פורום ראומטולוגיה ילדים

הפורום מייעץ בכל התחומים הקשורים בצליעה, כאבי מפרקים, מחלות מפרקים ומחלות אוטואימוניות בילדים כגון דלקת עלומה של גיל הנעורים Juvenile idiopathic) arthritis) זאבת אדמנתית מערכתית (Systemic Lupus Erythematosus), מחלות חום פיריודיות (PFAPA, FMF), וסקוליטיס בילדים, דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatic Fever), סקלרודרמה מקומית ומערכתית ומחלות שריר אוטואימוניות. למעבר לפורום לחצו כאן.
218 הודעות
216 תשובות מומחה

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים

12/01/2014 | 09:12 | מאת: ליאת

בתי בת 9 ,במהלך השנה היא חלתה בחידק סטרפטוקוקוס בחמש פעמים וטופלה באנטיביוטיקה למרות הכל החידק הסתבך. הקרסול התנפח ויש כאבים בפרק ביד ברגל ובגב ... מה אפשר לעשות????אני מפחדת שהיא תסתבך.

שלום ליאת, בשלב זה הייתי ממליץ על פגישה בהקדם עם ראומטולוג ילדים. במידה ואכן תאובחן בקדחת שגרונית יש צורך להתחיל בטיפול תרופתי. עד אז תוכלי לקבל מידע נוסף מרופא הילדים שלך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

11/01/2014 | 16:48 | מאת: ורוניקה

שלום רב, לפני כשבוע בתי נפגעה מסגווי( כלי תחבורה חשמלי בעל 2 גלגלים). בתי לא התלוננה על כאבים ולא נראתה פגיעה. לפני 4 ימים היא קבלה מכה בכף רגל ימין ומאז לא נעמדה על 2 רגליה, מספר פעמים הצלחתי לגרום לה לעשות מספק צעדים והיא עשתה זאת על העקבים בלבד. היא מתהלכת על ברכיה ללא בעיה. התלוננה מעט מאוד על כאבים בכף רגל ימין ולא נראה שהיא סובלת מכאב כלשהו, גם על ידי מישוש ואין לה שום הגבלה בתנועה ומאוד פעילה. לא נראת חבלה נפיחות או אודם. כרגע היא מאושפזת לאחר שתוצאות בדיקת הדם הראו כי ה crp הוא 4.27 וממדי דלקת נוספים גבוהים. במיפוי עצמות תחילה נאמר שיש ממצא בכף רגל ימין ולאחר מכן על ידי רופא אחר נאמר שיש לה דיסקיטיס. וציין כי היה לה חום במהלך יום אחד וחלף. שאלתי האם יתכן כי יש לה דיסקיטיס על אף שהיא לא סובלת מכאב ומאוד פעילה גופנית והולכת עם ברכיה?

שלום ורוניקה, קשה מאוד לענות על שאלתך מבלי לבדוק את הילדה. באופן כללי אוכל לומר גי דיסקיטיס הינה דלקת חולפת בדיסק (אחד או יותר) של חוליות עמוד השדרה. הדבר גורם לכאב וכיוון שהילד הקטן אינו מסוגל לבטא כאב, הוא מגן על עצמו בפני הכאב על ידי אי שימוש או שימוש באופן שונה במפרקיו. במקרה זה בגפיים התחתונות. בד"כ דיסקיטיס תקרין על הנעה של מפרקי הירך ותהיה הגבלה בתנועה או רגישות בהנעת מפרקים אלו. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

08/01/2014 | 11:23 | מאת: שמרית

שלום גיל, בתי אור בת 4 סובלת מגיל שנתיים מדלקת מפרקים של גיל הילדות. החל ממאי 2013 היא מקבלת מתוטרקסט פעם בשבוע (ע"י זריקה) המצב כרגע טוב והדלקת נסוגה אך קצב הגדילה לה שלה איטי מאוד. ב10 חודשים האחרונים כמעט ולא גבהה והיא כרגע עומדת על אחוזון 25. היא הכי נמוכה בגן. יש לציין שאנו הוריה גובהים יחסית, 1.71 ו1.78 כמו כן היא אינה סובלת מצליאק ואינה רגישה לגלוטן אשמח לשמוע דעתך? והאם צריך לעשות משהו בנידון תודה אמא מודאגת

שמרית שלום, כדאי להעזר בעקומות הגדילה, גם מטיפת חלב כדי לראות האם העקומות נשברו מתחילת המחלה. מחלה פעילה (כלומר דלקת מפרקים פעילה, בעיקר רב מפרקית) יכולה כשלעצמה לגרום לעיכוב בגדילה. דווקא טיפול נוגד דלקת יעיל, יגרום לנסיגה של הדלקת וחזרה לצמיחה. לכן הייתי מברר תחילה עם ראומטולוג הילדים שלך האם המחלה אכן עדיין פעילה (גם אם יש שיפור במצב) והאם יש צורך במתן תרופות נוספות. בנוסף - הייתי שוקל התייעצות גם עם אנדוקרינולוג ילדים. לבסוף - אציין כי גם סטרואידים הניתנים דרך הפה או הוריד, אף במינון נמוך, יכולים לגרום לעיכוב בגדילה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

07/01/2014 | 11:08 | מאת: אורית

בני בן 16 ועשרה חודשים .בבדיקת דם ואיסוף שתן התקבלו תוצאות של 93000 טרומבוציטים (בבדיקה שנערכה שבועיים לפני היו הערכים 122000) והuric acid 8.83.והופנינו להמטולוג וריאמטולוג .בני מתאמן בספורט ונוטל תוסף מזון -חלבונים וכן כדורי קפאין .האם יכול להיות קשר בין נטילת "תוספים" אלו לתוצאת הבדיקה??

אורית שלום, באופן כללי, לא ידוע על קשר בין תוספי המזון או עיסוק בספורט לטרומבוציטופניה (ירידה בערכי הטסיות בדם). בברכה, ד"ר גיל אמריליו

06/01/2014 | 18:13 | מאת: מיריי

באוגוסט 2012 נשלחה בתי בת ה16 לבדיקות דם עקב תלונות של עייפות,חולשה כללית וסחרחורות. התקבלו תוצאות בדיקת דם שערכה בתי בעלת נתון מעט מדאיג- ANA PATTERN בכייל 1:160, הומוגני, אך מלבד זה הכל היה תקין(תאי דם לבנים-4.77L, נויטרופילים-2.22L). חודשיים לאחר מכן נערכה שוב אותה הבדיקה והתקבל אותו מממצא ANA בכייל 1:160. בפברואר השנה נערכו שוב בדיקות דם: מספר תאי הדם הלבנים ירד ל4.58 והנויטרופילים ירדו ל-1.79. ביוני סך תאי הדם הלבנים 4.37L והנויטרופילים 1.68L. בנובמבר נערכה בדיקת דם נוספת: ANA PATTERN בכייל 1:160 (כמו בבדיקות הקודמות) והפעם סך תאי הדם הלבנים - 3.70L והנויטרופילים 1.28L.. ראומטולוג שלל לופוס. בבדיקות נוספות שנערכו: ANTINUCLEAR ab -negative complement c3-96, complement c4-20. אשמח לחוות דעתך. בתודה מראש, מיריי.

מירי שלום, התלונות של ביתך אינן תלונות ספציפיות ומחייבות כמובן התייחסות וירידה לפרטי פרטים. תלונות כאלו יכולות להעיד על מחלה ראומטית אולם יכולות גם להעיד על מגוון רחב של מחלות שונות או שאינן מעידות על מחלה כלל. בדיקת ANA או Anti-nuclear antibody הינה גם היא בדיקה שאינה ספציפית היכולה להעיד על מחלה אוטואימונית אולם שימי לב כי כ-15-20% מהאוכלוסיה הכללית הבריאה היא בעלת ANA חיובי, בד"כ בכייל (רמה) נמוך. גם כייל של 1:160 (נמוך-בינוני) נמצא בכ 3-5% מהאוכלוסיה הבריאה ולכן טוב עשית שפנית לראומטולוג ילדים אשר התיחס למכלול ההיסטוריה הרפואית, הבדיקה הגופנית ובדיקות המעבדה. יש כמובן צורך להמשיך במעקב רופא הילדים, ובמידת הצורך גם במעקב הראומטולוג. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

02/01/2014 | 21:03 | מאת: הדס

לבתי בת העשר נוצרה פריחה אדמומית לפני כחודש וחצי בפנים לאחר בדקה אצל רופאת העור ונתינת משחההדבר עבר מעט אך התפשט לכיוון כף היד והאצבעות היא עייפה וחלשה לאחרונה(ילדה אנרגטית מאוד). היום חזרנו אל הרופאה ושלחה אותנו לראומטולוג לאיבחון נוסף אני מודאגת מאוד מדובר בילדה רזה שאינה אוכלת טוב מה דעתך?

שלום הדס, אני מבין את דאגתך אולם לפגישה עם רופא כולל תשאול מלא של המקרה, בדיקה גופנית הסתכלות בתוצאות המעבדה וההדמיה אם יש הם הדרך הנכונה ולכך אין תחליף. גם לא דרך פורום זה או אחרים. באופן כללי אוכל לומר כי במידה ועולה חשד סביר למחלה ראומטית (ולא רק לשלילה של מחלה), כדאי להגיע אל הראומטולוג כבר עם בדיקות דם מלאות המכוונות למחלה בה חושד הרופא. אציין גם כי אתרי האינטרנט מלאים במידע רפואי, בחלקו מוטעה או לא ברור וגורמים לעיתים רבות לחרדה ודאגה מיותרים להורים. על אף שאני מבין את הדחף הטבעי לקרוא ולגעת, יש לקחת את הכלי הזה בערבון מוגבל. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

22/12/2013 | 18:12 | מאת: אפרת

שלום. בני בן השמונה סובל מצליעה, שהיתה חמורה ועכשיו היא קלה בלבד. אנחנו בבירור באורתופדית באיכילוב, ותשובת מיפוי העצם מתאימה לארתריטיס במפרק ירך ימין, וממצאים לא ספציפים בקרסול ימין שיכולים להתאים לdisuse או rsd. בדיקות הדם תקינות כולן (כולל rf) פרט לטרומבוציטים 550 אלף. אני לא מצליחה לקבוע תור דרך הקופה לראומטולוג ילדים לפני אפריל. אשמח לדעת איך אני יכולה להגיע ליעוץ באופן פרטי, וגם אשמח להרגע קצת...

