פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

15974 הודעות
14728 תשובות מומחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם
06/05/2021 | 14:12 | מאת: קרן

שלום, הבת שלי בת 12. לפני 5 חודשים קיבלה לראשונה וסת ומאז סובלת מדימומים חלשים כפעמיים בחודש. בנוסף, בחודשים האחרונים ראיתי עליה בשיעור, גם בבטן ובידיים. בבדיקות דם נמצאה רמת אסטרדיול 1217 pmol/L. DHEA SULPHATE 0.76 µmol/L. מדדים נוספים (פרוגסטרון, טסטוסטרון, TSH) לא נבדקו מסיבה טכנית. האם הממצאים החריגים משמעותיים ביחס לגיל הזה ולרקע? תודה רבה

01/05/2021 | 15:43 | מאת: קארין

קוראים לי קארין, אני בת 11 וחצי (כיתה ה) ואני 1.79. אני גובהת כל הזמן, בכיתה כולם מגיעים לי לכתף. המשפחה שלי לא גבוהה בכלל, אבא שלי 1.72 ואמא שלי 1.63, אח שלי בן 17 1.70, אח שלי בן 16 1.73 ואחותי בת 14 1.55. איך זה הגיוני שאני כל כך גבוהה ומתי זה יעצור?

עלייך לפנות לבדיקה של אנדוקרינולוג ילדים לפגישה יש להביא צילום כף יד לגיל עצמות ותשובות של בדיקת דם ל: LH FSH ESTRADIOL IGF-1 androstendione -17hydroxy-progesterone

01/05/2021 | 01:43 | מאת: אורית

שלום רב, לפני חודשיים הבן שלי בן ה8.5 חלה בדלקת קרום המוח על רקע מנינגוקוק והחלים. לאחרונה אני שמה לב שירד לו התיאבון, הוא עייף ותשוש, סובל מבחילות ואפילו הקיא פעמיים בלי שום סיבה. לחץ דם בגבול הנמוך של הנורמה. שמתי לב לאחרונה גם שיש לו כתמים שחורים בחניכיים. הרופא הפנה לבדיקות דם, יצא לו רמה גבוהה של אשלגן. מה זה יכול להיות? אני ממש פוחדת הילד לא נראה טוב אני לא יודעת מה לעשות

פני למחלקה לרפואה בבית חולים באופן דחוף

30/04/2021 | 14:14 | מאת: קרן אור

פרופסור צדיק היקר שלום. הבן שלי חגג השבוע 15 שנים ולצערו מתעכב בגדילה ובהתפתחות. אשמח להתייעץ איתך ולקבל חוות דעת כדי לעזור לו. אנחנו גרים בצפון הארץ ורציתי לברר האם יש אפשרות להיפגש איתך בזום. לתגובתך אודה מאד קרן אור

שלחי מייל ל: zvi zadik@gmail.com כתבי בבקשה את גיל בילד והבעיה ותקבלי במייל חוזר מה להכין לפגישה ואיך לבחור יום ושעת הייעוץ

29/04/2021 | 06:48 | מאת: כרמל

היי אני בת 12 אני עושה זריקה כל יום של הורמון גדילה... אמא שלי עושה לי בישבן... כבר ארבעה חודשים...אתמול הלכנו לבדיקה אצל הרופא שרוצה שאני יעשה זריקות... והוא רצה לראות את המקום שאני עושה זריקות למה הוא רצה לראות? וגם שאלתי אותו אם אפשר לשנות מקום אז הוא שאל אותי אם כואב לי אמרתי שלא זה רק בושות... אז הוא התעלם ואמר להמשיך בישבן... אני יכולה לשנות מקום?

זריקות הורמון גדילה לא נותנהים בישבן אלא מתחת לעור. בזרועות, ברגליים ועוד. התקשרי לחברת הורמון גדילה שאת משתמשת בו וידריכו אותך

27/04/2021 | 13:05 | מאת: ל

שלום הבת שלי היום בת שנה נולדה בשבוע 41 עם המון שיער בגוף ובפנים עם הזמן השיער בגוף ברובו נשר ונשארה מעט בגב באוזניים השיער גם נשר וחלקו ממש התבהר אך בפנים יש לה המון שיער על המצח שמתחבר עם הגבות, שיער דק אך הוא מאוד בולט השיער מעל השפה ומעט בצידי הפנים האם יש עוד סיכוי בגיל כזה השיער ינשור במקומות אלה? והאם זה מעיד על בעיה כלשהי שיש לבדוק?

קשה לנחש עד כמה הוא ינשור כדאי להתייעץ עם רופא הילדים

שלום רב. בני בן 15. גובהו 1.58 ס"מ. לא גבי בכלל כבר שנה. בגיל 14.5 צילום כף היד הראה גיל עצמות 15. היינו אצל אנדו שאמרה שיש לו התפתחות מינית מוקדמת . קיים שיעור מלא כולל לחיים ואיברי המין. לפי צילום כף היד היא טוענת שא נשאר עוד הרבה שלוחיות הגדילה ייסגרו. האם למרות שגיל העצמות 15 הוא כמעט ולא יגבה יותר ? האם בכל זאת יש משהו שניתן לעשות ? תודה רבה

אם גיל העצמות מדוייק ונכון והוא 15. הבן הגיע בערך ל 97% מהגובה הסופי שלו. כלומר נותרו כ 4.7 ס"מ לגדול (תחום שגיאה של +\- 2 ס"מ). יש אי דיוקים בדיווח שלך. אם הוא לא גדל שנה, אז הום סיים את גדילתו, אז יתכן שגיל העצמות גדול יותר או שהמדידה שלך לא נכונה. יעילות הטיפול בגיל עצמות 15 היא נמוכה מאד. ספק רב אם יאשרו טיפול בתנאים אלה כי אולי הטיפול יוסיף לו 1-2 ס"מ. אבל אם הוא באמת לא גדל במשך שנה, הטיפול לא יוסיף לו דבר

במידה ומאזנים את ההתפתחות המינית , זה יכול להאט את קצב סגירת לוחות הגדילה ? האם לוחיות הגדילה אצל בנים לא נסגרות בגיל 17 ? רמת הטסטוסטרון שלו בבדיקות הדם היא 20

1)יש הסכמה בינלאומית שאחרי גיל עצמות 16 לא נותנים הורמון גדילה-לא יעיל 2) הוא ממש מסיים את התבגרותו- עיכוב התבגרות לא יעשה דבר 3) תרופה לעיכוב גיל העצמות לא יעילה במצב זה הכל מאוחר מידי

25/04/2021 | 01:22 | מאת: אמא מתלבטת

בת 13. גיל עצמות מתאים ל-11. רופאת מעקב גדילה המליצה על מתן הורמון גדילה למרות שאין מחסור. אחוזון 5%. התחלת התבגרות. מה הסיכונים? האם מומלץ לתת?

