פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

15858 הודעות
14302 תשובות מומחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם
31/12/2019 | 15:21 | מאת: אורי

הילד שלי עשה צילום שורש כף יד. בתשובה קיבלנו את גיל העצמות. איך נוכל לחשב את צפי הגובה ? או האם יש צורך ללכת לרופא מסויים ?

לקריאה נוספת והעמקה
31/12/2019 | 16:02 | מאת: אורי

האם המחשבון הנל ראוי ועובד על פי המודל שאתה מכיר ? https://bonexpert.com/ahp/#/Male/CauEurN/-/-/-/-/-

פנו עם הצילום ועם הילד לאנדוקרינולוג ילדים

זה מחשבון שקורא באופן אוטומטי את הצילום ממכונה שלהם.

1) אנדוקרינולוג קורא לבד את הצילום .חלק מהתשובות המודפסות אינן מדוייקות 2) צריכים מדידה מדוייקת של הגובה 3) החישוב תלוי גם בפער בין גיל העצמות לגיל הילד

פנו לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים

30/12/2019 | 14:05 | מאת: אורן

שלום צדיק צבי ברצוני לשאול שאלה לגבי תסמונת קושינג, נניח וילדי אובחן כבעל תסמונת זו שכידוע היא גורמת בין היתר גם לבעיית צמיחה לגובה, האם לאחר תחילת טיפול יחזור הילד לצמיחה רגילה או שאת הגובה שהפסיד בשנים האלה לא ניתן להחזיר? (ילד בן 16.4 הצניחה בגובה החלה בגיל 13 שמאז גבה רק 7-8 סמ) תודה דוקטור

לקריאה נוספת והעמקה

אם אין לו עדיין אבחנה ,זה דיון סרק על איזה טיפול אתה מדבר? זו שאלת מפתח.

31/12/2019 | 14:00 | מאת: אורן

אמרתי נניח ואובחן... לגבי הטיפול איני יודע, האם יש טיפול לזה? אשמח להסבר והאים הפסיד גובה...

אין לי כל כוונה להשתתף בנניח. לכתוב פרק על סמך כלום לא רציני בכלל. גם תלוי ממה נגרמת המחלה

30/12/2019 | 07:45 | מאת: נחןפ

שלום פעם הייתי מטר 1.78 אני בן 22 היום מטר .1.76 קראתי שמחסור בויטמין D שמיוצר בכליות וגם מחסור בטסטוסטרון גורם לאיבוד גובה כתוצאה מאוסטופרוזיס בעבר עשיתי בדיקה לויטמיI גD בכליות והוא היה גבולי

לקריאה נוספת והעמקה

הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם

29/12/2019 | 17:08 | מאת: שרית

שלום... בני בן 13, בגיל 8 וחצי התחיל אצלו שיעור במפשעה ולכן במעקב אנדו ילדים מאז. לפני כ8 חודשים ביצענו לו צילום עצמות כף יד שהיה מתקדם בחצי שנה מגילו. תוצאות בדיקות דם אחרונות: DHEA 5.9, TESTOSTERONE 10.82. ובדיקת דם ANDROSTENEDIONE 1.62. גובה 148 ומשקל כ32 ק"ג (אינו אוכל טוב כתוצאה מלקיחת כדור ריטלין כבר שנים) בקושי עולה במשקל. תור למרפאת אנדו רחוק ואני קצת לחוצה מתוצאות בדיקות הדם. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

גיל העצמות סביר לגילו אין לי נתוני בדיקה גופנית שלו. כנראה שהוא בהתבגרות- טסטוסטרון מתאים להתבגרות אם הוא כבר בהתבגרות יש צורך לבדוק גם 17 הידרוקסי פרוגסטרון שלא בדקתם

28/12/2019 | 15:44 | מאת: שושי

שלום, אשמח לעזרה בהבנת פענוח הבדיקה. הבן שלי גבוה מאוד ביחס לבני גילו. האם זה אומר שיהיה גבוה?

לקריאה נוספת והעמקה

בלי לדעת מה גובהו באמת , לא ניתן לענות לך. האם כבר יש לו סימני התבגרות?

שלום. בני 177.5. יש סימני התבגרות. אכן כן. תודה

הוא עדיין לא גמר לגדול. התחזית תלויה גם במהירות התקדמות ההתבגרות. פני לאנדוקרינולוג עם הצילום

26/12/2019 | 22:11 | מאת: דוקטור סטיבן

אני בן 13 ואני 1.65 אבא 1.70 אמא 1.60 דוד וסבא 1.75 האם אני ,בגובה טוב ולאיזה גובה אגיע

לקריאה נוספת והעמקה

1) הנתונים של המשפחה אינם אומרים לאיזה גובה תגיע 2) הדרך היחידה לחשב גובה סופי היא בעזרת צילום כף יד לגיל עצמות. גיל העצמות אומר לאיזה אחוז מהגובה הסופי הגעת ביום הצילום. על כן חוץ מצילום צריך מדידת גובה מעודכנת

25/12/2019 | 10:27 | מאת: יעל

שלום רב, בני במעקב רפואי בגלל היותו נמוך. לפני שנתיים וחודשיים תוצאת צילום כף יד היתה פער של שנתיים וחודשיים בין גילו הכרונולגי לגיל העצמות. בצילום כף יד מאתמול: הגיל הכרונולוגי 15 ועשרה חודשים. גיל העצמות 15. משמע צומצם הפער. גובהו כיום 165 ס"מ ומשקלו 49 ק"ג. בהנחה שבדיקת הדם תקינה, ואין לו צליאק, וההורים ואחיו גבוהים. (אבא 1.84, אמא 1.68 ס"מ ) : 1.האם צמצום הפער בין הגיל הכרונולוגי לגיל העצמות כמוצג מעיד שיגבהה פחות כי הפער הצטמצם.2. האם ביכולתך להעריך מה יהיה גובהו בהערכה גסה. תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

אם תשובת גיל העצמות נכונה, בגיל עצמות 15 בן מגיע ל 96.8% מגובהו הסופי

24/12/2019 | 15:50 | מאת: עידן

אם הטוסטסטרון של בני הוא 24 והוא בן 16 זה אומר שהוא בתקופת גדילה מואצת

לקריאה נוספת והעמקה

ממש לא נכון. יתכן גם שהוא עבר את השיא מזמן. "קפיצת גדילה" רואים רק על ידי מעקב משקל וגובה כל כ- 4-6 חודשים וסימון הנתונים על גרף

26/12/2019 | 10:53 | מאת: עידן

יש אבל קשר בין שני הדברים?

לא קשר חשבוני. אי אפשר לחשב ממנו דבר

מה לגבי אנסטאזול בהמשך אם ההתבגרות תהיה מהירה? בהתבגרות מהירה מפסידים 10 ס"מ ומעלה. והוא צפוי להיות 178 אבל אם יפסיד יהיה פחות מ 170 ס"מ !!!! האם אתה עובד עם תרופה זו וממליץ? ברגע הצורך. בן 9 ו 4 חודשים הפרטים הנוספים על הילד נמצאים כמה שאלות למטה.

לקריאה נוספת והעמקה

לקבל תשובה רצינית, עליך לפנות עם הנער ועם כל הבדיקות שלו לאנדוקרינולוג. עם טסטוסטרון גבוה, סיכוי גדול שמאוחר מידי

24/12/2019 | 06:22 | מאת: נחום

אני מטר 77 קשה לי לפתוח שריר בגלל הגיבה הזה הייתי מעוניין במתן הורמון גדילה בשביל שבעתיד הפתח שרירים

לקריאה נוספת והעמקה

מאמרים מקצועיים ערוצי תוכן תנאים ופרטים הצטרפו אלינו התחבר|הרשם פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם

23/12/2019 | 10:40 | מאת: שירה

שלום בני בן ה12.5 לוקח בהורמון גדילה ואנסטרזול. אין לו חסר בהורמון גדילה אלא מרקע אדפתי. התלונן לפני חודש על כאבים בעצם הזנב ובעורף. מרבה ל"הזיז" את העצמות כדי לשחרר כאב. יעצת ללכת לאורטופד , הלכנו לאורטופד מומחה ילדים והוא ראה שאין עקמת והבדיקה הגופנית היתה תקינה. הוא לא ראה קשר בין הטיפול לכאבי גב והעורף ויעץ ללכת לפזיוטרפיה. בתופעות לוואי של האנסטרזול רשום כאבי שרירים ובריחת סידן ואני פוחדת שיש קשר. מה עושים? האם להפסיק טיפול שכל כך חשוב לו????