אפרת שלום, צר לי כי אינך מצליחה לקבוע תור דרך הקופה, אכן לצערנו המרפאות עמוסות אולם לדעתי כל ילד זכאי לייעוץ מקצועי בזמן הגיוני דרך המנגנון הציבורי לפני שפונים לרפואה פרטית. אנא התקשרי לטלפון 03-6974521 (זימון תורים של איכילוב) ובקשי שייקבע לך תור ליום המרפאה הבא שלי באיכילוב גם אם המרפאה מלאה. מקווה שעזרתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

16/12/2013 | 17:38 | מאת: אינה

רופאת הילדים בדקה את הילד ביום תחילת הטיפול האנטיביוטי ולא התרשמה שיש סימנים לRF (נעשתה בדיקה גופנית).האם זה אומר שאחרי טיפול אנטיביוטי לא יהיה סיכון לפתח סיבוכים?תודה

לא, אך כפי שציינתי, הסיכון הוא נמוך מאוד. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

16/12/2013 | 11:39 | מאת: אינה

שלום.בני הבן 6 התלונן על הכאבים בגרון,היה לו חום 38 ופריחה על העור.רופאת הילדים לא התרשמה מביעה מיוחדת ונתנה לו טיפול בטיפות פניסטיל לטיפול בפריחה. משחט גרון נלקח כעבור 2.5 שבועות מכיוון שהילד המשיך להתלונן על הכאבים.במשטח צמח סטרפטוקוק והתחלנו בטיפול אנטיביוטי.אני מודאגת מהסיבוכים של דלקת גרון (הרי לא מטפלים בדלקת עצמה אלא בסיבוכיה ). הילד נבדק ע" הרופא ביום תחילת הטיפול האנטיביוטי והרופאה לא התרשמה מכך שלילד יש סימנים של -RF.בבדיקת דם שנלקחה ביום שנעשה משטח גרון -הספירה תקינה למעט ניוטרופילים (יצא בבדיקה 37 %).מה סיכון לחלות בRF אחרי שנסיים את הטיפול האנטיביוטי (שהוחל מיוחר לטעמי)?אני מודאגת מאוד.תודה

אינה שלום, הסיכוי לחלות בקדחת שגרונית או rheumatic fever עדיין נמוך מאוד (אחוזים בודדים או פחות), זאת מכיוון שרק 2 זנים של סטרפטוקוק עלולים לגרום למחלה. טווח הטיפול הידוע בו הילד מוגן הינו 9 ימים, כלומר אם טרם חלפו 9 ימים מתחילת המחלה ועד הטיפול בה, הסיכוי ל-RF הינו נמוך ביותר. במקרה שלך, בהנחה שאכן היתה דלקת גרון סטרפטוקוקלית מההתחלה מדובר על שבועיים וחצי אולם שוב, הסיכוי גם כך נמוך מאוד. אנא הקפידו לא להחסיר מנות ולקחת את הטיפול במשך 10 ימים.

25/11/2013 | 11:00 | מאת: יעל

שלום, בתי בת 13. היא מתלוננת על כאבי גב בשכיחות גבוהה. כאבים הגורמים לה להשאר מרותקת למיטה למשך כמה ימים. תרופות רגילות נגד כאב לא עוזרות. לא עברה כל פגיעה או נפילה, הכאבים מופיעים לפתע. במקביל היא נראית תמיד עייפה. בבדיקות דם לא נמצא דבר חריג. מה הבדיקות המומלצות? מדוע היא כאובה? תודה רבה

שלום יעל, כאבי גב במתבגרים נפוצים יחסית. האבחנה במדלת במקרה זה רחבה וכוללת סיבות רבות. חשוב לדעת היכן בדיוק נמצאים כאבי הגב (גב תחתון, מרכזי, עליון, בצידי הגב, לאורך עמוד השדרה וכו'), תדירות הכאב ועוצמתו. ממליץ להיבדק תחילה ע"י אורטופד ילדים. במידה ויתעורר חשד לבעיה ראומטית הוא כבר יפנה לראומטולוג הילדים. בברכה: ד"ר גיל אמריליו

11/11/2013 | 22:19 | מאת: אסף

שלום.הילד בן 10 סובל מכאבים בקרסוליים כבר שבוע. הולך לביהס בבוקר, אך מתקשה לשחק כדורגל עם חבריו, וכואב לו בזמן הליכה.הפסיק חוג התעמלות קרקע בגלל הכאבים. בערב כשנכנס לישון מתלונן עוד יותר על כאבים.הילד רזה מאד.ילד add לוקח ריטלין כל בוקר.תודה

שלום אסף, האבחנה המבדלת במקרה זה הינה רחבה. ממליץ לפנות לרופא הילדים שיפנה לראומטולוג ולאורטופד ילדים לפי הצורך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/11/2013 | 00:35 | מאת: טלי

בתי בת 12 מטופלת שנתיים באנברל עם הטבה משמעותית בדלקת מפרקים. לאחרונה, כבר חודשיים מרגישה לא טוב, חיוורת, מתלוננת על בחילות וכאב בטן עליונה. בדיקות דם תקינות, הליקובטור תקין, תפקודי בלוטות תקין. מה זה יכול להיות?

טלי שלום, פחות סביר שהתופעות הללו נגרמות ישירות מהתרופה כיוון שביתך מקבלת אותה כבר שנתיים אולם הייתי ממליץ להמשיך את הבירור ולהתייעץ כמובן גם עם ראומטולוג הילדים שלכם. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

07/10/2013 | 14:16 | מאת: גל

שלום. קוראים לי גל ואני בת 20. מזה כמה חודשים אני סובלת מכאבי ברכיים קשים. נשלחתי לעשות בדיקות דם שונות ונמצא כי ה-aslo עומד על 1918 אך בדיקת crp יצאה תקינה (0.4) ולא חוותי דלקות גרון כבר מעל שנה. נשלחתי לעשות עוד כמה בדיקות ביניהן- c3, c4, rheumatic factor וכולן יצאו תקינות. כחודש לאחר מכן בצעתי שוב את בדיקת הaslo והוא המשיך לעלות ל2000. אני מטופלת תוך כדי בפיזיוטרפיה אך לא מרגישה שינוי. בנוסף, אני לוקחת כדורי ברזל כבר כמה חודשים ולאחרונה יש לי כאבי בטן לעיתים קרובות. האם יש קשר בין הדברים? ומדוע הaslo ממשיך לעלות? תודה רבה.

שלום גל, הטיפול צריך להיות בך ולא בבדיקת ה-ASLO. מקריאת מכתבך לא נראה כי יש קשר בין בדיקת ה-ASLO לשאר התסמינים. בדיקות מעבדה נועדו כדי לעזור לרופא לקבל החלטה. אני מציע להיבדק בצורה מסודרת ע"י ראומטולוג לשלילת דלקת מפרקים. בברכה, ד" גיל אמריליו

02/10/2013 | 21:26 | מאת: רונית

יש לי כאבים כרוניים בקרסול במשך מספר חודשים. כאשר הכאב מחמיר אני לא מסוגלת לדרוך על הרגל. במשך היום הקרסול כואב ללא הפסקה בין אם אני במנוחה או בפעילות. עברתי צילום ונבדקתי על ידי אורטופד שטען שאין לי שום בעיה בקרסול, אך הוא עדיין כואב ללא הפסקה ואלו כאבים בלתי נסבלים. אשמח לעזרה

שלום רונית, לא ציינת היכן כואב בקרסול. האם יש אודם או נפיחות, האם הכאב הוא רק בתנועה או גם במנוחה, האם הכאב מעיר משינה, האם יש תלונות נוספות פרט לכאבים בקרסול, האם בוצעו בדיקות מעבדה. לבסוף - לא ציינת מהו גילך. לפיכך קשה לענות על השאלה שלך. אני מציע לפנות לבדיקת ראומטולוג שיוכל לשאול את השאלות הללו ואחרות, לבצע בדיקה גופנית ולבסוף להגיע למסקנה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

01/10/2013 | 03:51 | מאת: ליה

שלום שמי ליה ואני חולה בדלקת מפרקים של גיל הנעורים מגיל 12 עד היום גיל 19. הטיפולים לא עוזרים ואני עובדת עצות. אני לא יכולה לעבוד בצורה רציפה בשום מקום לא ללמוד וכרגע שוב תקפה אותי המחלה ואני חייבת שאיבות והזרקות דחופות.בשביל טיפול אצל הרופא שלי אצתרך לחכות כשלושה חודשיים. עכשיו אני שואלת האם יש אופציה לבצע את הפעולה באופן פרטי ואם כן איפה אצל מי ומה העלויות? בבקשה מישהו יודע על משו

ליה שלום, אין הכרח לפנות לרפואה פרטית. אשמח להיות לעזר בעצה והכוונה. כיוון שלא השארת מייל, אנא התקשרי לאיכילוב - מחלקת ילדים א' 036974747 ובקשי שייצרו עימי קשר וכך נוכל לדבר. בנוסף תמיד תוכלי לפנות לפורום "מפרקים צעירים" בפייסבוק. זהו פורום מאוד פעיל ומצליח. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

17/09/2013 | 17:39 | מאת: סמ

הבן שלי בן 15. במסגרת בירור לקראת טיפול בריאקוטן בשל אקנה בוצעה בדיקת ANA ונמצא טיטר 1:80.ישנן חילוקי דעות בין רופא העור לרופא המשפחה באשר לצורך בהמשך בירור. האמנם התוצאה אמורה להדאיג למרות שאין תסמינים קליניים?

שלום, נגעת כאן בשאלה חשובה. אבחנה של מחלה ראומטית (ולמעשה כמעט כל מחלה) מתבססת בראש ובראשונה על לקיחת אנמנזה (כלומר תשאול של המטופל ו/או הוריו) מפורטת וביצוע בדיקה גופנית מדוקדקת. פעמים רבות מלקחות בדיקות מעבדה (המשמשות בדיקות עזר בלבד) ללא הצדקה קלינית וכשהן חוזרות חיוביות "נתקעים" עם התשובה. באופן כללי אוכל לומר כי 15-20% מהאוכלוסיה הבריאה הם בעלי ANA חיובי בכייל נמוך (עד 1:80) ולכן אם כסר נלקחה הבדיקה והרופאים משוכנעים שאין סיבה לחשוד במחלה נוספת על בסיס האנמנזה והבדיקה הגופנית, אין צורך בד"כ בבירור נוסף אלא במעקב בלבד. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/09/2013 | 12:45 | מאת: רתם

שלום, בני בן ה3 אובחן השבוע בPFAPA.. ומכיוון שאנחנו די חדשים בתחום יש לי כמה שאלות.. האם כל פעם שיעלה לו חום עליי לתת לו את הדנלון? איך אדע שאכן מדובר בהתקף כזה ולא מחלה אחרת? פשוט לתת ואם החום לא יורד אז ללכת לבדוק? ועוד שאלה.. האם המחלה פוגעת במערכת החיסונית? אני קצת מודאגת עם עניין הפוליו מסביב. בני עדיין לא חוסן ולא יודעת האם לחסן אותו. האם אפשר? תודה

רותם שלום, PFAPA מאובחנת לפי קריטריונים מסויימים הכוללים: אירועי חום חוזרים למשך 6 חודשים לפחות במשך 2-7 ימים, לפחות 5 אירועים של של חום בהפרש של עד חודשיים בין האפיזודות בכל אירוע חום לפחות אחד מתוך ( דלקת שקדים, הגדלת בלוטות לימפה צוואריות, פצעים בפה), שלילת סיבות אחרות לאירועי חום חוזרים ושלילת מחלה זיהומית, חסר חיסוני, ונויטרופניה ציקלית, הופעת המחלה לפני גיל 6 שנים, החלמה מלאה בין האירועים, גדילה והתפתחות תקינים. קרטריון תומך הינו תגובה מהירה לטיפול בסטרואידים (דנלון). באם הקריטריונים הללו מתממשים ניתן לאבחן PFAPA. טיפול בדנלון אינו מחוייב המציאות (כלומר אין חלילה נזק ארוך טווח ללא טיפול בדנלון) אולם יש לקחת בחשבון שהמחלה לא תתקצר ולכן הטיפול נתון לשיקולך. כדאי להיבדק קודם אצל רופא הילדים לפני מתן התרופה. המחלה אינה פוגעת המערכת החיסון, להיפך, ישנה פעילות עודפת של מערכת החיסון. לגבי חיסון הפוליו, מכיוון שאינו מטופל באופן עקבי בסטרואידים אלא במנה בודדת מיד פעם - ניתן עקרונית לחסן. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

18/08/2013 | 17:40 | מאת: צמרת

שלום, בדצמבר 2012 הופיעו אצלי כאבי מפרקים שהתגברו בימים קרים. מבדיקות אצל ראומטולוג וזיהומולוג הבנתי כי נחשפתי לחיידק: CHLAM.PNEU.IGG. נמסר לי כי אין טעם להתחיל טיפול אנטיביוטי כי זה לא יועיל. לאחרונה החלו לבעלי כאבי מפרקים. האם יש סיכוי שהוא נדבק?

שלום צמרת, ראשית, אני מפנה אותך לפורום ראומטולוגיה העוסק במבוגרים. באופן כללי אוכל לומר כי הבדיקה מרמזת על כך שנחשפת בעבר לחיידק בשם כלמידיה. ייתכן כי כאבי המפרקים נובעים מהחשיפה לחיידק זה אולם לא ניתן לדעת בוודאות ללא נתונים נוספים. יתרה מכך, גם אם משפחה נדבקים מחיידקם או וירוסים, הרי שאינם נדבקים בד"כ בתופעות האוטואימוניות הנילוות כמו כאבי מפרקים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

11/08/2013 | 15:22 | מאת: דפנה

בתי בת 8.5 סובלת מהתקפי PFAPA בחמש השנים האחרונות.תקופת שיא ההתקפים היתה 20 התקפים בפחות משנה והיא טופלה בסטרואידים. עד לפני חודשיים טופלה במשך שנה בקולכיציןושכיחות ההתקפים ירדה. היא כמעט ולא קיבלה סטרואידים. ההתקף האחרון שלה היה לפני חודשיים וחצי. היא ילידת 2005 ומחוסנת בחיסון מומת לפוליו, אבל לא בחיסון החי-מוחלש. האם כדאי לחסן אותה?

דפנה שלום, לאחרונה, מטבע הדברים, אני נשאל רבות בנושא זה. תחילה מספר מילים באופן כללי. החיסון החי מוחלש מומלץ חד משמעית לכל ילד בריא. חיסון זה מגן אומנם על אלו שלא חוסנו בחיסון המומת אולם גם על מדוכאי חיסון, תינוקות שטרם הספיקו להתחסן וקשישים. כולנו מכירים בני אדם כאלה ואל לנו לאפשר הפצה של הזן האלים בכך שנימנע מלתת את החיסון הזה. למרות כל הדיסאינפורמציה בתקשורת חשוב להדגיש שהסיכון לחלות חלילה בפוליו בילד בריא אשר קיבל את כל תרכיבי החיסון המומת ואשר עתה ייתחסן בחיסון החי מוחלש הוא אפס. אני חוזר - אפס. רצוי להורי ילדים המקבלים תרופות העלולות לפגוע במערכת החיסון להתייעץ תחילה עם רופא וטוב עשית. ההמלצה במקרה שלך היא לחסן שכן אין כעת דיכוי של מערכת החיסון. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

14/08/2013 | 10:18 | מאת: דפנה

19/08/2013 | 19:43 | מאת: ענת גורן

דוקטור שלום. בני בן ה 5.5 חולה ב pfapa עם התקפים כל שבועיים - שלושה ועם בטנזול בכל התקפה. הוא מחוסן בכל החיסונים הנדרשים. האם כדאי לחסן בפוליו עם חיידקים מוחלשים? המון תודה. הצקפה אחרונה אתמול. ואם כן מתי כדאי לתת לו את החיסון

ענת שלום, עקרונית, לא צריכה להיות בעיה לחסן באם מטופל במנה בודדת של בטנזול בכל התקף, אולם ממליץ גם שתתיעצי עם רופא הילדים שלך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

שלום, שמי אלינור צאיג ואני פונה אליכם בשם הארגון האמריקאי The Blue Star Connection. The Blue Star Connection הוא ארגון אמריקאי ללא מטרות רווח שמטרתו לספק כלי נגינה ונגישות למוזיקה עבור ילדים ובני נוער החולים במחלת הסרטן ומחלות סופניות אחרות. פעילותנו עד היום הביאה לכך שהצלחנו לעזור למאות ילדים, ולספק ציוד מוזיקלי למעל 52 תכניות טיפול מוזיקליות בילדים חולים, בבתי חולים בכל העולם. אנו קוראים לכם לעזור לנו לפתח את פעילותנו גם בישראל. עד היום סיפקנו גיטרות, גיטרות בס, מפוחיות, כינורות, קלידים, חלילים ומערכות תופים ליותר מ-220 ילדים חולים. אנחנו פועלים ב-52 מדינות בארה"ב, ואנחנו מעוניינים להתרחב ולפעול במדינות מכל העולם, כשישראל היא מוקד שהוא בחשיבות עליונה. אתם מוזמנים לצפות בוידאו הזה לעוד פרטים: http://www.youtube.com/watch?v=N-VjAY_F6PU תודה רבה, המון בריאות ושלוה, אלינור

מצטרף. בהצלחה.

01/08/2013 | 11:49 | מאת: אלינור

תודה ד"ר גיל, אם יש ברשותך פרטים של אנשי קשר רלוונטיים או מטופלים רלוונטיים אשמח להתקדם ולהציע להם באופן אישי להיות חלק. תודה

20/07/2013 | 13:35 | מאת: יואב

בן 16. לפני שנה חלה בדלקת פסוריאטית בברך, שהתבטאה בנפיחות, בנוזל חופשי בברך וברך חמה. קיבל טיפול תרופתי (ערבה שעזרה). אין יותר נוזל חופשי בברך. אולם עדיין יש תפיחות כללית סביב הברך ואולי חום יתר בברך. הראומטולוג אינו יודע אם זו עדיין דלקת פעילה או התפיחות נובעת מרקמה צלקתית ושינויים משניים למאמצים (משחקי כדור אינטנסיביים וכולל אימוני כוח של הברך, כדי לחזק את השרירים שהתנוונו). אינו חש כאבים או הגבלות באימונים. האם רקמה צלקתית או אימונים אכן יכולים לגרום לנפיחות ויתר חום והאם תיתכן דלקת פסוריאטית ללא נוזל חופשי? מה אפשר לעשות כדי לדעת האם זו דלקת או רק צלקת.

שלום יואב, בד"כ אנו לא ממליצים על פעילות המפעילה עומס יתר על המפרק (אלא חזרה הדרגתית לפעילות בהנחיית פיזיותרפיסט). לא ברור לי ממכתבך אם כך היה. בכל אופן אחת הדרכים להעריך פעילות דלקתית במפרק היא לבצע US של הברך בו ניתן לראות האם קיים נוזל במפרק. מדדי דלקת חיוביים יכולים לרמז גם הם על דלקת פעילה (אם כי העדר מדדי דלקת, עדיין אינו שולל דלקת פעילה). לבסוף - הערכה קלינית של הברך (האם יש כאבים בהנעה? האם יש כאבים או קשיון בבוקר?) ובדיקה גופנית ע"י ראומטולוג הילדים שלך אלו הבדיקות הראשוניות והחשובות ביותר. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

12/06/2013 | 15:05 | מאת: אבי

שלום רב, רציתי לדעת בבקשה מה אפשר לעשות במקרה של נפיחות של פנוס ומה אפשר לעשות במקרה של נפיחות של נוזל, מה הטיפולים עבור כל אחד מהם, ומה קורה כאשר יש שילוב של פנוס ונוזל, והאם זה אפשרי להיפטר לחלוטין מכל אחת מסוגי הנפיחויות הללו?

