פורום שרירני רחם - מיומות

פורום זה נועד לספק מידע על בעיה שכיחה בתחום בריאות האישה: שרירני רחם, ובלע"ז: מיומות או פיברומות (Myoma, Leiomyoma, Uterine Fibroids). מידע רב נצבר בשנים האחרונות באשר לגורמים המעודדים את התפתחותם של גידולי רחם אלה, ובמקביל, קיים מגוון רחב של שיטות חדשות למעקב וטיפול.

המרכז הישראלי לשרירני רחם ("מי-שר") הוקם ע"י קבוצת רופאים מומחים ומנהלי יחידות בתחומים שונים הנקשרים סביב בעיית שרירני הרחם. בדרך זו ניתן לספק לכל אישה הסובלת משרירני רחם ייעוץ וטיפול רב תחומי ברמה הגבוהה ביותר, על בסיס מצבה, צרכיה ורצונותיה.

פורום שרירני הרחם נותן מענה כללי לשאלות הציבור בתחום שרירני הרחם, ושאלות נלוות בתחום בריאות האשה, על בסיס ניסיון רב וידע קבוצתי נרחב.
1276 הודעות
1110 תשובות מומחה

מנהל פורום שרירני רחם - מיומות

20/12/2017 | 18:45 | מאת: נויה

שלום פרופסור תדיר לאחר ביוץ ( זקיק 19 הורמונים עולים בהתאם השאלה לא אם היה ביוץ זה ודאי שהיה) הלכתי לראות שאכן היה הביוץ והזקיק והאחות אמרה לי שהיה ביוץ לפי בדיקות הדם וה us. הזקיק היה 28 הסבירה שזה כנראה שאריות ??? לא הבנתייייייי...מצרפת את בדיקת הדם ואת us אשמח להסבר..ושאלה נוספת אם קיימתי יחסים יום ויומיים לפני הבדיקה ששלחתי לך כיסיתי את מועד הביוץ יש סיכוי להיריון? והאם גם באותו יום של הבדיקה הזאת שצירפתי לך היה רצוי לקיים יחסים לדעתך? לפי בדיקת הדם וה us. יותר מאודה לך אם תעשה לי סדר!!! בבקשה מימך....תודה

לקריאה נוספת והעמקה

כוונת האחות שיש שאריות של הזקיק, מה שהופך לאחר הביוץ לגופיף תהוב המפריש פרוגסטרון. אם קיימת יחסי מין 1-2 ימים לפני זה בסדר בכל הקשור לסיכוי להפרות את הביתית ולהכנס להריון. ו...מה לכל זה ולפורות שרירני רחם?

20/12/2017 | 18:17 | מאת: מיכל

שלום פרופסור תדיר.. לפי בדיקות דם ואולטראסונד הביוץ היה בתאריך 13.12 או 14.12 בתאריך 19.12 שזה כ6 או 7 ימים לאחר הביוץ עשיתי בדיקת פרוגסטרון כדי לראות אם צריך תמיכה יצא 29.2 האם לדעתך צריך תמיכה של פרוגסטרון ..? תודה מראש

20/12/2017 | 18:20 | מאת: מיכל

ושאלה נוספת נניח שהפרוגסטרון נמוך מה זה אומר? שגם אם היה אמור להיות היריון יכול להיות שלא יהיה? ואני בכלל לא אדע על זה? או שאני אהיה בהיריון ותהיה הפלה? פרוגסטרון נמוך מונע היריון? הייתי שמחה להבין את הנקודה הזאת. תודה רבה

אני בת 54, בהיריון ivf תרומת ביצית, שבוע 15. יש לי שרירן סובסרוזי אחורי בגודל של 65 מ'מ. מהם הסיכונים לה להריון בשל שרירן מסוג וגודל זה? האם יש טיפול או אמצעים להפחתת הסכנות מהשרירן להיריון?

לקריאה נוספת והעמקה

בגיל זה שררנים קטנים בהדרגה, אולם לא בהיריון. סביר להניח שהשרירן יגדל עקב ההשפעה ההורמונלית של ההיריון. העובדה שהשרירן סוב-סרוזי מקטינה את הסיכון לסיבוך, אולם לא ציינת אם השרירן נמוך או גבוה ברחם, וגם לכך יש חשיבות. בכל מקרה, סביר להניח שהשרירן לא יפריע למהלך ההיריון, מלבד אולי כאבים מפעם לפעם, ועליך להיות בקשר עם הרופא/ה שלך לייעוץ במקרה של כאב, ולקראת סוף ההריון להערך בהתאם לקראת סיומו בצורה בטוחה, לפי עברך המילדותי, גילך, ומיקום השרירן.. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

המון המון תודה על המענה המהיר והמפורט. תודה מקרב לב. לצערי בדוח הבדיקה לא מצויין אם השרירן גבוה או נמוך, כתוב רק 'שרירן 65 מ'מ סובסרוזי אחורי' שוב תודה רבה רבה!

16/12/2017 | 19:56 | מאת: קרן

ערב טוב , האם רחם שמוגדר בגודל של שבוע 16 עם שרירן שתופס את כל הנפח ניתן להוציא בשיטה לפרוסקופית ? תודה על התשובה

לקריאה נוספת והעמקה

אין כל אפשרות לתת מענה בפורום לשאלה זו. הדבר תלוי בגורמים רבים נוספים עליהם אין מידע בשאלתך, כגון מיקום השרירן ברחם, מידת הריחוק מרירית הרחם, גיל, תכניות ילודה, מבנה גוף, ניתוחים בעבר, ולא פחות חשוב, מידת המיומנות של המנתח/ת. הגבולות והיכולות בגישה כירוגית זו שונים מאד מרופא/ה לרופא/ה. חשוב להבין שגם בעידן המודרני, לא לכל דבר יש מענה אינטרנטי, שלא לדבר על מידת הסיכון בקבלת החלטות רפואיות בדרך זו. לא כל מה שמתאים לפוליטיקאים מתאים גם לרפואה. פרופ׳ יונה תדיר

תודה על התשובה המהירה אני לא אלאה בפרטים ואמתין בסבלנות להתייעצות הבאה שתהיה לי .

07/12/2017 | 23:30 | מאת: אנונימית

האם שרירן סובסרוזי 11מ"מ מסוכן ומזה אומר

לקריאה נוספת והעמקה

האם עלי להתרגל ״שבעידן הציוצים״ (טוויטר) אלה שאלות רפואיות הראויות למענה? רפואה עדיין אינה פוליטיקה, ושאלות רפואיות מן הראוי שתזכנה לקצת יותר פרטים, כדי שגם המענה יזה לתשומת הלב הראויה. האם את בת 15? 25? 35? 45? 55? 67? או 75? או יותר מבוגרת? כי בכל גיל זה יכול להיות דבר שונה. ושרירן אינו מחוץ לרחם. הוא יכול להיות בחלקו החיצוני של הרחם, אבל כל שרירן הוא חלק מהרחם. ו 11 מ״מ זה שרירן קטנטן, אבל זה כמובן אינו אומר דבר. מי ייתן ותשובתי זו, הניתנת עם מעט חיוך וחיבה, תסייע לנשים להגדיר שאלות בצורה קצת יותר מפורטת.

שלום רב סובלת ממיומה בקיר אחורי . במשך הרבה שנים רופאת נשים שלחה אותי לבדיקת אולטראסנד לאיפיון טוב יותר של המיומה. בטענה שביחידת אולטראוסנד בבית חולים יש אולטראוסנד טוב יותר מאשר בקופה. שאפשר לראות גם זרימות דם. השאלה שלי האם לעשות אולטראוסנד בבית חולים (פוריה) במחלקת נשים מהווה אלטרנטיבה טובה.?האם באמת יש הבדל גדול בין מכשירי האולטראוסנד. איפה ךדעתך מומלץ לעשות את הבדיקה?

לקריאה נוספת והעמקה

מיומה (שרירן) ברחם זו תופעה שכיחה והמעקב המקובל על גודלה מיקומה נוא אכן בבדיקת אולטרהסאונד. לא ידוע לי מה מיוחד במיומה שלך, בת כמה את? האם נבדקת בעבר? מה גודלה של המיומה? מה מיקומה? מה קצב הגודל שלה מאז שאובחנה? האם היא גורמת לסימפטומים כגון דימומים? כאבים? מה תכניות ההריון שלך (אם יש כאלה)? וכיוב׳. בקידת זרימות דם אינה חשובה במרבית הבדיקות. זה נכון שיש הבדל בין מכשירים שונים לבדיקה, ובין מבצעים/ות שונים/ות של הבדיקה. אולך איני יכול לאמר שום שבר נוסף בהעדר מידע בסיסי שהוא חיוני למתן המלצה מתאימה. ועוד תשובה קצרה לשאלתך: יחידת האולטרהסאונד בבי״ח פוריה היא מצויינת. פרופ׳ יונה תדיר

09/11/2017 | 20:02 | מאת: אני

שלום, בחודש יוני עשיתי ניתוח פתיחת בטן להוצאת שרירן גדול ועוד 2 קטנים שהיו מחוץ לרחם. עשו לי אולטרסאונד חודשיים לאחר מכן כי רציתי לבדוק אפשרות של הקפאת ביציות, וקודם לכן לא ניתן היה לראות. לאחר חודש נוסף הייתי אצל מומחה לגבי שאלה שרצתיי לברר, ולאחר בדיקה הוא אמר שהרחם קצת מוגדל. הוא לא התייחס לזה כאל משהו שצריך לבדוק, אבל אני חוששת שאולי עלי להתייחס לזה ולברר אצל הרופא שעשה לי את הניתוח?

לקריאה נוספת והעמקה

צר לי, אבל לא הבנתי מה את שואלת. את מצארת את הדברין במונחים שלא ניתן להבין מהם כמעט שום דבר: /. מה זה ״שרירן גדול״? ומה זה שניין קטנים? היכן היו ממוקמים? מה זה ״רחם קצת מוגדל״? בת כמה את? מה הקשר של כל זה ל... הקפאת ביציות? ומה את רוצה לבדוק? פרופ׳ יונה תדיר

שלום לנפי כשלוש ששנים ילדתי תאומים, כשבמהלך ההריון מיומה (בתוך הרחם על הדופן הפנימית סב סרוטית ללא גבעול) שגודלה בשגרה עמד על 6-7 סמ הפכה לגודל 11-13 סמ (תלוי בהדמייה). בהריון חוויתי כאבים עצומים בשליש השני שנרגעו משום מה בשליש האחרון. מהלידה ועד היום - לא חוויתי כאבים כלל מלבד- בזמן אורגזמה. האם ייתכן שמעולם לא היו לי כאביבם אורגזמה לפני הלידה - ופתאום יהיו לאחריה? האם אחרי הליד ההמיומה אמור הלחזור למצב תקין מבחינת הגודל או להישאר בגודל ההוא? אין סיכויש אעבור ניתוח להסרץה, אני מטופלת בילדים קטנים וההתאוששות המקיסרי לקחה חודשים (!). כולל חוסר יכולת לזוז שבועיים. האם יש פתרון על פניו לנושא זה? האם כדאי לבדוק גם ממאירות או שאין קשר? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

אלה, שכחת לציין מספר פרטים כגון - מה גילך? העובדה שמיומה הייתה 6-7 ס״מ וגדלה ל 11-13 ס״מ זה לא בגלל שיטות שונות של הדמיה. זה בגלל שזה טיבן של מיומות, לגדול. גם לא ברור משאלתך מה גודלן של המיומות עכשיו. באופן בו את מנסחת את שאלתך ברור שאת מסרבת לניתוח, ומהדברים שציינת חסר מידע כדי להמליץ על התאמתך לטיפול אחר. אולי יש חלופות אחרות עבורך. מה שרק צריך להיות ברור זה שכדאי שלילדים/ות שלך תהיה אמא בריאה. שהרי אם למי מהילדים/ות היתה חו״ח בעיה רפואית, ודאי היית בוחרת עבורם את הטיפול האידאלי. האם הילדים חשובים פחות מההורים? מוגש כחומר למחשבה. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

פרופסור תדיר שלום תודה על תשובתך. אני בת 41. המיומה אובחנה בגיל 31 אבל סבלתי מכאבים כמה שנים קודם כך שהיא כנראה צמחה לאיטה בשנות העשרים. בהריון כאמורהגיעה לגודל של 11-13 סמ (התכוונתי שזה היה תלוי בהדמייה כי אצל טכנאים שונים התוצאות היו שונות וז הנע בין 11-13 סמ, גודל מכובד בכל מקרה). המיומה כואבת בזמן אורגזמה אבל גם בזמן מאמץ גופני גבוה במיוחד (למשל הליכה מהירה של מעל חצי שעה). אולי בגלל זרימת דם למקום? אני לא יודעת מה גודלן כרגע, אני צריכה להגיע לבדוק.. השאלה שלי היא האם בוודאות המיומה תקטן ככל שאגיע לגיל המעבר שאני מאמינה שיקרה בעוד 3-4 שנים או שהיא עלולה לגדול בלי הכרה? האם ייתכן והיא תשנה צורה לממאירות או שאם שנים רבות היא שפירה זה בסדר? תודה רבה

העובדה שמיומה גדלה, בהריון מהר וללא הריון לאט, זו עובדה שאינה תלויה בסוג ההדמיה. גם הכאבים שאת מתארת זה שכיח, בצורה זו או דומות לה. גודש הדם הוא הסיבה לכאבים. לאחר הלידה המיומה קטנה, אבל לאחר זמן ממשיכה שוב לגדול. מה שעברת אחרי הניתוח הקיסרי אינו רלוונטי למצבך כיום. מה הטיפול המתאים לך כיום לא ניתן להגדיר או להמליץ על בסיס הנתונים שסיפקת. פרופ׳ יונה תדיר

19/10/2017 | 09:40 | מאת: רונה

שלום רב. הווסת פסקה לפני כשנה וחצי-שנתיים. ב2015 הרחם היה במרקם שרירני, מוגדל ל11 שבועות. נצפו מספר שרירנים. בגודל 13 מ"מ. כאב ודימומים כבדים מאד, אנמיה חריפה-עירויי ברזל. היסטוריה משפחתית של סרטן שד. (אם) . ביופסיה מרירית רחם תקינה. הוצעה כריתת רחם מלאה. שיפור ניכר מאד עם הפסקת המחזור. us לפני כשנה רירית דקה. בשלושת החודשים האחרונים, דימום קל מאד תחושת נפיחות ולחץ וכאב משמעותי. בבדיקת us.ממצא 17*34 מ"מ ללא זרימות דם. שאלותי כמפורט לעייל בהיעדר ווסת האם אפשרית צמיחת שרירן תוך מספר חודשים והאם קיים חשד לממאירות השרירן.? אם אין ממאירות האם כדאי, לאור הנתונים , לשקול כריתת רחם מלאה מחדש? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

שכחת לציין שני פרטים חשוהים: 1. בת כמה את? 2. מתי הייתה הרירית תקינה? באופן עקרוני, דימום אחרי 3 שנים של אל ווסת מחייב בירור. ב. שרירן שגדל לאחר הפסקת הווסת מחייב התייחסות שונה מאחר בתקופת הווסת. פרופ׳ יונה תדיר

19/10/2017 | 06:02 | מאת: רונה

שלום רב. בת 55. 7 לידות אל וסת כשנה וחצי. . במהלך השנים כריתת פוליפ ברחם, אבלציה שלא צלחה דימומים כבדים,כאב,רחם שרירני מוגדל . לפני כשנתיים תור לכריתת רחם מלאה. חלה הטבה משמעותית מאד עם הפסקת המחזור. לאחרונה דימומים קלים מלווים בכאב, בבדיקת us ממצא 34*17 מ"מ ללא זרימות דם. שלא נצפה כמה חודשים לפני. בהיסטרוסקופיה ניתוחית: רירית אטרופית, בקיר ימני קדמי ממצא בגודל 3 ס"מ. נראה שרירן tipe 1. בוצעה כריתת שרירן. נשלח לפתלוגיה. שאלתי :בהיעדר ווסת האם אפשרית צמיחת שרירן מהירה . האם קיים חשד לממאירות של השרירן? האם כדאי לשקול מחדש כריתת רחם מלאה? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

חלק מהפרטים שאת מספקת חלקיים ואינם מאפשרים תמונה מלאה שתסייע בקבלת החלטה מושכלת. לדוגמא: ״רחם שרירני מוגדל״ אינו אומר דבר. צריך גם להבין שדימומים כחצי שנה לאחר הפסקת הווסת גם הם לא בהכרח מטרידים, מאחר ובמהלך השנה הראשונה לאחר הפסקת הווסת יש תופעות כאלה, בלי או עם ממצא פתולוגי. ״ממצא בקיר ימני״ גם כן אינו אומר דבר. המילה ״ממצא״ יכולה להתייחס לתופעות שונות, ולכן לא ניתן לתת המלצה מה נכון מעשות על בסיס מידע חלקי. ״צמיחת שרירן מהירה״ בהעדר ווסת אכן יכולה להיות בעייתית, אבל לא ניתן להבין מתאור זה מה זה אומר ״מהירה״, ובאיזה פרק זמן. שהרי הווסת לא הופיעה רק חצי שנה. ולכן, לצערי, על בסיס מידע זה לא אוכל לסייע. יש צורך להשלים פרטים. פרופ, יונה תדיר

שלום לך פרופ' תדיר. נתקלתי בשאלה פה בפורום לגבי שימוש בהקסאקפרון ולא המלצת שימוש ממושך בתרופה (במצב של שרירנים אצל השואלת). לאחרונה אובחנתי בתסמונת וון וויליברנד וקיבלתי הקסאקפרון לשימוש בזמני דימום וסתי מוגבר. שאלתי היא, האם גם במצב זה קיים סיכון בשימוש ממושך בתרופה? יש לציין שעוד לפני האבחנה, אני עם התקן מירנה מזה כשנה וחצי, והדימומים עדיין היו ארוכים וחזקים.

לקריאה נוספת והעמקה

הקסהקפרון אינו טיפול המשכי למיומות. הוא טיפול קצר מועד לפתרון בעיה של דימום עד אשר נעשית אבחנה מדוייקת של גודל ומיקום המיומה, לצורך החלטה על טיפול של ממש. גם מירנה אינה טיפול למיומות אלא רק טיפול לדימום המסייע במיומות במקרים מסויימים. הדבר נכון במיוחד במצב בו עד מחלת רקע המטולוגית (דם). ולכן, כל נסיון לקבל החלטות על בסיס לימוד מהאינטרנט אינו נכון. הרבה פרטים חסרים בשאלתך ולכן לא ניתן לתת מענה יותר ממוקד לבעייתך.

עברתי ניתוח להוצאת שרירן בסוף יוני. שכחתי לשאול את הרופא מתי אוכל להתחיל לרכב באופניים ולעשות כפיפות בטן. האם אוכל לעשות זאת היום? הרופא אמר לא להרים דברים כבדים מעל 5 קילו.

לקריאה נוספת והעמקה

מדובר בשאלה מאד אישית הקשורה בסוג הניתוח (בטן פתוחה או לפרוסקופיה), מצב גופני כללי, וכיוב. לכל יכול להתייחס רק הרופא/ה המנתח/ת. בהכללה תמיד טוב לחזור לפעילות גופנית בפרק זמן קצר ו 3 חדשים נראה פרק זמן סביר.

שלום רב! אני בת 54(נשואה+1). 9 חודשים ללא מחזור. יש לי מיומות ברחם כבר יותר מעשרים שנה.גם משמאל וגם מימין .גם אלה שיוצאות החוצה וגם אלה שנמצאות בתוך הרחם.עד לפני שנת 2012 הסתדרתי עם המצב מעולה .בשנת 2012 היה לי התקף כאבי בטן מימין ללא דימום.בבירור נמצאה מיומה נמקית גדולה 6.5 ס''מ(היא יוצאת מחוץ לרחם) ומספר מיומות פנימיות ס''מ2-3.טופלתי ע''י אנטיביוטיקה ופלאג'ל.עם הזמן הכאבים פחתו ונעלמו בכלל. לפני כשלושה שבועות קיבלתי התקף דומה.שוב בבירור נמצאו מיומות,חלקן עם קרישי דם,חלקם עם שינויים דלקתיים(כך הסבירו לי שרואים בסי-טי).הפעם לא נתנו לי שום טיפול.המיומה הגדולה היא 7 ס''מ,הקטנה היא 3.5 ס''מ רציתי לדעת: 1.האם השינוי בגודל מ-6.5 ס''מ ל-7 ס''מ נחשב כשינוי מהותי(עברו 5.5 שנים מהבדיקת סי טי הראשונה)? 2. האם השרירן עלול לגדול בפרהמנופאוזה? 3. מהן הסיבות לשינויים דלקטיים ולקרישי דם במיומות? 4. האם מיומה נמקית היא מיומה עם קריש דם? בתודה מראש ובברכה, דינה

לקריאה נוספת והעמקה

שרירני רחם אינם גדלים לאחר הפסקת הפעילות ההורמונלית של השחלות, כלומר בגיל המעבר. במקרה של גדילת שרירן בגיל זה יש לשלול מצב בו מדובר בשרירן שאינו שפיר. החל מגיל זה מתחיל תהליך איטי של השרירנים. הכאבים עלולים אכן להיות קשורים לשרירנים ולכן צריך לקחת בחשבון שריבוי שרירנים מצדיק טיפול פרטני למען בריאותך הכללית. מעבר לכך, דיון בבעיה זו אינו מתאים לפורום ציבורי באינטרנט. פרופ׳ יונה תדיר

11/09/2017 | 11:48 | מאת: דואגת

מצויין במדידות רחם מ״מ 36/25/39 עובי רירית מ״מ 3.4.הערות רחם : ד.אחורי אינטרמורלי 6 מ״מ .מירקם לא תקין .מה זה אומר ? נקבע לי תור לרופא בעוד כחודש ואני מודאגת .גילי 64

לקריאה נוספת והעמקה

מידות הרחם שלך תקינות ותואמות לגילך. לגבי שאלת ״המרקם״ לא ניתן להתייחס מאחר וקיימת נטיה לעשות שימוש במונח זה בהכללה ובדרך כלל אין לכך משמעות של ממש. במקרה של ספק ניתן לבקש פרטים יותר מדוייקים למה הכוונה ולהתייחס לתסמינים נוספים כגון דימומים? פרופ. תדיר

10/09/2017 | 15:14 | מאת: יעל

שלום, בת 29, בריאה, לאחר 3 הריונות, ללא ילדים. יש לי מיומה בגודל 44X37 מ"מ בחלק הקדמי. אין כאבים, דימום סביר במחזור אבל מחזור קצת ארוך (פעם היה יותר קצר). יש נפיחות בטנית. כדאי לבצע ניתוח ולהוציא את השרירן? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