לקריאה נוספת והעמקה

כאבים בעורף ובעצם הזנב אינם כאבי שרירים. התקופה של השימוש בתרופה אינה מספקת לבריחת סידן משמעותית. אינני רואה כל בעיה. אבל אם את מפחדת מהתרופה תפסיקי אותה. אינני אוהב לתת תרופות למי שמפחד מהן. אם אני מטפל בילד מרומן של השאלות אינו באתר . אלא לדבר איתי

22/12/2019 | 22:35 | מאת: חיים

כמה עולה פגישת יעוץ?

האתר נועד לענות על שאלות מקצועיות, רפואיות בלבד

בתי אובחנה ב- NC21OHD והומלץ שימוש בבידרוקורטיזון. האם ישנם תופעות לוואי בשימוש בתרופה? באיזה מינון מומלץ לקחת את התרופה? האם שימוש ממושך בתרופה פוגע בתפקוד בלןטת האדרנל?

לקריאה נוספת והעמקה

1) אתם משבשים את שם התרופה-הידרוקורטיזון 2) המינון נקבע לפי המשקל והגובה ולפי בדיקות המעבדה 3) לא ממליצים על מינון למטופל שלא בדקו אותו וראו את כל הבדיקות שלו- מסוכן למטופל ולרופא 4) המינון הניתן הוא נמוך ואינו צריך לגרום לתופעות לוואי. אם המינון גבוה מידי הוא גורם להפרעה בגדילה, להשמנה, לבריחת סידן ועוד. לכן לא מבקשים הוראות טיפול באינטרנט 5) המינון הניתן הוא נמוך ואינו מדכא את פעילות יותרת הכיליה.

בתי בת ה4 הופנתה לבדיקת קלונדין ע"י אנדרקונולוג, בזמן ההמתנה לבדיקה (קבעו לנו מספק חודשים קדימה) החליטו לצנתר אותה כדי לסגור vsd. כיום היא לוקחת אספירין האם היא יכולה לבצע בדיקת קלונדין כאשר היא לוקחת אספירין מידי יום?

לקריאה נוספת והעמקה

בדיקת כלונידין גורמת לירידת לחץ דם תוך כדי הבדיקה. כדאי לשאול את הקרדיולוג אם מותר לתת לה חומר זה. אישית הייתי בוחר תבחין אחר לבדיקת הורמון גדילה

האם חוסר בשינה גורם לאיפלפסיה האם יש טיפול שהרפואה יכולה לגרום לי לישון?השכנים פגעו לי בשינה מסכסוך

לקריאה נוספת והעמקה

פנה בשאלה זו לנוירולוג אתר זה אינו עוסק בכך

בן 9 ו 4 חודשים אחוזון גובה 50%. בבדיקה אצל אנדוקרינולוג התפתחות שלב אשכים בין 4 ל 5 כלומר התחלה של התבגרות. כחודש לפני גיל תשע הוא היה 134.7 ס"מ ו 26 קילו וכעת 137.9 ס"מ, משקל 29.7 יעשה תבחין ותישקל טיפול בדקהפפטיל גיל עצמות תואם לגילו. לאחותו יש התבגרות מהירה על הגבול התחתון התקין (אך בניגוד אליו לה היה גובה מעל הממוצע ומשקל קצת יותר מממוצע וצילום כף יד מתקדם בשנתיים. ונאמר שהילדה לא תגיע לגובה הפוטנציאלי) ההורים ללא עבר כזה גובה 165אם ו 178 אב השאלה: 1. האם יש מצב שעלול להפסיד גובה אם ההתבגרות תהיה בקצב רגיל? 2. האם יש מצב שעלול להפסיד גובה אם ההתבגרות תהיה בקצב מהיר? כלומר אם יצטרך לקבל הטיפול, האם הטיפול יכול לעזור בגיל הזה או שבגיל הזה כבר הטיפול לא יעזור להשפיע על הגובה תודה

לקריאה נוספת והעמקה

1) לא 2) תלוי בקצב ההתבגרות עיכוב ההתבגרות בגיל זה לא ניתן כדי לשפר הגובה הסופי ומשפיע מעט על הגובה

מה לגבי אנסטאזול בהמשך אם ההתבגרות תהיה מהירה? בהתבגרות מהירה מפסידים 10 ס"מ ומעלה. והוא צפוי להיות 178 אבל אם יפסיד יהיה פחות מ 170 ס"מ !!!! האם אתה עובד עם תרופה זו וממליץ? ברגע הצורך?

מה זאת אומרת " ומשפיע מעט על הגובה " - לטוב או לרע?

זה סתם דיבורים ובזבוז מיותר של זמן יקר. במקום לפנות לאנדוקרינולוג שיבדוק את הנער ויחליט ביעילות, אתה מבקש עצה ממי שלא בדק את הנער ואין לו תמונה שלמה על המצב

כל החישובים שלך, לא מדוייקים, לא לעניין. רק מי שבודק את הילד ורואה את כל הבדיקות ואת גרף המשקל והגובה יכול לענות. אתר אינו מחליף בדיקת רופא, אלא יכול להסביר תהליכים. "להציל גדילה" תלוי מה הבעיה ומה מצב הנבדק ככל שנער בשלב התבגרות מתקדם יותר, יעילות הטיפולים קטנה יותר. גם התרופות היעילות ביותר לא מתאימות לכל אחד

לא הבנתי, רשמתי שלאחותו שהיא בת עשר וחצי יש התבגרות מהירה , היא כבר קיבלה מחזור ותפסיד יותר מעשר ס"מ!!! אנחנו במעקב איתו, ראו ובדקו אותו במרפאה אנדוקרינית בבי"ח, אנחנו מחכים לתבחין בעוד חודשיים לצערי רק, עד אז אני רוצה לדעת אם אני מבזבזת זמן או שיש מה לעשות אם כן נקבע אצלך תור. קשה בפורום לשאול שאלות. האם אפשר לשאול במייל לפני שקובעים תור?

בפורום ניתן להסביר בעיה עקרונית ולא לאבחן מצב אצל מטופל. תחזית גובה סופי של נער מחשבים לפי גיל עצמות. גיל עצמות אומר לאיזה אחוז מהגובה הסופי הגיע הנער ביום הצילום. התחזית תהיה נכונה עם גיל העצמות אינו מתקדם מהר ועל כן אם מסתמכים על גיל עצמות צריך שני צילומים בהפרש של חצי שנה ואת הגובה שהיה בזמן שני הצילומים. תחזית הגובה תלויה בהתבגרות האנדוקרינולוג בודק את גודל האשכים. ככל שהם גדולים יותר אנחנו קרובים יותר לגובה הסופי. זה לא מדוייק, אבל זה נותן מושג מושג על כמה נער כבר בהתבגרות מתקדמת ניונת רמת הטסטוסטרון ככל שהיא גבוהה יותר למשל יותר גבוהה מאמצע התחום של מבוגר, אנחנו קרובים יותר לגובה הסופי. בכל ילד המדדים האלה מתקדמים בקצב אחר. את מבקשת דבר בלתי אפשרי. בלי לראות את גרף המשקל והגובה, בלי לבדוק את הנער ולראות את מצב ההתבגרות שלו, בלי לראות אתצילום כף היד לגיל העצמות ובלי לראות את רמת הטסטוסטרון, אי אפשר לתת לך חוות דעת. את רוצה לפי נתונים בערך או לפי רק חלק מהנתונים-זה לא רציני ולא מקצועי. חובה לדעת את כל הנתונים ביחד. לפי הסברים במייל זה בלי בדיקת הנער- לא מקובל עלי

זה לא תלוי בגיל. זה תלוי במידת ההתבגרות ובגיל העצמות. החישובים שלך על הפסדי גובה אינם נכונים. אין חישובים כאלה.

נער בן 16.6, נעשו בדיקות דם עקב גובה נמוך לעומת גובה הורים והפסקת צמיחה בגיל 14-14.5 ויתכן שעלה חשד להיפרפלזיה מולדת של האדרנל. (גובה הנער 167, גובה אם 165, גובה אב 178). הידרופרוגסטרון 17 - 5.42 (נורמה 0.15-4.9) מה המשמעות? האם אכן cah? מוסיף את שאר תוצאות האנדו' למקרה שרלוונטי: TSH - 1.7 (נורמה 0.5-4.8) Thyroid Peroxidase AB - 37 (נורמה 0-60) Prolactin - 381 (נורמה 45-375 אך אציין שהיה ער רק שעה וחצי בעת הבדיקה והיא נעשתה לפני 10 בבוקר). LH - 7.4 (נורמה 1-9, עלה מערך של 4.7 מבדיקה שנעשתה לפני חצי שנה) IGF-1 - 234 (נורמה 84-259) Testosterone Total - 17.3 (נורמה 6-26) תודה פרופ.

לקריאה נוספת והעמקה

1) לא ברורה לי מטרת הבדיקות עקב גובה נמוך אם הוא הפסיק כבר לגדול בפי שכתבתם 2) לבדוק אם יש חשד להיפרפלזיה של האדרנל יש צורך לבצע ACTH טסט נקרא גם סינאקטן טסט 3) מה גיל העצמות שלו?

19/12/2019 | 00:15 | מאת: טט

שלום רציתי לדעת האם קפאין פוגע בגדילה

לקריאה נוספת והעמקה

אין דווח עד היום על השפעת קופאין על הגדילה

18/12/2019 | 08:13 | מאת: נחום

האם הם פוגעות בגובה?

לקריאה נוספת והעמקה

הפגיעה היא רק אם התזונה אינה מכסה את הוצאת הקלוריות

17/12/2019 | 14:45 | מאת: רונן

שלום רב. האם במקרה של חוסר טוסטסטרון בנער כושר גופני יכול לעזור במצב זה? כי שמעתי שכושר גופני גורם להפרשת טוסטסטרון

לקריאה נוספת והעמקה

פתרון של חוסר טסטוסטרון הוא: 1) מציאת הסיבה וטיפול בה 2) מתן טיפול קבוע בטסטוסטרון אם אפשרות 1 לא ניתנת לבצוע. אין כל דרך אחרת.

16/12/2019 | 14:13 | מאת: דנה

E: הורמון גדילה , ילד בן 11 13/12/2019 | 08:22 | מאת: דנה תודה רבה פרופ. שאלה נוספת ברשותך - מומלץ לתת את ההורמון בין השעות 19:00-22:00. במידה והדבר לא מתאפשר לעתים , מה עדיף לפני 19:00 או אחריי 22:00? רוב תודות

לקריאה נוספת והעמקה

אמונות שאין להן כל הוכחה מדעית עד היום. המתן לפני השינה אינו דומה להפרשה הטבעית. ההפרשה הטבעית מתבטאת ב 9-11 שיאי הפרשה ב 24 שעות שביניהן ההפרשה כמעט אפסית. בשיאים בלילה בתקופות מסוימות יותר גבוהים מהשיאים ביום. זריקת הורמון גדילה מגיאה לשיא הרבה יותר גבוה מההפרשה הטבעית והוא שיא אחד הנמשך עד 10 שעות. ממש לא דומה לטבעי. אני ממליץ לתת את הזריקה לפני השינה בילדים המסכימים לקבל אותה. ילדים המתנגדים לטיפול, אני ממליץ לתת להם תוך שינה. ואינני אדוק בקשר לשעה קבועה ומדוייקת

15/12/2019 | 20:56 | מאת: שני

שלום פרופ' בתי בת 5.1 . מאז הלידה ועד היום היא על אחוזון 3 בגובה ואחוזון 25 במשקל. אנחנו מבצעים מדידות כל חצי שנה ומעקב אצל אנדוקרינולוג מגיל שנתיים. בבדיקות לאורך השנים: שללנו חוסר הורמון גדילה, קריוטיפ תקין, שללנו בעיות בבלוטת תריס, שללנו ציליאק. צילום כף יד בגיל 4.9 תואם לדברי האנדוקרינולוג לגיל 3. בביקור אחרון אצל הרופא הייתה בת 4.11 בגובה 98.5 סמ. ממדידה ביתית נראה כי כיום היא בגובה 99 ס"מ. הרופא אמר לנו לבוא למעקב רק עוד שנה. האב 1.73 האם 1.62 האם אנחנו מפספסים משהו שעוד כדאי לבדוק בגיל זה? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

אם לא נבדקו מי שפיר בהריון בודקים את המין הגנטי בגנטיקה כדאי לבדוק IGF-I

14/12/2019 | 18:03 | מאת: חנה

שלום. הבן שלי מחליף תחתונים פעם בכמה חודשים האם זה יכול לפגוע בהתפתחות המינית?

אין שום קשר

13/12/2019 | 16:24 | מאת: דנה

שלום רב בני בן 12 ושמונה חודשים. ירד לאחרונה מאחוזון 6 ל4 ונשלח לטסט להורמון גדילה (גלוקגון) . טרם התחיל התבגרות נראית לעין . אשכים 5 מל. וגיל עצמות צעיר מאד. קטן ב3 שנים. עשינו בדיקות מקיפות מאד והכל תקין. לאם התבגרות מאוחרת. מחזור בגיל 14. קיבלנו לעשות זריקת טסטסטרון בין 7 ל10 ימים לפני הטסט. מהי הזריקה הזו? האם היא הכרחית ? מה ההשפעות לוואי שלה? ומדוע נותנים אותה לפני הטסט ? האם היא בטוחה. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

בהעדר התבגרות בגיל בו צפויה התבגרות ערכי הורמון גדילה בטסט יכולים להיות נמוכים מהנורמה, גם כאשר זה לא ממש חוסר בהורמון גדילה. נוהג זה קיים כבר עשרות שנים טסטוסטרון הוא ההורמון הגברי שבאופן טבעי מופרש בהתבגרות. אין נזק במתן זריקת הורמון זה שממילא הנער אמור ליצר אותו בעת ההתבגרות

12/12/2019 | 22:44 | מאת: אלמונית

יש לי מחזור לא סדיר עשיתי בדיקת הורמונים הועברתי לאנדוקרינולוג בעקבות עלייה של הורמון oh 17 progestrone בבדיקת הורמונים ביום רביעי למחזור שהערך שלו היה 5.4 הרופא כתב הפניה לבדיקת סנקטן שמתבצעת רק בימי ג' עכשיו השאלה היא האם אפשר לקחת תרופה כמו פרימולוט נור או כל תרופה דומה כדי "לקבל" את המחזור ביום שלישי והאם נטילת תרופה משפיעה על תוצאות מבחן סנקטן

לקריאה נוספת והעמקה

1) את בוודאי שייכת לאנדוקרינולוגיה של מבוגרים ולא לאתר זה 2) את יכוה לשבש את הטסט בדרך זו 3) שיפנו אותך למקום אחר שאין לו הגבלת ימים

12/12/2019 | 05:29 | מאת: נועה

האם הפרעות שינה/ שינה לא עמוקה מספיק/ התעוררות מפחדים לאורך זמן לפגוע בגדילה ? אם כן, יש מאמרים בנושא?

לקריאה נוספת והעמקה

אין הוכחה להשפעת המצב שאת מתארת על גדילה

10/12/2019 | 13:12 | מאת: עומרי

שלום דוקטור נכבד, ברצוני לשאול האם ייתכן כי העובדה שהייתי בעודף משקל מגיל יחסית צעיר (8) תשפיע לרעה על הצמיחה שלי לגובה? מבחינת נתונים בגיל 13 הייתי קצת מעל אחוזון (גובה) 50 וכיום אני באזור 10 (גובהי 164). השלתי ממשקלי כ-15 קג (לאחר מעקב עם דיאטנית) והדיאטנית אמרה שהיא מאמינה כי תיהיה קפיצה. אשמח למענה תודה רבה!

לקריאה נוספת והעמקה

1) השמנה גורמת להאצה של גיל העצמות ויכולה לגרום על ידי כך לסגירה מהירה יותר של לוחיות הגדילה בעצם 2) ירידה באחוזון יכולה להיות כי תהליך ההתבגרות שלך התקדם ועברת את שיא הגדילה של ההתבגרות אבל יכולה להיות מסיבות אחרות. כדי לדעת מה כוון גדילתך אנדוקרינולוג צריך לדעת את דרגת ההתבגרות ואת גיל העצמות

11/12/2019 | 15:57 | מאת: עומרי

תודה על המענה דוקטור. ממה שאני מבין זה יכול לפגוע, לדעתך למרות כל השנים שהייתי בעודף משקל יש סיכוי שלא הייתה פגיעה כלל/כמעט?

08/12/2019 | 22:19 | מאת: איציק

שלום. רציתי לדעת באיזה גיל איבר המין הגברי גודל והאם גודלו זה הולך לפי האבא

לקריאה נוספת והעמקה

הוא גדל בתהליך ההתבגרות. לא תלוי בגיל אלא בהתחלת ההתבגרות במקדימים מגיל 9 במאחרים מגיל 13.5 אין מידע על השוואה לאב

09/12/2019 | 14:40 | מאת: איציק

זה יכול להיות שהוא יתחיל לגדול שנה או שנתיים אחרי גיל 13.5 ?

פנה לאנדוקרינולוג לבדיקה. בלי בדיקה גופנית ובלי נתונים ממשיים, זה ממש לא רציני

16/12/2019 | 14:02 | מאת: דידי

אני עכשיו בן 16 בגובה 1.54 אבא שלי 1.77 אמא שלי 1.72 וגיל העצמות שלי בן 13 תוכל להגיד לי לאיזה גובה אוכל להגיע/ מה לעשות? תודה..