כאשר מדובר בקומה נמוכה ללא חוסר בהורמון גדילה, הורמון גדילה אינו מאושר לטיפול בארץ כטיפול בסל הבריאות. קופות החולים הסכימו לתת את הטיפול לפי כללי הטיפול בארהב שהם בבנות הגובה בתחילת הטיפול לכל היותר באחוזון 3 והגובה הסופי המחושב מתחת ל 150 ס"מ. הסבר על הטיפול קומה נמוכה ללא חוסר בהורמון גדילה-= קומה נמוכה אידיופטית ISS קומה נמוכה מתחת לאחוזון 3, אבחנה זו מוגדרת רק לאחר שנשללו בנבדק\ת מחלה כללית, מחלה הורמונלית או חסר הורמון, בעיה או חסר תזונתי ופגם או שינוי במבנה הכרומוזומים. בילדים אלה נתוני הלידה רגילים ומשקל ואורך הלידה תקינים למשך ההריון והפרשת הורמון גדילה תקינה. רשות התרופות והמזון בארה"ב (FDA) אשרה טיפול בהורמון גדילה לילדים המוגדרים כקומה נמוכה אידיופטית, אם גובהם 2.25 סטיות תקן מתחת לממוצע לגיל ולמין (מתאים לאחוזון1.2) ילדים שלא סביר שקצב גדילתם יגרום לגובהם הסופי להיות בתחום הנורמה כלומר, מעל 160 ס"מ בבנים ומעל 150 ס:מ בבנות. התועלת הצפויה מטיפול זה היא תוספת של 3.5-7.5 ס"מ לגובה הסופי (ממוצע של 5-5.5 ס"מ) בטיפול של 4-7 שנים בממוצע. אירגוני האנדוקרינולוגים לילדים האמריקאי והאירופאי החליטו שבקטגורית הטיפול באבחנה זו יש להכליל ילדים שגובהם מתחת לאחוזון 3 ולהתחיל טיפול מעל גיל 5 שנים. בארץ נכון להיום הטיפול אינו רשום כטיפול רשמי ועל כן לכל ילד שרוצים לתת טיפול בהורמון גדילה באבחנה זו יש להגיש בקשה על גבי טופס של מרשם חריג (טופס 29ג). בלעדיו הטיפול אינו חוקי. ניכר מהטופס שהטיפול הוא על אחריותו של הרופא והטיפול אינו רשום בארץ למטרה זו. מותר לרופא לתת מרשם לתרופה רק לאחר שהטופס 29 ג' נחתם -ניתן אישור של המוסד הרפואי לטיפול זה. למרות שהטיפול אינו רשום בארץ ואינו בסל הבריאות קופות החולים מאפשרות את הטיפול באופן מסובסד לאחר שאישרו את טופס 29ג האישי עבור המטופל\ת 6 חודשים ו 12 חודש לאחר תחילת הטיפול האנדוקרינולוג מעריך את יעילות הטיפול. מקובל שאם קצב הגדילה אינו עולה ב 50% מעל הקצב שהיה לפני תחילת הטיפול, הטיפול אינו יעיל, ובדרך כלל מפסיקים את הטיפול. כאשר קצב הגדילה יורד מתחת ל 2 ס"מ לשנה, מומלץ להפסיק טיפול. כלל נוסף להפסקת הטיפול, שהוא משני בחשיבותו לקצב הגדילה הוא גיל עצמות 16 בבנים וגיל עצמות 14 בבנות. אם מופיעה אי סבילות לסוכר, עליה בהמוגלובין A1C מעל הנורמה ועליה קבועה של הסוכר בצום מעל הנורמה, יש להפסיק טיפול בהורמון גדילה. הפסקת טיפול לפני גמר הגדילה גורמת לירידה בקצב הגדילה ועלולה לגרום לאיבוד כל היתרון בטיפול שהושג בשנים הקודמות וגמר גדילה באותו אחוזון שהיה לפני תחילת הטיפול. מתן הורמון גדילה אין לתת טיפול בהורמון גדילה במצבים הבאים: 1) אין לתת טיפול בהורמון גדילה כאשר יש הוכחה לקיום גידול אקטיבי 2) לא יינתן טיפול בהורמון גדילה בחולים במחלה קריטית כגון סמוך לניתוח לב פתוח, ניתוח בטן, תאונה מרובת פגיעות באברים שונים, אי ספיקה נשימתית ומחלות מסדר גודל זה, עקב דווח על עליה בתמותה תוך טיפול בהורמון גדילה במצבים אלה 3) במטופלים עם מחלת חום מעל 38.5, מכל סיבה שהיא, מומלץ לא לתת טיפול בהורמון גדילה בעת המחלה תופעות לוואי של טיפול בהורמון גדילה (נלקחו מרישומי התרופות ב FDA) תופעות משמעותיות לדיווח מידי לאנדוקרינולוג המטפל: א) כאבי ראש, הקאות ולחץ תוך גולגולתי מוגבר: דווח בשכיחות של 1:1000 מטופלים בהורמון גדילה, יתכן שיתבטא רק בכאב ראש או הפרעת ראיה. הסבה יצור ביתר של הנוזל סביב המוח. הפסקה זמנית בטיפול או הורדת המינון פותרת את הבעיה במקרים רבים. כאשר מופיע אחד מהסימנים, חובה להתייעץ עם האנדוקרינולוג המטפל לפני מתן הזריקה הבאה ב) כאב בפרק הירך, בברך , צליעה. דווח בשכיחות של 1:20000 עד 1:40000 מטופלים. מנגנון הפגיעה החלקת פלטת הגדילה של ראש פרק הירך (Slipped capital femoral Epiphysis ) מנגנון פגיעה אחר נמק מחוסר אספקת דם של ראש פרק הירך (perthes ), כאשר מופיע אחד מהסימנים: כאב בפרק הירך, כאב בפרק הברך , צליעה, חובה לדווח לאנדוקרינולוג המטפל לפני מתן הזריקה הבאה. הטיפול אורטופדי ממושך למספר חודשים לעיתים נדירות כרוך בניתוח תופעות נדירות יותר ומשמעותן אינה גדולה שינוי בחילוף חומרים של סוכרים: תוך טיפול עולים ערכי האינסולין בדם המטופלים. הדבר פורש כירידה ברגישות לאינסולין. ברוב המטופלים אין שינוי במאזן הסוכר. אין דווח על עליה בשכיחות סוכרת מטיפוס 1 (תלויה בשימוש באינסולין) או סוכרת מטיפוס 2 שאינה תלויה באינסולין תוך שימוש בהורמון גדילה. אם יש מגמת עליה של הסוכר בודקים hemoglobin A1C פגיעות בשלד: עקמת (scoliosis ). אין הוכחה שמצבים אלה נגרמים ע"י הורמון גדילה. כנראה שהם יותר שכיחים בחוסר הורמון גדילה. סקוליוזיס (עקמת עמוד השדרה) מוחמרת בעת גדילה מהירה מכל סיבה שהיא. תפיחות השד בבנים (gynecomastia ) נמשכת כשבועיים-שלושה, תופעה חולפת בתחילת הטיפול. צבירת נוזלים (fluid retention) : תיתכן בתחילת טיפול בהורמון גדילה, יותר משמעותית במבוגרים. כאב בשורש כף היד (לחץ על גידים) נדיר ובדרך כלל קל. כאב בפרקים או שרירים בדרך כלל קל. תופעה אלרגית כמו בכל תרופה - די נדיר. דלקת שריר (MYOSITIS) תופעה נדירה ניתן לשייך אותה לחומר השימור METACRESOL. מתבטאת בכאבי שרירים או כאבים במקום ההזרקה. אם מוכחת עוברים לתכשיר בלי נוזל מיהול זה. יצירת נוגדנים נגד הורמון הגדילה קורה בפחות מ- 10% מהמטופלים. באופן נדיר נוגדנים אלה מבטלים את פעולת ההורמון. סיכון להופעת גידול: אין שום הוכחה שטיפול בהורמון גדילה מעלה את הסיכון לממאירות . לאוקמיה: בעלון לצרכן של כל חברות הורמון גדילה מדווח שקיים סיכוי נמוך לחלות בלאוקמיה. סיכון זה דווח לראשונה.ב 1988 על ידי קבוצה יפנית שמצאה לאוקמיה ב - 15 מטופלים בהורמון גדילה. מסתבר שבחלק מהם הייתה נטייה לפיתוח לאוקמיה בגלל שינוי בגנים, שבירות כרומוזומים ותסמונות מסויימות. בעקבות זאת נאסף מידע ביפן על כל מטופלי הורמון גדילה (משנת מ 1975 ועד 31.12.1997 ) איסוף נתונים זה דווח ב .1999 מסקנת סקר אוכלוסייה זה (מעל 32,000 מטופלי הורמון גדילה) הייתה שבילדים שאין להם גורם המביא לסיכוי להתפתחות לאוקמיה, שכיחות הופעת הלאוקמיה אינה גדולה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כלומר הורמון גדילה אינו מעלה את הסיכון להופעת לאוקמיה. ב 1997 בניתוח מאגר נתוני המטופלים בארה"ב וקנדה, במטופלים שאין להם גורם סיכון להתפתחות לאוקמיה נמצא שאין שכיחות של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כעת קיימת הסכמה כללית שאין שכיחות יתר של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה שאין להם גורם סיכון נוסף להופעת מחלה זו. הסיכון להופעת הלאוקמיה דומה לזה של האוכלוסייה הכללית הבריאה. במידע אותו נותנות החברות יצרניות הורמון גדילה למטופלים שלהן, במידע לצרכן, נכתב שדיווח על לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, נמצא במספר קטן של מטופלים ואין בטחון שניתן ליחס קשר בין הטיפול בהורמון גדילה ללאוקמיה. גורמי סיכון נוספים: באוכלוסיית ילדים רגילה ובריאה שאינה מטופלת ואינה סובלת מכל מחלה שהיא, ידוע שקיימת תמותה של 1% מסיבות שונות. 8 מרכזי מדינות באירופה אספו נתונים של מטופלי הורמון גדילה בין השנים 1985-1996 על מטופלים עם חוסר בהורמון גדילה, על ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון ועל ילדים נמוכים ללא חוסר בהורמון גדילה או כל בעיה אחרת (קומה נמוכה אידיופטית) צרפת אחת מ 8 מרכזי המדינות שאספה נתונים על כ-7000 ילדים דווחה ראשונה בשנת 2012 שבניגוד לאוכלוסיית ילדים בריאה ורגילה בה התמותה היא 1% מכלל הילדים הם מצאו במטופלי הורמון גדילה עליה בתמותה בשליש אחוז 0.3%, זאת בגלל שינויים של כלי דם במוח במספר ילדים כמו כן נמצא גידול בעצם ב 3 ילדים. הקשר היה מובהק בילדים שקבלו מינוני הורמון גדילה גבוהים. ב 7 המרכזים האחרים לא היו תופעות כאלה ולא דווחה עליה בתמותה. ההשוואה. רשות המזון והתרופות בארה"ב, ה- FDA לא קבלה את הדווח הצרפתי כהוכחה שהורמון גדילה הוא גורם תמותה. כיוון שזה הדיווח היחידי שמראה זאת, כיוון שההשוואה נעשתה לאוכלוסייה רגילה ובריאה ולא לאוכלוסיית ילדים זהה שאינה מקבלת טיפול. גם ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון בהם התחלואה מוגברת וגם קומה נמוכה אידיופטית אינם אוכלוסייה בריאה רגילה. בישראל אספנו את המידע על כל מטופלי הורמון גדילה משנת 1988 ועד 2012 . המסקנה הייתה שבילדים עם חוסר מבודד של הורמון גדילה ללא גורם סיכון נוסף. לא נמצא כל סיכון לתמותה או ללאוקמיה כעת קיימת הסכמה בינלאומית לא לשנות את הקריטריונים הנהוגים לטיפול בהורמון גדילה. . השפעה על מערכות הורמונים אחרות: בלוטת התריס- הורמון גדילה מגביר הפיכת הורמון התירואיד 4T ל- T3 וגורם לחשיפת מחלה סמויה (אם קיימת) של בלוטת התריס. הורמוני מערכת המין: אין הוכחה שלהורמון גדילה השפעה לא רצויה על הורמוני מערכת המין. קורטיזול: הורמון גדילה מעלה את הפיכת הקורטיזול לקורטיזון. לא ידועה משמעות כלשהיא להיפוך זה. כאבי פרקים: תוארו במבוגרים שקיבלו מינון גבוה מהדרוש של הורמון גדילה. כאבי שרירים: יתכן שיופיעו בעת הטיפול התכווצויות ( convulsions): בדרך כלל אין שכיחות יתר בעת טיפול בהורמון גדילה. פרט לקבוצה אחת, לאחר גידולי מוח במטופלים בהורמון גדילה שכיחות ההתכווצויות גבוהה יותר. הורמון גדילה במחלות מסכנות חיים-בטיפול נמרץ: נעשה מחקר על חולים המאושפזים בטיפול נמרץ, וחולים במחלות קשות הגורמות למאזן שלילי הגורם לפרוק רקמות. במחקר זה ניתן הורמון גדילה לחלק מהמטופלים. טיפול בהורמון גדילה העלה את התמותה מ 19 ל- 42% על כן נמנעים מלתת לחולים אלה הורמון גדילה. שמירת התרופה (יש לקרוא את ה package insert של כל תרופה) לאחר המסת החומר הוא יציב בטמפרטורה של 2-8 מעלות למשך 4 שבועות. בחברות המוסרות על יציבות ב"טמפרטורת החדר" (עד 24 מעלות) יש לזכור שבתקופות קיץ חמות יש סיכון בהסתמכות על טמפרטורת החדר. אין להקפיא את הורמון הגדילה ואין להשתמש בו לאחר הפשרה מהקפאה. מינון הורמון הגדילה לפי ההתוויה ( לפי רישום ב FDA) המינון הוא המלצה ראשונית לטיפול. אולם מומלץ שהמינון הראשוני לתחילת הטיפול יהיה נמוך יותר בכ- 15-20% לשבועיים שלושה, כדי למנוע תופעה של צבירת נוזלים בולטת וכאבי ראש. הורמון גדילה גורם בתחילת הטיפול לצבירת מים. התופעה בולטת יותר בילדים עם חוסר קשה בהורמון גדילה השתנות המינון במהלך הטיפול תלויה בעליה במשקל, ככל שהמשקל עולה, המינון עולה. אם קצב הגדילה גבוה מאד, אין סיבה להעלות את המינון. אם קצב הגדילה נמוך מהמצופה לאחר שלילת סיבות לכך כגון טיפול לא סדיר, מחלה נוספת, תזונה גרועה או מחלת מעי מעלים את המינון. גישה נוספת להעלאת המינון היא לפי רמת ה I- IGF. הורמון גדילה גורם לעליה ביצור ה I-IGF. לפי פרסום של כהן וחבריו, אם רמת ה I-IGF נמוכה יש להעלות את מינון הורמון הגדילה. הבעיה בעבודתו זו של כהן שלא נעשה ניתור של התזונה. הגורם העיקרי בילדים לרמת I- IGF נמוכה היא תזונה לקויה. על כן בכל ילד עם בעיית גדילה יש צורך בבדיקת תזונתו על ידי רישום תזונה במשך 3 ימים וניתוח התזונה על ידי דיאטנית. חשובה פעולה זו לפני טיפול בהורמון גדילה גם בילד חסר הורמון גדילה יחול שיפור בגדילה עם השלמת חסרים . גם תוך טיפול בהורמון גדילה תזונה מאוזנת תשפר את התגובה להורמון גדילה. בנוסף לכך תוך טיפול בהורמון גדילה עולה ניצולת המאגרים כגון ברזל. תוך גדילה מהירה צריכת המאגרים עולה ובילד הרגיל לאכול מעט ואין שיפור בתזונתו תוך עליה מהירה של קצב הגדילה, יתפתחו חסרים, כגון חוסר ברזל היכול להתפתח תוך 3 חודשים מתחילת הטיפול. הורמון הגדילה ניתן בזריקה תת עורית כל יום לפני השינה. ההיגיון העומד מאחורי המלצה זו הוא ששיאי הורמון הגדילה גבוהים יותר בלילה מאשר ביום. אולם זריקת הורמון הגדילה גורמת לשיא הורמון הגדילה תוך 4 עד 6 שעות ורמתו חוזרת לנורמה תוך כ 8-10 שעות כך שאין שום דמיון לפיזיולוגיה. בפרסום בודד שבדק את הגדילה של ילדים ב 3 קבוצות, קבוצת בוקר, קבוצת צהרים וקבוצת ערב לא נמצא הבדל בגדילה בין שלושת הקבוצות. התגובה לטיפול בהורמון גדילה התגובה לטיפול תלויה בגורמים רבים: 1) בקצב הגדילה לפני הטיפול – ככל שקצב הגדילה לפני תחילת הטיפול נמוך יותר, קצב הגדילה תוך טיפול גבוה יותר. 2) ברמת הורמון הגדילה לפני טיפול- ככל שרמת הורמון הגדילה לפני טיפול נמוכה יותר קצב הגדילה על הורמון גדילה גבוה יותר. 3) בתזונה- בחוסר: קלוריות , חלבונים, ברזל, אבץ ויטמין A קצב הגדילה לפני טיפול בהורמון גדילה וגם על טיפול בהורמון גדילה נמוך יותר. יש לציין שחוסר באבץ, ברזל וויטמין A גורמים לחוסר תיאבון וגם עקב כך נפגעת האכילה והגדילה בעקבותיה. במשקל ואורך לידה-תגובת הגדילה של תינוקות שנולדו קטנים למשך ההריון פחותה מזו של תינוקות בשלים. בגיל- בינקות ובילדות המוקדמת תגובת הגדילה טובה יותר מאשר בגילאים גבוהים יותר. במינון הורמון גדילה-במינון גבוה יותר, תגובת הגדילה טובה יותר. באבחנה בגללה נותנים טיפול בהורמון גדילה (טבלה מצורפת) צירופים שונים של גורמים אלה עומדים ביסוד בניית המודלים לתחזית התגובה לטיפול. תגובת גדילה ממוצעת בשנה הראשונה של ילד\ה עם ISS היא . 7.3+1.2 ס"מ פורסם ב: Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3) מעקב הטיפול בהורמון גדילה מטרות המעקב הן: • לוודא תגובה תקינה של עליה במשקל ובגובה- ביקורת כל 3-4 חודשים אם אין עליה תקינה, לוודא תזונה תקינה ולוודא בעיות נוספות • לוודא טיפול מסודר ועקבי- כאשר יש חשד לטיפול לא סדיר יש לדרוש להביא את כל בקבוקי התרופה הריקים לביקורת, לבדוק מספר הבקבוקים וכמה נוזל נשאר בבקבוקים • בדיקות דם לבטיחות: לבדוק כל 6 חודשים לפחות IGF-I יש לשמור על רמתו בתחום הנורמה. אם הרמה עולה מעל + 2 סטיות תקן להוריד את המינון. דרישת ה FDA היא שרמת I-IGF לא תעלה על 2.5 סטיות תקן מעל הממוצע לגיל ולמין. אם הרמה עלתה מאד מפחיתים מינון ב 15-20%. אם רמת ה I-IGF עלתה מאד ניתן להפסיק טיפול ל 7-10 ימים ולחדשו במינון נמוך ב 15-20%. אם רמת ה I- IGF נמוכה וקצב הגדילה נמוך לבדוק תזונה לקויה, מחלה סמויה, מינון נמוך מידי של הורמון גדילה, ליקוי בטכניקת ההזרקה, טיפול לא סדיר.