קשה לייעץ בדרך זו על שאלות כגון אלה, בהעדר פרטים חשובים כגון ... הריונות מתי? הסתיימו כיצד? מיקום השרירן בשכבות הרחם? קצב גידולו בחדשים/שנים?שינוי באופי המחזור, ודמם הווסת (מחזור - ווסת אלה שני מושגים שונים), וכיוב׳. כללית ניתן לאמר שמדובר שמדובר בשרירן לא גדול אולם מעבר לכך קשה להמליץ על מה נכון וכדאי לעשות. פרופ׳ יונה תדיר

10/09/2017 | 15:47 | מאת: יעל

הרבה תודה על המענה המהיר. הריון ראשון לפני שנתיים וחצי הסתיים טבעי בשבוע 10 והייתה גרידה. הריון שני קצת לאחר מכן הסתיים בשבוע 23 בסיום הריון יזום בעקבות תחילת לידה מוקדמת. הריון שלישי הסתיים לפני שנה באופן יזום גם כן בעקבות מומים בעובר (אצטרך לעבור PGD בהריון הבא), היה לי גם שאריות ועברתי לאחר מכן היסטרוסקופיה ניתוחית שעברה בהצלחה. חשוב לי לציין שלפני ההיסטרוסקופיה שאלתי אם יש טעם על הדרך כבר להוציא את השרירן ונאמר לי שאין צורך. על פי מה שרופאת נשים כתבה מיקום השרירן קדמי במהלך ההריונות עדכנו אותי בכל אולטרסאונד שיש לי שרירן, ז"א שידעתי שקיים, מבדיקה מלפני כמה ימים זה יותר גדול ממה שזה היה. לגבי מחזור וווסת - יש לי שחלות פוליציסטיות, ודווקא מאז סיום ההריון האחרון ווסת סדירה, כל 40 יום לערך. דימום פחות כבד ממה שהיה בעבר אבל משך המחזור יותר ארוך - סביב 6-7 ימים, בעבר היה לכל היותר 5. כאבים מתונים יותר מבעבר. השאלה אם כדאי כן לנתח משום שאצטרך לעבור תהליכי הפריה אני חוששת שזה יפריע ויעכב את התהליך (שגם ככה היה מתיש) או יגדל בעקבות כל התהליך וההורמונים. המון תודה לך.

הפרטים הנוספים ששלח עכשיו משנים לחלוטין את המידע עליו השבתי קודם לכן ומלמדים מדוע לא ניתן להשיב בדרך זו על שאלות אישיות כגון אלה. והמידע החדש שהוספת מעלה דו. שאלות על מיקוח השרירן וקצב גידולו. שאלות אשר אולי נראה לת שהתייחסת אליהן, אך לא באופן שמאחור התייחסות עניינית. רפואה נכונה, גם ״בעידן הטוויטר״, עדיין מחייבת קצת יותר מידע.

הפרטים הנוספים ששלח עכשיו משנים לחלוטין את המידע עליו השבתי קודם לכן ומלמדים מדוע לא ניתן להשיב בדרך זו על שאלות אישיות כגון אלה. המידע החדש שהוספת מעלה שאלות נוספות על מיקום השרירן וקצב גידולו. שאלות אשר אולי נראה לך שהתייחסת אליהן, אך לא באופן שמאפשר התייחסות עניינית. רפואה נכונה, גם ״בעידן הטוויטר״, עדיין מחייבת קצת יותר מידע.

28/08/2017 | 18:41 | מאת: תמי

דר' שלום רב, אני בת 46 ותשעה חודשים, המחזור שלי עד היום היה סדיר ונמשך בין חמישה לשישה ימים. לפני חודשיים קיבלתי מחזור ארוך יותר, שנמשך שבעה ימים ונפסק. ובחודש הזה, המחזור היה צריך להגיע כבר לפני שבוע ולא הגיע בכלל, למרות שכל הזמן אני מרגישה סימנים שהוא כאילו עומד להגיע. הבטן שלי נפוחה יש לי כמו כאבי מחזור, כאבי גב תחתון ועצבנות. התופעות האלה נמשכות אצלי כבר שבוע ימים. לפני שבועיים וחצי בערך, הייתי אצל גיניקולוג שבדק ידנית וגם עשה לי אולטרסאונד, באולטרסאונד הוא מצא שתי מיומות ברחם, מיומה אחת 6 ס"מ שיש לי אותה כבר יותר מעשר שנים ומיומה חדשה יחסית שגודלה 2.5 ס"מ שיש לי אותה בערך שלוש שנים. האם יכול להיות שבגלל המיומות ברחם המחזור החודשי לא הגיע החודש? איזה עוד בדיקות עלי לעשות? אני ממש דואגת ובסטרס מאד חזק. תודה תמי.

לקריאה נוספת והעמקה

שרירני הרחם לא אמורים לגרום להעלמות הווסת. את הסיבות למה שאת מתארת יש לברר ע״י בדיקת דם להגדרת הפרופיל ההורמונלי כמדד לת׳פקוד השחלות. שאלות ממוקדות מסוג זה יש לברר עם הרופא/ה המטפל/ת. פרופ. תדיר

שלום רב, אני מטןפלת באיסמיה כבר חודשיים ולאחרונה החלו דימומים קלים, האם זה נורמלי? אני יודעת שהכדור אמור להפסיק את הדימום....

אין אפשרות לתת מענה ראוי לשאלתך. יש עדיין הבדל בין ״ציוצי טראמפ״ (ודומיו...) בדור הפייסבוק לבין התייחסות רצינית לבעיה רפואית. לשימוש בתכשירים כגון אסמיה יש התאמה והתוויה, כגון גיל? סימפטומים? מיקום השרירן? האם יותר משרירן אחד? קצב גידולו? תכניות ילודה? וכיוב׳. כל אלה הם מרכיבים בשאלת ההתאמה לטיפול, בהגדרת מטרות הטיפול? (האם כקדימון לניתוח? או תחליף לניתוח? משך הטיפול המומלץ הגדרת הצלחה טיפולית, וכיוב׳. פרופ׳ יונה תדיר

בת 34, אחרי שלוש לידות, אחת קיסרי ורוצה להביא עוד ילד. יש לי מיומה תת רירית בגודל 43 מ"מ הממלאת את כל חלל הבטן, בתחילה הייתה 47, ירדה ל43 לאחר חודש וחצי של טיפול. לאחרונה החלו דימומים קלים, האם זה תקין?

כוונתך אולי ... ״ממלאת את כל חלל הרחם״? לא חלל הבטן? ההבדל ענק.

נכון הרחם, סליחה...

במיקום זה, ובגודל זה, סביר להניח שהדימומים ימשכו לסרוגין. איני יודע מה המיומנות הספציפית של הרופא/ה שלך בתחום זה, ומה הייתה תכנית הטפול הכוללת שלו/ה. אסמיה אמורה במקרה זה להיות רק טיפול מקדים להיסטרוסקופיה ניתוחית. יש כיום גישות חדישות בהן ניתן להסיר שרירן כזה בגישה זעיר פולשנית, בהיסטרוסקופיה. פרופ׳ יונה תדיר

תודה רבה

לסכום אוכל לתת לך עוד ״טיפ קטן״, מאחר ועכשיו אולי ברורה לך טוב יותר תשובתי הראשונה. גם מבלי לדעת מה הייתה תכנית הטיפול הכוללת, הבחירה באסמיה במקרה שלך הייתה נכונה, וגם התוצאה עד כה הייתה טובה. הירידה מ 47 מ״מ ו 43 מ״מ היא כוון נכון, ואולי חודש נוסף של אסמיה ימשיך את מגמת ההקטנה של השרירן. במיקום זה כל 2-3 מ״מ זה משמעותי לצורך ההמשך. תתעלמי כאמור מאותם דימומים, אף כי זו הייתה סיבת פנייתך לפורום. זה כאמור לא מה שצריך להטרידג אותך. מאחר ואת מבקשת לשמר את פוריותך, נסי לברר עם הרופא/ה שלך אם הוא/היא מודע/ת לאפשרות של טיפול 1470+980nm Laser hysteroscopy with myolysis . פרוצדורה שניתנת כיום לביצוע במקרים מסויימים גם ללא הרדמה. שיהיה בהצלחה. פרופ׳ יונה תדיר

כדי להבין את משמעות תגובת האסמיה, לפי נוסחת חישוב נפח השרירן, לפי מה שאת מתארת התרופה גרמה לירידת נפח של 23.4% וזה בהחלט משמעותי, ודאי לגבי המשך הטיפול.

26/08/2017 | 14:06 | מאת: מלי

אני בשבוע 17, הריון ראשון (IVF) בת 41. התחילו כאבים בבטן תחתונה בצד שמאל במקום בו יש שרירן בגודל 10×9. במיון נאמר לי שהכאב הוא מהשרירן ושהטיפול הוא במשכחי כאבים אופטלגין ואקמול. קיבלתי אופטלגין נוזלי במיון שלא עזר להעביר את הכאב. בינתיים אני מצליחה לסבול את הכאב. שאלותי הן: 1. איזה משכחי כאבים מותר לקחת בהריון. 2. מה צפוי לי בהמשך ההריון בהתמודדות עם השרירן? 3. האם זה אומר בהכרח שאצטרך ללדת בקיסרי? תודה רבה על העזרה!

לקריאה נוספת והעמקה

מעקב הריון בנוכחות שרירן/ים בגודל זה מחייב מעקב רפואי ולא פורום באינטרנט. כל מענה שינתן, לכל חלק משאלתך, עלול למנוע ממך מעקב נכון, להוביל להחלטות שגויות, וחבל אם כך יקרה. הדבר נכון גם לגבי כאבים (אשר סביר להניח שהם קשורים לשרירן) גם לגבי תחזיות מה צפוי שיקרה, וגם לגבי הערכות נכונה לקראת סיום ההריון והלידה. קיימים מספר תרחישים צפויים ועל כל אחד מהם חשוב להיות בקשר רציף ם רופא/ה כדי להוועץ מה אומר כאב זה או אחר? מה הגודל והמיקום של השרירן/ים( (אשר סביר להניח שיגדל במהלך ההריון), גם לגבי מיקומו בשלבים מתקדמים. בהצלחה, פרופ׳ תדיר

23/08/2017 | 19:42 | מאת: אביגיל

שלום, לפני חודשיים וחצי נבדקתי ונמצא כי יש לי שני שרירנים גדולים, אחד ברחם בגודל 5 ס"מ ואחד חיצוני לרחם בגודל 12 ס"מ. הרופא רצה לנתח אולם לאחר דופלר העדיף קודם לתת כדורי איסמיה ל -3 חודשים. אני לוקחת את הכדורים כבר חודש וחצי והבטן שלי גדלה פי כמה ממה שהייתה כשהתגלו השרירנים ואני נראית בחודש חמישי להיריון. שאלתי את הרופא והוא אמר שזה נורמלי והגדילה נוצרת משטפי דם במיומה בגלל עצירת אספקת הדם אליה באמצעות התרופה. האם תופעה זו נורמלית ואמורה לחלוף בנקודת זמן מסויימת במהלך הטיפול או רק לאחר הפסקת הטיפול וקבלת הוסת? כמובן שמעבר לצד האסתטי יש לחץ על השלפוחית ועל מערכת העיכול. אשמח אם תוכל לפרט לאלו תסמינים נוספים עליי לצפות כי חוץ מגדילת הבטן כל השאר בסדר. תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

את הדבר החשוב ביותר לצורך מענה סביר לא ציינת. בת כמה את? ומה (אם בכלל) תכניות הילודה שלך? לדעתי אין קשר בין התאור שאת מתארת על הבטן, לבין הטיפול התרופתי. אסמיה, אם את מתאימה לה בהתוויות (כאן נכנס לשיקול הגיל, והאם יש דימומים?) אמורה לכווץ את השרירנים. מדוע את מרגישה כך (בטן? כמו הריון?) זו שאלה אחרת שאינה יכולה להבחן כאן. לא מדובר רק באסתטיקה. בשרירני בגודל זה יש גם שיקולים רפואיים, של לחץ על איברים, כגון שלפוחית שתן, ואיכות חיים. פרופ׳ יונה תדיר

אני בת 41 ללא ילדים, אני משאירה לי את האופציה להביא ילד. לא היו לי כאבי בטן או דימומים קיצוניים במחזור לפני גילוי השרירנים ולא תסימינים חריגים אחרים ולכן לדעתי הם התגלו מאוחר ובגודל גדול. לפני שנתיים היה לי שרירן קטן בתוך הרחם בגודל 1 ס"מ והסרתי אותו כי חשבתי להיכנס להיריון. מה יכולה להיות הסיבה לגדילה של הבטן שנוצרה רק אחרי נטילת האיסמיה?

