פורום סכיזופרניה

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה
סכיזופרניה פוגעת באחד מכל 100 אנשים. אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה נמצאים בינינו וחיים כמו כל אחד מאיתנו. טיפול נכון במחלה בשלב מוקדם, מאפשר לאדם לחזור למצב של חיים רגילים והשתלבות בחברה. עד היום לא היה לחולי הסכיזופרניה ולבני משפחותיהם מקום בו יוכלו להתבטא, לשאול ולהתפתח. על כן הוקם פורום זה, אשר יהווה את הבית של הסכיזופרניה ברשת האינטרנט הישראלית. פורום זה נועד בכדי לרכז את כל האינפורמציה החשובה בנושא סכיזופרניה, לייצר מקום של שיח ותמיכה וכן לאפשר למתמודדים עם המחלה ובני משפחותיהם להתייעץ עם מומחים באמצעות פורום מקצועי ופעיל. דרך המידע המתפרסם והפורום הפעיל ניתן להכיר את מחלת הסכיזופרניה על צדדיה השונים, להבין מהן דרכי הטיפול הקיימות ולהעלות את המודעות החברתית לגבי למעלה מ-70,000 איש המתמודדים עם סכיזופרניה בישראל.
2251 הודעות
2079 תשובות מומחה

מנהל פורום סכיזופרניה

17/07/2017 | 18:17 | מאת: אני

שלום וברכה רציתי לשאול איזה מייצב מצב רוח יותר חזק? אביליפיי או ליתיום? אני מדבר גם מבחינת תופעות הלוואי בעיקר של השמנה וגם מבחינת שינויים מהירים במצב הרוח שיש לי, עד כדי התחלפויות של מצב רוח במהלך היום מס' פעמים ובעוצמת הרגשות הגבוהה (יש גם ברקע הפרעת אישיות). אני רוצה לרדת במשקל אני שוקל 100 קילו וגובה 1.78 ונמצא בהשמנת יתר, מה יותר יעיל בשבילי מבחינת לרדת במשקל? יש לציין שלוקח גם תרופה בשם ויקטוזה.. למי יש פחות תופעות לוואי? (יש לציין גם שלוקח למיקטל 200 מ"ג ולוסטרל 50 מ"ג, אך הבנתי שלמיקטל לא מייצב חזק, אני לוקח אותו בגלל מיעוט תופעות לוואי). אשמח למענה תודה.

יש מחקרים שמראים יעילות של ליתיום כטיפול מייצב בהפרעה דו קוטבית, והתרופה נחשבת כקו ראשון בטיפול בהפרעה. יש פחות מחקרים שמראים יעילות של אביליפיי והיא נחשבת כטיפול קו שלישי. לליתיום יש שכיחות גבוהה יותר של תופעת לוואי של עליה במשקל. ההשפעה של התרופות אישית ותלויה בגורמים רבים, אי אפשר לתת המלצה בלי בדיקה, כדאי לפנות לרופא המטפל ולהתייעץ איתו.

17/07/2017 | 16:30 | מאת: אמא

הבן שלי בן 22 קיבל ריספרדל בעקבות פסיכוזה של פרנויה. במשך כמעט שנתיים הוא לוקח את הריספרדל ובחצי שנה האחרונה נעשה ניסיון לעבור לאביליפי בגלל שהריספרדל מרדים ומדכא. בהמלצת הרופא הוא עשה את המעבר לאט מאד, כלומר העלה בהדרגה את האביליפיי עד ל30 מ"ג והוריד בהדרגה את הריספרדל מ1.75 מ"ג ולבסוף נשאר עם ה30 אביליפיי בלבד, אך לאחר שבוע כזה שוב חזרו התחושות הפרנויות שרומזים לו וצוחקים עליו ומחקים אותו. האם זה אומר שהאביליפיי לא משפיע עליו? הרופא טען ששילוב של שתי התרופות הוא בעייתי כי הם עובדים על אותם קולטנים ומפריעים זה לזה. מה לדעתך אפשר לעשות?

אביליפיי נחשבת לתרופה אנטיפסיכוטית פחות חזקה, היא לא לגמרי חוסמת את הקולטנים לדופמין, אלא מפעילה חלקית. ברור שעדיף לתת תרופה אחת אבל לפעמים אין ברירה אלא לשלב תרופות, כדאי לחזור לרופא המטפל ולשקול איתו תרופה אחרת או שילוב של אביליפיי עם מינון נמוך של אנטיפסיכוטי אחר יותר חזק.

17/07/2017 | 11:26 | מאת: אילן

האם "הצפה רגשית" היא בעצם מצב פסיכוטי?

הצפה רגשית היא לא מונח פסיכיאטרי, בדרך כלל הכוונה אצל מטפלים היא לעצמת רגשות גבוהה שאין אפשרות לשלוט עליה. כשמדברים על הצפה רגשית לא מדברים על מצב פסיכוטי.

16/07/2017 | 16:23 | מאת: יעקב

מדובר באחי שנתיים לא עובד מצב רוח ירוד ניסה מספר תרופות רייספונד, סוקורואול,זיפרסקה סוליאן מירו ירד במשקל מעל 10 ק'ג יש לו הפרעות שינה והוא טוען שהוא לא ישן שנה וחצי.אין לו מצב רוח חושב שהוא בסכנה אחר את הרכבת בקיצור אוכל את הלב שלו ושל הסובבים מה ניתן לעשות מדי פעם לוקח כדורי שינה וטוען שהכדור לא עוזר למרות שאנחנו רואים שהוא במצב שינה.מבקשת את עזרתך איך להוציא אותו ממחשבות האלה.תודה

את מתארת מצב מאוד קשה, אם יש לו רופא מטפל קבוע בקופת חולים או במרפאה ציבורית כדאי ללכת אליו להתייעץ, אם לא, כדאי להחליט על רופא שסומכים עליו ולבנות יחד תוכנית טיפול. במצב כזה עדיף מרפאה גדולה שיכולה לתת שרותים חוץ ממעקב פסיכיאטרי כמו ניהול טיפול, שיחות ושיקום.

16/07/2017 | 14:55 | מאת: אודרי ברכה

איפה לקנות זריקה זיפאדרה פרטי של 405 מ:ג תודה אודרי

התרופה לא נמצאת בכל בתי המרקחת, כדאי להתקשר לרשת בתי מרקחת גדולה כדי שיבררו באיזה סניף התרופה נמצאת.

14/07/2017 | 11:01 | מאת: רותם

אני הייתי בוועדה פסיכיאטרית בשביל להשתחרר מטיפול מרפאתי בכפייה בצו של בימ"ש שהתחיל לפני 5 חודשים וקיבלתי תשובה שלילית אפילו שכרגע אין מסוכנות . מה הסיכויים שלי לקבל תשובה חיובית אם אני יעלה לוועדה עוד פעם עוד 4 חודשים ואני יגיד שם שאני לא מצליח למצוא עבודה בגלל תופעות לוואי של הזריקה שאני מקבל וגם בגלל התדירות של הביקורים במרפאה ?

קשה לדעת מראש מה תחליט הועדה, כדאי להתייעץ עם עורך הדין שלך שקיבל את פרוטוקול הועדה ויודע למה דחו את הבקשה.

14/07/2017 | 10:39 | מאת: דורי

מודיקייט יכול לגרום להפרעות בזכרון+הבנה מהרגע שלוקחים אותו ? כי ככה אני מרגיש מאז שהתחלתי לקבל אותו

לחסימה של קולטנים לדופמין יכולה להיות השפעה על יכולות קוגניטיביות כמו זיכרון עבודה, תרופות שיש להן גם השפעה על קולטנים להיסטמין ואצטיל כולין עלולות לגרום יותר לפגיעה ביכולות האלו. אבל, חשוב לזכור שגם למצב פסיכוטי ולסכיזופרניה יש השפעה על היכולות השכליות והזיכרון ובמחקרים ארוכי טווח כשבדקו השפעה אצל אנשים עם סכיזופרניה ראו שיפור ביכולות הקוגניטיביות. מאחר וההשפעה של תרופות תלויה במינון כדאי לפנות לרופא המטפל ולהתייעץ איתו לגבי הסיבה לפגיעה בזיכרון ובהבנה ולשקול את הטיפול התרופתי.

22/07/2017 | 11:47 | מאת: א

זה בעייתי שזה נאמר ממישהו שחושב שיש סכיזופרניה ושהוא רופא, שיכולתו הראשונית ללא כדורים היא מוגבלת, ועוסק בלתת בכפייה כדורים שחוסמים את הקולטנים לדופמין ואז מאבחן ירידה קוגניטיבית אצל הנאנס פסיכיאטרית. גם הפסיכיאטרים של שיבא מוגבלים שכלית רק שאין מי שיאבחן אותם.

12/07/2017 | 23:36 | מאת: גב

עברתי שתי פסיכוזות האם ניתן לשער שנפגע לי ה IQ? כי לי נראה חד משמעית שכן

יש מחקרים שמצאו שככל שאדם נמצא במצב פסיכוטי יותר זמן (Duration of untreated psychosis) באפיזודה הפסיכוטית הראשונה אצל אנשים עם סכיזופרניה כך יש ירידה גדולה יותר ביכולת הקוגניטיבית. כמובן שלא מדובר בפגיעה אוטומטית אצל כל אחד, בחודשים אחרי יציאה מפסיכוזה יש שינויים גם במצב הרוח וגם ביכולת הקוגניטיבית שחולפים.

11/07/2017 | 12:59 | מאת: אפרת

שלום לכם שמי אפרת יש לי בת והיא לוקחת ריספונד 1 מ"ג ביום הרופאה שלה הציעה את הזריקה של פעם בחודש האם הזריקה יעילה ועושה את העבודה כמו הכדור ?? השאלה שנשאלת כאן משום שהבת שלי לא מקפידה לצרוך את התרופה ויש מצבים של חוסר איזון ואז מתחילים התקפים קשים של התפרצויות זעם בפעם האחרונה נאלצנו לפנות אותה למיון בבית החולים כי היה מאוד קשה להרגיע אותה ורק אחרי שהזריקו לה חומר הרגעה גם לאחר מכן היה מאוד קשה לה להירגע כמובן לאחר שהיתה השפעה יומיים היא היתה במיטה ולא תיפקדה כלל . כרגע היא החליטה לעבור לגור עם החבר שלה שאינו יודע את מצבה הסברתי לה שהיא חייבת לקחת את הכדור מידי יום כדי לא לגרום לגוף שלה בילבולים היא אמרה שהיא תעשה זאת והיא תחביא ממנו את התרופות בתיק האישי שלה אני כולי תקוה שהיא אכן תיקח את הטיפול התרופתי כל יום ובזמן אחרת ההתקפים יחזרו והיא לא תחזיק בעבודה ולא עם הבחור כמו שקרה כבר מספר פעמים בעבר. אשמח לתשובתכם בעיניין .

14/07/2017 | 08:18 | מאת: א

הכדורים והזריקות הן לא תרופות אלו חומרים מזיקים שהפסיכיאטרים מציגים אותם כתרופות, ולא מדווחים על הנזקים שלהם לחברות התרופות, הם לא מעבירים להם את המסר שכדורים האלה הם לא פתרון וגורמים לנזקים, ולכן חברות התרופות ממשיכות לייצר אותן ולהרוויח. לכן הבת שלך מפסיקה לקחת אותם. אם הם היו כאלה טובים ומועילים היא לא היתה מפסיקה. לגבי מעבר עם החבר. אם היא לוקחת את הכדורים ומסתירה ממנו, זה לא מומלץ. יש כאלה שלא רוצים לחיות עם מישהו כביכול חולה, לא שזה צודק, אבל זה המצב. ויכול להווצר מצב שברגע שהוא יגלה הוא יפסיק את הקשר. אסור להכנס להריון עם הכדורים אלה ואם הוא ירצה ילדים תהיה בעייה. בעבודה שתסתיר מה שהיא רוצה, אבל עם החבר ממש לא מומלץ.

הזריקה בשם קספליון מכילה פליפרידון שהוא המטבוליט הפעיל של ריספרידון (ריספרדל). כלומר החומר האנטיפסיכוטי הפעיל אחרי הפירוק בכבד. היתרון הגדול בזריקה הוא הרמה הקבועה בדם שלא תלויה בכך ששוכחים כדור אחד. יתרון נוסף של הזריקה הוא שבגלל שאין פירוק בכבד יש פחות סיכוי לשינוי ברמת אנזימי הכבד ולתגובות בין תרופתיות. הזריקה יכולה להינתן גם בשריר הישבן וגם בשריר הכתף.

22/07/2017 | 12:16 | מאת: א

לפי מה שאת כותבת נשמע טוב. מוזמנת לקחת ולבדוק בעצמך אם מה שלמדת נכון. אפילו לא בכפייה כמו שהפסיכיאטרים נותנים, מרצון. הפסיכיאטרים בגלל הכח שנתנו להם החליטו לכפות על אנשים מה רמת פעילות הדופמין שצריכה להיות להם, ועוד עושקים את הקופה הציבורית תמורה ה"טובה" הזו.

11/07/2017 | 08:42 | מאת: שמעון

מותר למשרד הבריאות לבטל עבודה שיקומית שאדם מסוים עובד בה אם הוא משתחרר מטיפול מרפאתי בכפייה כי בוועדת שיקום שהייתה לו לפני שהוא התחיל לעבוד הרכזת שיקום אמרה לו שהעבודה שהוא מקבל את העבודה בתנאי שהוא לוקח טיפול תרופתי והוא כנראה הולך להשתחרר ממנו ? מה עושים במצב כזה ?

ההחלטה על מתן שירותי תעסוקה בועדת סל שיקום תלויה ביכולת של המשתקם להשתמש בשירותים. היכולת תלויה גם ביציבות המצב הנפשי ובשיתוף פעולה עם הטיפול. ההחלטה של הרכזת היא מקצועית לפי המצב, אין ביטול אוטומטי של עבודה בגלל הפסקת טיפול.

09/07/2017 | 18:13 | מאת: אריה

שלום וברכה יש לי מס' שאלות לאיזו תרופה ממשפחת ה-SSRI יש הכי פחות השפעה מבחינת עליה במשקל ועליה בטריגליצרידים? האם כשרמת הטריגליצרידים גבוהה, זה מאט את קצב הירידה במשקל? האם התרופה אריפליי מעלה את הטריגליצרידים בדם? האם ככל שהמינון גבוה יותר - כך זה מעלה יותר את הטריגליצרידים? תודה

מקבוצת ה-SSRI פלואוקסטין (פרוזאק) הוא הנייטרלי מבחינת עליה במשקל ויש גם דיווחים על ירידה במשקל, ירידה ברמת סוכר, הכולסטרול והטריגליצרידים בדם. רמת טריגליצרידים היא תוצאה של עודף משקל ולא הסיבה. אריפיפרזול (אביליפיי) יכולה לגרום לעליה בטריגליצרידים אולם פחות מתרופות אנטיפסיכוטיות מדור שני כמו זיפרקסה, ריספרדל, סרוקוול וכו', ויש גם מחקרים שמראים שיפור ברמת השומנים בדם עם החלפת הטיפול מתרופה אחרת לאריפיפרזול. בדרך כלל תופעות הלוואי תלויות במינון.

08/07/2017 | 14:43 | מאת: אני

שלום וברכה רציתי לדעת מה הטיפול ב-OCD למי שהיה התקף מאני פסיכוטי כתוצאה מנטילת 60 מ"ג סרוקסט? זה מתבטא בעיקר במחשבות והתעסקויות חוזרות וטורדניות על דת ורוחניות.. על האבחנה הפסיכיאטרית שלי ועל יחס בין חומר לרוח וגוף ונפש, פילוסופיות ומקומי בעולם ו"במה להאמין" ואחרי מה ללכת ומה "הכי נכון" וגם יש חוסר ביטחון.. לדוגמא את ההודעה הזאת אני חייב עכשיו לכתוב בכל הפורומים בגלל שאני לא סומך רק על רופא אחד ואני פרפקציוניסט וחייב לשמוע את כל הרופאים מה שיש להם להגיד ואז להחליט ולקבל את התשובה "הכי נכונה" עבורי.. כך גם על הרופא שלי אני לא כ"כ סומך שהוא נותן לי את הטיפול המיטבי ואת מלוא תשומת הלב ואני עושה שינויים על דעת עצמי בתרופות.. אני מטופל גם בשיחות על בסיס שבועי.. אבחנו לי גם פעם בבדיקה שהייתי "overvalued idea" וזה מנטרל אותי לפעמים ואני לא מפסיק לחשוב ולהתעסק בדברים אלו.. תודה

מומלץ שהטיפול ב-OCD יהיה מורכב משילוב של טיפול תרופתי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטיפול שיקומי. את הטיפול מתאימים לכל אחד באופן אישי, אי אפשר לתת המלצה ללא בדיקה והיכרות עם ההיסטוריה הרפואית. אחד הקשיים הגדולים בטיפול ב-OCD הוא הספק התמידי שמוביל לדבקות חלקית בטיפול או להחלפת תרופות/רופאים מהירה מדי. בכל מקרה מומלץ לא לעשות שינוי בתרופות בלי להתייעץ עם הרופא המטפל. כדאי למצוא רופא אחד שאתה סומך עליו ולהתייעץ רק איתו.

שלום וברכה אני מקבל קצבת נכות נפשית 40% רפואי ו100% אי כושר לצמיתות ואני מעוניין להפחית את התרופות שאני לוקח בגלל תופעות לוואי.. (כמובן שאני יודע שצריך להיות במעקב של פסיכיאטר) רציתי לדעת האם ביטוח לאומי יכול לשלול ממני את הקצבה בגלל שאני לא לוקח את התרופות או לוקח מעט תרופות? כאילו הוא יכול להגיד שאם אני לא לוקח תרופות אז בעצם המצב שלי בסדר ואני לא צריך קצבה? האם הוא יכול לדעת איך שהוא שאני לא לוקח תרופות (אם הפסיכיאטר רושם את זה במחשב של המרפאה)? תודה מראש ..

ביטוח לאומי קובע את הנכות ואי כושר העבודה לפי המצב הנפשי כפי שמתבטא בגורמים כמו סימפטומים ותפקוד, תרופות הן גורם אחד בלבד בהחלטה על מצב. ביטוח לאומי יכול לדעת אם הפסקת לקחת תרופות רק אם תזומן שוב לועדה ותביא דוח עדכני מהפסיכיאטר או אם תספר בעצמך בועדה. כשהגשת בקשה לנכות חתמת על ויתור סודיות לביטוח הלאומי שמאפשר להם לבקש מהמטפלים שלך מידע אבל אין לביטוח הלאומי גישה ישירה לתיק הרפואי יש צורך בשליחת בקשה במיוחד.