מה לעשות? לפנות לאנדוקרינולוג שיבדוק אותך יראה את דרגת ההתבגרות וגרף הגדילה רק לאחר מכן ניתן יהיה לתת לך תשובה אמינה. בהפרש כזה בין גילך לגיל העצמות סתם חישוב יהיה מוטעה

08/12/2019 | 16:28 | מאת: בני

שלום דוקטור חזרת אלי בתשובה שאולי בני יגבה בין סנטימטר ל1.5 אחוז. שאלת אם הוא חולה ועניתי שיש לו אסתמה מיום היוולדו. האם יש סיכוי שיגבהה בהתחשב במחלה או אפשרי להורמון גדילה? ציינתי שבשנה האחרונה גבה סנטימטר בלבד ושאנדוקרינולוג בדק אותו לפני כחצי שנה ואמר שיגבה עוד כ 4 ס"מ. אשמח לתשובה. תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

בגיל עצמות 16 לא נותנים הורמון גדילה

07/12/2019 | 21:05 | מאת: פירות וירקות

היי דוקטור אני בן 15.1 ואני מאוד מודאג לגבי הגובה שלי אני 1.66 וההורים שלי דיי גבוהים אמא 1.70 ואבא 1.80 אני לא אכלתי פירות וירקות כל החיים שלי ועכשיו התחלתי לאכול כמה מהן האם זה יכול לעזור לי לגבוה? האם זה יכול להשפיע לטובה??

לקריאה נוספת והעמקה

התייעץ עם דיאטנית על תזונתך מחשבים את תחזית הגדילה לפי צילום כף יד לגיל עצמות ואין לי כל מידע רציני עליך כגון צורת הגדילה, דרגת התבגרות ועוד

07/12/2019 | 20:55 | מאת: לילך

שלום האם זה אפשרי לשלוח לך צילום גיל עצמות ושתפענח אותו? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

ממש לא. אינני יכול לבדוק צילום של מישהוא שלא בדקתי פנה לאנדוקרינולוג ילדים בקופת החולים שלך

07/12/2019 | 18:21 | מאת: דנה

ערב טוב פרופ, בני מקבל את הורמון הגדילה מזה כשלושה חודשים. אנחנו מזריקים לסירוגין בזרועות, בצידי התבור ובירכיים. הזריקה בזרוע לא נעימה לו. האם אפשר להזריק רק בירכיים ובאזור התבור? שאלה נוספת- גרים באירופה ולכן משתמשים ב Omnitrope. האם זהה בהרכבו להורמון הנמכר בארץ? תודה מראש ושבוע טוב

לקריאה נוספת והעמקה

1) כן. לא מוכרחים להזריק בכל האיזורים 2) הרכב כל הורמוני הגדילה זהה אחרת לא מרשים להשתמש בהם

13/12/2019 | 08:22 | מאת: דנה

תודה רבה פרופ. שאלה נוספת ברשותך - מומלץ לתת את ההורמון בין השעות 19:00-22:00. במידה והדבר לא מתאפשר לעתים , מה עדיף לפני 19:00 או אחריי 22:00? שעה קודם או שעה אחריי? רוב תודות

07/12/2019 | 10:42 | מאת: גילי

שלום, בן 15 ו-8 חודשים. לפי צילום אחרון של כף יד גיל עצמות 17. מקבל גנוטרופין מסיבה אדיופתית. הרופא המליץ להפסיק טיפול בגלל גיל העצמות כי לדבריו בשלב זה ההורמון כבר לא עוזר לגדילה אך הוא עדיין צמח 2 ס"מ במהלך השנה . מה נהוג לעשות? מתייחסים רק לגיל העצמות בהחלטה להפסיק טיפול? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

הטיפול ניתן כל זמן שקצב הגדילה מעל 2 סמ לשנה. התועלת לאחר מכן יורדת ולא כדאית

07/12/2019 | 22:33 | מאת: גילי

הבן שלנו צמח מעל 2 ס"מ בשנה. הרופא אמר להפסיק טיפול בגלל גיל עצמות 17. טען שאין זה יעיל להמשיך בטיפול עם גיל עצמות 17 ועלול לגרום לתופעות לוואי. האם יש טעם ללכת ליעוץ אצל רופא אחר, לאחר שנים של טיפול אצלו?

אם גדילתו באופן משמעותי כעת מעל 2 סנטימטר לשנה, כמו 3-3.5 כדאי לטפל עוד 6 חודשים

06/12/2019 | 23:20 | מאת: וו

שלום רציתי לדעת האם מאזן קלורי שלילי של כ 700 קלוריות בערך יכול לפגוע בצמיחה לגובה

לקריאה נוספת והעמקה

הגוף משתמש בקלוריות בסדר עדיפויות מסויים: 1) קודם כל לשמירת אברים חיוניים כגון: מוח, לב, כליות ועוד 2) עדיפות גם כמו דלק לפעילות הגופנית. גם מכונית לא נוסעת בלי דלק 3) מה שנשאר זה לגדילה. ככל שמשאירים לגדילה פחות, גדלים פחות. מחשבים את הצורך לגדילה בעזרת דיאטנית

06/12/2019 | 14:26 | מאת: יפעת

הופנתי לטסט גלוקגון לבת 11.5 (135 ס"מ). הטסט עם פרימניג ונתנו לי לתת לילדה אסטרוגן 5 ימים קודם לבדיקה. לשם מה האסטרוגן? אני חוששת לתת אותו כדי לא לשפעל התבגרות מינית לפני שהגוף הגיע לזה לבד. האם הפרימיניג הוא חובה? לצורך מה נותנים אותו?

לקריאה נוספת והעמקה

החל מגיל מסויים ללא התבגרות הורמון גדילה מגיב לגרוי הפרשה נמוך מהרגיל. על כן מחייבים לתת אסטרוגן לפני טסט

07/12/2019 | 18:59 | מאת: יפעת

אוקי, אבל במצב כזה עדין של התחלת ההתבגרות המינית אני חוששת שההורמון יתניע את ההתבגרות המינית טרם זמנה ואז שכרנו יצא בהפסדנו. בצילום כף יד שעשינו לה בגיל 10 ושמונה חודשים, גיל העצמות היה מתאים ל 8 שנים ועשרה חודשים. היום היא בת 11 ו 8 חודשים.

כאשר מבצעים טסט להורמון גדילה שלא לפי הכללים, לא מקבלים אישור לטיפול

09/12/2019 | 17:06 | מאת: יפעת

מבינה לצערי, ברשותך עוד מספר שאלות: 1. האם יש בסיס לחשש שלי שמתן אסטרוגן בגיל הזה ישפעל התבגרות מינית בטרם הייתה מתקבלת ללא מתן האסטרוגן? 2. האם אני מבינה נכון וככל שתוקדם ההתבגרות המינית אז הגדילה תיפסק יותר מוקדם, קרי נגיע לגובה סופי יותר נמוך ממה שהיינו מגיעים באותם נתונים עם התבגרות מינית יותר מאוחרת. 3. בהינתן שהתשובה חיובית לשאלות האלו, מה בכל זאת ההתוויות שימנעו את מתן אסטרוגן, שהרי אם הייתי פונה נגיד לפני שנה היו בודקים ללא מתן אסטרוגן וכביכול אופן הבדיקה מרע עם המטופלת במקרה הזה. 4. האם אנחנו לא מצפים לראות הורמון גדילה בגיל הזה ברמה סבירה גם טרם ייצור טבעי של אסטרוגן? ככל וכן מדוע בעצם לא מספקת האבחנה שחסר הורמון הגדילה בלי קשר לאסטרוגן?

04/12/2019 | 18:42 | מאת: פירות וירקות

שלום דוקטור רציתי לשאול אותך כך אני לא אוכל פירות וירקות מאז שנולדתי(שהייתי קטן אמא שלי ניסתה ופשוט ירקתי את זה את זה) עד עכשיו ואני בן 15.1 רציתי לשאול אם זה יכול להשפיע בצורה משמעותית בגובה שלי? והאם יש שם לבעיה של האי אכילת ירקות ופירות?

לקריאה נוספת והעמקה

בחוסר פירות וירקות בתזונה, לא מקבלים ויטמינים חיוניים לגדילה . יש לרשום 3 ימים את תכולת התזונה מבחינה כמותית ועם הרשימה לפנות לדיאטנית כדי שתחשב אילו חוסרים יש בתזונה שיש להשלים. לעיתים ניתן להשלים בעזרת מולטיויטמין

שלום, נער בן 16 נבדק ע"י אנדוקרינולוג גם בדיקה גופנית. גיל עצמות 16 וגבה בשנה האחרונה סנטימטר בלבד. כמה נותר לו לגבוה? האנדוקרינולוג אמר שנשאר לו עוד כ 4 ס"מ. האם נכון למרות שגבה רק סנטימטר אחד בשנה האחרונה? יש לציין שנבדק ע"י 2 מומחים למקצוע אבל אני דואגת מפני שגבה רק ס"מ אחד בשנה תודה מראש על תשובתך

לקריאה נוספת והעמקה

אם אין לו בעיה רפואית -(חשוב לדעת! ) והמדידה נכונה וקריאת גיל העצמות נכונה והוא גדל רק 1 סנטימטר בשנה האחרונה, אין שום טיפול שישפר את מצבו ואין תועלת לעסוק בכך . חישוב הגובה הסופי במצב זה אינו מדוייק להוא נע בין סביבות 1 סמ ל 1.5% תוספת לגובה שלו

הוא חולה באסתמה משנולד. כיום כ 4 טיפולי אנלציה בשנה. האם זה משפיע? והאם ניתן לעשות עם זה משהו?

לטיפולים אלה אין השפעה על הגדילה. בגיל עצמות 16 אין םתרון קסם

04/12/2019 | 08:47 | מאת: תמר

הי ביתי בת 10 בתת גובה, גיל עצמות מתאים לגיל 9. לא חסר הורמון גדילה וההמלצה לתת לה בכל זאת. קצת מלחיץ אותי החומר Igf 1 זה נראה לי הזוי לתת לה במודע חומר שבמינונים גבוהים הוא מסוכן.... אני יודעת שחייבת להחליט בזמן הקרוב בגלל חלון ההזדמנות שהולך וקצר.... צפי הגובנ שלה נכון להיום 145 סמ. אומרים שזה יכול להוסיף לה 5-7. גנטית אבא 174 ואמא 155. אשמח לעוד חוות דעת. תודה

לקריאה נוספת והעמקה

זו לא ממש שאלה רצינית כי 1) בתי בת 10 בתת גובה. זה מידע לאנשים לא מקצועיים. רופא צריך לדעת מה הגיל המדויק מה הגובה והמשקל המדויקים. האם יש התבגרות ואם כן באיזה שלב 2) "קצת מלחיץ אותי החומר Igf 1 זה נראה לי הזוי לתת לה במודע חומר שבמינונים גבוהים הוא מסוכן" תשובה: א) היא לא מקבלת טיפול ב 1- IGF אלא בהורמון גדילה ב) אף אחד לא הוכיח ש IGF מסוכן. תוך טיפול בהורמון גדילה מווסתים את מינון הורמון הגדילה כדי לדאוג שה IGF יהיה בתחום הנורמה.

