פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

15511 הודעות
14075 תשובות מומחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

הפורום מיועד לשאלות בתחום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים. שאלות בנושא מבוגרים ייענו בפורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות של המרכז הרפואי רמב"ם
23/03/2019 | 23:45 | מאת: פאני

האם אפשר והאם צריך בכלל להעלים מיקרואדנומה זעירה 5 מ"מ שלא מפרישה פרולקטין ולא משפיעה על שום הורמון? האם זה מפריע שהיא תשאר (לפי mri לא מפריעה לכלום). תודה

לקריאה נוספת והעמקה

1) אין מושג כזה להעלים מיקרואדנומה 2) חוזרים על בדיקות MRI לראות שהיא לא גדלה 3) נמצאים במעקב של נוירוכירורג

22/03/2019 | 16:35 | מאת: אמא מודאגת

היי דוקטור, בני בן ה13 אוכל מלא פיצוחי חמניה עם חברים שלו על בסיס יומי, אני לא יודעת אם אתה יודע אבל בפיצוחים יש כמות ענקית של מלח, חבר של הבעל שלי אמר לו שמלח פוגע בגדילה, בעיקר אם זה הרבה כמו שיש שפיצוחים ועל בסיס יומי, רציתי לדעת האם באמת מלח יכול לפגוע בגדילה?

לקריאה נוספת והעמקה

1) "אני לא יודעת אם אתה יודע אבל בפיצוחים יש כמות ענקית של מלח" תשובה : אני לא יודע אם את יודעת שאפשר לקנות פיצוחיםן בלי מלח 2) מה המקצוע של החבר שלכם שאמר שמלח פוגע בגדילה? 3) "רציתי לדעת האם באמת מלח יכול לפגוע בגדילה?" אין שום יסוד למה שהחבר שלכם אחר 4) באנשים שיש נטיה כמויות גדולות של מלח יכולות לגדרום לחץ דם גבוה. קחו אותו לרופא משפחה לבדוק זאת

26/03/2019 | 14:09 | מאת: אמא מודאגת

לא הבנתי מה התשובה, והוא לא אוהב פיצוחים ב לי מלח, וכאילו מה שאתה אומר שלחת דם גבוה עכול לפגןע בגדילה?

ריבוי אכילת מלח לא פוגע בגדילה בלי שום קשר לגדילה, ריבוי אכילת מלח יכול לגרום ללחץ דם גבוה ולסיבוכים בריאותיים

22/03/2019 | 13:33 | מאת: יובל

הבן שלנו, בן 12 וחצי. החל טיפול בהורמון גדילה לפני 4 וחצי חודשים. לא נראה שינוי בגובה מתחילת הטיפול. בביקורת רופא מטפל לאחר חודשיים לא היה ברור אם גבה, כי לא נמדד כאשר התחיל את הטיפול. לכן ימדד שוב עוד כחודש. הוא מתחיל להתייאש וחושב שהטיפול מיותר. האם יכול להיות שטיפול בהורמון גדילה לא עוזר? בנוסף, החלו לצמוח מעט פצעי בגרות בפנים (לפני כן לא היה כלל). האם יש קשר לטיפול?

לקריאה נוספת והעמקה

1)"הבן שלנו, בן 12 וחצי. החל טיפול בהורמון גדילה לפני 4 וחצי חודשים. לא נראה שינוי בגובה מתחילת הטיפול." תשובה: את אומרת שלא מדדת ם אותו בתחילת הטיפול. אם זה נכון, אין לך שום הוכחה רצינית אם הוא גדל או לאץ 2)" בביקורת רופא מטפל לאחר חודשיים לא היה ברור אם גבה,: תשובה: חודשיים הוא פרק זמן קצר מידי כדי להחליט. אינני מודד לפני שחלפו 4 חודשים. תלוי גם מי מדד אותו. אם מי שמדד לא קבל הכשרה מיוחדת למדוד גדילה, למדידה אין ערך האנדוקרינולוג המטפל בו צריך למדוד אותו ולהחליט. מ- ם לא קרה לי שמישהו המקבל טיפול בהורמון גדילה לא שיפר גדילתו ב- 6 החודשים הראשונים

22/03/2019 | 10:16 | מאת: מצ

שלום פרופ' צדיק, נשלחתי לאולטרסאונד בלוטת התריס כי במישוש צד ימין גדול משמאל. אבל יש לי בעיה עתיקה שמאוד קשה לי כשנוגעים לי באזור הצוואר. זה מעביר בי צמרמורות קשות. אני מצכווצת מכל מגע שם וקשה לי לנשום.. ממגע קל שמדגדג כמו איפור.. ועד בדיקת הרופא במישוש הבלוטה שהיתה לי קשה. האם זו בעיה מוכרת ויש איך לצלוח את האולטרסאונד במצב כזה או שאוותר על הבדיקה? יכול להיות שצד אחד נפוח בגלל כאב גרון וזו לא הבלוטה בכלל?

לקריאה נוספת והעמקה

פני לאנדוקרינולוג ששלח אותך לבדיקה שיבדוק אותך זה אינו אתר של מבוגרים

20/03/2019 | 11:38 | מאת: ורד

הילדה בגיל 9.9 היינו אצל אנדוקרינולוג שבדק וקיבלנו תשובה , הילדה בגיל עצמות 11 (הפרש בין שנה לשנה וחצי) היא בשלב טאנר 3 3 B וצריכה לעבור תבחין acth . ולשקול טיפול. היא כעת בגובה 144.5 - האנדוקרינולוג שבדק אמר שהיא יכולה להגיע לגובה שלה 164 בלי קשר מתי תקבל מחזור. האם הוא דובר אמת? לדעתו ההתקדמות שלה החלה בין חצי שנה לשנה קשה לדעת בגלל שהיא במשקל 45 וזה קצת מטעה.. והיה אם תקבל מחזור בגיל עשר וחצי למשל או אחד עשרה היא חייבת להגיע לגובה 159 כדי שהיא תגיע ל 164 או 165 כמוני, אז איך אפשר לא לחשוש במצב כזה? כאשר אחרי מחזור גובהים עד 6 ס"מ (ורק במקרים בודדים עד 8 או 10 ) האם היא לא תמצה את הגובה שלה הסופי????? :(

לקריאה נוספת והעמקה

1) האנדוקרינולוג שבדק אמר שהיא יכולה להגיע לגובה שלה 164 בלי קשר מתי תקבל מחזור. האם הוא דובר אמת? תשובה: לא בדקתי אותה, לא ראיתי את גרף המשקל והגובה והיחסים ביניהם ולא ראיתי את הצילום- פני לחוות דעת נוספת של אנדוקרינילוג אחר 2) אין שום דרת בעולם לנחש מתי יופיע מחזור 3) בלי לבדוק נערה זו , אין יכולת לתת לך תשובה

לילדה בת 9.9 טאנר 3 B3 גיל עצמות מתקדם שנה עד שנה וחצי. חוץ ממרכז שניידר, האם ניתן לעשות באופן פרטי במיידי? ולא לחכות חודש וחצי לתור? היכן ואיך תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

בכל מחלקה אנדוקרינית- ניתן לבצע תבחין ACTH גם בביהח אסותא ניתן לבצע תבחין זה אם בשניידר היו רוצים, היו יכולים לבצע זאת במידי.זה תבחעין קצר וקל שאין לו תופעות לוואי ואין צורך בהשגחה מיוחדת.

19/03/2019 | 12:59 | מאת: שיר

שלום רב, בני בן 8. בבדיקת IGF-1 יצאה תוצאה של 12.50 nmol/L כאשר הטווח הוא 7.15- 28.86 האם תקין? יש הערות לבדיקה- IGF-1 15.10.18שיטה חדשה החל מ tanner-1 8.19-35.23 tanner-2 14.82-53.43 tanner-5 20.93-49.92 tanner-4 22.1-59.28 tanner-3 21.58-66.3 תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

אם הטווח הוא כמו שאת עותבת בין 7.15 ל 28.5 והתשובה היא 12.5, היית לבד צריכה לדעת שהתשובה בתוך הטווח הנורמלי השורות בהם מופיע המילה tanner מתיחסות לטווח בדרגות התבגרות שונות. לפי גיל הבן הוא לחפני תחילת ההתבגרות על כן השורות האלה אינן נוגעות לבנך

שלום רב, הבת שלי בת 8 ותשעה חודשים. נמצאת כרגע באחוזון 5. עד לפני שנתיים הייתה באחוזון 35. חתכה אחוזונים וגבהה רק כ 2 ס"מ בשנתיים האחרונות. בצילום כף יד שמאל, נמצא עיכוב של שנתיים בצמיחת העצמות. בבדיקות דם שללו צאליק, בלוטת תריס וכ"ד. לא נעשה תבחין לחוסר בהורמון גדילה. הוצע רק מעקב בעוד כארבעה חודשים. הילדה אוכלת בריא וטוב ללא שום חסכים. אין בעיות משקל. לפי האחוזון כרגע צפויה להגיע בבגרותה ל 1.50. גובה האמא הוא 1.53 והאבא 1.84. סבתא וסבא מצד אמא נמוכי קומה (סבתא 1.49, סבא-1.58). האם במצב זה הייתה ממליץ על הורמון גדילה? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

1) אם זה נכון: "וגבהה רק כ 2 ס"מ בשנתיים האחרונות." יש לבצע בדיקת הורמון גדילה כבר עכשיו 2)"לפי האחוזון כרגע צפויה להגיע בבגרותה ל 1.50" מחשבה שגויה. לפי אחוזון נוכחי אי אפשר לחשב גובה סופי. גובה סופי מחשבים בעזרצ צילום כף יד בלבד. 3) לא ממליצים על טיפול לפני שבצעו את כל הבדיקות הנחוצות קודם לבצע בדיקקת הורמון גדילה ולאחר מכן מחליטים

