אך לילד אין חוסר הורמון, לא סביר שההורמון יזרז את גיל העצמות.האם הבנתי נכון? אסביר מדוע אני שואל. אני מכיר ילדים נמוכים שיל העצמות שלהם היה שנתיים או שנה אחורה, ובערך כשנה לאחת נתן הורמון גדליה גיל העצמות התקדם והשתווה לגילם הכרונולוגי, מכאן הסקתי שההורמון אולי מזרז גם את גיל העצמות. אשמח להסבר שלך. 2. תודה על ההסבר בנוגע להפרשת ההורמון לאחר הפסקת הטיםול. אך האם בתקופת הטיפול עצמו, לילד ללא חוסר, מתן הורמון גדילה גורם לכך שהגוף לא יפריש באופן טבעי? 3. לילד שלא חסר הורמון, האם תמיד רמת ה IGF1 תעלה לאחר מס' זריקות הורמון? אני מודה מאוד עלכל ההסברים והתשובות המפורטות.

1) יש ילדים שגיל העצמות יואץ עם טיפול, לא רבים 2) לא יהיה דיכוי מלא. תלוי גם במינון. במחקרים שלנו בשנות ה 90 במינון של 0.03 מג ליום, נראה שיא הפרשה של הורמון גדילה לאחר 12-18 שעות. השיא של ההורמון המוזרק מבחוץ יורד לנורמה תוך כ 10 שעותבמינונים גבוהים שיא ראשון לאחר הפרשה יכול להופיע תוך 36 שעות. היצור תלוי בגובה המינון הניתן 3. מתן הורמון גדילה מעלה את רמות ה IGF בכל אחד. תלוי גם במינון ההורמון ובמשך הזמן של הטיפול . שונה מאדם לאדם

שלום רב פרופסור ותודה על העזרה! בני בן 7.3 שנים גובה 107 ס"מ (SDS-3.137) משקל16 ק"ג(SDS-3.483) בדיקת תקינות אשכים – 3 מ"ל PH1 צילום כף יד (18.2.18) גיל עצמות 5.5 גיל כרונ' 6.9 (סטיית ממוצע 10 חודשים) תבחין גלוקוגן ללא פריימין (נעשה 23.5.18) רמות GH 0.93 1.01 1.24 1.49 0.83 0.54 בזמנים 0 60 90 120 150 180 דקות תבחין קלונידין (נעשה ב 22.07.18 ) שולל חסר בהורמון גדילה ערכי ה GH 0.44 4.3 8.43 6.57 4.94 בזמנים המקובלים סיכום רופא – בן 7.3 קומה נמוכה קיצוני IGF נמוך קצב גדילה איטי מוגדר Idiopathic Short Stature מומלץ להתחיל טיפול בהורומון גדילה. קיבלנו הסבר ארוך ומקיף על הסיכונים במתן הורמון גדילה ואנו חרדים שמה אנו מתחילים טיפול אשר עדיין לא הכרחי– האם לאור הנתונים הנ"ל היית ממליץ על התחלת טיפול בהורמון או שעדיין ניתן להמתין? תודה רבה!!!

