פורום קשב וזיכרון בקרב מבוגרים ומתבגרים

במהלך היומיום אנו מרבים להשתמש ביכולות הזיכרון והקשב שלנו. בעיות בזיכרון ובקשב הינן בעיות שכיחות, אשר משפיעות על תחומי חיים שונים וממשיכות גם בגיל המבוגר. לעתים אנו מאבדים את קו המחשבה, נוטים לשכוח דברים ומתקשים לסיים משימות שקבענו לעצמנו. הפורום עוסק בתחום יכולות ובעיות זיכרון וקשב של מתבגרים, סטודנטים ומבוגרים. מועלים בו נושאים הקשורים בהפרעת קשב וריכוז אצל מתבגרים ובוגרים. הפורום עוסק גם בבעיות זיכרון המשפיעות על מצבים מגוונים במעגלי החיים: בלמידה, בעבודה, בנהיגה וביחסים עם בני הזוג. בפורום מוזמנים לכתוב בני נוער, סטודנטים, הורים ואנשים בגיל השלישי. אנשי מקצוע מוזמנים גם להתייעץ. מטרת הפורום היא לתת מידע מקצועי ואדיב לגבי השאלות הבאות: מהו תהליך האבחון הנכון לבעיות זיכרון וקשב? מהו הטיפול הנכון ומהן שיטות הטיפול האפשריות?
2547 הודעות
2470 תשובות מומחה

מנהל פורום קשב וזיכרון בקרב מבוגרים ומתבגרים

שלום, בן זוגי אובחן ליפני כ-4 שנים בבעית קשב וריכוז ונוטל ע"פ הנחיות נוירולג קונצרטה. בשלב מסויים החל בטיפול פסיכיאטרי עקב דכאונות. הפסיכיאטר שינה לו את מינון הקונצרטה שישתלב עם תרופות אנטי דיכאוניות שנוטל. כבר תקופה ארוכה עושה רושם שהקונצרטה אינה משפיעה, וכיוון שהפסיכיאטר אודה שאינו בקיא חזרנו לנוירולוג שהעלה את המינון של הקונצרטה, אך לא ידע להתאימו לתרופות האנטי דיכאוניות. כרגע לתחושתינו הוא עדיין אינו מאוזן אך לא יודעים למי לפנות לקבל ייעוץ מתאים. אשמח להמלצה על רופא באיזור הצפון שידע לשלב בין שתי הבעיות. התרופות אותן נוטל - קונצרטה 54mg, edronax 4mg, cipralex 10 mg, euthyrox 50mg

שלום לא ניתן להמליץ על רופא ספיציפי-הדבר יחשב כפרסום. ממליץ לפנות לרופא פסיכיאטר המתמחה בהפרעות קוגניטיביות כולל הפרעות קשב וריכוז. בברכה ד"ר חייגרכט

05/04/2015 | 13:33 | מאת: אלונה

האם קונצרטה תמיד גורמת לירידה בתיאבון.והאם זה מדד לבדיקת יעילותה.האם השפעת הקונצרטה תשתקף אחרי מס שבועות או במיידית.

שלום השפעה של קונצרטה בדומה לחומרים ממריצים/סטימולנטים-אינדיבידואלית ולא תמיד גורמת לירידה בתאבון. ירידה בתאבון היא לא מדד ליעילות של התרופה. בד"כ בימים הראשונים של שימוש במינון וסוג מסויים ניתן להבין האם הטיפול יעיל או לא יעיל. בברכה ד"ר חייגרכט

02/04/2015 | 11:31 | מאת: ania

שלום רב , אני בת 21 ומטפלת בקונצרטה 54 מ"ג ...בזמן האחרון אני מרגישה שהתרופה לא יעילה כבעבר , כלומר בשעה הראשונה מרגישה את היעילות ואחרי שעה אין כל השפעה , אלא אם כן אני לוקחת כדור נוסף ... הציעו לי לנסות רטילין , השאלה שלי אם אני יכולה עם המרשם הנוכחי (של הקונצרטה) לבקש מהרוקח שיתאים לי מינון של רטילין או יש צורך לפנות לנוירולוג כדי שיעדכן לי מרשם חדש...

שלום צריך לפנות לנוירולוג מטפל. הרוקח לא יכול להתאים את המינון-לא תחום העבודה שלו. בברכה ד"ר חייגרכט

30/03/2015 | 19:57 | מאת: parnuha

שלום, אני בן 27 וסובל מבעיות ריכוז (מאובחן) אבל הפסקתי לקחת ריטלין בגלל תופעות הלוואי. בשנתיים האחרונות אני סובל באופן סיסטמתי גם מבעיות זיכרון וזה ממש מפריע לי לתפקוד בעבודה ומיות לציין שהתסכול גדול, אין יום שלא נוזפים בי, לכן נאלצתי לעבור מקומות עבודה לא מעטים. מה עליי לעשות? אני מרגיש תקוע.

שלום ממליץ לפנות לבדיקה לנוירולוג המתמחה בהפרעות קוגניטיביות כדי לקבל החלטה על טיפול מתאים. אשמח לעזור ד"ר מיכאל חייגרכט

30/03/2015 | 13:37 | מאת: אלמונית

אני בת 21 ולאחרונה אובחנתי כסובלת מadhd לאבחון נתנו לי ריטלין 10 מ"ג. באותו יום הרגשתי בערב דופק וכאב בחזה. כשסיפרתי את זה לנורולוג הוא אמר שאסור לי לקחת ריטלין בגלל שככה הרגשתי למרות שבדרך כלל לחץ הדם שלי נמוך ואין לי שום בעיה בדופק. שכחתי לציין שבאותו יום של האבחון עשיתי כושר לאחר הרבה זמן שלא עשיתי ויכול להיות שהכאב היה בגלל המאמץ. האם הרופא צודק ואסור לי לקחת ריטלין????

שלום במקרים מסוג זה מומלץ לקבל חוות דעת של רופא קרדיאולוג במידה וקרדיאולוג מאשר הטיפול מבחינתו-(שולל מחלות לב) ניתן לנסות טיפול שוב בסוג או מינון אחר בתאום עם נוירולוג מטפל. בברכה ד"ר חייגרכט

18/03/2015 | 07:39 | מאת: ל

אני כל הזמן שוכחת את הדבר הבא שאני רוצה לעשות כי מפריעים לי במקרה. אני נזכרת לפעמים. מה לעשות ? זה מלחיץ אותי ופוגע ברצף שלי

שלום ממליץ לפנות לבדיקה לנוירולוג המתמחה בהפרעות קוגניטיביות אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכט

21/03/2015 | 10:13 | מאת: ל

איפה אני יכולה לקרוא מידע על זה? קשה לי להסביר את עצמי ולקבל התייחסות מדוייקת. הייתי אצל נוירולוגית שמתמחה בזה מחוץ לקופת חולים ואני מקבלת תרופה שחלק מהנוירולוגים טוענים שלא עוזרת, וכנראה שלא עוזרת לי בבעיה הספיציפית הזאת

17/03/2015 | 12:48 | מאת: עמית

שלום, בן 28 מאובחן בהפרעות קשב וריכוז מגיל צעיר. לאחרונה חזרתי ללמוד ועם זאת חזרתי לקחת ריטלין. אני לומד לימודי ערב פעמיים בשבוע מהשעה 5 עד 10 לכן אני לוקח כדור sl 40mg בשעה 4 בתקווה שישפיע עד 12. בכל יום שאני לוקח את הכדור אני לא מצליח להרדם בלילה עד השעות המאוחרות 2-4 בבוקר. מה ניתן לעשות כדי להמנע מזה? האם הקדמת לקיחת הכדור לשעה 2-3 יכולה לעזור? האם שינוי מינון? עם מי צריך להתיעץ בנושא? חשוב לציין כי הקושי בשינה קורה אל ורק בימים בהם אני על הכדור ולא בשאר ימי השבוע. תודה, עמית

שלום ממליץ לנסות טיפול בכדורים RITALIN IR התרופה משפיעה 4-3 שעות יש ליטול התרופה כשעה -שעה וחצי לפני התחלת הלימודים בברכה ד"ר חייגרכט

בן 42, צריך לעבוד בצפיפות ארועים מהבית על משהו. שבוע עם המינון הזה היה מצויין, יומיים אחרונים שוב ההרגשה הזאת של התמוטטות המעכבים הנפשיים של השינה. יש הסבר? תודה רבה.