23/04/2021 | 20:25 | מאת: דנה

אנחנו במעקב אנדוקריני עם ילדה בת 6.4 כבר בערך שנתיים עקב קומה נמוכה. שוקלת כרגע 15 קילו כבר בערך שנה או יותר . גובה נוכחי 103 מדידה עדכנית אתמול. אוכלת מאוד מאוד לאט מאז ומתמיד ובכמויות קטנות. יכולה לאכול 6 פעמים ביום אבל כל פעם קצת . נשללו טרנר, חסר בהורמון גדילה,מחלות עצם, mri תקין ,צליאק,קרוהן. אוכלת בריא ולא מגבילה אותה בשומנים או חלבונים . אוכלת טחינה,גבינות שמנת , חמאה ,פיצה, פסטה ועדיין לא מצליחה לעלות במשקל . האנדוקרינולוג ממליץ על הורמון גדילה למות שקצב הגדילה הוא 4.5 לשנה. והוא כמו גם חוות דעת שניה וייעוץ גנטי וגסטרו ודיאטניות לא יודעים להסביר למה אין עליה בגובה ובמשקל. העניין הוא שאם אין עליה בכמויות האוכל איך יעבוד ההורמון. מאיפה יגיעו הקלוריות. הדיאטניות והגסטרו אומרות לעזוב את הילדה בשקט ולא לחפור על האוכל .

אלה לא מספיק נתונים כדי ליעץ 1) צריך לדעת בדיוק גיל מדוייק. משקל וגובה עכשיו ומשקל וגובה בסביבות לפני חצי שנה 2) צריך לדעת . חישוב על ידי הדיאטנית על סמך יומן אכילה של 3 ימים חישוב %DRI של קלוריות, אבות מזון ברזל, חומצה פולית, ויטמין A

25/04/2021 | 09:07 | מאת: דנה

אבל כתבתי גיל 6.4 שנים. גובה 104. משקל 15.3 כרגע. לפני חצי שנה בסביבות 15 קילו.

אלה לא מספיק נתונים כדי לייעץ. אם לא רואים את כל הבדיקות ואת כל נתוני הגדילה ואת צילומי כף היד ואת חישוב תכולת התזונה לא ניתן לייעץ לך. אתר אינו תחליף לייעוץ מלא ומקצועי. במקרה כזה יש ללכת עם הילד והעתק התיק הרפואי לאנדוקרינולוג ילדים מנוסה. עליה של 300 גרם בחצי שנה היא מועטה, לעיתים צריך גם חוות דעת פסיכולוגית של הילד

האם רמה של 17 טסטטוסטרון לילד בן 15 נחשבת גבוהה או נמוכה? הילד עדיין לא הצמיח שיערות בגוף או בפנים מלבד קצת שפם.

1) רמת הטסטוסטרון אינה תלויה בגיל. היא תלויה בדרגת ההתבגרות (נפח האשכים) 2) לא תמיד ישקשר בין רמת הטסטוסטרון לשעור. יש גברים ששעור לא מופיע אפילו עד גיל 24-25 3) אתה לא כותב באילו יחידות מופיע הטסטוסטרון בתשובת המעבדה. אני מניח שהיחידות הן ננומול\ל (nmol/l) 17 ננומול\ל מופיע בדרך כלל בדרגת 3-4 מתוך 5 של ההתבגרותונפח אשכים בסביבות 15 מיליליטר

שלום רב, אני בן 17, בשנה וחצי האחרונות גבהתי בקושי ס״מ אחד. האם ניתן לקבוע ברשמיות שסיימתי את גדילתי או שבכל זאת אני צריך לעשות צילום כףיד לגיל עצמות כדי לקבוע גיל עצמות 18? מה הסיכוי שתצא תוצאה אחרת בצילום כףיד?

סימן שאתה קרוב לסוף הגדילה. בגיל עצמות 16 הגעתה ל 98% מהגובה הסופי בגיל עצמות 17 הגעת ל99% מהגובה הסופי. אני מבקש בדיקה מסויימת כדי לעשות עם התוצאה משהו מועיל או לאבחן מצב הדורש טיפול. אם מבנה גופך והתבגרותך הם כמו של מבוגר וגדלת מעט מאד במשך שנה וחצי, נראה לך שצילום כף יד יביא לך תועלת מעשית?

17/04/2021 | 23:35 | מאת: אמא יקרה

בני בן 9 ושלושה חודשים. גובה1.46משקל 42 מידת נעליים 37. חסון וספורטיבי. הוא בכודל הזה כמעט מגיל שנה. התחיל להופיע לו שיעור קל בשפם ושיעור קל באיבר המין.ביצענו בדיקת עצמות כף יד שהיו תואמות לגילו של הילד.לאן זה ממשיך מכאן?מאוד דואגת. שמשהו לא תקין....שיהיה נמוך ..אשמח לעזרה אמא

1) "הוא בכודל הזה כמעט מגיל שנה" משפט לא מובן 2)מדידת גובה אחת לא אומרת כלום חשובה מדידה קודמת כדי לוודא האם הוא גדל יותר מהר מהמצופה-עולה על אחוזון גבוה יותר או לא. 3) מעט שעור מותר אחרי גיל 9. כדי להיות בטוח, אנדוקרינולוג צריך לבדוק אם האשכים שלו גדלו והוא מתבגר. לבדוק את קו הגדילה שלו ולהשלים בדיקות

תודה רבה 1.הוא באחוזונים האלה קבוע. 2.הוא עבר בדיקתגיל עצמות בכף יד והעצמות הראו אותו גיל.הוא גבה ב6 סנטימטרים ועלה 2 מידות נעליים בחצי שנה אחרונה. 3. רופאת המשפחה בדקה.האשכים לא גדלו ואיןשיעור בבית שחי. לבקש הפנייה לאנדו? אתה רואה סיבה לדאגה?

פני לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים

מה הבדיקות דם ראשוניות בקןפ"ח שעליי לבקש מהרופאה כדי להתחיל לבדוק אותה ולטפל בזה בהקדם? קורטיזול, סוכר... יש לה את כל הסימנים כמעט בת 12 הגיעה לגובה נמוך 154 בערך (הורים 165, 178), התחילה התבגרות כמעט בגיל 8 ובגיל 10.4 מחזור. בחודשים אחרונים יש סימני מתיחה רבים בגוף, נשירה של שיער, שהתחילו בחודשים אחרונים ופני ירח כאלה עגולים, שעירות יתר בגוף..שומן בטני היה גם קודם..רופאת עור התעלמה מהסימנים..ורק אתמול נפל לי האסימון שזה אולי תסמונת קושינג.

יכול להיות שהגזמתי מאוד בתיאורים , אבל אולי יש כמה סימנים של מתיחה לא בבטן כמו שראיתי בתיאורים של קושינג וגם לא בטוחה שזה בגלל זה...

התאור אינו מספיק כדי לאבחן

לדווח גובה של נערה בערך- לא סביר לא מדווחים רק גובה. במקרה כזה חשוב מאד גם המשקל הבדיקה היעילה ביותר לתסמונת קושינג היא: איסוף של כל השתן במשך 24 שעות בתוך מיכל. בודקים באיסוף זה: 1)נפח השתן FREE CORTISOL(2 3) CREATININE

13/04/2021 | 09:34 | מאת: מיטל

שלום. הבן שלי בן 12.5 נמצא במעקב גדילה, הגובה שלו 141.7 אחוזון 9. הוא מתאמן בשחיה. מבחינת האחוזון הוא שומר על האחוזון שלו. צילום כף יד שבוצע סמוך למועד מדידת הגובה הראה - מעט אירגולרי קרפליה 10 וחצי פלנגיאלי 11 וחצי הוא עדיין לא התחיל בתהליך ההתבגרות. נאמר לנו לחזור בעוד חצי שנה לבדוק LH FSH TESTO במידה ויהי נמוך נבצע תבחין LRH מה בעצם משמעות צילום כף היד לעומת הגיל הכרונולוגי? האם לא כדאי לבצע בדיקת הורמון גדילה ולתת תוספת הורמון גדילה? האם על סמך הנתונים הנ"ל ניתן לדעת לאיזה גובה בערך יגיע (ללא התערבות)? תודה!

1) צילום כף יד אומר לאיזה אחוז מהגובה הסופי הנער הגיע ביום צילום. זאת בתנאי שהגובה נמדד סמוך ליום הצילום. בגיל עצמות 11.5 נער מגיע ל 83% מהגובה הסופי שלו (אם קריאת גיל העצמות נכונה). 2) אם נער גדל בצורה עקבית בתחום הנורמה, ואין לו קומה נמוכה באופן בולט לעומת נתוני הוריו, אין סיבה לבדוק לו הורמון גדילה 3) נער אמור להתבגר בין גיל 9 לגיל 13.5. כך שגם אם לא יהיו סמני התבגרות (גדילת אשכים) בגיל 13, זה עדיין לא יוצא דופן 4) אם אין בעיה מיוחדת והכל תקין בתהליך ההתבגרות בן יכול להוסיף לגובהו עד סוף ההתבגרות כ 28 ס"מ

שלום בני עוד מעט בן 16 לא גבה הרבה במהלך השנה, גובהו כיום 1.60 לפי צילום כף יד מתאים לגילו. האנדוקרינולוגית טוענת שאין צורך במתן הורמון גדילה.. האם תוכל לנבא עוד כמה ס"מ הוא יגבה עד גיל 17? והאם משקה פדיאשור עוזר בגדילה?

בגיל עצמות 16 ובגובה 160 ס"מ, בדרך כלל נשארו עוד כ 3 סנטימטר לגדול. בשלב כזה, אין טיפול שיכול לעשות הרבה. בגיל עצמות 16 לא נותנים הורמון גדילה.

10/04/2021 | 21:56 | מאת: איתי

שלום אני מאוד מוטרד לגבי בני הוא מאוד רזה ונמוך הוא בן שנתיים וחצי שוקל 10.1 גובהו 83 ס״מ היקף ראשו 50 ס״מ לפי מחשבוני התפתחות שבדקתי, הוא נמצא מתחת לאחוזון 3 האם ישנה בעיה בגודלו ובמשקלו? ממה זה יכול לנבוע ? והאם יש בדיקות שתוכל להמליץ עליהם? תודה רבה מראש.

1)גבהו של הבן הוא באופן בולט מתחת לאחוזון 3 2) הנתונים הנדרשים להעריך את נתוני הבן הם: גובה ההורים, משקל לידה ומשך ההריון א) אם משקל הלידה היה נמוך ביחס למשך ההריון חלק מילדים אלה אינם גדלים בתחום הנורמה ב) אם משך ההריון היה קצר מהרגיל, הילד פג , אם הוא לא מתקן את גובהו ומשקלו באופן מתמיד יש לבתצע ברור ג) יש צורך בבדיקת אנדוקרינולוג כדי לברר האם יש לו סימנים המחשידים לתסמונת כלשהיא והאם פרופורציות הגוף שונות מהרגיל, לדוגמא רגליים קצרות 3) נקודה בודדת של משקל וגובה אינה מספקת להערכת גדילה. א) האם הוא גדל על אחוזון קבוע בגובה ובמשקל? האם הוא יורד באחוזון המשקל- יתכן שזו בעיה תזונתית או בעית מעי כגון צליאק האם הוא יורד באחוזון הגובה או גם במשקל?- תיתכן מחלה כללית או הורמונלית רופא ילדים צריך לבדוק את הילד לבחון את כל המדדים שהזכרתי ולצייר את כל גרף המשקל והגובה מהלידה ועד היום. קיימת סכנה בהערכת הנתונים על ידי אדם לא מומחה בנושא. חלק מהתשובות תלויות גיל (לא מצויין בטופס בדיקות המעבדה. לחלק מהבדיקות יש צורך בתנאים מיוחדים למשל בדיקת הורמון גדילה-בדיקה בודדת בבוקר אין לה ערךההורמון נבדק בטסט מיוחד המבוצע באשפוז יום. צריך ידע כדי להעריך את תשובות הבדיקות. באופן כלל מתחילים בברור אצל רופא הילדים הבודק אם אין מחלה סמויה: Glucose, urea, creatinine, Na, K, Ca, Phosphor, Alk. Phosphatase, GOT, GPT, Proteins, Albumin, folic Ac. B12, CRP, blood count, Iron, ferritin, IGF-1 , TSH, FT4, 25-OH-VIT D כדי לא ללכת לכיוונים לא נכונים ולהסיק מסקנות לא נכונות בברור, יש להתחיל בבדיקת רופא ילדים.

שלום בני בן 3 נולד בשבוע 38 ושמר על אחוזון 10-15 מהלידה ועד גיל שנתיים וחצי. מדדתי אותו בבית ואני לא יודעת אם מדדתי טוב אבל אם כן הוא בסביבית 93 סמ.. עדיין נראה נמוך ךיד בני גילו אני 1.70 ובעלי 1.76 רופא הילדים אומר שאין צורך בבירור וכנראה שידביק פער בגיל ההתבגרות אבל אני דואגת ולא בטוחה שזה נכון לחכות. נשלל רק צליאק לא מזמן. בנוסף, לפני חצי שנה ילדתי את אחיו בשבוע 37, נמצא באחוזון 1 ושומר עליו, כלומר גדל באותו קצב אבל לא מדביק פער שוב רופא הילדים לא ממהר לעשות בירור אבל אני ממש לא רגועה שניהם נראים מאוד קטנים לגילם.. במיוחד שאנחנו לא קטנים.. מה המלצתך ?

אם זה משנה, את הגדול הנקתי עד גיל 8 חודשים, מבחינת משקל היה סביב אחוזון 30 גם הקטן על הנקה מלאה ואחוזון המשקל תקין ועלה מהלידה מ 10 ל 17 בלי להתייחס לגובה לדעתי אין בעיה בתזונה, גם הגדול אוכל היטב

למדוד משקל וגובה במקום מהימן- לא בבית אין טעם בדיון על מדידות לא מקצועיות.

09/04/2021 | 08:48 | מאת: שני גולן

אוקי.. המדידה האחרונה רק התבצעה בבית מה לגבי זה שהגדול בנשך שנתיים וחצי באחוזון 15 לפי טיפת חלב? ובן החצי שנה באחוזון 1? לדעתך יש מקום לבדוק?

1) אין שום כוונה להתיחס למדידות ביתיות 2) פני לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים עם כל המדידות כדי לבדוק את התקדמות קו הגדילה.

06/04/2021 | 12:05 | מאת: ד

שלום פרופ', בהמשך לתשובתך על סרנדה והאטה בגדילה- האם מדובר בהאטה אך הילד יגיע למלוא הפוטנציאל בגדילה או שההאטה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך? כולל גובה ומבחינה מינית?

לא סביר בטווח ארוך פגיעה בהתבגרות מינית כתבתי לך על הגדילה בתשובה הקודמת:"לא מצאתי מספיק מידע על טיפול ארוך טווח"

05/04/2021 | 21:33 | מאת: יפעת

ביתי בת שמונה נמוכה לגילה ביצעתי בדיקת דם הורמון גדילה והתוצאה היתה 1.00 לפי מה שקראתי זה נמוך מאד לגילה כמו כן T3 התוצאה היתה גבוהה 6.98 האם לדעתך ביתי צריכה הורמון גדילה?

אם בצעת בדיקת דם חד פעמית להורמון גדילה בקופת חולים, אין לה כל ערך. בדיקת הורמון גדילה מתבצעת בצום באשפוז יום לאחר מתן תרופה המגרה הפרשת הורמון גדילה. לאחר מתן התרופה לוקחים בדיקת דם להורמון גדילה כל 30 דקות במשך 2-3 שעות. לשם הערכת בדיקת בלוטת התריס יש צורך בתשובות TSH ו FT4 לא ניתן לתת תשובה על T3 בלבד

04/04/2021 | 17:39 | מאת: לימור

שלום רב, בני בן 10 כבר שנה מטופל בהורמון גדילה, ע"פ הרופאים ברמב"ם קצב הגדילה שלו תוך כדי טיפול אינו מספק, מדובר בכ4-5 ס"מ במהלך שנת הטיפול. יש לציין כי החוסר בהורמון הוא חלקי להגדרתם. וכי המינון שהוא נוטל כרגע 0.4, כשהיה נוטל עד לפני חודשיים 0.3 לאחר שניסינו להעלות ל0.4 ורמת הסוכר בצום עלתה ל 115 ולכן נאלצנו לרדת ל 0.3, כעת מאחר ועלה במשקל ונכנס לעקומה, שוב מנסים 0.4. כרגע נראה שרמת הסוכר בסדר. לאחר בדיקה גןפנית בפעם הקודמת רשמה הרופאה כי הכל תקין, אין אוושות וכו... וציינה כי הפטמות מעט רחוקות, הפנתה לייעוץ גנטי ושאלה גבי נונאן. מדובר בילד בריא לחלוטין, חכם, בעל פרופורציות בגוף ובפנים, פשוט נמוך. אין שום דמיון לתיאור של תסמונת נונאן. האם בדיקה גנטית היא בילתי נמנעת? לשם מה? הרי הוא בריא... מה התועלת שיפיקו מכך? אשמח לשאול לדעתך בנושא.

מינון הורמון גדילה נקבע לפי המשקל. מינון הורמון גדילה של 0.3 מגר מתאים לילד במשקל 7.5 ק"ג. לא נתת מידע עניני על המטופל: מה תאריך לידה, מה הגובה והמשקל כעת (כולל תאריך מדידה).מה היה תאריך תחילת הטיפול בהורמון גדילה והמשקל והגובה בתחילת הטיפול אם אין לו חוסר בהורמון גדילה ותוך טיפול ערך הסוכר בצום מגיע ל 115 מג\דל לא כדאי לתת הורמון גדילה. חשוב לבדוק בקשר לסוכר גם : HEMOGLOBIN A1C. תסמונת נונאן מחפשים אם מוצאים תוי פנים וסימנים נוספים המופיעים בתסמונת זו- לא בדקתי את הילד, על כן אינני יכול לענות על שאלה זו

06/04/2021 | 13:47 | מאת: לימור

תודה על תשובתך... אפרט: הילד בן 10 וארבעה חודשים. גובה 121 ( מדידה לפני חודשיים) משקל 24 התחלנון טיפול לפני שנה בתחילת הטיפול גובה 116 את המשקל אינני זוכרת. המוגלובין a1c- תקין לאורך כל הדרך, עדכני מאתמול -5.5. הרופאה לא מצאה תווי פנים מחשידים לנונן היא ציינה פנים סימטריות , ללא אוושות, ללא תווים דיסמורפים, ב. תריס שאניה מוגדלת, בטן רכה ופטמות מרוחקות. ישנו חוסר הורמון חלקי. ובבדיקה מאתמול סוכר בצום 93 מינון כעת 0.4 בהורמון. איך לדעתך יש להמשיך לטפל? האם רק פטמות מרוחקות וחוסר תגובה מספקת לטיפול מחשידות לנונאן?

המינון של הורמון גדילה כעת הוא נמוך מאד ועל מינון כזה, לא סביר שתהיה גדילה משמעותית בקשר לנונאן- לא בדקתי את הילד ולכן אינני יכול לענות לך אם את רוצה בקשר לטיפול, פני לאנדוקרינולוג ילדים שיבדוק אותו. יראה את כל גרף הגדילה ואת כל הבדיקות ויוכל לתת לך חוות דעת מסודרת ומלאה

04/04/2021 | 12:16 | מאת: פרחיה

היי דר האם בעקבות ירידה דרמטית בתחלואה חזרת במקרה לקבל במרפאה?

1) לא מבין את השאלה 2) במקרה של חזרת זה לא הפורום המתאים, פני לפורום של רפואת ילדים

03/04/2021 | 22:57 | מאת: מירב

שלום רב, בתי בת 12.1. קיבלה את הוסת הראשונה בגיל 11.3. משקלה - 37 ק"ג וגובהה - 147 ס"מ. לפי צילום כף יד התוצאה היא : גיל עצמות מתאים ל 13 - שנים 6 חודשים מה פירוש תוצאת הבדיקה? האם נכונה האמירה שבנות גובהות עד חצי שנה מיום קבלת המחזור הראשון או שיש סיכוי שעוד תצמח לגובה? תודה מראש

לאחר קבלת מחזור בנות נמוכות גדלות עוד 4-6 ס"מ. לפי טבלאות בגיל עצמות 13.5 שנים בת מגיעה ל 97.5מהגובה הסופי שתי צורות החישוב אינן מדויקות. זה חישוב ממוצע בשתי השיטות

שלום ד"ר, נער בגיל 13 מטופל כ-3 שנים בסרנדה, זאת לאחר אשפוז ומצב מסובך מאוד שהיה לפני כן (פריזמה החמירה את מצבו). ניסינו בהתוויה רפואית להוריד אך לא ניתן, שוב נכנס למצב מסוכן. בהתחלה קיבל 150 מ"ג (וגם סרקוול בערב) והיום מקבל 75 מ"ג. הבנתי שהתרופה דורשת אישור מיוחד לילדים (מדוע?) והאם טיפול ממושך בתרופה מילדות ובהמשך בגיל ההתבגרות עלול להפריע להתבגרות, לגדילה ולהתפתחות המינית? (קראתי שהתרופה עלולה לגרום נזק בלתי הפיך מינית). מאוד חוששת, אשמח לתשובה בהקדם. תודה רבה מראש

תואר בתרופות ממשפחה זו האטה בגדילה והתבגרות. לא מצאתי מספיק מידע על טיפול ארוך טווח

01/04/2021 | 10:46 | מאת: מור

פרופ' צדיק שלום, בתי קיבלה את הזריקה הראשונה (3.75 מ"ג) בשריר הישבן. האחות אמרה שניתן להזריק גם בכתף, העיקר שלתוך שריר. האם כך, מותר לקבל דקפפטיל לכתף? במידה וכן, האם צפוי להיות כואב יותר או פחות? (בדומה לכאב הכתף לאחר חיסון קורונה לדוגמא). אודה לתשובתך.

החומר שמזריקים גורם לכאב, לא ידוע לי על הבדל בכאב במקומות שונים ההזרקה היא לתוך השריר בדרך כלל בישבן. אך אפשר לתת לתוך שריר במקומות אחרים

31/03/2021 | 13:49 | מאת: נחום

שלום אין אנדוקרינולוגים מבוגרים שמתעסקים עם גדילה לדעתי. אני מטר 1.73 בן 24 רוצה הורמון גדילה האם אפשר לתת לי? מהו מטר ממוצע?

זה אתר העוסק בילדים בלבד.

30/03/2021 | 20:25 | מאת: מירמיר

ד"ר צדיק שלום, בתי בת 9 ו-7חד'. הופעת מחזור לפני שבועיים. בטיפול זריז של מחלקת אנדו' בתל השומר. הומלץ זריקות של דקפפתיל 3.75 למשך 4 חודשים ובחודש החמישי מתן זריקה לחצי שנה( לאחר צילום כף יד ובדיקות הורמונליות). מספר שאלות: 1. האם ניתן להקדים את הזריקה החצי שנתית בכדי למנוע כאב מיותר או שיש הכרח בפרוטוקול הזה? 2. האם החזה צפוי להתכווץ בעקבות הטיפול? צימצום שיער ערווה? תודה רבה על המענה.