באתר ניתן לתת לך חוות דעת באופו כללי כי לא ראו את הנערה ואת הנתונים שלה.המידע על IGF לא לקוח ממטופלי הורמון גדילה אין מידע כזה עליהם הוא לקוח מהסטטיסטיקה של מבוגרים עם סרטן שד וסרטן פרוסטטה שבילדותם היה להם IGF גבוה. הם לא היו מטופלים בהורמון גדילה. טיפול בהורמון גדילה במצב ללא חוסר קומה נמוכה ללא חוסר בהורמון גדילה-= קומה נמוכה אידיופטית ISS= קומה נמוכה מתחת לאחוזון 3. אבחנה זו מוגדרת רק לאחר שנשללו בנבדק\ת מחלה כללית, מחלה הורמונלית, חסר הורמון, בעיה או חסר תזונתי ופגם או שינוי במבנה הכרומוזומים. בילדים אלה נתוני הלידה רגילים ומשקל ואורך הלידה תקינים למשך ההריון והפרשת הורמון גדילה תקינה. רשות התרופות והמזון בארה"ב (FDA) אשרה טיפול בהורמון גדילה לילדים המוגדרים כקומה נמוכה אידיופטית, אם גובהם 2.25 סטיות תקן מתחת לממוצע לגיל ולמין (מתאים לאחוזון1.2). ילדים שלא סביר שקצב גדילתם יגרום לגובהם הסופי להיות בתחום הנורמה כלומר, מעל 161 ס"מ בבנים ומעל 150 ס:מ בבנות. התועלת הצפויה מטיפול זה היא תוספת של 3.5-7.5 ס"מ לגובה הסופי (ממוצע של 5-5.5 ס"מ) בטיפול של 4-7 שנים בממוצע. אירגוני האנדוקרינולוגים לילדים האמריקאי והאירופאי החליטו שבקטגורית הטיפול באבחנה זו יש להכליל ילדים שגובהם מתחת לאחוזון 3 ולהתחיל טיפול מעל גיל 5 שנים. המטופל אינו צריך את הטיפול מבחינה בריאותית אלא לשם שיפור גדילתו. בארץ נכון להיום הטיפול אינו רשום כטיפול רשמי ועל כן לכל ילד שרוצים לתת טיפול בהורמון גדילה באבחנה זו יש להגיש בקשה על גבי טופס של מרשם חריג (טופס 29ג). בלעדיו הטיפול אינו חוקי. ניכר מהטופס שהטיפול הוא על אחריותו של הרופא והטיפול אינו רשום בארץ למטרה זו ועל כן רופא רשאי לא להסכים לתת טיפול זה והמשפחה רשאית לפנות לרופא אחר. מותר לרופא לתת מרשם לתרופה רק לאחר שהטופס נחתם -ניתן אישור של המוסד הרפואי לטיפול זה. למרות שהטיפול אינו רשום בארץ ואינו בסל הבריאות קופות החולים מאפשרות את הטיפול באופן מסובסד לאחר שאישרו את טופס 29ג האישי עבור המטופל\ת. הטיפול ניתן אז דרך הביטוח המושלם. 6 חודשים ו 12 חודש לאחר תחילת הטיפול האנדוקרינולוג מעריך את יעילות הטיפול. מקובל שאם קצב הגדילה אינו עולה ב 50% מעל הקצב שהיה לפני תחילת הטיפול, בדרך כלל מפסיקים את הטיפול. לאחר שנים של טיפול, כאשר קצב הגדילה יורד מתחת ל 2 ס"מ לשנה, מומלץ להפסיק טיפול. כלל נוסף שהוא משני בחשיבותו לקצב הגדילה הוא הפסקת טיפול בגיל עצמות 16 בבנים וגיל עצמות 14 בבנות. אם מופיעה אי סבילות לסוכר, עליה בהמוגלובין A1C ועלית סוכר בצום מעל הנורמה, יש להפסיק טיפול בהורמון גדילה. הפסקת טיפול לפני גמר הגדילה גורמת לירידה בקצב הגדילה ועלולה לגרום לאיבוד כל היתרון בטיפול שהושג בשנים הקודמות וגמר גדילה באותו אחוזון שהיה לפני תחילת הטיפול. מתן הורמון גדילה אין לתת טיפול בהורמון גדילה במצבים הבאים: 1) אין לתת טיפול בהורמון גדילה כאשר יש הוכחה לקיום גידול אקטיבי 2) לא יינתן טיפול בהורמון גדילה בחולים במחלה קריטית כגון סמוך לניתוח לב פתוח, ניתוח בטן, תאונה מרובת פגיעות באברים שונים, אי ספיקה נשימתית ומחלות מסדר גודל זה עקב דווח על עליה בתמותה תוך טיפול בהורמון גדילה במצבים אלה 3) במטופלים עם חום מעל 38.5 מומלץ לא לתת טיפול בהורמון גדילה בימים אלה תופעות לוואי של טיפול בהורמון גדילה (נלקחו מרישומי התרופות ב FDA) תופעות משמעותיות לדיווח מידי לאנדוקרינולוג המטפל: א) כאבי ראש, הקאות ולחץ תוך גולגולתי מוגבר: דווח בשכיחות של 1:1000 מטופלים בהורמון גדילה, יתכן שיתבטא רק בכאב ראש או הפרעת ראיה. הסבה יצור ביתר של הנוזל סביב המוח. הפסקה זמנית בטיפול או הורדת המינון פותרת את הבעיה במקרים רבים. כאשר מופיע אחד מהסימנים, חובה להתייעץ עם האנדוקרינולוג המטפל באותו היום, לפני הזריקה הבאה ב) כאב בפרק הירך, בברך , צליעה. נדיר ביותר, דווח בשכיחות של 1:20,000 עד 1:40,000 מטופלים. מנגנון הפגיעה החלקת פלטת הגדילה של ראש פרק הירך (Slipped capital femoral Epiphysis ) מנגנון פגיעה אחר נמק מחוסר אספקת דם של ראש פרק הירך (perthes ), כאשר מופיע אחד מהסימנים: כאב בפרק הירך, בפרק הברך , צליעה, חובה לדווח לאנדוקרינולוג המטפל לפני הזריקה הבאה. הטיפול אורטופדי ממושך למספר חודשים לעיתים נדירות כרוך בניתוח תופעות נדירות יותר ומשמעותן אינה גדולה שינוי בחילוף חומרים של סוכרים: תוך טיפול עולים ערכי האינסולין בדם המטופלים. הדבר פורש כירידה ברגישות לאינסולין. ברוב המטופלים אין שינוי במאזן הסוכר. אין דווח על עליה בשכיחות סוכרת מטיפוס 1 (תלויה בשימוש באינסולין) או סוכרת מטיפוס 2 שאינה תלויה באינסולין תוך שימוש בהורמון גדילה. אם יש מגמת עליה של הסוכר בודקים HEMOGLOBIN A1C פגיעות בשלד: עקמת (scoliosis ). אין הוכחה שמצבים אלה נגרמים ע"י הורמון גדילה. כנראה שהם יותר שכיחים בחוסר הורמון גדילה. סקוליוזיס (עקמת עמוד השדרה) מוחמרת בעת גדילה מהירה מכל סיבה שהיא. תפיחות השד בבנים (gynecomastia ) נמשכת כשבועיים-שלושה, תופעה חולפת בתחילת הטיפול. צבירת נוזלים (fluid retention) : תיתכן בתחילת טיפול בהורמון גדילה, יותר משמעותית במבוגרים. כאב בשורש כף היד (לחץ על גידים) נדיר ובדרך כלל קל. כאב בפרקים או שרירים בדרך כלל קל. תופעה אלרגית כמו בכל תרופה - די נדיר. דלקת שריר (MYOSITIS) תופעה נדירה ניתן לשייך אותה לחומר השימור METACRESOL. מתבטאת בכאבי שרירים או כאבים במקום ההזרקה. אם מוכחת הדלקת, עוברים לתכשיר בלי נוזל מיהול זה. יצירת נוגדנים נגד הורמון הגדילה קורה בפחות מ- 10% מהמטופלים. באופן נדיר נוגדנים אלה מבטלים את פעולת ההורמון. סיכון להופעת גידול: אין שום הוכחה שטיפול בהורמון גדילה מעלה את הסיכון לממאירות . לאוקמיה: בעלון לצרכן של כל חברות הורמון גדילה מדווח שקיים סיכוי נמוך לחלות בלאוקמיה. סיכון זה דווח לראשונה.ב 1988 על ידי קבוצה יפנית שמצאה לאוקמיה ב - 15 מטופלים בהורמון גדילה. מסתבר שבחלק מהם הייתה נטייה לפיתוח לאוקמיה בגלל שינוי בגנים, שבירות כרומוזומים ותסמונות מסוימות. . בעקבות זאת נאסף מידע ביפן על כל מטופלי הורמון גדילה (משנת מ 1975 ועד 31.12.1997 ) איסוף נתונים זה דווח ב .1999 מסקנת סקר אוכלוסייה זה (מעל 32,000 מטופלי הורמון גדילה) הייתה שבילדים שאין להם גורם המביא לסיכוי להתפתחות לאוקמיה, שכיחות הופעת הלאוקמיה אינה גדולה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כלומר הורמון גדילה אינו מעלה את הסיכון להופעת לאוקמיה. ב 1997 בניתוח מאגר נתוני המטופלים בארה"ב וקנדה, במטופלים שאין להם גורם סיכון להתפתחות לאוקמיה נמצא שאין שכיחות של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כעת קיימת הסכמה כללית שאין שכיחות יתר של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה שאין להם גורם סיכון נוסף להופעת מחלה זו. הסיכון להופעת הלאוקמיה דומה לזה של האוכלוסייה הכללית הבריאה. במידע אותו נותנות החברות יצרניות הורמון גדילה למטופלים שלהן, במידע לצרכן, נכתב שדיווח על לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, נמצא במספר קטן של מטופלים ואין בטחון שניתן ליחס קשר בין הטיפול בהורמון גדילה ללאוקמיה. גורמי סיכון נוספים: באוכלוסיית ילדים רגילה ובריאה שאינה מטופלת ואינה סובלת מכל מחלה שהיא, ידוע שקיימת תמותה של 1% מסיבות שונות. 8 מרכזי מדינות באירופה אספו נתונים של מטופלי הורמון גדילה בין השנים 1985-1996 על מטופלים עם חוסר בהורמון גדילה, על ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון ועל ילדים נמוכים ללא חוסר בהורמון גדילה או כל בעיה אחרת (קומה נמוכה אידיופטית) צרפת אחת מ 8 מרכזי המדינות שאספה נתונים על כ-7000 ילדים דווחה ראשונה בשנת 2012 שבניגוד לאוכלוסיית ילדים בריאה ורגילה בה התמותה היא 1% מכלל הילדים הם מצאו במטופלי הורמון גדילה עליה בתמותה בשליש אחוז 0.3%, זאת בגלל שינויים של כלי דם במוח במספר ילדים כמו כן נמצא גידול בעצם ב 3 ילדים. הקשר היה מובהק בילדים שקבלו מינוני הורמון גדילה גבוהים. ב 7 המרכזים האחרים לא היו תופעות כאלה ולא דווחה עליה בתמותה. ההשוואה. רשות המזון והתרופות בארה"ב, ה- FDA לא קבלה דווח זה כהוכחה שהורמון גדילה הוא גורם תמותה. כיוון שזה הדיווח היחידי שמראה זאת, כיוון שההשוואה נעשתה לאוכלוסייה רגילה ובריאה ולא לאוכלוסיית ילדים זהה שאינה מקבלת טיפול. גם ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון בהם התחלואה מוגברת וגם קומה נמוכה אידיופטית אינם אוכלוסייה בריאה רגילה. בישראל אספנו את המידע על כל מטופלי הורמון גדילה משנת 1988 ועד 2012 ולא נמצא כל סיכון לתמותה או ללאוקמיה בילדים עם חוסר מבודד של הורמון גדילה ללא גורם סיכון נוסף. כעת קיימת הסכמה בינלאומית לא לשנות את הקריטריונים הנהוגים לטיפול בהורמון גדילה. . השפעה על מערכות הורמונים אחרות: בלוטת התריס- הורמון גדילה מגביר הפיכת הורמון התירואיד 4T ל- T3 וגורם לחשיפת מחלה קיימת, סמויה של בלוטת התריס. הורמוני מערכת המין: אין הוכחה שלהורמון גדילה השפעה לא רצויה על הורמוני מערכת המין. קורטיזול: הורמון גדילה מעלה את הפיכת הקורטיזול לקורטיזון. לא ידועה משמעות כלשהיא להיפוך זה. כאבי פרקים: תוארו במבוגרים שקיבלו מינון גבוה מהדרוש של הורמון גדילה. התכווצויות ( convulsions): בדרך כלל אין שכיחות יתר בעת טיפול בהורמון גדילה. פרט לקבוצה אחת, לאחר גידולי מוח במטופלים בהורמון גדילה שכיחות ההתכווצויות גבוהה יותר. הורמון גדילה במחלות מסכנות חיים-בטיפול נמרץ: נעשה מחקר על חולים המאושפזים בטיפול נמרץ, וחולים במחלות קשות הגורמות למאזן שלילי הגורם לפרוק רקמות. במחקר זה ניתן הורמון גדילה לחלק מהמטופלים. טיפול בהורמון גדילה העלה את התמותה מ 19 ל- 42% על כן נמנעים מלתת לחולים אלה הורמון גדילה. שמירת התרופה (יש לקרוא את ה package insert של כל תרופה) לאחר המסת החומר הוא יציב בטמפרטורה של 2-8 מעלות למשך 4 שבועות. בחברות המוסרות על יציבות ב"טמפרטורת החדר (עד 24 מעלות)" יש לזכור שבתקופות קיץ חמות יש סיכון בהסתמכות על טמפרטורת החדר. אין להקפיא את הורמון הגדילה ואין להשתמש בו לאחר הפשרה מהקפאה. מינון הורמון הגדילה לפי ההתוויה ( לפי רישום ב FDA) המינון הוא המלצה ראשונית לטיפול. אולם מומלץ שהמינון הראשוני לתחילת הטיפול יהיה נמוך יותר בכ- 15-20% ל שבועיים שלושה, כדי למנוע תופעה של צבירת נוזלים בולטת וכאבי ראש. הורמון גדילה גורם בתחילת הטיפול לצבירת מים. התופעה בולטת יותר בילדים עם חוסר קשה בהורמון גדילה השתנות המינון במהלך הטיפול תלויה בעליה במשקל, ככל שהמשקל עולה, המינון עולה. אם קצב הגדילה גבוה מאד, אין סיבה להעלות את המינון. אם קצב הגדילה נמוך מהמצופה לאחר שלילת סיבות לכך כגון טיפול לא סדיר, מחלה נוספת, תזונה גרועה או מחלת מעי מעלים את המינון. גישה נוספת להעלאת המינון היא לפי רמת ה I- IGF. הורמון גדילה גורם לעליה ביצור ה I-IGF. לפי פרסום של כהן וחבריו, אם רמת ה I-IGF נמוכה יש להעלות את מינון הורמון הגדילה. הבעיה בעבודתו זו של כהן שלא נעשה ניתור של התזונה. הגורם העיקרי בילדים לרמת I- IGF נמוכה היא תזונה לקויה. על כן בכל ילד עם בעיית גדילה יש צורך בבדיקת תזונתו על ידי רישום תזונה במשך 3 ימים וניתוח התזונה על ידי דיאטנית. חשובה פעולה זו לפני טיפול בהורמון גדילה גם בילד חסר הורמון גדילה יחול שיפור בגדילה עם השלמת חסרים . גם תוך טיפול בהורמון גדילה תזונה מאוזנת תשפר את התגובה להורמון גדילה. בנוסף לכך תוך טיפול בהורמון גדילה עולה ניצולת המאגרים כגון ברזל. תוך גדילה מהירה צריכת המאגרים עולה ובילד הרגיל לאכול מעט ואין שיפור בתזונתו תוך עליה מהירה של קצב הגדילה, יתפתחו חסרים, כגון חוסר ברזל היכול להתפתח תוך 3 חודשים מתחילת הטיפול. הורמון הגדילה ניתן בזריקה תת עורית כל יום לפני השינה. ההיגיון העומד מאחורי המלצה זו הוא ששיאי הורמון הגדילה גבוהים יותר בלילה מאשר ביום. אולם זריקת הורמון הגדילה גורמת לשיא הורמון הגדילה תוך 4 עד 6 שעות ורמתו חוזרת לנורמה תוך כ 8-10 שעות כך שאין שום דמיון לפיזיולוגיה. בפרסום בודד שבדק את הגדילה של ילדים ב 3 קבוצות, קבוצת בוקר, קבוצת צהרים וקבוצת ערב לא נמצא הבדל בגדילה בין שלושת הקבוצות. התגובה לטיפול בהורמון גדילה התגובה לטיפול תלויה בגורמים רבים. בקצב הגדילה לפני הטיפול – ככל שקצב הגדילה לפני תחילת הטיפול נמוך יותר, קצב הגדילה תוך טיפול גבוה יותר. ברמת הורמון הגדילה לפני טיפול- ככל שרמת הורמון הגדילה לפני טיפול נמוכה יותר קצב הגדילה על הורמון גדילה גבוה יותר. בתזונה- בחוסר: קלוריות , חלבונים, ברזל, אבץ ויטמין A קצב הגדילה לפני טיפול בהורמון גדילה וגם על טיפול בהורמון גדילה נמוך יותר. יש לציין שחוסר באבץ, ברזל וויטמין A גורמים לחוסר תיאבון וגם עקב כך נפגעת האכילה והגדילה בעקבותיה. במשקל ואורך לידה-תגובת הגדילה של תינוקות שנולדו קטנים למשך ההריון פחותה מזו של תינוקות בשלים. בגיל- בינקות ובילדות המוקדמת תגובת הגדילה טובה יותר מאשר בגילאים גבוהים יותר. במינון הורמון גדילה-במינון גבוה יותר, תגובת הגדילה טובה יותר. באבחנה בגללה נותנים טיפול בהורמון גדילה (טבלה מצורפת) צירופים שונים של גורמים אלה עומדים ביסוד בניית המודלים לתחזית התגובה לטיפול. תגובת גדילה ממוצעת בשנה הראשונה של ילד\ה עם ISS היא . 7.3+1.2 ס"מ פורסם ב: Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3) מעקב הטיפול בהורמון גדילה מטרות המעקב הן: • לוודא תגובה תקינה של עליה במשקל ובגובה- ביקורת כל 3-4 חודשים אם אין עליה תקינה, לוודא תזונה תקינה ולוודא בעיות נוספות • לוודא טיפול מסודר ועקבי- כאשר יש חשד לטיפול לא סדיר יש לדרוש להביא את כל בקבוקי התרופה הריקים לביקורת, לבדוק מספר הבקבוקים וכמה נוזל נשאר בבקבוקים • בדיקות דם לבטיחות: לבדוק כל 6 חודשים לפחות IGF-I יש לשמור על רמתו בתחום הנורמה. אם הרמה עולה מעל + 2 סטיות תקן להוריד את המינון. דרישת ה FDA היא שרמת I-IGF לא תעלה על 2.5 סטיות תקן מעל הממוצע לגיל ולמין. אם הרמה עלתה מאד מפחיתים מינון ב 15-20%. אם רמת ה I-IGF עלתה מאד ניתן להפסיק טיפול ל 7-10 ימים ולחדשו במינון נמוך ב 15-20%. אם רמת ה I- IGF נמוכה וקצב הגדילה נמוך לבדוק תזונה לקויה, מחלה סמויה, מינון נמוך מידי של הורמון גדילה, ליקוי בטכניקת ההזרקה, טיפול לא סדיר.

04/12/2019 | 08:23 | מאת: שירה

הבן שלי בן 12.5 והתחלנו טיפול לפני 3 חודשים בהורמון גדילה ואנסטרזול. בשבועיים האחרונים מתלונן על כאבים בעצם הזנב בגב ומרב להתכופף קדימה ואחורה כדי "לשחרר" את הכאב. קראתי בתופעות לוואי של האנסטרזול שיש תופעה 1 ל 10 על כאבי שירירים ודלקות פרקים וחס וחלילה איבוד עצמות... האם יש קשר?

לקריאה נוספת והעמקה

1) לא מדובר על "אבוד עצמות" אלא על אבוד סידן מהעצם 2) יש לפנות בהקדם לבדיקת אורטופד. אולי זו בעיה אורטופדית שאינה קשורה לתרופה. עם חוות דעל של האורטופד פני לאנדוקרינולוג המטפל בכם

אם יש אוסטואופורוזיס (ירידה בצפיפות העצם) חשוב מאוד לטפל. אני ממליצה על הסידן האמורפי של דנסיטי, הוא נספג פי כמה טוב יותר מסידן רגיל.

שלום רב! מדוע קפיצה ברמות הטסטוסטרון בדם אצל נערים עלולה להאיץ את גיל העצמות? האם רמת טסטוסטרון 23.1 בנער בן 15 היא רמה גבוהה המעידה על שלב התבגרות מתקדם? איך ניתן להוריד את רמות הטסטוסטרון בדם? האם צום ארוך וירידה בחשק המיני יכולים להוריד את רמות הטסטוסטרון, בשביל שגיל העצמות לא יתקדם עוד?

לקריאה נוספת והעמקה

1) מדוע קפיצה ברמות הטסטוסטרון בדם אצל נערים עלולה להאיץ את גיל העצמות? תשובה : בתהליך התבגרות נורמלי רמת הטסטוסטרון הולכת ועולה וגיל העצמות מתקדם . חלק מהטסטוסטרון העולה הופך למעט הורמון נשי ההופך בהדרגה את לוחית הגידול לקטנה יותר ומורידה את פוטנציאל הגדילה 2) האם רמת טסטוסטרון 23.1 בנער בן 15 היא רמה גבוהה המעידה על שלב התבגרות מתקדם? תשובה: כן, אבל חשוב גם גודל האשכים וגיל העצמות 3)איך ניתן להוריד את רמות הטסטוסטרון בדם? תשובה: יש תרופות מיוחדות לכך. אנדוקרינולוג ילדים בודק האם מוצדק והאם ניתן 4) האם צום ארוך וירידה בחשק המיני יכולים להוריד את רמות הטסטוסטרון, בשביל שגיל העצמות לא יתקדם עוד? תשובה: רעיון הזוי ולא נכון

02/12/2019 | 10:51 | מאת: דפני

שלום לך, הבן שלנו בן 15.6 גובהו 1.67. משקל 56 ק"ג. מטופל בגנוטרופין מגיל 7 מסיבה אדיופתית - מתחת לאחוזון 3. כיום הוא מקבל מינון של 2.8 מ"ג ליום. בצילום כף יד גיל עצמות מתאים ל 16 שנים - עם סטיית תקן לגיל 14.2 חודשים. הרופא המטפל המליץ להמשיך את הטיפול לחודש נוסף בלבד. רצינו לברר: 1. האם יש תופעות לוואי אם ממשיכים בטיפול בהורמון גדילה למרות שצמיחת העצמות הפסיקה. 2. האם ייתכנו הפתעות לטובה מבחינת צמיחה לגובה לאחר הפסקת הטיפול. 3. האם מתן הורמון גדילה ללא חסר בהורמון גדילה יכול לפגוע בפוטנציאל הגדילה ולגרום לקידום גיל עצמות? אשמח לתשובה