לקריאה נוספת והעמקה

תחזית הגובה של הבן עד כמה שניתן לחשב היא בממוצע 157 ס"מ (50% סיכויההתפלגות היא עקומת פעמון שהקצה העליון 3% סיכוי 162 ס"מ והקצה התחתון 3% סיכוי 152 ס"מ. הטיפול אינו חיוני לבריאותו והניסיון בטיפול בילדים אלה החל בשנת 1986. הבוגרים ביותר היום הם בסביבות גיל 42 שנים. כך שאיננו יודעים מה יהיה מצבם בגיל 50, 60 וכ מי שפוחד מהטיפול לא נראה לי שכדאי לחיות בפחד שנים רבות התוספת לגובה הסופי היא בממוצע 5-5.5 ס"מ לפי דווחים בספרות טווח מקובל עד 7.5,8 סמ הטיפול מתחלק לשתי תקופות השנתייםהראשונות עליה באחוזון הגובה, פעמים רבות לתוך הנורמה והנער גדל בתוך הנורמה עם בני גילועד ההתבגרות. בעת ההתבגרות קורה משהו כך שהגובה הסופי הוא כמו שהזכרתי. עיקר התועלת בעליה באחוזונים היא לפני תחילת ההתבגרות. בהתבגרות התוספת קטנה יותר קומה נמוכה כזו חוספת את הנער לבעיה חברתית פסיכולוגית. אך המשפחה צריכה להיות שלמה עם הטיפול ולא לחיות בפחד. אם רוצים לתת טיפול, זה הזמן המתאים. אם רוצים להפסיק טיפול אין בעיה בהפסקה מידית עם הפסקת הטיפול בטווח כזה קצר קצב הגדילה יורד בחודשים הראשונים ומתאושש לאחר מכן. בטיפול עצמו לאחר 6 חודשי טיפול ולאחר 12 חודשי טיפול בודקים את גיל העצמות ואת קצב הגדילה כדי לדעת האם הטיפול יעיל מספיק. אם לא מפסיקים אותו החומר על הטיפול שמקבלים המטופלים שלי הוא: על ההורים לקרוא מסמך זה בתשומת לב ןלתום בסופו שקראו והבינו אותו. במידה ויש שאלות נוספות ניתן להתקשר אלי קומה נמוכה ללא חוסר בהורמון גדילה-= קומה נמוכה אידיופטית ISS קומה נמוכה מתחת לאחוזון 3, אבחנה זו מוגדרת רק לאחר שנשללו בנבדק\ת מחלה כללית, מחלה הורמונלית או חסר הורמון, בעיה או חסר תזונתי ופגם או שינוי במבנה הכרומוזומים. בילדים אלה נתוני הלידה רגילים ומשקל ואורך הלידה תקינים למשך ההריון והפרשת הורמון גדילה תקינה. רשות התרופות והמזון בארה"ב (FDA) אשרה טיפול בהורמון גדילה לילדים המוגדרים כקומה נמוכה אידיופטית, אם גובהם 2.25 סטיות תקן מתחת לממוצע לגיל ולמין (מתאים לאחוזון1.2) ילדים שלא סביר שקצב גדילתם יגרום לגובהם הסופי להיות בתחום הנורמה כלומר, מעל 161 ס"מ בבנים ומעל 150 ס:מ בבנות. התועלת הצפויה מטיפול זה היא תוספת של 3.5-7.5 ס"מ לגובה הסופי (ממוצע של 5-5.5 ס"מ) בטיפול של 4-7 שנים בממוצע. אירגוני האנדוקרינולוגים לילדים האמריקאי והאירופאי החליטו שבקטגורית הטיפול באבחנה זו יש להכליל ילדים שגובהם מתחת לאחוזון 3 ולהתחיל טיפול מעל גיל 5 שנים. בארץ נכון להיום הטיפול אינו רשום כטיפול רשמי ועל כן לכל ילד שרוצים לתת טיפול בהורמון גדילה באבחנה זו יש להגיש בקשה על גבי טופס של מרשם חריג (טופס 29ג). בלעדיו הטיפול אינו חוקי. ניכר מהטופס שהטיפול הוא על אחריותו של הרופא והטיפול אינו רשום בארץ למטרה זו ועל כן רופא רשאי לא להסכים לתת טיפול זה והמשפחה רשאית לפנות לרופא אחר. מותר לרופא לתת מרשם לתרופה רק לאחר שהטופס נחתם -ניתן אישור של המוסד הרפואי לטיפול זה. למרות שהטיפול אינו רשום בארץ ואינו בסל הבריאות קופות החולים מאפשרות את הטיפול באופן מסובסד לאחר שאישרו את טופס 29ג האישי עבור המטופל\ת 6 חודשים ו 12 חודש לאחר תחילת הטיפול האנדוקרינולוג מעריך את יעילות הטיפול. מקובל שאם קצב הגדילה אינו עולה ב 50% מעל הקצב שהיה לפני תחילת הטיפול בדרך כלל מפסיקים את הטיפול. כאשר קצב הגדילה יורד מתחת ל 2 ס"מ לשנה, מומלץ להפסיק טיפול. כלל נוסף שהוא משני בחשיבותו לקצב הגדילה הוא הפסקת טיפול בגיל עצמות 16 בבנים וגיל עצמות 14 בבנות. אם מופיעה אי סבילות לסוכר, עליה בהמוגלובין A1C ועלית סוכר בצום מעל הנורמה, יש להפסיק טיפול בהורמון גדילה. הפסקת טיפול לפני גמר הגדילה גורמת לירידה בקצב הגדילה ועלולה לגרום לאיבוד כל היתרון בטיפול שהושג בשנים הקודמות וגמר גדילה באותו אחוזון שהיה לפני תחילת הטיפול. מתן הורמון גדילה אין לתת טיפול בהורמון גדילה במצבים הבאים: 1) אין לתת טיפול בהורמון גדילה כאשר יש הוכחה לקיום גידול אקטיבי 2) לא יינתן טיפול בהורמון גדילה בחולים במחלה קריטית כגון סמוך לניתוח לב פתוח, ניתוח בטן, תאונה מרובת פגיעות באברים שונים, אי ספיקה נשימתית ומחלות מסדר גודל זה עקב דווח על עליה בתמותה תוך טיפול בהורמון גדילה במצבים אלה 3) במטופלים עם חום מעל 38.5 מומלץ לא לתת טיפול בהורמון גדילה בימים אלה תופעות לוואי של טיפול בהורמון גדילה (נלקחו מרישומי התרופות ב FDA) תופעות משמעותיות לדיווח מידי לאנדוקרינולוג המטפל: א) כאבי ראש, הקאות ולחץ תוך גולגולתי מוגבר: דווח בשכיחות של 1:1000 מטופלים בהורמון גדילה, יתכן שיתבטא רק בכאב ראש או הפרעת ראיה. הסבה יצור ביתר של הנוזל סביב המוח. הפסקה זמנית בטיפול או הורדת המינון פותרת את הבעיה במקרים רבים. כאשר מופיע אחד מהסימנים, חובה להתייעץ עם האנדוקרינולוג המטפל לפני הזריקה הבאה ב) כאב בפרק הירך, בברך , צליעה. דווח בשכיחות של 1:20000 עד 1:40000 מטופלים. מנגנון הפגיעה החלקת פלטת הגדילה של ראש פרק הירך (Slipped capital femoral Epiphysis ) מנגנון פגיעה אחר נמק מחוסר אספקת דם של ראש פרק הירך (perthes ), כאשר מופיע אחד מהסימנים: כאב בפרק הירך, בפרק הברך , צליעה, חובה לדווח לאנדוקרינולוג המטפל לפני הזריקה הבאה. הטיפול אורטופדי ממושך למספר חודשים לעיתים נדירות כרוך בניתוח תופעות נדירות יותר ומשמעותן אינה גדולה שינוי בחילוף חומרים של סוכרים: תוך טיפול עולים ערכי האינסולין בדם המטופלים. הדבר פורש כירידה ברגישות לאינסולין. ברוב המטופלים אין שינוי במאזן הסוכר. אין דווח על עליה בשכיחות סוכרת מטיפוס 1 (תלויה בשימוש באינסולין) או סוכרת מטיפוס 2 שאינה תלויה באינסולין תוך שימוש בהורמון גדילה. אם יש מגמת עליה של הסוכר בודקים HEMOGLOBIN A1C פגיעות בשלד: עקמת (scoliosis ). אין הוכחה שמצבים אלה נגרמים ע"י הורמון גדילה. כנראה שהם יותר שכיחים בחוסר הורמון גדילה. סקוליוזיס (עקמת עמוד השדרה) מוחמרת בעת גדילה מהירה מכל סיבה שהיא. תפיחות השד בבנים (gynecomastia ) נמשכת כשבועיים-שלושה, תופעה חולפת בתחילת הטיפול. צבירת נוזלים (fluid retention) : תיתכן בתחילת טיפול בהורמון גדילה, יותר משמעותית במבוגרים. כאב בשורש כף היד (לחץ על גידים) נדיר ובדרך כלל קל. כאב בפרקים או שרירים בדרך כלל קל. תופעה אלרגית כמו בכל תרופה - די נדיר. דלקת שריר (MYOSITIS) תופעה נדירה ניתן לשייך אותה לחומר השימור METACRESOL. מתבטאת בכאבי שרירים או כאבים במקום ההזרקה. אם מוכחת עוברים לתכשיר בלי נוזל מיהול זה. יצירת נוגדנים נגד הורמון הגדילה קורה בפחות מ- 10% מהמטופלים. באופן נדיר נוגדנים אלה מבטלים את פעולת ההורמון. סיכון להופעת גידול: אין שום הוכחה שטיפול בהורמון גדילה מעלה את הסיכון לממאירות . לאוקמיה: בעלון לצרכן של כל חברות הורמון גדילה מדווח שקיים סיכוי נמוך לחלות בלאוקמיה. סיכון זה דווח לראשונה.ב 1988 על ידי קבוצה יפנית שמצאה לאוקמיה ב - 15 מטופלים בהורמון גדילה. מסתבר שבחלק מהם הייתה נטייה לפיתוח לאוקמיה בגלל שינוי בגנים, שבירות כרומוזומים ותסמונות מסויימות. . בעקבות זאת נאסף מידע ביפן על כל מטופלי הורמון גדילה (משנת מ 1975 ועד 31.12.1997 ) איסוף נתונים זה דווח ב .1999 מסקנת סקר אוכלוסייה זה (מעל 32,000 מטופלי הורמון גדילה) הייתה שבילדים שאין להם גורם המביא לסיכוי להתפתחות לאוקמיה, שכיחות הופעת הלאוקמיה אינה גדולה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כלומר הורמון גדילה אינו מעלה את הסיכון להופעת לאוקמיה. ב 1997 בניתוח מאגר נתוני המטופלים בארה"ב וקנדה, במטופלים שאין להם גורם סיכון להתפתחות לאוקמיה נמצא שאין שכיחות של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כעת קיימת הסכמה כללית שאין שכיחות יתר של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה שאין להם גורם סיכון נוסף להופעת מחלה זו. הסיכון להופעת הלאוקמיה דומה לזה של האוכלוסייה הכללית הבריאה. במידע אותו נותנות החברות יצרניות הורמון גדילה למטופלים שלהן, במידע לצרכן, נכתב שדיווח על לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, נמצא במספר קטן של מטופלים ואין בטחון שניתן ליחס קשר בין הטיפול בהורמון גדילה ללאוקמיה. גורמי סיכון נוספים: באוכלוסיית ילדים רגילה ובריאה שאינה מטופלת ואינה סובלת מכל מחלה שהיא, ידוע שקיימת תמותה של 1% מסיבות שונות. 8 מרכזי מדינות באירופה אספו נתונים של מטופלי הורמון גדילה בין השנים 1985-1996 על מטופלים עם חוסר בהורמון גדילה, על ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון ועל ילדים נמוכים ללא חוסר בהורמון גדילה או כל בעיה אחרת (קומה נמוכה אידיופטית) צרפת אחת מ 8 מרכזי המדינות שאספה נתונים על כ-7000 ילדים דווחה ראשונה בשנת 2012 שבניגוד לאוכלוסיית ילדים בריאה ורגילה בה התמותה היא 1% מכלל הילדים הם מצאו במטופלי הורמון גדילה עליה בתמותה בשליש אחוז 0.3%, זאת בגלל שינויים של כלי דם במוח במספר ילדים כמו כן נמצא גידול בעצם ב 3 ילדים. הקשר היה מובהק בילדים שקבלו מינוני הורמון גדילה גבוהים. ב 7 המרכזים האחרים לא היו תופעות כאלה ולא דווחה עליה בתמותה. ההשוואה. רשות המזון והתרופות בארה"ב, ה- FDA לא קבלה דווח זה כהוכחה שהורמון גדילה הוא גורם תמותה. כיוון שזה הדיווח היחידי שמראה זאת, כיוון שההשוואה נעשתה לאוכלוסייה רגילה ובריאה ולא לאוכלוסיית ילדים זהה שאינה מקבלת טיפול. גם ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון בהם התחלואה מוגברת וגם קומה נמוכה אידיופטית אינם אוכלוסייה בריאה רגילה. בישראל אספנו את המידע על כל מטופלי הורמון גדילה משנת 1988 ועד 2012 ולא נמצא כל סיכון לתמותה או ללאוקמיה בילדים עם חוסר מבודד של הורמון גדילה ללא גורם סיכון נוסף. כעת קיימת הסכמה בינלאומית לא לשנות את הקריטריונים הנהוגים לטיפול בהורמון גדילה. . השפעה על מערכות הורמונים אחרות: בלוטת התריס- הורמון גדילה מגביר הפיכת הורמון התירואיד 4T ל- T3 וגורם לחשיפת מחלה סמויה של בלוטת התריס. הורמוני מערכת המין: אין הוכחה שלהורמון גדילה השפעה לא רצויה על הורמוני מערכת המין. קורטיזול: הורמון גדילה מעלה את הפיכת הקורטיזול לקורטיזון. לא ידועה משמעות כלשהיא להיפוך זה. כאבי פרקים: תוארו במבוגרים שקיבלו מינון גבוה מהדרוש של הורמון גדילה. התכווצויות ( convulsions): בדרך כלל אין שכיחות יתר בעת טיפול בהורמון גדילה. פרט לקבוצה אחת, לאחר גידולי מוח במטופלים בהורמון גדילה שכיחות ההתכווצויות גבוהה יותר. הורמון גדילה במחלות מסכנות חיים-בטיפול נמרץ: נעשה מחקר על חולים המאושפזים בטיפול נמרץ, וחולים במחלות קשות הגורמות למאזן שלילי הגורם לפרוק רקמות. במחקר זה ניתן הורמון גדילה לחלק מהמטופלים. טיפול בהורמון גדילה העלה את התמותה מ 19 ל- 42% על כן נמנעים מלתת לחולים אלה הורמון גדילה. שמירת התרופה (יש לקרוא את ה package insert של כל תרופה) לאחר המסת החומר הוא יציב בטמפרטורה של 2-8 מעלות למשך 4 שבועות. בחברות המוסרות על יציבות ב"טמפרטורת החדר" יש לזכור שבתקופות קיץ חמות יש סיכון בהסתמכות על טמפרטורת החדר. אין להקפיא את הורמון הגדילה ואין להשתמש בו לאחר הפשרה מהקפאה. מינון הורמון הגדילה לפי ההתוויה ( לפי רישום ב FDA) המינון הוא המלצה ראשונית לטיפול. אולם מומלץ שהמינון הראשוני לתחילת הטיפול יהיה נמוך יותר בכ- 15-20% ל שבועיים שלושה, כדי למנוע תופעה של צבירת נוזלים בולטת וכאבי ראש. הורמון גדילה גורם בתחילת הטיפול לצבירת מים. התופעה בולטת יותר בילדים עם חוסר קשה בהורמון גדילה השתנות המינון במהלך הטיפול תלויה בעליה במשקל, ככל שהמשקל עולה, המינון עולה. אם קצב הגדילה גבוה מאד, אין סיבה להעלות את המינון. אם קצב הגדילה נמוך מהמצופה לאחר שלילת סיבות לכך כגון טיפול לא סדיר, מחלה נוספת, תזונה גרועה או מחלת מעי מעלים את המינון. גישה נוספת להעלאת המינון היא לפי רמת ה I- IGF. הורמון גדילה גורם לעליה ביצור ה I-IGF. לפי פרסום של כהן וחבריו, אם רמת ה I-IGF נמוכה יש להעלות את מינון הורמון הגדילה. הבעיה בעבודתו זו של כהן שלא נעשה ניתור של התזונה. הגורם העיקרי בילדים לרמת I- IGF נמוכה היא תזונה לקויה. על כן בכל ילד עם בעיית גדילה יש צורך בבדיקת תזונתו על ידי רישום תזונה במשך 3 ימים וניתוח התזונה על ידי דיאטנית. חשובה פעולה זו לפני טיפול בהורמון גדילה גם בילד חסר הורמון גדילה יחול שיפור בגדילה עם השלמת חסרים . גם תוך טיפול בהורמון גדילה תזונה מאוזנת תשפר את התגובה להורמון גדילה. בנוסף לכך תוך טיפול בהורמון גדילה עולה ניצולת המאגרים כגון ברזל. תוך גדילה מהירה צריכת המאגרים עולה ובילד הרגיל לאכול מעט ואין שיפור בתזונתו תוך עליה מהירה של קצב הגדילה, יתפתחו חסרים, כגון חוסר ברזל היכול להתפתח תוך 3 חודשים מתחילת הטיפול. הורמון הגדילה ניתן בזריקה תת עורית כל יום לפני השינה. ההיגיון העומד מאחורי המלצה זו הוא ששיאי הורמון הגדילה גבוהים יותר בלילה מאשר ביום. אולם זריקת הורמון הגדילה גורמת לשיא הורמון הגדילה תוך 4 עד 6 שעות ורמתו חוזרת לנורמה תוך כ 8-10 שעות כך שאין שום דמיון לפיזיולוגיה. בפרסום בודד שבדק את הגדילה של ילדים ב 3 קבוצות, קבוצת בוקר, קבוצת צהרים וקבוצת ערב לא נמצא הבדל בגדילה בין שלושת הקבוצות. התגובה לטיפול בהורמון גדילה התגובה לטיפול תלויה בגורמים רבים. בקצב הגדילה לפני הטיפול – ככל שקצב הגדילה לפני תחילת הטיפול נמוך יותר, קצב הגדילה תוך טיפול גבוה יותר. ברמת הורמון הגדילה לפני טיפול- ככל שרמת הורמון הגדילה לפני טיפול נמוכה יותר קצב הגדילה על הורמון גדילה גבוה יותר. בתזונה- בחוסר: קלוריות , חלבונים, ברזל, אבץ ויטמין A קצב הגדילה לפני טיפול בהורמון גדילה וגם על טיפול בהורמון גדילה נמוך יותר. יש לציין שחוסר באבץ, ברזל וויטמין A גורמים לחוסר תיאבון וגם עקב כך נפגעת האכילה והגדילה בעקבותיה. במשקל ואורך לידה-תגובת הגדילה של תינוקות שנולדו קטנים למשך ההריון פחותה מזו של תינוקות בשלים. בגיל- בינקות ובילדות המוקדמת תגובת הגדילה טובה יותר מאשר בגילאים גבוהים יותר. במינון הורמון גדילה-במינון גבוה יותר, תגובת הגדילה טובה יותר. באבחנה בגללה נותנים טיפול בהורמון גדילה (טבלה מצורפת) צירופים שונים של גורמים אלה עומדים ביסוד בניית המודלים לתחזית התגובה לטיפול. תגובת גדילה ממוצעת בשנה הראשונה של ילד\ה עם ISS היא . 7.3+1.2 ס"מ פורסם ב: Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3) מעקב הטיפול בהורמון גדילה מטרות המעקב הן: • לוודא תגובה תקינה של עליה במשקל ובגובה- ביקורת כל 3-4 חודשים אם אין עליה תקינה, לוודא תזונה תקינה ולוודא בעיות נוספות • לוודא טיפול מסודר ועקבי- כאשר יש חשד לטיפול לא סדיר יש לדרוש להביא את כל בקבוקי התרופה הריקים לביקורת, לבדוק מספר הבקבוקים וכמה נוזל נשאר בבקבוקים • בדיקות דם לבטיחות: לבדוק כל 6 חודשים לפחות IGF-I יש לשמור על רמתו בתחום הנורמה. אם הרמה עולה מעל + 2 סטיות תקן להוריד את המינון. דרישת ה FDA היא שרמת I-IGF לא תעלה על 2.5 סטיות תקן מעל הממוצע לגיל ולמין. אם הרמה עלתה מאד מפחיתים מינון ב 15-20%. אם רמת ה I-IGF עלתה מאד ניתן להפסיק טיפול ל 7-10 ימים ולחדשו במינון נמוך ב 15-20%. אם רמת ה I- IGF נמוכה וקצב הגדילה נמוך לבדוק תזונה לקויה, מחלה סמויה, מינון נמוך מידי של הורמון גדילה, ליקוי בטכניקת ההזרקה, טיפול לא סדיר. אנחנו חותמים בזה על המסמך לאחר שקראנו את המסמך והבנו אותו. ואנחנו יכולים לשאול שאלות נוספות את פרופ' צבי צדיק

שלום רב פרופסור הבן שלי בן 15 הגובה שלו 1.65 ,בוצע לו צילום כף יד שמאל וגיל העצמות מראה על 16.5 ,שאלותיי : כמה ס"מ הוא עוד יכול לגבוהה? ומה ניתן לעשות בכדי שיגבה כמה שיותר? יש לציין שהגובה שלי ׁהוא 1.60ס"מ. והגובה של אבא שלו 1.7 ס"מ. תודה רבה .

בספר לקריאת גיל העצמות המקובל בארץ יש גיל עצמות 16 או גיל עצמות 17. אין 16.5. האם אנדוקרינולוג ילדים ראה את הצילום עצמו? בגיל העצמות 16 בן מגיע בערך ל 98% מגובהו הסופי ובגיל עצמות 17 הבן מגיע בערך ל 99% מגובהו הסופי. על אנדוקרינולוג ילדים לברר האם יש סיבה שגיל העצמות מתקדם ולברר את דרגת התבגרותו. האם יש מצב הצריך טיפול מבחינה בריאותית. לגבי הגובה אם אין בעיה בריאותית מאוחר מידי מלתת טיפול

כן אנדוקרינולוג ראה את הצילום עצמו וזה מה שהוא אמר שגיל העצמות מתאים לגיל 16.5.

על כן התשובה שכתבתי לכם עונה על השאלה

עוד נקודה ששכחתי לציין שבבדיקות האחרונות הערך של ה-TSH הוא 6.98 וה-T4 FREE האם הנתון הזה יכול לעקב גדילה? תודה על תשובתך

עניתי למעלה

22/08/2018 | 21:46 | מאת: רן

התחלנו בטיפול בהורמון גדילה בילדה בת כ - 11 לפני 5 חודשים. לאחר התלבטויות רבות החלטנו כי אנחנו רוצים להפסיק את הטיפול. האם יש להפסיק בצורה מדורגת ? בבת אחת ? האם ההפסקה עלולה לייצר נזק להמשך הגדילה ?

לקריאה נוספת והעמקה

מה שאתה מוסר זה לא מידע ואינו מאפשר לענות לך תשובה מדוייקת ואחראית. אני מצפה למידע באופן הבא: התחלנו טיפול בבתנו בת______בגלל : קומה נמוכה? חוסר הורמון גדילה? אין חוסר בהורמון גדילה? סיבה אחרת? הנערה בתהליך התבגרות? הנערה עדיין לא החלה להתבגר? גיל העצמות שלה____שנים בגיל______שנים. באיזה אחוזון הגובה והמשקל? התשובה שונה לפי הנתונים

תודה רבה על תשובתך הבת בת 11 ושמונה חודשים. היתה במעקב בגין גובה באחוזון 3% .לפני כשנה היתה האטה בצמיחה וקצת ירדה צתחת ל - 3%. זה מה שגר להתחלת הטיפול. בבדיקות תבחין עלה כי יש חוסר בהורמון אבל לא היתה קביעה חד משמעית. טרם התחיל תהליך ההתבגרות המינית. גיל העצמות שלה בפעם האחרונה שבדקנו היה קצת מתחת לגילה תודה !

המשפט:"בבדיקות תבחין עלה כי יש חוסר בהורמון אבל לא היתה קביעה חד משמעית." התבטאות מדוייקת כמו פנייתך הראשונה אלי. אם אין חוסר בהורמון גדילה, הבת אינה צריכה טיפול מבחינה בריאותית ועל כן אין חובה לתת לה טיפול. בקשר להפסקת טיפול, אם קבעתי שכדאי לתת טיפול, נדיר מאד מאד שהפסקתי טיפול. מי שטופל וראה שיפור בגדילה לא רצה להפסיק. תמיד מגיע מצב שבבקורת אני רואה שמיצו את הטיפול ןאז אני אומר: אתמול בערב היתה הזריקה האחרונה. עם הפסקת הטיפול קצב הגדילה יורד לתקופה מסויימת ומתחדש לאחר מכן. יש רופאים מעטים הנוהגים, אם מפסיקים טיפול לפני הזמן, לתת לתקופה מסוימת את הטיפול יום כן יום לא.