07/07/2017 | 12:33 | מאת: יובל

אני לוקח מודיקייט כמה חודשים ויש לי סטרס ורעידות בידיים וברגליים , והפסיכיאטר שלי החליף את הזריקה לקספליון ואמר שהיא לא עושה תופעות לוואי כמו המודיקייט , זה באמת ככה ?

מודיקט (פלופנזול) שייכת לקבוצת התרופות האנטיפסיכוטית הטיפיות או דור ראשון שהן חוסמות קולטנים לדופמין, תופעות הלוואי העיקריות של התרופות הן תופעות לוואי אקסטרפירמידליות כמו רעד, נוקשות שרירים, אקטיזיה. קספליון (פליפרידון) שייכת לקבוצת התרופות האנטיפסיכוטיות האטיפיות או דור שני שהן חוסמות קולטנים לדופמין וסרוטונין, הן פחות גורמות לתופעות לוואי אקסטרפירמידליות ויותר לתופעות לוואי מטבוליות כמו עליה בתיאבון ובמשקל, שינויים ברמת השומנים בדם וברמת סוכר בצום. לכן קספליון פחות גורמת לרעד ממודיקט.

מהו מנגנון הפעולה של דפלפט בטיפול בהתפרציות כעס ואימפולסיביות ?! האם המנגנון שלו דומה לזה של ליתיום וטגרטול ?!

לא ידוע מנגנון הפעולה של ליתיום, טגרטול או דפלפט וההשפעה שלהן שונה על אנשים שונים.

27/06/2017 | 20:33 | מאת: יוסף אמסלם

זה כשבוע מקבל סרנדה 150 מג האם סרנדה גורם להחמרת פסיכוזה,אובדנות?

סרנדה (סרטרליין) היא תרופה נוגדת דיכאון מקבוצת SSRI. לא הוכח במחקרים שהיא גורמת לפסיכוזה, כן הוכח שהיא יכולה לגרום למאניה. יש מחקרים שהראו שתרופות מהקבוצה הזאת הביאו למחשבות אובדניות. אם אתה מרגיש רע או שהופיעו מחשבות אובדניות יש לפנות באופן מיידי לרופא המטפל או לחדר מיון.

18/09/2017 | 05:30 | מאת: עבדאללה

סרנדה וכן פבוקסיל בקיצור כלssri גורמים לפסיכוזה

19/06/2017 | 23:02 | מאת: אייל

מקווה שזה הפורום הנכון להתייעץ בו על מצבי .. מזה שנים נוטל בין היתר לפונקס שמשפיעה עליי לא טובה בכלל . מתכוין לעייפות כבידות וכו . כיום נמצא במסגרת אישפוז יום שם הרופא מנסה להפחית מינון אך חוזרות לי החרדות . אני מאוד מתוסכל ומרגיש חסר אונים במקרה שלי . האיכות החיים שלי בריצפה . מה אתם מציעים לי לעשות בנידון הככ מורכב ?? ?

אם אתה נמצא באשפוז יום זו הזדמנות לשנות את הטיפול התרופתי כך שתרגיש טוב. חשוב לספר לרופא שחזרו חרדות כדי לשקול יחד מה כדאי לעשות.

16/06/2017 | 17:47 | מאת: גב

האם הלפונקס ו/או פלבוקסיל יכולים לטשטש רגשות עד מצב שבו אי אפשר להתאהב? כי אומרים לי כל הזמן שאני אדיש וגם אני לא מרגיש שום דבר לאף אחד חוץ מחרדות למינהם

יכולות להיות מספר סיבות לקהות רגשית או אפתיה, דיכאון, סימנים שליליים וגם תופעת לוואי של תרופות. תוארה אפתיה עם טיפול ב-SSRI כמו פבוקסיל. כדאי לפנות לרופא המטפל ולספר לו על כך כדי שיאבחן את הסיבה וישקול יחד איתך את הטיפול המתאים.

15/06/2017 | 09:16 | מאת: מיקי

בני מאובחן כסכיזופרן ונוטל אריפליי 20 מ"ג. בתקופה האחרונה הוא סובל מאי שקט וחרדות האם ניתן לשלב תרופה מרגיעה?

ניתן לשלב מספר תרופות אבל אין אפשרות לתת יעוץ בלי בדיקה, כדאי לפנות לרופא המטפל כדי להתייעץ איתו.

13/06/2017 | 20:47 | מאת: אלכס

אני הייתי מאושפז 3 חודשים והיום נוטל בערב כדור 1 דיקינט ו 1 ריספונד האם אני יכול לקבל רישיון נהיגה

אבחנה של סכיזופרניה אינה מונעת אדם מלנהוג או מונעת קבלת רישיון נהיגה. מי שחולה בסכיזופרניה עלול להגיע למצבים שאסור לנהוג בהם כמו מצב מאני או פסיכוטי חריף, לכן יש חשיבות למעקב סדיר ויציבות של המצב הנפשי. המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לפעמים מזמין אנשים לבדיקה אם מחלתם עלולה לפגוע בנהיגה (כמו אפילפסיה, מחלות לב וגם סכיזופרניה) . לבדיקה כזו יש להביא דוח רפואי עדכני מהפסיכיאטר המטפל על כך שהמצב הנפשי יציב.

שלום וברכה אני בן 29 ונוטל מס' תרופות פסיכיאטריות אביליפיי 5 מ"ג לוסטרל 100 מ"ג למיקטל 250 מ"ג אני עושה ספורט (ריצה 4 פעמים בשבוע) ודיאטה אך לא מצליח לרדת במשקל.. שוקל 103 קילו וגובה 1.78 בנוסף לכך אני מרגיש עייפות מסוימת וחוסר אנרגיה במהלך היום ויש לי נשירת שיער מתמדת.. עשיתי בדיקות דם הורמונאליות ואלו התוצאות ESTRADIOL (E-2) - 110 pmol/L SHBG - 20.8 nmol/L FREE ANDROGEN INDEX - 34.1 TSH - 1.91 mIU/L T4- FREE - 11.9 pmol/L LH - 0.70 IU/L FSH - 4.50 IU/L PROLACTIN - 119.7 mIU/L TESTOSTERONE- TOTAL - 7.10 nmol/L IGF-1 - 26.73 nmol/L CORTISOL-BLOOD - 439 nmol/L האם זה קשור לכך שאני לא מצליח לרדת במשקל ולהשמנה הבטנית שלי ולעייפות ולחוסר האנרגיה? תודה

יתכן והבדיקות קשורות לעליה במשקל ונשירת שיער אולם לשם כך יש לבצע בירור ע"י רופא המשפחה או אנדוקרינולוג.

10/06/2017 | 18:38 | מאת: רון נדב

השאלה שלי היא: איך אפשר להבדיל בין דכאון פוסט פסיכוטי לסמנים השליליים של סכיזופרניה. הם נראים לי מאוד דומים איך בכל זאת מצליח הפסיכאטר לעמוד את ההבדלים?

יש הרבה סימפטומים משותפים לדיכאון פוסט פסיכוטי וסימנים שליליים של סכיזופרניה וקשה להבדיל ביניהם. בדרך כלל כאשר מדובר בדיכאון אופייניים יותר תחושת עצב ומחשבות של אשמה, יאוש וחוסר ערך. מאחר וקשה להבדיל ההמלצה היום היא שכדאי לנסות טיפול בנוגדי דיכאון גם אם יתכן ומדובר בסימנים שליליים ולא בדיכאון.

09/06/2017 | 14:17 | מאת: תום

אני סובל מהתסמינים השליליים של סכיזופרניה ואני מחפש עזרה. האם יש מצב שיחזור לי הרגש? נכון לעכשיו איני מרגיש רגשות חיוביים או שליליים פשוט חלל ריק. האם יש תרופה למצבי? האם גרייה מגנטית עמוקה (brainway) יכולה לעזור? מה אם ect האם הוא יכול לעזור? תודה מראש

יכולות להיות מספר סיבות לקהות רגשית: דיכאון, סימנים שליליים ותופעת לוואי של תרופות. קודם כל כדאי לפנות לרופא המטפל כדי לאבחן האם באמת מדובר בסימנים שליליים ולא בסיבה אחרת. הטיפול בסימנים שליליים של סכיזופרניה הוא בעיקר פסיכו סוציאלי, יש מעט תרופות שהוכחו כיעילות בטיפול בסימנים שליליים כמו לפונקס. סיכום של 14 מחקרים בשנת 2014 הראה על שיפור קטן בסימנים שליליים עם טיפול בגרייה מגנטית עמוקה (TMS), לא הוכח שנזעי חשמל (ECT) יעילים בטיפול בסימנים שליליים.

05/06/2017 | 12:05 | מאת: השמן

שלום וברכה אני בן 29 ונוטל מס' תרופות פסיכיאטריות אביליפיי 5 מ"ג (אנטי פסיכוטי) לוסטרל 100 מ"ג (נוגד דיכאון SSRI) למיקטל 250 מ"ג (מייצב מצב רוח, זו תרופה גם נגד אפילפסיה) אני עושה ספורט (ריצה 4 פעמים בשבוע) ודיאטה אך לא מצליח לרדת במשקל.. שוקל 103 קילו וגובה 1.78 בנוסף לכך אני מרגיש עייפות מסוימת וחוסר אנרגיה במהלך היום ויש לי נשירת שיער מתמדת.. אשמח לדעת אילו בדיקות דם צריך לעשות בנוגע לכך.. תודה מראש

כדאי לפנות לרופא המשפחה כדי שיעשה בירור לעודף משקל, עייפות ונשירת שיער. בנטילת תרופות יש לבצע את הבדיקות הבאות בנוסף על בדיקות השגרה שמומלצות לכל אחד: לוסטרל: מדידת משקל וגובה (לצורך חישוב BMI). אביליפיי: לחץ דם (אחרי שלושה חודשי טיפול ולאחר מכן פעם בשנה), מדידת משקל וגובה (לצורך חישוב BMI) והיקף מתניים (כל חודש ברבעון הראשון ולאחר מכן כל 3 חודשים), ספירת דם, רמת סוכר בדם, רמת מלחים בדם, תפקודי כבד, רמת סוכר בצום, רמת HbA1c (פעם בשנה), רמת שומנים בדם, בדיקת עיניים כל שנתיים, מעל גיל 40 פעם בשנה. למיקטל: תפקודי כבד, תפקודי כיליה, לאחר טיפול ממושך בדיקת עיניים.

05/06/2017 | 10:18 | מאת: אורן

שלום וברכה אני גבר בן 29 נוטל מס' תרופות פסיכיאטריות והן: אביליפיי 5 מ"ג (תרופה אנטי פסיכוטית) לוסטרל 100 מ"ג (תרופה נוגדת דיכאון SSRI) למיקטל 250 מ"ג (מייצבת מצב רוח) שאלה קצת מוזרה - רציתי לשאול האם התרופות הנ"ל יכולות לעשות בעיות בפוריות והאם הן נמצאות בזרע ויכולות לגרום למום או בעיות כל שהן בילד שיוולד? תודה מראש, שבוע טוב

התרופות לא נמצאות בתאי הזרע, וגם אם היו נמצאות לא נשאר מהזרע דבר פרט לחומר הגנטי בעובר ולכן הן לא יכולות להשפיע עליו. יש מחקר בבני אדם שמצא ירידה בריכוז ובאיכות הזרע עם שימוש בלוסטרל.

04/06/2017 | 07:48 | מאת: ניר

שלום ד׳׳ר הייתי רוצה בבקשה לדעת האם סכיזופרן שנמצא בהתקף פסיכוטי ונניח שומע קולות או רואה חזיונות שווא בעצם מודע לכך שזה רק בראש שלו או שהוא בטוח שמדובר בהתרחשויות אמיתיות שכולם שומעים או רואים? תודה

מצב פסיכוטי מאופיין באובדן בוחן המציאות, כלומר לא מבדילים בין המציאות החיצונית לפנימית, חווים גירויים פנימיים כמו קולות שנשמעים בחוץ. חלק מההגדרה של מצב כזה הוא שאדם לא מודע לכך שמדובר במציאות הפנימית שלו. אם אדם מודע לכך שיש לו הזיות הוא לא במצב פסיכוטי, לדוגמא תחת השפעה של סמים הזייתיים כשיודעים שמדובר בהשפעה של החומר, המצב נקרא הלוצינוזיס.

09/06/2017 | 08:27 | מאת: ניר

כלומר סכיזופרן שחווה מצב פסיכוטי בעצם לא מפחד מזה,זה לא מעורר אצלו חרדה? תודה

18/06/2017 | 08:32 | מאת: ניר

וכנגזרת מכך בעצם אדם שמפחד להשתגע בעצם נמצא לגמרי בצד השני של המתרס וזאת בעצם עדות לכך שהוא לא משתגע? תודה

02/06/2017 | 22:09 | מאת: שאלה

שלום אני חולה סיכופרניה ולוקחתי תרופות של רספרדל ודפלפט כרונו מלפני 3שנים בערך והמצב שלי היה בסדר ולפני כחודש הייתי באירוע ועישנו סמים לידי והרחתי את זה ומאותו רגע אני לא מרגיש טוב אז דיברתי עם הרופא והוא העלה לי את רמת הרספרדל אבל אני מרגיש אותו דבר אין שינוי מה אני יכול לעשות תודה רבה

02/06/2017 | 22:10 | מאת: שאלה

(המחלה התפתחה אצלי בגלל עישון קנאביס ושתית אלכוהול)

הסיכוי להשפעה של קנאביס על המצב הנפשי בגלל עישון פסיבי קטנה, אלא אם כן מדובר בכמות עשן גדולה מאוד בחדר סגור. אם אתה עדיין מרגיש רע כדאי לחזור לרופא המטפל ולהתיעץ איתו.

02/06/2017 | 15:49 | מאת: רועי

שלום וברכה, יש לי מס' שאלות אני בן 29, וחוץ מהאבחנה הסכיזואפקטיבית יש ברקע גם "מבנה אישיות גבולי" ובעבר אבחנה של הפרעה דו-קוטבית והפרעת אישיות (גבולית ותלותית) 1) רציתי לדעת האם "דיכאון עמיד" יכול להתקיים גם כשאין תמונה מלאה של "דיכאון קליני", ז"א רק סימפטומים בודדים של דיכאון עמיד? 2) האם יכול להיות התקף מאני-פסיכוטי או התקף פסיכוטי פרנואידי כתוצאה מנטילת ssri במינון גבוה? ז"א התקף מ"עודף סרוטונין"? הרי ידוע שהתקפים כאלה נובעים מעודף דופמין ולא מעודף סרוטונין, איך זה מסתדר? 3) האם שילוב של 5 מ"ג אביליפיי, 100 מ"ג לוסטרל ו-250 מ"ג למיקטל יכול לגרום לערך נמוך של טסטוסטרון ו"היפוגנדיזם" (הערך של הטסטוסטרון טוטאל עם התרופות הללו היה אצלי 5.40 nmol/L) ובכך לגרום להשמנה ולנפיחות ולהאט את קצב הירידה במשקל ולעשות דחף לפחמימות ומתוקים? האם יש טיפול לזה? יש לציין שאני שוקל 104 קילו והגובה הוא 1.78 למרות שזה לא נראה כ"כ, ז"א שהשומן מתפזר באופן די פרופורציונלי אצלי, אבל ההשמנה היא בעיקר בבטן.. אני עושה ספורט ריצה של 40 דקות 3-4 פעמים בשבוע ומקפיד להימנע מפחמימות ומתוקים, אבל כשאני נוטל את התרופות הנ"ל שציינתי זה יותר קשה.. בלעדי הלוסטרל והאביליפיי זה יותר קל וכמעט אין תיאבון או דחף לכך.. מאידך יש לציין שבלעדיהם יש תחושה של חוסר הנאה מדברים, אי שקט והתעסקויות כפייתיות במחלות נפש, אבחנה, רוחניות מיסטיקה ודת.. כמו כן אבחנו לי ברקע חשיבה "overvalued idea" (בעיקר מחשבות דתיות..), מה הטיפול לזה? איך מבחינים בין חשיבה אובססיבית והתעסקויות טורדניות לבין overvalued idea? אני לא יודע אם אצלי זה OCD פעם אבחנו שיש לי"מרכיבים טורדניים כפייתיים".. 4) מה יותר יעיל בייצוב מצב רוח? למיקטל ואריפליי או ליתיום ולמיקטל? למי יש יותר תופעות לוואי של השמנה והורמונים שציינתי (תסמונת מטבולית וחוסר בטסטוסטסטרון), לליתיום או לאביליפיי? איזה מינון של אריפליי לדעתך מתאים לי? (יש לי אישור מהקופה עד 10 מ"ג) עוד שאלה (מוזרה קצת) - האם נטילה של התרופות הנ"ל (אריפליי לוסטרל ולמיקטל) יכולים לעשות בעיות בכניסה להיריון או לגרום למום בילד שיוולד חלילה וחס? כרגע הורדתי על דעת עצמי כבר בערך כחודש את הלוסטרל והאריפליי בכדי לבדוק את רמת ההורמונים בדם כי היה לי חוסר בטסטוסטרון.. ביום ראשון יש לי בדיקת דם חוזרת בנוסף אני חושש שיש לי אנמיה כי אני חיוור לפעמים ויש לי נשירת שיער מתמדת ועייפות במשך היום בבדיקה האחרונה (עם התרופות) ההמוגלובין (HGB) שלי היה 13.0 g/dl בנוסף הערך של MCHC היה 30.7 TSH היה 1.90 mIU/L CORTISOL-BLOOD היה 655 nmol/L וכן כמו שציינתי TESTOSTERONE- TOTAL היה 5.40 nmol/L סליחה על ה"חפירה" ותודה מראש על המענה (אשמח להתייחסות לכל השאלות..) שבת שלום

1. הקריטריונים לדיכאון עמיד הם מי שעמד בקריטריונים לדיכאון מאג'ורי והדיכאון לא הגיב באופן מספק לשני טיפולים לפחות בנוגדי דיכאון, כלומר חייבים לסבול קודם כל מדיכאון. 2. יש מחקרים אפידמיולוגים שמראים שטיפול ב-SSRI יכול לגרום למאניה. לא ידוע איך בדיוק מתפתחת מאניה או פסיכוזה. יש תאוריית דופמין לגבי התקפים פסיכוטים אבל מערכת העצבים הרבה יותר מורכבת ובוודאי לא מושפעת מנוירוטרנסמיטר אחד. 3. לא ידוע על ירידה ברמת טסטוסטרון עם התרופות האלו אבל עודף משקל גורם לירידה ברמת הטסטוסטרון. כדאי לפנות לרופא המשפחה לבצע בירור. הכוונה ב-overvalued idea היא למחשבות שמקבלות חשיבות מוזגמת, אבל האמונה בהן לא מוחלטת כמו במחשבות שווא. בדרך כלל מחשבות טורדניות הן מחשבות שאדם יודע שאינן נכונות, למרות שיש מצבים בהם למחשבות הטורדניות יש תובנה נמוכה. 4. ההשפעה של תרופות היא אישית, כל התרופות הוכחו כיעילות בייצוב מצב רוח. לליתיום יש שכיחות גבוהה יותר של עליה במשקל מאביליפיי ולמיקטל. אין אפשרות להמליץ על טיפול תרופתי בלי בדיקה. התרופות לא נמצאות בתאי הזרע, וגם אם היו נמצאות לא נשאר מהזרע דבר פרט לחומר הגנטי בעובר ולכן הן לא יכולות להשפיע עליו. יש מחקר בבני אדם שמצא ירידה בריכוז ובאיכות הזרע עם שימוש בלוסטרל. לא מומלץ לבצע שינויים בטיפול בלי להתייעץ עם הרופא המטפל, כדאי לפנות לפסיכיאטר ולהתייעץ איתו איך להמשיך. בנוסף כדאי לברר עם רופא המשפחה אם יש צורך להתייחס לתוצאות הבדיקות.

1. הקריטריונים לדיכאון עמיד הם מי שעמד בקריטריונים לדיכאון מאג'ורי והדיכאון לא הגיב באופן מספק לשני טיפולים לפחות בנוגדי דיכאון, כלומר חייבים לסבול קודם כל מדיכאון. 2. יש מחקרים אפידמיולוגים שמראים שטיפול ב-SSRI יכול לגרום למאניה. לא ידוע איך בדיוק מתפתחת מאניה או פסיכוזה. יש תאוריית דופמין לגבי התקפים פסיכוטים אבל המערכת הרבה יותר מורכבת ובוודאי לא מושפעת מנוירוטרנסמיטר אחד. 3. לא ידוע על ירידה ברמת טסטוסטרון עם התרופות האלו אבל עודף משקל גורם לירידה ברמת הטסטוסטרון. כדאי לפנות לרופא המשפחה לבצע בירור. הכוונה ב-overvalued idea היא למחשבות שמקבלות חשיבות מוזגמת, אבל האמונה בהן לא מוחלטת כמו במחשבות שווא. בדרך כלל מחשבות טורדניות הן מחשבות שאדם יודע שאינן נכונות, למרות שיש מצבים בהם יש מחשבות טורדניות עם תובנה נמוכה. 4. ההשפעה של תרופות היא אישית, כל התרופות הוכחו כיעילות בייצוב מצב רוח. לליתיום יש שכיחות גבוהה יותר של עליה במשקל מאביליפיי ולמיקטל. אין אפשרות להמליץ על טיפול תרופתי בלי בדיקה. התרופות לא נמצאות בתאי הזרע, וגם אם היו נמצאות לא נשאר מהזרע דבר פרט לחומר הגנטי בעובר ולכן הן לא יכולות להשפיע עליו. יש מחקר בבני אדם שמצא ירידה בריכוז ובאיכות הזרע עם שימוש בלוסטרל. לא מומלץ לבצע שינויים בטיפול בלי להתייעץ עם הרופא המטפל, כדאי לפנות לפסיכיאטר ולהתייעץ איתו איך להמשיך. בנוסף כדאי לברר עם רופא המשפחה אם יש צורך להתייחס לתוצאות הבדיקות.

01/06/2017 | 08:16 | מאת: אור

יש לי הפרעת קשב ולאחרונה אובחנה סכיזופריה. איזה טיפול לקשב וריכוז אני יכול לקחת?(ריטלין אני מבין שאי אפשר) האם ניתן לקחת את התרופה סטרטרה לקשב וריכוז והאם היא ייעילה כמו הריטלין?

קשב וריכוז הם תפקודים מוחיים בסיסיים, כמעט כל דבר יכול לפגוע בהם, חרדה גורמת לפגיעה בקשב והריכוז, דיכאון פוגע בריכוז וגם פסיכוזה. לא כל פגיעה בקשב ובריכוז מראה על ההפרעה הספציפית שנקראת ADHD. בדרך כלל ADHD מגיבה היטב לטיפול במתאמפתמינים או אמפטמינים כמו ריטלין או אדרל. על אנשים בלי ההפרעה התרופות האלו משפיעות כמו אמפטמינים (ממריצים), כלומר גורמות לעליה בפעילות, במרץ, במצב הרוח, בביטחון העצמי. הן עלולות לגרום לחרדה בזמן ההשפעה, לדיכאון וחרדה אחרי שיורדת ההשפעה וגם להזיות, התפרצות של פסיכוזה והחמרה של מצב פסיכוטי. מאחר וההשפעה הנעימה קצרה (מספר שעות) הן עלולות גם לגרום להתמכרות אליהן. לאנשים שסובלים ממחלות עם התקפים פסיכוטים כמו סכיזופרניה לא מומלץ להשתמש בתרופות מהקבוצה הזו בגלל הסיכון לפסיכוזה. סטרטרה היא תרופה מקבוצת NRI, כלומר מעכבים סלקטיבים של ספיגה של נוראדרנלין. ב-4 מחקרים על כמה עשרות אנשים עם סכיזופרניה לא נמצאה התפתחות של פסיכוזה. חשוב קודם לאבחן מה הסיבה לפגיעה בקשב ובריכוז כדי להחליט על טיפול מתאים.

30/05/2017 | 14:20 | מאת: פלוני

שלום וברכה, רציתי לשאול מס' שאלות מה אומר המושג "הבחנה בין עצמי ללא-עצמי" במבנה אישיות גבולי? כיצד נפגע השיפוט ובוחן המציאות בהפרעה הנ"ל? האם אפשר בבקשה דוגמא? האם מבנה אישיות גבולי יכול להתקיים יחדיו עם הפרעה סכיזואפקטיבית? מה הפרוגנוזה למבנה אישיות גבולי? האם יותר טובה מ"הפרעת אישיות גבולית"? והאם זה שאני מנהל מערכת יחסים יציבה מס' שנים עם בת זוג (ובדרך להתחתן), ועם מעגל חברים די גדול (מהילדות) ובקשר טוב ומתמשך, אני עדיין יכול להיות עם "מבנה אישיות גבולי"? יש לציין שעיקר הקושי אצלי בא לידי ביטוי ב"חוסר כיוון בחיים" ו"מציאת משמעות לחיים" וחוסר ביטחון מתמשך (לדוג' לימודים ועבודה), בעוד שחבריי עם תואר, מקצוע ועבודה יציבה, ואני עובד לסירוגין בעבודות "פשוטות" לא מקצועיות, וללא "סטטוס" מסוים ונשאר מתוסכל מכך ביחס לחבריי ולסביבה, למרות יכולותיי וכישרונותיי, כמו כן קיימת נטייה למצבי רוח ובעיות בתפקוד בעבודה, ז"א אני לא עובד רציף ולא מוצא מקום עבודה רציני וקבוע בגלל החשש להתחיל משהו חדש, "מחוסר כוחות" במובן מסוים (כמו שציינתי בעיקר מציאת עבודה רצינית ויציבה ומימוש היכולות), וחושש להיכנס לחברה חדשה ולהסתגל, בעיקר ביחסים עם הבוס ועמיתים לעבודה, בעיה בלשמור על "קור רוח" ונטייה "לשרוף הכל" ולהגיב באופן אימפולסיבי ולעתים אף "סוער", כבר לא כ"כ סומך על עצמי בגלל הדברים הנ"ל ובגלל כישלונות חוזרים. יש לציין בעבר שסבלתי מחרדת נטישה ובעיה ב"קבלת מרות" עם הפרעת הסתגלות, נכון לעכשיו אבחנתי עומדת על "הפרעה סכיזואפקטיבית" לאחר שהשתנתה מ"הפרעת אישיות". (בן 29) תודה על ההתייחסות מראש ועל המענה וחג שמח