1) לכל מקום יש נוהג אחר לטיפול. אין פרוטוקול קבוע. עליכם לשאול שאלה זו את האנדוקרינולוגים המטפלים בכם 2) השעור נובע ממערכת הורמונים אחרת שאין לדקאפפטיל כל השפעה עליה. טיפול בדקאפפטיל יכול לגרום להקטנת השדיים תוך הטיפול ובדרך כלל לאחר הפסקת הטיפול המשך גדילתן

30/03/2021 | 02:45 | מאת: מעין

שלום וברכה מה זה אומר סידן 14 במקום 10.4? זה מסביר חולשה? בת 16. תודה!!!

רמת סידן (CALCIUM) גבוהה בדם תופעה שאינה שכיחה בילדים. לפני שמבצעים ברור יש לחזור על הבדיקה כדי לוודא שאינה טעות. שלושה מקורות עיקריים ומווסתים את רמת הסידן בדם הם: 1) העצמות 2) הכיליה: מפרישה סידן לצינוריות השתן, אך גם סופגת סידן חזרה מהן 3) ספיגת סידן מהמעי. המווסתים העיקריים של רמת הסידן בדם הם: פאראתירואיד הורמון (PTH) וויטמין D. ויטמין D גורם לעלית הסידן בדם כתוצאה מהשפעתו על הכיליה, העצם והמעי. הורמון הקלציטונין גורם לירידת הסידן בדם, אך השפעתו חלשה. תופעות לוואי היכולות להיות כאשר הסידן גבוה, 15 ומעלה: הופעת הסימנים שונה מאדם לאדם - מערכת העצבים- כאבי ראש, שינויי התנהגות, הזיות, חולשה, רגזנות, בלבול - מערכת העיכול- עצירות והפרעות בפעילות המעי, הסתידויות, כולל בלבלב - כליות אבנים בכליות, ריבוי מתן שתן, ופגיעה בתפקוד הכיליה - כאבים בעצמות - -חולשת שרירים הסיבות לסידן גבוה בדם יכולות להיות שונות- יש צורך לפנות לאנדוקרינולוג לברור. חובה להשלים ברור עד החלטה סופית בקשר לאבחנה חלק מהסיבות לסידן גבוה הן: -פגם גנטי תורשתי בו הסידן גבוה בדם אך רק מעט מופרש בשתן -עודף גדול של סידן בתזונה - הרעלת ויטמין D בגלל מינון גבוה מהרגיל - מתן ויטמין A במנות גבוהות -גידול בבלוטת הפאראתירואיד המיצר PTH - מחלות גידוליות בדיקות ראשוניות לביצוע לשם ברור: urea, creatinine, Na, K, Ca, Mg, Phosphor, Alk. Phosphatase, GOT, GPT, Proteins, Albumin, CRP, blood count, , TSH, FT4, 25-OH-VIT D אולטראסאונד כליות, בדיקת רופא עיניים, ECG

22/03/2021 | 17:54 | מאת: תמי

בני בן 14 מטופל כחמש שנים בהורמון גדילה על רקע iss. בחצי שנה האחרונה ערכי T4 נמוכים (בין 9 ל11) שאר ערכי הבלוטה תקינים. האנדוקרנולוגית ממליצה להתחיל טיפול אלקטרוקסין ולבצע mri ראש. האם יתכן שהT4 יצא מאיזון בגלל טיפול תרופתי כמו הורמון גדילה? האם הפסקת הטיפול תחזיר את הטיירויד לאיזון או שבכל מקרה יצטרכו לאזן תרופתית?

אין זה מידע מלא. כשדנים בבלוטת התריס יש לדעת גם את ערכי ה TSH וגם את ערכי FT4 וגם נוגדנים נגד בלוטת התריס. לכן אינני יודע מה באמת הבעיה של הנער על כן אני יכול לתת לכם תשובה עקרונית לגבי שינוי פעילות בלוטת התריס בעת טיפול בהורמון גדילה. הורמון גדילה אינו פוגע בבלוטת התריס. אם קיימת תת פעילות סמויה של בלוטת התריס (תפקוד גבולי שלה), טיפול בהורמון גדילה חושף את הליקוי הקיים בבלוטת התריס. זאת כיוון שהגוף גדל בונה רקמות והוא זקוק ליתר חומרים. על כן זה מופיע תוך טיפול. הליקוי הזה גם את לא נותנת הורמון גדילה מתבטא יותר מאוחר. הפסקת הטיפול בהורמון גדילה אינה מחזירה את המצב לאחור.

18/03/2021 | 15:20 | מאת: ד42

בן 12.5 גבוה ומלא. רמת התפתחות p1 וגילעצמות 13 קצב גדילה רגיל ולא מהיר של גיל ההתבגרות. החל כעת קרי לילה. האם יכול להיות שלא יקפוץ לגובה אם החל לו קרי לילה ובעצם התבגר? פספס את שלב קצב הגדילה המהיר של גיל ההתבגרות?

גיל ההתבגרות הוא מושג פופולרי, לא רפואי אינו אומר הרבה וגורם לטעות בתפישת המצב.. התבגרות תקינה יכולה להתחיל בבן בין גיל 9 לגיל 13.5. הביטוי הגופני להתבגרות בן היא גדילת נפח האשכים. האנדוקרינולוג הבודק את הנער, צריך לציין בסיכום מה נפח האשכים.לא נתת לי שום מידע על כך. יתכן והוא לא החל להתבגר ועל כן אינך רואה שיפור בקצב הגדילה. צריך לראות אתגרף הגובה כדי לדעת במדוייק. בעת ההתבגרות כאשר נפח האשכים גדל מספיק, יצור ההורמון הגברי טסטוסטרון הולך ועולה. הטסטוסטרון גורם לעליה ביצור הורמון גדילה והשילוב של גורמים אלה גורם לעליה בקצב הגדילה. נראה לי שאין לך מידע מספיק על התבגרותו. מידע מלא על ההתבגרות נותנים: נפח אשכים, רמת ההורמונים: LH FSH TESTOSTERONE. (שיעור מיני אינו קנה מידה)

שלום, הבן שלי בן 16 גובהו 1.57 הרופא המלי. על מתן גנוטרופין 29 גרם למרות שלא קיימת אצלו בעיה של חוסר בהורמון. אני מאוד מתלבטת ומפחדת מהשלכות עתידיות של ההורמון. האם במצבים כאלה ממומלץ לתת הורמון למרות שלק קיים חוסר בגוף? בברכה אורלי

1) אין דבר כזה 29 גרם.זה מתאים לבן אדם במשקל 730 קילוגרם. 2) חסרים נתונים מעשיים כדי לייעץ לך: מה גיל העצמות שלו? מה כתוב על ההתבגרות שלו?

תודה על התיחסותך מצויין שגיל העצמות בגיל 16 מתאים ל-14 ואף יותר משקלו-40 ק"ג בקשר להורמון הרופא המליץ ל-GENOTROPIN GQ 2 MG

בגיל עצמות 16 לא נותנים הורמון גדילה, אין תועלת בגיל עצמות 15 נותרו בסביבות %3 להוסיף לגובה כלומר להגיע ל 162 בערך בגיל עצמות 14 נותרו עוד 7% להוסיף לגובה כלומר להגיע ל 167 בערך. אם את אומרת שגיל העצמות מעל 14 אולי יגיע ל 165. מתן הורמון גדילה יתכן ויתן לו תוספת של עוד כ 3 סנטימטר. ההחלטה אם לתת לו היא שלך. הוא לא צריך את ההורמון מסיבה בריאותית, אלא כדי להוסיף גובה

10/03/2021 | 20:17 | מאת: לילך

שלום למומחה. בני בן ה12 גבה רק מעט סנטימטרים בשנה האחרונה, כבר שנה לא היינו צריכים לקנות לו בגדים חדשים כי הישנים עדיין טובים עליו. האם צריך לבדוק אותו?

מעט סנטימטרים בשנה זה לא מידע. גם מידת בגדים אינה מדד טוב. יש לפנות לאנדוקרינולוג ילדים שיוודא כמה סנטימטרים הוא גדל בשנה, שיוודא את מצב התבגרותו ויוודא מה גיל העצמות שלומה גיל

כאשר יש בעיית גדילה=הוכיחו שקצב הגדילה מתחת לנורמה, 1) רופא הילדים צריך לבדוק' אותו בדיקה גופנית כללית 2) רופא הילדים בודק האם יש מחלה כללית סמויה ומבצע לשם כך בדיקות: ספירה, CRP, תפקודי כבד, כליות, חלבוני הדם, סידן, זרחן, נתרן, אשלגן, ברזל, בדיקה לצליאק,תפקוד בלוטת התריס, גורם גדילה -IGF,בדיקת שתן ועוד

10/03/2021 | 20:15 | מאת: אורית

יש לי ילדה בת 7 שיורדת באחוזון הגובה מה כדאי לבדוק?

כאשר יש ירידת אחוזון גובהיש לוודא: 1) האם יש ירידת אחוזון משקל א) תזונה לאר מספקת. ב) מחלת מעי כגון צליאק 2) איזושהיא מחלה כללית סמויה. יש לפנות לרופא ילדים תחילה לבצוע בדיקות אלה

10/03/2021 | 20:14 | מאת: לימור

יש לי ילד בן 6 באחוזון 3 הוא גדל על אחוזון זה זה כל הזמן. מה אפשר לעשות יש פרסומת באינטרנט ובכל בעיתונים על שייקים שמגדילים את הילד איזה שייק כדאי לבחור?