אני רוצה לדעת קצת יותר על הגובה שלי, אני בן 17 דוקטור, ורציתי לדעת אם אגבה אחי הגדול יותר גבוה ממני קצת וגם אבא. אח שלי הקטן גבוהה ממני בשלוש סנטימטר ואני בן 17 והגובה שלי בערך מטר חמישים וחמ ץץץץץץץץץץץץץץץץץץ

לקריאה נוספת והעמקה

אינני עונה על נתונים בערך אם אתה רוצה שאשקיע זמן במתן תשובה, תשקיע זמן במדידת משקל וגובה. כדי לחשב תחזית גובה סופי פרט לנתונים מדוייקים צריכים לדעת גם מה גיל העצמות לפי צילום כף יד

שלום רב , התחלתי חיטוב אתמול מה שאומר שאני נמצא במאזן קלורי שלילי , לא קיצוני בכלל אלא 300 קלוריות מתחת למאזן הניטרלי ואני מקבל את כל החלבונים / פחמימות / שומנים / ויטמינים ומינרלים שאני צריך .. אז השאלה שלי אם שהייה במאזן קלורי שלילי לכ3-4 חודשים עלול לעצור/לעכב התפתחות גובה? זה חשוב לי כי הייתי רוצה לגבוה עוד במיוחד כי בפברואר נמדדתי 1.77 וכרגע אני 1.79 . גיל : 17 תודה !

לקריאה נוספת והעמקה

באופן כלל הגוף משתמש במזון באופן הבא (ובמיוחד בקלוריות) במקום הראשון לספק קלוריות וחומרים לאברים החיוניים מוח, לב, כליות, כבד וכו' במקום השני הגוף משתמש בקלוריות ובחומרי התזונה לפעילות הגופנית כמו דלק לרכב. בהקשר זה, אם אין לו מספיק קלוריות להפעלה הוא מפרק גם חלבונים והופך אותם לקלוריות במקום השלישי, אם נשאר מספיק לגדילה גדלים. אם יש פחות, גדלים פחות. אין לך עוד פוטנציאל רב לגדילה ויתכן מאד ואתה פוגע בו

21/08/2018 | 17:34 | מאת: קרן

שלום רב, הבן שלי בן 12. בדיקות דם תקינות למעט TSH 8.7 T4 בנורמה. ללא כל סממנים פיזיים. אני מאוד מוטרדת, מה עלי לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה

לחזור על בדיקת TSH FT4 ונוגדנים נגד בלוטת התריס ANTI THYROID PEROXIDASE ANTI THYROGLOBULIN ואם תרצי שאענה לך בעתיד אני צריך מספרים ולא תשובה T4 בנורמה

21/08/2018 | 22:54 | מאת: קרן

תודה רבה ד"ר. האם יש לחזור על הבדיקות בימים הקרובים או להמתין תקופה? ערךt4 הינו 13.3

לבצע את כל הבדיקות כל אלה שהצעתי כבר עכשיו

21/08/2018 | 16:46 | מאת: ירמי

האם אורטיקריה כרונית וקבועה גיל 12 עלולה להשפיע לרעה על צמיחת זקן בהמשך?

לקריאה נוספת והעמקה

לא ידוע לי על קשר כזה אם יש בעיה כעת, כדאי לגשת לבדיקת אנדוקרינולוג

21/08/2018 | 14:15 | מאת: אפי

שלום. השבוע אלך לקופ'ח לעשות בדיקת דם לבדיקת טסטוסטרון. יש הנחיות מסוימות? צום? שעה ספציפית לבדיקה? אציין גם כי אני נוטל תרופות אנטיהיסטמיניות.

לקריאה נוספת והעמקה

בדיקת דם רגילה ללא הנחיות מיוחדות

21/08/2018 | 12:56 | מאת: לידור

שלום פרופסור אני בן 20 אם גובהה 1.60 ומאוד מתוסכל מהגובהה הזה ומוכן לעבור תהליך של ניתוח הארכת גפיים למרות כול הקשיים שמתלבים אם זה אפשר קצת הסבר על הניתוח הזה? אם זה אפשרי בישראל ? איפה שווה לעשות בחול ראיתי שמישהו עשה בגרמניה, וכמה כסף זה יכול לעלות ?ועד כמה באמת אפשר לגבוהה מהניתוח הארוך הזה? תודה רבה ויום טוב

פנה ליעוץ במרפאה אורטופדית באיכילוב, שיבא או רמבם

20/08/2018 | 19:33 | מאת: איריס

שלום פרופסור. בני ילד בן 15 גובה 162.(קפיצת גובה 14 סיים בשנתיים אחרונות) משקל 50 קג. עושה הרבה פעילות גופנית.מאוד מתוסכל מגובה שלו. האם יש עדיין אפשרות להוסיף לגובה? מבחינה התפתחות של סימני מין משניים יש לו שערות בשפם , בית שחי, רגליים. עדיין אין זקן. לאחרונה יש שינויי בקול. תודה רבה על תשובתך.

לקריאה נוספת והעמקה

לשעור- אין קשר לעניין. התבגרות נקבעת לפי גודל האשכים. רק אנדוקרינולוג מבין בכך. כדי לדעת כמה גדילה נותרה לו יש לפנות לאנדוקרינולוג ילדים עם צילום כף יד. מהנתונים שאת מוסרת לא ניתן לתת לך תשובה. אם הוא קרוב לסוף ההתבגרות , הוא קרוב לסוף הגדילה

יחידות המידה 17 הדרורסי היא nmol/l גיל עצמאות תואם לגיל שלה. ביתי בת ה 9 נמוכה עם שיעור, גובה 1.23. בצענו בדיקת ACTH והתור לרוםאה עוד רחוק ואני מאוד דואגת. תוצאות הן 17 OH דק 0 6.7 17 OH דקה 30 13.1 17 OH דקה 60 12.1 FSH דקה 0 0.8 FSH דקה 30 5.2 FSH דקה 60 6.6 LH< 0.10 (קטן מ) LH דקה 30 2.4 LH דקה 60 2.4 CORTISOL דקה 0 933 CORTISOL דקה 30 888 CORTISOL דקה 60 800 androstencdione 2.4 17 b estradiol קטן מ 73.4 טסטוסטרון קטן מ 1.0 DHEA-S 1.2

לקריאה נוספת והעמקה

כבר עניתי לך לאחר ששלחת לי יחידות מידה ראי בשאלה קודמת שלך

20/08/2018 | 00:17 | מאת: אמא מודאגת

שלום רב בתי בת 9.ושמונה חודשים ,יש לה שיעור באיבר המין ומעט בבית השחי,החלה צמיחה של שדיים. אינני רוצה שהיא תקבל מחזור בגיל כה מוקדם,האם ניתן לעשות משהו כדי לעצור את ההתפתחות המואצת? אמא מודאגת

לקריאה נוספת והעמקה

לא נתת שום עדות להתפתחות מואצת 1) גדילת שדיים לאחר גיל 8 היא נורמלית 2) הופעת שעור מיני לאחר גיל 8 היא נורמלית כך שאין "התפתחות מוקדמת" בדרך כלל הקצב המהיר ביותר להופעת מחזור הוא כ20-22 חודש מתחילת הופעת השדיים. שעור קשור לבלוטת יותרת הכיליה ואין לו קשר להופעת מחזור. בהתבגרות מהירה רואים קצב גדילה גבוה וגיל עצמות מתקדם

שלום, כאשר ילד מטופל בגנוטרופין, האם הגוף ממשיך לייצר הורמון גדילה בעצמו? אם יופסק הטיפול, לפני שנסגרו העצמות, הגדילה תמשיך לפי ההורמון שהגוף ייצר?

לקריאה נוספת והעמקה

כשרוצים תשובה מלאה נותנים נתונים מלאים. 1) לכל הורמוני הגדילה בארץ: גנוטרופין, נורדיטרופין וזומקטון אותה פעילות 2) אם מדובר בילד\ה שאין חוסר בהורמון גדילה ואתם נותנים טיפול ל 2-4 שנים, עם הפסקת הטיפול קצב הגדילה יורד למשך 6-18 חודש והגובה הסופי יהיה כאילו לא נתתם הורמון גדילה אפילו יום אחד. זו תוצאה שראינו בשנות ה 90 ב 60 ילדים 3) אם הפסקת טיפול בהורמון גדילה השיא הטבעי הראשון מופרש תוך 12-36 שעות, תלוי במינון הורמון הגדילה. למרות שאין דיכוי מוחלט של הורמון הגדילה וחידוש השיא קצב הגדילה נמוך לזמן רב לאחר הפסקת הטיפול.

שלום . בני בן השנה נולד באחוזון 73 גובה ומשקל ( האם סבלה מסכרת הריון שרוב זמן ההריון הייתה בתפריט מאוזן ומפוקח) לאחוזון 27 בגובה ואחוזון 36 במשקל במדידות שבוצעו היום ( גיל 11 חודשים) משקל לידה : 3.680 משקל נוכחי 9.120 גובה לידה: 53 גובה נוכחי : 73.5 אנחנו כמובן נקבע תור לרופא הילדים שלו להמשך בירור אבל מבקש מולך פרופסור לקבל עוד חו״ד. תודה!