הבחנה בין SELF ל-NON-SELF היא שם אחר לבוחן המציאות, האם אדם יכול להבחין בין גירויים ותפיסות חיצוניים לפנימיים, האם הוא יכול להעריך באופן מציאותי את הרגשות וההתנהגות של הזולת. בדרך כלל בארגון אישיות גבולי בוחן המציאות שמור, במצבים מערערים לפעמים נפגע בוחן המציאות באופן זמני. לדוגמא, אדם לאחר שביקש להישאר באשפוז כי הוא חושש לצאת הביתה והצוות הודיע לו על שחרור, למרות שהצוות הסביר לו איך שחרור יהיה לטובתו הוא מרגיש שהצוות נגדו או רוצה את רעתו. כן, אין מניעה לקיום הפרעת אישיות גבולית והפרעה סכיזואפקטיבית על פי ה-DSM. מבנה אישיות גבולי והפרעת אישיות גבולית הם מונחים בשתי שפות שונות. הפרעת אישיות גבולית היא אבחנה על פי ה-DSM, הגישה הזו מתמקדת בסימפטומים והתנהגות נראית לעין. על פי ה-DSM היא מתאפיינת בחוסר יציבות בדימוי עצמי, יחסים בין אישיים ואפקט. הקריטריונים הם פגיעה עצמית, אובדנות, הפרעה בזהות, אימפולסיביות, אפקט לבילי (תנודות קיצוניות במצב הרוח הנמשכים שעות עד ימים), ניסיון נואש להמנע מדחיה, תחושת ריקנות. מבנה אישיות גבולי הוא מונח בתיאוריה על אבחון האישיות של אוטו קרנברג. קרנברג פיתח את התיאוריה בגלל הקושי לאבחן הפרעת אישיות לפי סימפטומים בלבד. קרנברג מציע אבחנה מבנית לפי המאפיינים התוך אישיותיים (אינטרה-פסיכים): אינטגרציה של הזהות, מנגנוני הגנה ובוחן המציאות. פרוגנוזה היא ניסיון לנבא את העתיד על סמך גורמי סיכון, היא דבר מורכז ותלויה בהרבה יותר מהאבחנה. האבחנה תלויה באיזו שפה משתמשים, אין אפשרות לאבחן בלי בדיקה.

28/05/2017 | 22:04 | מאת: יעקב

שואל בקשר לאחי אני מבקש עזרה הוא מטופל אצל פכיאטר שנתיים בשנה האחרונה הוא אומר שהוא לא ישן.חא ביום ולא בלילה.מקבל זיפרסקה ולא רואים את האור בקצה המנהרה .מה עושים? זולגות לי דמעות בזמן הכתיבה כואב לראות אותו כל הזמן טוען לא ישן... בבקשה עזרתכם

אם אחיך עדיין לא מרגיש טוב או לא מצליח לישון כדאי לחזור לרופא המטפל או לפנות לרופא אחר ולהתייעץ מה אפשר לעשות, האם יש טיפול טוב יותר.

25/05/2017 | 19:27 | מאת: אלמוני

שלום וברכה, אני רוצה לתאר מקרה שקרה לי לפני מס' שנים (ב-2013 כשהייתי בן 25) מה שקרה שהייתי בזמנו על מינון של ציפרלקס 20 מ"ג במשך חודש, ואז הייתי אצל הפסיכיאטר שטיפל בי והוא דיבר עם הפסיכולוג שטיפל בי אותו זמן ורשם בפרוטוקול לאחר מכן: Psychologist feels he is cyclothymic; has grandiose fantasies w/o insight, lacks boundaries לאחר מכן הרופא החליף לי את הציפרלקס 20 מ"ג בפאקסט 60 מ"ג בעקבות כך שהוא חשב שיש לי "חשיבה אובססיבית".. לאחר חודש וחצי דיברתי איתו טלפונית ואמרתי לו שהמצב לא השתנה והוא החליף לי את התרופה מפאקסט לונלפקסין 150 מ"ג ועשיתי את ההחלפה בהדרגה, הורדתי את הפאקסט והעלתי את הונלה, ממש בסמוך לכך התחילו לי סימנים מוזרים שאיני יודע מה הם.. השינה שלי לא הייתה "עמוקה" באותו זמן וישנתי מעט שעות שינה והייתי בלחץ בחיים ובעבודה ובעייפות מתמדת.. באותו זמן עבדתי בבית קפה והיה שם את הילד של בעלת הבית שנורא אהבתי אותו והיה מתוק אבל משום מה התחלתי לפחד נורא שאני הולך לרצוח אותו, כי באותו זמן ראיתי סרט שוב ושוב ממש באופן אובססיבי על מישהו שהיה לו פיצול אישיות והוא רצח את גרושתו והמאהב שלה ופחדתי שיש לי גם את אותה הבעיה ופחדתי מאוד ש"האישיות הרעה או יצר הרע" ישתלט עליי ואאבד שליטה. אני זוכר שהלכתי לדודה שלי ואמרתי למשפחה שלי כל הזמן ש"צריך למנוע את הרצח של הילד הקטן", נתקעתי על המשפט הזה והם לא הבינו מה קרה לי ועל מה אני מדבר ולקחו אותי לאותו פסיכיאטר שנתן לי את הפאקסט והונלה, באותה פגישה עם הפסיכיאטר אני גם כן זוכר שאמרתי לו על ה"רצח" שאני חושש שיתבצע, והוא שאל אותי איך זה יתבצע ואמרתי "עם סכין" והוא הסתכל עליי ושאל אותי אם אני רוצה להתאשפז, אני לא הבנתי מה קורה איתי והתחלתי לפחד, שמתי את הידיים על הפנים שלי ושפשפתי אותן ואמרתי לעצמי "אני מרגיש שאני משתגע" וחשבתי שעוד שנייה נכנסים רופאים עם חלוקים לבנים ולוקחים אותי לאשפוז ממש כמו בסרטים.. עוד אני זוכר שאמרתי לרופא ש"אתם הפסיכיאטרים משוגעים מספר אחת אבל רק לא מאובחנים" אבל אז אמרתי לו שאני צוחק.. בפרוטוקול של הפגישה הרופא רשם says he fears killing children at work, or himself, attempts humour but there are no signs of mania. No evidence of cognitive impairment. הרופא הפסיק לי את הפאקסט ונתן לי הלידול ולאחר מכן נתפס לי הצוואר והלשון והפסקתי אותו.. עוד אני זוכר שבאותו זמן קניתי טלית והתחלתי ללבוש אותה ורציתי לחזור בתשובה ואני זוכר ששלחתי לאימא שלי הודעות בטלפון שאני רואה בראש את התאריך שבו היא תיגמל מסמים (היא הייתה מכורה לסמים), ושזו "הארה" ושלא תספר על כך לאף אחד כי זאת "נבואה", ואם היא תספר את ה"סוד" הזה הנבואה לא תתגשם. פסיכיאטר אחר שראה אותי גם כן באותו זמן רשם עליי בפרוטוקול "הרגיש "הארה" שהוא נביא, מדבר עם דמויות דמיוניות כגון "אלוהים ושטן" בראש, שמע אותם מדברים אתו בגוף שלישי." אני זוכר גם שחשבתי שאני נענש על חטאים שהמשפחה שלי עשתה ומקבל עונשים מהשמיים "על מעשה אבותיי" אני זוכר גם שחילקתי את האנשים מסביבי ל"טובים ורעים", לאופוזיציה וקואליציה עוד אני זוכר באותה תקופה שהייתי מנהל שיחה ופתאום פורץ בבכי ללא דמעות לשנייה ואז חוזר לנהל שיחה כרגיל, כאילו עברו עליי מלא מלא דברים בראש שלא דיברתי עליהם ולא הבנתי מה קורה איתי, פשוט הראש שלי היה מפוצץ במחשבות ומשום מה ה-SSRI שלקחתי במקום להרגיע אותי, עשה יותר גרוע. כל המצב הזה עבר לי בערך אחרי פחות מחודש.. האם זו הייתה חרדה או מצב פסיכוטי או מאניה או פרנויה? כיצד זה נקרא במושגים הקליניים? אני פשוט לא מצליח להשתחרר ממה שעבר עליי ולא מבין מה עברתי, למרות שעברו כמה שנים.. אשמח להתייחסות, תודה מראש וסופ"ש נעים

אתה מתאר מצב מאוד מורכב, אין אפשרות לאבחן ללא בדיקה פסיכיאטרית. כדאי למצוא פסיכיאטר שאתה סומך עליו ולדון איתו באבחנה ובטיפול המומלץ.

22/05/2017 | 18:26 | מאת: אנונימית

שלום. יש לי התקף פסיכוטי ואשפזו אותי, נתנו לי בהתחלה זריקה קלופיקסול וחוץ מזה זיפרקסה ואינווגה 6 מג. ביום ראשון קיבלתי זריקה במינון מירבי של קספליון והבנתי שבעוד שבוע אקבל עוד אחת ואז יורדים במינון שאלותי 1תוך כמה זמן נעלמים התסמינים והאם כולם בבת אחת 2למה מתחילים ממינון גבוה לנמוך 3למש במקביל עוד תרופות? שכחתי ל ציין שאני מקבל גם קלונקס לפי צורך האם קלונקס עוזר להעלים את הקולות? תודה רבה

אם הכוונה לתסמינים הפסיכוטיים, בדרך כלל ההשפעה האנטי פסיכוטית מופיעה תוך שבועיים מהתחלת הטיפול. לא מתחילים במינון גבוה, הטיפול שבוע אחרי שבוע הוא מנת העמסה שנועדה לקצר את משך הזמן שלוקח עד שהתרופה מגיעה לרמה קבועה בדם. באופן רגיל המנה הראשונה מתפזרת בכל הגוף ויש צורך במספר זריקות חוזרות עד שהרמה מגיעה לרמה הטיפולית באופן קבוע, מנת העמסה מביאה לכך שהרמה בדם תהיה גבוהה יותר מהר יותר. בגלל שלוקח זמן עד שהתרופה מגיעה לרמה טובה בדם יש צורך בהמשך טיפול בתרופות אחרות עד להשפעה, בהמשך אמורים להוריד את התרופות האחרות. קלונקס הוא תרופת הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים, הוא לא תרופה אנטי פסיכוטית אבל מאחר והיא מורידה חרדה יכול להיות שהקולות נחלשים בזמן שלוקחים אותו. החיסרון של בנזודיאזפינים הוא שהמוח מסתגל אליהם תוך 2-3 שבועות ואז נוצרת תלות פיזית בכדורים.

19/05/2017 | 15:44 | מאת: יואב

היי לדוגמה אדם בריא גם בגוף וגם בנפש שנוטל סרוקואל 400 מ"ג ביום חצי שנה ומפסיק בבת אחת את הטיפול יכול להיות לו פסיכוזה או חרדה?

סרוקוול היא תרופה אנטיפסיכוטית, נוגדת חרדה ודיכאון, יש לה השפעה מרגיעה ומטשטשת, אם מפסיקים בבת אחת את הטיפול יכולים להופיע חרדה ואי שקט ואפילו פסיכוזה.

שלום ד"ר אני בן 37 מאובחן בסכיזופרניה אני מרגיש כמו בחלום כמו בסרט לא מחובר לגוף לחיים למציאות זה קשור למחלה? תודה

התחושה שאתה מתאר יכולה להיות מספר דברים, יש צורך בבדיקה כדי לקבוע מה התחושה והאם היא קשורה למחלה. כדאי לפנות לרופא המטפל ולהתייעץ איתו.

16/05/2017 | 23:22 | מאת: אחת ששואלת

היי מה אתם אומרים על טיפול בזריקת בריספרדל קונסטה ?מבחינת תופעות לווי וחיים נורמטיביים לעומת הכדורים ?

היתרון של זריקות ארוכות טווח הוא בכך שרמת התרופה יציבה בדם, הרמה לא תלויה בכך שזוכרים לקחת כדור כל יום, להרבה אנשים קשה לקחת באופן קבוע כדור, לפעמים נרדמים לפני שלוקחים את הכדור או נוסעים לחופשה בלי הכדורים. תופעות הלוואי דומות לאלו של ריספרדל בכדורים והן תלויות במינון.

האם זה אפשרי להחלים החלמה מלאה של סכיזופרניה?

סכיזופרניה היא מחלה כרונית, אפשר להגיע להחלמה אבל לא לריפוי, כלומר להגיע למצב של חיים מלאים ומהנים אבל עם טיפול תרופתי, פסיכולוגי או שיקומי.

13/05/2017 | 10:33 | מאת: שמשון

בחור שנמצא עכשיו בטיפול בכפייה יכול להמשיך לקבל שירותים מעו"ס במוסד שהוא נמצא ( סל שיקום , תעסוקה נתמכת ) גם אם הוא משתחרר מהטיפול הזה ?

כל מי שהוכר כסובל מנכות נפשית של 40% ויותר זכאי לשירותי סל שיקום, ללא קשר לטיפול הכפוי. בדרך כלל ועדות סל שיקום דורשות חוות דעת עדכנית מן הפסיכיאטר המטפל לגבי המצב הנפשי מאחר ואדם צריך להיות יציב כדי להיות מסוגל להיעזר בשירותים, לכן לשם כך צריך להיות במעקב פסיכיאטרי. כדאי לפנות במרפאה לפסיכיאטר או לעו"ס כדי שיגישו אותך לועדת סל שיקום.

12/05/2017 | 02:28 | מאת: דודו001

שלום כבוד הרופאה , אני כבר 70 יום נוטל את התרופה אינווגה 6 מג לטיפול בסכיזופרניה במיוחד מסוג simple ולטיפול בהפרעת אישיות מאשכול A סכיזוטיפלית ולטיפול בהפרעת אישיות גבולית שמתבטאת בהתפרציות כעס וזעם ואלימות אימפולסיביות וחוסר יציבות במצב רוח והתפרציות שיגעון זמני רגעי של אלימות מילולית וזריקת ושבירת חפצים , אני מרגיש שיפור מסויים בתסמינים החולניים שלי שזה שיפור מסוים במצב הרוח וירידה ברמת החרדה והעצבנות אם כי השיפור לא מרצה אותי מספיק ואני מרגיש שהמצב שלי עדיין בלתי מאוזן, רציתי לשאול כמה זמן לוקח לאינווגה 6 מג לראות את ההשפעה החיובית המלאה שלה זאת אומרת כמה זמן מינימום וכמה זמן מקסימום לפי המחקרים שנעשו על התרופה במינון 6 מג , האם צריך לתת לתרופה עוד זמן או שצריך להעלות המינון ל 9 מג , מתי מחליטים להעלות את המינון ל 9 מג , יש לציין שאני לפעמים מתקשה להתרכז וסובל מחוסר שקט פנימי ורצון עז לעשן הרבה סיגריות האם תופעות אלו קשורות לאינווגה ?! אני גם מאז שהתחלתי אינווגה אני סובל מחוסר יכולת להירדם - סובל מחוסר שינה אינסומניה ?! ביחד עם האינווגה אני נוטל סרנדה 200 מג וקלונקס חצי מג כפול 3 ופרולול 30 ופרוטיאזין 50 ומירו 30 ולפעמים סירקדין וסטילנוקס לשינה ופראמין לבחילות , האם צרעך להוסיף מייצב מצב רוח ואיזה אם בכלל ?! תודה מכל הלב !

באופן כללי תרופות אנטיפסיכוטיות משפיעות באופן די מיידי כתרופות נוגדות חרדה (major tranquilizers), ההשפעה האנטיפסיכוטית מופיעה לרוב תוך שבועיים. אינווגה בדרך כלל לא גורמת לאינסומניה אלא יותר לעייפות אבל התגובה היא אישית ויכולה להיות קשורה למצב הנפשי ולא רק לטיפול. מאחר ואתה עדיין לא מרגיש טוב כדאי לפנות לפסיכיאטר המטפל ולהתייעץ איתו לגבי הטיפול. אין אפשרות לתת ייעוץ תרופתי ללא בדיקה.

11/05/2017 | 12:35 | מאת: גל

תרופות לסכיזופרניה ( מודיקייט , סרוקוול וכו' ) עושות רעב ?

כל התרופות שפועלות על קולטנים שמשפיעים על התיאבון יכולים לגרום לתחושת רעב מוגברת: קולטנים לסרוטונין, לאצטין כולין ולהיסטמין. מודיקט יחסית לתרופות אחרות לא גורמת במיוחד לתיאבון כי אין לה השפעה משמעותית על קולטנים אלו. לעומת זאת לסרוקוול השפעה משמעותית על קולטנים לסרוטונין והיסטמין ולכן היא יכולה לגרום לעליה בתיאבון.

08/05/2017 | 14:44 | מאת: ארנון

בקשר לפלודיקייט 37.5 מ"ג שאני מקבל פעם בשבועיים כבר חודשיים אני מעוניין לדעת אם הגוף התרגל כבר לזריקה הזאת , מבחינת שאם יהיו עוד דברים כמו רעידות בגוף ועצירות ? כי בינתיים חוץ מעייפות וקצת סטרס אין משהו חריג זה סימן טוב לעתיד של מה שקרה עד עכשיו ?

אם קבלת 4 זריקות ואין תופעות לוואי משמעותיות יש סיכוי קטן שיתפתחו עוד תופעות. חשוב להמשיך להיות במעקב פסיכיאטרי כי בדרך כלל המינון מגיע לרמה קבועה בדם אחרי 3 חודשים ולפעמים התגובה לתרופה יכולה להשתנות בהתאם למצב הנפשי.

שלום! אחותי מטופלת מזה כשנה בזריקה xeplion, אחת לחודש. היא קיבלה מנה בתאריך 27.04 ועד היום נראית הידרדרות וחזרה לסימפטומים של לפני הזריקות. (דיבור בג'יבריש, חשדנות, הסתגרות, הזיות ודמיונות) רציתי לדעת האם תחילת ההשפעה של הזריקה עשויה להימשך עוד מספר ימים או שהדבר מעיד כי התרופה אינה משפיעה עליה כבעבר.? אודה לתשובתך המהירה

להחמרה במצב הנפשי יכולות להיות מספר סיבות, אחת מהן היא שמינון התרופה לא מספיק או שהתרופה הפסיקה לעבוד, אם כי המצב הזה פחות שכיח. כדאי לפנות בהקדם לרופא המטפל ולהתייעץ איתו מה כדאי לעשות.

27/04/2017 | 01:07 | מאת: דודו001

סרוקוול xr 600-800 מג לכמה מג אינווגה בכדורים אקוולנטים ? האם אפשר לשלב עם אינווגה את התרופות הבאות : קלונקס ,פנרגן , סטילנוקס , סירקדין , נוגדי דיכאון במיוחד ssri , מייצבי מצב רוח במיוחד טגרטול ודפלפט ?!

המינון הממוצע לטיפול בפסיכוזה של סרוקוול הוא בין 600-800 מ"ג, המינון הממוצע לטיפול בפסיכוזה של אינווגה הוא 9-12 מ"ג. התאמת טיפול היא אישית ויכולה להיעשות רק לאחר בדיקה.

מהו בדרך כלל מינון אינווגה היעיל ועם הכי פחות תופעות לוואי אקסטראפרמידליות לטיפול ב : 1. מצב של סכיזופרניה מסוג simple (ללא הזיות וללא מחשבות שווא) ? 2. מצב של הפרעת אישיות מאשכול A המלווה ב OCD ? 3. מצב של הפרעת אישיות בספקטרום הסכיזופרני ? 4. מצב של הפרעת אישיות בספקטרום האוטיסטי ? 5. מחלה סכיזואפקטיבית המלווה בהפרעת אישיות נמנעת וocd וחרדה חברתית ודיכאון ? השאלה היא במחקרים שעשו על שימוש באינווגה באיזה מינון השתמשו ולאורך כמה זמן ? מהו בגדול הזמן המינימלי והמקסימלי עד שרואים את ההשפעה החיובית של אינווגה במינון היעיל והמתאים וכמה זמן לוקח עד שרואים את ההשפעה החיובית של אינווגה ?

ההשפעה של תרופות היא אישית וגם לכל אדם שונה במצבים נפשיים שונים, מינון שהיה מתאים במצב נפשי מסוים יהיה גבוה מדי במצב נפשי אחר, לדוגמא אחרי שחולף מצב פסיכוטי חריף בדרך כלל המינון גבוה ומפחיתים מינון. גם הופעה של תופעות לוואי היא אישית, יש אנשים שלא סובלים כלל מתופעות לוואי ויש אנשים שסובלים מתופעות לוואי כבר במינון נמוך. בדרך כלל השפעה אנטיפסיכוטית של אינווגה מופיעה תוך שבועיים.

שלום לך רופאה מקסימה , רציתי לשאול אותך על הכדור אינווגה רשום בעלון של התרופה אינווגה שהיא ניתנת לטיפול גם בסכיזופרניה וגם לטיפול במחלה סכיזואפקטיבית לבד כמונותרפיה ועם מייצבי מצב רוח ו/או נוגדי דיכאון האם זה אומר שיש לאינווגה אפקט אנטידיכאוני ואנטי חרדתי ואפקט מייצב מצב רוח כמונותרפיה לבד או כפוליתרפיה עם מייצבי מצב רוח ונוגדי דיכאון לטיפול במחלה סכיזואפקטיבית ?! ומהו המינון האידיאלי לאינווגה בצורת כדורים לשם כך ? תודה מכל הלב !

אינווגה היא תרופה אנטיפסיכוטית מדור שני, היא חוסמת קולטנים לדופמין ולסרוטונין, יש לה השפעה אנטיפסיכוטית ולכן היא מאושרת לשימוש בסכיזופרניה. בנוסף היא תרופה מרגיעה ולכן משמשת גם לטיפול בחרדה. לתרופות אנטיפסיכוטיות מקבוצת הפנותיאזינים (פרפנן, לרגקטיל, מלריל, מודיקט) יש השפעה דומה לתרופות טריציקליות שמשמשות לטיפול בדיכאון. לתרופות מן הדור השני (ריספרדל, זיפרקסה, סרוקוול, אביליפיי, גאודון, אינווגה) שיש להן השפעה על הרצפטור לסרוטונין גם כן יש השפעה נוגדת דיכאון. אריפיפירזול (אביליפיי) וקואטיאפין (סרוקוול) מאושרות לטיפול בדיכאון כמונותרפיה (ללא תרופה נוגדת דיכאון אחרת). כל התרופות האנטיפסיכוטיות הן תרופות אנטי-מאניות, ומאחר ויש להן גם השפעה נוגדת דיכאון מסויימת אפשר להגיד שיש להן השפעה מייצבת מצב רוח. השילוב עם תרופות אחרות והמינון הוא אישי ומותאם לכל אחד לאחר בדיקה.

25/04/2017 | 00:52 | מאת: אורחת

שלום רב, אני בת 24 וכבר מגיל 12 סבלתי מOCD, עוד יש לציין, שלאבי היה התקף פסיכוטי ראשון בגיל 46 (אחרי משבר רציני בעבודה) ועוד שני התקפים קלים בפרק זמן של כ9 שנים. לאחרונה אני מתחילה לפחד מאד שגם אני אחלה בסכיזופרניה. אני קוראת הרבה על הפרודרום ומזהה אצלי דברים דומים. כמו למשל קשיי ריכוז, זיכרון ירוד, חשדנות (שאפיינה אותי תמיד). גם לפעמים כשאני צופה בטלויזיה פתאום יש לי מחשבה שאולי השדרנית מדברת אליי במיוחד, כמובן שמצליחה להבין שזה לא הגיוני.. כרגע עברתי מפרוזאק 20 מ״ג ללוסטראל כי אני ובן זוגי רוצים להכנס להריון... האם לוסטרל עלולה להציף את המחלה? האם זה נשמע לך כמו פרודרום? האם אחלה אחרי ההריון? יש דרך למנוע את זה? תודה

קושי בריכוז ובזיכרון יכול להיות תוצאה של גורמים רבים, כולל OCD, לא בהכרח מדובר בפרודרום, קשה לדעת באלו מחשבות מדובר אבל אם יש לך מודעות לכך שאינן נכונות לא מדובר במצב פסיכוטי. לא הוכח מחקרית שתרופות מקבוצת SSRI (כמו פרוזאק ולוסטרל) גורמות להתפרצות של פסיכוזה או סכיזופרניה. עדיין אין כל בדיקה שיכולה לזהות מראש מי עלול לחלות בסכיזופרניה וגם עדיין אין טיפול שימנע התפרצות של מחלה אם מזהים פרודרום. בכל מקרה הדבר הטוב ביותר הוא להיות במעקב צמוד אצל פסיכיאטר שמכיר אותך ושאת סומכת עליו כדי לשים לב אם יש שינוי במצב הנפשי.

23/04/2017 | 19:47 | מאת: זיו

מה הסיכונים במקרה של כניסה להריון בנטילת אריפלי?

מומים מולדים קיימים בשכיחות של כ-3% בכל הריון, לגבי סיכון יתר למומים מולדים של אביליפיי אין מספיק מחקרים בבני אדם אבל בבעלי חיים נמצאה תוספת סיכון נמוכה בלקיחה בטרימסטר הראשון. בלקיחה בטרימסטר השלישי יתכן שיופיעו תופעות אקסטרפירמידליות או תסמונת גמילה לאחר הלידה. כדי לקבל מידע עדכני כדאי לפנות למכון טרטולוגי. מספר הטלפון של המכון הטרטולוגי בהדסה: 02-5082825.

23/04/2017 | 11:41 | מאת: קובי

מטופל שנתיים ע"י ריספרדל. מאחר והכל רגוע הוחלט על הפסקה. לאחר ההפסקה אין מצבים פסיכוטים והכל תקין אבל הבעיה שאני מתעורר בשתיים בלילה ולא מצליח לחזור לישון מזה חודש. מה ניתן לעשות? לפני התחלת הטיפול לא הייתה בעיית שינה.

ריספרדל היא תרופה מרגיעה והפסקה שלה יכולה לגרום לעוררות או קושי בשינה, לכן כדאי להפסיק באופן הדרגתי את הטיפול. אם לאחר מספר שבועות אין שיפור בשינה כדאי לחזור לרופא ולבדוק מה הסיבה לקושי בשינה.

21/04/2017 | 19:33 | מאת: SK

אני מעוניין לדעת איך להפסיק לחשוב על סקס וללכת למקומות של נערות ליווי בינתיים עד שאני יילך לטיפול מקצועי ?

יש קבוצות של מכורים לסקס כמו שייש קבוצות למכורים לאוכל סמים וכו.. שמעתי שייש קבוצה בתל אביב לייד קניון עזריאלי ואני בטוחה שייש עוד קבוצות רק לא יודעת היכן אפשר ליבדוק באינטרנת מכירה אנשים שהקבוצות עוזרות להם מאוד. זה במחיר ממש סמלי של כמה שקלים להחזקת המקום. בהצלחה

21/04/2017 | 19:17 | מאת: יורי

מה יגרום לוועדה פסיכיאטרית בפעם השנייה ( לא עם אותם פסיכיאטרים כמו בראשונה ) לשחרר אדם במצב מנטלי יציב היום ובלי סיכון לחברה ושהוא בטיפול בכפייה של בית משפט בבי"ח פסיכיאטרי ושהוא לא מסתדר אישית עם הטיפול התרופתי שהוא מקבל וגם בגלל שהוא לא מוצא עבודה בגלל התדירות של הפגישות באותו מקום ? הם ייקחו בחשבון את מה שהוא והסניגור שלו ידברו בוועדה / רק ההמלצה של הפסיכיאטרית שלו תקבע ? בוועדה הקודמת שהייתה הם שאלו שאלות שלא שייכות בכלל למחלות נפש , זה מה שיקרה גם הפעם ?

ועדה פסיכיאטרית מתרשמת גם מהדיווח של הפסיכיאטר המטפל במרפאה, גם מהבדיקה בזמן הועדה וגם מדברי עורך הדין. ההחלטה לשחרר מצו מתקבלת לפי המצב הנפשי והמסוכנות האפשרית והמצב משתנה עם הזמן כך שהועדה יכולה להחליט בכל פעם משהו אחר. בנוסף עבר תיקון לחוק שאומר שלא ניתן להאריך צו לטיפול מרפאתי כפוי מעבר לעונש המקסימלי לעבירה.