אבי שלום, פנוס הינה רקמה צלקתית המופיעה במפרק המודלק ומכילה תאי דלקת, ולעיתים אף כלי דם זעירים. רקמה זו עלולה לגרום לנזק לסחוס העוטף את המפרק ואף לעצם. נוזל במפרק בהקשר לדלקת מפרקים, הינו נוזל המופרש לחלל המפרק בתגובה לדלקת. לכן פנוס הוא בד"כ תוצר של דלקת מפרקים מתקדמת ןאילו נוזל מופיע בשלבים מוקדמים יותר בדלקת. פנוס מופיע לעיתים רחוקות בילדים בהשוואה למבוגרים. הטיפול הוא תמיד בראייה כוללת. כלומר, לדוגמא: במקרה של דלקת גרון, לא תטפל במוגלה שנמצאת בגרון אלא תיתן טיפול להשמדת החיידק וכתוצאה מכך הגוף יחלים. גם כאן, הטיפול הוא בדלקת בגוף. כמובן שיש להתחשב בממצאים הללו, אולם הטיפול הוא כאמור כולל, על אף שלעיתים משתמשים בתור אמצעי עזר גם בהזרקות מקומיות למפרקים. השורה התחתונה - הטיפול צריך להינתן באופן מסודר ומבוקר ע"י ראומטולוג/ ראומטולוג ילדים. לגבי התגובה לטיפול - כל מקרה לגופו כמובן ןלכן לא ניתן לדון על כך ללא הערכה קלינית של המטופל. מקווה שעזרתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

17/05/2013 | 22:14 | מאת: ריג

שלום!שלום! בני בן ה-9, בריא בדרך כלל, התחיל להתלונן על כאבים ברגליים לפני כ-2-3-שבועות. הכאב הינו זהה ב-2 הרגליים, ירך מ-2 הצדדים ושוק מאחור. פנינו לרופא שלו, שביצע בדיקה גופנית שהיא תקינה. בדיקת דם הצביעה על מחסור קטן בויטמין D, התחלנו במתן תוסף. הרופא אמר שככל הנראה מדובר בכאבי גדילה. אמנם הכאבים לא פסקו אלא התגברו, לא רק בערבים אלא גם במשך היום. אקמול, נורופן, עיסוי - לא עזרו. לאחר כמה ימים נוספים של כאבים, אושפזנו. במשך האישפוז - נעשה MRI שיצא תקין (גם של המוח ושל גב), x-ray של הרגליים - תקין. בדיקה גופנית - תקינה. שוחררנו, כשנאמר לנו שהכאב יכול היה להגרם עקב איזשהו וירוס שלא רואים אותו, או מחסור בויטמין D. הילד ממשיך לבכות מהכאבים, ושום דבר אינו עוזר. אשמח מאוד להבין: 1) איזה בדיקות נוספות ניתן לעשות. 2)האם עדיין יש אפשרות שזוהי צורה לא אופיינית של כאבי גדילה? כמה זמן קורה שזה נמשך? בברכה אמא

שלום אמא, כאבי גדילה מאופיינים ככאבים ליליים, לעיתים חזקים מאוד ומעירים משינה אך ככלל אינם מופיעים במשך היום. לא ציינת האם היו מדדי דלקת או אנזימי שריר מוגברים. ניתן לשקול לבצע מיפוי עצמות, הכל כתלות בממצאי סיפור המקרה והבדיקה הגופנית. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

11/05/2013 | 13:27 | מאת: יוסי

האם קיימת הגבלה על משך הזמן שניתן לקבל ערבה (20 מ"ג)? האם נטילה ממושכת יכולה לגרום נזקים? אחרי כמה זמן אם בכלל יש צורך בביופסיית כבד?

יוסי שלום, שים לב שאני מתייחס בתשובתי לשימוש בערבה (או בשמה הגנרי Leflunomide) בילדים בלבד. עקרונית יש ילדים המטופלים בערבה במשך שנים אולם יש צורך במעקב של בדיקות דם תחת הטיפול מידי מספר חודשים. אחת מתופעות הלוואי של ערבה יכולה להיות פגיעה הפיכה בכבד המתבטאת בדרך כלל רק בעלייה במדדים של אנזימי הכבד בדם. במקרה זה יש להוריד את המינון או להפסיק את התרופה באופן זמני או קבוע. פגיעה בלתי הפיכה נדירה ביותר. בנוסף, יש לזכור כי ערבה הינה תרופה טרטוגנית כלומר עלולה לגרום נזק לעובר ולכן יש צורך בייעוץ עם תכנון הריון. אלו הן תופעות הלוואי העיקריות ושוב אני מדגיש, מעקב קבוע אצל ראומטולוג הילדים הוא המפתח למעקב אחר יעילות ובטיחות התרופות בהם אנו משתמשים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/05/2013 | 22:26 | מאת: איילה

הי, בתי בת 4 וחצי בריאה בדרך כלל, התחילה להתלונן לפני 5 ימים על כאבים ברגל (כף הרגל בצד) ולא יכולה ליישר את המרפק או לדרוך על הרגל (בהצלבה- כך רגל שמאלית ומרפק ימין) זה החמיר בלילה והמשיך גם בבוקר עד שאחהצ קיבלה נורופן. עשינו בירור במיון ועשו לה שם את כל בדקות הדם שיצאו תקינות. חשוב לציין שאין נפיחות או אודם, לא היה חום בחודשיים האחרונים אבל היה וירוס שלשולים ארוך ולא פשוט. יום אחר כך זה חזר אבל בהצלבה- עכשיו כף רגל ימין ומרפק שמאל וגם קצת הברך... שוב הגענו למיון ושם עשו הרחבה של בדיקות הדם כולל בירור דלקתי נרחב, שקיעת דם שהייתה תקינה ושללו ראומטיק פיבר גם על הנתונם הקיימים וגם על ידי אקו לב. שיחררו אותנו והמליצו שאם ימשיך נעשה בירור ראומטולוגי באשפוז יום. יש לציין שנורופן עוזר. מה כולל בירור ראומטולוגי ומה לדעתך יבדקו כרגע? וכמובן... מה זה יכול להיות? תודה!

שלום איילה, כמובן שלא ניתן להתייחס באופן ספציפי למקרה מבלי לבדוק את ביתך, לוודא שאכן קיימת דלקת מפרקים בבדיקה (כאב אינו תמיד מבטא דלקת) ולשמוע את הסיפור בארבע עיניים, לכן אוכל להתייחס רק באופן כללי. כעקרון דלקת מפרקים בילדים אינה מלווה פעמים רבות באודם או חום מקומי של המפרק ולעיתים הנפיחות מינימלית ונוזל במפרק יכול להיות מאובחן רק ע"י אולטראסאונד או על ידי יד מיומנת של ראומטלוג או אורטופד. בנוסף, שקיעת הדם אינה חייבת להיות גבוהה, להיפך, בד"כ מדדי הדלקת תקינים כאשר אין מעורבות של מספר רב של מפרקים. ברם, דלקת מפרקים כרונית (שמאובחנת סופית אגב, רק 6 שבועות מהופעת התסמינים) מתאפיינת בד"כ בכאבים קבועים באותם המפרקים ואינה "נודדת". דלקת מפרקים נודדת מאפיינת יותר Rheumatic Fever (יש לברר כמובן האם באמת מדובר בנדידה או תגובה חלקית לנורופן) תיתכן כמובן גם דלקת מפרקים בתר זיהומית (כלומר לאחר זיהום) באם קיימת מחלת חום קודמת. ולכן שוב, יש צורך בשמיעת הסיפור המפורט ע"י ראומטולוג הילדים שלך, בדיקה גופנית מקיפה ולאחר מכן קביעת האבחנה המבדלת והתחלת הבירור המעבדתי והטיפול בהתאם. מקווה שעזרתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

04/05/2013 | 00:08 | מאת: אבי

שלום רב, רציתי לדעת בבקשה האם נפיחות במפרק MCP של כף היד, יכולה להיות אך ורק מהצטברות נוזל סינוביאלי, או שנפיחות יכולה להיות עקב פאנוס? או אולי גורם אחר? יש לי דלקת במפרק אחד MCP בכף היד עקב הקלדה מרובה.

אבי שלום, לא ציינת את גילך. עקרונית בילדים - מחלה ראומטית שתתבטא במפרק MCP בודד אינה שכיחה. הייתי ממליץ במקרה כזה להתייעץ עם אורטופד ובמידת הצורך הוא יפנה לבדיקת ראומטולוג. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

22/04/2013 | 20:38 | מאת: טלי

שלום, בתי בת שנתיים וחצי סובלת מדלקת במפרק הברך. מקבל נורופן פעמים ביום מספטמבר עם הפסקות קצרות. מאוזנת עם זה טוב אבל אני חוששת האם לנורופן במתן כל כך ממושך אין השלכות על מערכות הגוף? אודה לתשובתך

שלום טלי, נורופן(השם המסחרי- החומר הפעיל הינו איבופרופן) הינה תרופה השייכת לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת שאינן ססטרואידליות (NSAIDs). עם קבוצה נמנית לדוגמא גם נפרוקסן (הידועה בשם נקסין/נפרוקסי/פויינט וכו'). פרט להיותה מורידת חום ונוגדת כאב, לנורופן ודומותיה גם עילות אנטי-דלקתית. ברם, פעילות זו מושגת רק בשימוש יומיומי קבוע וארוך טווח (לפחות שבועיים ולעיתים עד 8 שבועות ויותר) וכך יכולה להיות מושגת הטבה בדלקת המפרקים. תרופה זו בטוחה גם בשימוש ממושך (חודשים ולעיתים יותר מכך) ויש איתה נסיון נרחב. תופעות הלוואי קשורות בעיקר לתסמינים הקשורים למערכת העיכול (כאבי בטן בד"כ) ולכן מומלץ לקחת את התרופה עם או מיד לאחר אכילה. מומלץ להספיק את השימוש כשיש שלשולים או חשד להתייבשות ולהיוועץ ברופא. בכלל כדאי להיוועץ ברופא כל פכם שיש חשד לתופעות לוואי. המעקב אחר תופעות לוואי אפשריות מתבצע ע"י לקיחת בדיקות מעבדה תקופתיות. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

24/04/2013 | 18:12 | מאת: אלונה

היא מקבלת משהו בשביל הטיפול בדלקת או שזה רק הנורופן? אם מקבלת טיפול תרופתי לדלקת עדיף לתת אקמולי ולא נורופן. יש לו תופעות לוואי לא פשוטות וצריך להקפיד לקחת על קיבה מלאה.. אקמולי הרבה יותר בטוח לשימוש.