לקריאה נוספת והעמקה

רבע מהילדים יורדים באחוזון הגובה בלי סיבה חולנית לא ניתן להביע דעה בלי שרואים את כל גרף המשקל ואת כל גרף הגובה לא ניתן להביע דעה מבלי שבודקים תינוק ומקבלים פרטים רבים עליו

תודה. האם המשך בירור מול רופא משפחה ?

בשלב ראשון רופא משפחה ודיאטנית. ואם אין פתרון אנדוקרינולוג ילדים, כי יתכן מצב כזה בגלל חוסר בהורמון גדילה

19/08/2018 | 09:58 | מאת: לי

שלום רב, אמא מאוד מודאגת. ביתי בת ה 9 נמוכה עם שיעור, גובה 1.23. בצענו בדיקת ACTH והתור לרוםאה עוד רחוק ואני מאוד דואגת. תוצאות הן 17 OH דק 0 6.7 17 OH דקה 30 13.1 17 OH דקה 60 12.1 FSH דקה 0 0.8 FSH דקה 30 5.2 FSH דקה 60 6.6 LH< 0.10 (קטן מ) LH דקה 30 2.4 LH דקה 60 2.4 CORTISOL דקה 0 933 CORTISOL דקה 30 888 CORTISOL דקה 60 800 androstencdione 2.4 17 b estradiol קטן מ 73.4 טסטוסטרון קטן מ 1.0 DHEA-S 1.2

לקריאה נוספת והעמקה

לא כתבת את היחידות של 17 הידרוקסי פרוגסטרון

יחדת המידה היא nmol/l

את בדיקת ה ACTH בצעו בגלל השעור כדי לבדוק האם יש פגם בבלוטת יותרת הכיליה מסוג 21 הידרוקסילז. המסקנה שאין לה פגם כזה הגורם לשעור. בדיקת LH קשורה להתבגרות והיא אינה מראה ערכים כמו בהתבגרות.

20/08/2018 | 10:16 | מאת: לי

פרופסור המון תודות לך על הענות, מאוד מעריכה את זה. שאלה נוספת, לפני שנה גיל העצמות שלה היה קטן ב 3.5 שנים מגילה. עכשיו היא צמצמה את הפער אבל גבהה בשנה הזו רק 1 ס"מ, השיעור התחיל לה בבית השחי אבל אין התחלה של צמחיחת שדיים. מה להערכתך לאחר תוצאות הבדיקה והממצאים השלב הבא?

רק רופא שבודק אותה, רואה את כל נתוני הבדיקות מעברה עד היום, רואה את כל צורת המשקל והגובה מלידתה עד היום יכול לנסות לענות לך. לאנדוקרינולוג שלך יש את כל הנתונים. דוגמא: עליה במשקל בצורה בולטת לעומת העליה בגובה יכולה לגרום לצמצום הפער בגיל העצמות.

17/08/2018 | 12:42 | מאת: פענוח צילום כף יד שמאל

שלום,תוצאות הצילום: התפתחות גרמית מתאימה לגיל 17 בני בן 16.9 חודשים 1.59 כשאני 1.51 ובעלי 1.84, הוא מאוד רוצה הורמון גדילה,תוצאות הצילום: התפתחות גרמית מתאימה לגיל 17 . סטית תקן 15.1 חודשים. יש מצב שיוכל לקבל את ההורמון משמעותי לו הוא בן...

לאחר גיל עצמות 16, לא מקובל לתת הורמון גדילה. בגיל עצמות 17 נותר לו להוסיף בערך 1% מהגובה שלו והטיפול לא יעיל

17/08/2018 | 09:29 | מאת: חני

פרולקטין גבוה 900 ושאר ההורמונים האחרים תקינים יכול להיות סיבה לשיעור יתר בפנים לאישה או לא?

לקריאה נוספת והעמקה

כאשר יש שיעור יתר בפנים יש לשלול קודם כל הפרשת הורמונים בעלי גוון זכרי מיותרת הכיליה או ממקור אחר. בודקים בין היתר ACTH טסט והורמונים בעלי גוון זכרי. הפרשת יתר של פרולקטין אף היא יכולה לגרום לשעור יתר כולל פנים. אינני יכול להתיחס לרמות פרולקטין. לכל אחת יכולה להיות רגישות אחרת

17/08/2018 | 00:43 | מאת: ליאת

שלום, הבת שלי החלה להזריק הורמון גדילה מסוג נורדיטרופין. בחוברת ההדרכה מצוינים מספר אזורי הזרקה אבל אזור המותניים לדוגמא שהוא עתיר יותר בשומן, לא מצוין. האם אפשר להזריק בכל מקום בו יש ריכוז שומן? הילדה מאוד רזה אז קשה להזריק בידיים או בירכיים תודה רבה

הורמון גדילה מזריקים מתחת לעור. האם לא קבלת ההדרכה ממדריכה של נורדיטרופין? תת עורית בעור הבטן זה מקום קל להזרקה ומאד פופולרי

20/08/2018 | 18:30 | מאת: ליאת

תודה. קיבלתי הדרכה בה נאמר להזריק בקדמת הבטן ובצידי הטבור עד למותן. שאלתי אם אפשר להתקדם עוד ולהזריק ממש במותן. תודה

אם זה מתחת לעור, כן אפשר להזריק. בכל שאלה בקשר להזרקות ולמזרק, התקשרי למדריכה של ההורמון בו את מטפלת

21/08/2018 | 15:11 | מאת: ליאת

תודה פרופ'

בהצלחה

16/08/2018 | 16:54 | מאת: קרן

בתי קיבלה את המחזור (כבר 3 פעמים ) והיא בת 10.5. הרופא אמר שיש את הטיפול בדקפפטיל לעצירת המחזור (כי היא לא בשלה רגשית לכל הנושא). שאלתי- האם יש לזה תופעות לוואי? ראיתי באינטרנט שזה מוגבל ל6 חודשים, האם אי אפשר להשתמש ליותר מכך? והאם אפשר לחסוך את הדקירה כל חודש ולתת את הזריקה פעם בחצי שנה? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

הטיפול בדקאפפטיל מאושר לילדות עם התבגרות מוקדמת. אין בהוראות התרופה, לטיפול בהתבגרות מוקדמת , הגבלה בזמן. תופעת הלוואי הגדולה ביותר בטיפול זה היא עליה בתיאבון ואם לא שומרים על פעילות גופנית ותזונה, עולים במשקל. ראיתי אצל בנות שלא שמרו על תזונה נכונה, עליה ב1 קג לחודש.יתר התופעות נדירות מאד. ומופיעות בעלון לצרכו של דקאפפטיל

16/08/2018 | 09:37 | מאת: תוצאת תבחין קלונידין

מצ"ב תוצאת הבדיקה האם קיים מחסור בהורמון גדילה?

לקריאה נוספת והעמקה

שיא הורמון גדילה מעל 7.5 הוא תקין. אצלכם השיא 10.1. על כן אין חוסר בהורמון גדילה.

15/08/2018 | 14:32 | מאת: מיכל

שלום פרופ', הבן שלי בן 9.3 חודשים וגיל עצמות מתאים לגיל 7. הוא אחוזון 3 גם בגובה וגם במשקל (בעבר,שהיה בן 5 היה אחוזון 10 גובה ומשקל 25). אין לו חסר בהורמון. הוא מאוד קטן וגם רזה. מה הסיכוי שנוכל לקבל הורמון גדילה כדי לעזור לו? אנחנו לא גבוהים, אני 1.55, בעלי 1.73 אבל שני ילדנו הנוספים בגובה ממוצע והוא מאוד קטן וזה מפריע לו בגלל הקנטות.

לקריאה נוספת והעמקה

1) תלוי בכל בדיקות המעבדה שבוצעו 2) תלוי במי שמגיש את הבקשה ובאופן הגשת הבקשה 3) תלוי בקופת החולים בהם אתם נמצאים דברו עם האנדוקרינולוג שלכם.

שלום הבן שלי בן 15 ומעשן 5-6 סיגריות ביום מזה תקופה, החברים שלו נותנים לו (בלי הסכמתי ובלי הסכמת בעלי כמובן). אני כל הזמן מטיפה לו שזה לא בריא, שהוא הורס את הגוף שלו ככה והכל... והוא ממשיך. הוא אומר לי שהדבר היחידי שמעניין אותו אם הסיגריות יהרוסו את פוטנציאל הגדילה שלו. כי הוא לא גבוה ביחס לילדים בגילו, והאמת שגם אותי זה מטריד. חוץ מהנזקים הבריאותיים שיש לעישון העישון יכול לפגוע בגדילת ילדים לתווך הארוך? זה מוכח? אני פשוט כבר משלימה עם זה שהוא ימשיך לעשן עד שיסיים לגדול, ומתי שהוא יבין שזה כבר לא טוב אז יכול להיות שיעצור את הגדילה שלו תודה

לקריאה נוספת והעמקה

מי שמת מסרטן ריאות, הגובה שלו לא חשוב. בכל ההתמכרויות למינהן חשוב לקבל עצת פסיכולוג

שלום. שמי תומר ואני בן 17.5 בסוף החודש אני מפסיק טיפול בהורמון גדילה מסוג נורדיטרופין בשל חוסר חלקי בהורמון. בצו הראשון קיבלתי פרופיל 64 בגלל התרופה. כיום אני 1.80 עם מצב גופני ובריאות מצוין. אני גם נמצא בתוכנית כושר קרבי בלי בעיות, ורציתי לשאול אם אני מגיש ערעור עם טופס חתום על ידי מומחה שסיימתי את הטיפול יעלו לי את הפרופיל ל97 ?