תודה רבה על תגובתך. משהו בצמיחה לגובה של בתי לא סדיר. למשל, ביולי 2015 גובהה היה 110, שנה לאחר מכן, ביוני 2016 גובהה היה 112 ס"מ. בספטמבר 2017 גובהה היה 120.5 ס"מ (כלומר עשתה קפיצה יפה של 8 ס"מ) וכעבור שנתיים, בפברואר 2019 גובהה הוא 122. אציין כי כל המדידות שציינתי נערכו בקופת חולים (ובמדידות מקבילות שאני ערכתי בבית מצאתי ערכים זהים). לכן, להבנתי, ישנן קפיצות שאין להן הסבר בבדיקות דם שערכנו עד כה. ב 2017 היה בין אחוזון 25-30 וכעת באחוזון 5. היינו אצל רופאה אינדוקרינלוגית מאוד בכירה באחד מבתי החולים הטובים במרכז ועדיין ממליצים לנו רק מעקב. בכל מקום שקראתי (אני ד"ר וחוקרת בכירה בעצמי- לא רופאה), עלייה של 2 ס"מ בשנה מוגדרת כלא תקינה. אוסיף עוד כי במקביל לירידה באחוזונים בגובה הייתה ירידה הדרגתית באחוזון המשקל (מאחוזון 50 לאחוזון 3-5 וכעת עליה לאחוזון 10) אולם ה BMI של תקין לחלוטין והיא איננה ילדה רזה במיוחד. אין לה סימני התבגרות מינית. האם לדעתך, לאור הנתונים שציינתי, יש סיבה למה לא לשלוח אותנו לתבחין הורמון גדילה? (כאמור בהודעה הקודמת- צילום כף יד מראה על עיכוב של שנתיים מהגיל הכרונולוגי). תודה רבה על ההתייחסות

פני לחוות דעת נוספת עם כל החומר לאנדוקרינולוג נוסף כדי לקבל תמונה מלאה על הכל

16/03/2019 | 18:39 | מאת: גון

עד איזה גיל גובהים אמרו לי עד 25 ?(הגיוני)

גדילה נמשכת עד סוף ההתבגרות, אינה תלויה בגילדוד הבנים גדלים עד גיל 17 ורוב הבנותעד גיל 16

אני בן 13.3 הגובה שלי 162סמ גובהו אבא שלי 190 סמ וגובה של אמי 162 סמ עשיתי בדיקת גיל העצמות ויצא לי שגיל העצמות שלי הוא 12 האם אהיה אדם גבוה(באזור של אבא שלי) תודה מראש!!

לקריאה נוספת והעמקה

אם את תשובת צילום גיל העצמות ראה אנדוקרינולוג ילדים אני מאמין לה? אם לא אינני מאמין לתשובה והתחזית תהיה שגויה. אני בודק, כאשר אני מחשב תחזית גםאת דרגת ההתבגרות. בגיל עצמות 12 , אם אין האצה מיוחדת של גדילה וההתבגרות בן הגיע ל 81% מהגובה הסופי. שגיאת התחזית היא +\- 5 ס"מ

15/03/2019 | 17:49 | מאת: לי

שלום בני בן 12.גובהו 140 שוקל 27 קילו מה שמטריד אותי שהוא גבה ב 5 חודשים רק 1 סמ'.האם זה מדאיג? יש לציין שהוא בריא ללא תרופות קבועות ללא בעיות של גדילה במשפחה

לקריאה נוספת והעמקה

1 ס"מ ב 5 חודשים הוא קצב איטי מאד. הסיבה הכי שכיחה לקצב כזה, אפם ההורים מדדו לבד, היא חוסר ידע במדידה נכונה. יש לפנות לאנדוקרינולוג ילדים ליעוץ

15/03/2019 | 14:04 | מאת: נחום

האם פרפאנן משמין בלי קשר להשפעה של תיאבון מוגבר? אלה בגלל השפעה אנדוקרינית?

לקריאה נוספת והעמקה
15/03/2019 | 19:05 | מאת: שירלי

רוב התרופות האנטי פסיכוטיות משמינות מפאת היותן מגבירות את התיאבון אך מנגד גם מאטות את חילוף החומרים בגוף ומזרזות השמנה

המנגנון של השמנה על ידי תרופות אנטיפסיכוטיות הוא בעיקר דרך עליה בתיאבון ומעט על ידי טרנסמיטורים במערכת העצבים. Eur Psychiatry. 2009 Apr;24(3):164-70. doi: 10.1016/j.eurpsy.2009.01.001. Epub 2009 Mar 14. How can antipsychotics cause Diabetes Mellitus? Insights based on receptor-binding profiles, humoral factors and transporter proteins. Starrenburg FC1, Bogers JP. Author information Abstract The prevalence of Diabetes Mellitus (DM) is becoming a serious public health problem. The use of atypical antipsychotics has been associated with disruption of the glucose metabolism and therefore with causing DM. The underlying mechanisms are unknown, but knowledge of the differences between the pharmacological features of various antipsychotics combined with their diabetogenic profile might help us to understand those mechanisms. This article describes how the binding of various essential receptors or transporters in essential body tissues, adipose tissue, pancreatic tissue and liver and skeletal muscle tissue can cause disruption of the glucose metabolism. With such knowledge in mind one can try to explain the differences between the diabetogenic propensities of various antipsychotics. It is well known that clozapine and olanzapine cause weight gain and DM, whereas aripiprazole and ziprasidone have much less disruptive clinical profiles. The most significant risk factor for adiposity seems to be strong blocking of histaminergic receptors. An agonistic activity on serotonergic-1a receptors, with a very low affinity for muscarinergic-3 receptors, might protect against the development of DM. More data will become available which may help to solve the puzzle.

בעיקר עקב עליה בתיאבון ומעט בגלל השפעה על טרנסמיטורים במערכת העצבים. לא הורמונים. Eur Psychiatry. 2009 Apr;24(3):164-70. doi: 10.1016/j.eurpsy.2009.01.001. Epub 2009 Mar 14. How can antipsychotics cause Diabetes Mellitus? Insights based on receptor-binding profiles, humoral factors and transporter proteins. Starrenburg FC1, Bogers JP. Author information Abstract The prevalence of Diabetes Mellitus (DM) is becoming a serious public health problem. The use of atypical antipsychotics has been associated with disruption of the glucose metabolism and therefore with causing DM. The underlying mechanisms are unknown, but knowledge of the differences between the pharmacological features of various antipsychotics combined with their diabetogenic profile might help us to understand those mechanisms. This article describes how the binding of various essential receptors or transporters in essential body tissues, adipose tissue, pancreatic tissue and liver and skeletal muscle tissue can cause disruption of the glucose metabolism. With such knowledge in mind one can try to explain the differences between the diabetogenic propensities of various antipsychotics. It is well known that clozapine and olanzapine cause weight gain and DM, whereas aripiprazole and ziprasidone have much less disruptive clinical profiles. The most significant risk factor for adiposity seems to be strong blocking of histaminergic receptors. An agonistic activity on serotonergic-1a receptors, with a very low affinity for muscarinergic-3 receptors, might protect against the development of DM. More data will become available which may help to solve the puzzle.

17/03/2019 | 16:57 | מאת: נחום

אני חושב שפרפאנן משמין בגלל עליה בפרולקטין?

כאן לא עוסקים במחשבות אלא בעובדות

בני בן שנה וארבעה חודשים הופנה על ידי רופאת התפתחות לבדיקות דם שונות. בין היתר נעשו בדיקות של TSH וT4 free. להלן התוצאות: TSH 2.92 mlu/L T4-free 27.2 pmol/L על מה תוצאות האלו מעידות?

לקריאה נוספת והעמקה

אם הילד אינו מקבל תרופות, אז T4-free 27.2 pmol/L הוא מעט גבוה. כיוון שה TSH בתחום הנורמה, כעת לא מסיקים מסקנות מבדיקה בודדת אלא חוזרים על הבדיקות.

בהמלצתך חזרנו על הבדיקות. נראה שאין שינוי: TSH 2.30mlu/l T4 free 26.4 pmol/l אני ממתינה לתור לאנדוקרינולוג אבל בינתיים רציתי לדעת איך ממשיכים מכאן? האם יש בדיקות נוספות שכדאי לעשות? האם התוצאות מצביעות על בעיה?

בנוסף לבדיקות חוזרות של TSH וT4free בוצעו בדיקות הבאות: thyroglobulin ab קטן מ20 anti thyroid peroxid שלילי, קטן מ45 ferritin 21.3 ng/ml AST(got) 41 u/L ALT (GPT) 14u/L Transdferrin 224.5 mg/dl iron 64 microg/dl c-reactive protein 0.06 mg/dl HB 10.7 g/dl כאמור, אני ממתינה לתור לאנדוקרינולוג אבל בינתיים רציתי לדעת איך ממשיכים מכאן? האם יש בדיקות נוספות שכדאי לעשות? האם התוצאות מצביעות על בעיה?

בבדיקת הורמון גדילה לילד בן שלוש שגובהו 85 ס"מ נאמר שהתוצאה גבולית. מה זה אומר.

לקריאה נוספת והעמקה

כדי להעריך מצב, צריך לדעת גם מה קצב הגדילה, כלומר האם הוא שומר על אחוזון גדילה או הולך ויורד. צריך לדעת גם אם הוא עולה במשקל או האם אחוזון המשקל גרוע לעומת אחוזון הגובה. ערך גבולי של הורמון גדילה אומר שקיים סיכוי גדול שהגדילךה הגרועה אינה דווקא בגלל הורמון גדילה. בקשר לטיפול וסיכויי הצלחת טיפול, צריכים נתונים רבים נוספים

13/03/2019 | 11:26 | מאת: עירית

שלום פרופ צדיק הבן שלי בן 15, בכל ילדותו היה בעודף משקל כאשר גדל באופן עקבי על אחוזון 50 בגיל 12 גובהו היה 1.50 וירד במשקל באופן משמעותי בגלל בעיות דימוי עצמי ל BMI 17 (ירידה משמעותית) ולא אכל טוב שנתיים וחצי - היו לו רגעים טובים ורגעים גרועים כתוצאה מבעיות האכילה גיל העצמות עלה בקצב אך ללא גדילה משמעותית - עלה רק 9 ס״מ בשנתיים וחצי בגיל 14 וחצי ״חזר לעצמו״ והתחיל לפצות על החסרים כאשר עלה במשקל יותר מ 20 קג (לפני הוא היה בגבול של התת משקל) - כתוצאה מכך הגדילה התחילה להתחדש וכיום גיל העצמות שלו הוא 15 ושלושה חודשים גובה 1.66 על 65 קג (אחוזון גובה 25) והוא לא אוכל בריא בכלל מה אפשר לעשות כדי לתקן את הפגיעה? איך יגיע לגובהו המקסימלי? אפשר להחזיר את הפגיעה שנהרסה מהתקופה שלא אכל טוב? הוא ירד מאחוזון 50 לאחוזון 25! תוספי תזונה יתקנו את הפגיעה בגדילה? צריך לתת הורמון גדילה? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

1) בגובה 166 ס"מ, אין שום רשות חוקית לתת הורמון גדילה 2) שמירה על גדילה סבירה נעשה על ידי פניה לדיאטנית עם רישום תזונה מפורט וכמותי כדי לחשב מה חסר בתזונתו שיש להשלים. בגיל עצמות 15, אם הקריאה נכונה , הוא הגיע בערך ל 97% מגובהו הסופי. שמירה קפדנית על תזונה מאוזנת בעזרת דיאטנית תאפשר לו לגבוה את המעט שנותר. לצערי אין תרופות פלא או מזונות פלא

12/03/2019 | 04:18 | מאת: מונה

שלום וברכה, אם שוכחים לתת לפני השינה את זריקת ההורמון היומית, זה אבוד או שאפשר לתתה בבוקר? ובאותו עניין, לפעמים אני נזכרת באמצע הלילה שלא נתנו את הזריקה (ממש מתעוררת בגלל זה), האם בשעות שלוש ארבע לפנות בוקר זה בסדר להזריק לאותו יום שלפני? תודה רבה.

