פורום טרשת נפוצה

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - טרשת נפוצה - רמב"ם
613 הודעות
466 תשובות מומחה
גולשים יקרים: הפורום נסגר. ניתן להמשיך לקבל תשובות בפורום טרשת נפוצה הפעיל באתר.

לכל משתתפי הפורום שלום, לאחר חודשים ארוכים בהם הקדשתי זמן לפורום , בקשתי כי ימצא לי מחליף. אני תקווה כי ימצא רופא שיענה לאתגר. אני מנצלת הזדמנות זו לאחל לכל אחת ואחד מכם שנה טובה, בריאות ואושר. מי יתן, וכבר בשנה הקרובה נתבשר על טיפולים חדשים במחלה. בברכה חמה, ד"ר רונית מוסברג

14/09/2004 | 13:47 | מאת: שואל

רציתי לשאול על תחושה מוזרה שתוקפת אותי לעיתים. זה קורה בעיקר בלילה, לפני השינה ואפילו מעיר אותי מתוך שינה. אני מרגיש פתאום שהגוף כאילו נרדם, זה עולה מהיידים או מהרגליים, ומתפשט לגוף. ההרגשה היא כאילו שהעור נמתח - מלווה במין תחושת נימול/הירדמות ומין "ריחוף". אבל בלי בעיות מוטוריות. האם ידוע משהו על התופעה הזאת? אני מאובחן חולה ב ט"נ. כ8 חודשים. אולי זה קשור לאלכוהול? לעיתים אני שותה. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, במחלת הטרשת הנפוצה תתכנה הפרעות תחושה מגוונות ביותר, הכוללות למשל נימול בחלקי גוף שונים.הפרעות תחושה אלו יכולות להיות ללא הפרעות מוטוריות נלוות. מומלץ לבדוק את רמת ויטמין B12 ו-B1 שלך.

12/09/2004 | 15:10 | מאת: שרי

התעוררתי בלילה עם תחושת נימול בכל הגוף. האברים שלי לא רדומים אבל אני מרגישה כמו זרם חשמלי וקצת חוסר תחושה כשאני נוגעת בהם. הרופאה אמרה לי שזה לא סימן לטרשת (כי אני זוכרת שכן). אני בכל זאת מודאגת. האם יש לי סיבה? תודה

לשרי, האם את מאובחנת כחולה במחלה או שואלת רק מתוך דאגה?

13/09/2004 | 15:27 | מאת: שרי

מתוך דאגה

לשרי שלום, נכון הדבר כי אחד מביטויי מחלת הטרשת עשוי להיות הפרעות בתחושה, אך הפרעות תחושה יכולות לנבוע מסיבות רבות אחרות ולעיתים גם שלא עקב מצבי מחלה כגון שינה בתנוחה לא נוחה. השאלה האם הפרעות תחושה אלו מתמידות- דבר שמצדיק בירור, או שהיו אלו הפרעות תחושה רגעיות וחולפות.

10/09/2004 | 12:24 | מאת: סיגל

שלום ד"ר מוסברג. אני מזריקה רביף כבר תקופה של 1/2 שנה בערך. בתקופה האחרונה אני מרגישה קשיי נשימה והדופק מהיר מאוד (לפעמים הוא מגיע בבוקר למשל ל105 -מבלי שאני עושה שום פעילות). בדיקות קרדיולוגיות (א.ק.ג,ארגומטריה, אקו-לב, והולטר) הראו שהכל בסדר וגם בדיקת דם של בלוטת התריס היתה בגדר הנורמל. קראתי בעלון לשימוש של הרביף שתיתכן תופעת לוואי חריגה של קוצר נשימה (זה נכתב בין שאר התופעות לוואי החריגות). השאלה שלי היא איך אפשר לדעת האם אכן הרביף גורם לי לתופעה הזו? (אני הרי לא יכולה להפסיק להזריק כדי לבדוק זאת). הנוירולוג שלי טען שלדעתו אין קשר בין הדברים אבל אני עדיין חוששת. בעבר לא היו לי תופעות כאלה. מה המלצתך? לאיזה כיוון כדאי לי לפנות עכשיו? אגב אני בת 30. אני מודה לך מראש על תשובתך ומתנצלת על אורך השאלה. שנה טובה ומתוקה. סיגל

10/09/2004 | 12:25 | מאת: סיגל

אני מזריקה רביף 44 (לא יודעת אם יש חשיבות לפרט הזה). תודה שוב.

לסיגל שלום, באם זו תופעת לוואי של הזרקת הרביף, זו לבטח תופעת לוואי נדירה.אני מציעה להיוועץ בקרדיולוג בלווית תוצאות כל הבדיקות, בעיקר ההולטר. חשוב להתרשם האם יש קשר בין מועד ההזרקה לבין הופעת הדופק המהיר וקשיי הנשימה ואם בימים בהם אינך מזריקה, תופעות אלו אינן קיימות.באם אין סמיכות זמנים בין ההזרקה לבין הדופק המהיר, הסבירות כי הרביף הוא הגורם לתלונותיך היא נמוכה. לכלל הקוראים אומר כי לעיתים התקפי חרדה עשויים להתבטא בדופק מהיר, ולרוב גם בפה יבש, תחושה של משהו תקוע בגרון וכדומה, וצריך לשלול זאת.אין זה כמובן אומר שזו הסיבה לתלונותיך. באופן כללי,אם יש סימפטומים שקשה לדעת אם ניתן ליחסן לתרופה מסויימת, לעיתים יש צורך לעשות הפסקה זמנית קצרה בשמוש בתרופה ולהתרשם האם יש שינוי בתלונות. שנה טובה

09/09/2004 | 13:15 | מאת: oo

08/09/2004 | 10:13 | מאת: מיכאל

בס"ד ד"ר רציתי לאחל לך שנה טובה ומתוקה ושכל משאלות ליבך יתגשמו לטובה אפרופו לפני יומים עשיתי בחינות כושר ועברתי אותם מעבר למצופה רצנו במקצה עשרים איש ורק אני ועוד שתים סימנו ברמה הכי גבוהה בקיצור הופתעתי לטובה סה"כ החיים בסדר ואין תלונות ושיהיה רק טוב לכולם שיהיה חג שמח לך ולבני משפחתך ולכל קוראי פורום זה ממיכאל

למיכאל, שנה טובה לך , למשפחתך ולכל הפונים לפורום זה. ד"ר מוסברג

08/09/2004 | 06:35 | מאת: האגודה לזכויות החולה

שלום לכולם, האגודה לזכויות החולה מכינה פניה לבג"צ בנושא הפליה במתן טיפול רפואי על רקע גיל. חולים אשר נמנע מהם לקבל טיפול במסגרת הציבורית על רקע גילם, או שלדעתם קיימת הפליה בקבלת שירותים רפואיים בקופות החולים על רקע גילם, מתבקשים לפנות אלינו בטלפון 6022934 - 03 או באמצעות הדואר האלקטרוני info@patients-rights.org בברכה, עדינה מרקס - יו"ר האגודה לזכויות החולה http://www.patients-rights.org

07/09/2004 | 22:11 | מאת: לילי

עיינתי בתשובה שלך לגבי התרופה לפני חודש ואמרת שהוא נכשל כשלון מוחלט אצלך האם את יודעת שלקחת תתרופה?האם היו לך התקפים בזמן שלקחת?גם קיבלת אבונקס במקביל? מה בכלל דעתך על התרופה יש סיכוי איתה? אחרי מה שכתבת אני חושבת שגם התרופה הזאת זה לא רציני שיהיה לך רק טוב לילי וסליחה על הטרחה?דרך אגב את מכירה עוד אנשים שלקחו? איך הם הגיבו?

08/09/2004 | 00:50 | מאת: מיכל

שלום לילי, כמה תשובות לשאלות שלך: 1. אני יודעת שקיבלתי את התרופה ולא את הפלצבו. היו לי תופעות לוואי קשות, וכשעזבתי את הניסוי אחרי 8 חודשים, פתחו את התיק והוכח שבאמת קיבלתי את התרופה. 2. היו לי 2 התקפים במשך שמונת החודשים שהייתי בניסוי, שניהם הופיעו יום אחד אחרי העירוי של התרופה. אחד התקף תחושתי שלא נחשב קשה, ואחד די קשה. 3. קיבלתי אוונקס במקביל, כי זה הניסוי. אוונקס בתוספת עירוי של אנטגרין אחת לחודש. 4. אני באמת לא יכולה להגיד שום דבר על התרופה, כי אין לי ידע רפואי, חוץ מהניסיון האישי שלי שהיה מאוד לא מוצלח. אבל לפי העובדה שהוגשה בקשה לאישור התרופה ב-FDA בארה"ב, אני מבינה שכנראה היו תוצאות טובות עם רוב החולים שהיו בניסוי. אני מכירה עוד בחורה שהיתה בניסוי, ופגשתי אותה בזמן שגם לה היה התקף. אבל אני לא יודעת מה היא קיבלה, אם היא קיבלה את התרופה או את הפלצבו. בכל מקרה, לה לא היו תופעות לוואי קשות כמו שלי היו, אבל מצד שני, גם היא קיבלה התקף... אני לא חושבת שאפשר להסיק מסקנות על סמך המקרה האישי שלי לגבי היעילות של התרופה. יכול להיות שאני מקרה חריג ורוב האנשים מגיבים טוב. אני מקווה שזו תהיה תרופה מועילה לכמה שיותר אנשים, למרות שבמקרה שלי, עושה רושם שהיא נכשלה. ככל שיהיו יותר תרופות בשוק, יש סיכויים גדולים יותר שתהיה הקלה לכמה שיותר אנשים - זאת התקווה שלי, לפחות בשביל חולים אחרים, אם לא בשבילי.