לקריאה נוספת והעמקה

שכחתי לציין שבצילום אם אר איי הבלוטה טיפה יותר קטנה מהרגיל

יעלו לךאתהפרופיל. לכמה קשה לי לדעת

אבל לדעתך יש סיכוי גבוה שיעלו לי את הפרופיל ל82 או 97 ? כי אין לי חוסר בהורמונים אחרים.

אפשר לקבל 97 אם אין בעיה נוספת

יתכן אם אין בעיה נוספת

20/08/2018 | 19:28 | מאת: דוד

פרופ' צדיק, האם יכולה להיות אינדיקציה רפואית כלשהי לטיפול בהורמון גדילה אצל נער בגובה מעל 1.70 מ'?

אם יש ירידה באחוזון הגובה ומוכח חוסר ברור בהורמון גדילה

שלום רב רציתי להתיעץ איתך בקשר לתשובה שקיבלתי עבור הבדיקה שאימי עשתה ממצאים ב us צוואר:צמוד לאספקט אחורי של אונה השמאלית הודגם ממצא היפואקואי מאור צמוד לאזור אקוגני בחלקו עליון קשרית לימפה?לא ניתן לשלול pta.מומלצת השלמת בירור ע מיפוי mibi. בלוטת הרוק התת לסטיות ופארוטיס תקינות בתחנה ןןן משמאל הודגמו קשרי לימפה בודדים בגודל מרבי כ 1.5*0.5 ס מ האם תצטרך לעבור ניתוח? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

זה אתר של ילדים פני לאתר של מבוגרים

11/08/2018 | 20:43 | מאת: יעל

שלום הבן שלי צריך מחר לעבור תבחין קלונידין. אני מאוד לחוצה לגבי התופעות לוואי. מה הן בדיוק? כמה זמן ממשיך ההשפעה של הכדור? האם כשמשחררים אותנו כבר אין תופעות? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

לא ניתן לתת תשובה מידית. האתר אינו ערות למצב כזה. כלונידין היא תרופה המורידה את לחץ הדם וגורמת למקבל להיות ישנוני. משחררים כאשר הוא התעורר לגמרי. המקרה הארוך ביותר להתעוררות היה מקרה בודד שנמשך 12 שעות . מקרה בודד מ1972 עד היום. לא חוזרים הביתה בתבורה ציבורית ולא נותנים לילד[ה לצאת מהבית או להיות לבד באותו היום

שלום, הבן שלי בן 5 וקיבלנו אישור לתת לו הורמון גדילה וכבר קיבלנו את התרופה. בעוד מספר ימים תגיע אחות שתסביר לנו איך לקחת את התרופה. הייתי רוצה לדעת מה להגיד לילד שיסביר לו למה הולכים לדקור אותו כל יום עכשיו, תרופה? למה? מה המטרה שלה? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

תשובה א' נותנים כדי לעזור לו לגדול יותר טוב תשובה ב' יש הורים שאומרים שנותנים לו ויטמינים שיהיה חזק יותר מצב ג' יש ילדים ממקבלים את ההורמון בזקירה תוך שינה ואין להם מושגשהם מטופלים מצב ד' מורחים שעה לפני הזריקה משחת אמלה (EMLA) מרדימה את העור ולא מרגישים דבר. אם שנת הילד קלה גם בשינה מורחים שעה לפני הזריקה את המשחה. המחט עצמה היא דקה מאד במזרק ללא מחט החומר באמפולות של 10 מיליגרם צורב. במזרק של 4 מיליגרם לא צורב ואין בעייה.

10/08/2018 | 16:15 | מאת: אביב

שלום, ביתי נולדה בשבוע 38 משקל 2400 גרם, בשנתיים הראשונות היא הייתה סביב אחוזון 20 משקל וגובה. כיום היא בדיוק בת 6 עם גובה 105 ס מ משקל 16.4 ק ג והיא נמצאת באחוזונים 3 ו5 בהתאמה. גובה ההורים אבא 169 ס מ האמא 154 ס מ בבדיקות דם שנערכו לה לא נמצאו חוסרים בהורמון גדילה, ברזל ושאר הפרמטרים שנבדקו היו תקינים. לא נמצאה אלרגית לשום דבר. בצילום כף יד נמצא עפ י אטלס גרויליך ופייל: נקבה גיל עצמות מתאים ל 5 - שנים 0 חודשים התזונה שלה לקויה, מעט ירקות ובשר וחיבה יתירה לממתקים שאלתי היא האם יש סיבה לדאגה? להיוועץ עם רופא לבעיןת גדילה? תודה אביב

לקריאה נוספת והעמקה

1) להתייעץ עם דיאטנית. חוסרי תזונה מעל דרגה מסויימת פוגעים בגדילה 2) פנו לאנדוקרינולוג ילדים

09/08/2018 | 17:14 | מאת: לילי

היי , אני בת 21 עשיתי מספר בדיקות ויש לי ציסטה בבלוטת התריס השמאלית. בבדיקות דם יצא Thyrog abs 51.29 IU/ML אשמח לדעה . תודה רבה !!!

לקריאה נוספת והעמקה

פני לאנדוקרינולוג מבוגרים

08/08/2018 | 23:44 | מאת: איילת

לביתי בת ה 6 התחיל ריח של זעה חריפה מבית השחי ובנוסף החל שיעור באזור הפנים )שפם) ומעט באזור איבר המין.. יש מקום לדאגה? התבגרות מוקדמת מידי?

שיעור וריח זיעה אינם סימני התבגרות. הסימן להתבגרות הוא צמיחת שדיים. שיעור וריח זיעה קשורים ליותרת הכיליה. אנדוקרינולוג צריך לבדוק אותה ובדיקות לפי הצורך. לפני גיל 8 זה לא צריך לקרות

07/08/2018 | 23:33 | מאת: אמא מודאגת מאוד שוב

שלום רב, בהמשך לשאלה הקודמת ארצה להתייעץ גם לגבי הבת: כאמור אני 176 סמ ובעלי 190 סמ. נולדה משקל 2600 בשבוע 37, התפתחות תקינה לחלוטין. כיום בת 10 בגובה 135 אחוזון 25 ומשקל אחוזון 10, בדיקת גיל עצמות נערכה כבר פעמיים בהפרש של שנתיים והתוצאות זהות-מתקדם בשנה (מתאים לגיל 11). ללא סימני התפתחות מינית למעט מעט גולה בחזה במישוש (שטוחה מבחוץ לגמרי) ללא שיעור בגוף בכלל (יצויין כי אני קיבלתי ווסת הגיל 12 וחצי). עוד יצויין כי הילדה לא אוכלת פירות וירקות בכלל ותזונתה לוקה בחסר. הילדה נראת ממש קטנה (כמו בת 8) . רוצה לערוך לה טסט להורמון גדילה למרותשהרופאטועןשלאיהיהחוסר. בריאה בדכ. אני מאוד מודאגת נאמר לי שצפוי גובה מקסימלי 160. האם כדאי לעכב התפתחות מינית עי זריקה כדי לאפשר צמיחה? האם לדעתך יד מה לעשות? בנתיים ממתינה לתור לטסט להורמון גדילה. אשמח לשמוע כל מה שיש לך לומר. בצודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

תשובה לכל "עובדה" בשאלתכם: 1) כיום בת 10 בגובה 135 אחוזון 25 ומשקל אחוזון 10- תגובה א) גובה נוכחי בלבד אינו מספיק להסקת מסקנות. יש הבדל אם היתה על אחוזון גבוה יותר וירדה לאחוזון 25 ואז מוצדק לבדוק הורמון גדילה או שהיא גדלה באופן קבוע ועקבי על אחוזון 25 ואז אין הצדקה לבצוע בדיקת הורמון גדילה. גם אם בדיקות הורמון גדילה יהיו נמוכות בכאשר היא גדלה באופן קבוע על אחוזון 25, היא לא תקבל טיפול בהורמון גדילה. תגובה ב) אחוזון משקל נמוך יחסית -יש לפנות לדיאטנית עם יומן אכילה של 3 ימים כדי לחשב האם יש חוסרי תזונה הגורמים למשקל נמוך. חוסרים תזונתיים יכולים לגרום לגדילה על אחוזון נמוך. 2) בת 10 ללא התפתחות מינית תגובה-נורמלי לחלוטין מותר לא להתבגר עד גיל 12.5. עם הופעת ההתבגרות קצב הגדילה עולה וגדלים יותר מהר. 3) שעור לא שייך לעניין ולא קובע התבגרות. 4) האם כדאי לעכב התפתחות מינית עי זריקה כדי לאפשר צמיחה? תגובה- אמונה שעברה מהעולם לפני 15 שנה. אבל יש כאלה שלא למדו את הפרק הזה 5) האם לדעתך יש מה לעשות? תגובה- אם גדלה באופן קבוע על אחוזון 25, מציע לא להציק לילדה בבדיקות ולתת לה לחיות בשקט

08/08/2018 | 00:21 | מאת: אמא מודאגת

אבקש לציין כי הילגה היתה באחוזון 75 בגיל 4, לאחר מכן ירדה לאחוזון 50 עד גיל 7, ומאז ירדה ונעצרה גדילת

08/08/2018 | 00:22 | מאת: אמא מודאגת מאוד

המשך- נעצרה גדילתה באחוזון 35 כאשר היא בקושי גדלה היום

לדון איתך על הילדה קשה מאד. את נותנת חצאי עובדות. "אבקש לציין כי הילדה היתה באחוזון 75 בגיל 4, לאחר מכן ירדה לאחוזון 50 עד גיל 7, ומאז ירדה ונעצרה גדילת" א) היית צריכה למסור מלכתחילה שהיא ירדה באחוזון הגובה ולא מסרת. ב) אני לא בטוח שיש עצירת גדילה זה מצב נדיר . בדרך כלל יש גדילה אך בקצב איטי בלי לראות את כל גרף המשקל והגובה ואת כל הבדיקות שלה שנעשו עד עכשיו אין טעם ותועלת בדיון פני עם כל הנתונים לחוות דעת נוספת לאנדוקרינולוג.

