פורום שרירני רחם - מיומות

פורום זה נועד לספק מידע על בעיה שכיחה בתחום בריאות האישה: שרירני רחם, ובלע"ז: מיומות או פיברומות (Myoma, Leiomyoma, Uterine Fibroids). מידע רב נצבר בשנים האחרונות באשר לגורמים המעודדים את התפתחותם של גידולי רחם אלה, ובמקביל, קיים מגוון רחב של שיטות חדשות למעקב וטיפול.

המרכז הישראלי לשרירני רחם ("מי-שר") הוקם ע"י קבוצת רופאים מומחים ומנהלי יחידות בתחומים שונים הנקשרים סביב בעיית שרירני הרחם. בדרך זו ניתן לספק לכל אישה הסובלת משרירני רחם ייעוץ וטיפול רב תחומי ברמה הגבוהה ביותר, על בסיס מצבה, צרכיה ורצונותיה.

פורום שרירני הרחם נותן מענה כללי לשאלות הציבור בתחום שרירני הרחם, ושאלות נלוות בתחום בריאות האשה, על בסיס ניסיון רב וידע קבוצתי נרחב.
1259 הודעות
1096 תשובות מומחה

מנהל פורום שרירני רחם - מיומות

הי ברצוני לשאול לפני כ8 ימים עברתי ניתוח לכריתת שרירן שהיה כ20 סמ לאחר 5 ימים השתחררתי מבית החולים אך ישלי עדין כאבים בבטן היכן שנמצא בחתך ובנוסף לפני כיומיים התחיל לי גם כאבים באגן האם זה נורמלי ??

לקריאה נוספת והעמקה

שאלות הקשורות למהלך ניתוח בימים שלאחר הניתוח חייבות להגיע למנתח/ת. רק הוא/היא יודע/ת מה בוצע, מה סביר, ומה חריג.

לפני 10 חודשים עברתי כריתת רחם כולל חצוצרות עקב שרירן גדול שהיה בדופן אחורית של הרחם . בבדיקה שיגרתית אצל רופאת הנשים נתגלה ממצא בגודל 18*16*8 בחלל הבטן ובבדיקת ה mri אובחן כשרירן . האם יכול חיות שרירן ללא רחם ? למי עליי לפנות כעת כדי להוציאו ?

לקריאה נוספת והעמקה

עליך לפנות לרופא/ת נשים, ו/או לרופא שניתח אותך.

שלום פרופסור, אני בת 36 בשבוע 32 להריון ויש לי שרירן בדופן השמאלית תחתונה של הרחם בגודל 3/3 סמ, הבעיה שהוא זז, האם ייתכן שהוא יושב על "גבעול" ולכן יש לו אפשרות לנוע בחלל הבטן? הוא מגיע גם עד אמצע הבטן ומציק לי בעיקר בלילה. מה שמוזר שאני יכולה ממש לדחוף אותו חזרה למטה עם היד, האם הוא יכול להוות בעיה בלידה? ולהפריע למעבר התינוק בתעלת הלידה? למרות שנראה לי שהוא בחלק החיצוני של הרחם ולא הפנימי. אשמח לתשובתך. תודה רבה

קיימת אפשרות ששרירן יהיה על גבעול ולכן יכול לנוע מעט . בכל מקרה, גבעול כזה יהיה קצר ולא מדובר על תנועה משמעותית בחלל הבטן. מואם את ממששת אותו ברום הבטן אין זה סביר שיפריע לירידת הראש או למהלך הלידה. כל זה באמירות כלליות המתבססות על התאור שלך. מענה מדוייק יותר אפרי רק למי שבודק ורואה בדיוק במה מדובר. פרופ׳ יונה תדיר

ראשית תודה רבה על תגובתך המהירה, רק קצת מטריד אותי שאמרת שהגבעול קצר מאחר והתנועה שלו מגיעה גם עד עשרה ס"מ... זה חריג וצריך להדאיג אותי? תודה רבה!!

זו הבעיה עם רפואה דרך פורום. כל מה שכתבתי היה מרגיע, עם סמני שאלה על מה שלא ניתן לדעת ללא בדיקה, והצלחת בכל זאת למצוא משהו ״מדאיג״. אין זה שכיח למצוא שרירן על גבעול דל 10 ס״מ. לכן ציינתי שיותר פרטים ניתן לקבל רק בעקבות בדיקת רופא/ה.

08/11/2018 | 10:53 | מאת: אוסנת

שלום דר לבתי בת ה 26 רווקה לפני לידות היתה נפיחות בבטן לא מוסברת התקשתה לשכב על הבטן והרגישה משהו קשה בבטן עכב זאת פנינו לבדיקת גניקולוג שישר מצא ממצא חריג באולטראסאונד שלא כלכך הסביר לנו בהתחלה מה טיבו של הממצא לאחר מכן פנינו למומחה פרטי שגם אמר שיש שם כמו גוש בגודל 11 או 12 ס"מ שנטען "אולי מיומה" ובלא ברירה נקבע ניתוח להסרתו כיוון שבתי מאוד רזה ואין מנוס מניתוח . הגוש הוסר ונלקח לבדיקת מעבדה אני המומה עכב גילה הצעיר ללא לידות לא היה לה תסמינים חוץ מהנפיחות המחזור סדיר ללא דימום מוגבר . מה הסיכוי שהגוש יתברר כממאיר?? וממה יכול להיווצר גוש כזה בגילה ללא היסטוריה רפואית בעייתית . במידה והגוש יתברר כממאיר האם היא תצטרך עוד טיפולים ??? ושוב האם הסיכוי סביר ????

לקריאה נוספת והעמקה

קרוב לוודאי שמדובר במיומה המופיעה גם בגיל צעיר וללא כל רקע רפואי בעייתי. סביר להניח שמדובר בגידול שפיר (כ 99% מהמקרים) ואין מה לנחש בשלב זה אלא להמתין לתשובה הפתולוגית ולהגדיר המשך מעקב או טיפול בהתאם. פרופ׳ יונה תדיר

05/11/2018 | 12:42 | מאת: מלי

שלום, יש לי בדופן הקידמי של הרחם 2 שרירנים די גדולים 5+7 ס"מ ועוד קטנים+פוליפ 7 מ"מ. כרגע הרחם במצב 15-16 שבועות. בגלל שגילי 40 עם רזרבה נמוכה והניתוח חייב להיות דרך הבטן ובגלל ההחלמה הדי ארוכה והחשש מפגיעה ברחם הרופאים הסכימו להתחיל בטיפולי IVF למרות שהשרירן מעוות את הרחם אך לאחר היסטרוסקופיה טוענים שיש מקום לעובר. כרגע אחרי סבב אחד בו החזירו 2 עוברים ולצערי לא צלח. שאלתי-כמה החזרות אתה ממליץ לנסות לפני שאעשה את הניתוח וכמו שהרופאה אמרה "יכרתשו לי את הרחם"?

לקריאה נוספת והעמקה

יש למקד שתי אי הבנות הבאות לידי ביטוי בשאלתך: 1. הניתוח לא אמור לפגוע ברחם. השרירנים הם הפוגעים ברחם והניתוח נועד לתקן נזק זה. 2. ההיסטרוסקופיה שבוצעה אינה מלמדת דבר על ״מקום ברחם״. הבעיה אינה חוסר מקום ברחם אלא מהלך ההריון עם שרירנים גדולים לפני קליטת העובר/ים, ומצב בו ברור שהשרירנים יגדלו מאד במהלכו. ולכן, לשאלתך אין מענה ברור וחד משמעי. כניסה להריון עם שרירנים בגודל זה (ונוספים) מהווה הימור, קשה לתת מענה ברור חד משמעי וצריך לדעת הרבה יותר גם על עברך, וגם על מיקום השרירנים, כדי להתייחס ברצינות לבעיה זו. בהצלחה. פרופ׳ יונה תדיר

24/10/2018 | 11:36 | מאת: שושי

שלום רב, אני בת 48 עדיין מחזורים סדירים אך ארוכים וכואבים. מזה כשנתיים נמצא שרירן אחורי סבמוקוזי בגודל כארבעה ס'מ. האם ניתוח היסטרוסקופי יכול לשפר את הכאבים והדימום או שמא יש צורך בשניים כדי להוריד את כל השרירן? האם התקן מירנה יכול להיות יעיל בבעיה זו? תודה מראש!

לקריאה נוספת והעמקה

התקן תוך רחמי המשחרר הורמונן דמוי פרוגסטרון (הקרוי מירנה) אינו מטפלת במיומה אלא רק בדימומים, בד״כ דימומים שאינם קשורים למיומה, ודאי לא במיומה תת-רירית. וליתר פרטי שאלתך, אין די מידע כדי לתת מענה לשאלתך. שרירן סוב-מוקוזי, כלומר תת-רירית רחם, יכול לעיתים להיות מטופל בהיסטרוסקופיה , אבל צריך חדעת אם הוא בולט לחלל הרחם, דוחק רירית, ויד כמה בולט?

תודה פרופסור. השרירן 50% בחלל ודוחק אותו מעט. האם תשובתך לגבי המירנה אומרת שאין טעם להתקינה? רב החיסרון על התועלת? האם בכלל אפשר להחדיר למצב שכזה ברחם מירנה?

״האופנה החדשה״ של נסיון להגדיר טיפול אישי דרך פורום ציבורי באינטרנט אינה נכונה. כך לא עושים רפואה נכונה. פורום נועד כדי להבין שאלות כלליות, ומגנוני פעולה, ולא כדי לבחור או לשלול טיפול זה או אחר. לכן גם מה שהסברתי על המירנה היה באמירה כללית. מעבר לכך, ההחלטות על היסטרוסקופיה (כן או לא?) מירנה (כן או לא), וכיוב׳, לא ניתן לקבוע בהעדר מידע מספיק.

21/10/2018 | 10:21 | מאת: סימה

שלום ד'ר אני שבועיים לאחר הוצאת שרירן 2 ס"מ, יש לי עדיין דימומים בכל נגוב האם זה תקין? כמה זמן דימום יש אחרי ? ומה גורם לדימומים?

איני יודע היכן היה הקרירן ואיזה ניתוח עברת? במקרים כגון אלה עליך לפנות לרוא/ה המנתח/ת. רק להם ידוע מה עברת ומה סביר שיהיה לאחר מכן.

22/10/2018 | 12:23 | מאת: סימה

תודה רבה איזה מהירותתת

שלום עברתי ניתוח להוצאת שרירן בת 22, בתחילת יולי, היום אנחנו אמצע אוקטובר ועדין לא קיבלתי מחזור , חשוב לציין שהיה דימום אחרי הניתוח, מאו האם יש סיבהנ לדאגה? או לוקח זמן לחזור . תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

ראשית יש צורך לתקן, סביר להניח שהניתוח היה בלפרוסקופיה ולא בקולפוסקופיה. אין כריתת מיומה בקופלוסקופיה. ובמענה לשאלצך, אם יש מקום לדאגה? יש צורך לברר אבל מאחר ולא ידוע לי מה עברת (כריתת שרירן זו אינה הבהרה של מה שעברת) עליך לברר זאת עם הרופא/ה המנתח/ת. פרופ׳ יונה תדיר

האם שימוש באסמיה הותר מחדש עי הfda? מוכר בסל?הוחזרה לשימוש בארץ? בתהליך החזרה? תופעות לואי כאבים סיכונים באולטראסאונד fus (למתאימה)

בשלב זה אין עדיין שינוי. צפוי בקרוב לגבי נשים אשר יש מניעה מביצוע ניתוח. עדיין אין פרטים והצפוי הוא לגבי מעקב תפקודי הכבד.

לא הבמתי האם בארהב כבר הוחזר ואושר לשימוש? ובארץ בתהליך החזרה לשימוש לנשים שלא יכולות לעשות ניתוח? ומה לגבי המשך השאלה. עניין הסיכונים ותופעות הלואי באולטראסאונד ממוקד

כיודוע לך ודאי, רישוי תרופות ע״י מנהל התרופות והמזון בארה״ב אינו רלוונטי בישראל. הדיון המחודש הוא בישראל ועדיין אין בו שינוי. לגבי האולטרהסאונד הממוקד, מדובר בטיפול שנוי במחלוקת בין המומחים. בכל מקרה התאמת טיפול למקרה זה או אחר מן הראוי שלא תעשה ע״י שאיבת מידע מפורום אינטרנט. הנושא מורכב ויש להתאימו על בסיס מספר רב של גורמים השוניםצ מאישה לאישה, על פי גילה, תכניות הילודה, מיקום השרירנין, הסימפטומים, וכיוב׳. פרופ׳ יונה תדיר

שלום רב, אני צריכה לעבור כריתת רחם (ללא שחלות) עקב שרירנים גדולים ומרובים בפתיחת בטן. אני מעונינת להשאיר את צוואר הרחם. אני מבקשת לקבל הסבר טכני לגבי צוואר הרחם (לא הצלחתי למצוא חומר שמסביר). 1. האם יש רצועות שמחוברות לצוואר הרחם ? 2. אם כן אז אני מבינה שבניתוח שבו כורתים את צוואר הרחם צריך לחתוך את הרצועות ולחבר לנרתיק שנשאר. וכאשר לא כורתים את צוואר הרחם אין צורך לחתוך את הרצועות וצריך רק לתפור את קצה הצוואר. האם אני צודקת? 3. כאשר משאירים את צוואר הרחם, האם חוץ מלתפור את קצה צוואר הרחם יש גם לקבע אותו כדי שלא יקרוס לתוך הנרתיק ? אודה מאוד לתשובה ל 3 השאלות הנ"ל (כמהנדסת חשוב לי להבין טכנית מה קורה ואין לי מנוח ללא תשובות). תודה רבה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

השאלות הטכניות הן רק חלק מהשאלות הקשורות להתלבטות אם כן או לא להוציא את צואר הרחם, ונראה ששרטוט נדרש כדי להסביר את ההבדל, את הרצועות הנחתכות והנקשרות, ולאן הן נקשרות. נדיר שבעקבות חיתוך צואר הרחם יש צניחה של אברי האגן (אף כי זה ייתכן) ונכון יהיה אם תתמודדי עם שאלה זו יחד עם המנתח/ת, על כל מגוון הדילמה אם כן או לא להוציא את צואר הרחם.

לצערי שני המומחים המנתחים שהתייעצתי איתם הניחו שמוציאים את צוואר הרחם וכאשר שאלתי אפילו התעצבנו ולא הסבירו ("מה זה משנה לך איך אנחנו מחברים? יש לנו נסיון של 20 שנה ... בקיצור לא קיבלתי הסבר רק עוגמת נפש). הייתי שמחה אם היית יכול כן להתייחס לשאלות הבאות תשובה של כן או לא , מאוד תעזור לי גם בלי שרטוט. 1. במידה ומשאירים את צוואר הרחם - האם יש רצועות שלא נחתכות לעומת מצב שבו כן מוציאים את צוואר הרחם. 2. במידה ונשאר, האם מקבעים את קצה צוואר הרחם לאיזור כלשהו כדי שלא יקרוס (או שהוא רק נתפר) . תודה רבה

1. לגבי חלק מהרצועות יש הבדלמסויים באופן החיתוך והקיבוע. 2. קיבוע נעשה ע״י תפירה. קיבוע=תפירה.

08/10/2018 | 08:44 | מאת: מירי

האם לאחר היסטרוקופיה ניתוחית להוצאת שרירן יש לקחת אסטרוגן ? והאם זה הכרחי לקחת ?

לקריאה נוספת והעמקה

שאלה זו יש להפנות למנתח/ת. הדבר תלוי בסיבות להיסטרוסקופיה ובמה שנעשה בה. פרופ׳ יונה תדיר.

07/10/2018 | 14:36 | מאת: דפנה

rקע רפואי: בת 33 כיום. בשנת 2011 נותחתי ברחם (ניתוח כירורגי) להוצאה של 2 שרירנים גדולים שגרמו לכאבים עזים ודרשו הוצאה. לפני כשנתיים וחצי החלו לי כאבים מאוד חזקים ברחם ומבדיקת אולטרסאונד נצפו שרירים ברחם שמתוכם 2 גדולות מאוד ורחם מוגדל כ-16 שבועות הריון. בהתייעצות עם מס' מומחים גניקולוגיים נאמר לי פה אחד שעלי לחזור לעשות ניתוח נוסף, כאשר מרכיב הזמן תלוי בי ובעוצמות הכאב. אני מתמודדת עם כאבים עזים מאוד שמביאים אותי לשיתוק בתקופות שונות של החודש במיוחד סביב ביוץ ומחזור. מתבטא בחוסר יכולת לזוז (פיזית) עד שהכאב נירגע - זמן של שעה-שעתיים, הקאות במקרים הקשים, בכי נוראי וחוסר אונים ממש. ( בחודשים האחרונים עוצמת הכאב ותדירותם גברו מאוד. אני מחפשת רופא/ת נשים במסגרת מאוחדת שמומחה לטיפול במיומות אליו/אליה אוכל לפנות. רופאת הנשים שלי היום לא זמינה בכלל (חודשים המתנה בתור אליה) ואינה מתמצת מספיק בתחום. אודה מאוד להכוונה.

לקריאה נוספת והעמקה

הגישה הכללית וחלופות הטיפול תלויות, בין היתר, גם בתכניות הילודה שלך. פרופ׳ יונה תדיר

08/10/2018 | 16:22 | מאת: דפנה

ללא ילדים כרגע. מתכננת ילודה

06/10/2018 | 10:45 | מאת: ליאורה

שלום פרופסור, אני בהריון בשבוע 5 +5 ובימים האחרונים התחילו לי כאבים חזקים מאד בבטן. באולטרסאונד שעשו לי ראו שרירן 3.5 על 4( פלוס מינוס ) השרירן נלחץ והסתובב, ממוקם בחלק השמאלי התחתון מחוץ לרחם לא הבחינו באספקת דם לשרירן. חושבים שהכאב שלי הוא כתוצאה מהשרירן, מה הדרך הנכונה לשמירה על ההריון? האם מחייב ניתוח ומה הסיכונים? איפה מומלץ לבצע את הפרוצדורה? כרגע הטיפול שקבלתי הוא וולטרן. תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

בעקרון לא מנתחים שרירן (מיומה במהלך הריון אלא אם כן מדובר במצב של שרירן על גבעול העובד ״תסביב״ ונמק. זאת יש לאשר תחילה בבדיקה. עליך לפנות לרופא/ה או ללחדר מיון כדי להגיע לאבחנה מדוייקת ורק אז להתמודד עם הפתרון המומלץ, בהתאם. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

04/10/2018 | 19:14 | מאת: נטע

שלום. אני בת 27 מעוניינת בהריון שלישי. התגלה בגופי לאחרונה שרירן בגודל 7 ס"מ. האם יש סיכויים שאוכל להיכנס להריון בקלות למרות השרירן? מה האופציות העומדןת לרשותי כשאני רוצה הריון כרגע. יש מרפאה מיוחדת בארץ שעןסקת בכך?

לקריאה נוספת והעמקה

ללא מידע על מיקום השרירן, וסימפטומים נלווים, אין כל אפשרות לתת מענה ראוי. פרופ׳ יונה תדיר

01/10/2018 | 01:36 | מאת: רוני

שלום רב, בת 47 עם מיומה גדולה מאוד (24*25 ס"מ) שיצאה מגבולות הרחם. מועמדת לניתוח כריתת רחם. לפעמים מרגישה התקשות בבטן העליונה ולפעמים מרגישה בבטן תחתונה כאילו יש לי כדור ברזל שמושך אותי למטה עד לרמה שאיני יכולה לעמוד זקוף. לאחר מס' שעות זה עובר. מדוע התחושה הזאת? מה קורה שם בפנים כשאני מרגישה זאת?

לקריאה נוספת והעמקה

שאלתך אינה ברורה ונראה שנתת את התשובה בשאלתך. התחושה הזו היא של גוש שכבר מזמן צריך היה להיות מחוץ לגוף, ו... יפה שעה אחת קודם. אין שו סיבה לעסוק בספקולציות על מה גורם למה, אלא רק מדוע זה עדיין שם. פרופ׳ יונה תדיר

שלום,עברתי ניתוח להוצאת שרירן ביולי היום אנחנו בתחילת אוקטובר עד עכשיו לא קיבלתי מחזור. חשוב לציין שהיה לי דימום אחרי הניתוח, האם יש סיבה לדאגה??

לקריאה נוספת והעמקה

רפואה נכונה מחייבת קצת יותר פרטים כדי לתת מענה ראוי, כגון, בת כמה את? מה היה מיקום השרירים? מה היה גודלו? כמה שרירנים היו? מה סוג הניתוח שעברת? מה היה אופי מחזור הווסת שלך בעבר, כל כמה זמן? נמשך כמה ימים? וכיוב׳. הלא כן? פרופ. תדיר

25/09/2018 | 12:35 | מאת: תהל

אם בהיסטרוקפיה מתברר שאפשר להוציא רק חלק מהשרירן אז השאלה האם כדאי להוציא רק חלק או לא להוציא בכלל כלומר או הכל או כלום האם לגיטימי ? בנוסף אחת השאלות שעולות אצלי אם החלק של המיומה שישאר אם ישאר כתוצאה מהפעולה יביא לגדילה של יותר כתוצאה מהפעולה

בגישה היסטרוסקופית (זעיר פולשנית) יש מגבלה לגודל שרירן הינתן לכריתה. מאחר ועדיף (אם אפשר) להמנע מניתוח פולשני יותר קורה לעיתים שהוא מוצא בשני שלבים. אין ספק שזה עדיף על פני השארת הממצא אשר יגדל, יפגע ברחם, ויחייב ניתוח פולשני יותר. בנסיבות מסויימות ניתן אולי לטפל בגישה חדישה יותר, ע״י שימוש בלייזר, בדרך שונה, אך זה מחייב מיומנות שונה ולא בהכרח אפשרית (על בסיס המידע שהעברת). פרופ׳ יונה תדיר

שלום, לחרדתי, בעת שהתקלחתי הרגשתי מן גוש שיוצא לי מן הנרתיק.ואחרי שהייתי אצל רופא נשים התברר שזהו שרירן שיוצא מצואר הרחם לתוך הנרתיק. (אחד מרופאי הנשים העריך שזה צניחה של צוואר רחם!), רציתי לשאול איזה ניתוח נכון לעשות במקרה זה? דך הנרתיק או דרך הבטן? האם אפשר לעבור את הניתוח הזה בהרדמה מקומית ? יש לי חרדה מהרדמה מלאה עקב ניתוח אחר שעברתי לפני שנים. רופא הנשים ניסה לבצע בקליניקה חיתוך של השרירן אך צעקתי מכאב ודיממתי המון. והוא הפסיק והמליץ על ניתוח. האם זה בכלל נכון לעשות דבר כזה?

לקריאה נוספת והעמקה

החלטה על טיפול מתקבלת כאשרר יש אבחנה. בשלב זה לא ידוע מה זה? מה גודלו? מה גילך? ועוד כ 20 שאלות המובילות להחלטה טיפולית. במקרה כגון זה יש להוועץ ברופא/ה העוסק/ת בתחום זה. פרופק יונה תדיר

זה אובחן כשרירן. היוצא מצואר הרחם לתוך הנרתיק וממנו הוא בולט החוצה. הערכה שזה בגודל 10 ס"מ.הבליטה הזו משפשפת בתחתונים ומידממת אמנם מעט אבל לאורך זמן. האם חייב להוציא את זה?האם זה חייב להיות בהרדמה מלאה? תודה!

חייב להוציא? ב 100% כיצד? להחלטת הרופא/ה. בהרדמה? או סוג ההרדמה? תלוי בנסיבות.

תודה דוקטור. למה הכוונה נסיבות? האם יש איזושהי אפשרות להוציא את השרירן בהרדמה שהיא מקומית? האם אתה מכיר מנתחים שביצעו זאת בהרדמה שאינה כללית? אני מאוד פוחדת מהרדמה כללית , עקב ניתוח ראש שעברתי לפני 10 שנים. האם אוכל להתעקש לעשות זאת רק בהרדמה מקומית? הניתוח נקבע לעוד מספר ימים , אנא תשובתך המהירה. המון תודה!!

כפי שאת מתארת, שני רופאים שבדקו אותך אמרו דברים שונים. אין זה נכון שאני, ללא בדיקה, על סמך תאור כללי, אחווה דיעה רפואית. יחד עם זאת, אם נכונה האבחנה של ״שרירן מולד״ (זה המינוח של שרירן היוצא מהרחם) אין זה נכון להוציאו ללא התערבות כירורגית מסודרת. אם זוג ההרדמה צריך להגדיר במקום עם המנתח/ת והמרדים/ה. פרופ׳ יונה תדיר

20/09/2018 | 07:29 | מאת: שיר

יש לי שרירן בגודל 12/10 סמ מחוץ לרחם על דופן רחב. לפני ההריון המליצו לא לכרות ולנסות להיכנס להריון. היה לי מחזור תקין והפלה טבעית לפני 3 חודשים בשבוע 6. אני בשבוע 7 + להריון. לפני יותר משבוע התחיל דימום קל בניגוב ומיחושים בבן תחתונה . בא״ס ראו שק חלמון אך לא נצפה דופק. נתנו לי פרוגסטרון בכדורים וקרינון. מאז התחילו כאבי תופת בעיקר בלילות וכאבים בינוניים במהלך היום, ומאז הקרינון גם התגבר הדימום. השרירן נמצא נמוך והבנתי שעוטף את הרחם אני מרגישה בטן קשה מאוד עד כדי תחושה שתתפוצץ בבטן תחתונה בצד שבו השרירן נמצא. הרופא אמר שהתרופות יגדילו את השרירן אך עדיף הריון תקין. האם גם אתה סבור כך? האם לדעתך יש קשר בין דימום/כאבים לשרירן? האם התעצמו בערבות הפרוגסטרון? מפחיד אותי גדילת השרירן למימידי ענק. תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שאלות ספציפיות כגון זו אינה מתאימה לפורום באינטרנט. פרטים רבים חסרים וכך לא מתקבלות החלטות רפואיות. הפורום נועד לשאלות כלליות. פרופ׳ תדיר

אשאל באופן כללי האם התרופות שציינתי שמכילות פרוגסטרון יכולות להגדיל שרירן? האם במצבים מסויימים הן מגבירות דימום וכאבים?

שלום, עברתי ניתוח פתיחת בטן לכריתת שרירנים לפני 9 ימים בהצלחה. אני נוטלת משכחי כאבים והכאב בא והולך. מאתמול מרגישה קצת מסוחררת (לחץ דם תקין) היו גם כאבי ראש שעברו וכאבים בבטן תחתונה כאילו מושכים לי בתפר מידי פעם. יש גם תחושה של גזים. האם זה תקין? לאילו סימנים צריך לשים לב באם נוצר דימום פנימי?

לקריאה נוספת והעמקה

כל מה שאת מתארת נשמע סביר. סמני דימום בחלל הבטן (מה שלא סביר אחרי 9 ימים) זה חולשה כללי ודופק מהיר. בכל מקרה של ספק לאחר ניתץוח יש לפנות לרופא/ה או למחלקה בה נותחת. בברכת שנה טובה, פרופ׳ יונה תדיר

04/09/2018 | 14:57 | מאת: גלית

האם כדאי לעבור היסטרוקופיה ניתוחית להוצאת שרירן קטן ? אציין שהריון פחות מעניין אותי למרות שאני עדיין בגיל הפוריות וגם שהשרירן גורם לדימומים כבדים פחות מפריע לי , אלא עצם כך שהוא יכול לגדול , אז האם כדאי להקדים תרופה למכה ולהוציאו כשהוא עוד קטן ?

לקריאה נוספת והעמקה

התשובה לשאלתך היא חד משמעית: כן. ללא כל ספק. בין אם הריון עתידי מתוכנן או לא, הדימומים צריכים מאד להטריד אותך כי הפ פוגעים בכל מערכות הגוף, מאגרי ברזל, ואספקת חמצן לכל הגוף. אבל מעבר לכך, לא תוציאי את השרירן היום, כפעולה קצרה ופשוטה, תאלצי (אחרי שתסבלי ללא צורך) להוציאו בהליך מורכב ומסובך יותר. חד משמעית. להוציא בהקדם. פרופ׳ יונה תדיר

05/09/2018 | 08:15 | מאת: גלית

אוקי ושאלה ונוספת אם לא מצליחים להוציא את כל השרירן בהיסטרוקופיה ניתוחית , האם החלק של השרירן שנשאר יכול לשנות מיקום בגלל הפעולה , כלומר משרירן תת רירי להפוך לסוג אחר של שרירן

ככל שהשרירן גדול יותר כך גדל גם הסיכוי שחלקו יישאר בדופן הרחם. הדבר תלוי גם במיקום, כלומר איזה חלק מהשרירן בולט לחלל ודוחק רירית, ואיזה חלק ממנו מצוי בדופן. יחד עם זאת, אין כל סיבה שתכנסי לפרטים אלה ועליך לתת אימון ברופא/ה המנתח/ת, ולבחור רופא/ה המיומן/ת בפעולה זו. זו בדיוק הסיבה מדוע עדיף להוציאו כשהוא קטן עדיין (כמתואר בשאלתך) פרופ׳ יונה תדיר

31/08/2018 | 20:16 | מאת: לחוצה

ראיתי סרטון ביוטיוב איך מסירים. ונאמר שלאחר שמסירים מהחלק הגבעולי לנשים שאינן מעוניינות בלידות צורבים גם את הבסיס שזה מונע דימומים. אז מה זה אומר שאם החלק החשמלי הזה נוגע לי ברחם זה יוצר צלקת או כוויה ברחם? ואם לא אז יכולים להיות לי דימומים מהאזור שנכרת?

לקריאה נוספת והעמקה

הסיכוי שמה שראית ביוטיוב רלוונטי למה שיש לך קלוש ואינו סביר. ביו טיוב אפשר לראות הרבה דברים ולא זו הדרך להגיע למסקנות על ניתוח או סיכונים מניתוח. כריתת פוליפ אינה מותירה צלקות ברחם. הדבר שונה ממקרה למקרה ועם חרדותיך כדאי להתמודד בדרך אחרת, אולי ייעוץ יסודי, ודאי לא ע״י גלישה באינטרנט וחיפוש בסרטוני יוטיוב.

01/09/2018 | 15:29 | מאת: לחוצה

תודה רבה. ראו פוליפ אבל הבנתי מרופאים שרק שנכנסים פנימה רואים מה יש באמת. ואני יודעת שמחתימים על טפסים לפני ניתוח שמאשרים לעשות פעולות כירוגיות. נניח יראו פתאום שרירן אז יורידו? לזה התכוונתי. בקשר לסרטון הרפואי ביוטיוב. ראיתי איך צורבים את הפוליפ מהגבעול. אבל נאמר שם שאם אין תכנון לילודה אז צורבים גם את הבסיס ברחם ממנו יצא על מנת למנוע דימום. ובגלל זה נלחצתי אם צריבה בדופן הרחם יכולה לגרום לבעיה?

31/08/2018 | 19:51 | מאת: לחוצה

היי, היה לי כאבים חזקים מאוד ודימום מסיבי בין מחזורים כך שבאותו ערב הייתי אצל גניקולוג ולא עשו לי דבר רק קביעת תור לבדיקות דם ואולטרסאונד. נמצאתי עם מחסור בברזל. עשו לי כמה פעמים אולטרסאונד ומצאו חשד לפוליפ. למזלי הדימום נרגע היה דימום קשה עם כאבים שוב במחזור השני אבל מאז אין לי לא דימום בין ווסתי אולם הדימום במחזור מאוד נוזלי אבל הבנתי שזה לא מונרגיה. רציתי לשאול: האם פוליפ יכול לגרום לכאבים בזמן מחזור? כמו כן הבטן קצת נפוחה. אציין שאני רזונת והייתה לי בטן שטוחה אולם קצת עליתי במשקל ואני כבר לא יודעת אם זה מבעיה בבטן. כלומר יתכן ויש לי גם שרירין? אני שואלת כי אני פוחדת שבמהלך הניתוח להסרת הפולים יגלו עוד דברים ויעשו לי ניתוח לממצאים שראו ללא אישורי. אני לא יודעת מה זה שרירן והרופאים גם לא אמרו משהו אבל אני פוחדת. האם הסרת שרירן יכולה לפגוע בפוריות? האם להערכתך הכאבים הם לא מהפוליפ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

צר לי, אך אין כל אפשרות לתת מענה סביר לשאלתך, מאחר ולא ברור מה יש לך? ומה את עומדת לעבור. אם עברת מספר בדיקות אולטרהסאונד ועדיין לא יודעים מה יש לך, כדי שתבוצע בדיקה איכותית אחת שתגדיר אם יש לך פוליפ? או מיומה? מה הגודל? ומה המיקום? שום דבר מכל זה אין בשאלתך. לא סביר שממצא זה עלית במשקל, ואם את חוששת שיעשו לך משהוא שלא צריך, ובניגוד להסכמתך, כדאי שתלכי לרופא/ה שאת סומכת עליו. ומאחר ולא נראה לי שיש בעיה עם הרופא שהמליחץ לך על טיפול זה או אחר, כדאי שתתני אימון במי שמטפל בך. אין לאף אחד כל עניין לעשות דבר שאינו דרוש ולימטב הבנתי משאלתך, החרדות שלך מושלכות למקומות הלא נכונים. פרופ׳ תדיר

היי. כבר 5 וחצי שבועות לאחר כריתת שרירן בגישה ביטנית. עדיין יש כאבים בבטן-זה הגיוני? הבטן עדיין לא חזרה לעצמה ונראית כמו הריון חודש 6( השרירן היה בגודל של 10 סמ אבל הבטן הייתה קטנה יותר מעכשיו) יש לציין שהרופא בדק אותי ואמר שהכל תקין ( הבדיקה הייתה רק מישוש של הבטן ללא הסתכלות פנימה)

לקריאה נוספת והעמקה

מה שלך נראה רק מישוש של הבטן, לרופא/ה מיומנ/ת זה אומר הרבה, לגבי סוג הכאב, הרגישות, היכן, גושים, ועוד. אם מתעורר חשד בבדיקה זו רק אז יש הצדקה לבירור נוסף. ופרט לכך, כל מה שאת מתארת מקובל ושכיח אחרי ניתוח. בכל שאלה נוספת לאחר ניתוח יש לפנות לרופא/ה. בברכת שנה טובה, פרופ׳ תדיר

תודה על התשובה.

היי שוב, האם כדאי לעשות את הניתוח בבי"ח או לחפש לעשות זאת ע"י רופא שאבחר באופן פרטי. האם זה קריטי? - כמו שכתבת חשוב הידיים המיומנות?

לקריאה נוספת והעמקה

המילה ״קריטי״ ופרוצדורה פשוטה זו, אינם מתחברים יחד. הכל זה שאלה של אורך התור.

27/08/2018 | 22:42 | מאת: יעל

שלום, אני יודעת שזו שאלה אולי טיפשית ובכל זאת. אני יודעת שפוליפ נגרם מרמה גבוהה של אסטרוגן. בעיקרון אני לא לקחתי גלולות או הורמונים. המחזור שלי תמיד סדיר ובול בזמן. אז למה יש לי פוליפ בחלל הרחם? אני יודעת שאני שותה הרבה חלב לפחות 2 קרטונים ביום. המון שנים. בעבר היו שמעות על אסטרוגנים בחלב ואז שאלתי את רופא המשפחה עם זה בריא או לא? והוא אמר שטויות. עכשיו שיש לי פוליפ הוא כן מודה שבחלב יש אסטרוגן. האם באמת יש קשר בין אסטרוגן בחלב לגוף? מצד אחד זה חלבון שאמור להתפרק בקיבה אז איך הוא יכול להשפיע? אתה חושב שיש קשר בין קבלת אסטרוגן אקסוגני לפוליפ? האם להפסיק את ההתמכרות שלי לחלב? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

אינני מומחה לתזונה, אבל למיטב ידיעתי כמות כזו של חלב אינה תורמת לבריאות, ולכן מומלץְ להפחית כמות החלב ללא קשר לפוליפ. יש אכן קשר בין אסטרוגן לעובי רירית הרחם, אך לא בהכרח להווצרות פוליפ. זה מצב שכיח , שכחת רק לציין אתְ החשוב ביותר, מה גילך?

אני בת 31

קרוב לוודאי שאין שום חשיבות לשרירן זה, אך הוצאתו מוצדקת, בין היתר כדי שלא יפריע להשתרשות עובר ברחם.

27/08/2018 | 22:34 | מאת: יעל

שלום, האם מדובר בהרדמה מלאה או חלקית? או יותר נכון האם אפשר לתקשר איתי במהלך הפעולה? אני חוששת שבזמן הניתוח ירצו לעשות עוד דברים אם יראו משהו ללא האישור שלי. דבר נוסף: האם האזור לאחר ההסרה לא יהיה מצולק ויגרום למשל להפלות? שמעתי גם משהו על הידבקויות האם זה קשור? יש דרך להסיר פוליפ ללא היסטרוסקופיה, שמעתי על גרידה האם זה יותר ממומלץ? ושאלה אחרונה: אם אני כעת לא מתכננת הריון אפשר לדחות את הפרוצידורה המלחיצה?

לקריאה נוספת והעמקה

יש המבצעים הסרת פוליפ בהרדמה ויש המבצעים ללא הרדמה. זה תלוי בגודל ובמיומנות. זו פעולה קצרה ופשוטה ואם חשוב לך להיות ערה כדי לשמור שלא יעשו לך דבר נוסף, זה די חבל ... האזור לא יהיה מצולק מאחר ובסיסו של פוליפ קטן ואינו משאיר צלקת, לא ניתן לבצע הסרת פוליפְבגרידה ולא כדאי לדחותְ אחרי הריון. הסירי דאגות מליבך. זה ממש כלום.

תודה. אבל קצת קשה לי לא להיות חרדתית מניתוחים והרדמות. לצורך העניין עשו לי גסטרוסקופיה כי היה לי מחסור בברזל ( זה היה לפני שעלינו על בעיית הפוליפ). וגם פה לקח שנה לשכנע אותי. פשוט חותמים על טופס אין כאן שאלה של מה אני מסכימה ומה לא. כולל ידעתי את כל מה שיכול לקרות כתוצאה מהפרוצידורה. ומה לעשות זה מלחיץ. אז אני שוקלת. אם אני לא טועה אז היה כתוב או שאמרו שאם יראו משהו פוליפ בגסטרו אז יכרתו. כאן זה רחם! נראה לי איבר יותר רגיש. וגם קראי על בנות שאחרי הניתוח היו להן דימומים. או כאבים

27/08/2018 | 21:22 | מאת: טובה

שלום פרופ', שבוע 10+4, שרירן בדופן הרחם 0.29 ס"מ, קטן מדי בשביל שהרופאים יתנו לו חשיבות, גדול מדי בשביל לעזוב אותי בשקט. כל תקופת התמיכה הוא כאב רק בישיבה, כנראה לחץ על השלפוחית או על משהו בסביבה, הרמתי רגליים למעלה, גם בעבודה, וזה עזר. מסוף השבוע האחרון (כמה ימים אחרי הפסקת התמיכה) הכאבים כבר בכל תנוחה. בשכיבה, בישיבה, בהליכה, רגליים למעלה מחמירים את הכאב, רק שכיבה על צד שמאל קצת מקלה, אבל גם זה לא לגמרי. בשבת בצהריים היה דימום קל, ביקור במיון הרגיע אותי שהעובר תקין ויש דופק ולא רואים מקור לדימום, אבל מאז שיצאתי משם הכאבים התחזקו. אני מתחילה לחשוב שיש קשר גם בין הדימום לשרירן. אבל מה שמטריד אותי זה הכאב הבלתי נסבל, לא בעוצמה שלו, אלא במשך שלו, הוא פשוט שם כל הזמן ומתיש אותי, ויש לי עוד 30 שבועות לפניי. קראתי כבר הכל על שרירנים בהריון, ובכל זאת מקווה לשמוע משהו חדש שיכול להקל עליי.

לקריאה נוספת והעמקה

רק דבר אחד יש לי לאמר לך: מומלץ להפסיק לקרוא.ֳספק אם תמצאי בספרות הרפואית או הספרות הפופולרית מאמר רלוונטי אחד על שרירן שצריך ״מיקרופסקופ״ כדי לראות אותו. כל מה שתקראי יתייחס לשרירנים ולא לשרירנים בגודל חסר משמעותְ זה. הרופאים לא מתרגשים משום שאין על מה להתרגש.ֳזה לא ממקום של ״זלזול״ אלא ממקום מקצועי. ספק רב מאד, מאד, מאד, אם יש קשר בין שרירן זה לכאב ו/או לדימום. כאבים מסוג זה יש כמעט בכל הריון, וגם דימום כמו מה שאת מתארת יש בהרבה הריונות. את מצאת סיבה לקשר שספק רב או הוא אכן קיים. איני יודע אם הרגעתי, או ״הרגזתי״ , אבל אלה העובדות. פשוט להרגע ולהשאיר את מאגרי הדאגה למקומות מדאיגים יותר. בהצלחה. -פרופ׳ תדיר.

27/08/2018 | 22:05 | מאת: טובה

אבל פרופ', זו לא שאלה של דאגה אלא שאלה של כאב. אני לא בנאדם שבוכה מכל כאב, עשיתי שאיבות בלי הרדמה ולא התלוננתי. זה חזק מדי ומתמשך מדי, זה בפירוש מתחת לרחם ושם בדיוק נמצא השרירן. עובדה שגם בביוצים תמיד כאב לי. אני יודעת שיש הכחשה גורפת של כאבים משרירן קטן, אבל עובדה שזמן הכאב חופף לרמת האסטרוגן בגוף. ועובדה שלא נמצא הסבר אחר ובדקו אותי כמה וכמה פעמים. ברשותך, אני אנסה לשאול אחרת - נניח שזה השרירן - מה אפשר לעשות?

27/08/2018 | 22:11 | מאת: טובה

גודל השרירן 29 מ"מ - זה משנה את התשובה?

העובדה שכאב לך בסיטצים מדברת ר׳ על סף הכאב, ואינה מרמזת על כל קשר למיומה. הסיכוי שיש קשר למיומה קלוש, ואין שום דבר שאפשרְ, או צריך לעשות. מה זו התאוריה על הקשר בין הכאב לרמת האסרוגן? את עושה פרופיל הורמונלי דינמי? לשם מה?

27/08/2018 | 22:18 | מאת: טובה

לא :-) אני מניחה שהרמה גבוהה בהריון, זה הכל. ראית את התיקון?

עדיין לא ברור מה הקשר לרמות האסטרוגן והכאב. את מעלה תאותיות חסרות כל בסיס מדעי. שרירן גדל בעקבות שילוב של רמות גבוהות של אסטרוגן ופרוגסטרון, וזה אכן גבוה בהריון. לכן שרירנים גדלים מהר בהריון. לעניין הגו׳ל. עד עכשיו זה היה גודל חסר כל משמעות ועכשיו זה קטן וחסר משמעות. ו... אין מה לעשות עם זה.

27/08/2018 | 13:42 | מאת: מירה

האם ניתן לעשות היסטרוקופיה אבחנתית שלושה ימים לפני מחזור או בימים שהאידה נמצאת בביוץ ואם לא מדוע ?

21/08/2018 | 11:34 | מאת: יערה

האם מיומה תת רירית כשגדלה גם גורמת לבטן להיות הריונית ? כלומר , האם כל סוגי המיומות גורמות לבטן הריונית כשהן גדלות ? או שזה תלוי יותר במיקום שהן נמצאות כלומר האם המיקום מהווה התופעה של בטן הריונית או הגודל ?

לקריאה נוספת והעמקה

טעות מקובלת בציבור. שרירני רחם בד״כ אינם גורמים לבטן הריונית, והסרתם אינה גורמת לשינוי משמעותי במראה הבטן. למעט מצבים בהם השרירן מאד גדול (בגודל המתאים לכ 15+ שבועות הריון), ו/או בנשים מאד מאד רזות. הדבר נכון שבעתיים בשרירן תת-רירי אשר כלל לא משפיע על מראה הבטן . בין היתר משום ששרירן זה אינו מגיע לגדלים מאד גדולים. פרופ׳ יונה תדיר

21/08/2018 | 11:57 | מאת: יערה

קודם כל תודה על מענה ושנית ובהמשך לשאלתי אציין שאני מאד מאד רזה 44 קילו , ויש לי שרירן תת רירי 3 סנטימטר עד לאיזה גודל הוא יכול להגיע .. גילי 42

20/08/2018 | 13:20 | מאת: איריס

האם היסטרוקופיה ניתוחית יכולה לגרום לצמיחה מחודשת של מיומות ?

לקריאה נוספת והעמקה

היסטרוסקופיה ניתוחיעת מבוצעת לצורך ביצוע מגוון פעולות בחלל הרחם, בין היתר גם כדי להסיר מיומות. נשים שמייצרות ברחם מיומות נוטות לפתח עוד ועוד, גם לאחר שאחת או יותר הוסרו, במיוחד בגיל צעיר (מתחת לגיל 35). היסטרוסקופיה אינה גורמת לצמיחה מחודשת של מיומות. פרופ׳ יונה תדיר

שלום רב!לפני כשבועיים התחיל דימום חזק כעשרה ימים אחרי המחזור. פניתי לרופאת נשים וקיבלתי כדורים לעצור את הדימום והפניה לבדיקות.רופאה ראתה באולטראסאונד שיש לי מיומה על צוור הרחם ולא ניתן לצפות בצוואר.לאחר יומיים עקב דימום שהחמיר פניתי למיון ואושפזתי.נקבע תאריך לניתוח וניתחתי ביום חמישי אחרון ב16.08.בניתוח חילוץ 2 שרירנים בקוטר 3 ו4 סמ בהתאמה שיצרו את המבנה שנראה כשאירן אחד אחורי צוורי. יום למחרת השתחררתי מבית חולים ועמית לא היה סימים אך הוא התחיל יום למחרת והיום נמשך.נראה כמחזור רגיל,יש כאבי בטן אופייניים למחזור אבל מדאיג אותי שיורד יחסית הרבה דם לאחר ניתוח. ואמנם אני לא מחליפה הרבה תחבושות אבל ירידת דם מופיעה בשירותים כי אני כמה משכיבה. כמה זמן אמור אם בכלל להמשך דימום אחרי פעולה כזאת ומתי צריך להתחיל לדאוג ולפנות לרופא? תודה רבה בברכה אנה

לקריאה נוספת והעמקה

סליחה על טעויות כתבתי באוטובוס... לא היה דימום אך הוא התחיל....