שלום לא ברורה סיבה/אבחנה הדורשת הטיפול. יש לברר אצלרופא מטפל ד"ר חייגרכט

במבחן tova הפרשים קיצוניים. עייפות הפכה לדבר דומיננטי שצריך להתחשב בו בחיים מגיל 12.5 תודה רבה.

06/03/2015 | 23:48 | מאת: אדי

אני בן יחד לאם חד הורית כבת 83 לאחרונה בעיקר יש לה ירידה בריכוז ובזיכרון ( בעיקר של מספרים לטווח קצר כשמנסה לפתור בעיות מתמטיות פשוטות ) לעיתים גם ירידה בהתמצאות .תחושתי שמצבה עדיין הפיך בטיפול נכוןואני מעונייין שיטפלו וימצאו את שורש הבעיה . שאלותי : האם מצבה חלילה יכול לרמז על סכנה לאירוע מוחי ? או על תחילת שטיון ? איזה רופא מטפל בבעיות מסוג זה האם יש איש מקצוע שיכול לאבחן מצבה ולהמליץ לה על תרגילים ספציפים (תרגילי מתמטיקה זיכרון תשבצים ) לאחרונה נוטלת כדור פרדמניזון האם הוא יכול לדרדר ריכוז וזכרון ? אודה על תשובה מהירה אני ממש מודאג בתודה

שלום ממליץ לפנות לנוירולוג במסגרת קופת חולים לצורך הערכה הראשונית בברכה ד"ר חייגרכט

02/03/2015 | 18:52 | מאת: צבי גורביץ

לאחרונה אני חש שאני שוכח הרבה מאוד פרטים ואני בן 42 לפני כשנתיים גם חליתי בדלקת כרום המח ויראלית ולאחרונה ביצעתי בדיקת EEG שבא סוכם כי התרשים EEG בערנות עם אטיות כללית נמוכה אמפליטודה מעיד על דיסיונקציה קורטיקאלית בינונית לשאלתי האם אני זקוק לתמיכה רפואיות ו/או לבדיקות נוספות

שלום ממליץ לפנות לבדיקה לנוירולוג המתמחה בהפרעות זיכרון, הפרעות קוגניטיביות. אשמח לעזור. בברכה ד"ר חייגרכט

25/02/2015 | 11:37 | מאת: #

מה גורם לבעיות בזכרון ( ע"פ + כתב) + שהפציינט מתקשה לעבד בצורה לוגית אינפורמציה וגם קשה לו ללמוד דברים חדשים

שלום כדי לאבחן מומלץ לבצע אבחון נוירוקוגניטיבי אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכט

אני סובלת מהפרעת קשב (ADD).. זה לא מתבטא בהיפראקטיביות אלא בחולמנות.. אני מעוניינת לצרוך משהו טבעי ולכן שואלת לגבי זה..

שלום גם ריכוזית עובר עיבוד כימי ניתן לנסות טיפול ע"י שיטות לא פרמקולוגיות/תרופתיות, לדוגמה - נוירופידבק או טיפול פסיכולוגי-קוגניטיבי. בברכה ד"ר חייגרכט

17/02/2015 | 23:14 | מאת: מיק

עשיתי בחינת טובה לפני 3שנים ואובחנתי עם בעית קשב וריכוז גבוה הנירולוגית שלי בהתחלה עזרה לי והתחלתי לחיות אדם אחר אני בוגר והעסק פרח עכשיו מבקשת בדיקה מוסקו או אבחון פסיכאטר בגלל שחתחו את המינון לחצי בגלל שהחלפתי אותה בנירולוג אחר בצונים גבוהים כי ההתנהלות הכי לא לענין חזרתי לפני חודשים זה הכי קרוב לבית ואז נתנה לי לחודשים מרשם וזה המצב דבר אחרון היא המשקל לא רלבנטי אני שוקל מעל100קילו ואן הבדל בשבלה למשקל סליחה סיפור ארוך עם מינון גבוה בקניה בכסף ומחברים צינתי את זה שאם לא השגתי לא יכולתי לפנות בהרחבה כזאת מבקש עזרה מהלעשות

שלום ההחלטה לגבי סוג ומינון של התרופה היא ע"י רופא נוירולוג או פסיכיאטר. עדיף המתמחים בהפרעות קשב והפרעות קוגניטיביות. במידה ויש ספק בהחלטה של הרופא ניתן לקבל חוות דעת נוספת. בברכה ד"ר חייגרכט

17/02/2015 | 15:05 | מאת: הה

שלום רב מה ההבדל בין 30 מג אדרל רגיל לבין 30 מג אדרל xr שמאפשר לו את יכולת ההשפעה לטווח 12 שעות

שלום ההבדל בטכנוליה ועקומת ההשפעה. אדרל IR-משפיעה לטווח עד 6 שעות אדרל XR עד 12 שעות עם פחות תנודות ברמת החומר בדם בהשוואה לאדרל IR בברכה ד,ר חייגרכט

16/02/2015 | 21:15 | מאת: לירן

שלום, אני בת 23 והיום ביצעתי מבחן טובה. במבחן הראשון ללא נטילת הריטלין הציון שלי עמד על מינוס 11.55. עם הריטלין הציון עמד על מינוס 1.50. רציתי לדעת האם מינוס 11 נחשב חמור מאוד? והאם זה אומר שעליי ליטול ריטלין באופן יומיומי?

שלום בדיקת TOVA בודקת סוג אחד של קשב בלבד-קשב מתמשך. על סמך מדד שציינת לא ניתן להסיק מסקנה על חומרת ההפרעה והסיבה שגורמת להפרעה לכן לא ניתן גם לתת המלצה על טיפול, כולל טיפול בריטלין בברכה ד"ר חייגרכט

03/02/2015 | 04:04 | מאת: שלומי

שלום אני בן 33 ולפני כ 3 שנים אובחנתי כסובל מהפרעת קשב (אני חושב שאפילו חמורה ) מעבר להפרעה עצמה אני סוחב איתי לא מעט בעיות שכנראה קשורות להפרעה (רק לפני 3 שנים קישרתי בין השריטות שלי להפרעה ) אני מוצף רגשית מכל אירוע שעלול קצת להלחיץ אני ישן בשעות מוזרות בעיקר בבוקר רמת התפקוד שלי נמוכה (אני עובד באופן חלקי) לקח לי 7 שנים לסיים את התואר בהנדסה (במקום ארבע) אני נוטה להיות מדוכדך וחיי החברה שלי דלים מאוד אני דחיין בצורה קיצונית (החדר שלי למשל תמיד הפוך) התמודדות עם מטלה שלא לרוחי מלווה בתחושות פיזיות לא נעימות מה שהופך אותן לפעמים לבלתי אפשרית (תלוי במצב הרוח) לפני כמה חודשים התחלתי טיפול פסיכולוגי אבל אני עדיין נמנע מטיפול תרופתי (חששתי להיכנס לזה ) מה גם שאין לי בעיה של תפקוד בשעות מסוימות (ריטלין עובד למספר שעות) אלה מדובר במשהו שנמשך כל הזמן לכן לא ראיתי בזה טעם השאלה היא האם טיפול פסיכולוגי יכול להספיק או שעלי לפנות במצבי גם לפסיכיאטר לקבלת טיפול תרופתי שאלה שנייה יש קשר בין דופמין להפרעת קשב ? הבנתי שרמות נמוכות של דופמין יכולות לגרום לבעיות שונות השאלה היא כך הבנתי שדופמין משפיע על המצב הנפשי האם יש גם השפעה הפוכה (המצב הנפשי משפיע על הדופמין )הבנתי שדופמין נמוך יכול לגרום לדחף מיני נמוך בגלל שזה המצב אצלי(בצרוף העובדה שיש לי הפרעת קשב) שאלתי את עצמי אם יש קשר ואם כן איך מטפלים בזה