קודם אמרת שהיא באחוזון 25 ועכשיו שהיא באחוזון 35. לא מתאים לי חוסר דיוק במתן נתונים פני עם כל הנתונים של הילדה לחוות דעת שניה של אנדוקרינולוג

08/08/2018 | 01:03 | מאת: אמא

היא אחוזון 25 133 סמ. חלה טעות הקלדה. תודה על תשובותייך והתייחסותך. מאוד מעריכה שהקדשת מזמנך

מתן מידע לא מדוייק ושגוי יכול להיות מסוכן לילדה ולרופא המייעץ

07/08/2018 | 23:22 | מאת: אמא מודאגת מאוד

שלום רב, הגובה שלי הינו 1.76, הגובה של בעלי הינו 1.90 , כל בני משפחתנו (למעט אבא של בעלי שהינו 170) גבוהים מאוד ! בני בן 13 כיום נולד במשקל לידה נמוך באחוזןן 3 (1970 בשבוע 37). התפתחות מוטורית מאוחרת וכן סירבול מוטוריקה גסה ועדינה עד היום. בריא בדרכ. כיום באחוזון 25 במשקל וגובה (149 סמ). ב2 טסטים שנערכו נמצא חוסר בהורמון גדילה (עפ הרופא המטפל חוסר לא גדול), mri תקין. מתלבטים האם לתת הורמון כדאי למקסם גדילה ופוטנציאל גנטי. הרופא המטפל טוען שלדעתו ההורמון יוסיף סמ בודדים בלבד ובכל מקרה הילד לא יעבור גובה 170. יצויין כי אנו גרים בחו״ל ומתכוונים לשלם את ההורמון באופן פרטי אז אישור הועדה אינו רלוונטי. עוד יצויין כי גם האחות הקטנה קטנה לגילה ואנו מתחילים בירור לגביה. אשמח לשמוע מה דעתך בברכה ובתודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה
07/08/2018 | 23:35 | מאת: אמא מודאגת מאוד

שכחתי לציין שבבדיקת גיל עצמות שנערכה כבר פעמיים בהפרש של שנה יש עיכוב של 10 חודשים . זא היום מתאים לגיל 12

אם הנער גדל בתחום הנורמה ואחוזון הגובה הוא 25 באופן קבוע, אין הגיון לבדוק הורמון גדילה . אם גובהו מתקדם על אחוזון 25 באופן קבוע , לא נותנים טיפול בהורמון גדילה

"עיכוב של 10 חודשים" הוא בתחום הנורמה. התמונה האופינית לחוסר בהורמון גדילה היא ירידה באחוזון הגובה וגיל עצמות צעיר בגיל זה, בערך בשנתיים

08/08/2018 | 00:02 | מאת: אמא מודאגת

האם לא כדאי לדעתך לנסות לפחות מתן הורמון למשך שנה? לראות האם הוא גיב לטיפול? הרי יש חוסר בהורמון בכל זאת, והוא נולד קטן לגיל הריון וגם הורים גבוהים. להוסיף לילד עוד כמה סנטימטרים? פוטנציאל הגובה שלו הינו גבוה הרבה יותר...

את אומרת שחסר הורמון גדילה- לא מסרת לי מה שיא הורמון גדילה בטסטים שעשו לו

08/08/2018 | 00:41 | מאת: מודאגת

בטסט הראשון להלן התוצאות; 0.06 . 2.16 6.17 3.27 1.05 561 . הטסט השני לא אצלי כרגע, אצלם את הטסטים ואעלה מחר. אבקש גם לציין שהילד התייצב עד גיל 8 באחוזון 50 ואחכ ירד לאחוזון 25!

הטסט הראשון מתחת ל 7.5 על כן הןא נמוך. בלי נתוני טסט שני, לא סביר לענות לך

ד"ר שלום, ביתי בת שנה ועשרה חודשים עשתה צילום כף יד. ממצאים: גיל עצמות מתאים ל2 ו6 חודשים. סטיית תקן לגיל 3.4 חודשים. נמצא בטווח 2.4 סטיות מהתקן. האם היא צריכה לעבור בדיקות נוספות כגון MRI מח? והאם לגיל שלה הסטייה היא נחשבת לגדולה יחסית? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, בתך כל כך קטנה שבטוח שהיא לא עשתה צילום כף יד אלא הלכה עם הוריה לבצע אותו. השאלה החשובה לפני שאענה לך היא מי שלח אותה? ולמה שלחו אותה לצילום כף יד? לאחר תשובתכם אענה בהרחבה

עשינו לה צילום כף יד בעקבות שד מוגדל מלידה. שכעת נסוג ותקין. נשלחנו ע"י אנדוקרינולוגית של קופת החולים. ביצענו את הצילום פעמיים. פעם ראשונה בגיל עשרה חודשים והממצאים היו: סטיית תקן לגיל 2.7 חודשים, נמצא בטווח 3.0 סטיות מהתקן. ובצילום האחרון לפני כמה ימים שהיא בגיל שנה ועשרה חודשים הממצאים הראו כפי שפירטתי: גיל עצמות מתאים ל2.6 שנים, סטיית תקן לגיל"3.4 חודשים. נמצא בטווח 2.4 סטיות מהתקן. תודה רבה

שד מופיע כאשר המערכת הקשורה להתבגרות שהיא הפרשת LH ו FSH מיותרת המוח משפיעה על השחלה לגדול ולהפריש את ההורמון הנשי, האסטרוגן. האסטרוגן גורם להגדלת השדיים, לפעמים הגדלת שד אחד. האסטרוגן גורם גם לגדילה מהירה. מצב נדיר יותר שהאסרוגן נוצר בשחלה באופן עצמאי. כאשר יש הגדלת שד או שניים הצעדים שאני עושה הם: 1) ציור גרף המשקל והגובה לראות האם יש האצה במשקל ובגובה 2) אינ מבצע בדיקת דם ל LH FSH ESTRADIOL=ההורמון הנשי. אם הוא גבוה אני מבצע אולטראסאונד של השחלות. רק אם אם יש האצה בגדילה אני מבצע צילום כף יד. סיבות לעלייה בגיל העצמות מעל הצפוי 1) השמנה 2)עליה באסטרוגן או טסטוסטרון 3) עליה בהורמונים מבלוטת יותרת הכיליה ANDROSTENDIONE 17 - הידרוקסי פרוגסטרון. בדרך כלל מקובל אם ההורמונים של יותרת הכילי עולים יש גם שעור מיני. אבל ראיתי תינוקות שזה רורה ללא שעור אם גיל העצמות הוא מעל הגיל בשנים ואם הוא עולה בפער קבוע, סיכוי שאין בעיה. כלל מאד חשוב הוא האנדוקרינולוג צריך לקרוא לבד את גיל העצמות ולא להסתמך על הקריאה של מכון הרנטגן. כך שאין לי מושג על הבדיקה הגופנית של הילה, אין לי מושג על גדילת המשקל והגובה, יש בדיקות נוספות שכנראה הייתי רוצה לראות והן מוזכרות כאן וחשוב גם לראות לבד את צילום כפות הידיים

07/08/2018 | 14:15 | מאת: נצח

תודה רבה ד"ר. אני אפנה להמשך בירור.

בהצלחה

06/08/2018 | 21:25 | מאת: אמא מודאגת

שלום, פרופ' צדיק האם כאשר יש הוכחת חוסר הורמון גדילה בשני תבחינים, ההנחיה הגורפת היא לעשות mri ראש, או שהדבר תלוי בשאר הבדיקות של הילד? תודה רבה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

כאשר הוכח חוסר בהורמון גדילה חובה לבצע MRI כדי לבדוק האם חוסר או הפחתה ביצור הורמון גדילה נגרם על ידי גידול במוח. אם כן חייבים לטפל בגידול קודם לכן ולא לתת טיפול בהורמון גדילה. זו השיטה היחידה לגלות את הגידול.

06/08/2018 | 14:05 | מאת: קרן

שלום, בתי בת ה10.5 קיבלה מחזור (כבר 3 פעמים). הבגרות הנפשית שלה מתאימה לגילה והיא מתקשה להתמודד עם כל מה שכרוך בכך. בנוסף, גובהה הוא 1.40 מ'. האם יש דרך לטפל בעניין הגובה ו בעצירת המחזור לשנה-שנתיים?