שייקים כאלה מתאימים רק לילדים שאחוזון משקלם נמוך מאד לעומת אחוזון הגובה. כאשר מעריכים את המצב בודקים האם אחוזון הגובה של הילד נמוך מאחוזון הגובה המשפחתי בודקים גם את גיל העצמות ולפי נתונים אלה מחליטים על ההמשך

09/03/2021 | 16:52 | מאת: מודאגת

שלום! בני בן 14, במעקב גדילה מגיל קטן בגלל גובה באחוזון 3 עקבי . תוצאות כל הבדיקות לאורך השנים, כולל הורמון גדילה שנעשה באשפוז יום תקינות (רק גיל עצמות לפי צילום כף יד נמוך בשנה-שנה וחצי) , אז כעת רק מעקב אחרי גובה והתפתחות מינית שגרתית. שאלתי היא האם החיסון נגד קורונה (כשיהיה רלוונטי לגיל הזה) עלול לפגוע בהמשך הגדילה. ברור לי שהחיסון חדש יחסית, אבל ממה שידוע על המנגנון שלו, האם הוא בטוח לעניין הגדילה? תודה רבה מראש

לא מוכר שום מנגנון של החיסון הפוגע בגדילה. בעולם ממשיכים לתת הורמון גדילה במי שמקבל חיסון. וגם לא הגבילו את מתן החיסון בילדים עם בעיות גדילה

06/03/2021 | 11:39 | מאת: שלי

שלום, הבן שלי בן שנה וחצי. כשנולד היה בערך אחוזון 30 בגובה ועם הזמן ירד ושמר על אחוזונים מאוד נמוכים- 20, 6, 4 עלה ל7 ועכשיו ירד ל1. מבחינת משקל הכל תקין. רופא ילדים הפנה לבדיקות דם ונראה שהכל די בטווח הנורמה. הערך של igf1 יצא 4.02. רציתי לשאול מה זה אומר?

1) זה לא הבדיקה שתחליט על האבחנה. עלייל לפנות עם כל נתוני הגדילה והבדירות לאנדוקרינולוג ילדים 2) התוצאה נמוכה. תוצאה נמוכה בגיל זה יכולה להיות מסיבות שונות למשל חסר בתזונה-דיאטנית יכולה לבדוק זאת 2) הורמון גדילה נמוך 3) בגיל זה הבדיקה לא תמיד אמינה על כן פני לאנדוקרינולוג ילדים

04/03/2021 | 23:02 | מאת: אסתר

פרופ' צדיק שלום, לפני מס' חודשים עזרת לי בפורום בעצותיך, ובזכותך הייתה לי אבחנה מהירה ומדוייקת לגבי המחלה שבתי סובלת ממנה. אין לי מילים לתאר עד כמה אני מודה לך על העזרה שהגשת לי בפורום, בלי כל תמורה. חסכת לילדה שלי בדיקות מיותרות, ולי התרוצצויות וצער בשל אי הוודאות. אחרי שיחות עם חולים אחרים, אני מבינה עד כמה האבחנה המהירה לא טריוויאלית, וכי יש אנשים שמסתובבים שנים עד לאבחון. יש לשתינו, לי ולילדתי, מזל גדול שנתקלתי בפורום של איש מקצוע ואדם טוב כמוך. תודה רבה!

תודה על המילים החמות איחולי בריאות שלמה פרופ' צבי צדיק

04/03/2021 | 22:30 | מאת: אסתר

שלום רב פרופסור צדיק. ביתי בת 14+ מקבלת הורמון גדילה מגיל 4 לערך. קופ"ח לא מאשרת יותר את הטיפול בטענה שמאחר וגיל העצמות תואם לגיל שלה. קצב הגדילה שלה הוא יותר מי 2 ס"מ לשנה. לביתי יש חוסר בהורמון גדילה.האם קופת חולים יכולה לשלוח לה את הזכות להמשך הטיפול רק בגלל גיל עצמות שתואם לגיל 14.וכאמור קצב הגדילה הוא יותר מ- 2 ס"מ לשנה?? אודה לתשובתך בברכה

כאשר קצב הגדילה גדול מ 2 ס"מ לשנה, אני ממשיך טיפול בהורמון גדילה. הגוף זקוק להורמון גדילה בתקופת הגדילה לשם הכנסת סידן לעצם בנית חלבון ועוד. אמנם כתוב בהוראות הטיפול שתנאי הפסקת הטיפול בהורמון גדילה הם: גיל עצמות 14 וקצב גדילה פחות מ 2 ס"מ לשנה. אך לקופות חולים שונות יש החלטות שונות

04/03/2021 | 15:36 | מאת: דניאל

שלום, האם שיעור יתר לבת שנתיים (כתפיים, גב, מצח, שפם וכו) אמור להדליק נורה אדומה כאשר ההורים אינם שעירים? מסמן בעיה הורמונלית? האם עוד יש סיכוי שינשור? נולדה בשבוע 36+6 התפתחות תקינה במהלך כל ההריון הוזרק פרוגרסטרון לאם. תודה

שעור כזה יכול להיות גם בילדים (בנים ובנות) שהאם לא קבלה כל טיפול בהריון. צריך לקחת אותה לבדיקת אנדוקרינולוג ילדים. לא ניתן לנחש דרך האינטרנט

01/03/2021 | 01:37 | מאת: מיקה

שלום וברכה, בני בן 13 בגובה 148, לא התחיל להתפתח מינית, צילום כף היד שלו מראה על גיל עצמות תואם לגיל כרונולוגי, אני בגובה 160 ואביו 186, מאחר והוא יחסית נמוך רציתי לברר האם יש צורך לעקוב אצל אנדוקרינולוג לגבי הגובה שלו? האם על סמך הנתונים הנ"ל ניתן לדעת לאיזה גובה יגיע?

1) מותר לא להתחיל להתבגר עד גיל 13.5. לאחר גיל 13.5 אם לא הופיע התבגרות יש צורך בברור ע"י אנדוקרינולוג ילדים 2) אמינות חישוב הגובה הסופי תלויה בכך שלנער אין כל בעיה נוספת. א) אם אחוזון המשקל והגובה מתקדמים באופן עקבי, ניתן לחשב ב) אינני מכיר אף אנדוקרינולוג ילדים מנוסה שמחליט על גיל העצמות והחישובים מבלי שראה את הצילום ממש. ב-50% לפחות התשובה המודפסת אינה נותנת מידע מספק

28/02/2021 | 10:47 | מאת: דנה

בתי בת 12 וחצי וקיבלה מחזור בגיל 11 וחצי. היא גבוהה לגילה -1.65 סמ אולם יש לה חזה של ילדה בת 10 ללא שום התפתחות מעבר לניצנים . לאחרונה רופאת הנשים העלתה שיש לה שחלות פוליציסטיות. האם שני הדברים קשורים? האם זה דורש בירור אנדוקרינולוגי?

שחלות פוליציסטיות גורמות לשינויים הורמונליים שונים. חובה להיות במעקב אנדוקרינולוג ילדים עליו לראות את האולטראסאונד שעל סך בדיקה זו נקבעה האבחנה. כמו כן על אנדוקרינולוג לבקש השלמת בדיקות הורמונליות אם אין כל בעיה אחרת , לרוב החזה ממשיך לגדול בגיל מאוחר יותר

03/03/2021 | 12:44 | מאת: דנה

תוגה על התשובה. מלבד אולטרסאונד ובדיקת פרופיל הורמונלי שבתי כבר עשתה, האם כדאי להכין עוד בדיקות.לקראת המפגש עם אנדוקרינולוג ילדים?

צילום כף יד לגיל עצמות

28/02/2021 | 09:51 | מאת: נחום

שלום פעם הייתה עונה לי לכל שאלה ולא שולח לפורום של מבוגרים Fsh תוצאה תוצאה0.7 IU/L טסטוסטרון 11.43 nnoml אין לי זקפה בפורום מבוגרים לא קיבלתי תשובה

זה אתר של ילדים ונוער ואין כל סיבה לדון בבעיות של מבוגרים עליך לפנות ליעוץ במכון לפוריות הגבר. מכון מעולה מצוי בביהח איכילוב

בקרוב יודיעו גם לנו על החזרת העט זומקטון עקב recall אך לא ברור לי , קיבלנו מרשם חדש לנורדיפלקס האם זו אותה תרופה או בגלל שאלה חברות שונות התרופה היא שונה ורק העט שונה? כי עד כה הסתדרנו בלי שום תופעות לוואי. בתקווה שהתרופה היא אותה תרופה אז אין לנו שום בעיה להתחיל משהו אחר חוץ מהעובדה שזה הפעם יהיה עם מחט.

שני ההורמוני הגדילה המצויים כעת בארץ הם של חברת נובו-נורדיסק, החומר-נורדיפלקס ושל חברת פייזר, החומר גנוטרופין-גו קויק= genotropin-goquick לשני הורמונים אלה הרכב מדוייק וזהה לזה של זומקטון. הפעילות והיעילות של כולם זהה וגם תופעות הלוואי זהות וגם המינון היומי זהה במעבר מתוצרת אחת של הורמון גדילה לתוצרת אחרת. לכל הורמון יש מזרק מיוחד שלו. כיוון שחברת פרינג הודיע שהמזרק שלה מסוכן ויכול לגרום לפציעה, חובה להחליף להומון אחר שלו יש מזרק אחר בהצלחה

24/02/2021 | 19:24 | מאת: יעל

בתי בת 9 ו 9 חודשים 1.26 מ' שוקלת 24 קילו, בתשעה חודשים האחרונים גבהה רק 3 ס"מ. בבדיקת עצמות התוצאה 10 שנים. אני 1.60 מ' בעלי 1.71. האם יש מקום לבדיקות נוספות? ועד איזה גיל יש לה לגבוה עוד?

1) ממדידה אחת לא מסיקים מסקנות. יש למדוד שוב בצורה נכונה כדי לוודא שאין טעות 2) גיל עצמות קרוב לגיל הוא נורמלי 3) סיום הגדילה לא תלוי בגיל אלא במהירות ההתבגרות. לאחר גיל עצמות 14 אין גדילה רבה

23/02/2021 | 01:43 | מאת: שלי

שלום, בני נולד ב 26.1 שבוע 39 משקל 4 קילו, קיבלנו תשובה מהסקר יילודים על חריגה בבדיקת בלוטת התריס. Tsh-20 הורמונים t4 ו t3 תקין. חזרנו על הבדיקה לאחר 10 ימים יצא tsh-50 T3 t4- תקין. נוגדנים אין. הבדיקות שלי לבלוטת התריס תקינות, התינוק קיבל טיפול באלטרוקסין 8 טיפות ליום כרגע מטופל 16 ימים, חזרנו אתמול על הבדיקה. קיבלנו היום תשובות: Tsh-0.16 ,T3-8.5, T4-33 האם 8 טיפות נחשב כמינון נמוך בכללי? האם צריך לרדת במינון ולכמה מומלץ? האם יכול להיות שמדובר בתת פעילות שהייתה לאחר לידה וחלפה?

לאחר 10 ימים יצא tsh-50 T3 t4- תקין. אם TSH היה 50 זה לא תקין אלא תת פעילות של בלוטת התריס שאם לא מטפלים בה נגרם נזק למוח שיכול להגיע לפיגור שכלי. את לא משנה מינון ולא מתיעצת באינטרנט, רק אנדוקרינולוג ילדים רשאי להשגיח על כך. מטרת הטיפול לגרום ש FT4 ו TSH יהיו בנורמה. אם הטיפול גורם שהכל הנורמה, סימן שהטיפול מתאים. פלי לאנדוקרינולוג ילדים שמטפל בו ועל תסכני את הילד

01/03/2021 | 01:25 | מאת: שלי

תודה רבה לך על המענה. היום חזרנו שוב על בדיקת הדם לאחר שבוע ימים מהבדיקה הקודמת שהראתה (tsh-0.14, t4-33) והפחתת המינון בחצי ל 4 טיפות כמובן בהמלצת הרופא. התוצאות היום לאחר שבוע- tsh-0.77 T4-22.1. ה t3-8.1 (בדיקות בוצעו בכללית) האם התוצאות תקינות לתינוק בן חודש? האם הטיפול מתאים? או שtsh עדיין נחשב נמוך לתינוק? אודה לעזרתך

23/02/2021 | 01:42 | מאת: שלי

שלום, בני נולד ב 26.1 שבוע 39 משקל 4 קילו, קיבלנו תשובה מהסקר יילודים על חריגה בבדיקת בלוטת התריס. Tsh-20 הורמונים t4 ו t3 תקין. חזרנו על הבדיקה לאחר 10 ימים יצא tsh-50 T3 t4- תקין. נוגדנים אין. הבדיקות שלי לבלוטת התריס תקינות, התינוק קיבל טיפול באלטרוקסין 8 טיפות ליום כרגע מטופל 16 ימים, חזרנו אתמול על הבדיקה. קיבלנו היום תשובות: Tsh-0.16 ,T3-8.5, T4-33 האם 8 טיפות נחשב כמינון נמוך בכללי? האם צריך לרדת במינון ולכמה מומלץ? האם יכול להיות שמדובר בתת פעילות שהייתה לאחר לידה וחלפה?

תת פעילות של בלוטת התריס בלידה אינה דבר חולף. התערבות של מישהו לא מומחה בנושא מסכנת את הילד המחשבה שלך על מינון טיפול נמוך או לא נמוך נובעת מחוסר ידע. מינון מתאים הוא מינון הגורם ל TSH להיות בתחום הנורמה ואצל ילדים שונים הוא שונה.

01/03/2021 | 01:48 | מאת: שלי

תודה. מה הכוונה שתת פעילות בלידה אינה דבר חולף? לא יכול להיות שהייתה עלייה של tsh לאחר לידה ואז חוזר להיות תקין? הרופא המטפל אמר לנו הפוך שלרב התינוקות זה מצב חולף בסביבות גיל שנתיים שלוש כמובן ציין שלא מתחייב.

פני לאנדוקרינולוג ילדים המידע שלך שגוי וחבל סתם לדון באינטרנט

22/02/2021 | 19:57 | מאת: מלי

שלום. הבת שלי מטופלת בהורמון גדילה מקבלת 1.5מ ג נשלחנו לעשות בדיקות דם והיום גיליתי שהigf1 מאוד מאוד גבוה לגילה 620. הרופאת משפחה שטיפלה בה עד עכשיו עזבה התור הבא שלנו לאנדוקרינולוג רק בעוד 4 חודשים. אני בלחץ ולא יודעת מה לעשות. אשמח לעזרה. תודה

כאשר IGF גבוה מעל תחום הנורמה, יש להפחית את מינון הורמון גדילה. עלייך להתקשר טלפונית כעת לאנדוקרינולוג שלכם ולדבר איתו אינני יכול לתת הוראות טיפול לנערה שאינני מטפל בה ואינני מכיר את כל הנתונים שלה ואת סיבת הטיפול

21/02/2021 | 12:06 | מאת: דנה

שלום לאור השמנה ושיעור פלומתי באיזור האשכים נעשו לבני בדיקות הורמנליות לפני כחודשיים שהיה בין 3 וחצי חודשים היום הוא בן 5 וחצי חודשים הבדיקות ההורמנליות יצאו תקינות חוץ מ 2 שיצאו אחת גבולית ואחת גבוהה להלן התוצאות ה ANDROSTENEDIONE 3.3 Lh 3.9 Tsh3.97 Fsh 1.8 TESTOSTERONE- Total 7.98 13.2- T4 free DHEA SULPHATE 0.7 ואלו 2 בדיקות ואלה הבדיקות שיצאו גבוליות.מה זה אומר ומה עושים מכאן? זה מראה על בעיה גנטית ? איך מטפלים ומה עושים איזה בירור צריך לעשות 17 Oh PROGESTERONE שיצא ברף העליון של הנורמה ונדבק פעמים 14.2 תודה על המענה אמא מודאגת וחרדה לבן שלה שם הבדיקה 11-DEOXYCORTISOL (S שיצא 27.5

מישהוא שלח אותך לבצע את הבדיקות האלה. לא את צריכה לעשות משהו ולא את צריכה לקבל הוראות טיפול. יש חשד לפגם בפעילות יותרת הכיליה. אנדוקרינולוג צריך להשלים את הבדיקות ורק לאחר מכן מחליטים על טיפול. בילד כזה צריך לבדוק את צורת גדילתו,את גיל העצמות, האם יש האצה בגדילה, לבדוק לחץ דם, לבדוק נתרן ואשלגן בדם ואת הקורטיזול בדם ועוד. פ ני בהקדם לאנדוקרינולוג ילדים

07/03/2021 | 16:19 | מאת: דנה

הי.. כפי שאמרת לי לפנות בהקדם לאנדוקרינלוג .. פניתי ומשם שלחו אותנו למיון דחוף לטסט קורטיזול שיצא תקין וזה לא משהו מסכן חיים ונולד ובדיקות דם של אלקרליטים ואשלגן לקחו וזהו ומפה לא סיפקו לי תשובות והבירור הסתיים.. צריך לעשות עוד בדיקות לבדוק למה הערכים האלו גבוהים?

19/02/2021 | 06:30 | מאת: נטלי קלפה

קוראים לי נטלי מאשדוד בעבר שהייתי ילדה הייתי מטופלת אצלך בבית חולים קפלן אני נוטלת אידרוקורטיזון קבוע השאלה שלי היא 1 האם יכול להיות שכתוצאה מהקורטיזונים כל מכה קטנה יש לי סימן כחול בגוף 2 האם יש קשר בין נטילת הכדורים לגוש בפרוציסטי בשד ראתי באינטרנט שהגוש הוא גוש הורמונלי

מינון הסטרואידים בטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל כאשר ניתן במינון המומלץ הוא אינו גבוה ומתאים למינון שאדם רגיל צריך לייצר. כאשר נותנים מינון מתאים אין כל תופעות לוואי. בקשר לגוש בשד. התופעה שאת מתארת מופיעה גם בנשים ללא כל טיפול. ואינה קשורה לבעיה הרפואית שלך. עלייך להתיעץ עם כירורג שד

19/02/2021 | 00:07 | מאת: ר

שלום, בני בן 10.5. גובה 128 שוקל 24 קילו. נבדק בקלונידין ונמצא חסר מלא, עברנו בדיקה שניה בארגנין ואלו התוצאות אשמח לשמוע הסבר לתוצאה, מתוך קריאה בגוגל נראה גם בבדיקה זו חסר מוחלט: זמן 0:-1.37mcg/l זמן 30: 0.5 זמן 60: 0.17 זמן 90: 0.095 זמן 120: 0.1

כשואלים שאלה חובה לכתוב משפטים מלאים וברורים. כתבת:" עברנו בדיקה שניה בארגנין ואלו התוצאות:" לא כתבת של מה. אם התכונת להורמון גדילה הערכים נמוכים מהנורמה. תוצאת שיא מתחת ל 7.5 מיקרוגרם\ליטר היא נמוכה ומדובר בחוסר בהורמון גדילה

16/02/2021 | 22:24 | מאת: סמדר

הבדיקה COMPOUND S 60' תוצאה 17.2 nmol/L מה אומרת התוצאה??

16/02/2021 | 22:35 | מאת: סמדר

COMPOUND S 0' תוצאה 10.70 תוצאה לעומת טווח הנורמה זה החלק השני של הבדיקה

בדיקהשנועדה לבדוק האם יש פגם בפעילות בלוטת יותרת הכיליה מסוג 11 הידרוקסילז. התשובה היא בתחום הנורמה, כלומר, אם זה השיא הכי גבוה של הבדיקה-הוא תקין.

ממש לא נכון זמן 0 הוא החלק הראשון של הבדיקה. בבדיקה בודקים אם השיא הכי גבוה הוא מתחת ל20 ואז השיא של חומר זה הוא תקין. בדרך כלל בטסט זה בודקים גם דברים אחרים שעליהם אין לי מידע אםם יש בהם בעיה

ערך מתחת ל20 של חומר זה בטסט היא תקינה