שלום ממליץ לפנות לרופא פסיכיאטר המתמחה בהפרעות קשב/הפרעות קוגניטיביות ולקבל המלצות לטיפול. בברכה ד"ר חייגרכט

02/02/2015 | 15:12 | מאת: צליל

אני מאובחן כADHD משמעותי, ודיכאון. מטופל בוולביוטרין 300 ופלוטין 20 לדיכאון ומסיים סידרת טיפולים ב ect. בקשב לא הצלחתי לטפל עם כל הממריצים כולל ויואנס הודות לדיכאון שמגיע כתופעת לוואי. דאון כזה, רציני. מה עושים? יש טעם להמשיך לנסות תרופות נוספות? אם כן איזה? בברכה.

שלום ממליץ לפנות לפורום מתאים המנוהל ע"י רופא פסיכיאטר בברכה ד"ר חייגרכט

18/03/2015 | 17:49 | מאת: דני

יש נקודות שאתה יכול להתאמן עליהם עם המכשיר וזה יוצא אותך מהדיכאון מבטיח אבל צריך לתרגל כל הזמן בגלל זה צריך לקנות את המכשיר באותו אופן נקודות אלה אחראיות על קשב ושיפור הקוגניציה , תבדוק לגבי זה

01/02/2015 | 12:55 | מאת: אורי

שלום וברכה אני גבר בן 28, מבנה גוף רזה ומקפיד על כושר. עוד במשך שירותי הצבאי (3 שנים בתפקיד עורף הדורש ריכוז ומחשבה מאומצים) הרגשתי ירידה משמעותית ביכולת הזכרון שלי. מאז עברו 6 שנים (בהם למדתי שנה בישיבה ו4 שנים הנדסהף עובד בתכנות למחייתי), והזכרון הטוב שהיה לי לפני לא חזר לקדמותו, ואף לאחרונה הולך ומדרדר; אני חשב שאני הופך ל"סנילי" - למשל, לאחרונה במהלך שיחת טלפון אחת יצא לי "לשכוח" שלושה פעמים שבן שיחי נמצא בירושלים, בעודי חושב שהוא באזור המרכז. אציין שבמהלך השירות מטעמי כשרות נמנעתי מלאכול בשר ועוף, כך שבממוצע יצא שאכלתי בשר פעם בין פעמיים לשלושה בחודש (כששנה לפני כן הייתי אוכל בשר ועוף לפחות 5 פעמים בשבוע). השאלה היא אצל מי ואיפה אפשר להיבדק?

שלום להערכה הראשונית ממליץ לפנות לרופא נוירולוג בקופתח חולים בברכה ד"ר חייגרכט

29/01/2015 | 17:14 | מאת: שון

שלום רב האם נכון קראתי שחברת שיר מייצרת ויואנס קבעה בעקבות מחקר שלה שבדק אם התרופה ויואנס משפיעה נגד דיכאון נחלה כישלון , אבל ממשיכים לספק אותה עבור adhd , אם זה לא חיסרון לעומת שאר הכדורים שכן משפיעים לטובה גם על דיכאון

שלום רוב חומרים ממריצים סטימולנטים, כגון ריטלין/מתילפנידת, אדרל לא משפרים דיכאון ובלי טיפול נוסך יכולים להחמיר דיכאון. מוח יכול להתמקד יותר בחשיבה שלילית תחת השפעה של התרופות. במקרים מסויימים נותנים חומרים ממריצים יחד עם תרופות מסוג נוגדי דיכאון/חרדה, לרוב לפי המלצה/החלטה של רופא פסיכיאטר. בברכה ד"ר חייגרכט

27/01/2015 | 13:29 | מאת: אלון

שלום אני בן 30 מעולם לא אובחנתי כבעל הפרעה כזו או אחרת בעבר. כיום אני חש בעיקר שהאנרגיה שלי "מפוזרת", אני חש שאינני נוכח במאה אחוז או ליתר דיוק שקשה לי להביא את עצמי למצב שבו אני נוכח ב 100% ושמשהו חסר ויש מעין "דליפה" של אנרגיה. אני חש שקשה לי לנתב את עצמי לאפיק מסוים, תחושה של מעין "ריחוף". אין לי בעיה של היפראקטיביות אני מאד רגוע ואין לי מחשבות טורדניות שמתרוצצות בראש, אני יודע מה אני רוצה בדיוק , אך הקושי הוא "להביא" את כולי במאה אחוז לרגע בזמן, לנקודה מסוימת ולהיות נוכח שם לגמרי תחושה של מעין פיזור. אציין שמבחינת קריירה / עבודה אני יודע בדיוק מה אני רוצה לעשות ואין לי לבטים אך הבעיה היא ברמת המיקרו ברמה המנטלית כפי שתואר מה שלאחר מכן מפריע ליישם או להוציא לפועל (להתקבל לעבודה). האם מדובר בהפרעת קשב ואם לא אז מה כן לתשובתך אודה

שלום לצורך אבחנה והמלצות ממליץ להבדק ע"י נוירולוג או פסיכיאטר המתמחים בהפרעות קוגניטיביות. אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכ

25/01/2015 | 17:17 | מאת: יוסי

לפני כשבוע ביקרתי אצל פסיכיאטר לביצוע מבדק מוקסו לצורך אבחון הפרעת קשב וריכוז. כל המדדים היו תקינים למעט תוצאת ה Timing שהייתה -2.48, הפסיכיאטר אבחן הפרעת קשב וריכוז אך הוא לא רשם לי ריטלין מכיון ולדעתו ריטלין אינו מועיל להפרעות מסוג זה, לעומת זה הוא רשם לי אריפלי 5 מ"ג ליום. מבדיקה שלי לא ראיתי בשום מקום על מתן אריפלי להפרעות קשב וריכוז, נוכחתי לגלות שהתרופה בכלל מיודעת לטיפול בסכיזופרניה, רציתי לדעת האם אני יכול להתחיל את הטיפול בלב שקט או שעלי לבדוק שוב באם הטיפול אכן מתאים לי. לאחר לקיחת כדור אחד בלבד הרגשתי עייפות וכובד ראש מלווה בעצבנות יתר, אני חושש לגבי המשך הטיפול בתרופה האם זה בכלל מתאים לי.

שלום הפרעה בTIMING יכולה להיות מסיבות שונות. יתכן וקיימת הפרעה נוספת ולכן פסיכיאטר הימליץ על הטיפול. במידע שהועבר לא ניתן להמליץ. ממליץ לשאול את פסיכיאטר מטפל מדוע המליץ על הטיפול. בברכה ד"ר חייגרכט

25/01/2015 | 14:59 | מאת: אוהד

היי דוקטור, אני בן 22 וחצי ומרגיש שיש לי סימפטומים של קשב וריכוז.הסמיפטומים יכולים להופיע לי בעיקר שאני בלחץ או בחרדה כתוצאה ממבחן או מהרגשה שאני לא מספיק דברים.הסיפטומים שאני מרגיש הם:אי תשומת לב לפרטים,שכחנות,לא מצליח לבצע תפקידים שדורשים ניהול-ארגון תכנוו,דחיינות,אי יכולת לסיים דברים עד הסוף.בצבא הרגשתי את התופעה בצורה הכי חזקה שהייתי אחראי מחלקה והרגשתי בקריסה כתוצאה מכך.היו המון פעמים שאנשים דיברו אליי ולא הקשבתי בכלל.כתוצאה מכך אני לא מצליח לממש את הפוטנציאל שלי ואת כל מה שלמדתי לפני המבחן. כיום אני משוחרר ומתכנן להתחיל ללמוד אני סובל מלחץ ומחרדה במבחנים ומרגיש ניתוק לפעמים בזמן המבחן שגורמים לי להיות אפאטי ולהכשל.אני יציין שבלימודים הייתי תלמיד מצטיין ואני חושב שזה בגלל שהדחקתי את הדברים הללו ולמדתי להתסגל אליהם.כיום אני רוצה לטפל בזה הייתי מאוד רוצה לשמוע את עצתך בנושא?היכן מתחילים?האם זו בעית קשב וריכוז?האם בעיה אחרת?איך לטפל? תודה רבה מראש:)

שלום ממליץ לעבור אבחון לתפקודי קשב, זיכרון, תפקודים ניהוליים ומצב רגשי. אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכט

21/01/2015 | 15:53 | מאת: שמעון טויטו

האם יש תחליף לריטלין הסיבה היא בגלל שיש לי סכיזורפניה

שלום ממליץ לפנות לפורום המתאים המנוהל ע"י רופא פסיכיאטר בברכה ד"ר חייגרכט

19/01/2015 | 10:58 | מאת: %

מה עושים אם יש בעיה בלזכור דברים בכתב ובע"פ וגם אם מתחילים עבודה חדשה / לימוד חדש של משהו אז ההנ"ל מופיע

שלום חשוב לאבחן מה הסיבה הגורמת להפרעה! ממליץ לפנות לנוירולוג המתמחה בהפרעות זיכרון/הפרעות קוגניטיביות לצורך אבחון אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכט

09/01/2015 | 02:23 | מאת: rami

עקב בעיות קשב וגם לקיות למידה שמעתי על התרופה הזו האם מוכרים אותה בארץ? שמעתי היא ממש יעלה

לא ידוע לי שקיימת תרופה בשם זה לטיפול בהפרעת קשב ד"ר חייגרכט

09/01/2015 | 19:50 | מאת: rami

PIRACETAM

שלום לתרופה-PIRACETAM על פי מחקרים יש השפיעה קלה חיובית לא ספציפית לתפקודים קוגניטיביים. התרופה לא נחשבת ספציפית לטיפול בהפרעות קשב.התרופה לא נמצאת בסל התרופות בארץ. בברכה ד"ר חייגרכט

שלום רב, שמי אורי ובשנה החולפת אובחנתי כחולה סכיזופרניה. למעשה, עברתי התקף פסיכוזה שבעקבותיו קיבלתי את האבחנה. אני מטופל במינון מאוד נמוך של קלופיקסול דפו ועד עתה לא היו לי התקפים נוספים ואני מקווה שגם לא יהיו יותר. לשמחתי, אני גם לא סובל מבעיות נלוות למחלה למעשה, חוץ מבעיה אחת. בעיה שהפסיכיאטר הצליח להגדיר אך ורק כ"צלקת". למעשה, מאז ההתקף זה נהיה ברור כשמש שזה המצב. לפני כן הייתי בתהליך מקדים ארוך מאוד אבל אחרי כן, זה כבר היה חתום. יש לי בעיה מסוימת בקליטת מידע ורגשות. הדרך הבלתי מקצועית שלי להגדיר את הבעיה היא כשל בתפיסה עצבית של רשתות החיים. זאת אומרת, כל הרשתות הללו שנמצאות מחוצה לנו ומשדרות לנו מידע על העולם הסובב - לא נקלטות אצלי טוב בהכרה. כמובן שעד השנה האחרונה לא חשתי כמעט שום בעיה בנושא, אם כי כמו שאמרתי זה היה חלק מתהליך מסוים של הזדקנות של תאי מוח אולי, או בגדול התפתחות של הכשל הזה עד שהוא נעשה סופי. אני קולט את המידע שמחוצה לי בצורה מקוטעת. כמובן שמבחינה פיסיקלית ואטומית היחס שלי אל החומר ושל החומר אלי לא באמת השתנה - מה שהשתנה זה מה שעכשיו רק הבנתי שנקרא ה"אפנון העצבי". הנוירו-טרנסמיטורים שאחראים להעביר אל המוח נתונים מבחוץ ולתרגם אותם בצורה עצבית אינם פועלים אצלי כמו שצריך. מה שלא פועל כמו שצריך שם זה החיבור בין הרשתות העצביות ועל כן אני מקבל את הגירוי מאותה רשת שפועלת כלפיי - לצורך העניין רשת שקשורה לפעולות הקריאה, או רשת שקשורה לפעולות הדיבור - אך הגירוי הזה אינו מגיע כתבנית של רשת שמתקבלת אצלי בפנים בשלמות אלא אך ורק כמין תזכורת לקיומה של הרשת הזאת. העצבים שאמורים להיות אחראים על לחבר את אותה הרשת הזאת אלי פנימה אל ההכרה אינם פועלים, הם כמו מנוונים בהרגשה שלי ולכן אני לא מצליח לפעול בצורה נכונה בתוך הרשתות הללו - שמיותר לאמר שהן נמצאות בכל פעולה אנושית או אפילו גופנית שיש . הבעיה הזאת כמובן גורמת לי לירידה בתפקוד ההתנהגותי, הקוגנטיבי והרגשי. בעיה שעד עכשיו למען האמת קיבלתי על עצמי (אמנם בכאב בהתחלה) ולמדתי איכשהו לחיות איתה. אולם, בימים אלו לאחר קריאה מסוימת באינטרנט ניצת הנושא שוב בליבי אחרי הייאוש הטוטאלי שקיבלתי בנושא אחרי שיחות עם אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש, שיחות שלא הובילו לדבר מלבד הבנה אולי חלקית מאוד של המצב. לאור מה שקראתי לגבי חולי ADHD ולגבי התפקוד של הדופאמין בנושא הזה, הגעתי לידי הבנה שאולי מה שמקשר בין הסכיזופרניה לבין הבעיה הזאת, או תופעלת הלוואי הזאת - זה הדופמין. הוא למעשה אחראי לפחות באופן חלקי על קליטת המידע הרשתית בתאי העצב וחוסר איזון שלו יכול אולי להיות הבעיה בנושא. אני מבין גם שמה שתרופות ל ADHD כמו ריטאלין עושות זה להעלות את רמת הדופאמין. אם אני מבין נכון, תרופות אנטי-פסיכוטיות כמו הקלופיקסול דפו שאני מקבל אחת לשבועיים - עושות את ההפך . השאלה שלי היא די ברורה ומורכבת קודם כל מהצורך להגדיר את הבעיה או את ההפרעה שאני חווה. הגדרה כמו שהשתמשתי בה בהתחלה: "כשל בתפיסה עצבית של רשתות החיים" או הגדרה שנשמעת יותר מקצועית כמו: "כשל באפנון העצבי" אינה מספקת אותי כלל וכלל ורצוני לדעת האם ישנה הגדרה רפואית לבעיה הזו והאם ניתן לאבחן את הבעיה הזו ולטפל בה ואם כן אז היכן ואצל מי . מיותר לציין שהפסיכיאטר המקומי לא הצליח לעזור לי וגם לא העובדת הסוציאלית. האם יש כאן מישהו שמכיר את ההפרעה הזו כחלק או שלא כחלק ממחלת הסכיזופרניה או מכיר ויודע לאיזה איש מקצוע עלי לפנות? האם זה נוירולוג למשל? כמו כן קראתי על כל מיני מחלות והפרעות בנושא הזה כמו הנטינגטון, אשר משפיעות בעצמן על רמות הדופאמין ולפי ההבנה שלי יכולות להיות אחראיות על התקפים פסיכוטיים ועל פי כן גם על הסכיזופרניה. ממש אבדתי בנושא ואני רוצה מאוד לדעת אל איזה איש מקצוע עלי לפנות ולכן אני אשמח מאוד לקבל עזרה בנושא . בתודה רבה, אורי. אגב, ההגדרה הכי טובה שהצלחתי להמציא לסיפור הזה היא כזאת: כשלים או חולשה באפנון העצבי ובסנכרון בין תאי עצב, המצאתי אותה בעזרת קריאה בערך "דופאמין" בויקיפדיה.

שלום ממליץ לפנות לפורום המתאים העוסק בהפרעה נפשית והפרעה קוגניטיבית ומנוהל ע"י רופא פסיכיאטר. בברכה ד"ר חייגרכט

14/01/2015 | 01:04 | מאת: אורי

אמנם כבר שלחתי במקביל את ההודעה בשני פורומים נוספים שקשורים לפסיכיאטריה ולסכיזופרניה אולם לא קיבלתי בהם מענה. יתרה מזאת, אני מעוניין לדעת מהי ההשקפה הרפואית-מדעית מצד הנוירולוגיה ומכיוון שלא מצאתי אף פורום בנושא זה חשבתי שזה הפורום המתאים ביותר מבחינת ההיצע.

03/01/2015 | 13:45 | מאת: עומר

שלום מיכאל, לפני כשבועיים ניגשתי למבחן הפסיכומטרי אליו למדתי רבות ללא הפסקה. שבוע לפני המבחן הרגשתי שהראש כר לא יכול יותר לעבוד,ברמה כזאת שהייתי מתקשה לעקוב אחרי כתוביות בסדרות. ההרגשה בכל התקופה הזאת במיוחד בצד שמאל של המוח כאילו הוא כבד,ואין לי אפשר לראות בצלילות,הכל עמום ולפעמים גם כאבי ראש קלים. אני כבר שבועיים אחרי ועדיין הראש לא צלול,מה יכולה להיות הסיבה?

שלום בלי בדיקה בנוכחות לא ניתן לענות על השאלה ממליץ לפנות לבדיקה הראשונית לרופא נוירולוג בברכה ד"ר חייגרכט

היי ד"ר, יש לי הפרעה דו קוטבית, והפרעת קשב. הרופא אמר לי שאני לא יכולה לקחת תרופות כדוגמת ריטלין, והתחלנו לפני כמה חודשים שימוש בסטרטרה. כל פעם שעליתי במינון של הכדור - אחרי שבועיים הרגשתי השפעה עצומה- ריכוז מעולה, עליה במצב הרוח, הספק מדהים בעבודה, וגרפתי מלא מחמאות מהסובבים אותי ומהמנהלת שלי. אבל לאחר שבוע וחצי- ההשפעה התפוגגה. לבסוף הגעתי למינון המקסימילי- 100 מג'. וזה שוב קרה. התרוממות עצומה מבחינת הספק וגם מבחינת מצב רוח, אבל עכשיו כבר לא מרגישה דבר. אני מתוסכלת מאוד מהמצב! כי בזמן שהתרופה משפיעה אני מרגישה נפלא ושיפור עצום, ולאחר מכן- ההשפעה מתפוגגת ואני חוזרת למצב רגיל שבו אני לא מרוכזת כלל. חשוב לי מאוד להיות מרוכזת לא רק בפן הבין אישי אלא גם מבחינה מקצועית- בעבודה שלי. לכן הבעייתיות. השאלה שלי- 1. האם כדאי ליטול כדור של 100 מג' גם ביום וגם בלילה? (כמובן שאתייעץ גם עם הרופא המטפל שלי, אבל שואלת האם זה דבר שאפשרי לעשות) 2. האם יש כדור אחר שיכול לעזור לי? (בהתחשב בעובדה שהיו לי לפני 10 שנים 2 התקפים פסיכוטיים ואני סובלת מהפרעה דו קוטבית).

שלום ממליץ לפנות לפורום המתאים, המנוהל ע"י רופא פסיכיאטר בברכה ד"ר חייגרכט

19/12/2014 | 15:19 | מאת: עדי

שלום, אני בת 18, חיילת ובריאה בדרך כלל. יש לי בעיית זיכרון המפריעה לי מאד באיכות החיים. יש לי בעיה לטווח הארוך והקצר, אני מתקשה לזכור אירועים רבים ותקופות נכבדות מחיי בעבר, וגם בטווח הקצר, אני מתקשה ללמוד חומר חדש ולזכור אותו, או בשיחות חולין, אני שוכחת את הנושא הקודם שדיברנו, או לא זוכרת כלל פרטים שנאמרו לי שעה לפני או יום לפני. או לדוגמא בתקופת התיכון, במשך כל השנה היה לי ממוצע מאד גבוהה במתמטיקה, וכשהתחלתי ללמוד לבגרויות, לא זכרתי דבר מהחומר שנלמד במשך כל השנה, כאילו לא למדתי דבר.. ובמתכונת נכשלתי! הבעיה הינה כך כבר מספר שנים.. אך לא חשבתי לנכון לחפש סיבה לבעיה, ופשוט הנחתי שיש לי זיכרון לא טוב. אני רושמת יומן כי אני יודעת שאם לא ארשום, לא אזכור דבר מחיי. מה ניתן לעושת על מנת לתקן את הבעיה?

שלום ממליץ לפנות ולהבדק ע"י נוירולוג המתמחה בהפרעות זיכרון/ הפרעות קוגניטיביות, כדי להחליט על טיפול המתאים. אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכט

17/12/2014 | 08:31 | מאת: יעל

שלום, התחלתי לקחת אדרל לאחר התלבטויות רבות מפאת חשש לתופעות הלוואי של התרופה. במספר פעמים הראשונות שנטלתי את האדרל הוא עזר לי (הרגשתי את השפעתו המסממת)אך בפעמים הבאות כשהתרופה אמורה להפסיק להשפיע הרגשתי שאני לא חוזרת לעצמי לגמרי (ללא התרופה כלל) וחשה בחוסר שמחת חיים. רציתי לשאול האם תופעות לוואי אלו נמשכות גם אחרי הפסקת התרופה לחלוטין? נאמר אחרי 3 שבועות של לקיחת התרופה ברצף? תודה מראש

שלום לא ברור מהסוג ומינון של אדרל לא ברורה סיבה לנטילת התרופה ומורכבות המצב לאחר הפסקת הטיפול תופעות לוואי בד"כ חולפים בברכה ד"ר חייגרכט

16/12/2014 | 16:41 | מאת: עמיחי

האם זה בסדר לקחת כדור נוסף כשעה- שעתיים לאחר שפגה ההשפעה של הכדור הראשון? תודה

שלום זה אפשרי במידה ומומלץ על ידי רופא מטפל בברכה ד"ר חייגרכט

17/12/2014 | 16:08 | מאת: עמיחי

12/12/2014 | 08:42 | מאת: רות

שלום וברכה, רציתי לשאול, אימי בת 67,צלולה ותפקודית. בריאה ונוטלת רק מטפורמין(מאוזנת מבחינת סכרת)לפני כחמש שנים החלה בעיית זיכרון קלה שמחמירה בזמן התרגשות. הבעיה היא שהיא קצת שוכחת סיפורים שסיפרה לנו וחוזרת עליהם ולפעמים "נתקעת" עד שמוצאת שם. מכל שאר הבחינות הינה תפקודית לחלוטין, זכרון העבר הינו צלול ואין בעית התמצאות-מתמצאת במקום בזמן וכו' כשהערנו על כך היא מכחישה ואינה מתיחסת לכך(ממשיכה בשיחה) ולכן כדי לא לפגוע ברגשותיה הפסקנו להעיר. יש לציין שבמהלך חמש שנים לא חלה החמרה נוספת רציתי לדעת- 1.האם יש מה לעשות בנידון? 2.האם ישנם"דגלים אדומים" המראיםהדרדרות נוספת שאנחנו צריכים להיות ערים להם? 3.האם יש צורך בבדיקת נוירולוג כעת, בהנחה שהיא מצידה אינה רוצה בכך ואינה מסכימה להודות בבעיה. תודה רבה רבה!

שלום ממליץ כן לפנות לנוירולוג , קרצוי לנוירולוג המתמחה בהפרעות בזיכרון /הפרעות קוגניטיביות. לחולים הסובלים מסוכרת קיים סיכון מוגבר לחלות בדמנציה. גם בשלב הפרעה קוגניטבית קלה קיים טיפול, למשל טיפול קוגניטיבי, פעילות ארובית וטיפולים נוספים בברכה

09/12/2014 | 22:21 | מאת: רוב

שלום, לאימי בעיית זיכרון בעלת המאפיינים הבאים: 1. היא זוכרת בקושי דברים בטווח הארוך 50+ שנה, כל מה שחדש יותר, היא לא ממש זוכרת. היא מסוגלת להצטרף לשיר מלפני 20-30 שנה. 2. זיכרון לטווח קצר עובד חלקית. היא זוכרת דברים שקרו לפני שבוע שבועיים ואף חודש. לא הכל היא זוכרת, יש דברים שכן ויש שלא. 3. היא מודעת לבעיות הזיכרון שלה והיא אומרת שהזכרון שלה נמחק לחלוטין. 4. סובלת מאי יכולת להתמצא המרחב והזמן 5. מסוגלת ללמוד דברים חדשים מה שמוזר להבנתי זה שהזיכרון לטווח קצר נראה שעובד טוב. במה שקראתי על מחלות דמנציה, ישנה פגיעה בזיכרון זה ואח"כ פגיעה בזיכרון לטווח ארוך. תודה, רוב

שלום בלי בדיקה בנוכחות לא ניתן לבצע הערכה נכונה. ממליץ לפנות לנוירולוג המתמחה בהפרעות זיכרון/הפרעות קוגניטיביות בנוכחות לצורך בדיקה והחלטה על בירור וטיפול מתאים. בברכה ד"ר חייגרכט

08/12/2014 | 17:31 | מאת: נטע

שלום דר. אני בשנות הארבעים וסובלת מ add שמקשה עלי לתפקד ביום יום, מאחר ויש לי נטייה לטאכיכרדיה פרוקסיסטית לא מוגדר, כלומר הפרעות בקצב הלב עם עליית דופק גבוהה מאוד לרגע, יכול להופיע אחת לכמה חודשים, אך ברגע שהזכרתי את זה לנוירולוג בקופה. הוא לא המליץ על ריטלין כי טען שהתרופות הללו מסוכנות ללב אצל מבוגרים בכלל ובפרט אם ידועה רגישות בלב, ויש אפילו מקרי מוות של נשים. שאלתי היא האם אכן הסיכון כזה משמעותי שימנע ממני לקחת טיפול שישנה את איכות חיי ? והאם ידוע לך על תרופה אחרת שאין לה את תופעות הלוואי המסוכנות הללו? כמו למשל פיקנוגנול, סטרטרה וכו, שמוזכרות בפורום הזה. תודה מראש ועם אילו קופות אתה עובד?

שלום ריטלין ותרופות דומות שייכות לקבוצה של חומרים ממריצים/סטימולנטים והתרופות יכולות לגרום להחמרה בהפרעת קצב לב, עליה בלחץ דם ותופעות לוואי אחרות. במידה וקיימת הפרעת קצב לב לא קבוע יש לקבל חוות דעת של רופא קרדיאולוג על אפשרות של טיפול בתרופות מסוג חומרים ממריצים כולל ריטלין. ללא אישור מקרדיאולוג לא מומלץ להתחיל טיפול במקרה התואר. בברכה ד"ר חייגרכט הערה: מידע על עבודה מול קופות רשום בדף של ראש הפורום.

10/12/2014 | 16:55 | מאת: נטע

תודה, אכן היה לי תמוה שפסיכיאטר רשם לי ריטלין אחרי פגישה אחת בלבד! בלי לעשות ברור מעמיק ובריאותי. האם תרופות כמו סטרטרה ווינסה, גם מקבוצת הממריצים ? ואם כן , האם קיים תחליף אשר לא יגרום להשפעה על הלב ? מקווה שקיים פתרון עבורי כי אני די מיואשת, בתודה

30/11/2014 | 17:13 | מאת: איילת

בגיל 9 אובחנתי בADD of childhood ומאז אני מטופלת בקונצרטה (התחלתי עם ריטלין, אבל העלינו את המינון מהר מאד). כיום אני בת 21 ורציתי לדעת האם האבחון כביכול כבר "פג תוקף"- האם ייתכן מצב בו הלקות שלי נעלמה?

שלום חומרת קשב יכולהה להשתנות,מצב יכול להשתפר או להחמיר. מומלץ לבצע רבחון עדכני בברכה ד"ר חייגרכט

22/11/2014 | 19:49 | מאת: דניאל

ד"ר שלום רב. אני נוטל לשבועיים הקרובים פרדניזון כמובן במינון יורד עם הזמן עקב ירידה בשמיעה אחרי ניתוח מסטואידקטומי באוזניים לשיקום עור התוף. כמו כן אני נמצא בלימודים השאלה האם אוכל להמשיך לקחת קונצרטה (36 מ"ג) תוך כדי הטיפול בסטרואידים?!

שלום לא הייתי ממליץ על טיפול בCONCERTA או חומר ממריץ אחר בזמןטיפול בקביל בסטאורודים ומצב אחרי ניתוח עקב השפעהה אפשרית סטימולטיבית לא ספציפית שלילית. יש להתיעץ עם רופא מטפל בברכה ד"ר חייגרכט

23/11/2014 | 15:43 | מאת: דניאל

שלום, קראתי בכמה וכמה מקומות על תרופות אלטרנטיביות לריטלין. ריטלין לא כל כך עבד עליי ולכן מחפש תחליף. אני עובד בעבודה משרדית ויש לי הרבה משימות אנליטיות ואני לא מצליח לתפקד בצורה מקצועית מינימלית. נתקלתי בתרופות כגון: Adderall, Strattera, Vyvanse ועוד. במידה ואני רוצה להביא את התרופות הללו לארץ דרך בית המרקחת אני חייב למלא טופס 29ג' - תרופות בייבוא אישי. האם למישהו היה ניסיון עם אחת מהתרופות הללו? מה הדעה בקהילה הרפואית בארץ ובעולם בנוגע לתרופות הללו? מישהו עבר תהליך של ועדה לגבי ייבוא תרופות מחו"ל? האם המקרה שלי יכול להיות רלוונטי בעיני הוועדה? אשמח מאד לשמוע ולקבל ייעוץ.

שלום התרופות שציינתה נמצאות בארץ למעט STRATTERA ואין צורך בהזמנה מחו"ל. התרופות עדיין לא רשומות ע"י משרד הבריאות בארץ וכדי להתחיל הטיפול רופא מטפל אמור למלא תופס 29 ג', לשלוח למשרד הבריאות ולקבל אישור. השפעה של תרופות תמיד אינדיוידואלית ומראש לא ניתן לעשות הערכה. לפי ניסיון שלי VYVANSE בהשוואה לאדרל גורמת לפחות תופעות לוואי אך לעתים פחות יעילה. STRATTERA יותר מתאימה לטיפול בילדים, על פי הוראות החברה, נדרש רצף טיפולי, ליטול התרופה באופן קבוע, במידה ונעשתה הפסקה בטיפול החברה דורשת התחלת הטיפול ממינון נמוך ולבצע עליה מחדש עד מינון טיפולי, וחוסר גמישות לא תמיד מתאימה לאנשים מבוגרים שלא נותלים תרופות על בסיס קבוע. יחד עם זאת קיימים נבדקים שטיפול ע"י STATTERA מאוד מתאים להם. שורה תחתונה-השפעה אינדיבידואלית והחלטה נכונה של רופא מטפל לגבי סוג הטיפול. בברכה ד"ר חייגרכט

15/11/2014 | 11:00 | מאת: אלעד

תודה רבה על התגובה. איפה ניתן לרכוש את התרופות הללו בארץ? אני יודע שלחלק מהם לא דרוש אישור רופא בחלק ממדינות אירופה וארה"ב. בגלל שהתרופות טרם אושרו על ידי משרד הבריאות האם המצב בארץ שונה? כמו כן, לאיזה רופא אני אמור לפנות כאשר אני מעוניין להזמין את התרופה? רופא משפחה? פסיכיאטר? ניורולוג? תודה!

שלום, במהלך הסמסטר ובעיקר בתקופת מבחנים השתמשתי באופן יום יומי בקונצרטה 18 מ"ג אך הרגשתי שזה לא מספיק וביקשתי מהנוירולוג להעלות מינון גם בעיקר כי יש לי ימי לימוד ארוכים של 12 שעות. אני לוקחת רק יומיים בשבוע מתחילת הסמסטר ומאז לאט לאט יש לי כאבי ראש שמחמירים במהלך השפעת הקונצרטה עד לרמה שאני ממש לא מתפקדת ולא מסוגלת ללמוד. האם זה אמור להיעלם כי זה רק תופעות לוואי? או שיש צורך בכדור אדוויל? למרות שאני ממש מעדיפה להמעיט בכדורים.

שלום אחת מתופעות לוואי של חומרים ממריצים כולל קונצרטה-החמרה בכאבי ראש. במידה והתרופה גורמת לכאבי ראש ניתן לנסות טיפול באדרל או VYVANSE, התרופות שעובדות דרך מערכת אמפטמינים, אך גם התרופות יכולות לגרום לכאבי ראש. לא ניתן לעשות הערכה מראש כי תגובות תמיד אינדיוידואליות וגם תופעות לוואי. בברכה ד"ר חייגרכט

09/11/2014 | 17:20 | מאת: דניאל

שלום הרופא שלי חושד שיש לי הפרעת קשב וריכוז ושלח אותי לעשות בדיקת מוקסו פעם אחת ללא תרופה ופעם שניה עם ריטלין רגיל 10 מג, כדור אחד, ואחרי שעה לעשות שוב את הבדיקה. רציתי לשאול האם זה לא מינון נמוך מדי לבחור בן 26 ששוקל 102 קג? כי הבנתי שבדרך כלל נותנים את המינון המינימלי למשקל הנבדק, לא כך? בתודה

שלום תגובה לריטלין היא אינדיבידואלית, לעיתים מקבלים תגובה טובה ממינון נמוך התחלתי,החלטה מאיזה מינון להתחיל טיפול או לבצע בדיקה, כגון MOXO היא החלטה של רופא מטפל. במחקרים מבוקרים שנעשו בקרב מתבגרים ומבוגרים לא מצאו קשר ישיר בין משקל ומינון של תרופה. בנוסף רוב התרופות שמשפיעות דרך מוח מתחילים ממינון התחלתי ומעלים מינון במידת הצורך ולא מתחילים ממינון גבוה. לסיכום: ניתן לתמוך בהחלטה של רופא מפנה לבצע בדיקה עם ריטלין במינון 10 מ"ג. בברכה ד"ר חייגרכט

06/11/2014 | 13:08 | מאת: בן 31

לד"ר שלום רב, לאחרונה אני חש בהתדרדות קוגנטיבית אצלי. לפעמים אני שוכח מה עשיתי כמה דקות לפני, מתקשה לקלוט דברים פשוטים שאנשים מסבירים לי והקשב "בורח" לי לעיתים קרובות. התגובות שלי איטיות וגם הדיבור. בנוסף הראייה שלי הדרדרה בתקופה האחרונה. אני נוטל ריטלין במשך כמה שנים כל יום, ובחודש האחרון לוקח איקסל עכב דיכאון וחרדה. המצב הזה מאוד מדאיג אותי, במיוחד שאני מתחיל עכשיו עבודה חדשה ומתקשה מאוד בהבנת דברים פשוטים. קבעתי תור לניורולוג אבל זה רק לעוד חודש. כמו כן, אני הולך החודש לפסיכיאטרית להמשך מעקב. אודה לך על כל עזרה.

שלום בלי בדיקה בנוכחות לא ניתן להבין האם הפרעה היא קשורהמצבנפשי/רגשי או קיימת בעיה נוירולוגית נוספת. חשוב להבדק ע"י נוירולוג , רצוי נוירולוג המתמחה בהפרעות קוגניטיביות. אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכט

05/11/2014 | 12:14 | מאת: יואב

אני בן 61 עובד בחברה הנדסית ופעיל כל הזמן. סוכרת מטופלת באינסולין וכדורים, עם ארועי היפו לעיתים. H1C ממוצע 7.4 סוכרת כ 7 שנים, טיפול ב כמות האינסולין מותאם ועלה בהדרגה במשך השנים. האם יש קשר ביין הסוכרת להידרדרות בזיכרון ויכולת קשב שלי. ומה מומלץ לעשות. תודה יואב

שלום כוסכרת יכולה לפגוע בכלי דם במוח וכתוצאה מכך לגרום להפרעות בזיכרון ובקשב, נוסף ארועים של היפוגליקמיה גם פוגעים בזיכרון. המלצות: 1/ אזון של סוכרת 2/ לבצע בדיקות MRI מוח -לשלול פגיעה בכלי דם קטנים 3/ לבצע בדיקה דופלר עורקי הצוואר-לשלול היצירות והפרעה בזרימת דם למוח 4/ פעילות ארובית, הליכה. 5/ מעקב אצל נוירולוג, רופא משפחה ורופא סוכרת 6/ להתחיל טיפול קוגניטיבי לשיפור תפקודי קשב וזיכרון אשמח לעזור ד"ר חייגרכט

31/10/2014 | 12:46 | מאת: רות 767

משום מה המכון הטרטולוגי אישר מינון נמוך .. האם יש תחליף לריטלין בתקופת ההריון ? תודה על המענה המהיר

שלום על פי FDA ריטלין/מטילפנידת נמצא בקטגוריה C של תרופות המשמעות שאין מחקרים איכותיים שבדקו השפעה של ריטלין/מטיפנידת בזמן הריון. תוצאות מחקרים במחקרים שנעשו-התרופה יכולה לגרום לסיבוכים לאובר וסיכון הוא משמעותי. החלטה סופית האים להמשיך טיפול בריטלין /מטילפנידת גם במינון נמוך היא ע"י רופא נשים/גינקולוג מטפל. לא ידוע לי שקיימת תרופה שמומלץ ליטליןל בזמן הריון במקום ריטלין או תרופה אחרת. כפי שכתבתי קודם, אני לא ממליץ על טיפול בריטלין או תרופות דומות בזמן הריון בברכה ד"ר חייגכט

30/10/2014 | 14:30 | מאת: רות767

ד"ר מיכאל שלום רב, לאחרונה התבשרתי כי אני בהריון , ורציתי לדעת מה דעתך על המשך שימוש בריטלין 10 מ"ג *2 פעמיים ביום - במינון נמוך . והאם יש תחליף שיכול לתת מענה דומה לadd תשובתך מאוד תעזור לי .

שלום אסור ליטול ריטלין ותרופות דומות בהריון גם לא ליטול במינון נמוך. החומרים יכולים לפגוע באובר! ד"ר חייגרכט

29/10/2014 | 14:22 | מאת: יוג'ין

שלום. ברצוני לדעת האם בפנייה ראשונה לנוירולוג,אוכל לקבל אבחנה ראשונית לבעיית הפרעת קשב וריכוז,ללא צורך בהצגת תוצאות מבחן רלוונטי,אלא באמצעות איסוף נתונים בלבד מצד הרופא לגביי?(תשאול היסטוריה התנהגותית שלי לאורך השנים וכו'). תודה.

שלום יתכן ולא יהיה צורך באבחון אך לרוב נוירולוג מפנה לפחות לאחת מהבדיקות קשב כגון TOVA, CPT CONNERS ,BRC או MOXO בברכה ד"ר חייגכט

27/10/2014 | 20:31 | מאת: שלי

שלום אני בת 53.5 לוקחת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה מעל 20 שנה. כיום אני לוקחת וולבוטרין 300 2 קלונקס של 0.5 מג יש לי בעיות של בלבול שכחה חוסר ריכוז.קושי לשבת לקרוא חומר מקצועי של העבודה. הומלץ לי להחליף את הקלונקס באלפרליד 0.25 מג פעמיים ביום או טרנקסל 5 מג פעמיים ביום מה דעתך. תודה

שלום הפורום לא עוסק בטיפול בדיכון/חרדה. ממליץ לפנות לפורום המתאים בברכה ד"ר חייגרכט

27/10/2014 | 15:55 | מאת: לי

שלום רב דר חייגרכט. אני נוטלת קונצרטה במינון של 72 מ"ג. לצערי אני חשה שהכדור לא משפיעה בצורה יעילה כמו שבעבר.. האם ניתן ומומלץ להגדיל את המינון ל90 מ"ג? זאת ועוד, השפעתו של הכדור גורמת לי לקושי בהרדמות בלילות. גם כדורי שינה לא עוזרים. לכן, ניסיתי לקחת ריטלין, אך לדאבוני הכדור לא השפיע עלי כלל.. אשמח לתגובתך המקצועית. תודה מראש, והמשך שבוע נפלא!

שלום לא ממליץ לעלות מינון של קונצרטה ל90 מ"ג. מינון מקסימלי של קונצרטה המומלץ ע"י FDA וחברה המווקת התרופה הוא 72 מ"ג! במידה ומינון הנוכחי לא עוזר וגורם לתופעות לוואי ניתן לשקול טיפול ע"י תרופה אחרת או טיפול משולב תרופתי ולא תרופתי. ממליץ להבדק ע"י נוירולוג המתמחה בהפרעות קשב/הפרעות קוגניטיביות. אשמח לעזור בברכה ד"ר חייגרכט

24/10/2014 | 05:06 | מאת: נטע

הבנתי שאדרל מורכב רובו, אם לא כולו מאמפיטמינים? האם גם הויואנס? מה בעצם ההבדל ביניהם?

שלום גם הויונס עובדת דרך מערכת אמפטמינים. בברכה ד"ר חייגרכט

בדומה לאדרל? האדרל מאוד פוגע לי בתאבון והייתי שמחה למצוא תחליף. הבנתי גם שבאופן כללי תופעות הלוואי של הויונס פחותות מהאדרל? האם זה נכון? האם זה אומר שזוהי תרופה "בריאה" יותר למוח?

24/10/2014 | 04:59 | מאת: נועה

אני נוטלת אדרל XR במינון 30 וישנם ימים שבהם אני מרגישה מאופסת ומרוכזת הרבה יותר מהרגיל וגיליתי שבהם גם מינון של 20 מספיק לי. האם אני יכולה לחצות את הכדור על ידי שקילת החומר במשקל מיוחד למיליגרמים וחלוקתו ל20 מיליגרם ול10 מיליגרם? בנוסף אשמח לדעת האם מבחינת תופעות לוואי והשפעות נוירולוגיות מזיקות, ההבדל בין 30 מיליגרם ל20 מיליגרם הוא משמעותי או זניח? תודה רבה!

שלום 1/לא מומלץ לחצות את כדור אדר XR, הדבר פוגעה בשחרור שח החומר בצורה הנדרשת 2/ השפעה של התרופות ותופעות לוואי הן אינדיבידואליות, במידה ומשתמשים באותה תרופה אך מינון גבוה יותר סיכון לתופעות לוואי גובר אך לא תמיד פרופורציונלי למינון התרופה. בברכה ד"ר חייגרכט

29/10/2014 | 12:59 | מאת: נועה

בשאלתי התכוונתי לחצייתו של אדרל שמגיע בקפסולה ולא בכדור מוצק. הרוקח הסביר לי שניתן לקחת את האדרל XR גם ללא הקפסולה, על ידי בליעת הגרגרים עם נוזל. כלומר, ניתן להוציא את הגרגרים מהקפסולה וליטול אותם כך. השאלה היא האם הגרגרים שבקפסולה מורכבים כולם מאותו החומר? או שכל כמה גרגרים מורכבים מחומר אחר? (להבנתי האדרל XR מורכב מכארבעה חומרים). אם הגרגרים מורכבים מחומר זהה (שהוא כנראה ערבוב של כל החומרים שמרכיבים את האדרל) אז אני מתארת לעצמי שאין בעיה בחלוקת הגרגרים כי היחס בין החומרים לא נפגע. אך אם כל כמה גרגרים עשויים מחומר שונה, אז חלוקתם עלולה לפגוע במינונים המדויקים שיוצרים את האדרל. אז השאלה היא, האם ניתן לפצל קפסולה של 30 מיליגרם לעשרים מיליגרם ועשרה מיליגרם? (בעזרת משקל מיליגרמים מדויק, כמובן). ולמרות שברוב המוחלט של המקרים אני מעוניינת בנטילת שלושים מיליגרם, הדבר משמעותי עבורי כי יש ימים מאוד עמוסים בהם נטילת עשרים מיליגרם במקום שלושים מקלה עליי מאוד מבחינת ההתמודדות עם תופעות הלוואי (מה שיכול לגזול ממני זמן שאין לי בימים מסויימים), וזה שווה את הירידה בריכוז. מקווה שהצלחתי להבהיר את כוונתי, תודה.

22/10/2014 | 19:40 | מאת: לימור

שאני לוקחת תרופות שמשחררות דופמין כמו הממריצים והקפאין אני מרגישה טוב יותר האם יש תרופה אך לא ממריצה שמעלה דופמין ?

שלום כפי שענתי לך קודם, תרופות המיועדות למחלת פרקינסון שכוללות L-DOPA כמו DOPICAR, או תרופות ששייחות לקבוצת D-AGONISTS כמו SIFROL AND REQUIP, מעלות רמת DOPAMIN ועובדות דרך מערכת דופמינרגית, לא נחשבות כחומרים ממריצים, אך לא משפרות תפקודים קוגניטיביים, כולל קשב וריכוז. קיימת תרופה אחרת ATOMOXETIN/STRATTERA שעובדת דרך מערכת נוראדרנרגית, משפרת קשב וריכוז אך לא רשומה כחומר ממריץ/סטימולנט בברכה ד"ר חייגרכט בברכה ד"ר חייגרכט

19/10/2014 | 15:25 | מאת: לימור

שלום עקב בעיות קשב שאובחנו אצלי רציתי לדעת האם יש תרופות (לא ממריצות) שמעלות דופמין ? אני ידועת רק על הפוספוטידיל סרין שמעלה קצת את הדופמין אך הוא מרגיע אותי וגורם לי להתנהג בצורה רגועה מידי תודה מראש לימור

שלום מערכת דופמינרגית כן מעורבת בהשפעה על תפקודי קשב וריכון יחד עם מערכות אחרות במוח, אך אין קשר ישיר בין הפרשצ הדופמין ורמת קשב וריכוז. תרופות שמקבלים חולים עם מחלת פרקינסון מעלים רמת דופמין אך לא משפרים רמת קשב וריכוז באופן משמעותי ולעתים גם גורמים לתופעות לוואי בתחום הקוגניטיבי. בברכה ד"ר חייגרכט