בכל מקרה של דימום לאחר ניתוח יהיה זה לא נכון ולא אחראי מצידי להמליץ מה לעשות. למצבים כאלה יש (וצריך להיות) מנגנון ביקורת ע״י הרופא/ה (או המחלקה) בה נותחת. פרופ׳ תדיר

19/08/2018 | 00:26 | מאת: דנה

בת 41 אוטוטו אמורה לעבור היסטרוקופיה אבחנתית ולאחר האבחנתית ישקל אם לעבור ניתוחית להוצאת מיומה ושאלתי היא אני סובלת מוגינימוס קשה כול הנרתיק מכווץ ולכן האם פעולות מסוג זה שהן היסטרוקופיה אבחניתית וניתוחית יכולות לגרום איזשהו קרע או נזק לנרתיק .. אציין שגילו לי את המיומה באולטרסאונד רחם בגישה בטנית ...

לקריאה נוספת והעמקה

שאלת נטתנת להגדרה כשאלה ״הביצה ובתרנגולת״. היסטרוסקופיה אבחנתית (ללא הרדמה) או ניתולית (בהרדמה) אינן אמורות לגרות לקרע או פגיעה בנרתיק, המשמש רק בתחנתְ מעבר לרחם. מאידך, חשוב מאד להיות רפויה במהלכה. וגיניזמוס אינה אמורה לגרום לקרע אך כן עלולה לפגוע בביצוע בקלות ביצוע הפעולה פרופ׳ תדיר

שלום אני עומדת לעבור כריתת רחם ללא הסרת השחלות. רציתי לשאול האם תופעות הלוואי של הווסת שמהן אני סובלת (כאבי ראש קשים וכאבי גב תחתון כמו צירים) יעברו?

לקריאה נוספת והעמקה

האם ניתן להשיב על שאלה מבלי לדעת שום פרט, כגון בת כמה את? ממה את סובלת? כמה שרירנים יש לך? כמה זמן? היכן הם ממוקמים? וכיוב׳. פרופ׳ יונה תדיר

04/08/2018 | 00:04 | מאת: סונדוס

שלום דר' אני בת 41 רווקה ללא ילדים ומעוניינת לשמור את הרחם . יש לי שרירן במיקום ss בגודל 103*90 ממ צמוד לדופן האחורית כולה המחובר לרחם על בסיס רחב .מדי חודש סובלת מדימום מוגבר כאבים והקאות .מועמדת לניתוח בימים הקרובים ולאחר שקראתי בפורום רציתי לשאול האם האופציה לכרתת מיומה במקרה שלי אפשרית ללא פתיחת בטן . האם ייתכן שבזמן הניתוח יוחלט על כריתת רחם . האם דלקת בדרכי שתן חסם לביצוע הניתוח . אני חוששת ואודה לתשובתך בהקדם כולי תודה .

לקריאה נוספת והעמקה

החלטות על ביצוע ניתוח לכריתת מיומה, או רחם, בגישה לפרוסקופית (זעיר פולשנית) או בבטן פתוחה אמורות להתקבל בדיון עם הרוםא/ה המנתח, מאחר ופרט לשיקולים של מה נכון ואפשר לעשות זה לא רק פועל יותא של גודל ומיקום, אלא במידה רבה גם פועל ויוצא של יכולת ביצוע של המנתח/ת. לגבי שרירן יחסית גדול כפי שאת מתארת, וכזה המחובר לרחם על דופן רחבה (וזה ניתן לראות במדוייק רק במהלך הניתוח) עדיף לבצעו בבטן פתוחה אם יש לך כוונה להרות בעתיד ולא רק לשמר את הרחם מסיבות אישיות שאינן קשורות לפוריותך העתידית. כל ניתוח שמבוצע בלפרוסקופיה עלול להגיע לפתיחת בטן, וחובת הרופאים לידע אותך ולהחתים אותך על כך, מאחר ולניתוח לפרוסקופי יש מגבלות ולא ניתן לצפות מראש מה יהיה. דלקת בדרכי השתן: עדיף לטפל לפני, אבל אם את סובלת רק מתכיפות במתן שתן זה לא בהכרח כתוצאה מדלקת מאחר ושרירן גדול גורם במקרים רבים לתכיפות. יש לברר תחילה מה הסיבה ואם זו אכן דלקת. בהצלחה, פרופם׳ יונה תדיר

תודה דר' . אני כן רוצה ילדים בעתיד הקרוב .. אני עברתי תרבית שתן ויצאו ערכים גבוהיים מעל 40000 לחיידק איקולי למרות שקיבלתי טיפול ע"י ציפוראל למשך שבוע לטיפול בדלקת שהיתה בקרסול מעקיצת יתוש 2000 מ'ג ליום . למרות זה נקבעה הניתוח לעוד יומיים ואני בלי טיפול .

על נושא בדיקת השתן, והטיפול בה, עליך לדון עם המנתח/ת. ואם ברצונך ללדת, על בסיס התאור שלך על גודל ומיקום השרירן,עדיף לשקם את הרחם בבטן פתוחה. צלקת הרחם לצורך שימור ושיקום הרחם חשובה מצלקת דופן הבטן.

16/08/2018 | 21:04 | מאת: סונדוס

אני עברתי את הניתוח בבית חולים העמק ב 6.8 . בזמן הניתוח בגישה פתוחה לא היתה יכולת להוצאת הרחם מאחר ורוב דופנו האחורי תופסת מיומה גדולה שמגיעה עד הסירוזה הוחלט על mass reduction ובוצעה כריתה בחלקים במהלך הכריתה זוהתה כניסה לחלל הרחם והיה פוליפ שנכרת . לפי אולטרסאונד אחרי הניתוח נראה שעדיין נראה מסה סולידית עם זרימות דם ערות בגודל 43*47 ממ מה זה ? האם זה השרירן עצמו ? או ייתכן ממצא חשוד ...? לדעתך האם לא היתה אפשרות לפני הניתוח לדעת שיש הדבקיות ושהמיומה מגיעה למעי הגס ? היום אני עדיין מדממת אומנם לא הרבה אבל האם זה נורמלי ? האם יש טיפול שכדאי לעבור עכשיו אחרי הניתוח

שאלותיך חייבות לקבל מענה מהרופא/ה המנתח/ת. רק הם יודעים מה היה, מה הוצא, מה נשאר, ומה צריך לעשות. כל תשובה מצידי תהיה רק ספקולציה תאורטית ולמיטב הבנתי את מצפה(ובצדק) לתשובות קונקרטיות ולא להשערות. פרופ׳ יונה תדיר

17/08/2018 | 01:09 | מאת: סונדוס

תודה דר על המענה המהיר .. אני עדיין מנסה להבין ולהעכל מה שנעשה . אך עליי להודות בזה כי הייתה טעות מצדי שלא התייעצתי לפני הניתוח עם עוד רופאים ומעבירה מסר זה לכולם חובה להתייעץ .

ייעוץ מקדים והרגשה שאת יודעת לקראת מה את הולכת היא תמיד דבר חשוב. יחד עם זאת נראה לי שאינך עודה צדק עם הרופא או המחלקה בה נותחת ( ואיני יודע כמובן מי ניתח אותך. זה גם לא חשוב עכשיו). וזאת למה? א. לא ניתן לדעת לפני ניתוח אם יש או אין הדבקויות למעי. זה ניתן לראות רק בניתוח ולא בשום בדיקה, כולל אולטרהסאונג או MRI. ב. כפי שציינתי בתשובתי הראשונה, מיומה כזו ורחם כזה לא ניתן לשקם בלפרוסקופיה, אפילו בבטן פתוחה העדפת המנתח הייתה להמנע מכריתה מלאה של השרירן. ג. דימום בשלב זה שלאחר ניתוח הוא עדיין סביר. ד. המתיני תחילה לתוצאת הבדיקה ההיסטולוגית של מה שהוצא כדי לדעת במה מדובר. ולכן, חרדות זה מצב מוכר וסביר אף כי יש נשים החרבות יותר או פחות. אבל אין הצדקה להטיל דופי ברופא/ה המנתח/ת, יהיה זה מי שיהיה, ללא הצדקה. ותקוותי שיהיה בתשובתי זו כדי להבהיר את התמונה ולהרגיע. אין חשוב יותר משינה טובה, ודאי אחרי ניתוח. פרופ. תדיר.

