שחלות פולוציסטיות וגדילה

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

14/03/2024 | 00:25 | מאת: נופר

שלום 1. ילדה בת 8 ועשרה חודשים. עדיין לא התחילה התבגרות. גיל עצמות כ - 9.5 מעודכן לחודש דצמבר 23 על פי פענוח אנדוקרינולוג. כרגע הילדה לא גובהת בכלל. הבנתי מהאנדוקרינולוג שרואה אותה שזה אופייני לשלב שלפני ההתבגרות. שאלותיי: 1. כמה זמן לפני תחילת התבגרות יש עצירה בגדילה? (לפי מעקב הרופא - גבהה בשלושה חודשים האחרונים פחות מחצי סנטימטר. אני מבינה שזה אומר שהגדילה הואטה מאוד כבר לפני שלושה חודשים. בביקור שלפני כן - בדצמבר, הרופא היה מרוצה מאוד מקצב הגדילה שמאוגוסט עד דצמבר). 2. האם מניסיונך לאחר שהגדילה מואטת בכזה אופן יש סיכוי שהקצב יתאושש ויעלה לפני תחילת ההתבגרות או שרק תחילת ההתבגרות תחזיר את הגדילה לקצב תקין? אציין כי בתקופה הזו כן עלתה היטב במשקל כך שההאטה לא קשורה לחסר בתזונה. כמו כן, רופא משפחה שנתן לה בדיקות כלליות מקיפות הכניס גם IGF-1. הבדיקה נעשתה ב 7.1.24 והתוצאה היתה 130. כחצי שנה לפני כן התוצאה היתה 201. שנה קודם לכן - 193. בכל המקרים הייתה בצום של 12 שעות כשעשתה בדיקות וכרגע אין לה שום בעיה בתזונה - עלתה מעולה במשקל לאחרונה. (נוטלת קולכיצין לטיפול בפי-פאפא ולכן צריכה בדיקות תקופתיות. הרופא משפחה בדרך כלל נותן מקיף). 3. הילדה כרגע 128 ס"מ. יש לי בת גדולה עם שחלות פוליציסטיות. שואלת לגביה כי הבנתי שזה עשוי להופיע אצל אחותה הקטנה כתופעה תורשתית. לקראת מחזור הבת הגדולה עלתה במשקל בצורה דרמטית. קיבלה מחזור בגיל עצמות 12.5 על פי אנדוקרינולוג. בביקור לאחר חצי שנה גיל עצמות כבר היה 14. למעשה לא גבהה כלל אחרי המחזור. הגיעה לגובה סביר אם כי תמיד הייתה גבוהה יחסית לחברותיה עד שגדילתה נעצרה. אחותה, הילדה שעליה אני שואלת, כרגע בגובה 128.4. האנדוקרינולוג לא מתייחס לשחלות הפוליציסטיות שאולי יהיו לה בחישוב הגובה הסופי שלה. אני לחוצה מכך מכיוון שאני חוששת שעלולה שלא להגיע ל 1.50. אבהיר את עצמי: אני מניחה שכאשר נותנים צפי לגובה סופי לפי גיל עצמות נתון מחשבים גם את הגדילה (המינימלית לפחות) שצפויה אחרי מחזור. במידה ויתרחש אצלה מה שקרה אצל הגדולה - שגיל העצמות יקפוץ בבת אחת ולוחיות הגדילה ייסגרו - אני מבינה שלא יהיה כבר טעם לטפל. מה אפשר לעשות כעת כדי לוודא שבכל מקרה תגיע ל 1.50 - גם אם אכן גם אצלה יופיעו שחלות פוליציסטיות ולא תגבה כלל אחרי המחזור? אני לא רוצה שהיא תחמיץ את הזכות והאפשרות לטיפול בגובה של פחות מ 1.50 שהיא זכאית לו מבחינה חוקית. הבנתי שלא ניתן לבדוק זאת מראש. האם אפשר לעשות משהו? גם אם לא עכשיו - בהמשך? בתודה מראש

אין דבר כזה עצירקת גדילה בינתיים או שלא מדדו נכון או ש/יש מחלה הגורמת לעצירת גדילה אין דבר כזה לנבא שבעתיד יהיו שחלות פוליציסטיות פני לחוות דעת נוספתוביצוע בדיקות

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים