פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

15928 הודעות
14687 תשובות מומחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם
24/02/2021 | 19:24 | מאת: יעל

בתי בת 9 ו 9 חודשים 1.26 מ' שוקלת 24 קילו, בתשעה חודשים האחרונים גבהה רק 3 ס"מ. בבדיקת עצמות התוצאה 10 שנים. אני 1.60 מ' בעלי 1.71. האם יש מקום לבדיקות נוספות? ועד איזה גיל יש לה לגבוה עוד?

1) ממדידה אחת לא מסיקים מסקנות. יש למדוד שוב בצורה נכונה כדי לוודא שאין טעות 2) גיל עצמות קרוב לגיל הוא נורמלי 3) סיום הגדילה לא תלוי בגיל אלא במהירות ההתבגרות. לאחר גיל עצמות 14 אין גדילה רבה

23/02/2021 | 01:43 | מאת: שלי

שלום, בני נולד ב 26.1 שבוע 39 משקל 4 קילו, קיבלנו תשובה מהסקר יילודים על חריגה בבדיקת בלוטת התריס. Tsh-20 הורמונים t4 ו t3 תקין. חזרנו על הבדיקה לאחר 10 ימים יצא tsh-50 T3 t4- תקין. נוגדנים אין. הבדיקות שלי לבלוטת התריס תקינות, התינוק קיבל טיפול באלטרוקסין 8 טיפות ליום כרגע מטופל 16 ימים, חזרנו אתמול על הבדיקה. קיבלנו היום תשובות: Tsh-0.16 ,T3-8.5, T4-33 האם 8 טיפות נחשב כמינון נמוך בכללי? האם צריך לרדת במינון ולכמה מומלץ? האם יכול להיות שמדובר בתת פעילות שהייתה לאחר לידה וחלפה?

לאחר 10 ימים יצא tsh-50 T3 t4- תקין. אם TSH היה 50 זה לא תקין אלא תת פעילות של בלוטת התריס שאם לא מטפלים בה נגרם נזק למוח שיכול להגיע לפיגור שכלי. את לא משנה מינון ולא מתיעצת באינטרנט, רק אנדוקרינולוג ילדים רשאי להשגיח על כך. מטרת הטיפול לגרום ש FT4 ו TSH יהיו בנורמה. אם הטיפול גורם שהכל הנורמה, סימן שהטיפול מתאים. פלי לאנדוקרינולוג ילדים שמטפל בו ועל תסכני את הילד

23/02/2021 | 01:42 | מאת: שלי

שלום, בני נולד ב 26.1 שבוע 39 משקל 4 קילו, קיבלנו תשובה מהסקר יילודים על חריגה בבדיקת בלוטת התריס. Tsh-20 הורמונים t4 ו t3 תקין. חזרנו על הבדיקה לאחר 10 ימים יצא tsh-50 T3 t4- תקין. נוגדנים אין. הבדיקות שלי לבלוטת התריס תקינות, התינוק קיבל טיפול באלטרוקסין 8 טיפות ליום כרגע מטופל 16 ימים, חזרנו אתמול על הבדיקה. קיבלנו היום תשובות: Tsh-0.16 ,T3-8.5, T4-33 האם 8 טיפות נחשב כמינון נמוך בכללי? האם צריך לרדת במינון ולכמה מומלץ? האם יכול להיות שמדובר בתת פעילות שהייתה לאחר לידה וחלפה?

תת פעילות של בלוטת התריס בלידה אינה דבר חולף. התערבות של מישהו לא מומחה בנושא מסכנת את הילד המחשבה שלך על מינון טיפול נמוך או לא נמוך נובעת מחוסר ידע. מינון מתאים הוא מינון הגורם ל TSH להיות בתחום הנורמה ואצל ילדים שונים הוא שונה.

22/02/2021 | 19:57 | מאת: מלי

שלום. הבת שלי מטופלת בהורמון גדילה מקבלת 1.5מ ג נשלחנו לעשות בדיקות דם והיום גיליתי שהigf1 מאוד מאוד גבוה לגילה 620. הרופאת משפחה שטיפלה בה עד עכשיו עזבה התור הבא שלנו לאנדוקרינולוג רק בעוד 4 חודשים. אני בלחץ ולא יודעת מה לעשות. אשמח לעזרה. תודה

כאשר IGF גבוה מעל תחום הנורמה, יש להפחית את מינון הורמון גדילה. עלייך להתקשר טלפונית כעת לאנדוקרינולוג שלכם ולדבר איתו אינני יכול לתת הוראות טיפול לנערה שאינני מטפל בה ואינני מכיר את כל הנתונים שלה ואת סיבת הטיפול

21/02/2021 | 12:06 | מאת: דנה

שלום לאור השמנה ושיעור פלומתי באיזור האשכים נעשו לבני בדיקות הורמנליות לפני כחודשיים שהיה בין 3 וחצי חודשים היום הוא בן 5 וחצי חודשים הבדיקות ההורמנליות יצאו תקינות חוץ מ 2 שיצאו אחת גבולית ואחת גבוהה להלן התוצאות ה ANDROSTENEDIONE 3.3 Lh 3.9 Tsh3.97 Fsh 1.8 TESTOSTERONE- Total 7.98 13.2- T4 free DHEA SULPHATE 0.7 ואלו 2 בדיקות ואלה הבדיקות שיצאו גבוליות.מה זה אומר ומה עושים מכאן? זה מראה על בעיה גנטית ? איך מטפלים ומה עושים איזה בירור צריך לעשות 17 Oh PROGESTERONE שיצא ברף העליון של הנורמה ונדבק פעמים 14.2 תודה על המענה אמא מודאגת וחרדה לבן שלה שם הבדיקה 11-DEOXYCORTISOL (S שיצא 27.5

מישהוא שלח אותך לבצע את הבדיקות האלה. לא את צריכה לעשות משהו ולא את צריכה לקבל הוראות טיפול. יש חשד לפגם בפעילות יותרת הכיליה. אנדוקרינולוג צריך להשלים את הבדיקות ורק לאחר מכן מחליטים על טיפול. בילד כזה צריך לבדוק את צורת גדילתו,את גיל העצמות, האם יש האצה בגדילה, לבדוק לחץ דם, לבדוק נתרן ואשלגן בדם ואת הקורטיזול בדם ועוד. פ ני בהקדם לאנדוקרינולוג ילדים

19/02/2021 | 06:30 | מאת: נטלי קלפה

קוראים לי נטלי מאשדוד בעבר שהייתי ילדה הייתי מטופלת אצלך בבית חולים קפלן אני נוטלת אידרוקורטיזון קבוע השאלה שלי היא 1 האם יכול להיות שכתוצאה מהקורטיזונים כל מכה קטנה יש לי סימן כחול בגוף 2 האם יש קשר בין נטילת הכדורים לגוש בפרוציסטי בשד ראתי באינטרנט שהגוש הוא גוש הורמונלי

מינון הסטרואידים בטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל כאשר ניתן במינון המומלץ הוא אינו גבוה ומתאים למינון שאדם רגיל צריך לייצר. כאשר נותנים מינון מתאים אין כל תופעות לוואי. בקשר לגוש בשד. התופעה שאת מתארת מופיעה גם בנשים ללא כל טיפול. ואינה קשורה לבעיה הרפואית שלך. עלייך להתיעץ עם כירורג שד

19/02/2021 | 00:07 | מאת: ר

שלום, בני בן 10.5. גובה 128 שוקל 24 קילו. נבדק בקלונידין ונמצא חסר מלא, עברנו בדיקה שניה בארגנין ואלו התוצאות אשמח לשמוע הסבר לתוצאה, מתוך קריאה בגוגל נראה גם בבדיקה זו חסר מוחלט: זמן 0:-1.37mcg/l זמן 30: 0.5 זמן 60: 0.17 זמן 90: 0.095 זמן 120: 0.1

כשואלים שאלה חובה לכתוב משפטים מלאים וברורים. כתבת:" עברנו בדיקה שניה בארגנין ואלו התוצאות:" לא כתבת של מה. אם התכונת להורמון גדילה הערכים נמוכים מהנורמה. תוצאת שיא מתחת ל 7.5 מיקרוגרם\ליטר היא נמוכה ומדובר בחוסר בהורמון גדילה

16/02/2021 | 22:24 | מאת: סמדר

הבדיקה COMPOUND S 60' תוצאה 17.2 nmol/L מה אומרת התוצאה??

16/02/2021 | 22:35 | מאת: סמדר

COMPOUND S 0' תוצאה 10.70 תוצאה לעומת טווח הנורמה זה החלק השני של הבדיקה

בדיקהשנועדה לבדוק האם יש פגם בפעילות בלוטת יותרת הכיליה מסוג 11 הידרוקסילז. התשובה היא בתחום הנורמה, כלומר, אם זה השיא הכי גבוה של הבדיקה-הוא תקין.

ממש לא נכון זמן 0 הוא החלק הראשון של הבדיקה. בבדיקה בודקים אם השיא הכי גבוה הוא מתחת ל20 ואז השיא של חומר זה הוא תקין. בדרך כלל בטסט זה בודקים גם דברים אחרים שעליהם אין לי מידע אםם יש בהם בעיה

ערך מתחת ל20 של חומר זה בטסט היא תקינה

13/02/2021 | 12:20 | מאת: נחום

שלום יש לי הפרעות שינה אני לא ישן האם מחסור בשינה פוגע הפשרת הורמון גדילה?

פנה למעבדת שינה , הם בודקים עד כמה הפרעת השינה היא משמעותית ויתנו תשובה על כך מעבר לגיל הגדילה של ילדים הטיפול הוא תחת פיקוחם בלבד

11/02/2021 | 08:06 | מאת: תהאני

שלום רב לבני בן החודשיים ביצענו בדיקת דם לבלוטת התריס שיצא 8.99. התוצאה הייתה בצבע אדום כשהגבול העליון שהגדירו בקופת חולים הינו 6.4. הם ביצעו לו גם t4 שיצא 16.2. האם הערך תקין לגיל שלו?? .הסיבה בגללה ביצענו את הבדיקה היא בגלל כשנולד בדיקת הסקר יצא לא תקינה ועמדה על 30. ביצעו בדיקת סקר חוזרת לאחר 10 ימים מהלידה ויצאה 7. לאחרונה הוא פיתח עצירות וקושי לאכול או אי רצון לאכול מהבקבוק למרות שהוא רעב. הוא היה מוציא את הבקבוק מהפה ובוכה. גם הצואה שלו הינה בצבע ירוק זית- לא יודעת אם זה קשור. יש לציין שהתייעצנו עם רופא ילדים בהכל ונעשתה לו הבדיקה. אשמח לדעתך כמומחה. תודה מראש והמשך שבוע נעים.

בגיל חודשיים 8.99 הוא חורג מתחום הנורמה יש לבצע בדיקה חוזרת של TSH+FT4 ולפנות בהקדם לאנדוקרינולוג ילדים. צבע הצואה ובעיות אכילה אינן קשורות לבלוטת התריס

11/02/2021 | 04:45 | מאת: א

שלום דר בני בן 14 במעקב אנדו מגיל שנתיים בשל גובה ומשקל היה אחוזון 10 עד גיל 7.הופסק מעקב,בגיל11 חשתי ששוב יש שבירה והחל מעקב ואכן אחוזון 3 בשניהם לאט לאט לאט היום כבר אחוזון 5 גובה משקל 10.השבוע הוא אומר לי כי יש נפיחות בפטמה ימין כבר זמן רב,אני איתו כל הזמן והמומה איך לא הבחנתי,אנדו אמר זה כפתור התבגרות ושזה יעבור בסוף ההתבגרוצ אך ראיתי כי מודאג ומדד את המקום כמה פעמים.אמר אם יהיה אדום או נוזל חייב כירורג לניקוז.אולטראסאונד הראה רקמה גלונדרית בימין מאחורי הפטמה bud בגודל1.8*0.7סמ. אקסילה בלוטות לימפה תקינות.בירדס 2 רושם. בשמאל תקין הכל.בירדס1.סיכום מדובר בגניקוסמטיה.ולעשות ברור הורמונלי ואולי גם סונר אשכים.כמובן שהאנדו ראה את זה אבל אמר שבירדס לא שייך אליו.נתן בדיקות הורמנליות אי גי אפ פרולקטין וטיאס אייץ וכללי.כירורג שד אמר גם הורמונלי ורק לאנדו.לא הצלחתי להבין לגבי בירדס עצמו איך לא שייך לאנדו ולא לכירורג.בירדס 2 כתבה שפיר.זא יש ממצא?הנפיחות הזו זה הממצא הרקמה הזו?מודאגת מאד קוראת ומבינה שהרקמה היא אצל נשים בשלב של מחזור וזה מה שמייצר חלב.איך יש את זה לבני?הם לא מסבירים בצורה מובנת כלל הרופאים האלה.לגבי אשכים עשינו לפני 3 ח כי הילד הבחין שאחד גדול יותר ונפול יותר היה תקין ובדיקת אורולוג גם תקינה.האם יש קשר?האם בירדס זה צפיפות שד שמורידה מרגישות הבדיקה או שזה ממצא שפיר כפי שכתבה?לעקוב?האם אומר ש 2 זה משהו שיכול להמאיר ולעלות בדרגת המספרים?האם זה רק כפתור התבגרות כפי שנאמר אז למה רשום 2 כממצא שפיר?אודה לתשובות לא הוסבר לי בצורה שאוכל להבין את כל זה באמת לעומק.תודה מראש מודאגת מאד

את הדברים הכי חשובים לא הזכרת: 1) נפח האשכים 2) רמת טסטוסטרון ואסטרוגן הסבר התופעה: נפיחות מתחת לפטמה בגלל רקמת שד היא ממצא שכיח בהתבגרות. בתהליך ההתבגרות האשכים הולכים וגדלים. האשכים הם בית החרושת ליצור ההורמון הזכרי של הגבר, הטסטוסטרון. חלק מהטסטוסטרון הופך בכל זכר להורמון הנשי אסטרוגן. האסטרוגן גורם להגדלת רקמת השדיים. לעיתים הגדלת השדיים מופיעה בשני הצדדים ולפעמים מופיעה בצד אחד והגדלת צד שני יכולה להופיע אפילו 6 חודשים לאחר מכן. בהתבגרות הבנים יתכן חוסר איזון בין רמת הטסטוסטרון לרמת האסטרוגן ולכן קיימת התופעה . בחצי מהבנים בתקופת ההתבגרות יש הופעת שדיים לעיתים בצורה בולטת מאד ולעיתים בצורה מינימלית. משך הזמן שנשארת רקמת השד היא בין מספר חודשים ולעיתים יותר נדירות שנתיים. לא כל הבדיקות שבוצעו לבן קשורות להופעת השד. למשל גם TSH וגם IGF אינם קשורים לעניין . נדיר שאני מבצע אולטראסאונד כאשר ממששים הגדלת שד בעת תהליך ההתבגרות. האנדוקרינולוג בצע את הבדיקה כדי לשלול סרטן שד המונח BI-RADS 2 ביראד 2 פירושו שאין רקמה סרטנית בשד. לא בדקתי את הנער ואינני יודע למה עלו חששות האנדוקרינולוג. אם יש משהוא חריג בבדיקה שאין לי מידע עליו, אפשר לפנות לאנדוקרינולוג נוסף לבדיקה

19/02/2021 | 15:06 | מאת: א

ראשית תודה פרופ,ראיתי רק עכשיו לא הופיעה לי התראת תגובה.מי שנתן את האולטרא זו ר.הילדים.האנדו נתן לעשות בנוסף לבדיקות הר.ילדים את האיגיאפ תריס ופרולקטין.שלושתם תקינות.טוסטרו אמר לא צריך האנדו בגלל משהו שראה או בדק ואמר תקין.אסטרוג בכלל לא דיבר.הדם השאר יצא עכשיו פרוטאין טוטאל טיפה נמוך גבולי,מחכים לשתן,עושה שתן פעמיין בלילה,זרחן טיפה גהוה גם קרוב לגבולי.אף פעם לא יצא ככה.ויט די 48 למרות שקיבל הרבה זמן אותו עד לפני חודשיים.בקושי יוצא בגלל הקורונה.אבל עדיין קיבל די עד לפני חודשיים.פרטין 6 וחצי תמיד נמוך אצלו חוץ מפעם שעלה ל24 לפני שנתיים.די ופרטין תמיד נמוכים אםלא מקבל די.ברזל קיבל רק שהיה קטן הופסק בגלל כאבי בטן.נפח אשכים עכשיו ימין 12 15 שמאל12 מל.לפני חודשיים 8 10.טאנר 4 שיער בפוביס.שערות בודדות בשחי שמאל.כתב פיטמה מורכבת.מה זה? ואמר שזה כפתור התבגרות כפי שאמרת.כואב לו אם מקבל מכה למשל שם או נוגעים לו חזק.זה טבעי? דואגת בגלל הכל מחכה לתשובתך מה לעשות מה לבקש מהאנדו ור.הילדים?מה דעתך על כל זה פרופס והאן לבדוק טוסטרון ואסטרוגן?ומה עם השאר שיצא לא בנורמה.סטבל מכאב גב בנוסף בשדרה 3 שנים בזמן התכופפות רק.הדמיות הראו בלטים ונאמר שזה תקין שזה לא בלטים.עושה פיסיותרפ.ממתיהה לתשובתך.

יש כאן הרבה שאלות שאחת לא קשורה לשניה ושאלות מתחומים שונים פני לחוות דעת שניה אצל אנדוקרינולוג ילדים נוסף שיוכל גם לבדוק אותו. הנער בתהליך התבגרות והופעת רקמת שד לרוב היא נורמלית לחלוטין אבל צריך לבדוק

22/02/2021 | 12:46 | מאת: א

דר רק הדאגת אותי שאתה אומר עוד חוות דעת האם בכל זאת צריך בדיקות נוספות לנושא הרקמה?או לנושא אחר?אם אפשר בבקשה להנחות אותי מה לבדוק ואני אבקש מהאנדו זה יעזור לי מאד אנחנו בריצות רבות להמון תחומים שנינו ולחפש עוד אנדו ושיהיה טוב זה זמן,אם אפשר להנחות אותי מה לבקש חוץ מבדיקות טוסטרון ואסטרוגן בבקשה

10/02/2021 | 16:46 | מאת: שש

בני בן 9 עבר תסביב אשך של אשך טמיר כשהיה תינוק והאשך נכרת. האשך השני היה בשק האשכים כבר בלידה, לפי בדיקת אורולוגית האשך תקין. לבני יש קול גבוה יחסית לחבריו, האם יש צורך לבדוק זאת או לחכות לגיל ההתבגרות? באיזה גיל מומלץ תוסף טוסטורון במידה ויש חסר?

קול גבוה אינו סימן אבחנתי. אשך אחד המצוי בשק האשכים מהלידה, סיכוי גדול שהוא תקין וסיכוי גדול שהוא מספיק לתהליך התבגרות תקין ופוריות בהמשך. אני כותב סיכוי גדול, כי לכל בן אדם שהאשכים שלו מהלידה בשק, אין בטחון שהוא יהיה פורה. בבנים, תחילת ההתבגרות היא תחילת גדילת האשכים. רק מגודל מסויים הם מתחילים לייצר את ההורמון הגברי טסטוסטרון. המונח גיל ההתבגרות הוא מונח מוטעה כיוון שבכל נער ההתבגרות יכולה להופיע בגיל אחר.ההתבגרות בבנים יכולה להתחיל במקדימים בגיל 9 ובמאחרים בגיל 13.5. אין שוםהגיטון ותועלת בבצוע בדיקת טסטוסטרון לפני שיש התבגרות משמעותית. בנער כזה כדאי להיות במעקב אנדוקרינולוג פעם ב 6 חודשים. האנדוקרינולוג בודק את גודל האשכים. אין צורך בבדיקות דם בתחילת המעקב. אם אין הופעת התבגרות עד גיל 13.5, שוקלים רק אז התערבות בהתבגרות

14/02/2021 | 10:45 | מאת: שש

תודה על התשובה, לבן שלי לאחרונה גדלו מעט שערות שחורות באיזור שק האשכים, בעיקר היכן שהאשך חסר. זה יכול להעיד על חסר בטסטוסטרון?

שער תלוי בהורמונים של בלוטת יותרת הכיליה. אין לכך כל קשר לטסטוסטרון

16/02/2021 | 09:31 | מאת: שש

זה לא מוקדם מידי שיעור מיני בגיל 9 וחצי ללא סימני התבגרות מינית נוספים?

לאחר גיל 9 שנים בבנים, הופעת שעור היא תקינה. הופעת שעור אינה התבגרות התבגרות היא גדילת נפח האשכים וגם היא נורמלית לאחר גיל 9

18/02/2021 | 19:37 | מאת: שש

האם תסביב אשך של אשך טמיר יתכן שפגע בתפקוד האשך שבשק האשכים? נפח האשך היום הוא 13*7*18 מ"מ. הילד בן 9 וחצי

אם האשך קטן משמעותית מהשני יתכן שכן

26/02/2021 | 20:07 | מאת: שש

האשך השני לא קיים, נכרת. האם גודל האשך שציינתי נחשב תקין לילד בן 9 וחצי 18*7*13 מ"מ?

07/02/2021 | 01:00 | מאת: אסתר

שבוע טוב פר, צדיק ביתי בת 14 מקבלת הורמון גדילה עקב חוסר. בצילום אחרון גיל עצמות תואם את הגיל שלה ולכן קופת חולים לא אישרה לי את המשך התרופה.האם זה שלא אישרו זה הגיוני? כי אכן מדובר על ילדה עם חוסר בהורמון גדילה תודה

התנאים להפסקת טיפול בהורמון גדילה הם: 1) קצב גדילה פחות מ 2 ס"מ לשנה 2) גיל עצמות 14. הכלל הכי חשוב הוא קצב הגדילה אם קצב הגדילה מעל 2 ס"מ לשנה, ממשיכים טיפול.

16/02/2021 | 20:41 | מאת: אסתר

תודה על התשובה. הבת שלי בת 14 גיל עצמות היה 14 . ולא מאשרים לנו המשך טיפול הורמון בקופת החולים. בדצמבר 2019 גובה היה 155.5 ס"מ . ושנה לאחר מכן נובמבר 2020 גובה היה 158.3. הילדה גבוהה בכמעט 3 ס"מ בשנה.(כפי שכתבת לי אם הילדה תיגבה ב יותר מ 2 ס"מ בשנה ממשיכים טיפול) האם יש לקופה "זכות" לא לאשר המשך טיפול? לילדה יש חוסר בהורמון גדילה. והאם לדעתך עם נתונים אלה כדאי ל"להלחם" ולהתעקש שיאשרו המשך טיפול?? תודה מראש

שלום דר' בתי בת 10.6 חודשים קיבלה זריקה ראשונה של דקפפטיל דפו 11.25 מ"ג לפני 6 שבועות, בהתוויה של חוסר בשלות רגשית להתמודדות עם מחזור. בשאלתי הקודמת ציינתי שהחזה שלה התחיל לקטון באופן משמעותי וענית לי שזה סימן שהתרופה עובדת. האם החזה אמור להיות שטוח לאחר 3 חודשים מתחילת הטיפול? ומה קורה עם הפסקת הטיפול - החזה יחזור לצמוח ויגיע לגודל כפי שהיה מיועד להיות ללא הטיפול? ועוד שאלה : לפי מה מחליטים אם להמשיך בטיפול או לא לאחר 3 חודשים ראשונים?

1) לאחר הפסקת הטיפול לעיכוב ההתבגרות, ההתבגרות מתחילה להתקדם מחדש , כולל גדילת החזה. 2) הסיבה לטיפול "חוסר בשלות נפשית" היא פסיכולוגית. מפסיקים טיפול כאשר חושבעים שהיא כבר בשלה לכף. לא ממשיכים לאחר גיל עצמות 12.5. לעיתים בחוסר בשלות נפשית בולטת, טיפול פסיכולוגי הוא חיוני

הבן שלי בן 10 גדל על אחוזון 9-10. אני 179 ס"מ האמא 175 שני האחים שלו על אחוזון 60 ו 75 והוא מתוסכל- מה אפשר לעשות?

לא כל הילדים יגיעו לאותו הגובה בסוף הגדילה, למרות "הפוטנציאל המשפחתי" במקרים רבים הנער בריא ואין לו שום חוסר הורמונלחי ושום בעיה בריאותית. אם הוא גדל בצורה עקבית, על אחוזון קבוע בתוך תחום הנורמה, יש לתת לו לחיות בשקט מבלי להציק לו. סיבות להפרש באחוזון הגדילה בין ילדים (אפילו תאומים) יתכן בגלל: 1) בן שמתבגר יותר לאט מהאחרים במשפחה. בהתבגרות גדלים מהר יותר. כשההתבגרות מתחילה מאוחר יותר, גם תקופת הגדילה המהירה מופיעה מאוחר יותר 2) הפרעה תזונתית, יש לשלול מחלת צליאק, בעיה תזונתית מופיעה במיוחד בספורטאים מוציאים הרבה אנרגיה ולא אוכלים מספיק. ספורטאי זקוק ל 15% יותר בתזונה מילד שאינו עוסק בספורט. יתבטא בירידה באחוזון המשקל ובהמשך בירידה באחוזון הגובה וגם באיחור בהתבגרות 3) יתכן שבעיה בריאותית יכולה לגרום למצב זה כגון מחלה סמויה. כדי לשלול זאת מבצעים בדיקות כלליות כגון תפקודי כבד, כליות, חלבוני הדם, ספירה, ברזל, מדדי דלקת כגון CRP ועוד 4) חוסר הורמונלי פחות שכיח מהגורמים הקודמים למשל תת פעילות של בלוטת התריס (בודקים TSH+FT4) או נדיר יותר חוסר בהורמון גדילה את רוב הדברים יכול לבדוק רופא הילדים

04/02/2021 | 16:13 | מאת: ריקי

ביתי בת 7 שנים. איך יודעים אם יש לה התבגרות מוקדמת, מה בודקים ומה הטיפול?

1) הופעת התבגרות בבת היא הופעת ניצני שדיים. בהתבגרות השחלות גדלות ומתחילות לייצר את ההורמון הנשי אסטרוגן שהוא הגורם לגדילת השדיים. 2) הופעת שעור מיני אינה ההתבגרות. השעור הוא בעיקר הורמונים המופרשים ממערכת אחרת, בלוטה קטנה היושבת מעל הכליות והיא יותרת הכיליה. בדרך כלל שני התהליכים מתחילים ביחד, אבל לא תמיד. אם שעור מיני מתחיל מוקדם, אנחנו בוקים פגם בבלוטת יותרת הכילה והטיפול לשם כך, אינו עיכוב ההתבגרות, אלא טיפול אחר לגמרי. תחילןת הופעת התבגרות תקינה היא בין גיל 8 לגיל 12.5. הופעת התבגרות מוקדמת תיתכן בגלל נטיה משפחתית לכך, בחלק מהמשפחות. האפשרויות הגורמות לכך: א) התבגרות מוקדמת אמיתית: מופרשים הורמוני LH ו-FSH מיותרת המוח שגורמים ליצור ההורמון הנשי אסטרוגן הגורם לגדילת השדיים ככל שהגיל מוקדם יותר, חיוני לבצע MRI מוח כדי לברר האם יש גורם ברקמת המוח הגורם לכך ב) אם רק האסטרוגן עולה ולא ה LH ו ה FSH צריך לברר מה גורם ליצור האסטרוגן ומה מקורו ברוב הגדול של מקרי ההתבגרות המוקדמת, בנוסף להופעת השדיים, הגדילה מהירה-עולים באחוזון הגובה. גם גיל העצמות מתקדם. ותיתכן פגיעה בגובה הסופי. הטיפול הוא מתן תרופה (דקאפפטיל) המעכבת את ההתבגרות. ממשיכים אותה עד גיל 10.5 ואז דנים האם להפסיק את התרופה, או שהילדה עדיין אינה בשלה לקבלת מחזור

31/01/2021 | 11:02 | מאת: מרינה

שלום ד"ר פניתי אליך בעבר, פנינו לרופא כי הגודל של איבר מינו של הבן הדאיג אותנו, קיבלנו טיפול פרגנייל 5000 בגיל 8- במשך שלושה חודשים, הילד מיד התחיל לגבוה, האיבר גדל והתחיל גם שיעור באיבר ולכן מיד הפסקנו. בגיל 11 וחצי חזרנו לרופא וביצענו בדיקות, טסט ACTH תקין טסט LHRH- מדגים עליית LH גבוהה מFSH אך לרמה של 2.8, ובבדיקה חוזרת גונדוטרופינים תקינים עם טוסטרון וטוסטרון חופשי בתחום הנורמה התחתון- הרופא טען שהילד נמצא בטרום התבגרות ולכן תקין ושניפגש בעוד חצי שנה, לאחר חצי שנה בגיל 12 וחצי ביקש גיל עצמות וגילנו שהגיל עצמות 15 וחצי (הגובה שלו יחסית נמוך מאוד 154 והבנו שנשאר לו לגבוה מעט מאוד) אין בעיה בהורמון הגדילה, ד"ר אנחנו אבודים מה עוד נשאר לבדוק, גודל האשכים 6-5 סמק-ימין ו8 סמק שמאל, האם זה תואם את הגיל שלו? מה עוד יכל להאיץ את גיל העצמות? איזה עוד בדיקה צריך לבצע? אנחנו מודאגים מאוד שיגיע לסוף ולא יהיה אפשר לעשות כלום בבקשה תעזור לנו,

בגיל עצמות 15.5 נותרו בערך עוד 3% עד הגובה הסופי. אין טיפול יעיל שיבטיח שיפור לגובה הסופי. למשל הורמון גדילה, מפסיקים טיפול כאשר גיל העצמות מגיע ל 16. כלומר, בתקופה קצרה זו הורמון גדילה לא ישנה הרבה. בגיל זה תרופה לעיכוב גיל העצמות אינה יכולה להבטיח שיפור גדול, אפשר לנסות, אבל ספק אם יעזור. פנו לבדיקה של אנדוקרינולוג ילדים נוסף. בלי בדיקה גופנית, לא ניתן להבטיח דבר

01/02/2021 | 10:02 | מאת: מרינה

האם אפשר לפגוש אותך?

פני לאנדוקרינולוג ילדים נוסף בקופת החולים שלך

26/01/2021 | 23:50 | מאת: Reut

אני מעוניינת להיכנס למאגר של תרומת מח עצם. אחת השאלות למועמדים למאגר הנה האם קיבלת טיפול בהורמון גדילה ממקור אנושי. לפני כ-20 שנה טופלתי אצלך בהורמון גדילה אך איני יודעת מאיזה מקור. למיטב הבנתי, שימוש בהורמון גדילה ממקור אנושי היה נהוג עד לשנת 85, האם הטיפול בהורמון בשנים 98-99 שונה בוודאות?

את הורמון הגדילה הסינטטי הכנסתי לארץ בשנת 1986. הייתי בצוות שפתח את הורמון הגדילה הישראלי מתוצרת ביוטכניולוגיה שנקנה לאחר מכן על ידי חברת פרינג ושמו שונה לזומקטון. בית חולים אחד בארץ המשיך לתת הורמון גדילה ממקור הומני מ 1985 התנגדתי לשימוש בהורמון גדילה ממקור אנושי. לאף מטופל שלי לא נתתי הורמון גדילה ממקור הומני. כולם קבלו את הורמון הגדילה הסינטטי שאין איתו בעיה

25/01/2021 | 09:38 | מאת: אלעד דיין

היי, האם דופלר אשכים יכול לאבחן שלבי טאנר והאם 11.4 סמק אשך ימין ו13.4 אשך שמאל נחשב קטן לגבר בן 19?

נפח האשכים בבוגר הוא בין 10.5 ל 21 סמ"ק חשוב יותר רמת הטסטוסטרון של הגבר

23/01/2021 | 19:34 | מאת: ע.א.

פרופ' צדיק היקר, תוכל בבקשה לומר לנו האם תוצאות אלה תקינות לילדה בת 9.5? LH=1.5 FSH=6.5 TSH=2.68 DHEA-S = 1.14 גובה=140 ס"מ משקל= 30 ק"ג עדיין לא עשינו XRAY לגיל עצמות. מבחינה פיזית: שיעור קל מעל הפות. ומעט שיער שחי. נציין כי כולנו במשפחה שעירים (כולל אב, אח, אם, אחות). אחות קיבלה מחזור בגיל 11, אמא בגיל 12. האם יש מקום לשקול התערבות תרופתית כלשהי?

הגובה הוא באחוזון 75- תקין מעל הממוצע. התבגרות מוקדמת היא הופעת ניצני חזה לפני גיל 8 הופעת שעור מיני אחרי גיל 8 היא נורמלית. אם כל הסימנים האלה הופיעו אחרי גיל 8 אינני רואה בעיה אם את פונה ליעוץ לאנדוקרינולוג ילדים, את צריכה פרטים מדוייקים וגם תשובת אסטרדיול ותשובת גיל עצמות

24/01/2021 | 08:04 | מאת: ע.א.

תודה רבה פרופ', עזרת מאוד. מאחל לך בריאות מטיבית. ע.א.

23/01/2021 | 08:39 | מאת: יעל

שלום רב , בתנו בת 10.5 קיבלה זריקה ראשונה של דקפפטיל דפו 11.25 מ"ג לפני כחודש, בהתוויה: חוסר בשלות רגשית להתמודדות עם מחזור. האם תחילת טיפול בגיל זה עלול לפגוע במיצוי הפוטנציאל הגנטי של הגובה ?

לא. אלא אם נותנים אותו כאשר קצב הגדילה יורד לאחר גיל עצמות 12.5

22/01/2021 | 20:49 | מאת: אורית

הי, בתי בת 8 + 7 חודשים. גיל עצמות 11.5. עשינו בדיקות דם וקיבלנו אבחון להתבגרות מינית מרכזית. צפי גובה תקין אך שונה ב-10 ס"מ מהפוטנציאל הגנטי. המלצת הרופאה זריקת דקהפפטיל חודשית חד פעמי על מנת לבדוק תופעות לוואי ולאחר חודש, במידה והכל תקין לעבור לזריקה חצי שנתית. יש לי מספר שאלות: 1. האם תופעות הלוואי במידה ויהיו חולפות לאחר מספר ימים או נמשכות לאורך זמן? מאחר ורוצה מינימום זריקות וכאב לילדה, הייתי רוצה להתחיל ישר מהזריקה החצי שנתית. האם מומלץ? 2. הוסבר לי כי עיקר הטיפול הוא לעכב מחזור בגיל מוקדם. האם העיכוב גם יפגע במיצוי הפוטנציאל הגנטי של הגובה?

1) בילדים רבים התחלתי טיפול בזריקה "החצי שנתית" . זו לא חצי שנתית אלא פעם ב24 שבועות . 2) רצוי לא לתת מעל גיל עצמות של 12.5. אם מפסיקים בזמן מתאים, לפי קצב הגדילה, אין פגיעה בגובה הסופי

21/01/2021 | 01:33 | מאת: מיקי

שלום רב בני בן 9. יחסית גבוה 1.43.שוקל לא מעט 41-אחוזון 95 גובה ומשקל. חכם ומפותח. שעיר בגופו. 1.התחילו לצמוח לו שערות ערווה.ממש מעט אבל התחילה צמיחה.חשוב לציין שהוא די שעיר.האשכים לא גדלו 2.מדי פעם יוצא לו כמו פצע שחור או מוגלתי קטן בבסיס איבר המין שלו-לא קשור אולי לאחד אבל לא מובן.מתקלח יום יום. האם זאתגדילה מוקדמת?יש מה לעשות?אני מפחדת שהוא לא יתפתח או שמשהו לא בסדר איתו. אנא עזרתכם

גיל 9 הוא גבולי לצמיחת שעור מיני. על כן כדאי לבצע צילום כף יד לגיל עצמות ולפנות לבדיקה אצל אנדוקרינולוג

20/01/2021 | 20:35 | מאת: אילון

שלום האם penis erectile dysfunction בגיל צעיר יכולה לפגוע בגדילת איבר המין

מה שפוגע הוא אם יש חוסר בהורמוני מין

22/01/2021 | 13:15 | מאת: אילון

אבל אם יש בעיה בזרימת דם זה יכול לפגוע?

פנה למכון לחקר פוריות, זו המומחיות שלהם

20/01/2021 | 07:23 | מאת: רות

שלום וברכה ביתי בת 5.5 מתחת לאחוזון 3 בגובה ומשקל מצ"ב תוצאות טסט קלונידין האם נצפה חוסר בהורמון גדילה? תודה מראש!

20/01/2021 | 08:49 | מאת: רות

מצ"ב רמת הקורטיזול

אין שוםרמות הורמונים בהודעה שלך. כתבי אותם בשאלה שלך

19/01/2021 | 11:35 | מאת: יעל

שלום דר' בתי קיבלה זריקה ראשונה של דקפפטיל דפו 11.25 מ"ג לפני חודש, בהתוויה: חוסר בשלות רגשית להתמודדות עם מחזור. חלף חודש ועדיין לא היה דימום. האם זה תקין? בנוסף שמתי לב שהחזה שלה פחות בולט ממה שהיה לפני הטיפול. האם התרופה משפיעה גם על התפתחות החזה? תודה רבה

התשובה לכל השאלות היא כן. סימן שהתרופה פועלת

בנוסף, האם היא תמשיך לגבוה כפי שהיה אמור להיות ללא טיפול או שהטיפול גם מעכב את הגדילה לגובה? הגובה שלה היום 141 ס"מ. תודה

עד שלב מסויים גדלים תוך טיפול . מפסיקים אותו אם רואים האטה בגדילה או גיל עצמות 12.5

19/01/2021 | 10:46 | מאת: אייל

יש לי בת שגילה 12 שנים שנמצאת במעקב ובבדיקה האחרונה התגלתה לה רמת פרולקטין של 1096. בעקבות זאת האנדוקטרינולוגית שלה החליטה לתת לה את הכדור DOSTINEX 0.5 MG אחת לשבוע. בהוראות יצרן מצוין משום מה שאסור להשתמש בכדור זה לפני גיל 16 שנים. אשמח לדעת לגבי הסיכונים בנדון והאם בכלל נכון לתת לה את הכדור הזה בניגוד להוראות היצרן. תודה מראש. לילדה בוצעו 2 MRI האחד בתאריך 24/5/2018 עם ממצאי סיכום: ממצא בעל אות נמוך ב-T1 בקדמת האונה הקדמית של ההיפופיזה.האונה הקדמית נראית כולה מעט מוגדלת. הממצא מחשיד לאדנומה. ב-MRI שבוצע שנה אחרי ב-27/5/2019 נמצא: בלוטת יותרת המח מוגדלת(מעט מעל הגבול העליון של הנורמה),יציבה מאז הבדיקה הקודמת.בנוסף, בבדיקת בלוטת תריס שנעשתה ב-24/12/20 נמצא TSH=1.2, PROLACTIN=1067

תופה זו גורמת לירידת יצור הפרולקטין. ולהקטנת גידול המיצר פרולקטין. לא ידוע לי על איסור כזה

16/01/2021 | 09:56 | מאת: קובי

שלום רב, האם יש קשר בין הזרקת הורמונים t3, t4 בשל תת פעילות בלוטת התריס, להתקפים אפילפטים? האם מתן לוותרים כנגד אפילפסיה עלולה להתנגש עם אלטרוקסין ?

T4 ו T3 לא מזריקים נותנים כדורים המכילים T4 מצאתי מאמר אחד בו יש קשר בין לווטרים לרמות נמוכות שלFT4 בחלק מהמטופלים . התיעץ עם אנדוקרינולוג מבוגרים. זה לא האתר המתאים Seizure . 2017 May;48:7-10. doi: 10.1016/j.seizure.2017.03.011. Epub 2017 Mar 19. Effects of antiepileptic drugs on thyroid hormone function in epilepsy patients Fu-Yuan Shih 1, Yao-Chung Chuang 2, Ming-Jung Chuang 1, Yan-Ting Lu 3, Wan-Chen Tsai 3, Ting-Ying Fu 4, Meng-Han Tsai 5 Affiliations expand PMID: 28364656 DOI: 10.1016/j.seizure.2017.03.011 Abstract Purpose: Patients with epilepsy are frequently required to take antiepileptic drugs (AEDs) for a long period of time. Many studies have shown that AEDs have a negative influence on endocrine function including the thyroid gland, however the risk factors for the development of low thyroid function in these patients are unclear. This study aimed to determine the potential risk factors of low thyroid function in patients with epilepsy. Method: This was a cross-sectional study including 298 patients with epilepsy. Patients with previous thyroid disease were excluded. Epidemiologic data, type of epilepsy, etiology, the age of seizure onset, duration of epilepsy, intractable epilepsy, and number and dosage of AEDs were recorded. Levels of free thyroxine (fT4) and thyroid stimulating hormone (TSH) were measured. Results: Fifty-two of the 298 (17.4%) patients had low fT4. Older age (P=0.004), female sex (P=0.014), longer duration of epilepsy (P=0.001), and intractable epilepsy (P=0.009) were significantly associated with low fT4. Regarding individual AEDs, carbamazepine (30.1%), topiramate (28.6%), and levetiracetam (24.3%) were significantly associated with the presence of low fT4. After stepwise logistic regression of all significant variables, female sex, older age, three or more AEDs, and carbamazepine were independent risk factors for low fT4. Conclusions: Female patients with epilepsy and an older age, AED polytherapy, and carbamazepine treatment had a higher risk of low fT4. Thyroid function in these patients should be monitored closely. Keywords: Antiepileptic drugs; Epilepsy; Risk factor; Thyroid function.

14/01/2021 | 15:00 | מאת: גילי

היי העלתי פה תמונה של הבן שלי עם השיעור באיבר המין האם זה מצריך בדיקה? תודה על המענה ועל עבודתך שלא מובנת מאליו בן 4 וחצי חודשים

לא רואים את התמונה ולא ארשה שיראו אותה 1) לא מעלים תמונות כאלה ברשת זה מקור להסתבכות 2) אנדוקרינולוג ילדים צריך לבדוק אותו 3) א) לשעור יש משמעות עם הוא שחור ב) אחרי גיל 9 הופעת שעור מיני היא תקינה

12/01/2021 | 22:54 | מאת: נחום

האם ויטמין d מגביר גדילה?

לא

12/01/2021 | 11:39 | מאת: דנה

שלום וברכה דוקטור . בני בן 4 חודשים נולד 2.700 קילו במועד ושמר על האחוזונים שלו ולפתע קפץ מאחוזון 20 70 עליה במשקל ושובר עקומות גדילה ושיעור באיבר המין ושפם. נעשו לו בדיקות דם ורציתי לדעת האם צריך לעשות עוד בדיקות? תוצאהאות Lh - 3.9 Fsh 1.8 Tsh-3.97 L TESTOSTERONE- TOT-7.98 T4free -13.2 Dhea sulphte- 0.7 ואחרון חביב 3.3 nmol/L ANDROSTENEDIONE

זו לא דרך נכונה לבצע ברור 1)צריך לדעת פרטים על המשפחה 2) צריך פרטים נוספים על הבדיקה הגופנית. מה שאת מוסרת אינו מספיק יש צורך בבצוע ACTH טסט בהקדם. אם זו בעיה ביותרת הכיליה יש צורך בברור דחוף פני לאנדוקרינולוג ילדים שישלים את כל הפרטים הנדרשים ואת הברור א) שעור יכול לנבוע מפגם גנטי ביותרת הכיליה חסר של אנזים 21 הידרוקסילז או 11 הידרוקסילז. יותרת הכיליה מפרישה במקרה כזה הורמונים הגורמים לשעור, גדילת יתר וקידום בגיל העצמות ב) אם יש מצב הורמונלי הגורם לגדילה מוגברת ושעור יש לבדוק גם את גודל האשכים

13/01/2021 | 09:18 | מאת: דנה

ואוו כל כך מעריכה את זה שענית לי! אז ככה היינו אצל רופא שקיבלה אותנו בחדר שינה שלה שהאור זה לא כמו במרפאה ולא רןאים כלום ופשוט אמרה לי שאני מאכילה אותו יותר מידי ואז אני מסבירה לו שהוא אוכל 180 ארבע פעמים ביום ותמיד ישר אומרים האכלת יתר וזה הבילבול פה. ולאחר מכן אמרה לי להחליף לו ארוחה אחת מחלב לירקות מרוסקות 180 מל שזה נירא לי לא הגיוני בגיל 4 חודשים . ובנוסף אמרה שאל היה לו משהו זה היה מתבטא גם בגובה שלו . מרגישה שאנחנו נופלים בין הכיסאות אני ובעלי קטנים מאוד גם נמוכים וגם רזים בעלי שוקל 56 קילו וגם אני כל חיי שקלתי 40 עד אחרי הלידה.

09/01/2021 | 03:10 | מאת: לולה

שלום , עשיתי טסט לacth ולקורטיזול - גיל 17 , משקל תקין 58 גובה 1.67 היו כמה הורמונים לא תקינים בבדיקות דם לכן הפנו אותי לטסט - לפי חיפוש קטן שעשיתי באינטרנט התוצאות נראות לי תקינות , אבל אשמח אם תענו לי רק כדי לוודא : Cortisol 0 - 628 Cortisol 30 - 740 Cortisol 60 - 840 Hyd.prog 0 - 2.88 Hyd.prog 30 - 3.7 Hyd.prog 60 - 4.3 תודה רבה !!

שיא קורטיזול 840- מראה תגובת קורטיזול תקינה של יותרת הכיליה. שיא 17 הידרוקסי קורטיזון הוא 4.3 אם הוא בוצע לשלילת פגם אנזימטי של האדרנל מסוג 21 הידרוקסילז - התגובה תקינה

08/01/2021 | 17:32 | מאת: יוסי

שלום. האם אוננות בגיל ההתבגרות יכולה לעצור את גדילת איבר המין?

לא. אין השפעה שלילית על שום דבר

08/01/2021 | 07:45 | מאת: מיכל

הילדה שלי בת שנה וכמעט חודשיים ושמתי לב שהפרופורציות הגוף שלה שונות מבני גילה. היקף הראש שלה קטן מתחת לאחוזון 3, האורך שלה באחוזון 30 ומשהו והמשקל באחוזון 75. הכובד שלה הוא בעיקר באגן השמנת ירכיים. היא עוד לא הולכת באופן עצמאי. רציתי לדעת אם זה משליך על מבנה גופה גם בעתיד ואם הפרופורציות האלה נורמליות. תודה

1) בדרך כלל משקל עודף תלוי בתזונה. יש לרשום במשך 3 ימים את כל הפרטים של תזונתה ולפנות לדיאטנית שתחשב האם תזונתה מאוזנת 2) פרופורציות הגוף הם גם מדידת אורך הרגליים לעומת החלק העליון של הגוף רק מרפאה אנדוקרינית יודעת למדוד את הפרופורציה 3) בקשר ליחס בין אחוזון הקף הראש לאיוזון האורך חשוב להתייעץ עם רופא ילדים זו טעות לחשוב על העתיד חשוב לבדוק זאת כעת למען ההווה

06/01/2021 | 17:11 | מאת: ו.

מבררת כדי לדעת סופית איך לוקחים דקפפטיל? כבר כל פעם אנחנו לוקחים אולי בטעות אולי לא סופרים מהיום שנותנים הזריקה 28 יום ולא סופרים מיום למחרת מתן הזריקה. יודעת שמותר עד 28 יום, במרפאה חושבים אחרת אומרים שאסור פחות מ 28 יום וגם אומרים שסופרים מהיום למחרת. הזוי כל פעם מחדש. האנדוקרינולוג אמר בהתחלה עד 28 למשל אם נופל בשבת אפשר בשישי, אבל אמר גם שסופרים מהיום שנותנים. כבר לא יודעת איך זה עובד. היום היינו וגירשו אותנו כי ניתנה הוראה במחשב למחר האחות הקבועה לא היתה והיתה אחות אחרת ששינתה את התאריך למחרת כך שיוצא כל 28 יום מהיום למחרת יכול להיות שכך צריך להיות ?

בהוראות התרופה כתוב שנותנים פעם ב 21-28 ימים. כאלה שהתרופה אינה מדכאת את ההתבגרות פעם ב 28 ימים, נותנים פעם ב 21 ימים. כל כמה זמן נותנים את התרופה? בוחרים יום בשבוע שמתאים לכם וביום הזה, פעם ב-4 שבועות נותנים את הזריקה. אם היום עולה על חג או שביתה וכו' מותר להקדים או לאחר ב 1-2 ימים לכל היותר, רצוי להקדים

במקוםכל 28 יום למרות שבביקורת האחרונה התרופה עובדת כמו שצריך ועצרה את התקדמות גיל עצמות עכשיו סוף סוף מובן וניקח כל 4 שבועות. מותר לנו עד 28 יום ולא לאחר אם נופל בשבת אלא לפני. רק שבמרפאה לא מבינים זאת אני צריכה כל פעם להגיד שזה עד 28.

שלום בתי בת ה11.8 להפתעתינו הרבה קיבלה מחזור. יש לה סימני בשלות כגון -מעט חזה ושיער ערווה. אך היא נמוכה יחסית-כמו כל המשפחה (גנטי). גובהה-1.39. האם ניתן לעצור את הווסת על מנת שתמשיך לגבוה? הבנו שהוסת מאיט את הגדילה.

הפרוש שלך לא נכון. ווסת אינה עושה דבר. הווסט מופיע כאשר רמת ההורמונים הגיעה לבשלות. ההורמונים גורמים להופעת הווסת. ההורמונים גורמים ללוחיות הגדילה להסגר לאחר הווסת. בנות נמוכות גדלות בדרך כלל עוד 4-6 ס"מ לאחר הופעת הוסת. עיכות ההתבגרות לאחר הופעת הוסת אינו משפר את הגדילה. חשוב שאנדוקרינולוג ילדים יבדוק אותה. 1) זה לא רגיל שבזמן הופעת הוסת יש מעט חזה, החזה בזמן זה בדרך כלל מפותח מאד. 2) זוקומה מאד נמוכה בעת הופעת מחזור , מצב הדורש ברור

האם ניתן לקבל בנושא זה יעוץ טלפוני בזום? אשמח מאוד לקבוע

שלחי בקשה ליעוץ בזום ל: zvizadik@gmail.com ותכתבי שהיעוץ בנושא הופעת מחזור וגדילה ותקבלי הנחיות מה להכין לייעוץ

04/01/2021 | 10:49 | מאת: עוז

שלום יש לי שאלה אני נער בן 16 לפני כשבוע הייתי בבדיקת אנדוקרינולוג הוא רצה לבדוק לי את גודל האשכים וכשהוא בדק לי הוא העיף רק מבט חטוף ולא העריך באמת את גודל האשכים נראה לי שהוא פשוט רצה לדעת את מידת השעור וזהו אבל לא נראה לי שמידת השעור מצביעה על ההתבגרות אלא רק גודל האשכים האם אני טועה? האם אתה, פרופ צדיק, בודק בצורה קפדנית את גודל האשכים או שיודע לזהות לפי מידת השעור במבט חטוף את השלב טאנר?

אתה טועה בהחלט מידת ההתבגרות נקבעת על פי גודל האשכים וזה מה שהאנדוקרינולוג בודק אנדוקרינולוג מנוסה, שנים רבות במקצוע יכול לפי הסתכלות על האשכים לקבוע את דרגת ההתבגרות

03/01/2021 | 16:45 | מאת: ניר אברהמי

האם גודל האשכים 10-12 מל"ל זה תקין לבחור בן 21? תחושתי שהפין לא גדל מהילדות.

1) זה נפח אשכים קטן יחסית מי בדק את נפח האשכים? 2) התחושה שלך לא סבירה. גש לבדיקת אנדוקרינולוג מבוגרים 3)להבא! הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם

06/01/2021 | 16:53 | מאת: ניר אברהמי

אנדירוקלוג מבוגרים אבל הוא אמר בגלל השיעור שאני טאנר 5.

יש טנר לשעור ויש טנר להתפתחות האשכים השאלה מה הוא כתב בסיכום הביקור. אם המצב לא ברור פנה לאנדוקרינולוג נוסף לחוות דעת

07/01/2021 | 17:50 | מאת: יניר אברהמי

והם באמת לא בוצעה עד סוף ההתבגרות יש מה לעשות בקשר לזה או שזאת סתם בדיקה לפרוטקול.

זה לא לפרוטוקות. אתה צריך לפנות לאנדוקרינולוג ילדים שיבדוק אותך.

11/01/2021 | 06:50 | מאת: יניר אברהמי

ואיתך אפשר לקבוע במקרים כאלה?

פנה לאנדוקרינולוג בקופת החולים שלך

12/01/2021 | 23:14 | מאת: יניר אברהמי

הייתי, אמרו שאחרי גיל 18 אין מה לעשות עם זה כבר.

02/01/2021 | 16:21 | מאת: אנונימי

שלום רב. בני בן ה17 החל לקחת תרופה נוגדת דכאון בשם פריזמה, תרופה שהיא ממשפחת SSRI’s ואני חושש שזה ישפיע על ההתבגרות שלו. גם ככה ההתבגרות שלו מאוחרת. בגלל זה רציתי לדעת אם יש קשר. האם יש לתרופה הזו אפקט של עיכוב התבגרות בנערים או שהיא מפחיתה הפרשת טסטוסטרון? כי אני כן יודע שהתרופה הזו מורידה את החשק המיני, אז האם יש קשר לעיכוב בהתבגרות או בגדילה בנערים?

התרופה יכולה לגרום לירידה בקצב הגדילה בחלק מהמטופלים. ראו השפעה מסוימת על הפחתה בהפרשת הורמון גדילה אין מספיק נתונים על השפעה על ההתבגרות. במשך השנים בדקתי נערים רבים המקבלים פריזמה ותרופות דומות ולא ראיתי כל הפרעה בהתבגרות

02/01/2021 | 10:41 | מאת: גליה

שלום, בצילום כף יד שמאל כתוב: סטיית תקן לגיל 12.6 חודשים, נמצא בטווח 0.4 סטיות התקן מהממוצע? מה זה אומר בבקשה? יש אפשרות לגבוהה עוד?

זו סטיה קלה בתחום הנורמה שאינה גורמת להפרעה בגדילה.

30/12/2020 | 00:51 | מאת: דולן חזות

האם אורח חיים בעת בגיל ההתבגרות משפיע על הגודל הסופי של איברים והמראה שלהם. למשל על גודל הסופי של הראש, הגודל של הלסת, והמראה הכללי הסופי. למשל אם אורח חיים בריא יותר יגרום למראה סופי 'גברי יותר או בוגר יותר' מאשר אדם אשר בעת גיל ההתבגרות שלו חי אורח חיים לא בריא? תודה

התשובה על כל השאלות לא, אלא אם כן אורח החיים היה חריג מאד כמו תת תזונה, ריבוי אלכוהול, סמים ועישון, ספורט תחרותי ברמה גבוהה ללא תזונה המותאמת לספורט

תודה על התשובה פרופ' אז מה הכוונה? שלמעשה אורח חיים מסוים מהסוג שציינת עלול להביא לכך שגבר לא יגיע לגובה סופי פוטנציאלי או שלמעשה כבוגר פניו עלולות להישאר עם תווי פנים ילדותיים (עקב חוסר התפתחות מלא) בגלל אורחת החיים שציינת?

תשובה בגוף השאלה 1) אז מה הכוונה? שלמעשה אורח חיים מסוים מהסוג שציינת עלול להביא לכך שגבר לא יגיע לגובה סופי פוטנציאלי- נכון בחלק מהמקרים 2)או שלמעשה כבוגר פניו עלולות להישאר עם תווי פנים ילדותיים (עקב חוסר התפתחות מלא) בגלל אורחת החיים שציינת?- לא, עם ההתבגרות מקבלים פנים בוגרות יש כאלה שזה קורה להם בגיל מאוחר כמו 25. בדרך כלל זו תכונה משפחתית

29/12/2020 | 20:01 | מאת: יעל

איך פונים אלייך לקבלת ייעוץ? אודה לתשובתך

שולחים מייל ל: zvizadik@gmail.com בנושא המייל כותבים: בקשת ייעוץ במייל כותבים את נושא היעוץ ואת גיל הילד\הילדה היעוץ בוידאו (זום) בלבד

28/12/2020 | 20:40 | מאת: א

שלום דר, אני בן 20, בשמונה חודשים אחרונים עם ערכי סוכר בצום שנעים בין 102-109. עם זאת בשתיים מהבדיקות (בין ערכים גבוהים) היה גם 97 ו 95. יש לי גם תת פעילות של בלוטת תריס, משקל טוב ולכן זה לא טרום סוכרת, בדיקות נוגדנים שליליות לסוג 1, נחשד כ mody 2 ואני מחכה לעשות בדיקה גנטית. עם זאת ללא רקע משפחתי חזק (לאחותי בילדות היה סוכר בצום גבוה אבל לא כעת ולהורים סוכר בסדר, בין 90 למאה). רציתי לדעת האם למרות שיצא פעמיים ערכים מתחת ל100 עדיין יכול להיות מדובר ב mody, או שלדעתך יש סיבה אחרת לכך שערכי הסוכר גבוהים ולא מתאימים לגילי ושזה לא קורה כל הזמן (אם כי ברוב הבדיקות). כולסטרול תקין ובלוטה בסדר

הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם. גם אין מספיק נתונים להסקת מסקנות

האם pth מגביר את הזרחן בדם?

פנה לאנדוקרינולוג מבוגרים

28/12/2020 | 17:12 | מאת: יוסף

שלום רציתי לדעת האם שנפח האשכים הוא 13 זה אומר שרוב גדילת איבר המין התרחשה

בדרך כלל לא.

שלום, שמי עידו אני בן 14 וחצי ויש לי שאלה שמעוד מטרידה אותי כבר זמן מה ואשמח לעזרה... אז עד לפני שהיה סגר (כשחדרי הכושר היו פתוחים) התאמנתי שם והתחילו לי כאבי גב עליון (באמצע הגב) וכאבי גב תחתון. בכמה שבועות ראשונים לא יחסתי חשיבות אבל כשזה לא עבר הלכתי לרופאת משפחה שאמרה שהשרירים המייצבים שלי חלשים ככל הנראה ושלחה לפיזותרפיה, שם קיבלתי תרגילי כוח וגמישות שאני עושה עד עכשיו והם אכן עוזרים, אך הבעיה שלי שהרופאה והפיסותרפיסט לא ענו ל עליה ממש, ואמרו שכנראה שלא אך הם לא יודעים בוודאות היא האם זה יכל לפגוע לי בגדילה ובצמיחה באזור הגב ועמוד השדרה? בנוסף אני מנגן בגיטרה (לפחות שעה וחצי- שעתיים ביום) מה שמגביר את הכאב לרוב אחרי והפיזותרפיסט אמר שפשוט זה יגרום לכאב לחלוף לאחר זמן רב יותר כי אני מאמץ שם את הגב... האם כל העומס הזה עם הגיטרה והאימונים יכול לפגוע? תודה מראש

אין קשר לגדילה.

24/12/2020 | 16:38 | מאת: יעל

שלום, בתי בת 10.5 , קיבלה פעם ראשונה זריקה דקאפפטיל 11.25 מ"ג מסיבה של אי בשלות רגשית להתמודד עם מחזור בגילה. כמה זמן לאחר הזריקה אמור להופיע דימום והאם הוא חייב להופיע , ואם לא מופיע כלל האם זה תקין . תודה

לא מוכרח להופיע דימום. גם אם לא מופיע דימום זה תקין. יתכן ויופיע דימום בערך שבועיים לאחר הזריקה הראשונה

27/12/2020 | 21:34 | מאת: יעל

תודה. ממה נובע הדימום בעצם? הזריקה "משחררת " משהו ברחם? ועוד שאלה, האם הזריקה של פעם ב 3 חודשים יעילה יותר בגיל 10+? או שיש כאן רק את עניין ההקלה על הכאב שבזריקה אחת לשבועיים? תודה

הדקא פפטיל בשבועיים הראשונים לאחר מתן הזריקה מגרה את השחלות ליצור אסטרוגן הגורם לגדילת רירית הרחם. בהמשך רמתו הקבועה בדם גורמת לדיכוי השחלות להפסקת יצור האסטרוגן ולכן רירית הרחם יורדת כמו במחזור. הגיל אינו קובע את השפעת הדקאפפטיל. לא נותנים דקאפפטיל פעם בשבועיים 1) בדרך כלל דקאפפטיל ניתן פעם ב28 ימים ובמקרים נדירים פעם ב 21 ימים. 2) יש תכשיר הניתן פעם ב -3 חודשים 3) יש תכשיר הניתן פעם ב 24 שבועות (168 ימים)

24/12/2020 | 14:52 | מאת: סינא

שלום דוקטור, אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס, כשבני נולד הם לקחו דגימה ובדקו את בלוטת התריס שלו והתוצאה הייתה 10 בלידה. ביקשתי להחזיר אותו אחרי שבועיים. ואחרי שבועיים זה היה 4.52 האם יש צורך לבדוק מחדש או שזה טוב לתינוק שלי? הרופא אמר לי שהכל בסדר והתוצאות מצוינות, מה אתה חושב? התוצאות אחרי שבועים מלידה (גיל התינוק שבועיים ) :- Tsh=4.52 mIU/L T4-FREE=18.6 pmoI/L

הבדיקות תקינות. אין בעיה

23/12/2020 | 16:31 | מאת: בדיקת תפקודי בלוטת התריס לתינוק

שלום בבדיקת תפקודי תריס לתינוק בן שבועיים התקבלו התוצאות המצורפות בקובץ. ערך t3 גבוה מהמקסימום אודה לחוות דעתך ברקע גרייבס לאמא

מה שחשוב ערכי FT4 ו - TSH לא צורפו שום תשובות של בדיקות

התוצאות שהתקבלו הן Tsh 3.6 T3 7.8 T4 17.9 תודה

TSH ו FT4 תקינים אם היתה לו יתר פעילות TSH היה צריך להיות מתחת לנורמה ו FT4 מעל הנורמה ושניהם נורמליים. אם היתה לו יתר פעילות התינוק היה צריך לההיות צרחן וביתר פעילות ודופק מהיר מאור. כדי להיות בטוח ב 100% שאין בעיה רופא הילדים צריך לבדוק אותו

22/12/2020 | 21:28 | מאת: נטלי

שלום הילדה חלתה בקורונה והפסקתי טיפול בזמן הזה, הילדה בת 13 יצאה מהבידוד האם אפשר לתת לה הורמון גדילה גנוטרפין כרגיל?. או שיש השלכות למי שחלה?

פני לבדיקת האנדוקרינולוג המטפל בה. אינני יכול לבדוק אותה ולראות מה מצבה