24/04/2013 | 19:30 | מאת: טלי

הי אלונה, תודה על תגובתך. היא מקבת נורופן כטיפול קבוע נגד הדלקת

תודה אלונה על תגובתך. למען שאר הקוראים אני מבקש להבהיר: אסור לתת 2 תרופות מקבוצת ה-NSAIDs ביחד (לדוגמא אין "לערבב" נקסין עם נורופן) ואכן ילד שמקבל NSAID וסובל מכאב או חום, ניתן בהחלט לתת לו אקמולי אולם חשוב מאוד להדגיש כי לאקמולי (או פרצטמול בשמו הגנרי) אין פעילות אנטי דלקתית ולכן הוא אינו משמש לטיפול קבוע כנגד דלקת מפרקים. מלבד זאת, גם לפרצטמול (כמו לכל תרופה) יש תופעות לוואי והוא לאו דווקא בטוח יותר לשימוש מאיבופרופן (נורפןאו אדוויל בשם המסחרי). בברכה, ד"ר גיל אמריליו

12/04/2013 | 15:32 | מאת: רועי

נער בן 16, עם פסוריאזיס קלה מאד מספר שנים. חלה בדלקת פסוריאטית בברך לפני כתשעה חודשים. כל בדיקות הדם, כל הזמן, תקינות. קיבל טיפול תרופתי (ערבה)שמאד עזר ואין דלקת, או נפיחות, או הגבלות. רופא עור אמר שזה לא טוב שקיבל דלקת פסוריאטית בגיל כ"כ צעיר. מה צופן העתיד - האם במעקב ראומטולוגי צמוד וטיפולים נדרשים, אפשר יהיה למנוע נזקים ומגבלות בעתיד או מחלות קרדיווסקולריות או אחרות, או קיצור תוחלת חיים וחייו יהיו כמו של אדם בריא? האם העדר מדדים בדם משמעותם שעתידו יהיה כמו של אדם בריא?

שלום רועי, ראשית, גיל צעיר זה עניין יחסי. ישנם גם פעוטות החולים בדלקת מפרקים פסוראטית (Juvenile psoriatic arthritis). שנית, אין עדיין מספיק מידע פרוגנוסטי לגבי חולים אלו וקשה כמובן לצפות את העתיד אולם ניתן לומר שהתגובה לטיפול והעדר מדדי דלקת הינם מדדים פרוגנוסטים טובים. מלבד זאת, כבר היום התרופות הביולוגיות שנמצאות ברשותנו, אלה שנמצאות כיום בקנה ועומדות להיכנס בקרוב ואלו שנמצאות תחת מחקר אך צפויות להיכנס בעתיד, בד בבד עם מחקר אינטנסיבי ותגליות מחקריות חדשות צפויות לשפר עוד יותר את הפרוגנוזה של החולים הללו ואולי אף להביא להחלמה מלאה. לכן יש להסתכל על העתיד בצורה אופטימית ולהעביר תחושה זו גם לילד. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

22/03/2013 | 19:31 | מאת: Viki

אתמול בשלוש בבוקר מתעורר משינה(בפעם המי יודע כמה בזמן האחרון..לאחר שכף יד שמאל נרדמה ממש ונראית מנותקת מהזרת שפונה שמאלה לאחר כמה ניעורים התחושה והתזוזה חזרו אך עדיין ניכר חוסר התחושה ביד זה קורה לי המון בזמן האחרון ולפעמים בשני הידיים ואף באצבעות האוב המכריע הוא בלילה וזה מעיר אותי משינה. סובל מקפיצות שרירים בגוף במיוחד בשוקיים ובידיים וגם לרוב במנוחה וזה קבוע,אף סתום עם נזלת מיימית קרוב לשבוע וחצי קושי לקחת נשימות עמוקות,סחרחורת וחוסר יציבות בזמן עבודה או מאמץ,תשישות קבוע.בעת קינוח האף הסתום יש לי תחושה שיש בלוטה שחוסמת לי את דרכי הנשימה לרגע,מידי פעם דפיקות לב מורגשות ומואצות בעליה של עשר מדרגות,איזור הגרון גם מגרד לי לרוב ואני עושה רעשים של לקיחת רוק כדי לגרד את הגירוי שלפעמים מלווה בהתכתשות ונזלת שקופה ,אחרי MRI מוח,אימגי,בדיקת נוירולוגים,בית חולים,ומנוחה,ובדיקות דם כולל בי 12 שיצאו ללא ממצא חריג לטענת הרופאים אין אני פשוט בסוג של נואשות העל התחיל לפני 4 שבועות בכאב ראש שורפים,סחרחורות,וזרמים בצוואר מבקש עזרה והמלצה לאן עוד לפנות אתם הכיוון היחיד שלי...אגב הופיע לי פריחה בגב לפני כל הבאלגן

ויקי שלום, לא ציינת את גילך. התלונות שציינת רבות ובהחלט ניכר כי משפיעות על איכות חייך. לא ניתן לענות על שאלות אלו ללא פגישה מעמיקה הכוללת שיחה מפורטת ובדיקה גופנית מקיפה. רק אז ניתו יהיה להתקדם בתוכנית הבירור ולהציע טיפול. אני מציע כי בשלב זה תפני לרופא המטפל שלך לשם ביצוע הפעולות שפורטו. במידת הצורך הוא יוכל להפנותך למומחה הרלוונטי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

08/03/2013 | 22:10 | מאת: רחל

בשמחה

08/03/2013 | 16:16 | מאת: אלי

נער בן 16 התחיל לקבל ערבה לפני 12 שבועות, בגלל דלקת פסוריאטית. זו מאד עזרה. לפני שבוע החל אצלו גירוד בעיקר בידיים וברגליים. רק בידיים הופיעו מעין כדורים קטנטנים אדומים לבנים הבולטים קצת מעל פני העור. רופא עור אמר שיש פריחה וכן אבחן DERMOGRAPHISM. האם הפריחה או הדרמוגרפיזם הם בעקבות הערבה? האם צריך להפסיק את הערבה אם הטיםול שרופא העור נתן לא יעזור?

שלום אלי, ערבה כמו כל תרופה, יכולה לגרום לתגובה אלרגית. ראשית יש לברר האם קיימים גורמים אחרים היכולים לגרום תגובה אלרגית (חשיפה לשמפו/סבון/אבקת כביסה חדשים, מזון חדש, בגד חדש וכו') במידה ולא, ובמידה והטיפול שנתן רופא העור לא יעזור, ניתן להפחית או להפסיק זמנית את הטיפול ולראות עם הסמפטומים עוברים. אני מציע בשלב זה ליצור קשר עם ראומטולוג הילדים ולדון עימו בדרכים לפתרון.

07/03/2013 | 20:56 | מאת: רחל

מזה כשנתיים סובלת בתי מכאבים במפרקי כף היד. הכאבים מגיעים מדי כחודשיים שלושה לתקופה של כ-שבוע עד 10 ימים וחולפים. המפרק נוקשה. ייתכן ביד אחת ייתכן בשתיהן יחד. מרבית הזמן פנינו לאורטופד שנסה סוגי תרופות וטיפולים שונים אך הבעייה לא זוהתה ולא נפתרה (כל הטיפולים היו בדרא"פ. לאחרונה עברנו לפלורידה ארה"ב ופנינו לריאומטולוג שטען שייתכן ומדובר בקדחת ים תיכונית ובקש בהתקף הבא לטפל בקולכיצין. מוכרחה לומר כי איני מרגישה בנוח עם ההערכה שכן אין לה תסמינים נוספים וכמו כן, גם אני וגם האב יוצאי אירופה. לאחרונה נתקלתי בכירופרקטר שטען כי כדאי לנו לעשות בדיקות אלרגיה כי ייתכן שהתופעה נובעת ממזון כלשהו שהיא צורכת. הייתי שמחה לקבל אתת חוות דעתך, היות ובאמצע יוני נגיע לישראל - ואנו רוצים לקוות שאולי בארצנו הקטנה תצמח לנו הישועה. איך לעזור לילדה שסובלת? תודות רחל

שלום רחל, לענות על שאלתך בפורום כיוון שלא מדובר בהסתמנות קלאסית של אף מחלה. לכן, יש צורך בביקור מעמיק אצל ראומטולוג הילדים לצורך לקיחת היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובמידת הצורך - לקיחת בדיקות מעבדה והדמיה רלוונטיות.

08/03/2013 | 15:46 | מאת: רחל

תודה על התשובה. שאלה קטנה נוספת - האם ביקור אצל ריאומטולוג צריך להיות תוך כדי אירוע כאב, או שאפשר לעשות את הבדיקות על פי תיאור תסמינים ? שואלת כיון שברצוני לנצל שהותנו בארץ ביוני לנסות ולמצוא את מוקד הבעייה רחל

28/02/2013 | 12:22 | מאת: טלי

בתי בת שנתיים ומתחילה לקבל מטוטרקסט- כדור אחד בשבוע. איך אפשר לתת אותו לילדה קטנה? לרסק או להמיס בנוזל? האם יש הנחיות מיוחדות? אני יודעת שזה טיפול שניתן גם לסרטן. האם צרך לטפל אחרת בטיטול לאחר נטילת הכדור? אודה לעזרה

שלום טלי, באופן כללי, מתוטרקסט אכן ניתנת כטיפול כמותרפי במחלת הסרטן אולם המינון בו אנו משתמשים בה במחלות ראומטיות הינו מינון קטן בהרבה. התרופה נחשבת לבטוחה יחסית. ניתן לרסק את התרופה ולתת אותה עם נוזלים צלולים. תופעות הלוואי אם קיימות הן בעיקר של כאבי בטן או חוסר שקט. לעיתים רחוקות יותר פצעים בפה. תופעות לוואי אחרות נדירות הרבה יותר. במקרה כזה עלייך לפנות לרופא המטפל. אין צורך לטפל אחרת בטיטול. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

28/02/2013 | 14:17 | מאת: טלי

תודה על התשובה המהירה. רק שאלה אחת נוספת- יש הנחיות נטילה (שמעתי על קיבה ריקה, חלב...)

19/02/2013 | 11:48 | מאת: רויטל

שלום ד"ר גיל, בני בן 4.8 ואובחן אצלו אוביאיטיס אחורי בשתי העינים שגרם לטשטוש ראייה בעין אחת. מטופל בפרד פורטה לעין. לא נמצאו ממצאים אחרים מלבד רמת ACE גבוהה: 66 בבדיקה ראשונה ו- 74 בבדיקה שנייה. נשלחנו גם לאיבחון גנטי לHLA. הבדיקה אצל הראומטולוג עוד כחודש וחצי ועל כן אני שואלת על מה יכולה להעיד הרמה הגבוהה של הACE? וחוץ מסרקואידוזיס? כמה זה גבוה יחסית? מה הסקאלה? חוצמזה, בימים האחרונים הוא מתלונן על כאבי ראש- יכול להיות קשר? תודה מראש על הסבלנות והרצון הטוב!

שלום רוויטל, אוכל כמובן להתייחס רק באופן כללי. עקרונית רמות ACE גבוהות אצל ילדים באופן נורמלי (עד 100 - תלוי במעבדה המבצעת). אבחנה של סרקואידוזיס אינה נקבעת רק על סמך רמות ACE אלא על סמך מגוון של סמפטומים. עקרונית, סרקואידוזיס של גיל הילדות מערבת בד"כ 3 מערכות - עור (פריחה שנראית כמו אקזמה), עיניים (בד"כ פאן אובאיטיס - כלומר אובאיטיס שמערבת גם את הלשכה האמצעית והקדמית של העין ומחלת מפרקים - אופייני מפרקים נוחים וכואבים. האבחנה תיקבע כמובן ע"י ראומטולוג הילדים שלך לאחר שיקול קליני של מכלול התסמינים, ממצאי הבדיקה הגופנית ובדיקות העזר. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

15/02/2013 | 20:17 | מאת: רועי

בן 17. קיבל מטוטרקסט חודשיים והפסיק בגלל עליית אינזימי כבד. התחיל לקבל ערבה זה כחודשיים, שמאד עזרה והדלקת (פסוריאטית) כמעט נעלמה. השיער התדלדל. האם אלה תרופות כימוטרפיות? האם אלה גורמות לנשירת שיער? האם הנשירה תתתגבר ותהיה מוחלטת כמו בטיפול כימוטרפי? זה הפיך כשיפסיק לקבל ערבה? כמה זמן אחרי העלמות הדלקת צריך להמשיך בערבה? (הדלקת הייתה רק בברך. כל בדיקות הדם תקינות, כל הזמן).

שלום רועי, התרופות מסוג מתוטרקסט וערבה אינן מוגדרות כתרופות כמותרפיות אלא כ-DMARD's (Disease-modifying antirheumatic drug) l או בעברית - תרופות נוגדות דלקת המשנות את מהלך המחלה. תרופות אלה יכולות לשמש גם כנגד גידולי סרטן אולם אז הן ניתנות במינון הרבה יותר גבוה ואז יש גם יותר תופעות לוואי. לגבי נשירת השיער - במידת הצורך, ניתן לרדת במינון התרופה או להפסיק באופן זמני. תוכל לדון בכך עם ראומטולוג הילדים שלך. תופעת הלוואי הזו בד"כ הפיכה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

15/02/2013 | 05:38 | מאת: מרדכי

שלום עליכם , (מצטער על האריכות , אך היא נחוצה .) לפני מספר שבועות החלה בכף יד ימין שלי ירידה בתחושה(בליווי של הרגשת קור עז בכפות הידיים) במשך כל שעות היממה , שנמשכה והתדרדרה בקצב איטי מאוד, לאחר כשבוע החלה התופעה גם בכף יד שמאל והמשיכה להחמיר בקצב מהיר ההחמרה מתבטאת ב 1. התאבנות קלה בשרירי כף-היד ובשרירי הזרועות + 2. מעין הרגשת נפיחות + 3 בכל מה שאני נוגע הרגשה גסה מאוד של נגיעה בקרש חזק ( במיוחד בקצות האצבעות) (סגירת כפתורים כבר כמעט בלתי אפשרית ) + 4. הרגשת מעין זרם תמידי בכפות הידיים ( נמלולים ? ) בנוסף ישנה גם הרגשת כאב קל בעורף ( שהחלה לפני ממש המון המון זמן , אך עכשיו מעט התחזקה ) רופא המשפחה הפנה אותי לצילום-חזה (בחשד לפרסטזיה) - שלא הראו ממצא חריג. פניתי לנוירולוג ששלח אותי ל EMG בידיים (בדיקת NCV בשאלה של נוירופטיה ,\ CTS) - שיצאה תקינה +בדיקות דם שהראו חוסר ב B12 ובחומצה פולית (קיבלתי כדורים להשלמתם.) +MRI עמוד שדרה צווארי . האורטופד שלל ככל הנראה בעיה בתחומו ( ללא בדיקות מיוחדות) , אך שלח אותי לצילומי רנטגן עמוד שדרה מותני + אגן ירכיים ( בגלל תלונות גם על כאבים בגב תחתון מזה זמן ממושך) שהראו ספונדילוליסטיז וספונדילוליזיס ב- L5 פניתי לראומטולוג שגם הוא שלל בעיה בתחומו , אך שלח אותי שוב לבדיקת EMG גפיים עליונות בשאלה של רדיוקולופתיה -- שהראתה תוצאות תקינות .( אך צוין בהערה שבגלל שהבדיקה בוצעה תוך שבועיים לבדיקת EMG קודמת אין לשלול רדיקולופתיה ) להלן ציטוט מאיבחונו : "בבדיקות דם : ס"ד וכימיה כללית תקינים. חומצה פולית נמוכה וויטמין B12 על גבול תחתון של הנורמה. TSH תקין. ESR 6 ממ"ש, CRP 2. סרולוגיה ל La, Ro, throglubin, TTG, ANA, RF akhkhh. רמות משלים ו- SPEP תקינים. תבחין ל- Thoracic outlet syndrome שליליים. יש מעט רגישות בצוואר במבט ימינה. מפרקים - אמל, ללא סימני סאקרואיליטיס." בנוסף הוא שלח אותי גם לרנטגן עמוד שדרה צווארי (LAT+AP) -- שלא הראו ממצא חריג יש עוד זמן עד לבדיקת ה MRI עמוד-שדרה צווארי ( למרות שצויין עליה שדחוף) ובינתיים המצב הולך ומחמיר מיום ליום ... ולא בטוח שזן בכלל הסיבה... מה עוד לדעתך רצוי לעשות ? למי לפנות ? המלצות ? (ידיד שלי הלומד לרפואה אמר לי שהתסמינים יכולים להתאים לבעית מתכות כבדות בדם. , היתכן ? )

שלום מרדכי, ראשית עלי לציין כי אני ראומטולוג ילדים ולא מבוגרים אך בכל זאת אנסה לעזור. מקריאת המקרה שלך עולה חשד למחלה הנקראת complex Regional Pain Syndrome או Reflex Sympathetic Dystrophy בשמה הישן יותר. ממליץ לפנות שוב לראומטולוג לשלילת המחלה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

06/02/2013 | 18:32 | מאת: יפעת

בתי היום בת 15.בגיל 2-6 לערך סבלה מדלקת במפרק ברך שמאל וטופלה בזריקות תקופתיות. מאז לא התלוננה על כאבים, רק נשאר הבדל של כמה מילימטרים בין אורך הרגליים, שלא הסב לה כל כאב. לפני כשנה החלה להתלונן על כאבי מפרקים בעיקר בכפות הרגליים והידיים, כאשר רק אם היא עושה קליקים משחרר לה קצת את הכאב. התחלנו בדיקה של הנושא במרפאה ראומטולוגית בארצות הברית ולא מצאו שום ממצא בבדיקות הדם ופשוט נתנו לה משכחי כאבים. אני רוצה להמשיך את הבדיקה כי הילדה סובלת, ואם יש משהו שלמדתי מההיסטוריה של דלקת המפרקים,זה שאסור להתעלם מכאבים, גם אם בהתחלה אין אבחנה. עכשיו בארץ אינני יודעת לאן לפנות? האם לראומטולוג ילדים או מבוגרים? האם יש לדעתך קשר למחלת הילדות למרות שאין אינדיקציה לדלקתיות במפרקים? דיי שמנו לב שהכאבים מתגברים לקראת המחזור ומגיעים לשיאם בזמן המחזור. תודה.

שלום יפעת, כדאי בשלב זה לפנות לבירור במרפאת ראומטולוגיה ילדים, הן מפאת הגיל והן עקב ההסטוריה של מחלת מפרקים בילדות. באופן כללי, קיימים "רמזים" לכאבים ראומטים/דלקתיים כגון כאב המופיע בעיקר בבוקר, מלווה בנוקשות בוקר של המפרקים (או לאחר נוקשות חוסר תנועה במשך זמן ממושך). אנא אל תשכחי להביא למרפאה את כל המסמכים ובדיקות הדם הרלונטיות מהעבר. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

27/01/2013 | 16:46 | מאת: קסם

שלום דר בני בן שנה וחודש עבר לאחרונה בדיקות דם בעקבות מחלות ילדים שעבר ובדיקת המוגלובין בגיל שנה. רופאת הילדים שמה לב שבארבעת בדיקות הדם האחרונות כולל אלו שהגיעו היום רמת המוגלובין שלו עולה מבדיקה לבדיקה משמעותית ללא סיבה מבחינתה. היא אמרה לי שתיתן לי הפניה לבהח לרופא ראומטולוג ושאתייעץ איתו. רציתי לשאול אותך איזה סיבה יש לרמת המוגלובין לעלות כך במיוחד שהילד סרבן של מאכלים עשירים ברזל ובכלל(מרק עוף פרות וכו) הודה לך על תשובתך הכנה. תודה רבה.

שלום קסם, לא ברור לי המקרה, ומה מחשבותיה של רופאת הילדים (האם היא התכוונה לרופא המטולוג??). בברכה, ד"ר גיל אמריליו

25/01/2013 | 20:02 | מאת: חלי

שלום, בני מאובחן כסובל מהתסמונת, בן שנה ועשרה חודשים. ההתקפים התחילו בערך בגיל שמונה חודשים, ויחד עם זה מערכת חיסונית חלשה מאוד. נכנס לגן בגיל שנה וחמישה חודשים, חולה המון מאז החורף (לא רק בדלקות גרון, כרגע חולה בדלקת ריאות בפעם השנייה בתוך שבועיים!). שאלותי: 1. האם ישנו טיפול אלטרטיבי שעשוי לסייע? 2. רופא הילדים איננו ממליץ על טיפול סטרואידי, כי זה מקצר את הטווח בין ההתקפים. מהי הדעה הרווחת? 3. האם עליי להוציאו מהגן? יש לנו ילדה נוספת שהולכת לגן, וגם כך יש חשיפה למחלות. אני עובדת בבית ספר. האם הניתוק מהגן הוא צעד מומלץ לאור נתונים אלו? 4. האם יש דרך לחזק את המערכת החיסונית? תודה, חלי

שלום חלי, ראשית, מחלות וירליות תכופות שכיחות מאוד בעת כניסה לגנון, אצל חלק מהילדים יותר ואצל חלק אחר פחות. לא ציינת האם מדובר בדלקות ריאה וירליות, כיצד אובחנו וכיצד טופלו. בכל מקרה, באם קיים חשד לחסר חיסוני, הרופא המטפל יוכל לבצע בירור ראשוני. לעניין מחלת ה-PFAPA: באופן עקרוני סטרואידים אכן יכולים לקצר את משך התקופה שבין ההתקפים אך מאידך גיסא מעבירים את הדלקת במהירות. קיימות גם תרופות שיכולות למנוע את הופעת ההתקפים אך הן אינן יעילות תמיד. ההמלצה פעמים רבות אם לטפל או לא אינה חד משמעית ונגזרת מתדירות ההתקפים, מהסבר להורים על דרכי הטיפול, היתרונות והחסרונות של כל שיטה ובמקרים רבים הבחירה תתבצע גם לפי העדפת ההורים. הוצאה מהגן אינה צעד מקובל אלא במקרים קיצוניים מאוד. תוכלי לדון על הנושאים הללו עם רופא הילדים שלך או לפנות לפגישת ייעוץ עם ראומטולוג ילדים להכוונה ומעקב במידת הצורך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

26/01/2013 | 10:34 | מאת: חלי

תודה על תשובתך, ד"R. לפני שבועיים אובחנה דלקת ריאות ללא צילום (חום גבוה שלא יורד, שיעול, קרפטציות דו- צדדי) בעקבות שפעת. קיבל עשרה ימים אוגמנטין. כארבעה ימים לאחר סיום הטיפול- אובחנו דלקת אוזניים ודלקת גרון (ע"י א.א.ג- רופא המשפחה שלל, משטח גרון שלילי)- קיבל שלושה ימים אזניל. בתום הטיפול שוב שיעול קשה, קרפטציות, כמעט חום (37.7), צילום הראה דלקת דו צדדית. קיבל מוקסיפן במינון גבוה לשישה ימים. אני חוששת שאינני בטוחה כי מדובר במחלה חדשה, אלא כי עדיין רואים את הדלקת. האם לדעתך נכון להמשיך טיפול אנטיביוטי על רקע כל אלה?

21/01/2013 | 22:02 | מאת: ורד

שלום הבן שלי בן חמש, היה כבר כמה שבועות עם שקדים נפוחים. רופא שיניים ראה את זה ואמר שכנראה זה ויראלי. לפני חמישה ימים התחיל להתלונן על כאבים בחזה, ברגליים, ועייפות, וכאב גרון. עשיתי לו משטח שיצא עם סטרפ. התחלנו אנטיביוטיקה. ורציתי לשאול- האם יש סיכוי שיש לו גם חס וחלילה פגיעה בלב? משום שאולי הסטרפ הזה היה לו כבר כמה שבועות ורק עכשיו מטופל, והוא מתלונן על כאבים בחזה? תודה רבה!

שלום ורד, הסיכוי לחלות ב-rheumatic fever בעקבות זיהום בחיידק הסטרפטוקוק שאינו מטופל הינו 2-3%. קשה לי להאמין שהכאבים בחזה נובעים מהמחלה אולם ניתן לשלול זאת ע"י בדיקה אצל רופא הילדים. לעיתים די בבדיקה גופנית כדי לשלול מעורבות של הלב. במידה ויש ספק, ניתן לבצע אקו לב. לבסוף, ברוב המקרים ישנה גם דלקת מפרקים או לפחות כאבים במפרקים. לסיכום, גשו לרופא הילדים שלכם כדי להיבדק, ובמידת הצורך תופנו לראומטולוג הילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

20/01/2013 | 14:23 | מאת: שילה

שלום רב, הבן שלי בן 3, בריא בדרך כלל. מתלונן הרבה על כאבים ברגליים, ללא נפילות או חבלות. לפני כחודש התעורר בבוקר ולא היה מסוגל לדרוך על רגל ימין. הרגל היתה כמו פלסטלינה. הלכנו לבדיקה אצל רופא משפחה, שלח לאורתופד. עשינו צילום, לא מצא דבר, הציע לתת נורופן. נתנו נורופן והילד חזר לדרוך על הרגל. אתמול יצאנו לטיול ובאמצע אמר שוב שאינו יכול לדרוך על הרגליים. האם מדובר בכאבי גדילה? מה ניתן לעשות כדי למצוא את הבעיה?

שילה שלום, כאבי גדילה הינם כאבים המופיעים בד"כ במהלך הלילה. הם אינם מופיעים בד"כ במשך היום. אני מציע להיבדק שוב אצל אורטופד וכן אצל ראומטולוג ילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

13/01/2013 | 09:31 | מאת: אבריאלה

ביתי מתלוננת מזה מספר חודשים על כאבים עזים בברכיים ביצענו צילום והאורתופד איבחן שמדובר במים בברך ימין וקיצור שרירי ה 4 ראשי, וביקש ייעוץ ראומתולוג דחוף!! בקופת החולים אין תורים רק לעוד חודש וחצי והילדה עם כאבים עזים נא תשובתך בהקדם . תודה רבה

בהחלט ייתכן כי מדובר במחלה ראומטולוגית, עניתי לך גם בפרטי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

12/01/2013 | 11:50 | מאת: ירון

בן 16 סובל מדלקת פסוריאטית בברך. לפני 5 חודשים הוזרקו לו סטרואידים לברך. הייתה תגובה. לאחר מכן הוזרק אנברל לברך, המתנו חודש ולא עזר. החל לקבל מטוטרקסט. הייתה תגובה למטוטרקסט, הנוזל החופשי נעלם אך עדיין הברך נפוחה. אבל בשל עליית אינזימי כבד לאחר חודשיים מתחילת הנטילה, זה הופסק ועבר לערבה אותה מקבל זה חודש, אך הברך עדיין נפוחה. האם כדאי לעבור לתרופה ביאולוגית או טיפול מקומי כלשהו בברך כמו הזרקה?

שלום ירון, ראשית, הבהרה קטנה למען הקוראים. אנברל (תרופה נוגדת TNF) אינה מוזרקת לחלל מפרק הברך אלא מוזרקת תת עורית (ניתן להזריק אותה לדוגמא באיזור הירך). ציינת במכתבך כי הנוזל בחלל הברך נעלם. במידה והדבר נכון הרי זו עדות לשיפור הדלקת. בנוסף יש לזכור כי התרופות מתוטרקסט וערבה מתחילות את פעולתן בדרך כלל רק לאחר חודשיים או שלושה (לכל הפחות 6 שבועות) ולכן דרושה סבלנות כי כאשר הן מתחילות לפעול, ברוב המקרים (אבל לא תמיד) הן יעילות. לסיכום, הייתי ממליץ להקשיב לראומטולוג הילדים של בנך. פעמים רבות סבלנות זה שם המשחק. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

08/01/2013 | 12:22 | מאת: נתי

שלום דוקטור, בתי בת ה 7 מתלוננת במשך שנתיים או יותר על כאבים ברגליים עד עכשיו ציינו הרופאים שאלו כאבי גדילה לאחרונה ב 3 חודשים האחרונים היא מצביעה על כאב במיוחד בקרסול (בעצם הבולטת) כאבים שמעירים בלילה היא קמה איתם לפעמים בבוקר במיוחד בערב במצב של עייפות. שמתי לב שיש נפיחות קלה וטיפה אדמומי בחלק הזה. מה יכולות להיות הסיבות לכך והאם העובדה שהיא נותנת לעסות לה את האיזור בכאב שולל דלקת מפרקים? מהמודאגת

שלום נתי, כאבי גדילה מתוארים ככאבים המעירים משינה בלילה, יכולים להיות בעוצמה חזקה ובד"כ אינם משאירים עדות עם הקימה או במהלך היום. כאבים ממקור דלקתי/ראומטי הם כאבים המופיעים בעיקר בבוקר, לא חייבת להיות רגישות ע"פ המפרק אולם בד"כ יש כאבים בהנעה. יכול להיות חום מקומי אולם לא חייבת להופיע אדמומיות מעל המפרק. בד"כ קשה גם להניע את המפרק בבוקר (תופעה המכונה קשיון בוקר) ואכן אצל ילדים קטנים או תינוקות הדבר יכול להתבטא כצליעה לאחר הקימה שחולפת לאחר זמן מה. בנוגע למקרה הספציפי שלך, הייתי ממליץ בשלב זה להתייעץ עם ראומטולוג ילדים. מספר שאלות מכוונות ובדיקה גופנית יוכלו בהחלט לתת כיוון לגבי האבחנה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

17/12/2012 | 08:45 | מאת: אסתר

בוקר טוב, בתי בת ארבע, בריאה בדרך כלל, סובלת מזה שלושה חודשים מהתקפי חום חוזרים בתדירות של פעמיים בחודש, כל התקף הינו בן חמישה ימים (38-40 מעלות) כאבים בעצמות (אגן ירכיים, עקב שמאל ומפרק יד ימין) מטופלת בנורופן (3 פעמים ביום 7.5 מ"ג) בשניים מתוך 5 ההתקפים, טופלה בסטרואידים שאכן הורידו את החום תוך זמן קצר. כאב העצמות נמשך גם לאחר שהחום יורד ומתגבר בתקופות ההפוגה של החום (ביתי בוכה ומתלוננת על כאבים קשים בעיקר בזמני מנוחה מצד שני יש קושי רב בהליכה טיפוס מדרגות ולכן אינה הולכת לגן) לפני שבועיים אושפזה בבית חולים למשך שבוע צורך בדיקות. בוצעו הבדיקות הבאות : אולטרסאונד ירכיים (נמצא נוזל באגן הירכיים בכמות קטנה בשני הצדדים) MRI (נמצא פתולוגיה בוצע ברור לשד עצם ונשלל לוקימיה ולימפומה ברוך השם, CRMO לא ברור בשלב זה) בדיקה גנטית לFMF (ממתינים לתשובה בשבועיים הקרובים). ב10 הימים האחרונים התחילה טיפול ב קולכיצין 0.5 מ"ג ביום , לתחושתי טרם התחיל להשפיע. בשבוע האחרון שוב חום גבוה שחלף רק לאחר שמונה ימים. ביומיים האחרונים כאבים חזקים ברגל ימין יותר מן הרגיל וניתן לומר כי זהו ההתקף הקשה ביותר שהיה לה בשלושת החודשים האחרונים. בדיקות דם תקינות. בזמן חום נתוני CRP עולים. אלה העובדות הרפואיות, המציאות משאירה אותנו חסרי אונים למול החום והכאבים וזה שביתי אינה מצליחה לנהל שגרה של ילדה תוססת ופעלתנית כפי שהייתה בעבר. וחשש מזה שהטיפול שניתן לה הינו נורופן למשך תקופה כה ארוכה. האם תוכל להמליץ לנו על דרך נוספת לטיפול. האם כדאי לפנות גם לאורטופד או שיש לך כיוון לביצוע ברורים אחרים. תודה על העזרה ותשומת הלב. אמא מודאגת ביותר

שלום אסתר, התסמינים שתיארת אכן יכולים להצביע על מחלת חום התקפית (פיריודית) ו/או מחלת עצם דלקתית. מציאת האבחנה הסופית אינה פשוטה לעיתים, בעיקר כיוון שישנם מקרים רבים שאינם מסתמנים בצורה קלאסית. קשה להצביע על אבחנה או דרכי טיפול מבלי לראות את כלל החומר הרפואי ולבצע בדיקה גופנית. הטיפול בנורופן אינו צריך להדאיג אותך כל עוד ניתן ע"י רופא מומחה. ישנם חולים המקבלים תרופות ממין זה לעיתים במשך שנים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

14/12/2012 | 19:26 | מאת: רון

נער בגיל 15 ותשעה חודשים.סובל מדלקת פסוריאטית (בברך). התחיל טיפול במטוטרקסט וכעבור חודשיים וחצי הפסיק כי ALT ו AST עלו ל 78 ו 46. אחרי שבועיים של הפסקה הם חזרו לנורמה. הראומטולוג נתן ARAVA עשרים מ"ג ליום והורה לא להמשיך במטוטרקסט. רוקח אחד אמר שלא נותנים ARAVA מתחת לגיל 18. רוקח אחר אמר שצריך אישור מיוחד למינון כזה מתחת לגיל 16. הוא גבוה מאד ושוקל 95 ק"ג. האם מותר לתת בכלל ARAVA ומינון כזה בפרט?

שלום רון, ערבה (או בשמה הגנרי leflunomide) הינה (בדומה למתוטרקסט) גם כן תרופה מסוג Disease-Modifying Antirheumatic Drug (תרופה אנטי-ראומטית המשנה מהלך מחלה). אנו משתמשים בקבוצה זו של תרופות הנחשבות לבטוחות יחסית כאשר אנו רוצים להשיג נסיגה ארוכת טווח במחלה וכאשר תרופות כגון נפרוקסן אינן מספקןת. אכן מתוטרקסט גורמת לעיתים לעלייה באנזימי כבד ובמצב כזה ניתן לעבור לטיפול בערבה (הטיפול בערבה יכול גם כן לגרום לעלייה באנזימי כבד ולכן יש להמשיך מעקב בבדיקות דם, אולם עלייה באנזימי כבד על מתוטרקסט אינה מנבאת עלייה באנזימי כבד על ערבה ולכן אין בעיה להחליף את הטיפול לערבה כפי שנעשה פעמים רבות). לגבי המינון, זהו אכן המינון המקובל. (ממשקל 20-40 אנו נותנים 10 מ"ג ליום ומעל 40 ק"ג המינון הוא 20 מ"ג ליום). אנו משתמשים בערבה כשצריך גם בילדים קטנים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

28/11/2012 | 10:12 | מאת: נתן קול

בן 17,סובל מפסוריאזיס קלה מאד. סבל מדלקת פסוריאטית בברך עם נוזל ונפיחות. אחרי מספר חודשי טיפול (מטוטרקסט וארבה) הדלקת, המים והנפיחות חלפו. האם חזרה לפעילות ספורטיבית תחרותית אינטנסיבית (כדורסל לרבות אימוני כוח שכרוכים בכך, כמו סקוטים) יכולים לגרום להתפרצות מחודשת של הדלקת בברך או בכלל? האם טראומה ממשחק כדורסל יכולה לגרום להתפרצות?

נתן שלום, ככלל אנו ממליצים על פעילות גופנית בהתאם ליכולתו של הנער אולם בעיקר פעילות שאינה מפיעלה עומס יתר על המפרקים. פעילות מסוג אחר עלולה להיות בעייתית. בהחלט תוארו מקרים של הופעה או חזרה של דלקת במפרק לאחר חבלה. במקרה זה אני ממליץ על התייעצות וליווי של רופא ספורט. בברכה, ד"ר גיל אמריליו בברכה, ד"ר גיל אמריליו

28/11/2012 | 12:31 | מאת: נתן קול

תודה על תשובתך. האם אימוני כדורסל ללא אימוני כוח שמפעילים עומס יתר על הברך, כגון סקוטים, גם נחשב לעומס יתר בעייתי?

24/11/2012 | 15:28 | מאת: מודאגת

היי לביתי בת שנתיים יש חום בחצי שנה האחרונה במחזוריות קבועה (עד כדי שאני יודעת את היום המדויק שזה הולך לקרות) למעט החום אין תסמינים נוספים למעט מדדי דלקת ותפקודי כבד גבוהים וספירה גבוהה (כל חודש חשד לבקטרמיה ומקבלת אנטיביוטיקה לשווא) כרגע חושדים בFMF ונלקחו בדיקות שללו PFAPA כיוון שלא היו דלקות גרון אך כן היו בלוטות צוואריות נפוחות ומעט כאבי בטן קצרים (שנראו כמו כאבי גזים) השאלה שלי היא האם זה בכל זאת יכול להיות PFAPA ולא FMF? על אף שזה חסר תסמינים נוספים? הבנתי פשוט מכמה מאמרים שבPFAPA החום במחזוריות מדוייקת לעומת FMF שהוא לא קבוע אודה לך על תשובתך

שלום לך, לא ציינת האם בתך הגיבה למנה בודדת של סטרואידים (אופייני מאוד ל-PFAPA ) , נכון כי ברוב המקרים (כ-70% לפי מחקרים מסויימים) ישנה דלקת גרון ואפטות בפה, אולם קשרי לימפה מוגדלים שכיחים יותר. כמו כן ייתכנו כאבי פרקים ובטן במידה קלה (לא דלקת פרקים של ממש - למעשה יש לי מטופלת כזו). המחזוריות "המדוייקת" אופיינית גם כן ל-PFAPA. עלייה קבועה של אנזימי הכבד אינה אופיינית. לפיכך, ממליץ להיבדק ע"י ראומטולוג ילדים כדי לאשש או לשלול את האבחנה ולקבל טיפול מניעתי מתאים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

24/11/2012 | 12:50 | מאת: הורים מודאגים

שלום בתנו בת ה-6 החלה לפני כשבועיים לסבול מכאבי בטן וכתפיים ולעיתים כאבי רגלים בדיקת צואה שעשו לה הובחנו תולעים קיבלה טיפול נגד התולעים אבל הכאבי בטן וכתפיים המשיכו נשלחנו למיון ושם אובחן וסקוליטיס אחרי שהחלו לצאת כמו פצעים אודמים על העור ברגלים וקצת בישבנים וגם בדיקת אולטסאונד הראתה שהטחול קצת מוגדל ויש לה גם לחץ גם גבוה נשלחנו הביתה להמשך מעקב אצל רופאת הילדים של לחץ דם ושתן כל יום הלחץ גם עדייןגבה 143/82 128 ושתן בסטיק הראה אתמול עקבות חלבון ועקבות ליקיציטיב אני מקווה שרשמתי נכון אתמול התחיל גם כאבי בפרקי הידים ונפיחות אציין כי היא בלי חום רק כאבים ונורפון בערך 3 פעמים ביום ברצוני לשאול מה עוד אפשר לעשות כדי להקהל על הכאב כמה זמן זה חולף מה צריך עוד לבדוק (איזה בדיקות) הבנו שצריך להיות במעקב אחר הריאות , ועוד שאלה זה לא מסוכן לתת לילדה כמעט במשך שבועיים אקמול או נורפון על בסיס יומי כמעט 3 פעמים ביום זה לא פוגע בכבד או באיברים אחרים בגוף. נודה לתשובה מפורטת וסליחה על האורך.

שלום לכם, אני מניח על סמך הכתוב כי בתכם אובחנה כסובלת מהנוך שונליין פורפורה (או בקיצור HSP). זוהי בד"כ מחלה מוגבלת שיכולה לגרום לכאבי בטן, נגעים אדומים ע"פ העור שניתן להרגישם אך אינם נעלמים בלחיצה או במתיחה של העור ומופיעים בד"כ בגפיים התחתונות וע"פ העכוזים, וכן כאבי מפרקים. לעיתים מחלה זו יכולה לערב את הכליות. אני ממליץ בשלב זה להיות במעקב נפרולוג (מומחה למחלות כלייה) בילדים, עקב הממצאים בשתן וייתר לחץ הדם. כדאי גם להיבדק אצל ראומטולוג ילדים כדי לוודא שלא מדובר בסוג אחר של ווסקוליטיס (דלקת בכלי הדם) או לשלול מחלה ראומטולוגית אחרת. לגבי אקמול ונורופן - התשובה היא כי ניתן להשתמש בתרופות אלו לזמן ממושך, הכל בהתאם לאינדיקציה הספציפית, במינונים מתאימים וכאשר יש צורך. איבופרופן - החומר הפעיל בנורופן הוא גם בעל פעילות נוגדת דלקת, פרט להיותו מפחית כאב וחום. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

19/11/2012 | 21:54 | מאת: הדס

שלום, ביתי בת 5. מזה כשנתיים סובלת מהתקפי חום שנמשכים בממוצע כשלושה ימים והחום מגיע לעיתים ל 40 מעלות. לרוב לא מלווים לחום סימפטומים נוספים פרט לכאבי ראש וכאבים לאורך הגפיים. בהתקף האחרון התלוננה על כאב בטן פתאומי שחלף לאחר מספר דקות ולמחרת עלה החום.המרווחים בין ההתקפים משתנים, לעיתים אחת לחודש ולעיתים בהפוגה של מספר חודשים. בדיקות דם שנערכו לה יצאו תקינות. הופננו על ידי רופא ילדים לראומטולוג אך נקבע לנו תור לעוד חודש ובינתיים הילדה שוב עם חום (עולה ויורד ומגיע עד 38.5), מתלוננת על סחרחורות ואני מודאגת. האם כדאי לפנות לרופאים נוספים, פרט לראומטולוג? מה יכולות להיות הסיבות לתופעות אלה? תודה

הדס שלום, ראשית, צר לי על העיכוב בתשובה. קיימים כמה סוגים של התקפי חום חוזרים ואכן יש צורך בבדיקה ובאבחון של ראומטולוג ילדים כדי לראות האם אכן מדובר במחלת חום התקפית. הייתי ממליץ עד אז לקחת בדיקות דם (ספירת דם ומדדי דלקת) בזמן החום. בל נשכח שתמיד קיימת האפשרות שמדובר ברצף של מחלות עם סיבה אחרת כמו זיהום וירלי שאינן קשורות דווקא לבעיה כרונית. שוב, תוכלי לדון בכך עם ראומטולוג הילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

24/11/2012 | 16:19 | מאת: הדס

תודה רבה עבור התשובה! הדס