מתן אותו מינון שבועי בחלוקה לפחות ימים בשבוע גורם לירידה של עד 20% ביעילות הטיפול. אין פתרון לפצות על מה שלא ניתן. תלו מעל מיטת הילד תמונה של מזרק כדי להזכיר לכם או תלו לוח שנה בו תסמנו כל יום שנתתם זריקה

שלום הבן שלי בן 11 ועושה 5 פעמים בשבוע ספורט. הוא באחוזון 10 בגובה. האם יש בדיקה של אנזים כלשהו שיכולה להגיד לנו האם הספורט המסיבי מפריע לו בגדילה?

לקריאה נוספת והעמקה

1) השפעת ספורט מרובה על הגדילה אינה תלויה אם נעשה לפני ההתבגרות אוו תוך כדי ההתבגרות 2) אין מנגנונים מיוחדים לספורט 3) הבעיה העיקרית היא הוצאה מרובה של אנרגיה. הספורטאי חייב לקבל תזונה המכסה על ההוצאה בספורט. תזונה לקויה, גורמת לירידה במשקל וכתוצאה מכך ירידה בקצב הגדילה. יש להפנותו לדיאטנית ספורט עם יומן אכילה. רישום כל התזונה, כמויות וכו. הדיאטנית מכניסה את פרטי התזונה לתוכנת תזונה ומחשבת חוסרים שיש להשלים

07/03/2019 | 21:31 | מאת: יוראי

במאמר מדעי נכתב כך: The early generation histamine H2 antagonist cimetidine is a competitive antagonist of the androgen receptor386 and in large doses may produce gynecomastia, breast tenderness, and erectile dysfunction.387 Although minor changes in testosterone, prolactin, LH, and FSH388 have been reported, these do not appear to be clinically significant. Neither ranitidine nor the proton pump inhibitors have any impact on serum testosterone levels. לינק: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/antiandrogens האם יש אמת בדבר? האם ניתן לטפל באופן יומי בנוער, אם יש פגיעה בטסט'? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אתה משבש את שם החומר אם תקרא מה ששלחת לי כתוב שהשינויים מזעריים ואינני מטפל בדבר כזה. בדרך כלל הבעיה היא של מבוגרים ולא של ילדים ונוער.

07/03/2019 | 23:22 | מאת: יוראי

כתוב גם: In two other studies on male patients, increased LH and T levels were also reported (4,5). Cimetidine competitively blocks DHT receptors and is referred to as a weak nonsteroidal anti-androgen (2-5). It increases LH levels, presumably by antagonizing the feedback control of gonadotrophin secretion by androgens. An alternative explanation is that cimetidine desensitizes androgen receptors and inhibits the negative feedback for gonadotrophin secretion. Subsequent to increased LH levels, an elevation in T levels occurs. החשש שלי הוא לגבי נער. האם יש השפעה אנטי-אנדרוגנית לטיפול תרופתי בפמוטידין באופן יומי. הוא בעת הליך התבגרות וחסימה של DHT כפי שכתוב שם עלולה להשפיע על התפתחותו לשארית חייו, למשל תשעורת בפנים. האם אני צודק?

07/03/2019 | 23:24 | מאת: יוראי

זאת אומרת, שאלתי היא (ללא קשר בשינוי ברמות הורמונים) האם תרופה זו פועלת כאנטי-אנדרוגן שאינו סטרואידי, ואחת הפעולות שלו היא חסימה של DHT ביותרת המוח/באיבר אחר, ומכך להשפעות על התפתחות הנער

אינני מתעסק בנושא זה הוא לא רלבנטי לילדים ונוער

ממש לא נכון עם הפסקת תרופות התופעות חולפות

07/03/2019 | 23:52 | מאת: יוראי

שאלתי היא לגבי טיפול יומיומי למשך שנים כפי שהומלץ ע'י רופא אלרגיה. כך שהטיפול לא יופסק בעתיד הנראה לעין. האם הדבר עלול לפגוע ב dht ובהתפתחות הילד (בהנחה שיטפול עד גיל 16-17 וגמר התבגרות)?

אינני מוצא דיווח על ניסיון כזה ארוך טווח בספרות- שאל אנדוקרינולוג מבוגרי. אולי להם יש ניסיון

בעקבות חוסר גדול בקורטיזון אני מקבל הידרוקורטיזון במינון 25 מ"ג ביום בשלוש פעימות לאחר נטילת התרופה אני מרגיש חולשה קשה ביותר אשר נמשכת שעות רבות לפני כחצי שנה בעקבות גילוי שיש בעייה בתפוקת הבלטה ולאחר אישפוז יום התחלתי לקבל פריטנזון במינון 5 מג ביום וגם אז הרגשתי רע וחולה מוגברת .לפי טענת הרופאה אני מקבל את המינון בהתאם לחוסר שיש לי מה יכולה להיות הבעייה בתופעת הלוואי שבעצם גורמת לחולשה יותר גדולה לפי שקיבלתי את הקורטיזון הסינטטי

לקריאה נוספת והעמקה

לא בדקתי אותך ולא ראיתי את תוצאות כל ההורמונים שלך ואינני יכול לנחש. פנה לאנדוקרינולוג נוסף לחוות דעת.

06/03/2019 | 21:34 | מאת: אוסי

שלום רב, לאחיין שלי בן ה13 יש נפיחות בשד רק בצד אחד. לאחר ביקור אצל הרופאה ואולטרסאונד נאמר לי שזה ככל הנראה הורמנלי ויתכן ויעבור לבד עד גיל 16 אבל אולי גם לא יעבור. הילד לא מוכן ללכת לבריכה ולים הוא מתבייש האם ניתן כבר עכשיו לבצע ניתוח אסתטי ולהיפטר מזה ? האם יש פיתרון אחר? תרופות לאיזון הורמונלי? תודה אוסי

לקריאה נוספת והעמקה

כמה זמן קיימת הגדלת השד?

06/03/2019 | 20:41 | מאת: אמא

שלום פרו"פ צדיק, רציתי לשאול, הבת שלי בת 11 מקבלת זריקת דקפפטיל מגיל 9 עקב התפתחות מוקדמת (בערך מגיל 7.5). כעת הבנתי שאנחנו אמורים להפסיק את הטיפול. השאלה שלי, והחשש: במשך זמן הטיפול היתה קצת התפתחות של השד, יותר מצד שמאל. הרופא שלנו שבדק אותה טען שהשד עדיין רך ולכן לא משמעותי. דבר שני, מלפני שנה בערך יש לה הפרשות מהנרתיק. מתחילה היו מעטות ולאחרונה ההפרשות רבות יותר ובצבע בז' די כהה. 1. האם שייך התפתחות שד תוך כדי טיפול? האם תקין? 2. האם ההפרשות תקינות תוך כדי טיפול? 3.תוך כמה זמן בערך הילדה תקבל מחזור מרגע הפסקת הטיפול? 4.שאלה אחרונה: האם נגרם נזק לילדה באם נמשיך את הזריקות עוד כמה חודשים? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

1. האם תיתכן התפתחות שד תוך כדי טיפול? האם תקין? תשובה- בדרך כלל תיתכן הצטברות שומן בשדיים ולא רקמה בלוטית 2. האם ההפרשות תקינות תוך כדי טיפול? תשובה- יש צורך להבדק על ידי רופאת נשים- אולי דלקת? 3.תוך כמה זמן בערך הילדה תקבל מחזור מרגע הפסקת הטיפול? תשובה- בין 6 ל-18 חודשים לאחר הפסקת הטיפול. 4.שאלה אחרונה: האם נגרם נזק לילדה באם נמשיך את הזריקות עוד כמה חודשים? תשובה- אני ממשיך לתת טיפול אם הילדה עדיין אינה בשלה לקבל מחזור מבחינה רגשית אפילו לעוד שנה

שלום רב בני בן 13.7 שפם מגיל 11.ושיעור גוף מגיל 12. בחודש האחרון גדילה מואצת של שיער פנים. אני בגובה 1.70 ובעלי 1.82, צילום יד בגיל 13.1 היה מתאים לגיל 14.5. גובהו היום 1.74. האם השיעור בפנים מלמד על סיום הגביהה שלו? הם יש לו סיכוי לגבוה עוד? אני מאוד לחוצה ומודאגת

לקריאה נוספת והעמקה

שיער פנים אינו מסמל מצב התבגרות אלא גודל האשכים התקרבות לסיום הגדילה נמדדת על ידי גיל העצמות ולא שער פנים בגיל עצמות 14.5 בן מגיע בערך ל93% מגובהו הסופי (כמובן שיש תחום שגיאה לחישוב זה)

06/03/2019 | 12:01 | מאת: תמר

שלום, הייתי היום עם בני בחיסון גיל שנתיים בטיפת חלב. התגלה כי הוא ירד מאחוזון 90 בפעם האחרונה שנמדד (לפני כחצי שנה) לאחוזון 40. האחות אמרה שזה לא תקין וקבעה מעקב גדילה לחודש יולי. על מה שבירה כזו יכולה להעיד? האם יש סיבה לדאגה? והאם כדאי להתחיל בבירור רפואי עוד קודם לחודש יולי? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

ירידה מאחוזון 90 לאחוזון מחייבת ברור יכולות סיבות רבות לכך ואין שום סיבה לתת לך רשימה. אנדוקרינולוג ילדים שיבדוק את הילד יראה האם יש הקבלה בין קו הגובה\אורך . אם יש ירידה בולטת באחוזון המשקל לעומת הגובה בודקים תזונה , כמות מזון, או סיבות הקשורות למעי כגון צליאק. אם הבעיה בשניהם מחפשים בעיה\ מחלה כללית. אם הבעיה בעיקר בגובה מחפשים בעיה הורמונלית. אם לא מוצאים דבר, יש צורך במעקב הדוק. לא לחכות למעקב טיפת חלב

06/03/2019 | 11:31 | מאת: שרון

בני בן 10, מטופל כ 7 שנים בהורמון גדילה ונמצא במעקב רצוף של אנדוקרינולגית. הטיפול עובר בצורה חלקה - מזריקים בצורה רציפה ללא הפסקות ובשלושת השנים האחרונות הגובה מתאים לאחוזון 30 (בתחילת הטיפול היה באחוזון 0). שאלתי - למרות שגובה הילד משתפר, גיל העצמות עדיין נמצא בפיגור משמעותי - במעקב שהיה השבוע גיל העצמות התאים לגיל 6, מול גיל כרונולוגי של 10 (את פיענוח הצילום ביצעה האדוקרינולוגית). האם זוהי סיבה לדאגה?

לקריאה נוספת והעמקה

1) המילה פיגור לא מתאימה לי. מה חושב ילדשאומרים עליו שמשהוא מפגר אצלו. אפשר להגיד שגיל העצמות צעיר מגילו ב-4 שנים 2) גיל עצמות אומר לאיזה אחוז מהגובה הסופי המטופל הגיע ביום הצילום. כלומר, אם אין בעיה מיוחדת, ככל שגיל העצמות צעיר יותר, נותרה גדילה רבה יותר

06/03/2019 | 00:11 | מאת: אפרת

רציתי לשאול על הילדה שלי.היא בת שלוש וחצי וגובהה 87 סנטימטר.אני ובעלי לא גבוהים . אני 1.54 ובעלי 1.68. עשינו בדיקות של הורמון גדילה(גלוקוגן) והבדיקה חזרה תקינה. אחד הדברים שאמרו לנו שיכול להיות שמדובר בבעיה בעצמות הרגליים.הילדה חכמה מאוד ואין בעיות הנגלות לעין. זה מאוד מטריד אותי .רציתי לדעת איזו מחלת עצם יכולה להיות? תודה לך

לקריאה נוספת והעמקה

1) לא בדקתי אותה, על כן אינני יכול לנחש. אם אומרים לך שיש בעיה, חובה עליך לשאול איזו בעיה או איזה סוג של בעיה. מודדים גם את היחס בין הגובה בעמנידה לגובה בישיבה כדי לבדוק אם הרגליים גדלות פחות מהנדרש. יש גם בעיות גנטיות הנובעות מפגם בהתפתחות הסחוס. אם יש בעיה כזו, יש צורך גם ביעוץ של גנטיקאי. אבל לפני כן האנדוקרינולוגית צריכה לאמר איזה סוג של בעיה.

06/03/2019 | 00:01 | מאת: לימורשרה

בן 12, ללא סימני התבגרות, מקבל הורמון גדילה, יש לו nc-cah אך אין צורך בטיפול תרופתי. מתלונן על הפרשה לבנבנה יבשה ולפעמים ירקרקה. זה קשור לאנדו? מה זה אומר?

לקריאה נוספת והעמקה

אינני יודע, צריך לבדוק אותו

05/03/2019 | 14:13 | מאת: אמא מודאגת

שלום רב, אושר לנו טיפול בקומה נמוכה אדיופטית. ילד בן 8 ושלושה חודשים המצוי כיום ב-2.25 סטיות תקן. נשמח לדעת - על פי המחקרים, מהו הצפי לתוספת הגובה (אם בכלל) לגובה הסופי והאם יתכן, כי למעשה הילד יגיע לאותו גובה סופי לו היה צפוי להגיע - גם אם לא היה מקבל את הטיפול?

לקריאה נוספת והעמקה

1) לא נתת שום נתון על הילד המאפשר להסיק מסקנות 2) מצורף מידע כולל על תועלת הטיפול ותופעות לוואי בילד ללא חוסר בהורמון גדילה קומה נמוכה ללא חוסר בהורמון גדילה-= קומה נמוכה אידיופטית ISS= קומה נמוכה מתחת לאחוזון 3. אבחנה זו מוגדרת רק לאחר שנשללו בנבדק\ת מחלה כללית, מחלה הורמונלית, חסר הורמון, בעיה או חסר תזונתי ופגם או שינוי במבנה הכרומוזומים. בילדים אלה נתוני הלידה רגילים ומשקל ואורך הלידה תקינים למשך ההריון והפרשת הורמון גדילה תקינה. רשות התרופות והמזון בארה"ב (FDA) אשרה טיפול בהורמון גדילה לילדים המוגדרים כקומה נמוכה אידיופטית, אם גובהם 2.25 סטיות תקן מתחת לממוצע לגיל ולמין (מתאים לאחוזון1.2). ילדים שלא סביר שקצב גדילתם יגרום לגובהם הסופי להיות בתחום הנורמה כלומר, מעל 161 ס"מ בבנים ומעל 150 ס:מ בבנות. התועלת הצפויה מטיפול זה היא תוספת של 3.5-7.5 ס"מ לגובה הסופי (ממוצע של 5-5.5 ס"מ) בטיפול של 4-7 שנים בממוצע. אירגוני האנדוקרינולוגים לילדים האמריקאי והאירופאי החליטו שבקטגורית הטיפול באבחנה זו יש להכליל ילדים שגובהם מתחת לאחוזון 3 ולהתחיל טיפול מעל גיל 5 שנים. המטופל אינו צריך את הטיפול מבחינה בריאותית אלא לשם שיפור גדילתו. בארץ נכון להיום הטיפול אינו רשום כטיפול רשמי ועל כן לכל ילד שרוצים לתת טיפול בהורמון גדילה באבחנה זו יש להגיש בקשה על גבי טופס של מרשם חריג (טופס 29ג). בלעדיו הטיפול אינו חוקי. ניכר מהטופס שהטיפול הוא על אחריותו של הרופא והטיפול אינו רשום בארץ למטרה זו ועל כן רופא רשאי לא להסכים לתת טיפול זה והמשפחה רשאית לפנות לרופא אחר. מותר לרופא לתת מרשם לתרופה רק לאחר שהטופס נחתם -ניתן אישור של המוסד הרפואי לטיפול זה. למרות שהטיפול אינו רשום בארץ ואינו בסל הבריאות קופות החולים מאפשרות את הטיפול באופן מסובסד לאחר שאישרו את טופס 29ג האישי עבור המטופל\ת 6 חודשים ו 12 חודש לאחר תחילת הטיפול האנדוקרינולוג מעריך את יעילות הטיפול. מקובל שאם קצב הגדילה אינו עולה ב 50% מעל הקצב שהיה לפני תחילת הטיפול, בדרך כלל מפסיקים את הטיפול. כאשר קצב הגדילה יורד מתחת ל 2 ס"מ לשנה, מומלץ להפסיק טיפול. כלל נוסף שהוא משני בחשיבותו לקצב הגדילה הוא הפסקת טיפול בגיל עצמות 16 בבנים וגיל עצמות 14 בבנות. אם מופיעה אי סבילות לסוכר, עליה בהמוגלובין A1C ועלית סוכר בצום מעל הנורמה, יש להפסיק טיפול בהורמון גדילה. הפסקת טיפול לפני גמר הגדילה גורמת לירידה בקצב הגדילה ועלולה לגרום לאיבוד כל היתרון בטיפול שהושג בשנים הקודמות וגמר גדילה באותו אחוזון שהיה לפני תחילת הטיפול. מתן הורמון גדילה אין לתת טיפול בהורמון גדילה במצבים הבאים: 1) אין לתת טיפול בהורמון גדילה כאשר יש הוכחה לקיום גידול אקטיבי 2) לא יינתן טיפול בהורמון גדילה בחולים במחלה קריטית כגון סמוך לניתוח לב פתוח, ניתוח בטן, תאונה מרובת פגיעות באברים שונים, אי ספיקה נשימתית ומחלות מסדר גודל זה עקב דווח על עליה בתמותה תוך טיפול בהורמון גדילה במצבים אלה 3) במטופלים עם חום מעל 38.5 מומלץ לא לתת טיפול בהורמון גדילה בימים אלה תופעות לוואי של טיפול בהורמון גדילה (נלקחו מרישומי התרופות ב FDA) תופעות משמעותיות לדיווח מידי לאנדוקרינולוג המטפל: א) כאבי ראש, הקאות ולחץ תוך גולגולתי מוגבר: דווח בשכיחות של 1:1000 מטופלים בהורמון גדילה, יתכן שיתבטא רק בכאב ראש או הפרעת ראיה. הסבה יצור ביתר של הנוזל סביב המוח. הפסקה זמנית בטיפול או הורדת המינון פותרת את הבעיה במקרים רבים. כאשר מופיע אחד מהסימנים, חובה להתייעץ עם האנדוקרינולוג המטפל לפני הזריקה הבאה ב) כאב בפרק הירך, בברך , צליעה. דווח בשכיחות של 1:20,000 עד 1:40,000 מטופלים. מנגנון הפגיעה החלקת פלטת הגדילה של ראש פרק הירך (Slipped capital femoral Epiphysis ) מנגנון פגיעה אחר נמק מחוסר אספקת דם של ראש פרק הירך (perthes ), כאשר מופיע אחד מהסימנים: כאב בפרק הירך, בפרק הברך , צליעה, חובה לדווח לאנדוקרינולוג המטפל לפני הזריקה הבאה. הטיפול אורטופדי ממושך למספר חודשים לעיתים נדירות כרוך בניתוח תופעות נדירות יותר ומשמעותן אינה גדולה שינוי בחילוף חומרים של סוכרים: תוך טיפול עולים ערכי האינסולין בדם המטופלים. הדבר פורש כירידה ברגישות לאינסולין. ברוב המטופלים אין שינוי במאזן הסוכר. אין דווח על עליה בשכיחות סוכרת מטיפוס 1 (תלויה בשימוש באינסולין) או סוכרת מטיפוס 2 שאינה תלויה באינסולין תוך שימוש בהורמון גדילה. אם יש מגמת עליה של הסוכר בודקים HEMOGLOBIN A1C פגיעות בשלד: עקמת (scoliosis ). אין הוכחה שמצבים אלה נגרמים ע"י הורמון גדילה. כנראה שהם יותר שכיחים בחוסר הורמון גדילה. סקוליוזיס (עקמת עמוד השדרה) מוחמרת בעת גדילה מהירה מכל סיבה שהיא. תפיחות השד בבנים (gynecomastia ) נמשכת כשבועיים-שלושה, תופעה חולפת בתחילת הטיפול. צבירת נוזלים (fluid retention) : תיתכן בתחילת טיפול בהורמון גדילה, יותר משמעותית במבוגרים. כאב בשורש כף היד (לחץ על גידים) נדיר ובדרך כלל קל. כאב בפרקים או שרירים בדרך כלל קל. תופעה אלרגית כמו בכל תרופה - די נדיר. דלקת שריר (MYOSITIS) תופעה נדירה ניתן לשייך אותה לחומר השימור METACRESOL. מתבטאת בכאבי שרירים או כאבים במקום ההזרקה. אם מוכחת עוברים לתכשיר בלי נוזל מיהול זה. יצירת נוגדנים נגד הורמון הגדילה קורה בפחות מ- 10% מהמטופלים. באופן נדיר נוגדנים אלה מבטלים את פעולת ההורמון. סיכון להופעת גידול: אין שום הוכחה שטיפול בהורמון גדילה מעלה את הסיכון לממאירות . לאוקמיה: בעלון לצרכן של כל חברות הורמון גדילה מדווח שקיים סיכוי נמוך לחלות בלאוקמיה. סיכון זה דווח לראשונה.ב 1988 על ידי קבוצה יפנית שמצאה לאוקמיה ב - 15 מטופלים בהורמון גדילה. מסתבר שבחלק מהם הייתה נטייה לפיתוח לאוקמיה בגלל שינוי בגנים, שבירות כרומוזומים ותסמונות מסוימות. . בעקבות זאת נאסף מידע ביפן על כל מטופלי הורמון גדילה (משנת מ 1975 ועד 31.12.1997 ) איסוף נתונים זה דווח ב .1999 מסקנת סקר אוכלוסייה זה (מעל 32,000 מטופלי הורמון גדילה) הייתה שבילדים שאין להם גורם המביא לסיכוי להתפתחות לאוקמיה, שכיחות הופעת הלאוקמיה אינה גדולה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כלומר הורמון גדילה אינו מעלה את הסיכון להופעת לאוקמיה. ב 1997 בניתוח מאגר נתוני המטופלים בארה"ב וקנדה, במטופלים שאין להם גורם סיכון להתפתחות לאוקמיה נמצא שאין שכיחות של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. כעת קיימת הסכמה כללית שאין שכיחות יתר של הופעת לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה שאין להם גורם סיכון נוסף להופעת מחלה זו. הסיכון להופעת הלאוקמיה דומה לזה של האוכלוסייה הכללית הבריאה. במידע אותו נותנות החברות יצרניות הורמון גדילה למטופלים שלהן, במידע לצרכן, נכתב שדיווח על לאוקמיה במטופלי הורמון גדילה, נמצא במספר קטן של מטופלים ואין בטחון שניתן ליחס קשר בין הטיפול בהורמון גדילה ללאוקמיה. גורמי סיכון נוספים: באוכלוסיית ילדים רגילה ובריאה שאינה מטופלת ואינה סובלת מכל מחלה שהיא, ידוע שקיימת תמותה של 1% מסיבות שונות. 8 מרכזי מדינות באירופה אספו נתונים של מטופלי הורמון גדילה בין השנים 1985-1996 על מטופלים עם חוסר בהורמון גדילה, על ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון ועל ילדים נמוכים ללא חוסר בהורמון גדילה או כל בעיה אחרת (קומה נמוכה אידיופטית) צרפת אחת מ 8 מרכזי המדינות שאספה נתונים על כ-7000 ילדים דווחה ראשונה בשנת 2012 שבניגוד לאוכלוסיית ילדים בריאה ורגילה בה התמותה היא 1% מכלל הילדים הם מצאו במטופלי הורמון גדילה עליה בתמותה בשליש אחוז 0.3%, זאת בגלל שינויים של כלי דם במוח במספר ילדים כמו כן נמצא גידול בעצם ב 3 ילדים. הקשר היה מובהק בילדים שקבלו מינוני הורמון גדילה גבוהים. ב 7 המרכזים האחרים לא היו תופעות כאלה ולא דווחה עליה בתמותה. ההשוואה. רשות המזון והתרופות בארה"ב, ה- FDA לא קבלה דווח זה כהוכחה שהורמון גדילה הוא גורם תמותה. כיוון שזה הדיווח היחידי שמראה זאת, כיוון שההשוואה נעשתה לאוכלוסייה רגילה ובריאה ולא לאוכלוסיית ילדים זהה שאינה מקבלת טיפול. גם ילדים שנולדו קטנים למשך ההריון בהם התחלואה מוגברת וגם קומה נמוכה אידיופטית אינם אוכלוסייה בריאה רגילה. בישראל אספנו את המידע על כל מטופלי הורמון גדילה משנת 1988 ועד 2012 ולא נמצא כל סיכון לתמותה או ללאוקמיה בילדים עם חוסר מבודד של הורמון גדילה ללא גורם סיכון נוסף. כעת קיימת הסכמה בינלאומית לא לשנות את הקריטריונים הנהוגים לטיפול בהורמון גדילה. . השפעה על מערכות הורמונים אחרות: בלוטת התריס- הורמון גדילה מגביר הפיכת הורמון התירואיד 4T ל- T3 וגורם לחשיפת מחלה סמויה של בלוטת התריס. הורמוני מערכת המין: אין הוכחה שלהורמון גדילה השפעה לא רצויה על הורמוני מערכת המין. קורטיזול: הורמון גדילה מעלה את הפיכת הקורטיזול לקורטיזון. לא ידועה משמעות כלשהיא להיפוך זה. כאבי פרקים: תוארו במבוגרים שקיבלו מינון גבוה מהדרוש של הורמון גדילה. התכווצויות ( convulsions): בדרך כלל אין שכיחות יתר בעת טיפול בהורמון גדילה. פרט לקבוצה אחת, לאחר גידולי מוח במטופלים בהורמון גדילה שכיחות ההתכווצויות גבוהה יותר. הורמון גדילה במחלות מסכנות חיים-בטיפול נמרץ: נעשה מחקר על חולים המאושפזים בטיפול נמרץ, וחולים במחלות קשות הגורמות למאזן שלילי הגורם לפרוק רקמות. במחקר זה ניתן הורמון גדילה לחלק מהמטופלים. טיפול בהורמון גדילה העלה את התמותה מ 19 ל- 42% על כן נמנעים מלתת לחולים אלה הורמון גדילה. שמירת התרופה (יש לקרוא את ה package insert של כל תרופה) לאחר המסת החומר הוא יציב בטמפרטורה של 2-8 מעלות למשך 4 שבועות. בחברות המוסרות על יציבות ב"טמפרטורת החדר" יש לזכור שבתקופות קיץ חמות יש סיכון בהסתמכות על טמפרטורת החדר. אין להקפיא את הורמון הגדילה ואין להשתמש בו לאחר הפשרה מהקפאה. מינון הורמון הגדילה לפי ההתוויה ( לפי רישום ב FDA) המינון הוא המלצה ראשונית לטיפול. אולם מומלץ שהמינון הראשוני לתחילת הטיפול יהיה נמוך יותר בכ- 15-20% ל שבועיים שלושה, כדי למנוע תופעה של צבירת נוזלים בולטת וכאבי ראש. הורמון גדילה גורם בתחילת הטיפול לצבירת מים. התופעה בולטת יותר בילדים עם חוסר קשה בהורמון גדילה השתנות המינון במהלך הטיפול תלויה בעליה במשקל, ככל שהמשקל עולה, המינון עולה. אם קצב הגדילה גבוה מאד, אין סיבה להעלות את המינון. אם קצב הגדילה נמוך מהמצופה לאחר שלילת סיבות לכך כגון טיפול לא סדיר, מחלה נוספת, תזונה גרועה או מחלת מעי מעלים את המינון. גישה נוספת להעלאת המינון היא לפי רמת ה I- IGF. הורמון גדילה גורם לעליה ביצור ה I-IGF. לפי פרסום של כהן וחבריו, אם רמת ה I-IGF נמוכה יש להעלות את מינון הורמון הגדילה. הבעיה בעבודתו זו של כהן שלא נעשה ניתור של התזונה. הגורם העיקרי בילדים לרמת I- IGF נמוכה היא תזונה לקויה. על כן בכל ילד עם בעיית גדילה יש צורך בבדיקת תזונתו על ידי רישום תזונה במשך 3 ימים וניתוח התזונה על ידי דיאטנית. חשובה פעולה זו לפני טיפול בהורמון גדילה גם בילד חסר הורמון גדילה יחול שיפור בגדילה עם השלמת חסרים . גם תוך טיפול בהורמון גדילה תזונה מאוזנת תשפר את התגובה להורמון גדילה. בנוסף לכך תוך טיפול בהורמון גדילה עולה ניצולת המאגרים כגון ברזל. תוך גדילה מהירה צריכת המאגרים עולה ובילד הרגיל לאכול מעט ואין שיפור בתזונתו תוך עליה מהירה של קצב הגדילה, יתפתחו חסרים, כגון חוסר ברזל היכול להתפתח תוך 3 חודשים מתחילת הטיפול. הורמון הגדילה ניתן בזריקה תת עורית כל יום לפני השינה. ההיגיון העומד מאחורי המלצה זו הוא ששיאי הורמון הגדילה גבוהים יותר בלילה מאשר ביום. אולם זריקת הורמון הגדילה גורמת לשיא הורמון הגדילה תוך 4 עד 6 שעות ורמתו חוזרת לנורמה תוך כ 8-10 שעות כך שאין שום דמיון לפיזיולוגיה. בפרסום בודד שבדק את הגדילה של ילדים ב 3 קבוצות, קבוצת בוקר, קבוצת צהרים וקבוצת ערב לא נמצא הבדל בגדילה בין שלושת הקבוצות. התגובה לטיפול בהורמון גדילה התגובה לטיפול תלויה בגורמים רבים. בקצב הגדילה לפני הטיפול – ככל שקצב הגדילה לפני תחילת הטיפול נמוך יותר, קצב הגדילה תוך טיפול גבוה יותר. ברמת הורמון הגדילה לפני טיפול- ככל שרמת הורמון הגדילה לפני טיפול נמוכה יותר קצב הגדילה על הורמון גדילה גבוה יותר. בתזונה- בחוסר: קלוריות , חלבונים, ברזל, אבץ ויטמין A קצב הגדילה לפני טיפול בהורמון גדילה וגם על טיפול בהורמון גדילה נמוך יותר. יש לציין שחוסר באבץ, ברזל וויטמין A גורמים לחוסר תיאבון וגם עקב כך נפגעת האכילה והגדילה בעקבותיה. במשקל ואורך לידה-תגובת הגדילה של תינוקות שנולדו קטנים למשך ההריון פחותה מזו של תינוקות בשלים. בגיל- בינקות ובילדות המוקדמת תגובת הגדילה טובה יותר מאשר בגילאים גבוהים יותר. במינון הורמון גדילה-במינון גבוה יותר, תגובת הגדילה טובה יותר. באבחנה בגללה נותנים טיפול בהורמון גדילה (טבלה מצורפת) צירופים שונים של גורמים אלה עומדים ביסוד בניית המודלים לתחזית התגובה לטיפול. תגובת גדילה ממוצעת בשנה הראשונה של ילד\ה עם ISS היא . 7.3+1.2 ס"מ פורסם ב: Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jul 18;(3) מעקב הטיפול בהורמון גדילה מטרות המעקב הן: • לוודא תגובה תקינה של עליה במשקל ובגובה- ביקורת כל 3-4 חודשים אם אין עליה תקינה, לוודא תזונה תקינה ולוודא בעיות נוספות • לוודא טיפול מסודר ועקבי- כאשר יש חשד לטיפול לא סדיר יש לדרוש להביא את כל בקבוקי התרופה הריקים לביקורת, לבדוק מספר הבקבוקים וכמה נוזל נשאר בבקבוקים • בדיקות דם לבטיחות: לבדוק כל 6 חודשים לפחות IGF-I יש לשמור על רמתו בתחום הנורמה. אם הרמה עולה מעל + 2 סטיות תקן להוריד את המינון. דרישת ה FDA היא שרמת I-IGF לא תעלה על 2.5 סטיות תקן מעל הממוצע לגיל ולמין. אם הרמה עלתה מאד מפחיתים מינון ב 15-20%. אם רמת ה I-IGF עלתה מאד ניתן להפסיק טיפול ל 7-10 ימים ולחדשו במינון נמוך ב 15-20%. אם רמת ה I- IGF נמוכה וקצב הגדילה נמוך לבדוק תזונה לקויה, מחלה סמויה, מינון נמוך מידי של הורמון גדילה, ליקוי בטכניקת ההזרקה, טיפול לא סדיר.

06/03/2019 | 19:10 | מאת: אמא מודאגת

המון תודה!

05/03/2019 | 11:42 | מאת: דוד ט.

האם מותר לתת לילד בגיל 13 פמוטידין או גסטרו 10 באופן קבוע ויומי ? התרופה בטןחה לטווח ארוך לילדים ומתבגרים? תןדה

לקריאה נוספת והעמקה

1) נא לקרוא את העלון לצרכן רשומות שם כל תופעות הלוואי והאזהרות בקשר לתרופה. בדרך כלל חובתו של הרופא שנותן את התרופה לתת את כל המידע על כך. 2) בקשר לגדילה ולאנדוקרינולוגיה לא רשומות כל אזהרות שהן בקשר לתרופה זו

04/03/2019 | 12:56 | מאת: עוזי

מה אומרת התוצאה של הבדיקה המצורפת, הבדיקה של ילד בת 8 שמראה סימנים של התפתחות מהירה והתשובה של בדיקת הדם חריגה. האם יש מקום לדאגה?

לא צרפת שום בדיקה לשאלתך

03/03/2019 | 10:28 | מאת: מילנה

השאלה נוגעת לבתי הקטנה (ביוני הקרוב תהיה בת 3) אובחנה בהתבגרות מינית מוקדמת אמיתית בגיל שנה וחצי שנתיים. עד היום מסרבת להאמין שזה אכן כך… אך כל הבדיקות והיועצים הצביעו שאכן מדובר בהתבגרות אמיתית. הסיבה שבגינה פנינו לרופא היא שדיים שהופיעו B2-3 ושיעור שהופיע בפות. ברור היה כי גופה מתפתח מוקדם: LH- 1 FSH- 4 Estradiol child- 196 הוחלט כי ניתן לה זריקת דקפפטיל 3.75 בשריר כל חודש בערך, וכך אנו עושים. משום מה מרגיש לי שהיא גבהה מהר וכאילו נראית יותר גדולה לעומת ילדים אחרים שהם בני אותו הגיל. מקבלת המון הערות לגבי הגובה שלה נראית מאוד גבוהה יחסית לילדים אחרים בגילה. צילום כף יד בטווח הנורמה-מצב קובץ. מס׳ שאלות: 1. האם לזריקה הזו יש איזשהו קשר באופן כללי לגובה? האם החומר הפעיל מעכב גובה כפי שמעכב גדילת שד ושיעור? או שאין שום קשר? ההגיון אומר לי שלא, כי הגדילה המואצת (אם הייתה כזו כביכול) אמורה להיעצר אחרי הטיפול התרופתי. אבל אני פשוט רוצה להיות בטוחה שלא מפספסת פה משהו אחר. במרץ 2018 גובהה היה 85 ס״מ ובמדידה אחרונה לפני כשבוע היה 94 ס״מ ומשקל 14 קילו. 2. כל כמה זמן? אם בכלל? צריך לבצע us שחלות על מנת לבדוק גודל תקין? בדיקה אחרונה לפני שנה שחלה ימנית -2.4 סמ״ק שחלה משמאל -1.4 סמ״ק. הבדיקה נורא קשה לביצוע איתה. אשמח לקבל מענה לשאלותיי ולהיות היסטרית כפי שקרא לי האנדו׳ המטפל שלנו מאשר חסרת ידע ומבולבלת בנושא. תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

1. האם לזריקה הזו יש איזשהו קשר באופן כללי לגובה? האם החומר הפעיל מעכב גובה כפי שמעכב גדילת שד ושיעור? או שאין שום קשר? תשובה- דיכוי ההתבגרות על ידי דקאפפטיל גורם לכך שהילדה גדלה בקצב שאמור להיות לפני תחילת ההתבגרות. אם היא מתמידה לגדול על אחוזון קבוע, אפילו אחוזון 97 אין בעיה. הדגש הוא -גדילה על אחוזון קבוע. 1א) ההגיון אומר לי שלא, כי הגדילה המואצת (אם הייתה כזו כביכול) אמורה להיעצר אחרי הטיפול התרופתי. אבל אני פשוט רוצה להיות בטוחה שלא מפספסת פה משהו אחר. תשובה- הגיון מבוסס על ידע ולא על תחושות. על כן ההגיון משלך לא מבוסס. דקאפפטיל אינו עוצר גדילה. הוא מבטל את ההאצה שגורמים ההורמונים של ההתבגרות. על כן הגדילה צריכה להמשך בקצב תקין של לפני תחילת ההתבגרות. 2. כל כמה זמן? אם בכלל? צריך לבצע us שחלות על מנת לבדוק גודל תקין? בדיקה אחרונה לפני שנה שחלה ימנית -2.4 סמ״ק שחלה משמאל -1.4 סמ״ק. הבדיקה נורא קשה לביצוע איתה. תשובה- אני אינני חוזר על בדיקות אולטראסאונד של השחלות אלא אם כן יש רמות הורמונליות גבוהות או יש סיבה מיוחדת אחרת

02/03/2019 | 19:02 | מאת: דורון

הילד כמעט בן 12.5 (נמוך לגילו כל החיים סביב אחוזון 7-8), החלה גדילה יחסית מואצת ואנו חוששים מסיום התבגרות מוקדמת וגובה סופי נמוך בשל כך [גובה הורים 177; 163]. רופא המשפחה הפנה תחילה לבדיקות דם ואלו התוצאות: TSH - תחום 0.35-5.5 (3.02) FT4 - תחום 10.3-19.7 (13.1) FT3 תחום 3.5-6.5 (6.03) LH - 6.2 IU/I FSH - 4.2 IU/I GROWTH HORMONE - 2.99 mlU/L מה המשמעות? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לבדיקות האלה אין כל משמעות . בדיקת הורמון גדילה בודדת בבוקר אינה מלמדת דבר.. בתהליך גדילה מהירה חשש להתבגרות מהירה בודקים טסטוסטרון הבדיקה היחידה הדרושה במקרה זה ולא בצעתם אותה. הדבר החשוב ביותר הוא בדיקת דרגת ההתבגרות , צורת גרף הגדילה וגיל העצמות רק אנדוקרינולוג ילדים יכול לתת לכם תשובה מעשית

28/02/2019 | 08:07 | מאת: רינת

האם שתיית קפה עלולה לפגוע בגדילת ילדים? בני שותה המון קפה. בערך 4 כוסות ביום. בן 15. לטווח הארוך זה מזיק? תודה

אין קשר לגדילה

27/02/2019 | 21:38 | מאת: א

לא הצלחתי להעלות הקובץ לפה אבל הבדיקות שלה לפי רופאת משפחה תקינות אשמח לצרף התוצאותבאופן ידני אם יש צורך. הרופאה הפנתה את הילדה לבדיקת גיל עצמות וגם לייעוץ אנדוקרינולוג. לפי מה שהבנתי אמרת שהתפתחות בגיל הזה נחשב נורמלי אבל...מה לגבי גובה סופי? זה לא יעכב את הגובה? הילדה בגובה 141 בערך...וחוששת שבדיקת גיל עצמות מאוד מתקדמת. אין לילדה מחזור יש התחלה של התפתחות של שדיים לפי הרופאה ובנוסף יש שיער ערווה באבר התחתון. חוששת מאוד לגבי גובה סופי. אני 165 בעלי 178 ס"מ. תודה. לגבי הבעיות הרגשיות אפשר להתמודד (אני מקווה מאוד). הבעיה היא הגובה הסופי.

לקריאה נוספת והעמקה

1) לפני שיש תשובת גיל עצמות אין הצדקה להמציא חששות 2) שעור מיני אינו התבגרות שמגיעה למחזור . התבגרות היא גדילת שדיים. מתי התחילו לגדול השדיים?

להערכתי, שנה שעברה התחילה להשמין היא בעליית משקל אבל לדעתי זה נראה שיש צמיחה ולא סתם שומן. מאז קצת גדל אפילו וגם כי הרופאה ציינה את זה שיש. היא לא ממש ראתה רק דרך הגופיה. השאלה איך יודעים אם זה באמת לא שומן ..למרות שזה תפח קצת. אני מפחדת מהבדיקת עצמות. אני קיבלתי מחזור בגיל 14 . אולי אפשר להגיע אליך היכן אתה מקבל?

איך אפשר להירגע ? איך אדע שהכל בסדר? ומה אם זה לא טוב הבדיקת גיל עצמות וזה אבוד ואין מה לעשות ? אני ממש בחרדות וזה מפחיד ומלחיץ מאוד...

רופא מומחה יכול לדעת כאשר הוא בודק את הנערה. אין שום חשש סביר מצילום כף יד- זו קרינה מועטה מאד אנדוקרינולוג\ית ילדים צריכים להחליט על המצב פרופ צדיק 039641511

להתחיל להתבגר לאחר גיל 8 זה נורמלי. השמנה מתקדמת גורמת לסגירת העצמות בגיל מוקדם ויכולה לגרום לקומה נמוכה. יתכן ואת דואגת מהבעיה הלא נכונה. את חייבת לפנות לבדיקת אנדוקרינולוג\ית

ברור שלא התכוונתי לבדיקה עצמה אלא לסגירת העצמות. אני מפחדת מסגירת עצמות ונמיכות קומה אלך לבדיקה אבל לא הבנתי אם הבנת שאני דואגת מהבעיה הזו? זו לא הבעיה הנכונה?

לפני שבודקים אין תשובות

20/03/2019 | 11:36 | מאת: ורד

הילדה בגיל 9.9 היינו אצל אנדוקרינולוג שבדק וקיבלנו תשובה , הילדה בגיל עצמות 11 (הפרש בין שנה לשנה וחצי) היא בשלב טאנר 3 B וצריכה לעבור תבחין acth . ולשקול טיפול. היא כעת בגובה 144.5 - האנדוקרינולוג שבדק אמר שהיא יכולה להגיע לגובה שלה 164 בלי קשר מתי תקבל מחזור. האם הוא דובר אמת? לדעתו ההתקדמות שלה החלה בין חצי שנה לשנה קשה לדעת בגלל שהיא במשקל 45 וזה קצת מטעה.. והיה אם תקבל מחזור בגיל עשר וחצי למשל או אחד עשרה היא חייבת להגיע לגובה 159 כדי שהיא תגיע ל 164 או 165 כמוני, אז איך אפשר לא לחשוש במצב כזה? כאשר אחרי מחזור גובהים עד 6 ס"מ (ורק במקרים בודדים עד 8 או 10 ) האם היא לא תמצה את הגובה שלה הסופי????? :(

שלום, הבת שלי בת 4 והגובה שלה 91 - מתחת לאחוזון 3, אציין שלאורך כל השנים היא הייתה תמיד באחוזון 3 או מתחת. בנוסף, יש לה רגל קצרה אחת יותר מהשניה אני יודעת שבשביל הורמון גדילה אני צריכה לעבור בדיקות וכו'. שאלתי האם נוכח העובדה שיש לה רגל קצרה יותר יכול למנוע ממנה לקחת הורמון גדילה?

לקריאה נוספת והעמקה

1) אםמוכיחים חוסר בהורמון גדילה. מבחינה בריאותית חייבים לתת הורמון גדילה 2) אם יש חשש לחוסר בהורמון גדילה חייבים לבצע בדיקות, לגלות אילו הורמונים חסרים ומה הסיבה לחוסר בהורמונים

26/02/2019 | 19:26 | מאת: נועה

שלום פרופסור, אשמח לקבל את חוד בנושא בתי. אנחנו מתגוררים בארץ. איך ניצן ליצור קשר. תודה, נועה

039641511 אם אין מענה באותו רגע להשאיר שם ומספר טלפון ויחזרו אליכם

26/02/2019 | 19:25 | מאת: אופק

אני בן 14.9 ו1.68 וגיל העצמות שלי הוא17 עם סתייה של 12 חודשים. גיל אמא 1.69 גיל אבא 1.83. האם אני עדיין יכול לגבוה? ואם כן כמה?

26/02/2019 | 23:12 | מאת: אופק

שחכתי לציין שלא גבהתי כבר שנתיים. בנוסף כתבתי שם גיל אמא במקום גובה אמא.

בגיל עצמות 17 (אם הקריאה נכונה) הגעת בערך ל 99% מהגובה הסופי

אם שנתיים לא גבהת כנראה שסיימת לגדול

26/02/2019 | 18:42 | מאת: יובל

הבת שלי בת 9 בגובה 1.22.5 מ'. קצב גדילה 3.12 ס"מ לשנה גיל עצמות 8 שנים ו - 10 חודשים צפי לגובה 1.49 מ'. ביצעה בדיקת קוטיזול ויצאה תקינה. הבנו שניתן להתחיל טיפול בהורמון גדילה לילדות עם צפי גובה שנמוך מ - 1.50 מ' הרופא טוען שיש לבצע טסט להורמון גדילה. הילדה מתעקשת לא לבצע את הבדיקה (לאחר טראומה מעירוי שזז). שאלתי היא - אם מאשרים לתת הורמון גדילה לילדות עם צפי מתחת ל - 1.50 מ' מדוע יש צורך לבצע את הטסט? אולי ניתן להתחיל טיפול בלי הבדיקה

לקריאה נוספת והעמקה

קצב של 3.12 ס"מ לשנה הוא לא תקין וחובה לבדוק אם יש חוסר בהורמון גדילה אם מוצאים חוסר בהורמון גדילה יש לבצע MRI מוח כדי לבדוק האם גידול במוח או פגיעה ביותרת המוח גרמה לחסר. אם חסר הורמון גדילה יש לוודא האם יש חוסר בהורמונים נוספים. לא לבצע בדיקת הורמון גדילה במקרה זה זו רפואה גרועה. ניתן למרוח משחת EMLA שעה לפני הכנסת המחט לוריד כדי לבצע בדיקת הורמון גדילה. העור מורדם ולא מרגישים את הדקירה

26/02/2019 | 12:26 | מאת: רחלי

שלום רב . בני בן 12.2 שנים וקיבל כמעט 3 שנים דקפפטיל . מכיוון שנעצרה הגדילה ובחצי שנה האחרונה לא צמח בכלל , הרופאה אמרה שמפסיקים ים דקפפטיל ועוברים לתרופה שתמנע יצירת אסטרוגן. האם המשמעות שתהייה יצירת טוסטסורון מוגבר על חשבון האסטרוגן ואז תהיי התפתחות מואצת ? בבת אחת הוא יהפוך ״ גבר ״ . אשמח להסבר לגבי שלב 2 של הטיפול .

לקריאה נוספת והעמקה

ההגדרה שלך של שלב 2 בטיפול עוצר התפתחות מינית היא לא נכונה. זה אינו שלב 2 ואין קשר בין שני הטיפולים כאשר מפסיקים את הטיפול בדקאפפטיל, ללא כל תרופה שהיא מופיעה התבגרות , קצב הגדילה עולה וגיל העצמות מתקדם, לפעמים התקדמות גיל העצמות מואצת. התרופה שמציעים לכם מטרתה לעכב את התקדמות גיל העצמות. היא אינה משפיעה על התקדמות התבגרות או על דברים אחרים

27/02/2019 | 05:56 | מאת: רחלי

תודה רבה רוצה לוודא שהבנתי : כלומר מרגע הפסקת הזריקות דקפפטיל, הבן שלי יתחיל להתפתח מינית אבל כל עוד יקבל את הטיפול האחר , הוא לא יגבה ?

הטיפול "האחר" אנסטרזול או לטרזול מאפשר להמשיך לגדול אבל מעכב את גיל העצמות כדי שהגדילה לא תגמר מוקדם

25/02/2019 | 12:44 | מאת: יעלי

שלום רב, נמצא כי לבני חסר הורמון גדילה לאחר בדיקות בבית החולים, יחד עם זאת הוא נמצא כרגע באחוזון 6%. חשוב לציין שאני בגובה ממוצע והאבא גבוה מאוד (1.87 ס"מ). ידוע לי כי מעל אחוזון 3% הוועדה הרפואית לא מאשרת קבלת הורמון גדילה בהשתתפות. רופאת האנדו שלנו ממליצה להמתין, אבל אנחנו מאוד מעוניינים לדעת מה האפשרויות שלנו כרגע? תודה רבה!

לקריאה נוספת והעמקה

תגובות ל"מידע" שאת מוסרת: בן כמה הבן? 1) נמצא כי לבני חסר הורמון גדילה לאחר בדיקות בבית החולים, שאלה: מה שיא הורמון הגדילה בשני הטסטים שבוצעו? 2) יחד עם זאת הוא נמצא כרגע באחוזון 6%. שאלה: מה זה כרגע? האם כל הזמן הוא על אותו האחוזון באופן קבוע? האם הוא היה קודם על אחוזון גבוה יותר ולאחר מרכן ירד באחוזון? מה אחוזון המשקל שלו? האם הוא על אחוזון קבוע במשקל? 3) חשוב לציין שאני בגובה ממוצע שאלה:מה הגובה שלך? והאבא גבוה מאוד (1.87 ס"מ). 4)-ידוע לי כי מעל אחוזון 3% הוועדה הרפואית לא מאשרת קבלת הורמון גדילה בהשתתפות. תשובה: ידע לקוי 4) רופאת האנדו שלנו ממליצה להמתין, אבל אנחנו מאוד מעוניינים לדעת מה האפשרויות שלנו כרגע? - לתת מידע מדוייק תשובה: על מידע כזה כמו שנתת, לא ניתן לתת מצב אופיני של חוסר בהורמון גדילה מתבטא ב: ירידה בקצב הגדילה= ירידה באחוזון הגובה + 2 טסטים נמוכים להורמון גדילה באופן משמעותי+איחור בגיל העצמות. אם ילד למשל יורד באחוזון הגובה מאחוזון 95 לאחוזון 75 והטסטים נמוכים הוא יקבל אישור לטיפול בהורמון גדילה. לעומת זאת אם הוא גדל באופן עקבי על אחוזון 10 מספר שנים והטסטים מעט נמוכים הוא לא יקבל אישור לטיפול

25/02/2019 | 00:11 | מאת: ת.מ.