לקריאה נוספת והעמקה

מאוחר מידי. עצירת המחזור לא תוסיף מאומה לגובה הסופי

תודה. האם הורמוני גדילה יכולים לעזור במקרה כזה (בשביל הגובה)? עד איזה שלב אפשר לקחת הורמוני גדילהכדי שתהיה להם השפעה בשביל הגובה? * לאחות הגדולה שלה היתה התפתחות תקינה (גובהה 1.60)

לאחר קבלת מחזור, בנות נמוכות מוסיפות 4-6 סנטימטר לגובהן בסך הכל. בשלב זה למתן הורמון גדילה יש השפעה שולית שאינה שווה את הטורח . הסיכוי שתקבלי אישור לטיפול במצב זה הוא קלוש

16/08/2018 | 16:47 | מאת: קרן

רופא קופת החולים האנדוקרינולוג אמר (בעקבות צילום כף יד שמאל) שגילה הביולוגי הוא 11.5 שנים והיא ב89% מהגדילה שלה. אם היא היתה 1.45 מ' זה אומר שהיא תגיע 1.59 או שבגלל קבלת המחזור זה ייעצר קודם?

החישוב נותן את ממוצע הגובה הסופי. תחום השגיאה הוא +\-5 ס"מ. כאשר הסיכוי ל +5 און ל_5 הוא 3%. פזור התוצאות הוא בעקומת פעמון. אם אמרו לך שהיא הגיעה ל 89% מהגובה הסופי. לוקחים את הגובה ביום החישוב ומחלקים ל 0.89 ומקבלים את הגובה הממוצע

06/08/2018 | 05:51 | מאת: סי

שלום וברכה, בני (בן 12) מקבל הורמון גדילה יוצא לטיול כיתתי בן שישה ימים. מתלווה מבוגר אחראי שיזריק לו. שאלתי: האם זה בסדר להכין חמישה מזרקים מראש? תודה.

הורמון גדילה צריך להשמר בטמפרטורה מתאימה בימים אלה הטמפרטורה גבוהה ופוגעת בהורמון. לא סביר

הבן שלי יהיה בן שנתיים בסוף החודש. נולד באחוזון 50 בגובה, בגיל 10 חודשים הגיע לאחוזון 3 ונכון להיום הוא הרבה מתחת לכל העקומות. מבחינת משקל נולד באחוזון 85 והחל לשבור עקומות בגיל ארבעה חודשים. נכון להיום אחוזון 10 - תקופה של שנה. היינו במעקב אצל דיאטנית קלינית ומבחינתה הוא אוכל מצויין 130% מצריכה יומית המומלצת לגילו. הילד אלרגי למוצרי חלב - כרגע עובר טיפול וכבר אוכל חלק גדול ממוצרי חלב. בדיקות דם תקינות כולל בדיקת צליאק. אנחנו מאוד מודאגים מהגובה שלו. רופאת ילדים הפנתה אותנו אליך. אשמח לדעת איזה בדיקות עלינו לעשות לפני שאנחנו באים?

לקריאה נוספת והעמקה

תשובה:"בדיקות דם תקינות כולל בדיקת צליאק" משפט שלא עומד מאחוריו כלום-אינני יודע אילו בדיקטות בדקו ומה התוצאותף לפני שאני בודק ילד ולפני שאני רואה את כל התוצאות שהיו, אינני מבקש בדיקות לביקור יש להביא את כל נתוני הגדילה מהלידה עד היום: תאריך מדידה, משקל, גובה: לא גרף

03/08/2018 | 18:33 | מאת: מישהו

שלום, אני בן 20 כרגע, 1.66, אני ממש רזה ורק לאחרונה התחלתי להיכנס לכושר ולאכול יותר. גבהתי אולי 2 סנטימטר מאז אפריל 2015. רק עכשיו באמת מתחיל לצמוח לי זקנקן וקו זקן מפאות השיער. רק עכשיו מתחיל לצמוח לי גם שיער באזור החזה. אני נראה כאילו אני בן 15+-, זה מאוד מדכא אותי. אני יודע כנראה שהתשובה תהיה שלילית, אבל חשבתי בכל מקרה, אולי יש קמצוץ של תקווה שתוכלי לתת לי- האם יש אפשרות להתפתחות מאוחרת? האם אני רק עכשיו מגיע לשיא ההתפתחות ואולי אצליח לגבוה כמה סנטימטרים יותר והפרצוף שלי ישתנה קצת יותר? יש עוד תקווה לגדילה? או שאין סיכוי?

לקריאה נוספת והעמקה

צמיחת שער אינה מעידה על המצב יש גברים שהתבגרותם היתה סבירה וסיימו לגדול, אך השעור הופיע בגיל מאוחר יותר. התבגרות וגדילה נקבעים לפי גדילת האשכים ולא לפי הופעת השער. בלי בדיקה גופנית. בלי לדעת אם יש לך בעיה , לא ניתן לענות לך-פנה לבדיקת אנדוקרינולוג מבוגרים

01/08/2018 | 16:52 | מאת: רוני

הבת שלי אובחנה בגיל 14 עם האשימוטו עקב חולשה קיצונית התגלו חוסרים של ויטמין די המגלובין סידן חומצה פולית פריטין .קיבלה זריקות בי 12 כבר פעמיים.עברה גסטרו כולל עקב אסקה ואנקה חיוביים . השבוע שוב הבדיקות לא טובות.המוגלובין עדיין בנורמה 12.3. סידן 8.4,בי 12 243 -עדיין בנורמה אך יורד,חומצה םולית 1.4,פריטין 21 , האם יש כיוון אחר לחשוב עליו מלבד גסטרו שבו לא התגלו כיוונים.האם הכל בגלל בלוטת התריס??? תודה באוקטובר בת 18 ואמורה לעבור רופאים .האם יש כיוון אחר שכדאי לבדוק

לקריאה נוספת והעמקה

המנגנון של מחלת השימוטו הוא מנגנון שבו הגוף מיצר נוגדנים נגד בלוטת התריס ויתכן גם יצור של נוגדנים עצמיים לאברים אחרים, כגון מחלת צליאק - אני מקווה שנבדקה מחלה זו. תיתכן גם פגיעה הגורמת עם הזמן לחוסר בויטמין B12 גסטרואנטרולוג מבחן את כל קבצות המחלות הקשורות למעי. כדאי להתייעץ גם עם אימונולוג

בתי כיום בת 12 ושבעה חודשים בגובה 1.43 שוקלת 36 ק"ג. ללא התפתחות שדיים בכלל. ב7 במרץ 2018- גובה 1.42 ומשקל35.5. ב17.10.17 - גובה 1.39 ומשקל 33.8. (בדיקת גיל העצמות ביום זה מתאים לגיל 10). גובה אמא:1.70 גובה אבא : 1.83. האם הצמיחה הזאת נחשבת לתקינה?

לקריאה נוספת והעמקה

חוו"ד של אנדיקרינולוג:10/2017 - בדיקות מעבדה תקינות לprepubertal girl. 19.10.17 - גיל העצמות 10-10.5 שנים. בדיקה גופנית: no acne or hirsutism בלוטת תריס אינה מוגדלת. אין סימנים של הפרעה בבלוטת התריס. לב, ריאות, בטן : בלי ממצאים חריגים. שדיים: לפי דרכה טנר 1. שיעור בפוביס לפי דרגה 2. תאריך 7.3.18 - גיל 12 וחודשיים

בדיקת גיל עצמות 10/2017. בדיקה רפואית אנדיקרונולוג + חוות דעת: 7.3.2018

מדובר בחוסר הופעת סימני התבגרות-התבגרות מאוחרת. פנו לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים

התבגרות מאוחרת- פני לאנדוקרינטולוג ילדים

חייבת בדיקת אנדוקרינולוג ילדים. בלי לבדוק את הנערה ולרואת את כל הבדיקות שבצעה ולהשלים בדיקות לפי הצורך, אין יכולת לעזור לכם פנו לאנדוקרינולוג ילדים

01/08/2018 | 07:42 | מאת: ליאת

שלום שוב ותודה על ההתייחסות. האם יש צורך לקבוע תור לרופא כדי להמשיך בירור? האם במקרה כזה (בן 14.4, גובה 1.60, גיל עצמות 14), יש צורך לשקול טיפול תרופתי? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

1) לפי שאלתך אני מבין שאת הצילום לא ראה אנדוקרינולוג ילדים. אינני מאמין לתשובת הרנטגן , אלא אם כן אנדוקרינולוג מנוסה ראה את הצילום 2)אם אין לו בעיה הרפואית ודגם גדילתו והתבגרותו תקינים, אין יכולת להתערב 3) לא דנים על טיפול לפני שהגיעו לאבחנה. אם יש פער גדול בין נתוני הנער לנתוני הגובה המשפחתי,כדאי שאנדוקרינולוג ילדים יבדוק אותו

31/07/2018 | 16:50 | מאת: כוכי

רציתי לשאול- אני צריכה להיות במעקב אצל אנדוקרינולוג כל חצי שנה בגלל פרולקטינומה. כל חצי שנה אני עושה בדיקות דם ואני הולכת לרופא. הרופא לא מחדש לי כלום כל פעם שאני באה אליו... עשיתי אתמול בדיקת דם ויש לי תור לעוד שבוע לאנדו. אני כבר יודעת לפענח את התוצאה והיא ללא שינוי/החמרה מפעמים קודמות. אני לוקחת דוסטינקס. האם יש טעם ללכת לאנדו? זו תהיה פעם 8 שאני הולכת....מה המטרה של הביקורים האלה? שום דבר לא משתנה

לקריאה נוספת והעמקה

הרופא מחליט על מינון התרופה. בודק האם יש בעיות שהטיפול אינו פותר אותן. אם הפרולקטינומה גדלה , הפרולקטין עולה הטיפול צריך להשתנות להפסיק טיפול הוא חסר אחריות