אין ספק שתשובותיך אלה נותנות מימד שונה לחלוטין לשאלתם המקורית. בעיה נוספת בתקשורת זו, בעידן רפואת ״דור הפייסבוק״ בו מקבלים החלטות הרות גורל על בסיס מידע חלקי, ולפעמים שגוי, הוא הגדרות מיקום שרירני הרחם. שרירן בתוך הרחם, או מחוץ לרחם, אינן הגדרות רפואיות ויש להן חשיבות רבה גם לגבי החלטה על טיפול וגם לגבי הקשר לפוריות. בכל מקרה, ובקווים כלליים, לאישה בת 41 ללא ילדים, עם ״אופציה״, מה שאת צריכה זה ניתוח, זהיר, לתיקון מצב הרחם ושימור פוריות. שרירנים בגודל שאת מתארת, וללא קשר לתיאורים האסתטיים של מראה או גודל הבטן (אותם תיארת בשאלתך הראשונה) את צריכה ניתוח. האם בגישה זעיר פולשנית? או אחרת? זה לא נושא לדיון בפורום מאחר וזה תלוי בגורמים רבים, כולל מיומנות המנתח/ת. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר,

16/08/2017 | 11:58 | מאת: אושרת

שלום רב, סיימתי טיפול של איסמיה במשך 3 חודשים ונאמר לי שעליי לחכות להופעת וסת ואחר כך לעשות אולטראסאונד כדי לראות אם השרירנים קטנו. הוסת עוד לא הוםיע ועבר שבוע מאז סיום הכדורים. זה נורמלי? כמה זמן עוד לחכות?

לקריאה נוספת והעמקה

שכחתי לציין שאני בת 36 ושיש לי ילדה אחת ומקווה לעוד..

זה בהחלט נורמלי, וההמלצה נכונה. כל זה באופן עקרוני, מבלי לדעת מה גילך? מה גודל ומיקום השרירנים? מה תכניות הילודה? ועוד שאלות הקשורות בטיפול מסוג זה.

15/08/2017 | 21:15 | מאת: בת 31

שלום פרופ' תדיר, בת 31 עם אנדומטריוזיס (מספר מוקדים עמוקים, הידבקויות בין שחלה שמאלית לרחם) ורחם שרירני (60*54*87) עם מספר שרירנים ברחם: בקיר קדמי אינטרמורלי 12*17 מ"מ, type4 בקיר אחורי שמאלי אינטרמורלי בקוטר 23מ"מ type4 בקיר שמאלי 31*30 מ"מ type5 בקיר שמאלי קדמי 38*34*39 מ"מ type6 בצמוד לקיר ימני של הרחם ובולט ממנו 41*32*36 מ"מ ללא רושם לשרירנים שדוחקים את חלל הרחם. לאחר שני סבבים של איסמיה (חמישה חודשים ברצף) אין שינוי בגודל ולכן המליץ הרופא להפסיק שימוש. אני מתכננת הריון בשנה הקרובה אך מתלבטת - האם קודם לנסות להיכנס להריון טבעי או לעבור ניתוח להוצאת השרירנים ורק אז להתחיל לנסות. 1. אשמח לשמוע על הסיכונים בכל אחת מן האופציות. 2. בנוסף, האם בכל זאת כדאי להמשיך לתת סיכוי לאיסמיה? 3. לידע כללי - מה משמעות סוג השרירן (type4 וכו')? תודה רבה רבה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

מדובר במקרה מורכב וספק אם ניתן להשיב עליו בדרך זו באופן שיסייע בקבלת החלטות מעשיות מושכלות. לא לכך נועד פורום אנונימי באינטרנט. במילה ״אנונימי״ אין כוונתי להעדר שם, אלא לחוסר פרטים הנדרשים בהמלצה רפואית במקרה כגון זה. ולכן תינתן תשובה חלקית בקווים כלליים ייאמר. 1. מדובר בשרירנים קטנים יחסית אף כי יש משמעות לגודלם המצטבר ולא רק לגדלו של כל אחד. שהרי בהריון הם ממילא יגדלו. גם השילוב של אנדומטריוזיס והדבקויות (ומבלי לדעת כיצד אובחנו,ומה מידת החומרה של ההדבקויות) עלולה להקשות על הכניסה להריון. 2. באשר ל Type 4-5 מדובר בהגדרות המאפיינות את מיקום השרירנים, כאשר מס׳ 4 הוא תוך דופני, ו 5 הוא גם תוך דופני, אך נוטה יותר לכוון החלק החיצוני של דופן הרחם. 3. כפי שאולי ידוע לך, הטיפול באסמיה מוגבל לסדרות של 3 חדשים ומתאים במיוחד למצבי דמם. ספק אם זה הטיפול המתאים למצבך, במיוחד לאחר 5 חדשי טיפול רצוף. פרופ׳ יונה תדיר

14/08/2017 | 13:45 | מאת: חמודה

היי ד"ר.... בת אוטוטו 36 לא נשואה וללא ילדים, לפניי כ3 שנים עברתי ניתוח לכריתת מיומה בגישה ביטנית אשר הלך והסתבך עקב זה שהיה דבוק לרחם 10 ס"מ...המנתח לדבריו לא הוציא את הכול מהסיבה שאין ילדים אך נשארו לי שרידים שבגללם אני בביקורת אצל רופא הנשים שלי כל 6 חודשים,לפניי שבועיים ביקרתי אצל רופא הנשים שטען שהכול תקין פרט לזה שוב שישנה מיומה של 2 וחצי ס"מ... כלומר אם הבנתי נכון לא גדל במשך 3 שנים, התחושות לאחר הניתוח הן מופלאות, הדימום החודשי ירד משמעותית ותחושת האי נוחות נעלמה, שאלתי היא..... האם הנני יכולה לקיים יחסיי מין בביטחה מבלי שאדמם חלילה מאותה מיומה שקיימת?? מהם הסיכונים ובמידה קיימים כאלו?? תודה רבה ד"ר...

לקריאה נוספת והעמקה

המת חייבת להאמר. לא רק שאיני יכול להשיב על שאלותיך, גם איני מבין מה את שואלת. האם יש לך כוונה להרות? ומתי? ומה זה לקיים יחסים בביטחה? ביטחה להכנס להריון? או ביטחה שלא להכנס להריון? ולעניין התשובות, אם הייתי יודע מה את שואלת. ההגדרות בהן את עושה שימוש אינן מאפשרות מענה. היכן הייתה המיומה? היכן היא נמצאת עכשיו? העובדה שהדימות פחת והווסת תקינה איןבה כדי לאמר דבר על מה נעשה בניתוח ומה המצב לאחר הניתוח. אופי דמם הווסת הוא רק מרכיב אחד במגוון של מרכיבים בכל הקשר לרחם, לפוריות, לשרירני רחם, וכיוב׳. פרופ׳ יונה תדיר

שלום, אני בת 26 לאחר כמה וכמה טיפולי ivf והריון אחד שהסתיים בניתוח קיסרי ותינוק בריא. מאז הלידה גדל לי שרירן בגודל 15 מ"מ שמבצבץ לחלל הרחם וכנראה מפריע להשתרשות. עברתי היסטרוסקופיה ניתוחית להוצאתו לפני כחצי שנה. השבוע עברתי שוב היסטרוסקופיה אבחנתית לבדיקת חלל הרחם ונמצאו 3 שרירנים חדשים בגדלים 5-15 מ"מ. הרופא שעשה את הבדיקה אמר שצריך לעבור שוב ניתוחית אם אני רוצה להמשיך בטיפולים. שאלתי - האם יש משהו לעשות כדי למנוע מהששרירנים לחזור? אם הם חזרו לאחר רק חצי שנה מהניתוח יש בכלל טעם להמשיך לעשות טיפולים אם הם גדלים חזרה כל כך מהר? מה אני יכולה לעשות כדי להגדיל את הסיכויים שלי להשיג עוד הריון?

לקריאה נוספת והעמקה

שאלתך מצויינת בכך שהיא משלבת מספר נושאים, כל אחד מעניין בפני עצמו. א. שרירנים שמופיעים שוב ושוב. תופעה מוכרת, אך היא שכיחה במיוחד בנשים צעירות, בגילאים 20-30, לעומת שרירנים בנשים 35-55, ויש לקחת זאת בחשבון גם בתכנון הטיפול וגם בתכנון ילודה. העובדה שבמקרה שלך הם גדלים לכוון רירית הרחם מייצרת בעיה נוספת, מאחר ושרירנים במיקום זה פוגעים בכושר הפוריות ובהשרשת העובר ברחם גם בהיותם קטנים. (לעומת שרירנים במיקום חיצורי לדופן הרחם) ב. מאידך, לעובדה זו יש שני יתרונות: 1. ברפואה המודרנית שיש בישראל ניתן לאבחן אותם בקלום ובדיוק רב, גם בבדיקות אולטרהסאונד (אם הן בדיקות טובות), וגם בהיסטרוסקופיה. 2. ניתן גם לטפל בקלות יחסית בהיסטרוסקופיה, וכיום נוטים לחבר את הטיפולית והאבחנתית בגישה המוגדרת כ See & treat. לגבי שאלתך הספציפים: כדאי להקפיד על מעקב טוב, לא לתת להם לגדול, להוציאם בהיסטרוסקופיה (ע״י רופא/ה המומחה/ית בתחום זה), ולא לדחות את תכניות הילודה יותר מידי. דחייה משיקולים אישיים, שהיא לגיטימית בעידן המודרני, עלולה להיות בעייתית בגיל יותר מבוגר, באישה עם בעיה כמו שלך. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

תוכלי להרחיב על see & treat? כרגע כל פעם אני עוברת היסטרוסקופיה אבחנתית ובעקבותיה ניתוחית להוצאת השרירנים. הוצאתי שרירנים, ועד שעברתי טיפול והחזרתי עוברים באיכות מצוינת, הם לא נקלטו, ואז גילו אצלי עוד שרירנים.ז"א שאני אפילו לא מספיקה לעשות טיפול מוצלח עד שהם חוזרים שוב. איך לפחות קצת לדחות את הופעתם חזרה? מרגיש שטיפולים בצורה הזו פשוט חסרי משמעות...

קצב גידול שרירנים אינו כה מהיר כפי שאת מתארת, אף כי זו תופעה שאופיינית יוצר לנשים בגילך. אין סיבה להבהל ולהיות פסימית, אחר לדעת ולתכנן את הריונך הבא בהתאם. See&treat משמעותו לחבר את שתי הפעולות יחד. הרבי תחת והטיפולית. לא תמיד זה אפשרי, ולא כל גינקולוג מודע לאפשרויות אלה. מדובר בתחום דינמי המחייב ציוד מתאים ומיומנות מתאימה. אבל זו מגמה חדשה שעדיין לא ממאה את מקומה הסופי. לשאלת המניעה של גידולם, יש מקום לבחון את הדיאטה שלך על דיאטן/ית המומחה/ית בתחום זה, אבל גם זה לכ באוח שניתן לשנות. ולעיתים ניתן גם לשלב תכשירים הורמונליים מתאימים, כגון איסמיה, אבל גם זו אינה התוויה ברורה בשלב הנוכחי. לסיכום: חשוב לדעת ולהעריך נכון, וזה מה שאת עושה. בהצלחה. פרופ׳ תדיר

02/08/2017 | 15:49 | מאת: נורית

שלום רב , בת 54 לפחות 2 שרירנים האחד כבר 11 ס"מ ממוקם בדופן העליונה של הרחם לתוך הרחם. מחזור סדיר ללא סימפטומים חוץ מלחץ על המעי והשלפוחית לפני מחזור. לחוצה מניתוח כריתת שרירן מעדיפה לפרסקופי או היסטרוסקופי . הרופא כמובן מעדיף פתיחת בטן.שאלתי היא , האיסמיה איננה ערובה להקטנת השרירן ואם אחכה חודשיים שלושה יכול להיות שהשרירן רק יגדל. האם ישנה אפשרות לניתוח ללא פתיחת בטן בגודל הזה? לא הייתי רצה להכנס לניתוח ולגלות אחר כך שניתן היה ללא פתיחת בטן. תודה נורית

לקריאה נוספת והעמקה

שרירן במיקום המתואר על ידך (אם זה מדוייק, כי התאור ״דופן עליונה״ אינו מינוח רפואי ברור) כלל אינו ניתן לראיה או לטיפול בהיסטרוסקופיה, כך שאפשרות זו נשללת מראש. גם הגודל המתואר על ידך אינו מתאים להיסטרוסקופיה. לגבי לפרוסקופיה, זו כבר שאלה של מיומנות הרופא, כי יש רופאים/ות המיומנים גם בהותאת מיומות בגודל כזה בלפרוסקופיה, אבל זה וודאי לא החלטה שניתן לקבל בדרך זו. יש לדעת פרטים נוספים כגון חשד מהדבקויות (מיקום מדוייק, ניתוחי עבר) וכיוב. שאלת ההתאמה לתרופה אסמיה, כהקדמה לניתוח, לצורך הקטנת השרירן, בהחלט הגיונית. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

02/08/2017 | 17:49 | מאת: נורית

השרירן כבר ממוקם בטבור . חודש חמישי לפחות .מעולם לא עברתי ניתוח ולכן אין סיבה להידבקויות . איך ועם מי אני מקדמת את סיכויי בניתוח לפרוסקופי ? היות ואמרת שתלוי במיומנות רופא . תודה

25/07/2017 | 15:11 | מאת: אוריתי

שלום אני בת 53 ללא וסת כבר 3 שנים, לאחרונה גילו אצלי שרירן ברחם אשר גדל עם הזמן האם השרירן גורם לנפיחות בבטן ? כי פתאום יש לי בטן של חודש רביעי האם יש מצב שלא ירצו להוציא לי את השרירן ? האם זה ניתוח מסוכן? והאם הנפיחות בבטן תרד לאחר הוצאת השרירן ? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

שרירן שמופיע בגיל זה, כ 3 שנים לאחר הפסקת הווסת, מחייב התייחסות. כלומר בדיקות למיניהן כדי להבין טוב יותר מה סוג השרירן ומ הנכון לעשות איתו. הדבר כולל בדיקת אולטרהסאונד, בדיקות דם מתאימות, וייעוץ רפואי מעמיק כדי להחליט אם לנתח? וכיצד ? לא נכון להזניח מצב זה. הטיפול בו פשוט יחסית וההזנחה עלולה להיות טעות ולפגוע בבריאותך. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

25/07/2017 | 11:38 | מאת: אירית

שלום ד"ר יונה, יש לי רחם שרירני שרירן סאב סרוטין 16*18 ממ ומשמאל אינטרומרלי של 16*23 ממ לפי אולטרסאונד וגינלי הם במראה תקין, אני סובלת ב15 שנים האחרונות כאבים בבטן תחתונה שבוע לפני וסת. כאבים שבמשך השנים פחתו אך עדיין מפריעים לי מאוד בתפקוד יום יומי, אני אמא לשתי ילדים בת 35 שללו אנדומטריוזיס בלפרוסקופיה, ביצעתי במהלך השנים גם בדיקות בבטן ושללו, בקע, וכל דבר אחר שקשור לבטן וטענו שזה גניקולוגי. אציין עוד שבמהלך ההריונות זו התקופה היחידה שהכאבים נעלמו וחזרו ישר לאחר הלידה כהרגלן. לפני כחודש בעת קבלת הווסת ביום הרביעי התחילו לי הכאבים והגעתי למיון רופא אחד במוקד אמר שזה מהשרירנים ורופא אחר בבית חולים אחר אמר שזה לא מהשרירנים כי הם נראים במראה תקין. האם זה יכול להיות מהשרירנים? אודה על המלצתך

לקריאה נוספת והעמקה

כפי שניתן להבין, העובדה שרופא אחד אחר כן, והשני אמר לא, מלמדת שלא ניתן לאמר בוודאות מה מידת הקשר בין השרירנים לכאבים שאת מתארת. מדובר בשרירני קטנים יחסית ולמיטב הבנתי לא גדלו משמעותית במהלך השנים. לכן, ספק אם יש הצדקה לטפל בהם. אין שום דרך רפואית לדעת מה הקשר לכאבים, אלא רק בהסרתם הכירורגית, וזה ספק אם יש הצדקה. לכן מומלץ רק מעקב אולטרהסאונד מידי 6-9 חודשים והחלטות בהתאם. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

20/07/2017 | 16:49 | מאת: נעמה

לפני כשבוע עברתי ניתוח להוצאת שני שרירנים אחד מהם גדול 10 סמ. הניתוח בוצע בפתיחת בטן רוחבית (על אותה צלקת של הניתוח קיסרי שהיה לי בעבר), כ3 ימים לאחר הניתוח הופיע חום גבוהה טופלתי באנטיביוטיקה ובמקביל הגיעו תשובות שיש דלקת בשתן החום ירד לפעם ביום חום שמגיע רק לקראת ערב ולא גבוהה סביב 37.8. בדיקה נוספת שעשו לי לאחר הופיע החום היא אולטרהסאונד ובו נצפה קריש דם קטן וכמות נוזלים גדולה בבטן. מעבר לאנטיביוטיקה לא טופלו ממצאים אלו נאמר לי שהנוזלים בבטן אמורים להיספג עם הזמן מעצמם. יש לציין שאני עדיין מאושפזת (כבר שבוע) היום זה 24 שעות שאני בלי חום ואני מיועדת להשתחרר מחר. שאלתי היא לגבי הנוזלים בבטן וקריש הדם שנמצאו בבטן. האם לא שאננים קצת לגבי זה והאם באמת אין סיבה לדאגה. אציין שאני מרגישה טוב הבטן רכה הצלקת יפה והממדים שלי טובים. אודה על תשובתך הדחופה

לקריאה נוספת והעמקה

עם כל הקידמה, ושיינויי הזמן, רפואה אינה תואמת ״לעידן הפייסבוק״. כלומר, במידה רבה, מה שהיה בעבר נכון לגבי אשפוב בבי״ח גם כיום. במהלך אשפוז, בין אם מהלך רגיל ובין אם סיבוכים, זה מטופל ע״י המחלקה. אין המלצות קסם של יועץ חיצוני ללא היכרות עם פרטים נוספים המצטברים מידי יום, אם לא מידי שעה במהלך אשפוז. ולכן, לא לכך נועד פורום באינטרנט, אין לי ספק שהרופאים/ות מטפלים/ות בך כראוי. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

הבנתי את תגובתך שלא יכולה להיות יותר מפורטת.... רק לא ענית לי לגבי כמות הנוזלים הגדולה שנצפת בבטן לאחר הניתוח האם הטיפול בזה היא באמת סבלנות ושהכל אמור להיספג לבד עם הזמן?

02/07/2017 | 22:11 | מאת: אני

שלום, אני 6 ימים אחרי ניתוח פתיחת בטן להוצאת מיומה. איך להתנהל? איך להרגיש שהלכתי מספיק, או שעלי לשבת או לשכב? כמה זמן ייקח לי עד שאלך הליכה רגילה?

לקריאה נוספת והעמקה

בשאלות של שיקום אחרי ניתוח עלייך להוועץ ברופא המנתח. הדבר תלוי, בין היתר, במצבך הבריאוי הכללי, בגילף, במבנה גופך (שומן) ובסוג פתויחת הבטן (ארכית, רחבית). לא נכון להחליט על דברים אלה לפי אינטרנט אנטנימי. פרופ׳ תדיר

04/07/2017 | 16:10 | מאת: אני

אוקיי. תודה. אם יש לי עדיין כאבים מדי פעם באיזור החתך, האם עלי ללכת לבדיקה?

כבאים באזור החתך הם דבר שכיח, כמו גם ירידת תחושה בהמשך הזמן באזור החתך עקב פגיעה בעצבים. אבל כאמור, בהעדר מידע על מה שעברת עליך להוועץ ברופא המנתח על משמעות השיקום. פרופ׳ תדיר

02/07/2017 | 14:04 | מאת: מודאגת

אני בת 49 ומדממת מזה 4 חודשים, עשיתי גרידה אבחנתית ביום רביעי , הדימום פסק ביום חמישי והתחדש ביום שבת,שאלתי היא האם תופעה זו היא הגיונית ומה עושים בכדי לעצור את הדימום הבלתי נסבל.

לקריאה נוספת והעמקה

הדבר קורה לעיתים. צריך קודם כל לדעת מה תשובת הבדיקה הפתולוגית של הגרידה. פרופ. תדיר

02/07/2017 | 23:45 | מאת: מודאגת

בהמשך לתשובתך ממה יכול להיות דימום זה והאם זאת אומרת שהגרידה לא הועילה,האם יש איזו דרך לעצור את הדימום עד לקבלת התשובות בעוד 3 שבועות,תודה, יישר כח על האתר

במידה והדימום חזק מאד יש לבצע בדיקת המוגלובין, ורמות ברזל בדם, ולשקול את מידת הדחיפות לטיפול, החל מעירוי דם וכלה בתחליפים למיניהם. במידה ומדובר באי נוחות בלבד, יש להמתין ולטפל על פי תוצאות הבדיקות, בין אם הבדיקה ההיסטולוגית של החומר שהוצא, ובין אם בדיקת אולטרהסאונד המסייעת להבחין אם מדובר בדימום על רקע של מיומה, או פוליפ. לטפל ללא אבחנה זה לא רפואה נכונה. זו הסיבה מדוע נעשות בדיקות ברפואה המודרנית, ובישראל יש רפואה מודרנית. פרופ׳ יונה תדיר

בת 52 עברתי גרידה הבחנתית לפני 5 ימים עקב דימום אחרי 4 שנים ללא ווסת. אני אחרי הגרידה עם כאבים רחמיים הולכים ובאים..ואם לוחצת בשירותים לגדולים..הדימום והכאבים חוזרים זה תקין?

לדבריך עברת גרידה אבחנתית. אז מה אם כל האבחנה. ומעבר לכך, שאלה כזו צריכה לבוא לידי פתרון עם הרופא/ה המטפל/ת. בהצלחה, פרופ׳ תדיר

02/07/2017 | 10:27 | מאת: מרי זגורי

הי עברתי ניתוח להוציא חצוצרה שמאלית עקב הריון חוץ רחמי. אחרי 3 חודש יכולתי להפסיק גלולות ולהכנס להריון, וניקלטתי . עשיתי בדיקת הריון ביתית 3 ימים לפני המחזור והתוצאה חיובית, אחרי 3 ימים קיבלתי מחזור. 1.מה זה אומר שהיה לי עוד הפלה או שאני צריכה לעשות בדיקות ולראות שהכל טוב? 2.ואני חוששת שלא היה לי קשה להכנס להריון בעתיד ולא היה לי בעיות אח'כ. אשמח לתשובות.

לקריאה נוספת והעמקה

בשלב זה לא ניתן לאמר דבר ברור. צריך להמתין ולראות מה מצבך. יש לוודא אם בדיקת ההריון (בדיקת דם) שלילית, או מה רמת ההורמון beta hCG. בכל מקרה עליך להיוועץ ברופא/ה לגבי ההמשך. פרופ. תדיר.

30/06/2017 | 17:25 | מאת: אתי

לוקחת הקסאקפרון 500 mg כבר 4 ימים . והמחזור יותר חזק.יום ראשון יוצאת לחופשה . מה עושה. תודה

שאלה טובה, אבל מבלי לדעת בת כמה אתה? ממה את סובלת? מה מקור הדימומים? אם שהציונות היכן הן? וכיוב׳ , לא ניתן להתייחס לשאלתך. גם בעידן הטוויטר, וציוצי פוליטיקאים, רפואה נכונה עדיין מחייבת קצת יותר מידע.

טעות הקלדה בסמארטפון. אם ... לא ״לא ציונות״ אלא ״אם מיומות״ .

18/06/2017 | 23:54 | מאת: מיומות ואסטתיקה

שלום וברכה, אני בת 47. סובלת ממיומות מגיל 18 !!!! בגיל 19 עברתי ניתוח לכריתת המיומות אך לאחר שנה-שנתיים הן חזרו ובגדול. ברוך השם, שום תופעות לוואי. 5 הריונות. 5 קיסריים. 5 ילדים בריאים. אף פעם לא השתמשתי בגלולות מניעה להריון. יש לי התקן מכני ברחם. אני אשה די רזה ובגלל המיומות הענקיות שלי (למעלה מ-10 ס"מ) אני תמיד נראית בהריון (כמו בחודש רביעי-חמישי). המיומות מפריעות לי מאוד מבחינה נשית ואסתטית והייתי רוצה להתפטר מהן. הרופאה שלי, שאצלה אני שנים במעקב רפואי, טוענת שכל עוד אין כאבים ודימומים אין צורך להתעסק בזה. רק עכשו שמעתי עk התרופה: esmya ורציתי לשאול אם זה שווה בדיקה. אשמח לשמוע את דעתך כמומחה בנושא.

לקריאה נוספת והעמקה

השאלה אינה רק התרופה, אף כי יתכן וזו חלופה מעדפת. יש מספר חלופות טיפול. מה שברור שבמדינה בה הרפואה כה מתקדמת, מה שאת מתארת זו הזנחה בלתי מוצדקת. למיומות בגודל זה יש השלכות על בריאותך, והנושא האסתטי שאת מתארת הוא רק אחד מהם. צריך יותר פרטים, כגון מיקום מדויק של המיומות, כדי לבחור חלופה מתאימה. עליך להבדק ע״י רופא/ה מומחה/ית בתחום זה כדי לקבל החלטות נבונות. פרופ׳ יונה תדיר

19/06/2017 | 14:35 | מאת: מיומות ואסתטיקה

שלום, מה פירוש הזנחה? מצד מי? אני מטופלת דרך שר"פ בביקורת שנתית אצל פרופ' שהיא מנהלת מח' יולדות וגניקולוגיה בבי"ח הדסה !! אם ישנן השלכות בריאותיות שליליות (למרות שציינתי שאין לי אף אחת מתופעות הלוואי של המיומות), הייתי אמורה לדעת עליהן מתישהו, לא? האם כבודו יוכל לתת לי דוגמה לאחת מהתופעות האלו? ולעניין שלשמו יצרתי קשר, אם התרופה היא לא השאלה אז מה צריכה להיות השאלה? תודה

איני יודע אצל מי את מטופלת, וגם איני שואל. אין זה מענייני. תאור כגון זה: ״אני אשה די רזה ובגלל המיומות הענקיות שלי (למעלה מ-10 ס"מ) אני תמיד נראית בהריון (כמו בחודש רביעי-חמישי)״ . לא נראה לי מצב זה כנכון הן מהבחינה האסתטית (כפי שאת מתארת - נראית תמיד בהריון) והן מהבחינה הרפואית של לחץ על אברים פנימיים, דרכי שתן? אולי תכיפות במתן שתן? או סימפטומים אחרים. תרופה זו מיועדת בעיקר לנשים הסובלות מדימומים עקב שרירני רחם, וניתנת לפרק זמן קצר. לא נראה לי שאת מתאימה לטיפול תרופתי זה, אלא לפתרון ניתוחי. סביר להניח שזה הוצע לך במשך הזמן והעדפת שלא לנתח. האם אני טועה? פרופ׳ תדיר

19/06/2017 | 21:59 | מאת: מיומות ואסתטיקה

שלום שוב, כפי שציינתי כבר עברתי בעבר ניתוח. מתוך בדיקה של הנושא התברר לי שכריתת מיומות רק מפנה מקום למיומות חדשות לצוץ. לכן נראה לי שהצעה זו היא גם לא רלוונטית.

אכן, כפי שחששתי, את בונה את תהליך קבלת ההחלטות שלך על קביעות שגויות, וחבל שכך. אינך תורמת בכך לבריאותך.

16/06/2017 | 22:28 | מאת: מאיה

נאמר לי לפני 23 שנה לאחר לידת בני כי יש לי מיומה ברחם בבדיקה שערכתי אז לאחר 3 שבועות(אחרי הלידה) נאמר לי שהמיומה קטנה. היום אני חשה מעין תזוזה באזור הרחם ואני חוששת שאולי זה סימפטום שיש לי מיומה. הבעיה היא כי מזה מס' שנים יש לי בעיות במערכת העיכול (תחושת מלאות בבטן התחתונה, עצירות כרונית, רפלוקס ועוד) שאלתי: האם מיומה ברחם יכולה לגרום לסימפטומים שמאופיינים בבעיות גאסטרו כאלו? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

מיומה ברחם יכולה להיות קשורה לתופעות כגון אלה שאת מתארת, אך לא בהכרח. כלומר לא רק מיומה. אם יש או אין מיומה? ואם יש או אין קשר במקרה שלך, את זה ניתן לברר בצורה פשוטה ומדוייקת ע״י בדיקת אולטרהסאונד גינקולוגי. עליך לבקש הפניה מהרופא המטפל (נשים או רופא משפחה) לבצע בדיקה זו במכון של קופת החולים בה את מבוטחת. בהצלחה , פרופ׳ יונה תדיר

לפני כשנה הוצא שרירן מהרחם מאז יש לי דימומים מוגברים ביותר והגעתי למצב של אנמיה. בבדיקה אצל רופא נשים נמצא שצמחו 2 שרירנים נוספים. רופא הנשים ממליץ על הוצאת הרחם. כי לדעתי יצאו עוד שרירנים הרחם מייצר שרירנים ..?! אני בת 50. מאןד חוששת מהניתוח . האם ניתוח כזה הוא הכרחי או שישנה אלטרנטיבה נוספת? האם הוצאת הרחם מקדים את תופעות גיל המעבר?

לקריאה נוספת והעמקה

1. אין סיבה להגיע למצב של אנמיה בגלל שרירני רחם. יש לטפל במיומה ולא רק בדימום כדי למנוע דימום. 2. אין כל אפשרות להמליץ על טיפול, ניתוחי אן אחר, בלא מידע על גודל השרירנים, מיקומם, וקצב גידולם. 3. יש חלופות טיפול ולא רק ניתוח, אבל הבחירה בין הטיפולים היא פועל יוצא של מידע ברור (כנ״ל) ולא כל כך חסר. פרופ׳ יונה תדיר

09/06/2017 | 03:29 | מאת: מור

שלום רב. בביקור אצל הגניקולוג נמצאה ציסטה צלולה בקוטר 4 סמ בתוך שחלה שמאלית מוגדלת. ציסטה דומה הודגמה גם בביקור לפני חצי שנה. האם יש מקום להוצאת הציסטה? מדוע הרופא לא יכול לדעת באיזו ציסטה מדובר? האם הציסטה משפיעה על המחזור החודשי( לאחרונה מחזור ארוך יותר )? אשמח למענה. מאד מבולבלת

לקריאה נוספת והעמקה

שכחת לציין פרט מאד חשוב: מה גילך. לגיל יש חשיבות רבה בכל הקשור לציסטות בשחלות. על סמך בדיקת אולטרהסאונד לא ניתן לדעת במדויק מה טיבה של ציסטה. אפשר קרק לשער, ולגיל כמובן חשיבות רבה. ציסטה יכולה להיות קשורה לאי סדירות המחזר. פרופ׳ יונה תדיר

בת 35. מעוניינת להכנס להריון שני

שלום רב אני בת 42 ללא ילדים וכשבועיים לאחר הפלה בשבוע 7 (ללא דופק):-( , בזמן בדיקות ההריון הבחינו אצלי בשרירנים שגדלו וכעת אני מתלבטת אם יש חיוני להוציאם על מנת לשפר סכויי להרות. השרירנים: האחד 86*77 תוך דופני קיר קדמי דוחק את החלל, השני 55*55 דופן אחורית דוחק את החלל ) אציין כי בשנה קודמת נראה אצלי רק שרירן תוך דפני קידמי 36*30 ) שאלותיי הן: 1. האם הגיוני שתוך פחות משנה גדל שרירן לגודל כזה או שזה משהו חריג 2. האם יתכן והטפולים ivf מעודדים גדילה של שרירנים? 3. האם נראה שחיוני להסיר אותם על מנת לשפר את סכויי להרות הריון מלא? ואחרון... האם יש סכוי שההפלה היא בשל השרירנים? המון תודה מראש על התשובה והסיוע

לקריאה נוספת והעמקה

שרירני רחם בגודל המתואר, ובקצב גידולם כפי שאת מתארת מחייבים התייחסות, בין אם ע״י כריתתם ובין אם ע״י מעקב צמוד בטיפול תרופתי שמרני. לא ניתן לאמר בדרך זו מה הדרת הנכונה, מאחר וכיודע לך ודאי, יש גם שרירנים שאינם שפירים, גם אם שכיחותם נמוכה. וכפי שוודאי גם ידוע לך, הסיכוי להרות בגיל 42 נמוך, והסיכוי שהריון יסתיים בהפלה טבעית הולך וגדל באופן משמעותי לאחר גיל 40, וזאת גם ללא שרירני רחם. שרירנים, ובמיוחד כאלה הדוחקים את חלל הרחם עלולים להקטין עוד יותר את הסיכוי להרות, ולהגדיל את הסיכוי להפלה. עליך לדעת עובדות אלה, ולקבל החלטות בהתאם. ודבר אחרון, ככל ששרירני הרחם יגדלו הדרך להוציאם נעשית יותר קשה, והפגיעה ברחם גדלה מעצם נוכחותם וגדילתם. פרופ׳ יונה תדיר

בת 56 דימומים מוגברים ומיומות האם התרופה תעזור לי אם כן תוך כמה זמן?

אין כל דרך לתת תשובה לשאלה שאין בה מינימום של פרטים. פרופ׳ תדיר

29/05/2017 | 18:50 | מאת: ממ

שלום רב אני בת 47. בדרכ מקבלת מחזור באופן סדיר ולמשך 4-5 ימים. המחזור הגיע לאחר שבועיים איחור ומאז לא מפסיק. הרופא נתן לי הקסאקפרון .מה יכולה להיות הסיבה? האם זה מסוכן?

לקריאה נוספת והעמקה

דימומים ו/או אי סדירות בהופעת הווסת יכולה להגרם מסיבות רבות. יש לבצע מספר בדיקות ולהתחיל בבדיקת אולטראסאונד גינקולוגי. הטיפול שקיבלת אינו מקדם אבחנה, ולטעמי, כדאי לדעת במה מדובר לפני שמחליטים על טיפול. פרופ׳ יונה תדיר.

22/05/2017 | 04:05 | מאת: ליבי

שלום אני בת 54 איין לי מחזור שנה ויותר רחם שרירני בטן נפוחה מעונינת לקחת איסמיה כדי להקטין את השרירנים איין לי דימום ברוך השם אבל התכווצויות לפעמים ואי נוחות לפעמים כשהאיברים נלחצים בשיינה האם איסמיה פתרון טוב לגילי ומצבי ?ניתוח לא בא בחשבון לכן התקווה שלי זה האיסמיה מצפה לתשובה חיובית תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אין כל אםשרות לתת מענה לשאלתך בהעדר מידע על גודל השרירנים? מיקומם בדופן הרחם? האם הם גדלו? או קטנו במהלך 6-12 החודשים האחרונים? האם היית במעקב אולטרהסאונד? מה הסימפטומים הנוספים מהם את סובלת? החלטה על טיפול (זו או אחר) אינה מתקבלת דרך פורום ציבורי באינטרנט. פרופ׳ יונה תדיר

בהתאם לתגובתך האם מיקום השרירנים משפיע על יעילות התרופה ? לא הייתי במעקב אולטרה סאונד לאחרונה איין לי סימפטומים האם מיקום השרירנים משפיע על יעילות התרופה ?

מגוון השאלות מהווה חלק בלתי נפרד מההחלטה אם טיפול זה מתאים למצבך. פרופ׳ יונה תדיר

16/05/2017 | 16:23 | מאת: אסנת

אני חודש כמעט אחרי כריתת רחם כולל שחלות וחצוצרות ויש לי דימום האם זה תקין ???

לקריאה נוספת והעמקה

בכל שאלה הקשורה למצב אחרי ניתוח יש לפנות לרופא/ה או למחלקה בה נותחת. יהיה זה לא נכון מצידי להתצייחס, ללא ידיעה מה היה. כריתת רחם זה רק חלק מהניתוח. פרופ׳ יונה תדיר

16/05/2017 | 15:06 | מאת: סיגל

במשך שנתיים נטלתי הקסקפרון בגלל מיומה בגודל 5 סמ עכשיו התחלתי טיפול באיסמיה אבל עדיין יש וסת מוגברת ביום התשיעי. האם זה צריך לקרות או שהטיפול לא מתאים לי האם מותר להשתמש גם בהקסקפרון עד שהדימום יפסק ? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שאלתך מצויינת, אבל אפשר לענות עליה רק באופן חלקי. מדובר בשתי תרופות הפועלות על עקרונות שונים לחלוטין. הקסקפרון היא תרופה האמורה להפחית דימום, על עקרון פעולה של מערכת קרישת הדם, ואינה עושה שום דבר לסיבה לדימום, קרי, למיומה במקרה שלך. האסמיה מיועדת להקטנת גטול המיומה, כלומר בסיבה לדימום, וכך גם בדימום עצמו. האם האסמיה מתאימה לך? או לא? על כך לא אוכל להשיב, כי איני יודע דבר וחצ דבר עליך, על גילך, על המיומה שלך, על מיקומה, ועוד פרטים החשובים להתאמת טיפול זה או אחר, לאישה זו או אחרת. מה שעוד אוכל לאמר זה שאין זה נכון לעשות שימוש ממושך בהקסקפרון. פרופ׳ יונה תדיר

07/05/2017 | 14:46 | מאת: מודאגת

שלום רב. אני בת 27, נשואה+ ילד. יש לי שרירן מחוץ לרחם כ-5 שנים שגדל בשנתיים האחרונות מאוד והגיע עד לכ-13 ס"מ. איני מרגישה כל תופעות לוואי, מלבד דחיפות במתן שתן. לאחר התייעצות עם מספר רופאים, הוחלט על ניתוח בפתיחת בטן מלאה ( כמו קיסרי). ברצוני לשאול, האם זה באמת הדבר היחיד שניתן לעשות ובדרך הזאת. אני מאוד לחוצה וכמובן שמעוניינת לשמר את הרחם לעוד הריונות. אודה מאוד לתגובתך

לקריאה נוספת והעמקה

ניתן להקטין שרירן זה ע״י טיפול בתכשיר תרופתי חדש בשם אסמיה, לשפר סימפטומים, ולהקל על כריתתו בלפרוסקופיה לאחר כ 3 חודשים תוך שימור מיטבי של הרחם. ניתן גם לתת מספר סדרות של טיפול זה, בהפסקות של 1-3 חודשים בין סדרה לסדרה, ולפי מידת התגובה להחליט כיצד להמשיך. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

07/05/2017 | 15:13 | מאת: מודאגת

תודה רבה על תגובתך המהירה! שתי שאלות נוספות: 1. למי ניתן לפנות לצורך הטיפול הנ"ל? 2. במידה וכן יוחלט על ניתוח, האם מקובל לערוך אותו בהרדמה חלקית ?(כך הציעו לי הרופא המרדים והמנתח) שוב תודה רבה!

פרום לא נועד להפניות אישיות. עליך לברר מי עוסק בנושא הטיפול בשרירני רחם (מיומות). לעניין הניתוח, יש להוועץ במנתחים המומחים גם בלפרוסקופיה. ניתוחים אלה נעשים בהרדמה כללית. זה מאד בטוח, ומאד נוח גם לאישה וגם למנתח. פרופ׳ יונה תדיר

04/05/2017 | 22:57 | מאת: מור

פרופסור שלום , אני בת 34 , יש לי שתי בנות שנולדו בניתוחים קיסריים , לידה אחרונה לפני 4 שנים ומאז הייתי עם התקן נחושת . לפני 8 חודשים הוצאתי את ההתקן ומאז הווסתות הפכו להיות קשים יותר מבחינת הכאבים והדימום . בנוסף קיים כאב נסבל באופן קבוע בנקודה מסויימת באזור תחתון צד ימין . היום כחלק מברור פוריות התבקשתי לבצע מעקב זקיקים ביום ה 5 לוסת . והטכנאית לא אמרה כלום אך רשמה שנצפה שרירן בתוך הרחם צמוד לרירית בגודל 2.5 סמ .. אני חוששת מאוד ומעוניינת לדעת אם השרירן ימנע ממני להרות ועליי להסירו ? החשש העקרי נובע מכך שאימי נפטרה בגיל 55 מסרקומה ברחם , זכור לי היטב איך הכל התחיל אצלה משרירן והתגלה כגידול אגרסיבי..

לקריאה נוספת והעמקה

לפני החלטה על מה צריך, או לא צריך, לעשות, צריך להשלים בירור תחילה. מדובר אמנם בשרירן קטן יחסית, אבל מיקומו בהחלט יכול להיות קשור לדימומים. יש לשקול ביצוע בדיקת אולטרהסאונד יותר מפורטת, ואם זה המקסימום שניתן לקבל יש לשקול ביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית , ואולי גם נסיון הוצאת השרירן, או חלק ממנו, לבדיקה היסולוגית. זאת, בין היתר, גם לאור הסיפור המשפחתי שאת מתארת. בשרירן המצוי במקום בו את מתארת יש כיום אפשרות ביצוע לקיחת דגימה לבדיקה. פרופ׳ יונה תדיר

05/05/2017 | 10:32 | מאת: מיר

תודה רבה על תשובתך , ברשותך שאלה נוספת , האם קיים קשר בין שרירן זה ומיקומו לבין קשיי פריון ?

שאלת הקשר בין שרירני רחם לפוריות שנויה במחלוקת. נשים רבות יולדות עם שרירני רחם, לעיתים עם סיבוכי הריון, ובמרבית המקרים הכל מסתייים בסדר. כאשר מדובר בשרירן שמיקומו קרוב לרירי הרחם, ואולי אף דוחק אותה, ואם זה מלווה בדימומים ממושכים את אלתי סדירים, בהחלט יתכן קושי בהשרשת העובר בדופן הרחם. מקרים אלה ניתנים לאבחון וטיפול בצורה קלה יחסית, בהיסטרוסקופיה, ולכן הייתה המלצתי בכוון זה (פרט לסיפור המשפחתי שאליו התייחסת). פרופ׳ יונה תדיר

04/05/2017 | 07:31 | מאת: איילת

אני בת 20 ויודעת שאני בעלת התסמין הנ'ל, ההתפתחות המינית החיצונית שלי תקינה, א.האם התסמין הוא שונה מאדם לאדם ? לאחרונה קראתי שבשנת 2015 נשאית התסמין ילדה תאומים כשרופא מומחה גיךה אצלה רחם קטן. ב. מעבר לכך האם יש האם יש טיפולים שיכולים לגרום לי להיכנס להיריון כמו השתלת רחם או משהוא רפואי אחר ?

לקריאה נוספת והעמקה

מדובר בתסמונת די נדירה המתחלקת לשני סוגים כלליים, חלקי או מלא. complete or Partial כאשר ההבדל בין שני הסוגים הוא במידת ההשפעה של ההורמון הגברי (טסטוסטרון) על מידת ההתפתחות של אברי המין הפנימיים. תשובותי אלה נועדו להרחיב את ההשכלה של הקורא/ת ולא למתן פתרונות אישיים. ולכן, לגבי שאלתך, בהעדר מידע נוסף לא ניתן לתת תשובות יותר קונקרטיות לגביך. אני מניח שעברת בירור של מצב האברים הפנימיים. לגבי השתלת רחם, יש על כך דווחים בעולם, ונעשו נסיונות לאורך 30 השנים האחרונות, אבל ההצלחות אינן מבטיחות באופן שעשוי להוות טיפול זמין. פרופ׳ יונה תדיר

30/04/2017 | 21:57 | מאת: לירון

ריציתי לישאול אם זה יפסיק את הדימום עד מחר כבר לקחתי פעמים ביום יש סיכוי שהדימום יעצר עד מחר

בשאלתך לא נכתב מה מקור הדימום? במה טופלת? ולכן יהיה זה בלתי אחראי מצידי לתת מענה שיוביל אותך להחלטות. פרופ׳ יונה תדיר

שלום פרופסור, שאלה מוזרה קצת, אני חודש ושבוע אחרי ניתוח להסרת מיומה 14 סמ שצמחה מאחורי הרחם ודחקה אותו, המחזור שלי הופיע כסדרו אך איך נאמר זאת הכיוון זרימה לא במקום... ז"א שאם בעבר הזרימה היתה באמצע, לפתע הזרימה מופיעה ממש למעלה.. (זרימת הדם הכוונה.. (אני רואה את זה בהכתמה על התחבושת ההגיינית זה לא קרה לי בעבר) ומניחה שזה הגיוני כי הרחם שלי היה דחוק למעלה בגלל המיומה, השאלה שלי אם הוא יחזור למקומו, או שזה ישאר כך? הבדיקה שלי רק ביוני...וזה מציק לי שאני אולי אצטרך ניתוח נוסף או התערבות נוספת כדי להזיז את הרחם חזרה למקומו.. אשמח לתשובה.. מה עלי לעשות או איזה בדיקה עלי לבקש? האם חודש אחרי ניתוח אפשר לבצע אולטרסאונד גניקולוגי?

לקריאה נוספת והעמקה

אין שום קשר בין דימום או הפרשה (למעלה? למטה?) לבין מצב הרחם. את מצב הרחם ניתן לקבוע בבדיקת אולטרהסאונד, ואפשר כבר לבצעה, ורק אז להגדיר מה המצב״ ואולי לבצע עוד בדיקה בעוד כחדשיים. מאחר ואין פרטים על גילך, ופרטים רבים נוספים, לא ניתן לתת תשובה יותר עניינית. פרופ׳ יונה תדיר

תודה על התשובה, אנסה להקדים את התור שלי, זה מרגיש לי לא בסדר.

אין לזלזל בתחושות, ובעידן המודרני יש דרכים פשוטות וברר מה תחושה חשובה שמבהליה ללא צדק, ומה מצדיק התייחסות נוספת. פרופ׳ תדיר

שלום אשמח לדעת האם עברת פתיחת בטן להוצאת השרירן ? איך עבר? תודה

שלום רב פרופסור. שמי חופית ואני בת 30. לפני שנה וחצי גיליתי על שרירן בגודל 6 על 7 ס"מ (תוך דופני, בולט לחלל הרחם כ-30%). למרות השרירן החלטנו לנסות את מזלנו: לאחר נסיון של חצי שנה נקלטנו טבעי ובשבוע 9 הייתה הפסקת דופק - גרידה. הריון שני (03.17) - ככל הניראה הפלה טבעית שבוע 5 (הריון כימי). מתחזקת בי התחושה שהסיכויים להריון תקין עם השרירן הזה נמוכים מאוד. מה הם הסיכויים לדעתך ? האם שווה להמשיך ולנסות להביא ילד למרות הימצאותו של השרירן? אני נפגשת שבוע הבא עם ד"ר שלומי כהן בעניין הוצאת השרירן בלפרוסקופיה, האם טיפול זה יכול גם להזיק יותר מאשר להועיל? מה הסיכונים שיכולים להיות בעקבות ביצוע תהליך זה ? בין תקווה לייאוש - אודה למענה. מקדימה תודה. חופית

לקריאה נוספת והעמקה

שאלתך הגיעה אלי באחור והתנצלותי על העיכוב במענה. קיימת אפשרות סבירה שאין קשר בין שרירני הרחם לבין בעיות הפוריות כפי שאת מתארת. גודל השרירנים גבולי באשר להחלטה אם לטפל? או כיצד לטפל? וצריך לקבל החלטות כגון אלה על בסיס פרטים נוספים שאינם קיימים בשאלתך. גם ההחלטה אם לבצע כריתה לפרוסקופית במצב כגון זה הינה פועל יוצא של מידע נוסף, כגון הגדרה מדוייקת יותר של מיקומו בדופן הרחם, לאיזה כוון הוא פונה? האם לכוון הדופן הפנימי או החיצוני של הרחם (פרטים אותם ניתן לקבל בבדיקת אולטרהסאונד טובה). פרופ׳ יונה תדיר

27/03/2017 | 20:54 | מאת: דנה

שלום, אני בת 41. יש לי מיומה סאב סרוזית קדמית כבר כמה שנים.היום היא בקוטר 6 ס"מ. בשנה אחרונה סובלת מכאבי בטן. ב חודש 5/2015 כשנבדקתי על ידי רופא נשים אמר שבנוסף למיומה קיימת זו הוא ראה שיש עוד שרירן קיר אחורי 2*3. בחודש- חודשיים אחרונים כאבים התחזקו ויש כאב על בסיס יום יומי ולפעמים כאבים ממש חזקים. נבדקתי לפני כמה ימים אצל רופאת נשים אחרת והיא חושבת שמה שרשם רופא ראשון שנבדקתי אצלו לגבי שרירן 2*3 שזה לא בטוח שזה שרירן והפנתה אותי למחלקת נשים בבית חולים להתיעצות עם גניקולוג.בהפניה רשמה שזה ממצא לא ברור וגם לאור הכאבים מפנה אותי לבית חולים.בעיה שתור לשם זה עוד הרבה זמן. אני ממש סובלת מכאבים ומפחדת גם בגלל שהיא רשמה ממצא לא ברור. מה אתה מציע לעשות? האם במקרים האלה כדאי לעשות mri בטן ואגן ?

לקריאה נוספת והעמקה

סביר להניח שברור לך מדוע לא ניתן לתת מענה רציני בפורום אינטרנט על סיבת כאב, או על מידת הדחיפות של המצב. לכך נדרשות בדיקות, בין אם בדיקת דימות (הדמיה) ובין אם בדיקה גופנית, ואולי גם בדיקות נוספות (דם, שתן). לפיכך אוכל להתייחס לשאלותיך במונחים כלליים ולא באופן פרטני. בנוסף ייאמר שברפואה המודרנית מקובל להתייחס לתוצאות בדיקות על בסיס מסמכים ולא על בסיס ״מה הרופא אמר״, או ״מה נדמה לו״. מסיבה זו חשוב במקרים כגון אלה לבקש מהרופא/ה לעבור בדיקת דימות במכון מסודר של הקופה. במקרה זה ״דימות״, הכוונה לאולטרהסאונד רחם ושחלות (אגן). בדיקה זו, הנעשית באיכות טובה במכונים של הקופות, נותנת מענה על גודל השרירן (2*3 זה ס״מ במקרה שלך? - שכחת לציין זאת בשאלתך), ועל מיקומו בדופן הרחם, והאם הוא נוטה לכוון חלל הרחם (סובמוקוזי = תת רירי) או לכוון חלל הבטן (סוב-סרוזי - כמו השרירן השני). הכאב יכול להיות קשור לשרירן, אך לא בהכרח. בדיקה זו במכון דימות מסוכמת בכתב (ולא בתמונות שהן חסרות משמעות במקרה זה). על פי התאור שלך אין הצדקה לבצע בדיקת MRI , בוודאי לא כבדיקה ראשונה , לפני שיש תשובות ברורות לשאלות הנ״ל. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

23/03/2017 | 13:30 | מאת: מורן

שלום פרופ' תדיר, כתבתי לך לפני כשלושה שבועות. יש לי מיומות ברחם ואני לאחר לידה שקטה. לא יודעים לומר האם יש קשר (הצוואר התקשר והיה בלט קרומים) אך ההמלצה היא לטפל בטרם הכניסה להיריון נוסף. התלבטות רבה האם כדאי לבצע היסטרוסקופיה או ליטול כדורי איסמיה. מיומה אחת בגודל 4 ס"מ ואחת נוספת בגודל 2 ס"מ. באבחנתית נצפתה מיומה אחת בולטת לחלל הרחם 40-50%. הבנתי שבבדיקת היסטרוסקופיה אי אפשר לראות את הדופן. אז לא ברור אם זו המיומה הגדולה או הקטנה שנצפתה. אם המיומה הגדולה היא זו שבדופן והקטנה היא הבולטת לחלל האם כדאי לעשות היסטרוסקופיה? ואם המצב הפוך והגדולה דווקא היא זו שבולטת? בנוסף ארצה לדעת באופן כללי מה הסיכון בכדורי איסמיה?

לקריאה נוספת והעמקה

על מרבית שאלותיך קיבלת תשובה במסגרת המגבלה להתייחס בהכללה למצב הדורש טיפול אישי ולא פורום אינטרנטי. ומאחר ולא ניתן לדעת מה מידת הקשר, אם בכלל, למיומה ולמה שעברת באותה ״לידה שקטה״ עליך לקבל החלטות על סמך המלצות הרופא/ה ובידיעה שלא ניתן יהיה לתת לך תשובות של 100%. ולכן בודאי שלא ניתן לדעת בדרך זו אם המיומה שנראתה היא הגדולה או הקטנה. ומי היא זו הבולטת לחלל הרחם. במהלך היומיים האחרונים התקיים כנס מקצועי של רופאים/ות העוסקים בתחום זה ונדונו דוגמאות כמו זו שלך. משמע, יכולות להיות דעות שונות וכולן לגיטימיות. לסיכום: א. אולטרהסאונד איכותי אמור לתת תשובה לחלק מהשאלות. ב. שילוב של התרופה אסמיה להקטנת שרירן קודם להיסטרוסקופיה עשוי להקטין את גודל השרירנים, לשפר תסמינים, להביא להדגמה טובה יותר באופלטרהסאונד חוזר, ולשפר תוצאות היסטרוסקופיה טיפולית לאחר מכן, בידיים של מומחה/ית. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

קיבלת תשובה לשאלתך זו: על מרבית שאלותיך קיבלת תשובה במסגרת המגבלה להתייחס בהכללה למצב הדורש טיפול אישי ולא פורום אינטרנטי. ומאחר ולא ניתן לדעת מה מידת הקשר, אם בכלל, למיומה ולמה שעברת באותה ״לידה שקטה״ עליך לקבל החלטות על סמך המלצות הרופא/ה ובידיעה שלא ניתן יהיה לתת לך תשובות של 100%. ולכן בודאי שלא ניתן לדעת בדרך זו אם המיומה שנראתה היא הגדולה או הקטנה. ומי היא זו הבולטת לחלל הרחם. במהלך היומיים האחרונים התקיים כנס מקצועי של רופאים/ות העוסקים בתחום זה ונדונו דוגמאות כמו זו שלך. משמע, יכולות להיות דעות שונות וכולן לגיטימיות. לסיכום: א. אולטרהסאונד איכותי אמור לתת תשובה לחלק מהשאלות. ב. שילוב של התרופה אסמיה להקטנת שרירן קודם להיסטרוסקופיה עשוי להקטין את גודל השרירנים, לשפר תסמינים, להביא להדגמה טובה יותר באופלטרהסאונד חוזר, ולשפר תוצאות היסטרוסקופיה טיפולית לאחר מכן, בידיים של מומחה/ית. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

11/07/2017 | 14:42 | מאת: מורן

האם ניתן לעשות טיפולי שיניים בזמן נטילת האיסמיה?

אין שום בעיה לבצע טיפולי שיניים בזמן טיפול תרופתי באיסמיה. פרופ׳ תדיר

16/07/2017 | 16:56 | מאת: מורן

תודה על המענה, שאלה נוספת... אני נוטלת את התרופה 6 ימים וחווה המון סחרחורות וחולשה, האם זה נורמלי??

תופעת לוואי כגון אלה יכולות להיות עם התחלת טיםול זה, אבל בכל הקשור לתופיות לוואי למיניהן, פורום אינטרנט אינו המקות הנכון לברר. תופעות לוואי הן פועל יוצא של הרבה מרכיבים וי להמצא במעקב רפואי או להיות בשקר עם הרופא/ה שרשמ/ה את המרשם. פרופ יונה תדיר

האם רכיבת אופניים, יכולה להגדיל שרירן?

לקריאה נוספת והעמקה

רכיבה עם אופניים, כמו כל פעילות גופנית, בריאה לגוף ואינה קשורה לשרירני רחם. פרטפ׳ יונה תדיר