30/07/2018 | 22:35 | מאת: דנה

שלום רב, אני צפויה לעבור ניתוח לכריתת הרחם בגישה ביטנית. ידוע לי כ הרחם לוחץ על השלפוחית. האם במהלך הניתוח יהיה ניתן לקבוע האם השלפוחית תקינה/ יש צורך לבצע הליך רפואי? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

במהלך ניתוח כריתת רחם לא רואית מה מעשה בתוך שלפוחית השתן, אף כי מפרידים את חלקה הצמוד לרחם לצורך כריתת הרחם. המילה ״שלפוחית תקינה״ אינה מונח מקובל, מאחר ובעיות במתן שתן, אם יש כאלה, אינן כאלה הנראות בעין, למעט מצבים המצויים בתוך השלפוחית וזה כאמור לא נראה בניתוח כזה.לא נראה לי שזה צריך להטריד אותך, אבל אם יש לך סיבה ספציפית להיות מוטרדת מהשלפוחית עליך לשוחח על כך עם המנתח/ת. פרופ׳ יונה תדיר

היי, רציתי לברר כמה זמן הבטן נישארת נפוחה (כמו הריון) לאחר הניתוח? האם הרחם מתכווץ? השרירן היה תוך דופני 11 סמ.

לקריאה נוספת והעמקה

אין קשר בין נפיחות הבטן לרחם, או למיומה שהוצאה. נפיחות זו מקורה בבצקת וברפיון הרקמות, שכבות דופן הבטן, שנחתכו במהלך הניתוח. זה תהליך שנמשך בד״כ כשבועיים עד חודש וחוזר בהדרגה למקומו. הבדל של ממש בנפיחות הבטן מרגישים רק ברחם מאד מאד גדול, אצל נשים מאד רזות. פרופ. יונה תדיר

28/07/2018 | 20:53 | מאת: סיגל

שלום רב , לפני 4 שנים התגלה אצלי שרירן בדופן קידמית , בשנה האחרונה השרירן הכפיל את גודלו וכרגע הוא בגודל 8 ס״מ והרחם מוגדל לכדי 20 שבועות. אני בת 51 לאחר שתי לידות רגילות וניתוח קיסרי אחד, עברתי בדיקת mri ולא נתגלה ממצא חשוד אך בכל זאת בגלל הגדילה המהירה המליצו לי לעבור כריתת רחם בניתוח פתוח. הייתי מאוד מעוניינת להימנע מכך האם לדעתך זה אפשרי או שאני חייבת לעבור ניתוח? ואם כן האם אפשר רק לכרות את השרירן ולא בפתיחת בטן ?

לקריאה נוספת והעמקה

רחם בגודל הדומה להריון של כ 20 שב׳, עם שרירן בגודל זה, בגיל 51, מצדיק כריתת הרחם ולא שום טיפול אחר. פרופ׳ יונה תדיר

28/07/2018 | 18:24 | מאת: דנה,.........

שלום רב, עומדת לפני כריתת רחם - שרירנים רחם גדול מאוד. במידה וצוואר הרחם תקין, מדוע ממליצים לי על כריתה מלאה? אני חוששת שכריתת הצוואר יכולה למנוע ממני הנאה נקיון יחסי מין. אודה על תשובתך.

לקריאה נוספת והעמקה

מחקרים מוכיחים שלצואר הרחם אין תפקיד בהנאה. מקיום יחסי מין. הסיבה מדוע מוציאים אותו מאחר והוא מהווה מוקד סיכון לסרטן צואר הרחם, אבל גם זה לא ממש בעיה. וזה תלוי גם בגיל. בכל מקרה, אם כן או לא להוציא את צואר הרחם, תוכלי לדון על כך אם הרופא/ה המנתח/ת, בהעדר סיבה רפואית אין בזה הכרח, כן או לא, וזו שאלה טכנית עבור המנתח/ת. פרופ׳ יונה תדיר

22/07/2018 | 12:28 | מאת: חנה

שלום פרו'פ, בת 34, נשואה כשנה, מנסה כרגע להיכנס להריון (לאחר שנאצלנו להימנע 8 חודשים בעקבות המחלה ממנה אני סובלת) בחודש וחצי האחרונים אני סובלת בדימומים חזקים בעקבות רירית עבה (16 מ"מ) הנובעת ככל הנראה מהשפעת כדורים (בין היתר סטרואידים) שאני נוטלת בעקבות מחלת כבד אוטואימונית. תחילה הופנתי לבצע wide pipple אך הרופא נשים לא ראה בכך צורך בכיוון שזה לא מה שיפתור לדעתו את הבעיה, ולכן הוחלט לתת לי הקסקפרון. נטלתי אותם במשך יומיים, הדימום אומנם הופחת אך לא פסק לגמרי. מה לדעתך ניתן לעשות במקרה זה? ש לציין שאני בחורה דתיה השומרת נידה ואיני מצליחה להגיע למצב של ניקוי מלא ע"מ שאוכל להיטהר- מצב המתסכל מאוד את שנינו.

22/07/2018 | 08:45 | מאת: מיכל

שלום אני בת 44 אם ל 3 ילדים . מזה כשנה המחזור משחק לי בזמנים . לפני כחצי שנה המחזור התחיל להיות קשה וכואב המון דימום . בבדיקה שעשיתי נאמר לי שיש לי שרירן ברחם . הרופאה המליצה לי על כריטה או התקנת מירנה . לאחרונה אני סובלת מבטן נפוחה ועצירויות שאלתי היא האם יש קשר ?? והאם כדאי לי להמתין לפני כריתה מכוון שיתכן שכן אני בגיל בלות וזה יעלם המחזור ? אודה לתשובתך

לקריאה נוספת והעמקה

אין אפשרות לתת מענה לשאלתך בהעדר פרטים כגון: גודל השרירן, מיקומו, ואופי הדימומים. בגיל זה קטנה הסבירות לגיל המעבר (ממש לא ״בלות״). פרופ׳ יונה תדיר

17/07/2018 | 19:54 | מאת: ריקי

שלום פרופסור. אני בת 30 ללא ילדים . אצטרך בהריון הבא pgd ותפר צווארי. גילו אצלי מיומה ברחם בגודל 6 סמ סבסורזי קדמי והומלץ על ניתוח פתיחת בטן. רציתי לדעת האם יש דרך אחרת להסרת השרירן?

לקריאה נוספת והעמקה

סביר להניח ששאלתך אינה תאורטית אלא מעשית, כלומר, לגבי מצבך. עקרונית יש. מה מתאים חל? יותר מידי פרטים חסרים כדי לתת מענה שיתאים לך. פרופ׳. יונה תדיר

הבנתי שניתוח לפתיחת בטן הינו ארוך יותר שיקומית ומחייב ניתוח קיסרי בעתיד. רציתי לדעת האם ניתן באמצעות לפרוסקופיה. כמובן מה שישמר בצורה מיטבית את הרחם. תודה על תגובתך

כפי שציינתי, פרטים רבים חברים כדי לתת תשובה שתסייע בקבלת החלטה. בכל מקרה, לאישה שעדיין לא ילדה מה שחשוב זה לא משך השיקום לאחר הניתוח, אלא מה הדרך המבטיחה שימור מיטבי של הרחם, וזה תלוי, בין היתר, בעומק חדירת הרחם לעומק שכבות הרחם. פרופ׳ יונה תדיר

15/07/2018 | 22:33 | מאת: חנה

היי הלכתי לרופאת נשים אחר שבזמן מאמץ (קפיצה,כפיפות בטן וכו') יש דימום קטן מהנרתיק. הרופאה החליפה לי את הגלולות ושלחה אוי לאולטראסאונד וגינאלי באולטראסונד גילו רחם לא הומוגני. הרופאה ביקשה שאחזור לביקור חוזר לאחר המחזור. קיבלתי לאחר כארבעה ימים. האם יש קשר בין השניים? האם רחם לא הומוגני יכול להיות תופעה של לפני מחזןר ? לפני בערך כחצי שנה היה לי את חיידק ההליקובקטור וקראתי שהוא יכול לגרום לדברים ברחם אני פשוט רוצה לבדוק את זה מכל הכיוונים. אשמח לחוות דעת והכוונה. תודה רבה!!!!!

לקריאה נוספת והעמקה

שכחת לציין מה גילך ומה עברך המיילדותי. רחם ״לא הומוגני״ הוא רק תאור ויזואלי ואינו הגדרה או אבחנה רפואית. אין זה סביר שחיידק המעי שאת מתארת, ואשר אובחן,או שרק הועלה כאפשרות, הוא הגורם לכך, אף כי הוא משפיע על מערכות גוף שונות, כולל שינויים הורמונליים. מספר אפשרויות קיימות לרחם לא הומוגני בבדיקת אולטרהסאונד, כולל שרירנים קטנים, או אדנטמיוזיס, ואין זה המקום לפרט על משמעותם והאבחון או הטיפול בהם. פרופ׳ יונה תדיר

היי תודה על התשובה המהירה. אני בת 23 ללא עבר של לידות. האם זה יכול להיות תופעה שמופיעה לפני מחזור? זה משהו שהוא לגיטמי הוא דורש בדיקה מעמיקה. שוב תודה

ראשית, כוונתך לפני ווסת ולא לפני מחזור. כדאי להבהיר שזו טעות שגורה בציבור. ולגופו של עניין, גם אם שה לא נשמע ״היסטרי״ זה מצדיק בירור, ודאי אצל אישה צעירה שלא ילדה עדיין.

14/07/2018 | 11:38 | מאת: מיכל

שלום רב לאחר מחזור של שלושה חודשים שימוש באיסמיה ועוד חודש אחד נאמר לי שאין אפשרות להמשיך טיפול בכדורים אלו כיוון שהם מזיקים לכבד. האם נכון?