08/09/2004 | 10:04 | מאת: לילי

תודה רבה על תשובתך

05/09/2004 | 21:06 | מאת: אלמוני

ד.נ. אדם מבוגר, קרוב לגיל 60, סובל מטרשת נפוצה עם הרעה בתקופה האחרונה שהתבטאה בחולשה קשה ביד שמאל ורגל שמאל כמעט ואינה מתפקדת. סובל מהתכווצויות ספאסטיות, מטופל ב - בקלוזל ואספירין. ישנה יבלת בקצה האצבע (קאלוסוס), שאין שום אפשרות לרפא אותה. שום טיפול אינו עוזר ומדי פעם מופיעות דלקות באצבע. היבלת מאוד מפריעה בהליכה. יש לציין כי כאשר מופיעה התכווצות (ישנן כאלה עשרות רבות ליום), האצבע "מתכופפת" כלפי מטה - דבר שגורם לכאבים עזים. בגלל ה - MS הרגל השמאלית מאוד חלשה, וגם יש בעיית שמאל קונטרקטורה פלקסורית. לציון - חולשה קלה גם ברגל ימין. עומד לעבור ניתוח HAMERTOE ושמים בורג זמני באצבע (נאמר לנו כי מוציאם אותו לאחר זמן מה). רוצה לדעת מה משך ההחלמה מניתוח מסוג זה, האם ישנו סיכון כתוצאה מהטרשת, והסיכויים להצלחת הניתוח, ובכמה אחוזים לדעתך זה יכול לשפר את מצב ההליכה. האם לדעתך צפיים קשיים כלשהם בעקבות הניתוח. ואחרי כמה זמן מוציאים את הבורג ? בתודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, פרטים טכניים לגבי ניתוח הבוהן, כגון משך ההחלמה, סיבוכי הניתוח ולאחר כמה זמן מוציאים את הבורג, תוכל לשאול בפורום המקצועי לאורטופדיה. לגבי הקשר למחלת הטרשת, יש לברר באיזה סוג של הרדמה מתוכנן הניתוח, כאשר מרבית צורות ההרדמה, למעט הרדמה ספינלית נחשבות כבטוחות יחסית לחולי הטרשת. אינני יכולה לומר באם הניתוח ישפר את ההליכה, שכן אם הבנתי נכון (לא ציינת), "בהן הפטיש" היא ברגל שמאל שאתה מתאר אותה כחלשה מאד. סביר שזה יפחית את הכאבים בעת שיש התכווצויות בבהן וכנראה ימנע דלקות באצבע. כדאי להיוועץ בנוירולוג המטפל.

03/09/2004 | 20:48 | מאת: מיקי

שלום לך ד"ר מוסברג, האם תרופה זו הינה גם תרופה פסיכיאטרית? אם היתרופה ניתנת כנגד בעיה תחושתית הנובעת מה- ט"נ, לתקופהמאוד קצרה (כ-16 יום), במינון נמוך, כיצד התרופה עשוייה להשפיע על מצב הנפש? הגוף? עדיין לא התחלתי להשתמש בתרופה (חשש בלב...) אודה להתייחסותך,

לקריאה נוספת והעמקה

למיקי, טגרטול (או בשמותיה הנוספים-קרבי או טריל) ניתנת בעיקר לשם מניעת התקפים אפילפטיים. בנוסף, היא יכולה להנתן לשם איזון מצב הרוח. בנוירולוגיה אנו משתמשים בתרופה זו לשם הקלת כאבים על רקע עצבי, כמו כאבים בגפיים בחולי סכרת או בנימול קשה בחולי טרשת נפוצה, למשל. התחלת השימוש בתרופה הוא במינון נמוך, וזאת על מנת למנוע תופעות לוואי, כסחרחורת או עייפות . לאחר שמתרשמים כי אין תופעות לוואי תחת המינון הנמוך של התרופה , ניתן לעלות בהדרגה במינון על פי התגובה הקלינית של המטופל. אני חושבת שהתרופה ניתנה בתחילה לזמן קצר כדי להתרשם מהתגובה לטיפול.

05/09/2004 | 23:57 | מאת: מיקי

03/09/2004 | 15:14 | מאת: אסתר

שלום לכם, אני בת 68 ואובחנתי כסובלת ממחלת טרשת נפוצה MS, יש לי חולשה די קשה בגפיים תחתונות מזה כשלושה חודשים ולאחרונה אני סובלת גם מבריחת שתן לא רצונית. שמעתי על הצלחות בטיפול בעזרת תא לחץ ורציתי לדעת מה דעתכם, בתודה אסתר.

לקריאה נוספת והעמקה
03/09/2004 | 20:13 | מאת: מיכל

שלום אסתר, גם אני שמעתי על חולים שחוו הקלה מסוימת בחלק מהסימפטומים בעקבות טיפול בתא לחץ. למיטב ידיעתי, ישנם בארץ שני מרכזי טיפול בתא לחץ, האחד בחיפה והשני באילת. למרכז בחיפה יש פורום כאן ב"דוקטורס" (תוכלי לעיין ברשימת כל הפורומים, ולמצוא אותו בביה"ח רמב"ם תחת השם "רפואה היפרברית" - טיפול בתא לחץ. בזמנו שאלתי בפורום הזה לגבי טיפול בטרשת נפוצה וקיבלתי תשובה שמניסיונם, הם לא ראו שיפורים שמצדיקים את הטיפול. כמו כן, משרד הבריאות לא מכיר בשיטת הטיפול הזו למקרים של טרשת נפוצה ולכן הדבר כרוך גם בהוצאה כספית לא קטנה. אם אינך גרה באיזור חיפה, יש להוסיף על כך גם את השיקול של הטרחה ועלות הנסיעות. אני בחרתי שלא לנסות. לשיקולך. בהצלחה!

לאסתר, ישנם דיווחים על שפור בנוקשות ברגליים ובשליטה על הסוגרים הודות לטיפול בתא לחץ. תוכלי לקבל פרטים נוספים בבית חולים אסף הרופא שם ישנה יחידה לרפואה היפרברית (תא לחץ).

06/09/2004 | 00:02 | מאת: התא לחץ באילת נסגר.

03/09/2004 | 13:59 | מאת: גלית

שלום רב לד"ר מוסברג. אני חולה חדשה בת 22 ורציתי לשאול: האם הזריקה, כשאני מוציאה אותה מהמקרר לפני ההזרקה, צריכה לקבל את טמפרטורת החדר? או שאולי היא צריכה להיות בהתאם לטמפרטורת הגוף, שאז אני צריכה קצת "לחמם אותה" בידיים? תודה וסופ"ש נעים. גלית

03/09/2004 | 14:23 | מאת: לילי

תשאלי תאחות שהנחתה אותך אבל מניסיון שלי צריך לחכות עשרים דקות שיגיע לטמפרטורת החדר

לגלית, מספיק שהזריקה תהיה בטמפרטורת החדר. סוף שבוע נעים גם לך ובהצלחה בהזרקה.

11/09/2004 | 19:27 | מאת: גלי

היי גלית, מניסיון אישיש שלי עם הזריקות כמעט שנתיים, הכי כדאי שהזריקה תהיה בטמפ' הגוף (אני אישית מכניסה אותה לחזייה ל-10 דק'), זה גם מה שייעצה לי האחות שלי.. תרגישי טוב, גלי

02/09/2004 | 18:08 | מאת: לילי

ד"ר ענית הרבה תשובות על adem כמה חולים בארץ במחלה זו ?איך הרפואה מסבירה את המחלה?גנטי?מערכת חיסון טובה של החולה?מה הסיכוי של חולה טרשת לתפקד טוב כל מהלך חייו?

לקריאה נוספת והעמקה

ללילי, באמת לא ברור לי מדוע נשאלות שאלות כה רבות על מחלה זו שהיא נדירה ויש מקרים מעטים בלבד בשנה. כנראה מקור המחלה הוא פגיעה במעטפת תאי העצב( במיילין ) כתגובה למחלה זהומית. בערך שליש מחולי הטרשת מתפקדים בצורה טובה.

04/09/2004 | 18:53 | מאת: למה???