לקריאה נוספת והעמקה

הרופא המטפל המליץ להמשיך את הטיפול לחודש נוסף בלבד. תשובה: מפסיקים טיפול רק אם קצב הגדילה פחות מ 2 ס"מ לשנה. אם קצב הגדילה גדול מכך, ממשיכים טיפול, למרות שגיל העצמות 16 רצינו לברר: 1. האם יש תופעות לוואי אם ממשיכים בטיפול בהורמון גדילה למרות שצמיחת העצמות הפסיקה. תשובה: שלוחיות הגדילה נעלמו, הפכו לעצם, יש איסור לתת הורמון גדילה. גיל עצמות 16 עדיין אינו סגירה של מרכזי הגדילה. קצב הגדילה קובע 2. האם ייתכנו הפתעות לטובה מבחינת צמיחה לגובה לאחר הפסקת הטיפול. תשובה: אם מודדים נכון את הילד-לא סביר 3. האם מתן הורמון גדילה ללא חסר בהורמון גדילה יכול לפגוע בפוטנציאל הגדילה ולגרום לקידום גיל עצמות? תשובה: נדיר. יש מצב שההתבגרות הייתה איטית מידי ותוך טיפול בהורמון גדילה היא מתקדמת וההתבגרות גורמת לקידום גיל העצמות

בני בן ה12.5 החל לפני כחודשים טיפול בנדוטרופין ואנסטרזול ברקע אדיופתי (אין לו חסר בהורמון גדילה אלא נמוך ממש). בשבוע האחרון החל להתלונן על כאבי גב תחתון (כמו עצם הזנב ) ומרבה להתכופף קדימה ואחורה. 1 - האם יש תופעת לוואי של ההורמון שקשורה לזה? 2- טרם ראיתי שיוני כשהוא בגובה. האם היה צריך כבר לראות שינוי?- נראה לי שאפילו לא גבה סנטימטר אחד

לקריאה נוספת והעמקה

למה לשאול פעמיים? עניתי למעלה לפני שעוברים 4 חודשים זו שטות למדוד את הילד ובמיוחד אם אנשים לא מאומנים עושים זאת פני עכשיו לבדיקת אורטופד בגלל כאבי הגב ועם תשובתו תחזרי לאנדוקרינולוג

01/12/2019 | 15:32 | מאת: שיר

בת 11 בדיקות דם תקינות tsh t3 t4 ובדיקות נוגדנים. במישוש בלוטת תריס קצת מוגדלת . רופא המשפחה אמר לעקוב... האם כדאי לפנות לאנדוקרינולוג? האם כדאי לעשות us ? האם יש בדיקות נוספות שכדאי לעשות? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

1) עלי לדעת אתהתשובות המלאות שם הבדיקה והתוצאה 2) כדאי לפנות לבדיקת אנדוקרינולוג. רק האנדוקרינולוג יחליט אם יש טעם באולראסאונד במקרים רבים לא צריך

01/12/2019 | 18:12 | מאת: קובי ספיר

בדיקות מעבדה... שיר

01/12/2019 | 18:14 | מאת: קובי ספיר

רשום שהקבצים שהעלתי יפורסמומרק לאחר בדיקה... אז אני מאמין שזה יקח קצת זמן עד שהם יעלו... בכל מקרה הם מקושרים לשאלתה של שיר.

ין כאך בדיקות

01/12/2019 | 18:51 | מאת: שיר

אפשר לשלוח בדרך אחרת? זה לא מעלה את הקבצים

אם אינכם יכולים, פנו עם התשובות לאנדוקרינולוג

01/12/2019 | 12:02 | מאת: מרסלה

שלום, ילדה הת 12 מקבלת הורמון גדילה מגיל 7, יורד לה מידי פעם הפרשה מהשד שקוף, לא כמות גדולה, האם זה מדאיג? האם זה דבר נורמלי בגיל התבגרות? לקבוע תור דחוף? יש לנו תור עוד 3.5 חודשים

לקריאה נוספת והעמקה

זה לא מאורע שכיח. לבצע בדיקת פרולקטין דרך רופא המשפחה ולפנות לאנדוקרינולוג לבדיקה כעת

03/12/2019 | 08:37 | מאת: מרסלה

הינה התוצאות של הבדיקה, האם הכל בסדר? אני אגיע גם לרופא הפרטי, אבל שאני אשמע דעה נוספת

אין כאן שום תוצאות בלי בדיקת רופא, אין הרבה ערך לתשובה

01/12/2019 | 01:39 | מאת: פטרנסק

שלום. אני בן 16 וחצי ובשנה האחרונה גבהתי סנטימטר בלבד! בכללי אני לא ממש גבוה(1.74) למרות ששני הורי גבוהים ואחיי הגדולים גם. לפי התחזיות הייתי אמור להיות הרבה יותר גבוה. כך שמשהו כאן לא נראה לי תקין. האם זה שגבהתי רק סנטימטר בשנה האחרונה מעיד על כך שאני מסיים את הצמיחה שלי? וזה כבר לא הפיך? תודה רבה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

אם אין לך בעיה רפואי והכל תקין, סיכוי גדול שאתה לקראת סוף הצמיחה. לדעת בטוח אפשר לפי צילום כף יד לגיל עצמות, ולפי דרגת התבגרותך. בלי נתונים אלה זה ניחוש

30/11/2019 | 17:36 | מאת: ד

היי רציתיי לדעת האם עישון סיגריות פוגע בהורמון הגדילה או בגובה ובהתפתחות המינית

לקריאה נוספת והעמקה

עישון הוא רעל ומביא לסרטן ריאות . אני ממליץ להפסיק לעשן ואינני עוסק באנשים שפוגעים בעצמם עם גורמים מסכנים

28/11/2019 | 07:21 | מאת: ליאור

שלום. מזה תקופה אנחנו קצת חרדים, הבן הקטן שלנו, בן 9 וחצי, עם פין קטן מאוד מאוד, כמעט ולא נראה, גם האשכים מאוד מאוד קטנים. התפתחותו של הילד תקינה, הוא באחזון 50 מהיום שנולד ושומר על אחוזון זה. בשנתיים האחרונות הוא טיפה השמין והוא לדעתנו קצת יותר שמנמן מהממוצע (הסתכלות, בלי שום כלי מדדי אחר). שאלותנו בבקשה : 1. ברור שזה לא מצב שכיח ולכן האם עלינו בגילו, להגיע כבר לבדיקה או שמא לתת לו עוד זמן ? 2. במידה וצריך להגיע לבדיקה, האם לאנדוקרינולוג או לרופא ילדים קודם ? 3. מה יכולות להיות הסיבות למקרה כזה והאם יש טיפול ? אשמח לקבל תגובה מרגיעה. תודה גדולה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

1) אין סיבה לתת עוד זמן 2) פנו לאנדוקרינולוג ילדים 3) טיפול תלוי בסיבה. לאחר ברור, ניתן לתת תשובה

27/11/2019 | 18:29 | מאת: ליאל

האם ילד שמן בעודף משקל עלול לא לגבוה עד גובהו הסופי בגלל המשקל שהברכיים נושאות?

לקריאה נוספת והעמקה

פגיעה בגקדילה בהשמנה היא בגלל משקל על הברכיים אלא בגלל שהשמנה גורמת להתקדמות מהירה של גיל העצמות וסגירת מרכזי הגדילה ופגיעה בפוטנציאל הגדילה

27/11/2019 | 18:05 | מאת: אופק

שלום האם זה הגיוני שבין גיל עצמות 15 לגיל עצמות 16 לא גובהים אפילו לא ס״מ אחד? ואם גובהים רק בסנטימטר זה אומר שכמות האחוזים לגובה שנותרה לי תבוא בשלב יותר מאוחר נגיד גיל עצמות 17? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

סיכוי סביר שאם מדדת במקום שאיננו מומחה, המדידה שגויה. בגיל עצמות 15 מגיעים 96.8% מהגובה הסופי בגיל עצמות 16 מגיעים ל 8.2% מהגובה הסופי בגיל עצמות 17 מגיעים ל99.1% מהגובה הסופי

27/11/2019 | 09:35 | מאת: מיכאל

בן 31 גובה 163 ורוצה להגיע לגובה לפחות ל170 האם אפשר לטפל בבעיה הזו? בנוסף אפשר להגיע לייעוץ בנושא הזה ? תודה מראש

פנה למחלקה אורטופדית בבית חולים ליעוץ. האורטופדים מנתחים ועוסקים בכך