אודה לשאלה בשנתיים האחרונות בכל בדיקת דם הפרולקטין היה קרוב ל- 900 שזה מעט גבוה. עשיתי MRI וראו מיקרואדנומה. לא קיבלתי טיפול והפרולקטין המשיך להיות גבוה. ב MRI מעקב הגידול ללא שינוי. בבדיקת דם של היום הפרולקטין בנורמה. יצא 580 כשהגבול העליון הוא 620. פעם ראשונה שיוצא לי תקין... מה זה אומר מבחינתי?

לקריאה נוספת והעמקה
25/02/2019 | 00:16 | מאת: ת.מ.

חשוב לי להוסיף שעברתי רופאה.. לכן מבחינתה זו הבדיקה היחידה שעשיתי והיא תקינה. האם לאמר לה על מה שהיה בעבר? תודה

דברי עם האנדוקרינולוג שלך זה אתר של ילדים

רופא סביר יסתכל באענטרנט של הקופה על הבדיקות הקודמות ועל כל אעברך

25/02/2019 | 07:28 | מאת: ת.מ.

סליחה לא שמתי לב שזה אתר של ילדים.. הכוונה שלי היתה שעברתי קופה. כלומר אין לי כלןם בתיק הרפואי.. תודה

חשוב שתדעי ותעבירי גם לאחרים אם את נבדקת על ידי רופא, חובה עלייך לבקש סיכום ביקור. גם אם את נשארת באותה קופה. חובה שיהיו לך כל תשבות הבדיקות שבצעת. אז לא תהיי במצב בו את נמצאת היום. גם אם את נשארת בקופה ואת רוצה חוות דעת נוספת, אין לך מה להראות החוק מחייב כל רופא לתעד כל ביקור אצלו וכל שיחת טלפון ואת רשאית לקבל את כל החומר שבתיק.

26/02/2019 | 21:24 | מאת: ת.מ.

אנסה לבקש סיכום רפואי. אם לא אצליח להשיג אז פשוט אפתח דף חדש בקופה החדשה ואקווה שגם בהמשך יהיה תקין... והעבר יהיה לא רלוונטי. תודה רבה על זמנך!!

בהצלחה

24/02/2019 | 08:08 | מאת: קטן מ- Androstenedione 0.3 ng/ml -

קטן מ- Androstenedione 0.3 ng/ml - מה הכוונה ?

תלוי בגיל, תלוי במין הנבדק, תלוי בבעיה הנבדקת

הזריקה כואבת לו מאוד

לקריאה נוספת והעמקה

1) מורחים משחת אמלה על העור שעה לפני הזריקה. העור נרדם ולא מרגישים דבר 2) הורמון הזומקטון ניתן במזרק ללא מחט ואין בעיה של תזוזה

שלום וברכה. תודה רבה על התשובה אבל לא ברור לי לגבי המזרק. כתבת מזרק ללא מחט להורמון הזומקטון, מה זה הורמון זומקטון? אני מזריקה לו הורמון גדילה נורדיטרופין  בעט nordipen ויש מחט 6 ממ' והוא רק בן 4 רזה אין לו הרבה שכבת שומן הוא כל הזמן נפצע היתה פעם אחת שהוא ממש נחתך חתך רציני מהמחט בישבן וממש כואב לי הלב. קראתי משהו בפורום על שאלה של אמא לגבי הבת שלה בת 11 שאומרת שהזריקה כואבת וכתבת לה שיש מזרק ללא מחט. אני לא מכירה. איך אני בודקת איפה אפשר לרכוש? כשהיינו בהדרכה בשניידר הם הדגימו לנו ההורים בעט נורדיפן עם מחט נובופיין שכתוב שהיא פחות כואבת עם ראש סיליקון וגם הדגימו עלינו דקירה לראות שזה לא כואב. בבקשה אני חייבת עזרה כבר אני נמצאת בחרדה מהכאב שלו. אני מזריקה לו בשינה  מחכה בין 10 דקות לרבע שעה מרגע הירדמותו ככה הוא לא מסרב אבל גם אז הוא מרגיש את הכאב וזז. ישנם פעמים שהוא לא זז ואני כבר ממש חרדה מהמצבים שהוא זז כי אז הוא מתנגד ובוכה וכמובן שנפצע ונכנס עוד יותר לחרדה. תודה רבה.

שלום רב, ביתי תהיה בת 16 באפריל 2019. גובהה 1.43 ומאפריל 2017 היא לא גבהה בכלל. ברקע בגיל 7 חלתה בסרטן-לוקמיה. עברה טיפולים כימוטרפיים. היום בריאה לחלוטין. נאמר לנו שילדים שעברו את המחלה לא גובהים הרבה אבל בכל זאת יש פער עצום בינה לבני גילה וזה מפריע לה קצת. יש מה לעשות בגיל הזה ובמצב הזה ?

לקריאה נוספת והעמקה

יש צורך לפנות לאנדוקרינולוג ילדים עם צילום כף יד לגיל העצמות. לפי הצילום ניתן לראות אם יש לה סיכוי לגדול

22/02/2019 | 19:14 | מאת: בנימין

בן 15, שמעתי שאם מאוננים הרבה אז הטסטוסטרון בדם עולה, זה נכון? ואם כן - ככל שהטסטוסטרון יותר גבוה - כך קידום גיל העצמות מתגבר אצל בנים? שאלה נוספת - אני סובל מעודף משקל קל, כשנמצאים בעודף משקל - גיל העצמות מתקדם יותר מהר מאשר אם הייתי 8/9 ק״ג פחות? גיל עצמות 15 ושלושה חודשים תודה

לקריאה נוספת והעמקה

לאוננות אין כל קשרלרמות הורמונליות ואין לה השפעה על שום דבר השמנה יכולה לקדם את גיל העצמות ולסיים את הגדילה לאחר גיל עצות 16 נותרת גדילה מזשערית

21/02/2019 | 18:43 | מאת: צמיחת שד אחד

שלום, בתי בת 10 וחודשיים. לפני 9 חודשים החל שד אחד להתפתח, ועד היום השד השני עדיין לא התפתח כלל. בחודשים האחרונים החלה גם צמיחת פלומה דקה בפות וריח מבית השחי (ללא גדילת שיער). שאלתי היא: האם זה נורמאלי שעדיין לא התפתח בכלל השד השני לאחר כל כך הרבה חודשים? מה עושים? תודה, אמא מודאגת

לקריאה נוספת והעמקה

רקאיתי גם הפרש בין הופעת שני הצדדים של שנה ויותר. יש לפנות לאנדוקרינולוג ילדים לבדיקה

בהמשך לשאלה קודמת: ילדה בת 13.5 גבוהה יחסית לגילה. במשפחה הבנות מקבלות מחזור סביב גיל 16, כך שיש סיכוי שעיקר תהליך הגדילה עוד לפניה. צילום כף יד מצביעה שההתפתחות מתאימה לגיל העצמות. האם טיפול אנדוקרינולוגי יכול לעצור את תהליך הגדילה? (אם אין סיכוי, מעדיפה לחסוך ממנה את עגמת הנפש..).

לקריאה נוספת והעמקה

צילום כף יד לא מצביע על דרגת "ההתפתחות" כפי שאת קוראת לכך גיל העצמות נותן לנו לחשב את סיכויי הגובה הסופי אין לי שום נתון עניני עליה כדי לדעת מה סיכויי הגובה הסופי שלה. אם הגובה הסופי הוא בתחום הנורמה אין סיבה להתערב על כן לפני דבור על טיפול, יש לדעת את העובדות

18/02/2019 | 21:49 | מאת: תמי

הי חבר שלי בן 20 והוא נמוך (1.63) ההורים שלו גם נמוכים בגובה שלו פלוס מינוס רציתי לשאול האם יש איזשהו הורמון שיוכל להוסיף לו עוד כמה סמ בגובה? או שאין סיכוי לכלום ?

לקריאה נוספת והעמקה

אם הבחור בריא ואין כל בעיה מיוחדת, בגיל 20 אין כל טיפול שיכול לסייע לגדילה

18/02/2019 | 21:49 | מאת: תהילה

שלום בת 25 ביצעתי פרופיל הורמונלי ליום 21 למחזור פרולקטין 770 פרוגסטרון 50.3 להבנתי הפרולקטין גבוה מהנורמה או שאני טועה?מנסה להכנס להריון מעל שנה הבנתי שזה מפריע לביוץ האם זה נכון? יש לי מחזורים סדירים וביוצים סדירים

לקריאה נוספת והעמקה

פני לאנדוקרינולוג של מבוגרים גה אתר של ילדים ומתבגרים

שלום אני בן 14 וחצי 163 סנטימטר באוגוסט 2018 (לפני חצי שנה בערך) הייתי אצל מומחה גדילה והוא אמר שגיל העצמות שלי הוא 15 ויש לי בערך 8-9 סנטימטר לגבוה עברה מאז כבר חצי שנה ולא גבהתי כלל. האם זה תקין? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שאלה אם המדידה שלך היתה נכונה אם גמרת להתבגר , אז יתכן שגמרת לגדול. אך יש לשלול בעיות אחרות כדאי שתפנה כעת לאנדוקרינולוג שיעריך את המצב. עליך גם לבצע צילום כף יד לגיל עצמות כדי לדעת בדיוק מה קורה

17/02/2019 | 17:56 | מאת: ליאת

ערב טוב פרופסור צדיק, אשמח להבנת תוצאות בדיקות הורמונליות לבת 9.9, גובה 128 ס״מ, הילה התפתחות שדיים. Fsh - 5.58 Lh- 1.58 Lc- 19 תודות

לקריאה נוספת והעמקה
17/02/2019 | 17:57 | מאת: ליאת

גיל עצמות 8.5

לא ידוע לי מה זה LC שני הראשונים הם הורמונים העולים בתהליך ההתבגרות יחד איתם צריך לתת תשובה של ESTRADIOL

גיל העצמות צעיר לגילה. גיל עצמות , אם אין בעיה מיוחדת, ככל שהוא צעיר יותרפוטנציאל הגדילה טוב יותר

18/02/2019 | 07:52 | מאת: ליאת

רוב תודות פרופסור!! ESTRADIOL - 19 האם לדעתך יש צורך במתן זריקה לעיכוב התפתחות מינית?

על סמך מעבדה בלי בדיקת ילדה ובחינת צורת גדילתה, לא מציעים טיפול