זה הרי כ"כ ברור. כל מי שעדיין לא מאובחן מייחל שהנגעים ייעלמו והוא יאובחן כ-ADEM ... כל השאלות וההתעניינות מפיחות באנשים תיקווה וככל הידוע לי זה כל מה שנשאר לנו המטורפצים בפוטנציה. בבקשה ממך, אל תקחי לנו את התיקווה הזו כ"כ מהר. לפחות לא עד שנאובחן סופית כחולים בטרשת נפו צה או השד יודע מה. מעבר לכך, חשיבה חיובית ושכנוע עצמי יכולים רק לעזור. אז למה לקלקל ??? אם לא נקווה לטוב מה נשאר לנו? אולי אינך מבינה את הצורך לקוות לטוב ולהאמין שכל עוד איננו מאובחנים כחולים בטרשת נפוצה יש עוד יש תיקווה שזה לא זה ואולי זה חד-פעמי ויעבור. חיי השיגרה שלנו כבר נלקחו מאיתנו בבקשה אל תקחי מאיתנו את המעט שנותר - התיקווה.

04/09/2004 | 19:21 | מאת: רחל

http://www.mswatch.com/therapy/askanexpert.aspx?SectionId=6548d89e-c05c-45ef-a5c5-c6f1cc429a4b&ContentId=0906b4a0-74db-4ef7-9717-fc11bca583e2#0906b4a0-74db-4ef7-9717-fc11bca583e2 http://www.ninds.nih.gov/health_and_medical/disorders/acute_encephalomyelitis.htm http://www.wrongdiagnosis.com/a/acute_disseminated_encephalomyelitis/intro.htm http://neuroland.com/ms/adem.htm http://www.cafamily.org.uk/Direct/a17.html http://www.aic.cuhk.edu.hk/web8/ADEM.HTM http://www.amershamhealth.com/medcyclopaedia/medical/Volume%20VI%201/ACUTE%20DISSEMINATED%20ENCEPHALOMYELITIS.ASP http://www.neurologyindia.com/article.asp?issn=0028-3886;year=2002;volume=50;issue=3;spage=238;epage=43;aulast=Murthy http://www.myelitis.org/adem.htm http://pediaindia.net/archive/adems.shtml http://med.ege.edu.tr/~norolbil/2000/NBD12600.html http://www.encephalitis.info/the_illness/Types%20of%20Encephalitis/ADEM.htm http://www.medhelp.org/forums/neuro/archive/12676.html מקווה שעזרתי, רחל

01/09/2004 | 23:49 | מאת: Lili

אני חולה בטרשת והוחלט לתת לי נובנטרון, יש לי מספר שאלות בנושא בעקבות קבלת התרופה זה כבר 3 פעמים. האם מותר בעת טיפול בתרופת נובנטרון להמשיך בטיפול של רביף 44 . מה קורה כאשר מתקבל ערך של GGT גבוהה בעת קבלת התרופה . האם מותר להמשיך בתרופה לאחר קבל GGT גבוהה .

לקריאה נוספת והעמקה

ללילי שלום, אני קצת מתפלאת שאינך שואלת את רופאיך המטפלים בך שאלות אלה. בכל אופן, לא מוכר לי שלוב של נובנטרון ורביף. לגבי רמת ה-GGT שהוא אחד מאנזימי הכבד- תלוי מה הערך שלו, בכמה הוא גבוה מהנורמה.בוודאי רופאיך יבדקו את תוצאות בדיקות המעבדה ויחליטו לגבי המשך הטיפול.

לפני שנתיים היה לי התקף תחושתי ראשון והיה חשד לטרשת ,לפני כ-3 חודשים אובחנתי סופית. ההתקף הראשון היה במהלך השירות ,אולצתי להשתחרר ואז התנדבתי להמשך שירות. אני חתום קבע מראש לשנתיים. נכנסתי לקבע לפני חודש בעזרת תמיכה רבה של מפקדי וכל היחידה שלי , רופאיי כולל מפקד מרפאת נוירולוגיה אישר את הכניסה לקבע כי אין מניעה לשירות. לפני כשבועיים אני בהמלצה של רופאי ומפקד המרפאה החלטתי להתחיל טיפול ב-REBIF , ענף מיון רפואי פנה בשאלות לרופאי ורצה פרטים לגבי התרופה ,אז קיבלתי הודעה כי לא אוכל להיכנס לקבע. לא באתי ליחידה במהלך יומיים בהם המפקד שלי טיפל זמנית בבעיה עכשיו אני רשום במערכת עם אישור של קבע לחודשיים. כנראה אני לא יאושר להמשך שירות מעבר לחודשיים או שכל פעם אני יאושר לכמה חודשים דבר שיפגע בשכר שלי . האם יתכן מצב כזה שבו הצבא פוגע בזכויות שלי (פגיעה בשכר) ,האם יש מקום להגשת בג"ץ ופנייה לגורמים שיעזרו לי ?

לקריאה נוספת והעמקה

לאופיר, באם תאושר לשירות בקבע, בוודאי תקבל זכויות ככל משרת קבע אחר בצבא. אינני בקיאה בתקנות הצבא, אך אני יכולה להמליץ לך לפנות לד"ר יעקב עזרא בחר"פ בצריפין , נוירולוג צבאי, ולהתייעץ עימו.

06/09/2004 | 22:34 | מאת: ofir

יעקב עזרא בדק אותי ואישר לי את הכניסה לקבע לפני שנכנסתי . אני בקבע חודש ובגלל שאמרתי שאני צריך להתחיל לקחת Rebif ענף מיון רפואי אישר לי רק חודשיים למרות שאני חתום שנתיים וחצי בטענה שהתרופה עולה הרבה כסף.

01/09/2004 | 21:43 | מאת: מנומל אומלל

3 חודשים כפות הידיים שלי מנומלות. מה אפשר לעשות בשביל שזה ייפסק? בגלל שאני מצליח לתפקד יחסית טוב הרופאה שלי לא ממש רוצה לתת לי שום דבר. יש איזשהן תרופות שיכולות להקל על הנימול שאוכל לבקש בפגישה הבאה שלי איתה?

לקריאה נוספת והעמקה

למנומל, הרופאה שלך מכירה בוודאי את כל התרופות שעשויות להקל נימול. הסיבה להמנעות מטיפול בתרופות אלה היא שלעיתים הן כרוכות בתופעות לוואי הקשות יותר מהנימול עצמו. לכן, הן מוצעות למטופלים במקרים שהנימול קשה ומגביל תפקוד. מדובר לרוב בתרופות השייכות למשפחת התרופות נוגדות האפילפסיה, כדוגמת טגרטול או נוירונטין .

01/09/2004 | 13:28 | מאת: נוגה

שלום לך! אני בת 38 ומאובחנת כחולת טרשת נפוצה כ-8 שנים ומזריקה קופקסון כ-8 שנים. במהלך 8 השנים מאז האבחון (כולל) היו לי 3 התקפים הנחשבים קלים (נימולים, סחרחורות, שדה ראיה, חולשה וכו') מהם החלמתי לחלוטין אחרי מספר שבועות. אני מוגדרת כ-EDSS - 0 ובמעקב אליו אני הולכת כל 3 חודשים, כל הבדיקות הנוירולוגיות יוצאות תקינות לחלוטין. התקבלתי סוף סוף לעבודה חדשה בה חשקתי כבר הרבה זמן. "עבודת חלומותיי" ניתן לומר ואני מרגישה כשירה לחלוטין. שתי שאלות: 1) האם עלי לומר במקום העבודה החדש שאני חולת ט.נ? אני יודעת שבקרוב יעשו לי ביטוח מנהלים ואני קצת לחוצה מהשאלות הבריאותיות. 2) האם מהלך המחלה שלי הוא מעודד? או שאולי יכול להיות שפתאום, כמו חולים לא מעטים, אחטוף התקף אחרי התקף אחרי התקף ואצבור נזקים....? תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה
01/09/2004 | 20:26 | מאת: לאה

נגה צריך לקוות לטוב והסיכוים לטובתך כי מהלך המחלה שלך קל לגבי ביטוח המנהלים תגידי שאת לא רוצה בתרוץ שיש לך כבר ביטוח חיים במקום אחר ואת רק רוצה את שאר ההפרשות לא צריך לענין אותם שאת חולה כי יכול להיות שהכל יהיה בסדר וכמו בכל מחלה אי אפשר לדעת שום דבר וצריך להיות אופטימים ולקוות לטוב הרבה בריאות ושנה טובה מלאה

לנוגה, ברכות על קבלת העבודה הנחשקת. באם עליך למלא הצהרת בריאות לצורך ביטוח, את צריכה לדווח על המחלה.הצהרה זו חתומה על ידך ואת מתחייבת בה שלא הסתרת כל מידע רפואי הידוע לך. באם היו לך במשך 8 שנים 3 התקפים קלים, זהו בהחלט מהלך מחלה מעודד. למרות זאת, אין ערבויות ובטחון לעתיד, וניתן רק לקוות כי השנים הבאות לא תהיינה שונות. שנה טובה

01/09/2004 | 08:08 | מאת: אורי

שלום ד"ר מוסברג. האם ניתוח שאיבת-שומן שעשוי לכלול גם הרדמה, עלול להוות סיכון לחולי ט"נ?

לאורי, ראשית, כדאי לקבל מידע לגבי כל סכוני הניתוח. ספציפית לגבי חולי הטרשת הנפוצה, ניתוח בהרדמה כללית נחשב כבטוח יחסית וכך גם ניתוח בהרדמה אפידורלית. כדאי להמנע מניתוח בהרדמה ספינלית.

03/09/2004 | 13:52 | מאת: מור

ד"ר שלום. ראיתי את תשובתך לאורי ורציתי לשאול: מהי הרדמה ספינלית? ומה ההבדל בינה לבין הרדמה אפידורלית? שאלה נוספת שרציתי לשאול היא האם מותר לאישה בהריון החולה במחלה לקבל זריקת אפידורל? תודה

01/09/2004 | 01:04 | מאת: לימור

שלום רב, אני סובלת מזה מס שנים מכאבי ראש חזקים ,עקב התכיפות של הכאבים והעוצמה וירידה חזקה בתפקוד הגופני נבדקתי ונשלחתי לCT MRI ויעוץ נירולודגי נתגלה ממצא היפודנסי באונה הפרונטלית הימנית כמו כן מאחר ותושאלתי בשאלות רבות ומאחר ודברים רבים תואמים נשלחתי לבירור מחלה אוטואימונית (אי שליטה במתן שתן,טשטושי ראיה וכבדות העפעף הימני,חולשה קשה,סחרחורת ודופק לב מואץ( נקבע לי תור מאוד מאוחר לבדיקה במרפאה לטרשת מאחר ואין מקום קודם בנתיים אני בחוסר ודאות וחוסר אונים האם אכן יכול להיות קשר בנושא ?או שחייבים להיות פרמטרים מאוד ברורים(אציין כי יש לי 2 בני דודים אשר חולים במחלה) אשמח להסבר לגבי האבחון ולגבי הסימפטומים אשר ציינתי תודה

לקריאה נוספת והעמקה

ללימור, באופן עקרוני, מחלת הטרשת הנפוצה מתאפיינת בנפיצות- פיזור של נגעים אופיניים במוח, כך שנגע אחד אינו מספיק לשם אבחנה של המחלה. באם יש לך תלונות רבות ושונות וממצא לא ברור ב-MRI , הייתי ממליצה על אשפוז נוירולוגי לשם המשך בירור ואבחון.

31/08/2004 | 12:30 | מאת: שלום לך

שלום בעקבות בעיית תחושה מתמשכת, מעל חצי שנה, של נימול בירך ותחושות נימול אחרות, חוזרות לסרוגין, ונמשכות ימים בודדים, פניתי לנוירולוג. הוא עשה לי בדיקה נוירולוגית והפנה אותי לכמה בדיקות לשלול את המחלה. עשיתי בדיקות דם, MRI -ראש בלבד , VER, BERA ,SEP ,EEG. הבדיקות יצאו תקינות. ללא ממצאים חריגים. נשלחתי גם ל EMG אבל לא יכולתי לעמוד בבדיקה. כשחזרתי לנוירולוג, עם תוצאות הבדיקות, הוא אמר שהבדיקות בסדר ולחזור אליו בעוד חצי שנה. עברה מאז חצי שנה, תחושת הנימול פחתה באופן משמעותי ונשארה רק תחושה עמומה. אין לי שום רצון לעבור בדיקות נוספות, וגם לא נראה לי שהרופא יישלח אותי שוב לבדיקות. לכן אני תוהה, מדוע עליי לחזור לרופא? אז, הוא לא ידע מה יש לי ולכן סביר שגם היום לא יהיה הסבר רפואי. אז לשם מה? האם אני בקב' סיכון ולכן צריך מעקב מתמיד לכל החיים? מאד חשוב לי לא להיכנס שוב למסכת ייסורים מעייפת של בדיקות שנלווה להן רמת חרדה גבוהה, אבל הספק, הספק שמקונן בלב, הוא נוראי. ידוע לי כי למחלה זו פנים רבות וידוע לי הקושי לאבחן אותה, לכן, לא אקשה עלייך בשאלות קשות, רק אבקש את דעתך בעיניין. אגב, בממצאים של הבדיקה הנוירולוגית לא היה ממצא חריג. לאור כך, האם סביר שחצי שנה של נימול, הוא תוצר של דבר מה אחר?? ולא של התקף ראשון של המחלה? באופן כללי, יש לי בעיה רצינית מאד עם בדיקות רפואיות, ולכן אני תמיד מנסה להתחמק מהן בכל דרך אפשרית. במקרה זה, עשיתי את כל הבדיקות שנשלחתי אליהם, פרט ל EMG. לשמחתי, לא הופניתי לבדיקות הנ"ל: MRI גב או עמוד השדרה, או בדיקת נוזל השדרה. האם הבדיקות שעשיתי, מספיקות כדי להסיר חשש מליבי ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, משאלתך אני מתרשמת כי יש לך יחס אמביולנטי: מן הצד האחד, אינך אוהב בדיקות( מי כן?) ומן הצד השני, אתה חושש מאד. אחת הסיבות לכך שאנו מזמינים מטופל לבקורת היא באם היו לו תלונות, אך ממצאי הבדיקות היו תקינים, וזאת על מנת להתרשם מה השתנה בתלונותיו ובבדיקתו. באם התלונות חלפו והבדיקה הנוירולוגית תקינה, סביר שהנוירולוג ישאיר לך דלת פתוחה לקביעת תור נוסף באם תלונותיך ישנו או תופענה תלונות אחרות.

30/08/2004 | 13:37 | מאת: לאה

אני לא מבינה איך קוראים לתרופות הקימות תרופות אם חצי מהאנשים שלוקחים זה בכלל לא משפיע?אולי הכל כאן מסחרי ומשחקים עם החולים?אני אומרת את זה כי יש אשה חולה שאני מכירה שלא לוקחת שום "תרופה" והיא מאה אחוז ואילו אני לוקחת "תרופה"ויש לי התקפים איך הרפואה מסבירה זאת?

30/08/2004 | 14:29 | מאת: אורלי

לפי אחד הנוירולוגים היותר מפורסמים מהדסה, השמוש בזריקות [אינטרפרונים וקופקסון ] לטרשת מתקדמת ולא התקפית , מה שנקראת Secondary Prog עלול בעצמו לגרום להתקפים . לתשומת לבכם!

30/08/2004 | 15:16 | מאת: לאה

ד"ר בבקשה תיתיחסי למה שאורלי כתבה עם זה נכון? ואיזה עוד השלכות יש ל"תרופות"

ללאה, עניתי כבר בפורום זה כי נכון שהתרופות הקיימות כיום אינן מרפאות, אך הן עשויות להקל את המחלה בחלק מהחולים, וזה המיטב שיש בידי הרופאים כעת, אם כי כל העת נחקרות תרופות נוספות. הסיבה לכך שיש חולים שמחלתם קלה יותר וכאלו שמחלתם חמורה ומגבילת תפקוד אינה ידועה, אך גם במחלות אחרות תתכן חומרת מחלה שונה בחולים שונים.כמו כן, ישנם חולים שהרושם כי מחלתם מגיבה טוב יותר לטיפולים וכאלה שתגובתם מעטה, אם בכלל.גם עובדה זו מהווה בסיס למחקר.

30/08/2004 | 11:39 | מאת: מורן

שלום לד"ר מוסברג. ידוע, מבחינה סטטיסטית, שהזריקות (מכל סוג) מסייעות לרוב להפחית את תדירות ההתקפים ואת הקושי שלהם (או לפחות הן מתיימרות לכך). שאלתי היא, האם נעשתה איזו שהיא סטטיסטיקה או הערכה באשר לנזקים שנגרמו (אם אכן נגרמו) כתוצאה מהשימוש הממושך בזריקות? למשל נזקים משמעותיים לכבד, לבלוטת התריס וכד'? תודה לך מראש. מורן

למורן, כמובן שכל תרופה נבדקת הן מבחינת יעילותה והן מבחינת תופעות הלוואי שלה. לטיפול בקופקסון אין לרוב תופעות לוואי סיסטמיות (כלליות). הטיפול באינטרפרון עלול לגרום הפרעה בתפקודי הכבד, הפרעה בתפקוד בלוטת המגן(הפרעה ששכיחה יותר בקרב חולי הטרשת, גם כאלו שאינם מטופלים באינטרפרון) והשפעה על תאי הדם הלבנים. לכן, באופן רוטיני, כל חולה המטופל באינטרפרון צריך לבצע בדיקת תפקודי כבד, ספירת דם ותפקודי בלוטת המגן מדי 3 חודשים בקביעות.

29/08/2004 | 11:15 | מאת: יונתן

לפני כ-3 חודשים הותקפתי בפעם הראשונה - התקף תחושתי שעדיין לא נעלם לחלוטין אבל אני מתפקד כרגיל מלבד לתחושת הנימול. עדיין איני מאובחן סופית ונאמר לי ש-3 חודשים מה-MRI הראשון עלי לבצע בדיקת MRI חוזרת. האם בפרק זמן של 3 חודשים במקרה ומדובר ב-ADEM הנגעים אמורים להיעלם או שבפרק זמן קצר שכזה רק לא אמורים להתווסף נגעים חדשים? במקרה ומעוניינים לשלול ADEM מהו פרק הזמן הסביר שבו ניתן לבצע MRI ולהחליט שאם מרגע זה לא נעלמו הנגעים אזי מדובר בוודאות בטרשת?

לקריאה נוספת והעמקה

ליונתן, פרק זמן של 3 חודשים הוא פרק זמן שלרוב מאפשר להתרשם משינוי בנגעים, ובאם מדובר ב-ADEM ? (מחלה נדירה) צפוי כי הנגעים ילכו וייעלמו.

ד"ר תרחיבי בבקשה מה זה מחלה נדירה? לכמה אנשים בארץ יש תמחלה ?

שלום! לפני מס' ימים חל יום הולדתי ה 24. גם הטרשת שאובחנה בדיוק יום לפני גיל 20 חגגה איתי את יום הולדתה הרביעי. . . מזה חודש אני סובל מנימולים ונוקשות ברגליים וכפות הידיים. זה מגיע לכך שאני מתקשה אף להקליד מילים אלו. במקביל יש חולשה ברגליים ולפעמים אני מתהלך כמו שיכור בגלל שיווי המשקל הדפוק. במשך 3 השנים שטופלתי באבונקס היה מצבי מצויין (פרט להתקף יחיד שדרש סטרואידים). לפני שנה היו לי שני התקפים אחד אחרי השני באוזן ובעין ששניהם דרשו סטרואידים. בהמלצת הנוירולוג עברתי לרביף 22 בשנה האחרונה. בשנה זו אני מרגיש שמצבי מידרדר מבחינת ניידות, שיווי משקל ועוד סימנים שמפריעים אבל לא כאלה שאגש לרופא. ביוני האחרון היה לי התקף חוזר בעין שפשוט עבר / עובר לבדו ללא סטרואידים (פשוט לא הסכמתי לקבל אותם באותו זמן של מבחנים). אני מרגיש שאני צריך לעשות משהו, אבל כמעט כל פעם שאני מגיע לנוירולוג הוא אומר שהמצב לא רע. נכון אני עוד לא בכסא גלגלים, אבל אני מרגיש שאני מתקרב אליו בצעדי ענק, ובידיים כבולות. שאלותיי: מה לדעתך אדם במצבי צריך לעשות? האם לשקול החלפת טיפול לפי מה שתיארתי? אולי מינון? אילו תרופות או אמצעים אחרים (כמו תזונה וספורט) כדאי לעשות בשביל הסימטומים הנוכחיים? פיסיותרפיה יכולה לעזור? סטרואידים?! מודה לך על הסבלנות והתשובה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום עמית, ראשית, מזל טוב ליום הולדתך. אני מסכימה איתך כי זו תחושה קשה להרגיש שמצבך מתדרדר וידיך כבולות. אני חושבת שאתה צריך לשתף את הרופא שלך בהרגשתך. ניתן לנסות טיפול בסטרואידים, שעשוי אולי להקל חלק מהסמפטומים שלך. תוכל לדון עם הרופא שלך לגבי דעתו על העלאת מינון הטיפול שאתה מקבל , לרביף 44 או לבטאפרון, בתלות כמובן בקיום תופעות לוואי למינון של רביף 22. ישנן תרופות שכדאי לנסות כדי להפחית את הנימול והנוקשות בגפיים. בנוסף, אני בהחלט ממליצה על טיפול פיזיותרפי לשם שפור הכוח ברגליים ושפור שיווי המשקל והיציבות, וכן על טיפולי ריפוי בעסוק לשפור תפקוד הידיים. יש צורך בהפנייה מהרופא שלך. גם טיפולי רפואה משלימה, כגון רפלקסולוגיה יכולים לסייע לנוקשות ברגליים, אך צריך לקבלם באופן מתמשך. העיקר, לא לקבל דברים כגזירה משמים, ולנסות , בעזרת הרופא המטפל, לשפר את המצב.

לאחר שעברתי הוצאת גידול ממאיר מהשד, אני אמורה לקבל טיפול כמוטרפי , מאחר ואני גם חולה בטרשת רציתי לדעת האם יש איזושהיא מגבלה מבחינת הטרשת? אני לא מרגישה חזקה מספיק כדי להאבק בחולשות נוספות!

נועם יקרה, ראי תשובתה של ד"ר מוסברג בתחתית העמוד ל"אלמונית" ששאלה אותה השאלה לגבי טיפול כימוטרפי וכן הקרנות. ממה שהבנתי מדברי ד"ר מוסברג, אין שום מניעה לקבל טיפול כימוטרפי (ויש מקרים של טרשת המטופלים בכימוטרפיה, אמנם מסוג אחר, על מנת לעצור את ההתקפים ולמנוע הדרדרות). יש סיכוי אפילו שבעקבות הטיפול עבור סרטן השד, תחול הטבה גם בטרשת! אני לא חושבת שהכרחי שתסבלי מתופעות לוואי קשות לטיפול. יש אפשרות שהגוף שלך יתמודד עם הטיפול הרבה יותר טוב ממה שאת מדמיינת. איחולים להבראה מלאה, שלמה ומהירה!

לנועם, מסכימה לכל מה שסיגל כתבה, ומצטרפת לאיחולי ההחלמה המלאה והשלמה.

25/08/2004 | 21:32 | מאת: ציפי

האם בכל העולם ידוע על האימוגלובונים? האם התרופה הצליחה? מה המינון שלה והאם ההזרקה עצמית?מתי מחליטים לתת לחולה תתרופה? האם יש עוד תרופות דומות בניסוי?ואם תוכלי לספר קצת על תרופה זו?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, האימונוגלובולינים הם נוגדנים שמופקים מתרומות דם . התרופה מוכרת בעולם ויעילותה הוכחה במספר מחלות, כגון חסרים אימוניים(חסר גורמים של המערכת החיסונית). התרופה נוסתה גם בקרב חולי הטרשת הנפוצה , כאשר ישנם מחקרים שהדגימו יעילות של הטיפול לעומת פלצבו (אינבו- חומר שנראה בדיוק כמו התרופה, אך אינו פעיל). התרופה ניתנת בעירוי לפי משקל הגוף. התרופה אינה מאושרת לטיפול בהתוויה של מחלת הטרשת הנפוצה.

25/08/2004 | 20:19 | מאת: אסנת

קראתי שחברת טבע ועוד חברה פתחו תרופה אוראלית אם תוכלי להרחיב על זה? מה קורה עם הניסוי של האוראל קופקסון יש כבר החלטה סופית לגבי זה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאסנת, טבע וחברה שבדית עובדות על פיתוח תרופה אורלית בשם לקוונימוד . התרופה נמצאת בשלבים של נסיונות קליניים והרושם הוא כי היא מפחיתה את הנגעים הפעילים של המחלה ב-MRI. אלו הנתונית הראשוניים שפורסמו ויש עוד דרך ארוכה של נסיונות קליניים כדי להעריך את היעילות הקלינית של התרופה. חברת טבע עדיין שוקלת האם להמשיך בנסיונות קליניים עם הקופקסון האורלי.

25/08/2004 | 14:21 | מאת: דורית

שלום ד"ר. ידוע לי שבמחלת הטרשת הנפוצה יש פגיעה במערכת העצבים של הגוף. שמעתי גם שתוך כדי כך יש פגיעה במערכת החיסון. האם זה נכון? ואיך מתבטא הקשר בין מערכת העצבים למערכת החיסון? האם קשר כזה קיים בכלל? אני שואלת גם כי בבדיקות הדם תמיד אפשר לראות שחולי טרשת נדבקים בקלות במחלות, רגישים מאוד ויכולים "לחטוף" משהו בקלות רבה יותר יחסית, כך שמערכת החיסון שלהם גם לא טובה כל כך. תודה על תשובתך. דורית

לקריאה נוספת והעמקה

לדורית שלום, מחלת הטרשת הנפוצה היא מחלה בה ישנה פגיעה אוטואימונית במערכת העצבים המרכזית, הכוללת את המוח ואת חוט השדרה. מחלה אוטואימונית היא מחלה בה הגוף תוקף אלמנטים עצמיים, דבר שאינו קורה במצבי בריאות. בקרב המחלות האוטואימוניות נכללות מחלות כמו סכרת, זאבת ומחלות פרקים שונות.במקרה של מחלת הטרשת, הגוף תוקף את מעטפת תאי העצב במוח ובחוט השדרה. חולי טרשת אינם נדבקים במחלות יותר מאנשים אחרים, אלא אם כן הם מקבלים טיפול ממושך בתרופות המדכאות את המערכת החיסונית, כגון טיפול ממושך במינונים גבוהים של סטרואידים.

25/08/2004 | 12:19 | מאת: לירן

הנוירולוג שלי המליץ לי לקחת תוסף B12. משרד הבטחון, המטפל בינתיים בפגיעות מהטרשת, שלח להפתעתי BEDODEKA 1000mc ולא כדורים כפי שצפיתי. איך לוקחים את זה ובאיזה מינון? האם אני, שסה"כ לא צמחוני ואפילו B12 בנורמה (שליש תחתון) צריך בכלל להשתמש במה ששלחו לי? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, מדובר בזריקות. כדאי שתתייעץ עם הנוירולוג שהמליץ על המתן לגבי תדירות ההזרקה (פעם בשבוע?) ולגבי מספר הזריקות.

25/08/2004 | 11:07 | מאת: מ

שלום ד"ר רונית ! יש לי שאלה קטנה, אני חולת טרשת כבר 5 שנים,ומטופלת בתל השומר, בחצי השנה האחרונה (בערך..) אני לא ניגשת לבית החולים ולוקחת את הטיפול שלי.. (אני מטופלת באימונוגלובולינים) <מקווה שרשמתי נכון..> ובעיקרון אני מרגישה טוב, ובלי עין רעה לא קיבלתי התקפים וכלום, נראה לי שכבר שנה שלא קיבלתי התקף, אני ממש לא זוכרת מתי היה ההתקף האחרון שלי.. ובעיקרון כשאני מקבלת התקף אני נמנעת מלקבל סטרואידים כי אני לא סובלת את זה! אז בכל אופן השאלה שלי היא: למרות שהכל בסדר, ברוך השם.. האם זה שאני לא מקבלת את התרופה שלי יכולה לגרום לי נזק בעתיד? או בהתקף שיבוא לי ? (חס וחלילה , חס ושלום..) לא מייחלת לי לקבל התקף ולא רוצה לפתוח ת'פה אפילו.. (כי את לא תביני בחיים מה עובר עליי כשאני בהתקף.. אני פשוט משתגעת מזה! זה מטריף ומעצבןןןן) אה ובנוסף לכל אני בולימית כבר שנתיים, ורק לאחרונה התחלתי לגשת לעזרה אצל רופאים בשביל להפסיק עם זה.. בכבוד מ

25/08/2004 | 18:56 | מאת: נ

ואל תבואי אחר כך בטענות, לא לעצמך ולא לרופאים המטפלים בך. הטיפולים נועדו למנוע התקפים ונזקים עתידיים, ואם את לוקחת את מלוא האחריות על עצמך ונמנעת מהם, זו זכותך. ההודעה שלך, עם שלושה סימני קריאה, נראית כמו הפגנת מחאה איזושהי. לאיזה תשובה בדיוק את מצפה? את רוצה אישור מד"ר מוסברג שאת נוהגת באחריות? לא נראה לי שתקבלי כזה... יפה מצידך שהתחלת לקחת לפחות קצת אחריות על החיים שלך ולטפל בבולימיה. אולי אחר כך תתפני גם להתייחס ברצינות לטרשת. ועל המשפט שלך "כי את לא תביני בחיים מה עובר עליי כשאני בהתקף.. אני פשוט משתגעת מזה! זה מטריף ומעצבןןןן" הייתי מוותרת. רובנו קיבלנו לא התקף אחד ולא שניים, ומי שבאמת מבין מה עובר על חולי טרשת נפוצה, היא כנראה ד"ר מוסברג. המשפט הזה מיותר לחלוטין. תחליטי מה את רוצה מהחיים שלך, וקחי אחריות. את לא תינוקת וד"ר מוסברג לא גננת.

שלום לך, אני חושבת כי התייחסותה של נ בדבר הצורך לקחת אחריות על בריאותך , הן מבחינת מחלת הטרשת והן מבחינת מחלת הבולמיה, הוא חשוב. ישנם חולים שבצורה מודעת, לאחר שקבלו את כל ההסברים לגבי הטיפולים התרופתיים הקיימים, מחליטים שלא לקחת טיפול, מסיבות שונות.איננו יכולים להכריח חולים לקבל טיפול, אך אנו חייבים לספק להם את כל האינפורמציה לגבי המחלה והתרופות הקיימות. אמנם יעילות התרופות הקיימות היא מוגבלת,אך ההחלטה להמנע מטיפול צריכה להיות החלטה מודעת, ולא סתם גחמה. אני מציעה לך לחדש את הקשר עם המרפאה ולהיות במעקב מסודר.

29/08/2004 | 15:02 | מאת: מ

בואנה נ את מוכנה להירגע?? כולה רציתי לדעת אם עקב זה שאני לא לוקחת את הטיפולים שלי, זה יכול לגרום לי נזק יותר גדול בעתיד אז תרגעי בבקשה!! ואת לא יודעת למה אני לא לוקחת את הטיפולים אז שבי בשקט! וכשתיהיה רופאה לטרשת נפוצה אז תעני לי, יש לך גישה ממש דוחה ראבק, כולה שאלתי שאלה, תהרגי אותי וזהו!!

22/08/2004 | 19:41 | מאת: טליה

אני בת 26 וסובלת מזה כשנתיים מתחושת נימול במקומות שונים בגוף (גפיים, פנים, ובמיוחד בגב). בנוסף אני סובלת מכאבים חדים (דקירות) בגוף שמגיעים בהתקפים וכאבי גב ממושכים. לאחרונה נוספה תחושת נימול בקרקפת ובצוואר. בדיקות דם תקינות. בדיקת EMG תקינה. האם יש צורך בבדיקות נוספות לשלול טרשת נפוצה?

23/08/2004 | 08:17 | מאת: מלינה

בדיקת MRI ראש זו הבדיקה שכדאי לבצע על מנת לשלול טרשת נפוצה. דברי עם ניורולוג, קשה לי להאמין שהוא לא הציע בדיקה שכזו עד כה. בהצלחה...

שלום לך טליה, הבדיקה החשובה ביותר היא הבדיקה הנוירולוגית, על מנת להתרשם האם ישנם ממצאים חריגים בבדיקה, בנוסף על התלונות. הנוירולוג הבודק יחליט על סמך תלונותיך והבדיקה הנוירולוגית אם יש מקום להמשיך בבירור באמצעות MRI של המוח ו\ או חוט השדרה. בדיקות הדם ובדיקת ה-EMG אינן בדיקות המכוונות לטרשת נפוצה.

26/08/2004 | 23:51 | מאת: טליה

האם התופעות אותן תיארתי יכולות להגרם כתוצאה מטרשת מפוצה?

22/08/2004 | 09:37 | מאת: חדשה בפורום

בעלי עבר התקף ראשון וטופל בסטרואידים בחודש האחרון, הסטרואידים השפיעו טוב והרבה דברים השתפרו. עדיין הוא מתעייף בקלות רבה ונהייה תשוש, ואז חוזרים חלק מהסימפטומים למשל - שיווי המשקל מתערער. האם זה הגיוני? האם זה חלק מההתקף? יש סיכוי שזה יעבור בסוף ההתקף? האם הסטרואידים משפיעים על עייפות? למה אפשר לחכות בהמשך?

שלום לך, עייפות היא סימפטום שכיח במחלה, העשוי להתגבר בעת התקפים של המחלה. הטיפול בסטרואידים יכול להחמיר את התשישות והעייפות. בהחלט קורה כי סמפטומים שהוטבו נישנים או מחמירים בעת התעייפות.ייתכן כי ברבות הזמן, הסמפטומים יחלפו ולא יופיעו גם בעת ההתעייפות. הרבה בריאות !

21/08/2004 | 16:47 | מאת: מיכל

שלום לך ד"ר מוסברג, אני מבקשת לדעת מה עמדתך בנושא חיסונים שנדרש לקבל לפני טיול במזרח, בהקשר של חולי ט"נ. האם מותר? האם יכול להזיק? תודה על התייחסותך!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום מיכל, מחלות זהומיות ואף חיסונים מסויימים עלולים להוות טריגר (זרז) להתקפים של המחלה בחולים. ישנם חיסונים הנחשבים כבטוחים , יחסית, כחיסון השפעת, וישנם חיסונים כי ייתכן (והדגש על המילה ייתכן) כי כדאי להמנע בהם לחולי טרשת נפוצה, כגון חיסון נגד צהבת מסוג B לאנשים שאינם עובדי בריאות. החיסונים הבעיתיים יותר הם אלו בנגיפים חיים מוחלשים (וזאת לעומת חיסון בחלקיקי נגיף או בנגיף מומת). כאשר אנו שוקלים מתן חסונים לנוסעים למזרח, אנו שוקלים זה מול זה את הסכנה במחלה כנגדה ניתן החיסון, כמו קדחת דנגי או דלקת קרום המוח , לעומת הסכנה המסויימת כי ייתכן שחלק מהחיסונים עלולים לעורר התקף.ברובם המכריע של המקרים, הכף נוטה לכיוון החיסון.

27/08/2004 | 14:33 | מאת: מיכל

תודה, ד"ר, על התייחסותך המפורטת והממצה! הצלחתי קצת להתבלבל... הרופאה שלי אמרה לי שאין שום בעיה לקחת את החיסונים ונתנה לי את ברכת הדרך לנסוע (להודו). הרופא שלי אמר לי שההחלטה על אחריותי, ושאין מחקרים בנושא (נתן לי להבין שהוא לא מתלהב מהרעיון....). האם הרופא במרכז למטיילים יוכל לייעץ לי? איך אדע ממה מורכבים החיסונים (חיידקים מוחלשים וכו'...)? על אלו חיסונים ניתן לוותר? אגב, מצבי ב-ט"נ הוא דיי טוב, אני מטופלת באוונקס, וסה"כ בשנים האחרונות אני בריאה לגמרי (פרט ל-ט"נ... :-) ) אודה להתייחסותך! מיכל.

19/08/2004 | 21:34 | מאת: מיכאל

בס"ד ד"ר שלום עינתי בתשובות שלך לגבי adem ונזכרתי שההתקף הראשון לפני שש שניםהיה בתקופה שהיה לי הקאות בכל בוקר שלאחר כמה שנים התברר שזה בגלל ההפטיטיס האם הפטיטיס זה מחלה זיהומית? האם יש אפשרות קלושה שזה adem?בכל מקרה אני שומר על אופטימיות ומקווה שיהיה טוב לכולם וכולי תקווה שאת אוגרת כוחות ומבלה עם הביבי שלך

לקריאה נוספת והעמקה

למיכאל השלום והברכה, הפטיטיס היא מחלה זהומית, אך סביר שהגורם להקאותיך 6 שנים טרם אבחנת ההפטיטיס היה שונה. כפי שציינתי מספר פעמים, ב-ADEM הנגעים המודגמים ב-MRI הולכים ונעלמים ולא מתווספים חדשים. תמשיך בחשיבה החיובית וכל טוב

17/08/2004 | 19:21 | מאת: יוסי

ד"ר עיניתי בתשובותיך וראתי לגבי ademאיך מאבחנים תמחלה?אני חולה עשר שנים והיה לי שתי התקפים מאד קלים תחושתים אולי יש איזה סיכוי שזה adem?אני מטופל באבונקס

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, מדובר במחלה נדירה. ברובם המכריע של המקרים, יש רק התקף אחד, ועם הזמן, הנגעים ב-MRI הולכים ונעלמים ולא מתווספים חדשים.

18/08/2004 | 11:59 | מאת: גילה

באחת מתשובותייך ציינת כי המחלה (ADEM) עלולה להופיע בסמיכות למחלה זיהומית. האם הרפס נחשבת במקרה שכזה למחלה זיהומית? בתודה, גילה

17/08/2004 | 16:51 | מאת: ספוטאי עייף

שלום. האם קיימת מגבלה לעסוק בספורט לחולי MS? זה מזרז את המחלה? מעכב אולי?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, חולי טרשת יכולים לעסוק בספורט על פי יכולתם, ועל פי מה שמאותת להם גופם. לא הייתי ממליצה להתיש את הגוף, דבר היכול להגביר את העייפות והתשישות שחולים רבים חווים ממילא. עיסוק בפעילות גופנית חשוב גם לחולים המוגבלים בניידותם כדי לשפר את שיווי המשקל, לשמור על טווח התנועה של השרירים והמפרקים ולמנוע כאבים ואף לשיפור ההרגשה הכללית.

17/08/2004 | 11:23 | מאת: ofir

שלום רב דר . שמי אופיר אני מטופל אצלך במרפאה. לאחרונה אני מרגיש כאבים ביד שמאל , ותחושה חזקה של הירדמות במיוחד בכף היד . אני זוכר ששנה שעברה היה לי תופעה דומה (פחות חמורה מעכשיו), קיבלתי עירוי סטרואידים במחלקה וזה מאוד עזר לי והשפיע לטובה . אני יודע שאם אבוא לבדיקה במרפאה קרוב לוודאי שיאשפזו אותי לעירוי אך יש לי בעייה . כרגע יש לי לחץ בעבודה ויש אפשרות שאני אעבוד מהבית (לפטופ). יש לי ידידה בצפון שגם חולה בטרשת והיא קיבלה ביקור בית, אחות שבאה אליה הבייתה וחיברה אותה לעירוי . האם יש גם במרכז פרוצדורה כזו של ביקור בית???

לקריאה נוספת והעמקה

לאופיר שלום, לא ידוע לי על פרוצדורה כזו במרכז. למרות שמדובר בטיפול בטוח יחסית, עדיף כי יתבצע בהשגחה רפואית. כידוע לך, הטיפול ניתן בעירוי במשך מספר שעות, ובהחלט ניתן לצאת מהמחלקה לאחר מתן העירוי ולשוב למחרת לעירוי נוסף. היותך במעקב מאפשרת גם להתרשם מתגובתך לטיפול, פרט למעקב אחר תופעות לוואי. ישנם מטופלים רבים, גם כאלה שמאושפזים אשפוז מלא, העובדים עם המחשב הנייד שלהם תוך כדי האשפוז, כך שאינני חושבת שזו בעיה. בכל מקרה, כדאי להתקשר למרפאה ולקבוע תור לבדיקה (בעיקר כי בשבוע הבא ישנה חופשה במרפאות) ואם אכן מדובר בהתקף נוסף, הן לשקול טיפול בסטרואידים, אך בעיקר לשקול טיפול בזריקות, שכן הדבר מעיד על פעילות של מחלתך.

15/08/2004 | 18:18 | מאת: מגי

ד"ר מוסברג שלום, לפני כשלושה חודשים החל אצלי התקף ראשון (תחושתי) בידיים (ימין יותר משמאל) ובחגורת הבטן והגב. מאז, הנימול בבטן ובגב פסק והנימול בכפות הידיים השתפר, אך עדיין מציק. בביקורי האחרון במרפאת הטרשת (לפני כשבוע) דיווחתי לרופא על מצבי אולם התלוננתי על כאבים במפרקים של אצבעות הידיים (כאב חזק יותר בכף יד ימין) שהחלו יומיים קודם. הרופא טען שכשהעצב מחלים המקום כואב וזו תופעה מוכרת. האמנם? כאשר אני מניחה את היד מתחת למים חמים הכאב כמעט ונעלם ואין החמרה בנימול. בקור, הכאבים במפרקים מתגברים והנימול ללא שינוי. האם יכול להיות שמדובר בבעיה אורטופדית? תודה, מגי

לקריאה נוספת והעמקה

למגי שלום, קשה לומר אם הסמפטומים של הכאב הם חלק ממהתקף או ביטוי למחלת פרקים, שהיא שכיחה יותר בקרב חולי הטרשת.כאבים המאותרים למפרקים עצמם אינם לרוב סימפטום מובהק של המחלה. אם התופעה מתמידה, יש מקום לשקול ייעוץ רופא מומחה למחלות פרקים.

ד"ר מוסברג, בהודעתי ציינתי: "התקף ראשון", מכאן, ברור לך שאיני מאובחנת עדיין כחולת טרשת, כך שהקשר בין המחלות יכול מאד להיות שקיים אולם קשה לי להאמין שתוך זמן כ"כ קצר כבר "קפצו" עלי כל המחלות האוטואימיוניות... האם תוצאות של בדיקות דם מסויימות יכולות להצביע על דלקת פרקים, ואם כן, אילו? מתשובתך אני מסיקה שאין דבר כזה "כאבי החלמה של עצב". תמוה בעיני איך חלק מהרופאים מרשים לעצמם לשחק באינפורמציה רפואית כראות עיניהם, והרי זהו המצב הרפואי של החולה, שלי, וזכותי לדעת את הכל ולא משנה עד כמה האמת קשה. אם אותו רופא יכול לבשר לי בטלפון שנראה שיש לי טרשת נפוצה אז למה כל שאר האמת כל כך קשה לו נשגב מבינתי...

15/08/2004 | 11:13 | מאת: זהבה

האם גוף חם יחסית למגע (אך אין חום באמת) הוא תופעה מוכרת? תודה

לזהבה, במחלה תתכנה הפרעות תחושה שונות, אך אם את מתכוונת לתחושת חום אותה חש אדם אחר הנוגע בגוף- הדבר אינו מוכר לי.

15/08/2004 | 01:28 | מאת: שלומית

ברפואה ההומאופטית לכל מחלה יש מקור כלשהוא בגוף האם יש לך מושג מה המקור למחלה הזאת ?( לדוגמה יש מחלות שנובעות מרגשות מודחקים וכו...

15/08/2004 | 01:28 | מאת: שלומית

ברפואה ההומאופטית לכל מחלה יש מקור כלשהוא בגוף האם יש לך מושג מה המקור למחלה הזאת ?( לדוגמה יש מחלות שנובעות מרגשות מודחקים וכו...

לשלומית אינני יודעת מה מקור המחלה על פי הרפואה ההומאופטית. על פי הרפואה הקונבנציונלית, מקור המחלה אינו ברור לאשורו וכנראה מעורבים בכך מספר גורמים, חלקם גנטיים וחלקם סביבתיים.

15/08/2004 | 01:28 | מאת: שלומית

ברפואה ההומאופטית לכל מחלה יש מקור כלשהוא בגוף האם יש לך מושג מה המקור למחלה הזאת ?( לדוגמה יש מחלות שנובעות מרגשות מודחקים וכו...

13/08/2004 | 18:08 | מאת: דן

שלום רב , אני סטודנט לרפואה בשנה שלישית, ואובחן כי ככל הנראה אני חולה בטרשת נפוצה. האם צריכה להיות לי בעיה להמשיך בלימודי? האם ידוע לך על רופאים החולים במחלה וצליחים לתפקד כרפואים פעילים ? בתודה מראש ,דן

לקריאה נוספת והעמקה
15/08/2004 | 09:03 | מאת: רחל

דן שלום, נתקלתי לא מזמן באתר המלמד על טרשת נפוצה. בין המרצים היה רופא שאובחן כחולה טרשת בתחילת לימודיו. כיום הוא עוסק בתחום הטרשת כרופא כמובן. מצרפת לך את הקישור להרצאות: http://www.healthology.com/healthu/hu_course.asp?huid=4&spg=NLMS&b=healthology והנה גם ציטוט מתוך אחת ההרצאות: Holly Atkinson, MD: One of our experts also has special insight on what a diagnosis of MS means. Dr. Vincent Macaluso is a neurologist who heads the MS Center at Flushing Hospital Medical Center in New York. He was just starting medical school when he first heard he had MS. Vincent Macaluso, MD: I do remember calling up my father AND mom AND telling them, "I just can't do this, I don't know what's going to happen. You know, I don't want to — I can't be a doctor AND not be able to walk, OR if I'm blind, I can't be a functioning physician that way." AND that's when my father intervened, which he has throughout my life, telling me to just stop wondering about the what-ifs, because nobody has any control over the what-ifs. מאחלת לך המון בהצלחה בהמשך לימודיך, רחל

15/08/2004 | 09:10 | מאת: רחל

והנה קישור נוסף לסיפור האישי של הרופא: http://www.healthology.com/video_player.asp?f=m_sclerosis&b=healthology&c=ms_physician&webcasttype=ms&speed=28&webcast=ms_physician&webcastID=&spg=FID

לדן שלום, שאלתך מאד אישית וניתן לתת לה תשובה כללית בלבד. קשה לומר מה תהיה השפעת המחלה על עסוקך, שכן קשה לנבא את מהלך המחלה והסמפטומים להם היא עשויה לגרום. המחלה אינה פוסחת על רופאים, ובהחלט מוכרים לי אישית מספר רופאים פעילים החולים במחלה.

12/08/2004 | 21:02 | מאת: מלכה

ד"ר שלום לי היה רק התקף אחד לפני שבע שנים והיה לי לפני חמש שנים מחלה זיהומית הרופא אבחן אותי כחולה טרשת אני צריכה לציין שיש לי כמות נגעים בכמה מוקדים אבל הקלינקה בסדר גמור אולי תיאורתי זה aden

למלכה, כאשר דברתי על מחלה זיהומית, דברתי על זיהום המופיע מיד לפני הופעת הקליניקה הנוירולוגית.

למלכה, כאשר דברתי על מחלה זיהומית, דברתי על זיהום המופיע מיד לפני הופעת הקליניקה הנוירולוגית.

17/08/2004 | 09:00 | מאת: דנה

האם גם הרפס נחשב במקרה שכזה למחלה זיהומית?

11/08/2004 | 19:52 | מאת: אסנת

ד"ר אם את יכולה בבקשה לענות על עוד שאלה ששאלתי אחרי תשובתיך לנגעים ד"ר שכחתי לשאול עםadem זה גם מתיחס לנגעים גם בעמוד שדרה או רק במח?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לך, ב-ADEM ייתכנו נגעים הן במוח והן בחוט השדרה.

11/08/2004 | 06:55 | מאת: אם

דר' מוסברג שלום רב, כשהיה בני בן 20 (לפני 10 שנים) קיבל התקף בעצב הראיה. אז צילום MRI יצא תקין לחלוטין. מאז לא היו לו כלל התקפים. מאז ביצע בני מס' MRI, כאשר נמצאו בהם מספר מוקדים ללא האדרה. ב-MRI אחרון נמצא מוקד בודד שעבר האדרה באיזור פריאטלי שמאלי. האם לאור התוצאות הנ"ל כדאי או רצוי להתחיל בטיפול?

11/08/2004 | 23:07 | מאת: אדם שאכפת לא

במידי להזיק זה לא יכול רק לעשות טוב ואולי למנוע התקפים עתידים

לאם שלום, בהנחה שתאורך הממצה מדויק, בנך אינו עונה לקריקטריונים לאבחנה ודאית של מחלת הטרשת.

13/08/2004 | 01:01 | מאת: אם

דר' שלום , יתכן ולא הייתי ברורה. המוקד שעבר האדרה היה בנוסף למס' מוקדים שלא עברו האדרה. כמו כן בסיכום תוצאות הבדיקה נרשם כי הממצאים תומכים באבחנה של טרשת נפוצה. האם לאור הנ"ל תוכלי לומר לי האם כדאי להתחיל בטיפול. מעיון בפרום אחר של טרשת נפוצה הבנתי כי לאור ממצאים דומים לא כדאי להתחיל בטיפול. אני יודעת כי בני חרד מהתוצאות. יש לי גם בת חולה בטרשת נפוצה כאשר אצלה המחלה יותר אגרסיבית והיא מטופלת כיום בקופקסון לאחר שטיפול בבטאפרון גרם לה להרבה מאד תופעות לוואי, בין השאר יש להניח גם לדיכאון שטרם התגברה עליו. אשמח לקבל התייחסות.

10/08/2004 | 18:43 | מאת: אלמונית

שאלת באיזה סרטן מדובר לגבי ההקרנות האם מותר או אסור לחולי טרשת - ובכן מדובר בסרטן השד וחוץ מזה תודה על האתר הנפלא ותשובותיך המאלפות

לקריאה נוספת והעמקה

לאלמונית, אין מניעה מהקרנות לצורך טיפול בסרטן בכלל, וסרטן השד בפרט. אני מאחלת לך הרבה תעצומות נפש להתמודדות והרבה הרבה בריאות.

10/08/2004 | 18:56 | מאת: אלמונית

ורק בשורות טובות

10/08/2004 | 11:25 | מאת: ארם-מזור

חברת"אדם-מזור שירותי סיעוד" עוסקת בייבוא עובדים זרים מקצועיים בלבד בוגרי קורס סיעוד מקיף ביותר. כחלק ממאמץ מתמיד לשיפור השירות ברצוננו לקבל מאלו מכם אשר נעזרים בעובד זר או שנעזרו בעבר, רשמים לטוב ולרע מתפקוד העובדים וכל דבר אשר עולה על דעתכם אשר יוביל לשירות טוב ומתאים יותר. ניתן לבקר גם באתרנו. בתודה מראש על זמנכם, צוות אדם-מזור שירותי סיעוד. אתרנו באינטרנט: www.local.co.il/adam-mazor

10/08/2004 | 11:05 | מאת: אסנת

ד"ר כתבת באחת מתשובותיך שיש מצב אצל בן אדם בריא בחייו שבניתוח לאחר המוות יתגלו נגעים בראשו בלי קשר לטרשת אם תוכלי בבקשה להסביר ?יש מצב שיש נגעים לאישה צעירה והם חולפים ומהמחלה נעצרת?

לקריאה נוספת והעמקה

לאסנת, אכן ישנם מקרים נדירים בהם יתגלו נגעים טרשתיים בנתיחת מוח של אדם שקלינית לא היה חולה במחלה. ציינתי גם כי ניתן להדגים ב-MRI מוח של אנשים מבוגרים (למשל בבני 70 ) נגעים הדומים לנגעים של מחלת הטרשת, ואילו הם נגעים הקשורים לגיל ולהזדקנות. בחולי טרשת נפוצה, ניתן לראות דינמיקה של הנגעים ב-MRI המוחי. נגעים יכולים לקטון בגודלם, לגדול, תתכן התווספות של נגעים ולעיתים ניתן לראות העלמות של נגע מסויים. מחלת הטרשת הנפוצה מתאפיינת בכך שניתן להדגים את נגעי המחלה ב-MRI, עם הדינמיקה שציינתי. ישנה מחלה דמיילינטיבית נדירה הנקראת ADEM , שהיא לרוב מחלה דמיילינטיבית חד פעמית, כלומר לאחר התקף בודד של חסרים נוירולוגיים, לא מופיעים התקפים נוספים. במחלה זו הנגעים הנצפים ב-MRI הולכים ונעלמים ולא מופיעים נגעים חדשים.

10/08/2004 | 21:58 | מאת: אסנת

ד"ר תודה על התשובה המהירה אם תוכלי בבקשה להרחיב על adem ? כמה חולים במחלה זו בארץ?אני מטופלת באבונקס קראתי מאמר שרביף יותר טוב מה את ממליצה?

08/08/2004 | 16:07 | מאת: אבידן

שמעתי על התרופה פרוקרין שמקלה הסימפטומים של MS. רציתי לדעת יותר על התרופה ואיכן אפשר להשיגה בארץ תודה מראש, אבידן

09/08/2004 | 13:27 | מאת: רחל

לצערי אינני יודעת האם ניתן להשיג את התרופה בארץ. לגבי מידע על התרופה תוכל לקרוא עוד בקישורים הבאים: http://www.goodliferx.com/procarin.htm http://www.albany.net/~tjc/histamine99.html http://www.cairx.com/msprocarin.htm http://www.birdshill.com/procarin.htm http://www.xcelhealthcare.com/ms.html http://neuro-www.mgh.harvard.edu/forum_2/MultipleSclerosisF/12.3.9910.28AMPROCARINOPI.html מקווה שעזרתי, רחל