לקריאה נוספת והעמקה

אכן, לאחרונה פורסם בחו״ל על מספר מקרים בהם היו נזקים לכבד. לפיכך יצאה הוראה של משרד הבריאות המחייבת מעקב צמוד של תפקודי כבד למי שיש לה התוויה לשימוש בתרופה זו. סביר להניח שבקרוב תצאנה הנחיות נוספות. ֿפרופ׳ יונה תדיר

08/07/2018 | 09:14 | מאת: סימה

אני כמעט בת 60 מחודש ימים התחילו דימומים בבדיקה נתגלה פוליפ בקוטר2.78 הילמלץ על היסטרוסקוביה .. הרופא לא הצליח להוציא בגלל בעיה ברחם לאחר ניתוחיים קיסרי נשלח פיופציה לבדיקה עברו 3 שבועות עדיין אין תשובה האם מומלץ לבצע כריתת רחם מאחר ולא ניתן להוציא הפוליפ אודה לתשובה

לקריאה נוספת והעמקה
18/07/2018 | 17:23 | מאת: סימה

ני כמעט בת 60 מחודש ימים התחילו דימומים בבדיקה נתגלה פוליפ בקוטר2.78 הילמלץ על היסטרוסקוביה .. הרופא לא הצליח להוציא בגלל בעיה ברחם לאחר ניתוחיים קיסרי נשלח פיופציה לבדיקה עברו 3 שבועות עדיין אין תשובה האם מומלץ לבצע כריתת רחם מאחר ולא ניתן להוציא הפוליפ אודה לתשובה

אם נלקחה ביוםפסיה, גם אם חלפו 3 שבועות צריך להמתין לתשובה. אין במה שאת מתארת שום דבר דחוף שמונע המתנה זו. פרופ׳ יונה תדיר

21/06/2018 | 19:22 | מאת: שלי

שלום לך דוקטור יונה תדיר שמי שלי בת 42 +3 לאחרונה מחזור סדיר אך דימומים קשים .בבדיקה אצל רופאת נשים גילו לי שרירנים בקיר אחורי 35.37 מ"מ רירית סדירה ...שאלתי אליך האם אצטרך ניתוח הוצאת הרחם ? או יש טיפול אחר?

לקריאה נוספת והעמקה

החלטות על טיפול לא מתקבלות על בסיס מידע חלקי. צריך לדעת פרטים על מיקום השרירנים ברחם , האם זה קרוב לרירית הרחם או לחלק החיצוני של הרחם? מדובר בשרירנים קטנים אך במיקרים בהם יש דימומים חזקים לא הגודל קובע אלא המיקום. פרופ׳ יונה תדיר

17/06/2018 | 13:45 | מאת: נ.ב.י

צהריים טובים, בעוד שבועיים יש לי תור לביקורת שרירן (תת-סרוזי, 17 ס"מ, התנזלויות, א-סימפטומטי למעט המפגע האסתטי) ושם כנראה נקבע תור לניתוח. בבילינסון רוצים כריתת רחם, אני רוצה להסיר את השרירן בלבד. נניח שאני הולכת על מיומקטומיה, מהם הסיכונים לעומת היסטרקטומיה? תודות מראש ושבוע טוב.

לקריאה נוספת והעמקה

שכחת לציין את הפרט החשוב - בת כמה את? ומה תכניות הילודה שלך? פרופ׳ תדיר

17/06/2018 | 15:32 | מאת: נ.י.ב

בת 45, אין תכניות ילודה, ובכל זאת: מה יקרה אם אבחר במיומקטומיה? תודה רבה (:

עם שרירן בגודל כזה הסיבוכיםפ בעקבות ניתוח לכריתת השרירן גדולים יותר והניתוח מסובך יותר. הנסיום לשחזר רחם האוחז בתוכו שרירן הגדול מהרחםפ פי כמה וכמה אינו מוצדק ואינו נכון. כל זה מתוך אי ידיעה מה מיקומו והאם מדובר בשרירןם המנותק מהרחם ומצוי על ״גבעול״. בכל מקרה צודקים הרופאים הממלךיצים על כריתת רחם, ללא השחלות, ולא על כריתת השרירן. פרופ׳ תדיר

תודה

07/06/2018 | 00:32 | מאת: מיכל

שלום רב, אני בת 39 בבדיקה שגרתית נמצא אצלי שרירן בגודל 6.5 ס''מ בפונדוס עם הופעת דימום ארוך בווסת וכאבים האם שימוש באיסמייה יכול להקטין את השרירן? האם לאחר שהוא קטן יכול לגדול מחדש? מהן תופעות הלוואי של התרופה? האם היית ממליץ על ניתוח להסרתו? תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

אין אפשרות לתת תשובה מלאב לשאלתך בהעדר פרטים כגון עברך המילדותי, תכניות הילודה שלך, והמיקום המדוייק של השרירן, כלומר אם הוא נוטה לכוון רירית הרחם או דופן הרחם החיצוני ולכן אתייחס רק לחלק משאלותיך. ראשית יש לציין כי על הטיפול באיסמיה הוטלו לאחרונה מגבלות ע״י משרד הבריאות עקב חשש לפגיעה בכבד וחיוב של מעקב קפדני על תפקודי הכבד, אבל זו רק הערה משלימה לידע כללי. לשאלתך אם השרירן עלול לגדול לאחר מכן התשובה ברורה. משך הטיפול בשרירן מוגבל לכ 3 חודשים וודאי שלאחר הקטנה זמנית של הנפח הוא ימשיך לגדול. לכן לא ברור מה כוונתך לאורך זמן ומה הסיבה שאת מבקשת לעשות שימוש בפתרון זמני זה. אם אני ממליץ על ניתוח או לא? איני יודע עליך מספיק פרטים כדי לתת המלצות אישיות על הצורך בניתוח או פתרון אחר. בהצלחה, פרופ׳ יונה תדיר

אני אמא לשלושה ומעוניינת להשאיר את האפשרות להרות פתוחה. השרירן פונה לתוך רירית הרחם. מה לדעתך הטיפול המומלץ?

27/05/2018 | 19:33 | מאת: ניתוח כריתת רחם במה כרוך השלכות

שלום, שמי נורית ואני בת 65. אני הולכת לעבור ניתוח כריתת רחם - בלפרוסקופיה בקרוב. אני מתוחה וחרדה ורציתי לשאול איפה אני יכולה לדבר עם עוד נשים בגילי שעברו את הניתוח? אני רוצה להיחשף לדעות של נשים ומה הן עברו. אם יש פה נשים שעברו את הניתוח - מאוד אשמח אם תוכלו לעזור לי ולספר לי קצת.. על תקופת ההתאוששות, כאבים, תרופות, השלכות של הכריתה. בתודה מראש:)

07/05/2018 | 12:16 | מאת: מיכל

שלום, בת 40 + 2 לידות רגילות. ללא טיפולים. נושאת מירנה 5 שנים שלא עזרה לכאבים. כאבים כרוניים יותר מ10 שנים. רחם במראה כרוביתי מוגדל ושרירני מאוד (קוטר מקסימלי 4 ס"מ ועוד רבים קטנים יותר) (שבוע 14-15). לא נצפו מוקדי אנדו בMRI ולא באולטרסאואנד. קוניזציה עקב CIN3 לפני כשנה + TVT שעזר במעט. הרופא ממליץ על כריתת רחם. כמה שאלות: האם יכול להיות שלא רואים מוקדים של אנדו ובכל זאת יש? הרופא הסביר לי שעל מנת להוציא את הרחם בלפרסקופיה יכול להיות שיצטרך להשתמש במורסלטור, כמובן שהסביר לי את הסיכונים. האם יש דרך אחרת להוציא לא בגישה הבטנית ובשלמותו? מה הסיכויים שאפשר יהיה להוציא בשלמותו? האם יש טיפולים אחרים שאוכל לנסות לפני כריתה? תודה מראש (:

לקריאה נוספת והעמקה

למה כוונתך במילים ״מוקדי אנדו ״ , והיכן? את עושה שימוש במינוח שאינו מקובל, ומה החשיבות של זה?

07/05/2018 | 16:03 | מאת: מיכל

התכוונתי שלא נראה אנדומטריוזיס בMRI או באולטראסאונד

1. התקן מסוג מירנה לא אמור להתמודד עם כאבים. 2. מוקדי אנדומטריוזיס לא אמורים להראות ב MRI או באטלטרהסאונד, למעט ציסטה אנדומטריאלית בשחלה, ולכי העובדה שלא נראה אינו שולל המצאות. אנדומטריוזיס מאובחנת בד״כ בלפרוסקופיה, 3. לא מובן לי מה הן אותן ״סכנות״ של המורסילציה. כמי שמכיר היטב את התחום, והיה הראשון בעולם לתאר (לפני 26 שנים) את המורסילטור הראשון בעולם אני מניח שהרופא די איתך על סכנות של פיזור תאים סרטניים. ובכן תאים סרטניים אין לך ואותן ״סכנות״ אינן רלוונטיות לגביך. ומאין הבטחון ״שאין לך״. כי הגיל והסיפור הכללי אינו מתאים לגידול ממאיר. ולכן גם יתר התשובה ליצר שאלותיך נגזרות מתוך תשובה זו. בהצלחה. פרופ׳ יונה תדיר.

07/05/2018 | 21:42 | מאת: מיכל

תודה רבה(: