פורום ראומטולוגיה ילדים

הפורום מייעץ בכל התחומים הקשורים בצליעה, כאבי מפרקים, מחלות מפרקים ומחלות אוטואימוניות בילדים כגון דלקת עלומה של גיל הנעורים Juvenile idiopathic) arthritis) זאבת אדמנתית מערכתית (Systemic Lupus Erythematosus), מחלות חום פיריודיות (PFAPA, FMF), וסקוליטיס בילדים, דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatic Fever), סקלרודרמה מקומית ומערכתית ומחלות שריר אוטואימוניות.
251 הודעות
249 תשובות מומחה

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים

18/06/2015 | 19:46 | מאת: מיכל

בני בן 14. סובל מהפרעת חרדה ומטופל באריפליי. בעקבות כאבי בטן ושלשול במשך שבועיים שנפסקו, עשינו לו בדיקת דם לפני כחודש וחצי. בבדיקת הדם נמצא שרמת ה- uric asid שלו הייתה גבוהה – 9 שהטווח הוא עד 7.2. לפני מספר ימים כחודש לאחר הבדיקה האחרונה עשינו שוב בדיקת דם ונמצא שרמת הuric asid (חומצה אורית) עלתה ל- 10. בשתי הבדיקות: ספירות הדם,תפקודי כבד ותפקודי כליות היו תקינים לחלוטין. ה-ERP כמעט תקין – 0.6 שהטווח הוא עד 0.5. הילד מרגיש טוב ולא מתלונן על כלום. בבדיקה גופנית שערכה הרופאה לא נמצאו בלוטות מוגדלות. עשינו לו לפני כחודש וחצי אולטרא סאונד בטן עליונה ותחתונה שיצא תקין למעט כבד שומני במידה קלה מאוד. בדיקת שתן כללית תקינה לחלוטין. עדיין לא הגיעה התוצאה של קריאטנין בשתן. יש לציין שסבא שלו סובל ממחלט גאוט ומרמה גבוהה של חומצה אורית. האם יש חשש חס ושלום למשהו ממאיר? אילו כיוונים נוספים יש לברר? אילו בדיקות נוספות לעשות? האם יש כדור שיסייע להפחתת ה- uric asid? אציין שהחלטנו להפסיק לו לחודש את האריפליי כדי לבדוק את רמת החומצה האורית ללא התרופה. אך מעיון באינטרנט הקשר בין התרופה לעלייה ברמת החומצה ה אורית נדיר מאוד. תודה רבה!

19/06/2015 | 11:58 | מאת: מיכל

המשך – תוצאות בדיקות שתן נוספות הגיעו תוצאות של בדיקות שתן נוספות: Uric Asid (u) 59.7 Na-sodium (u) 204/3 Calcium/creat. (u) random 0.01 טווח (0.25 – 0)

מיכל שלום, מחלת גאוט בילדים היא נדירה. בד"כ לא מטפלים בהיפראוריצמיה שאינה סמפטומטית בטיפול מונע, אבל כמובן מניעה כולל ירידה במשקל והפחתת מזונות העלולים לעלות חומצה אורית בדם מומלצת, בעיקר לאור הסיפור המשפחתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

ראי תשובה למטה

שלום רב, לפני כ-5 שבועות החלו לביתי בת ה-12 כאבים קשים במפשעות הרגליים עד כדי בכי וחוסר יכולת תזוזה ומאז אותו היום הכאבים נודדים לה בכל חלקי המפרקים שבגוף כל פעם במפרק אחר(ללא נפיחות). כמובן שהילדה נבדקה אצל רופא ילדים, אורטופד, מיון שניידר ונעשו לה בדיקות דם מקיפות גם למעקב( רק בשבועיים הראשונים של התופעה) . הבדיקות יצאו תקינות אך תופעת הכאבים עדיין נמשכת . רופא הילדים המליץ על בדיקה במחלקה ראומטולוגית ואנחנו ממתינים בסבלנות לתור ,במשך ה-5 שבועות הילדה כמעט ולא יכלה ללכת לבית הספר ונשארה בבית במצב רוח ירוד המלווה בעייפות וחוסר רצון לשום פעילות. היום בבוקר הילדה קמה עם בוהן נפוחה וכואבת מה שהדליק לי נורה אדומה שכנראה המצב מחמיר והכאבים גם מלווים בנפיחות שלא הייתה עד היום...... מה עליי לעשות להמתין לתור של הבדיקה? או לרוץ איתה למיון ? מחכה לתשובתך המהירה אמא מודאגת

שלום לאם המודאגת, מבלי להכיר את המקרה, אוכל לומר באופן כללי כי על אף שתשובות המעבדה התקינות מהוות סימן טוב, אני סבור כי אם הילדה סובלת כל כך, יש מקום שרופא הילדים שלה ישקול שוב באם להפנות אותה לבדיקה נוספת. אציין גם כי בהתאם להחלטתו, יש באפשרות כל רופא ראשוני ליצור קשר עם רופא בתחום מסוים כדי להתייעץ ולשקול יחדיו הקדמה של התור. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

01/06/2015 | 11:51 | מאת: לאה

שלום! 1. האם הנוך שונליין פורפורה יכולה להיות גם לא palpable? 2. האם מחלה זו יכולה להסביר גם המטומה סביב הטבור? תודה.

לאה שלום. ההגדרה של HSP כוללת פורפורה (פריחה המרמזת על דלקת בכלי הדם העוריים שאינה העלמת במתיחה או לחיצה) נמושה. לגבי השאלה השנייה - לא נתת פרטים נוספים אולם עקרונית ההמטומות (כתמים עוריים המרמזים על יציאת הדם מכלי הדם) יכולות להיות בכל מקום. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

תודה על תשובתך, בינתיים הילד כבר נבדק על ידי ראומטולוגית ילדים שקבעה כי מדובר ב HSP קלאסי, וגם הפורפורה נימושה לגמרי עכשיו. רק רציתי לציין שבמקרה שלנו הפורפורה היתה חלקה ושטוחה במשך השבוע הראשון ורק בהמשך הפכה לנימושה. הרגשתי שזה בילבל את הרופאים בשלב הראשוני ולכן התקשו לקבוע את האבחנה.

12/05/2015 | 09:26 | מאת: אורית

בני בן 10 עם גירודים /פצעים/ פריחה במרפקים ובברכיים והתקבלו תוצאות של :COPPER 150 DNA DS AB 19 DNA AB CONF-BORDERLINE IGE TOTAL 1145 האם יש מקום לדאגה

אורית שלום, כפי שציינתי כבר רבות במדור, בלתי אפשרי לענות על שאלות ספציפיות ללא לקיחת היסטוריה רפואית מההורה (או החולה) ובדיקתו הגופנית. הנתונים שציינת אינם מספיקים כדי לקבוע אבחנה. יש צורך להבין מדוע נלקחו הבדיקות נ"ל ומה היתה המחשבה מאחוריהן. אני מצי שתפני אל רפא הילדים שלכם כדי שיעבור על הבדיקות, ייחווה דעתו ויפנה להתייעצות מומחה במידת הצורך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/05/2015 | 11:26 | מאת: שרית

שלום רב, בני בן ה13 וחצי, ילד בריא בדרך כלל לא מחלות רקע עבר סדרה של בדיקות דם לפני כ-5 חודשים בעקבות כאבים במפרקי היד והברך. אחת מבדיקות הדם ( ANTISTREPTOLYSIN O )היו גבוהות מהנורמה התוצאה הייתה 600. כתוצאה מכך הופננו לראומטולוג שהפנה לMRI שבו התגלה קרע במיניסקוס.השבוע הילד צריך לעבור ניתוח בברך ועל כן נדרש שוב לעשות בדיקות דם ועכשיו ראיתי כי הערך של הבדיקה קפץ והגיע ל 800.שאלותי הן: ראשית מה יכולה להיות הסיבה לעליה בערך הנ"ל? ושנית האם ערך גבוה מסוג זה מפריע לביצוע הניתוח? תודה וכל טוב. שרית.

שרית שלום, בדיקת ה-ASLO במידה וחיובית, הינה בדיקה המעידה על נוכחות של חיידק הסטרפטוקוק (מסוג A הידוע לשמצה מדלקות הגרון שמצריכות טיפול אנטיביוטי) מתי שהוא בעבר (בד"כ נשאר חיובי חודשים ולעיתים אף יותר משנה לאחר דלקת גרון סטרפטוקוקלית). לעיתים הערך "מתנדנד" (נובע מהשיטה שבה עושים את הבדיקה). הבדיקה משמשת אותנו בראומטולוגיה כעדות לדלקת גרון שנגרמה מהחיידק בעבר וכעת עלולה לגרום לדלקת מפרקים כלשהיא בגוף (כולל דלקת מפרקים שגרונית). השורה התחתונה - באופן עקרוני - באם נמצאה הסיבה לכאבי הברך והיא אינה ראומטית, הרי שאין שום משמעות לבדיקת ה-ASLO וזה אינו מהווה הוריית נגד לביצוע הניתוח. שיהיה בהצלחה! בברכה, ד"ר גיל אמריליו

30/04/2015 | 09:01 | מאת: אמא

שלום רב, ביתי בת ה14 אובחנה בתה"ש "חשד קליני ללופוס". (עוברת לטיפולך בשניידר, ממתינות לתור) לאחותי apla sle. לביתי: כאבי פרקים,חולשה, פריחת פרפר, חסר פקטור 7 ידוע, אחרי ניתוח קיבוע עמ"ש ,רוב התופעות החלו לאחר שחוסנה נגד וירוס הפפילומה שתי מנות . בבדיקות: igm 135 ab glycorpotei igg 45.8 ana חיובי פטרן הומוגני 1/160 antiscl 70 1.4 antichromatin 6 antidna שלילי אנמיה מיקרו היפו crp 13.5 הומלץ על תחילת טיפול בפלקווניל, נוטלת ויטמין d 2000, ברזל,התבקשה להמנע באופן מוחלט מהשמש. בדיקת lac יצאה מבוטלת עקב טעות בלקיחה, נוכל לבצע רק בשבוע הבא. שאלתי היא: מה ההבדל בעצם בין חשד קליני להגדרת המחלה עצמה? האם חולה לופוס מוגדר ככזה רק לאחר התפרצות מחלה? אני פשוט מנסה להסביר לילדה ובעצמי לא מבינה. תודה על תשובתך האדיבה.

אמא יקרה שלום, כמובן שנדון בפירוט במהלך הביקור אודות התסמינים הספציפים שמהם סובלת ביתך. בשלב זה אוכל להגיד כי כשמדובר בלופוס האבחנה אינה נעשית על סמך בדיקת מעבדה אחת או תסמין ספציפי אחד ממנו סובל המטופל. במילים אחרות, האבחנה נקבעת ע"י אוסף תסמינים וסימנים מהם סובל המטופל, ממצאים בבדיקתו הגופנית וסדרה של בדיקות מעבדה. לצורך כך הוגדרו קריטריונים אשר משמשים לסיווג המחלה. הכוונה במושג "חשד קליני" הוא שאין מספיק קריטריונים כאלה לאבחנה וודאית של המחלה, אולם הרופא המטפל מתרשם כי על סמך הנתונים הקיימים, בכל זאת יישנו חשד כי מדובר במחלה עצמה. מקווה שעזרתי, בברכה, ד"ר גיל אמריליו

01/05/2015 | 09:27 | מאת: אמא

תודה רבה על תשובתך האדיבה והמהירה. שאלה נוספת ברשותך: האם יש להמתין עם הפלקווניל עד אחרי בדיקת lac? או שאין קשר? תודה

23/03/2015 | 17:42 | מאת: נידא

שלום הילד שלי בן שנתיים ו9 חודשים , הוא סובל כל כמה חודשים מחום גבוה ואפטות בחלל הפה עשינו לו בדיקת FMF התשובה : הטרוזיגוטי נשא E148Q-C.442G>C את יכול בבקשה לפעניח את התשובה רוצה לדעת בבקשה אם הוא אכן חולה או רק נשא

נידא שלום, לא אוכל לאבחן את בנך דרך הפורום אולם אוכל לומר באופן כללי כי התסמינים מהם סובל יכולים להתאים למחלת PFAPA ולא ל-FMF (על אף שגם מחלות אחרות יכולות לגרום לאפטות בחלל הפה). בנוסף המוטציה E148Q נחשבת למוטציה קלה שנשאות שלה באלל אחד אינה כשלעצמה מהווה אינדיקציה למחלת FMF. יש כמובן להתייעץ עם ראומטולוג ילדים שיחווה דעתו על סמך פגישה עם ההורים ובדיקת הילד. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

22/02/2015 | 23:28 | מאת: נטלי

שלום . בני בן ה4.5 חזר מהגן והתלונן על כאבי רגליים ולא היה מסוגל לדרוך אחרי שעה עשיתי לו מקלחת חמה ונגעתי בשרירי התאומים והם היו ממש קשים כמו בצקת . מרוב כאב הוא הקיא מה עליי לעשות

נטלי שלום, ממליץ לפנות בהקדם לבדיקת רופא ילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

22/02/2015 | 16:14 | מאת: לאורה יחיאל

ךךשלום רב.. אני אמא לילד בן17 שסובל זמן מה מכאבים במפרכים-לכן קשה לא להשתתף בפעילות ספורטיבית לאחרונה עשינו לו בדיקות דם HTC-45.6 RDW-SD-37 PHOSPHORUS-4.8 IRON-65.2 C-REACTIVE PROT-5.5 ALBUM./CREAT RATIO-35.43 אשמח לקבל תשובה האם מדובר בדלקת פרקים תודה

לאורה שלום, כפי שציינתי בתכתובות קודמות. אבחנה של דלקת פרקים על סוגיה השונים אינה יכולה להעשות ללא פגישה פנים מול פנים עם הילד, בדיקתו הגופנית ולבסוף - מעבר על בדיקות המעבדה. ממליץ על פנייה לרופא הילדים והוא - בהתאם לממצאיו ייתאם הפניה למרפאת ראומטולוגית ילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

18/02/2015 | 21:17 | מאת: תקוה

הבן שלי מתלונן כבר תקופה ארוכה על כאבים ברגליים - קרוב לקרסול. לאחרונה הצטרפו לזה תלונות על כאבים מסביב לכל המפרק של הקרסול, כאבי ברכיים, גב כף היד, וכאבים בצוואר. בנוסף הוא סובל מעייפות שגוברת לקראת הערב. בדיקות הדם, שכללו ספירת דם ובדיקות נוספות, שערכנו לאחרונה תקינות. רציתי לדעת מה זה יכול להיות? אילו בדיקות היית ממליץ לערוך לפני שנגיע לראומוטולוג? התור בעוד יותר מחודש ורציתי בינתיים לבצע את כל הבדיקות הלוונטיות כדי להתחיל את הטיפול בהקדם האפשרי. תודה!

תקווה שלום, אכן כדאי להתייעץ עם ראומטולוג ילדים בהקדם. עוד טרם הבדיקה, כדאי להיבדק גם ע"י רופא הילדים כדי לשלול מחלות שאינן ראומטיות. בד"כ רצוי במקרים כאלה להגיע עם ספירת דם, כימיה מלאה, שקיעת דם ובדיקת CRP. בהמשך יחליט הראומטולוג שלך אם ואילו בדיקות נוספות לשלוח.

01/02/2015 | 12:38 | מאת: אני

כבר יותר מחודש שסובלת מכאבים בחזה ולאחר בירורים הגעתי לרופא מומחה למחלות ריאה אשר ביקש לעשות בדיקת דם הכולל בין הייתר CHLAM.PNEU.IGG : חלפו יותר מ 10 ימים ואין לי תוצאה אשמח לדעת מה מנסה הרופא לבדוק באמצעות בדיקה זו..CHLAM.PNEU.IGG

השאלה אינה רלוונטית לפורום זה. אנא פני לפורום מחלות זיהומיות. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

21/01/2015 | 12:53 | מאת: מאיר

שלום! אני בן 18, ולפני כשלושה חודשים היה לי כאבי בטן ושלשולים ושבוע לאחר מכן פרימיוקרדיטיס ואושפזתי באסף הרופא. חודש לאחר מכן היה לי שוב שלשולים וכאבי בטן אך הפעם מלווה בחום גבוה ושוב אושפזתי באסף הרופא, קיבלתי שם אנטיביוטיקה לווריד מכיון שהcrp היה 70. בבית החולים הפנו אותי לבצע בדיקת fmf, עשיתי באסף הרופא את הבדיקה (שני הורי מרוקאים). היום הגיע התשובה וכתוב: "נמצא וריאנט אחד באקסון 2 של הגן fmf שביטויו הקליני קל וחדירותו חלקית. יתכן שקיים עוד וריאנט גנטי נדיר בגן ל-fmf . האבחון תלוי בתמונה הקלינית. התוצאה הגנטית: תיאור ברמת הDNA c.442 G>c תיאור ברמת החלבון p.Glu148Gln גנוטיפ: הטרוזיגוט p.[E148Q];[=]" רציתי לדעת מה זה אומר? יש לי fmf? אין לי fmf? אשמח לתשובה דחופה!

21/01/2015 | 12:55 | מאת: מאיר

שכחתי לציין שגם בפעם הראשונה היה חום גבוה.

שלום מאיר, אכן תשובה מבלבלת וההמלצה הראשונה שלי אליך היא פשוט ללכת ולדבר עם ראומטולוג. באופן כללי אוכל לומר לך שבד"כ, כדי לחלות ב-FMF עליך להיות נשא למוטציה (שינוי) בגן שקיבלת מאימך וגם בגן שיקבלת מאביך (כולנו מקבלים שני סטים של גנים שנקראים גם אללים סט אחד מאמא וסט אחד מאבא). התשובה שקיבלת היא מוטציה רק באלל אחד (מאמא או מאבא). בד"כ כשמקבלים רק סט אחד - או שאין מחלה - או שיש מחלה קלה. במקרה שלך אני מתקשה להאמין שההתקפים הללו אכן נובעים ממחלת FMF אך כמו שאמרתי, דרוש ייעוץ (כיוון שיכולים להיות פרטים חשובים נוספים שלא ציינת או לא ידעת שיש לציין) ומעקב מסודר של ראומטולוג. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

ראה תשובה למטה.

24/11/2014 | 15:20 | מאת: חן

בתי בת 17 מטופלת שנתיים בפלאקווניל מחשש לתסמונת רנו, עשינו את הבדיקות הנדרשות במכון נארה הבדיקה הראתה שהזרימה לא טובה ומתאים לתסמונת רנו. בדיקת צילום חזה בטן תחתונה ועליונה יצא תקין הרופא ביקש גם צילום ושט קיבה והיא לא מוכנה לשתות את החומר וקראה על הבדיקה שהיא לא נעימה ולכן זו הבדיקה היחידה שהיא לא עשתה. האם יש חובה לבצע את הבדיקה הזו? קראתי שיש 2 סוגים של תסמונת רנו איך אוכל לדעת איזה מהם ביתי אובחנה? הראומטולוג נתן לה כדורים בשם וזודיפ וכתוב שזה ליתר לחץ דם ולא לילדים מתחת לגיל 18 האם אין בעיה לקחת את הכדור? איך אוכל לדעת שהטיפול שהיא מקבלת טוב? מצ"ב בדיקות הדם שיש חריגות MONOCYTES % % 9.30, BASOPHILS 1.68 IGE IU/ML 1181.40, IGG MG/DL 1919.00 IGA MG/DL 287.00 ANA MULTIPLEX POSITIVE ANTI RNP-A AI 6.70 ANTI CHROMATIN AI 6.50

ראי תגובתי בפוסט הקודם. מצטער על האיחור בתגובה.

19/11/2014 | 14:11 | מאת: חן

בתי בת 17 מטופלת שנתיים בפלאקווניל מחשש לתסמונת רנו, עשינו את הבדיקות הנדרשות במכון נארה הבדיקה הראתה שהזרימה לא טובה ומתאים לתסמונת רנו. בדיקת צילום חזה בטן תחתונה ועליונה יצא תקין הרופא ביקש גם צילום ושט קיבה והיא לא מוכנה לשתות את החומר וקראה על הבדיקה שהיא לא נעימה ולכן זו הבדיקה היחידה שהיא לא עשתה. האם יש חובה לבצע את הבדיקה הזו? קראתי שיש 2 סוגים של תסמונת רנו איך אוכל לדעת איזה מהם ביתי אובחנה? הראומטולוג נתן לה כדורים בשם וזודיפ וכתוב שזה ליתר לחץ דם ולא לילדים מתחת לגיל 18 האם אין בעיה לקחת את הכדור? מצ"ב בדיקות הדם שיש חריגות MONOCYTES % % 9.30, BASOPHILS 1.68 IGE IU/ML 1181.40, IGG MG/DL 1919.00 IGA MG/DL 287.00 ANA MULTIPLEX POSITIVE ANTI RNP-A AI 6.70 ANTI CHROMATIN AI 6.50

חן שלום, אענה באופן כללי. אכן את צודקת. בגדול, תסמונת רנו נחלקת לשניים. תסמונת ראשונית - כלומר עומדת בפני עצמה ואינה קשורה למחלה אוטואימונית. תסמונת זאת שכיחה יחסית באוכלוסייה, בעיקר אצל נשים צעירות. ומחלה שניונית, כלומר מחלה שהולכת עם מחלות אוטואימוניות אחרות כגון זאבת וסקלרודרמה. באופן כללי ניתן לומר כי התופעה מתרחשת עקב בעיה באספקת הדם לאצבעות הידיים והרגליים, וזאת עקב כיווץ של כלי הדם. הראומטולוג בד"כ ישלול מחלה אוטואימונית ע"י קבלת פרטים מדוייקים אודות התסמינים, ביצוע בדיקה גופנית ולקיחת בדיקות דם. במידה וקיים חשש שהתופעה תתפתח בעתיד למחלה אוטואימונית או שכבר מרמזת על מחלה אוטואימונית - יותחל טיפול, בד"כ טיפול מניעתי כמו פלקווניל במקרים הקלים (כאשר אין תופעות אחרות פרט לרנו ובדיקות מעבדה אכן מרמזות על רנו שניוני). לגבי הטיפול בתופעה עצמה. הטיפול הכי חשוב הוא הקפדה על "פינוק" של כפות הידיים והרגליים, כלומר שימוש בכפפות וגרביים (לא סתם כפפות מצמר אלא כפפות אלא כפפות אטומות - כמו בסקי) והקפדה על חימום. במידה והכחלון בכפות הידיים והרגליים קשה, ו/ או גורם לפצעים או כיבים, בד"כ מתחילים טיפול בתרופות חוסמות סידן כגון וזודיפ. אלו תרופות שמרחיבות כלי דם ומשמשות במבוגרים להורדה של לחץ הדם. אנו הראומטולוגים, נותנים לעיתים, תרופות המיועדות למבוגרים - גם לילדים וזאת על סמך ניסיוננו והמחקרים בתחום. מקווה שעזרתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

20/10/2014 | 18:12 | מאת: גל

שלום הבן שלי בן 9 וחצי בדיקה דם שנת 2012 ובדיקת דם חוזרת עכשיו הראו iron פעם ראשונה 170 עכשיו 187. WBS 4.8 LYM 32.2 ערכים דומים גם ב 2012 איזה בדיקות צריך לעשות כדי לשלול המוכרומאטוזיס ? תודה גל גל

גל שלום, אנא התייעצי עם הפורום להמטולוגית ילדים בשאלה זו. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

05/10/2014 | 20:12 | מאת: שרית

שלום רב, מזה מספר חודשים בני בן ה13 סובל מכאבים במפרקים שונים בגוף פעם בכף היד , פעם בכף הרגל... בהמלצת רופאת המשפחה ביקרנו אצל אורטופד שאמר כי הבעיה קשור בכלל לרופא ראומטולוג .ולכן בהמלצתו ביקש מרופאת המשפחה לבצע בדיקות דם ולהפנות לראומטולוג. כרגע ראיתי את תוצאות בדיקות הדם ואני חייבת להודות שהתוצאה של אחת הבדיקות קצת הלחיצה אותי. בדיקה שנקראת ANTISTREPTOLYSIN O והתוצאה שיצאה היא 600 T.U כאשר טווח הנורמה הוא 0-300 . קראתי קצת והבנתי כי מדובר בהדבקה של חיידק הסטריפטוקוק בחודשים האחרונים וכי אחד הסיבוכים שהחיידק יכול לגרום הוא דלקת פרקים. שלחנו את ההפניה לראומטולוג לבית החולים לשם קביעת תור אך הבנתי שזה יכול לקחת חודשים. אנא מכם הסבירו לי את המשמעות של תוצאה זו ואם הבנתי נכון ויכול להיות קשר בין ההדבקה בסטריפטוקוק לכאבים שהילד חש מה בעצם הטיפול? רוב תודות וכל טוב. שרית.

שרית שלום, ישנן סיבות רבות לכאבי מפרקים, רובן דווקא אינן בשל מחלות ראומטיות. לגבי תשובת ה-ASLO: אכן מדובר נוגדן כנגד רכיב של חיידק הסטרפטוקוק, אולם יש לזכור שנוגדן זה עולה לאחר דלקת גרון פשוטה, ויכול להישאר בערכים גבוהים מספר חודשים גם כשהילד בריא לחלוטין. כמובן שבמקרה של בנך יש צורך בהערכת ראומטולוג וכאן חשוב לי להבהיר כי אל עף שלצערנו, התורים לרופאים מקצועיים עלולים להיות ארוכים עקב מצוקת כוח אדם, הרי שבמקרים דחופים, רופא הילדים או המשפחה, יכול ליצור קשר עם הרופא המקצועי ולזרז את התור במידת הצורך. ישנם רופאים שמתקשרים אלי ולעתים אני רואה (במידת האפשר) את הילד כבר ביום המחרת. כמובן שבמקרים דחופים גם חדרי המיון מספקים מענה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

01/10/2014 | 19:04 | מאת: לילוש

בן 4 ו3 חודשים , החל להתלונן בגיל 3.7 חודשים על כאבי רגליים בערב ובלילה בתדירות של פעם בשבוע לפעמים יותר מפעם ולפעמים פעם בחודש.הכאב הוא או בברך,או ברגליים לסרוגין ימין או שמאל ,או מאחורי השוק ,הכאבים מופיעים בסוף יום בערב או לפעמים מעירים את הילד משנתו.נעשו בדקות דם כלליות שיצאו ת"ל תקינות.נעשה צלום רנטגן תקין, הלכתי לאורטופד ילדים והוא טוען שזה כאבי גדילה.הכאב עובר לאחר זמן מה, בבוקר אין כאבים.שמתי לב שאם הוא עייף זה קורה יותר.אני עדיין דואגת ,כבר הלכתי עוד 3 פעמים לאורטופד והוא טוען שאין צורך בבדיקות נוספות.מה דעתך?..בנוסף לילד יש בלוטת לימה מוגדלת בצוואר מגיל שנתיים בבדיקות דם נבדקו גם הפרמטרים לבלוטה שיצאו תקינים ונאמר לי ע"י הרופא שזה תקין ונורמלי בילדים..אני רוצה לדעת שאכן זה כאבי גדילה ולא חלילה משהו אחר..האם כדאי להגיע לייעוץ ראמטולוג? האם זה נשמע לך כמו כאבי גדילה?..יש לציין שהילד עדין ,וכשהוא בא מהגן כבר ב18:30 הוא עייף ומבקש לישון (מתעורר ב 6:30)..תודה

01/10/2014 | 19:07 | מאת: לילוש

שכחתי לציין שמידיי פעם הוא גם מתלונן על כאב גב תחתון בתדירות מאוד נמוכה , קרה עד עכשיו איזה4-5 פעמים במהלך החודשיים האחרונים..האם לייחס לזה חשיבות?

לילוש שלום, ציינת תסמינים רבים מהם סובל ילדך. אכן כאבי גדילה מופיעים בד"כ לקראת שינה או מעירים משינה במהלך הלילה ובמשך היום הילד, אינו מתלונן על דבר אולם, אם אינך רגועה, תוכלי לפנות לראומטולוג ילדים לשם חוות דעת נוספת. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

09/09/2014 | 13:23 | מאת: סברינה

איזה טיפול מניעתי מומלץ לpfappa לבני בן 6 שסובל כבר 4 שנים מהמחלה ובשנה האחרונה בתדירות של שבוע- שבועיים?

סברינה שלום, במקרים בהם מחלת ה-PFAPA תוקפת לעיתים קרובות ומפריעה לאיכות החיים של הילד והוריו (זכרי כי לא מדובר במחלה הגורמת לנזק כלשהוא), ניתן לנסות טיפול מונע בכולכצין או סינגולייר. לשם כך מומלץ לפנות לראומטולוג ילדים בעל ניסיון בטיפול במחלה.

אני מתעניין בתחום הראומטלוגיה כבר זמן רב ורציתי לדעת, איזו מחלה בתחום הראומטולוגיה הכי קשה לאבחון? או לא ניתנת בכלל לאבחון? תודה!

שלום מינון, שאלה יפה שאלת.כמעט כל המחלות המחלות ראומטיות, בניגוד למחלות אחרות מאובחנות על ידי סט של קריטריונים קליניים כלומר מידע המושג מתלונות החולה, הממצאים בבדיקה גופנית, הממצאים בבדיקות המעבדה וההדמיה באם יש צורך ואז- הערכה סופית לאור הנ"ל. שאת לדוגמא בניגוד למחלות כמו דלקת גרון מחיידק הסטרפטוקוק הנשענת על תשובה חד משמעית בבדיקת משטח הגרון (יש חיידק או אין חיידק). בראומטולוגיה - אין בדיקה אחת שתוכל לאבחן. בחיים, גם קריטריונים קליניים לא תמיד מספיקים ויש הרבה "יוצאים מן הכלל" ולכן לא מדובר במחלה מסויימת שקשה לאבחן אלא במחלה מסויימת שמתייצגת בדרך לא טיפוסית. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

שאת רוב הנתונים על המחלה החולה מספק אותם בתלונותיו ובבדיקה הגופנית שנערכת במפגש עם הרופא? אז ניתן לקבוע שחולה חולה בדלקת מפרקים שגרונית(לדוגמה) רק עפ"י התלונות שלו ועפ"י הבדיקה הגופנית הקצרה שנערכת ע"י הרופא? ובנוסף שאלה שממש חשובה לי, אילו מחלות בתחום הראומטולוגיה אבחונן מתבסס לחלוטין, או לפחות ברובו, על תלונות החולה? תודה רבה רבה!

27/05/2014 | 11:03 | מאת: אתי

בני בן השנתיים וחצי סובל מזה כמעט שנה מכאבים ופריקות של אגן הירך שמלוות החום. מדדי דלקת תמיד גבוהים מהרגיל. נבדק עי רופא אורטופד ואושפז אך שוחרר ללא ממצאים. רצוי לציין שהכאבים מופעים בכל שעת היום וגם לאחר פעילות של הילד

אתי שלום, התסמינים אינם ברורים לי אולם בהחלט יש מקום לייעוץ פרטני עם ראומטולוג ילדים. עלייך להביא לביקור את כל בדיקות המעבדה ופרטי המעקב כדי שהרופא יוכל להחליט באם מדובר במחלה ראומטית.

06/05/2014 | 22:10 | מאת: מורן

שלום רב! ביתי בת 2.5, אובחנה עם דלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות. הדלקת מופיעה בברך ימין, ובשלה זה קיבלה (בהרדמה מלאה) כבר 3 זריקות סטרואידים לברך, בהפרש של 3 חודשים אחת מהשנייה. לצערי עושה רושם שהדלקת תחזור, ושאלתי היא, האם יש לך ידע בנושא לגבי כל סוג של רפואה משלימה שאוכל להעזר בה? (האם מניסיונך נתקלת באיזה שהוא תחום שעזר) (נטרופתיה, דיקור סיני, שמן קאנביס, פטריה יוגית, קבלה.. ואלוהים יודע מה).. הנקודה היא שהרי אין מידע לגבי הסיבה מדוע הדלקת מופיעה מלבד העובדה שהיא תוקפת את התאים הבריאים של מערכת החיסון.. (או משהו כזה), ולכן אני נוטה ורוצה להאמין שיכולה להיות דרך למנוע את היווצרות הדלקת כל פעם מחדש.. תודה על תשובתך. (ברור כי הילדה קטנה, וברצוני להיות ממוקדת ככל שאפשר בטיפול הנכון).. מורן

שלום מורן, לצערי, אין היום כל עדות מחקרית מדעית כי רפואה משלימה עוזרת במקרים מאין אלו (כיוון שאם היתה עדות כזו, הרפואה הקונבנצינלית היתה מאמצת אותה לחיקה כפי שכבר קרה במספר מקרים במחלות אחרות). באופן כללי אוכל לומר כי לאחר כשלון חוזר של הזרקות, יש לחשוב גם על טיפול סיסטמי (כלומר טיפול בתרופה הנלקחת דרך הפה או במידת הצורך, בזריקות). בטוחני כפי כבר דנת על כך עם ראומטולוג הילדים שלך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

29/04/2014 | 23:33 | מאת: שרית

שלום רב. לפני כשבועיים שמתי לב להופעת אודם(גבולות האודם אינם מוגדרים , אין פריחה או הרמת העור, ) ונפיחות קלה במרפק יד ימין בבני בן הארבע. לא ידוע לי על אירוע של חבלה , טוען שהמקום אינו כואב לו . התופעה טרם חלפה. מה יכולה להיות הסיבה לכך והאם רצוי להתייעץ עם רופא ? תודה. שרית

01/05/2014 | 22:40 | מאת: שרית

שלום שנית, אודה לך על תגובתך לתכתובת , שרית

שלום שרית, ממליץ בהחלט להתייעץ עם רופא. באופן כללי אוכל לומר כי דלקת מפרקים אינה תמיד כואבת, בעיקר בילדים, אלא במקרים רבים ניתן להפיק כאב רק בסוף תנועה פאסיבית של הגפה. ילדים עם דלקת מפרקים בגפיים התחתונות, לעיתים לא יביעו כל כאב אלא יצלעו. רופא ילדים יוכל לתת לך מידע האם מדובר בדלקת. במידה וכן, האם הדלקת מערבת את העור בלבד או שהדלקת מערבת גם את המפרק, וכן יפנה אותך בהתאם לצורך לראומטולוג ילדים.

02/05/2014 | 09:45 | מאת: שרית

תודה רבה על תגובתך. האם כאבחנה מבדלת הסיבה יכולה להיות שלא ראומטית?? האם עליי לחשוש מדברים אחרים??. שרית

שלום שרית, כן, קיימות מספר שיבות אפשריות אולם כדי להגיע לאבחנה יש צורך כמובן לראות את הילד, לשמוע את הסיפור המלא, לשאול שאלות רלוונטיות ובמידת הצורךף לבצע בדיקות מעבדה ו/או הדמיה. על כל אלו יוכל לענות לך רופא הילדים שלך ובמידת הצורך להפנות אותך למומחה רלוונטי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

24/04/2014 | 10:37 | מאת: בת חן

שלום רב, ביתי בת 16 וחצי מטופלת בפלקווניל 200 מ"ג בערך שנה וחצי שנתיים בעקבות בדיקות דם עם תוצאות גבוהות בתפקודי כבד והיה חשש לזאבת למרות שאין שום סימנים שמעידים על המחלה מלבד התפקודי כבד הגבוהות ורצות האצבעות של הידיים שלה במיוחד בימות החורף כחולות אפורות עד שהיא מחממת אותם. מאז לקיחת הכדורים הבדיקות תקינות מלבד בדיקות ה-ANA ביתי מתוסבכת מהמראה של האצבעות וזה מביך אותה והיא מרגישה חולשה בשרירים כשהיא קמה בבוקר השבוע עשינו שוב בדיקות כדי לראות אם הבעייה בכלל קיימת כי אין סימפטום נוסף שמראה על זאבת לופוס אשמח אם תוכל להסתכל על הבדיקות ולקבל כיוון להמשך הטיפול. תודה ANA MULTIPLEX POSITIVE ANTI DS DNA 2.00 IU/ML ( 0.00- 5.00) (...*.....) Negative ANTIRIBOSOMAL P <0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP >8 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP-A 7.10 AI ( 0.00- 0.90) (.........)* Positive ANTI SM 0.60 AI ( 0.00- 0.90) (.....*...) Negative ANTI SM/RNP >8 ( 0.00- 0.90) ANTI SCL-70 0.70 AI ( 0.00- 0.90) (......*..) Negative ANTI RNP 68 >8 ( 0.00- 0.90) ANTI RO (SS-A) <0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI LA (SS-B) <0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SS-A 52 <0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SS-A 60 <0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI CHROMATIN 6.50 AI ( 0.00- 0.90) (.........)* Positive ANTI JO-1 <0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI CENTROM .B <0.2 ( 0.00- 0.90)

28/04/2014 | 15:12 | מאת: בת חן

שלום רב, טרם קיבלתי תגובה למייל שלי אשמח לתגובה

שלום בת חן. ראשית אני מצטער על העיכוב בתשובה. בבדיקות הדם ששלחת יש 2 ערכים מחוץ לתחום. אני מציע בשלב זה לפנות אל ראומטולוג הילדים המטפל כדי לעדכנו בממצאים. באופן כללי בלבד אוכל לומר כי יש מחלות אוטואימוניות פרט ללופוס שיכולות להתבטא בתסמינים דומים ובבדיקות הדם. ראומטולוג הילדים של ביתך יוכל לספק לך פרטים נוספים.

22/04/2014 | 12:47 | מאת: irit

בוקר טוב, חדשה בפורום.קראתי התייחסותכם לתזונה ול - FMF . האם הכתובת היא תזונאית /דיאטנית קלינית ? הבן שלי, כדורסלן פעיל , בן 15 נוטל 2.5 כדורי קוליכיצין ליום.מתפקד נפלא אבל לטעמי רזה..מידי..גובה - 1.78 ומשקל - 67 קילו. קראתי מאמר שפורסם לאחרונה כי יש להמעיט באכילת חלבון (אני מניחה כי הקשר היא מוטצבית החלבון פירין) אך הוא קיים בלא מעט מזונות החיוניים אז...להמעיט זה אומר כמה ביום? מי יכול לספק את התשובה לכך? אודה לתגובכם תודה מראש אירית

אירית שלום, לא ידוע לי על מחקר שהראה קשר בין צריכת חלבון להחמרה בהתקפי FMFאולם תמיד אפשר להתייעץ עם תזונאית, גם ללא קשר למחלה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

07/04/2014 | 11:08 | מאת: טל

שלום רב! ביתי בת 3 מידי חודש סובלת מחום גבוה 40.0 למשך 10 ימים שהתחלי לפני שנה בבית החולים אמרו שזה חשד לפאפה אבל אין דלקות גרון כל פעם שעשו משטח יצא שלילי שכתי לציין שזה מלוונ בכאבי בטן וכל הבדיקות תקינות מלבד אנמיה 10.7 ושקיעה גבוה 93 ביצעתי גם בדיקת FMF אשר יצאה שלילית ברגע שהיא מטופלת בסטרואידים החום עובר כאילו ולא היה מודאגת מאוד שלא מספקים לי תשובה מה עובר על הבת שלי אשמח מאוד לדעה נוספת טל

PFAPA ו-FMF הן מחלות חום פיריודית (התקפיות). קיימות מספר תסמונות נוספות של מחלות חום פיריודיות וייתכן גם כי מדובר באבחנה אחרת ולכן אני ממליץ בשלב זה להתייעץ בהקדם עם ראומטולוג ילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

08/04/2014 | 21:49 | מאת: טל

ביקשתי מהרופאה ייעוץ ראומטולוג היא אומרת שאין קשר לזה ושלחה אותי לזיהומולוג שאמר או FMF שיצא שלילי או PAPA הרופאת משפחה מאבחנת את זה כPAPA למרות שהחום אינו מלווה בדלקות גרון או פצעים מקבלת סטרואידים ועובר

06/04/2014 | 21:16 | מאת: פזית

שלום רב הבן שלנו נמצא נשא לשני הגנים הבאים: FMF-V726A FMF-E148Q למיטב הבנתנו יש לו FMF במקרה שלו תסמיני המחלה הם חום מדי פעם (עד 48 שעות) וכאבי פרקים (ללא כאבי בטן) היינו שמחים להיפגש עם רופא הבקיא בתחום ע"מ לקבל חוות דעת נוספת. האם תוכל להמליץ על אופציה רלוונטית (האם אתה הכתובת?) האם כדאי להתחיל בטיפול כלשהו עד לפגישה עם הרופא (כולכיצין)? תודה פזית

שלום פזית, רופאים מומחים בראומטולוגיה הם הרופאים המטפלים במחלות חום התקפיות דוגמת FMF כיוון שמדובר במחלה הגורמת לתגובה מוגזמת של מערכת החיסון, ולכן כל ראומטולוג ילדים יוכל לייעץ לאחר שמיעת הסיפור, הבדיקה הגופנית ומעבר על בדיקות המעבדה. אני כיום מקבל בשניידר. תוכלי ליצור קשר בטלפון 03-9253693. בברכה, ד"ר גיל אמרילין

03/04/2014 | 14:43 | מאת: מלי

שלום רב. ביתי בת 18 , חיילת אובחנה באריתמה נודוזום. מזה חודש אין שיפור. הרופא הצבאי נתן לה רק משכך כאבים בלבד. מהו הטיפול הרצוי, אילו בדיקות עליה לבצע? , לאיזה רופא עליה ללכת אני מוכנה גם באופן פרטי. ממש חוששת שאין היא מטופלת כראוי במסגרת הנוכחית. חשוב לציין שאינה נוטלת גלולות. תודה האם המודאגת ביותר.

מלי שלום, אריתמה נודוזם הינה הופעה של מעין גושים מורמים וכואבים על פני העור המרמזים על דלקת שמקורה בתת עור. המחלה יכולה להיות מוגבלת ולחלוף לחלוטין או להיות חלק ממחלה מורכבת יותר ולכן יש צורך לבצע בירור. אני ממליץ מקריאת מכתבך על ביקור אצל ראומטלוג בהקדם. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

26/03/2014 | 12:48 | מאת: אילן

בני מתלונן על כאבים בירך שמאל כבר מס' חודשים הכאבים החלו בתדירות נמוכה, אך בימים האחרונים הכאבים יותר דחופים. כמו כן הילד הולך בצליעץ

אילן שלום, הסיבות לכאבים בירך הן רבות ומגוונות ונחלקות לבעיות אורטופדיות וראומטיות. בשלב זה מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לאורטופד ילדים או/ו ראומטולוג ילדים לצורך בדיקה וייעוץ. פנה תחילה לרופא הילדים כדי שיפנה אותך בהקדם.

18/02/2014 | 21:29 | מאת: חיים

שלום גיל, לצערי לא ניתן לבצע את הבדיקה בישראל, גם לא במעבדות תל השומר. ככל הנראה לילד שלנו היה התקף מינורי של ראומטיק פיבר(ללא קרדיטיס וללא דלקת מפרקים נראית לעין)ואנו שוקלים את הטיפול המניעתי באנטיביוטיקה. כמה שאלות - ברשותך: האם ידוע לך על אלטרנטיבה לטיפול אנטיביוטי שוטף? האם יש נזק בטיפול אנטיביוטי לאורך שנים (הילד שלנו בן 7)? האם לדוגמה ניתן לבצע משטח גרון ביתי כל שבוע ובמידת הצורך לטפל באנטיביוטיקה? תודה רבה, חיים

שלום חיים, הטיפול האנטיביוטי המניעתי במקרים שאינם עונים על הקריטריונים ע"ש ג'ונס המשמשים לאבחנה של דלקת שגרונית שנויים במחלוקת ואין דעה אחת בעניין. בד"כ הטיפול האנטיביוטי המונע נסבל היטב לאורך שנים, מומלץ על זריקת פניצילין כיוון שכך לא שוכחים לקחת את התרופה. ביצוע משטח גרון ביתי לא הוכח מעולם וגם לא הגיוני כיוון שברגע שהוא חיובי תאורטית הנזק הפוטנציאלי כבר נגרם. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

13/02/2014 | 22:51 | מאת: חיים

האם ניתן לבצע את הבדיקה הזו בישראל? קיבלנו המלצה להוסיף בדיקה זו בשל חשש לראומטיק פיבר ואמרה לנו הראומטולוגית שלא בטוח שהיא נעשית בישראל.

חיים שלום, עד כמה שידוע לי, ניתן לבצע את הבדיקה במעבדות תל השומר. מציע לך ליצור עימם קשר ולעדכן את הפורום. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

היי, בני בן ה 10 סובל מהידרניפוזיס בכליות מלידה בשני הכליות, עכשיו התברר לו שיש לו דלקת בברך (חשד לדלקת פרקים) , הטיפול שנתנו לו 500 מ"ג נקסין ליום לחודש ימים, הנפרולוג לא מאשר טיפול זה שמא כדור זה עלול לפגוע בתפקודי כליות, איזה כדור ניתן להחלף כנוגדי דלקת שלא יפגע בתפקודי כליות, יש לציין שבדיקת דם לתפקודי כליות כרגע תקינות.

רויטל שלום, במידה וניתן, אפשר להזריק סטרואידים ארוכי טווח למפרק, לגבי טיפולים נוספים - אני מציע שתתיעצי עם ראומטולוג הילדים שלך שכן הם בד"כ ניתנים כקו שני. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

21/01/2014 | 02:38 | מאת: ג'ודי

אני שואלת לגבי בני בן ה- 16. לפני כשנה אבחנו בבלוטות לימפה מוגדלות אז כ-7 באזור צואר, סופרקלביקולה, הבלוטות גמישות ומוביליות. עשינו צילום חזה, ובדיקות דם וכל התוצאות היו תקינות לאחר כחצי שנה מס' הבלוטות גדל ואף נמצאו באזור המפשעה, חזרנו על בדיקות הדם והכל היה תקין. לפני כחודש בני התחיל להתלונן על כאבי פרקים, התלונה על 8 פרקים כאשר הכאב משנה את מיקומו כפות ידיים, מרפק כתף, קרסולים אגן וברך הכאב דו צצדי גם אם לא מופיע באותו הזמן בשני הצדדים(הילד המשיך לתפקד כרגיל לימודים, אימוני קרטה וכלביה. כרגע יש לו בגוך 14 בלוטות לימפה מוגדלות, קצת רגישות,גמישות ומוביליות לפני שבוע הכאבים התגברו ופגעו בתפקוד. הוא אינו מסוגל לכתוב, מתלונן על כאבים חזקים במפרקים השונים ובעוצמות משתנות במשך היום. בבדיקות הדם שנעשו בזמן ההתלקחות האחרונה ESR 2.0, CRP 0.21, WBC 6.70, ANTISTREPTOLYSIN 170, וכל שאר הבדיקות בגדר הנורמה חוץ מ- EBVVCAlgM גבולי האם לדעתך ניתן להסיק שיש לו מחלת הנשיקה כאשר חוץ מתשישות עיקר התלונה במפרקים, או שכדאי להמשיך לבדוק כי הילד ממש מתקשה לתפקד, נשמח לבוא למרפאתך באופן פרטי, איכן ניתן לקבוע תור והאם כדאי שנעשה עוד בדיקות לפני הביקור. אודה לך על תשובתך המהירה בברכה ג'ודי

ג'ודי שלום, יש אכן צורך בבדיקת ראומטולוג ילדים בהקדם. תוכלי לקבוע תור למרפאתי בביה"ח שניידר דרך המרכז לזימון תורים או בטלפון 03-9253693. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

17/01/2014 | 00:23 | מאת: נועה ר

שלום אני ובן זוגי לקחנו את הילד שלו למיון עקב בלוטת לימפה מוגדלת בית שחי במיון ביצעו בדיקות והשאירו את הילד באישפוז להמשך בדיקה . ההורים גרושים האם הגיעה למחלקת ילדים והייתה סצנה הילד שוחרר ולא בוצעו כל הבדיקות שהומלץ כמו בדיקת אולטרסאונד. השבוע הילד היה בביקורת אך הבלוטה עדיין קיימת ושוב לא בוצעה אולטרסאונד. האב עדיין מודאג אייך הוא יוכל לקבל תשובות לגבי בריאות בנו אלי לציין שלילד יש בעי התפתחותי שלא הובחנה עד הסוף כך שנשאל על ידי רופא עם זה כואב הוא לא השיב . מקווה לתשובה תודה נועה

שלום נועה, האבחנה המבדלת של קשר לימפה מוגדל הינה רחבה וכוללת גם מחלות ראומטיות אולם גם סוגים אחרים של מחלות. משאלתך אני חש תסכול בנוגע למגע עם גורמי הרפואה השונים. אני מציע כי תעלי בעיות אלו באופן גלוי עם הרופאים עימם את באה במגע. לא תמיד מגיעים לאבחנה מיד ולעיתים דרוש זמן מה, אולם בהחלט זכותך לדעת מהם כיווני המחשבה ובטוחני כי הרופאים ייספקו לך מידע זה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

12/01/2014 | 09:12 | מאת: ליאת

בתי בת 9 ,במהלך השנה היא חלתה בחידק סטרפטוקוקוס בחמש פעמים וטופלה באנטיביוטיקה למרות הכל החידק הסתבך. הקרסול התנפח ויש כאבים בפרק ביד ברגל ובגב ... מה אפשר לעשות????אני מפחדת שהיא תסתבך.

שלום ליאת, בשלב זה הייתי ממליץ על פגישה בהקדם עם ראומטולוג ילדים. במידה ואכן תאובחן בקדחת שגרונית יש צורך להתחיל בטיפול תרופתי. עד אז תוכלי לקבל מידע נוסף מרופא הילדים שלך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

11/01/2014 | 16:48 | מאת: ורוניקה

שלום רב, לפני כשבוע בתי נפגעה מסגווי( כלי תחבורה חשמלי בעל 2 גלגלים). בתי לא התלוננה על כאבים ולא נראתה פגיעה. לפני 4 ימים היא קבלה מכה בכף רגל ימין ומאז לא נעמדה על 2 רגליה, מספר פעמים הצלחתי לגרום לה לעשות מספק צעדים והיא עשתה זאת על העקבים בלבד. היא מתהלכת על ברכיה ללא בעיה. התלוננה מעט מאוד על כאבים בכף רגל ימין ולא נראה שהיא סובלת מכאב כלשהו, גם על ידי מישוש ואין לה שום הגבלה בתנועה ומאוד פעילה. לא נראת חבלה נפיחות או אודם. כרגע היא מאושפזת לאחר שתוצאות בדיקת הדם הראו כי ה crp הוא 4.27 וממדי דלקת נוספים גבוהים. במיפוי עצמות תחילה נאמר שיש ממצא בכף רגל ימין ולאחר מכן על ידי רופא אחר נאמר שיש לה דיסקיטיס. וציין כי היה לה חום במהלך יום אחד וחלף. שאלתי האם יתכן כי יש לה דיסקיטיס על אף שהיא לא סובלת מכאב ומאוד פעילה גופנית והולכת עם ברכיה?

שלום ורוניקה, קשה מאוד לענות על שאלתך מבלי לבדוק את הילדה. באופן כללי אוכל לומר גי דיסקיטיס הינה דלקת חולפת בדיסק (אחד או יותר) של חוליות עמוד השדרה. הדבר גורם לכאב וכיוון שהילד הקטן אינו מסוגל לבטא כאב, הוא מגן על עצמו בפני הכאב על ידי אי שימוש או שימוש באופן שונה במפרקיו. במקרה זה בגפיים התחתונות. בד"כ דיסקיטיס תקרין על הנעה של מפרקי הירך ותהיה הגבלה בתנועה או רגישות בהנעת מפרקים אלו. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

08/01/2014 | 11:23 | מאת: שמרית

שלום גיל, בתי אור בת 4 סובלת מגיל שנתיים מדלקת מפרקים של גיל הילדות. החל ממאי 2013 היא מקבלת מתוטרקסט פעם בשבוע (ע"י זריקה) המצב כרגע טוב והדלקת נסוגה אך קצב הגדילה לה שלה איטי מאוד. ב10 חודשים האחרונים כמעט ולא גבהה והיא כרגע עומדת על אחוזון 25. היא הכי נמוכה בגן. יש לציין שאנו הוריה גובהים יחסית, 1.71 ו1.78 כמו כן היא אינה סובלת מצליאק ואינה רגישה לגלוטן אשמח לשמוע דעתך? והאם צריך לעשות משהו בנידון תודה אמא מודאגת

שמרית שלום, כדאי להעזר בעקומות הגדילה, גם מטיפת חלב כדי לראות האם העקומות נשברו מתחילת המחלה. מחלה פעילה (כלומר דלקת מפרקים פעילה, בעיקר רב מפרקית) יכולה כשלעצמה לגרום לעיכוב בגדילה. דווקא טיפול נוגד דלקת יעיל, יגרום לנסיגה של הדלקת וחזרה לצמיחה. לכן הייתי מברר תחילה עם ראומטולוג הילדים שלך האם המחלה אכן עדיין פעילה (גם אם יש שיפור במצב) והאם יש צורך במתן תרופות נוספות. בנוסף - הייתי שוקל התייעצות גם עם אנדוקרינולוג ילדים. לבסוף - אציין כי גם סטרואידים הניתנים דרך הפה או הוריד, אף במינון נמוך, יכולים לגרום לעיכוב בגדילה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

07/01/2014 | 11:08 | מאת: אורית

בני בן 16 ועשרה חודשים .בבדיקת דם ואיסוף שתן התקבלו תוצאות של 93000 טרומבוציטים (בבדיקה שנערכה שבועיים לפני היו הערכים 122000) והuric acid 8.83.והופנינו להמטולוג וריאמטולוג .בני מתאמן בספורט ונוטל תוסף מזון -חלבונים וכן כדורי קפאין .האם יכול להיות קשר בין נטילת "תוספים" אלו לתוצאת הבדיקה??

אורית שלום, באופן כללי, לא ידוע על קשר בין תוספי המזון או עיסוק בספורט לטרומבוציטופניה (ירידה בערכי הטסיות בדם). בברכה, ד"ר גיל אמריליו

06/01/2014 | 18:13 | מאת: מיריי

באוגוסט 2012 נשלחה בתי בת ה16 לבדיקות דם עקב תלונות של עייפות,חולשה כללית וסחרחורות. התקבלו תוצאות בדיקת דם שערכה בתי בעלת נתון מעט מדאיג- ANA PATTERN בכייל 1:160, הומוגני, אך מלבד זה הכל היה תקין(תאי דם לבנים-4.77L, נויטרופילים-2.22L). חודשיים לאחר מכן נערכה שוב אותה הבדיקה והתקבל אותו מממצא ANA בכייל 1:160. בפברואר השנה נערכו שוב בדיקות דם: מספר תאי הדם הלבנים ירד ל4.58 והנויטרופילים ירדו ל-1.79. ביוני סך תאי הדם הלבנים 4.37L והנויטרופילים 1.68L. בנובמבר נערכה בדיקת דם נוספת: ANA PATTERN בכייל 1:160 (כמו בבדיקות הקודמות) והפעם סך תאי הדם הלבנים - 3.70L והנויטרופילים 1.28L.. ראומטולוג שלל לופוס. בבדיקות נוספות שנערכו: ANTINUCLEAR ab -negative complement c3-96, complement c4-20. אשמח לחוות דעתך. בתודה מראש, מיריי.

מירי שלום, התלונות של ביתך אינן תלונות ספציפיות ומחייבות כמובן התייחסות וירידה לפרטי פרטים. תלונות כאלו יכולות להעיד על מחלה ראומטית אולם יכולות גם להעיד על מגוון רחב של מחלות שונות או שאינן מעידות על מחלה כלל. בדיקת ANA או Anti-nuclear antibody הינה גם היא בדיקה שאינה ספציפית היכולה להעיד על מחלה אוטואימונית אולם שימי לב כי כ-15-20% מהאוכלוסיה הכללית הבריאה היא בעלת ANA חיובי, בד"כ בכייל (רמה) נמוך. גם כייל של 1:160 (נמוך-בינוני) נמצא בכ 3-5% מהאוכלוסיה הבריאה ולכן טוב עשית שפנית לראומטולוג ילדים אשר התיחס למכלול ההיסטוריה הרפואית, הבדיקה הגופנית ובדיקות המעבדה. יש כמובן צורך להמשיך במעקב רופא הילדים, ובמידת הצורך גם במעקב הראומטולוג. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

02/01/2014 | 21:03 | מאת: הדס

לבתי בת העשר נוצרה פריחה אדמומית לפני כחודש וחצי בפנים לאחר בדקה אצל רופאת העור ונתינת משחההדבר עבר מעט אך התפשט לכיוון כף היד והאצבעות היא עייפה וחלשה לאחרונה(ילדה אנרגטית מאוד). היום חזרנו אל הרופאה ושלחה אותנו לראומטולוג לאיבחון נוסף אני מודאגת מאוד מדובר בילדה רזה שאינה אוכלת טוב מה דעתך?

שלום הדס, אני מבין את דאגתך אולם לפגישה עם רופא כולל תשאול מלא של המקרה, בדיקה גופנית הסתכלות בתוצאות המעבדה וההדמיה אם יש הם הדרך הנכונה ולכך אין תחליף. גם לא דרך פורום זה או אחרים. באופן כללי אוכל לומר כי במידה ועולה חשד סביר למחלה ראומטית (ולא רק לשלילה של מחלה), כדאי להגיע אל הראומטולוג כבר עם בדיקות דם מלאות המכוונות למחלה בה חושד הרופא. אציין גם כי אתרי האינטרנט מלאים במידע רפואי, בחלקו מוטעה או לא ברור וגורמים לעיתים רבות לחרדה ודאגה מיותרים להורים. על אף שאני מבין את הדחף הטבעי לקרוא ולגעת, יש לקחת את הכלי הזה בערבון מוגבל. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

22/12/2013 | 18:12 | מאת: אפרת

שלום. בני בן השמונה סובל מצליעה, שהיתה חמורה ועכשיו היא קלה בלבד. אנחנו בבירור באורתופדית באיכילוב, ותשובת מיפוי העצם מתאימה לארתריטיס במפרק ירך ימין, וממצאים לא ספציפים בקרסול ימין שיכולים להתאים לdisuse או rsd. בדיקות הדם תקינות כולן (כולל rf) פרט לטרומבוציטים 550 אלף. אני לא מצליחה לקבוע תור דרך הקופה לראומטולוג ילדים לפני אפריל. אשמח לדעת איך אני יכולה להגיע ליעוץ באופן פרטי, וגם אשמח להרגע קצת...

אפרת שלום, צר לי כי אינך מצליחה לקבוע תור דרך הקופה, אכן לצערנו המרפאות עמוסות אולם לדעתי כל ילד זכאי לייעוץ מקצועי בזמן הגיוני דרך המנגנון הציבורי לפני שפונים לרפואה פרטית. אנא התקשרי לטלפון 03-6974521 (זימון תורים של איכילוב) ובקשי שייקבע לך תור ליום המרפאה הבא שלי באיכילוב גם אם המרפאה מלאה. מקווה שעזרתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

16/12/2013 | 17:38 | מאת: אינה

רופאת הילדים בדקה את הילד ביום תחילת הטיפול האנטיביוטי ולא התרשמה שיש סימנים לRF (נעשתה בדיקה גופנית).האם זה אומר שאחרי טיפול אנטיביוטי לא יהיה סיכון לפתח סיבוכים?תודה

לא, אך כפי שציינתי, הסיכון הוא נמוך מאוד. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

16/12/2013 | 11:39 | מאת: אינה

שלום.בני הבן 6 התלונן על הכאבים בגרון,היה לו חום 38 ופריחה על העור.רופאת הילדים לא התרשמה מביעה מיוחדת ונתנה לו טיפול בטיפות פניסטיל לטיפול בפריחה. משחט גרון נלקח כעבור 2.5 שבועות מכיוון שהילד המשיך להתלונן על הכאבים.במשטח צמח סטרפטוקוק והתחלנו בטיפול אנטיביוטי.אני מודאגת מהסיבוכים של דלקת גרון (הרי לא מטפלים בדלקת עצמה אלא בסיבוכיה ). הילד נבדק ע" הרופא ביום תחילת הטיפול האנטיביוטי והרופאה לא התרשמה מכך שלילד יש סימנים של -RF.בבדיקת דם שנלקחה ביום שנעשה משטח גרון -הספירה תקינה למעט ניוטרופילים (יצא בבדיקה 37 %).מה סיכון לחלות בRF אחרי שנסיים את הטיפול האנטיביוטי (שהוחל מיוחר לטעמי)?אני מודאגת מאוד.תודה

אינה שלום, הסיכוי לחלות בקדחת שגרונית או rheumatic fever עדיין נמוך מאוד (אחוזים בודדים או פחות), זאת מכיוון שרק 2 זנים של סטרפטוקוק עלולים לגרום למחלה. טווח הטיפול הידוע בו הילד מוגן הינו 9 ימים, כלומר אם טרם חלפו 9 ימים מתחילת המחלה ועד הטיפול בה, הסיכוי ל-RF הינו נמוך ביותר. במקרה שלך, בהנחה שאכן היתה דלקת גרון סטרפטוקוקלית מההתחלה מדובר על שבועיים וחצי אולם שוב, הסיכוי גם כך נמוך מאוד. אנא הקפידו לא להחסיר מנות ולקחת את הטיפול במשך 10 ימים.

25/11/2013 | 11:00 | מאת: יעל

שלום, בתי בת 13. היא מתלוננת על כאבי גב בשכיחות גבוהה. כאבים הגורמים לה להשאר מרותקת למיטה למשך כמה ימים. תרופות רגילות נגד כאב לא עוזרות. לא עברה כל פגיעה או נפילה, הכאבים מופיעים לפתע. במקביל היא נראית תמיד עייפה. בבדיקות דם לא נמצא דבר חריג. מה הבדיקות המומלצות? מדוע היא כאובה? תודה רבה

שלום יעל, כאבי גב במתבגרים נפוצים יחסית. האבחנה במדלת במקרה זה רחבה וכוללת סיבות רבות. חשוב לדעת היכן בדיוק נמצאים כאבי הגב (גב תחתון, מרכזי, עליון, בצידי הגב, לאורך עמוד השדרה וכו'), תדירות הכאב ועוצמתו. ממליץ להיבדק תחילה ע"י אורטופד ילדים. במידה ויתעורר חשד לבעיה ראומטית הוא כבר יפנה לראומטולוג הילדים. בברכה: ד"ר גיל אמריליו

11/11/2013 | 22:19 | מאת: אסף

שלום.הילד בן 10 סובל מכאבים בקרסוליים כבר שבוע. הולך לביהס בבוקר, אך מתקשה לשחק כדורגל עם חבריו, וכואב לו בזמן הליכה.הפסיק חוג התעמלות קרקע בגלל הכאבים. בערב כשנכנס לישון מתלונן עוד יותר על כאבים.הילד רזה מאד.ילד add לוקח ריטלין כל בוקר.תודה

שלום אסף, האבחנה המבדלת במקרה זה הינה רחבה. ממליץ לפנות לרופא הילדים שיפנה לראומטולוג ולאורטופד ילדים לפי הצורך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/11/2013 | 00:35 | מאת: טלי

בתי בת 12 מטופלת שנתיים באנברל עם הטבה משמעותית בדלקת מפרקים. לאחרונה, כבר חודשיים מרגישה לא טוב, חיוורת, מתלוננת על בחילות וכאב בטן עליונה. בדיקות דם תקינות, הליקובטור תקין, תפקודי בלוטות תקין. מה זה יכול להיות?

טלי שלום, פחות סביר שהתופעות הללו נגרמות ישירות מהתרופה כיוון שביתך מקבלת אותה כבר שנתיים אולם הייתי ממליץ להמשיך את הבירור ולהתייעץ כמובן גם עם ראומטולוג הילדים שלכם. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

07/10/2013 | 14:16 | מאת: גל

שלום. קוראים לי גל ואני בת 20. מזה כמה חודשים אני סובלת מכאבי ברכיים קשים. נשלחתי לעשות בדיקות דם שונות ונמצא כי ה-aslo עומד על 1918 אך בדיקת crp יצאה תקינה (0.4) ולא חוותי דלקות גרון כבר מעל שנה. נשלחתי לעשות עוד כמה בדיקות ביניהן- c3, c4, rheumatic factor וכולן יצאו תקינות. כחודש לאחר מכן בצעתי שוב את בדיקת הaslo והוא המשיך לעלות ל2000. אני מטופלת תוך כדי בפיזיוטרפיה אך לא מרגישה שינוי. בנוסף, אני לוקחת כדורי ברזל כבר כמה חודשים ולאחרונה יש לי כאבי בטן לעיתים קרובות. האם יש קשר בין הדברים? ומדוע הaslo ממשיך לעלות? תודה רבה.

שלום גל, הטיפול צריך להיות בך ולא בבדיקת ה-ASLO. מקריאת מכתבך לא נראה כי יש קשר בין בדיקת ה-ASLO לשאר התסמינים. בדיקות מעבדה נועדו כדי לעזור לרופא לקבל החלטה. אני מציע להיבדק בצורה מסודרת ע"י ראומטולוג לשלילת דלקת מפרקים. בברכה, ד" גיל אמריליו

02/10/2013 | 21:26 | מאת: רונית

יש לי כאבים כרוניים בקרסול במשך מספר חודשים. כאשר הכאב מחמיר אני לא מסוגלת לדרוך על הרגל. במשך היום הקרסול כואב ללא הפסקה בין אם אני במנוחה או בפעילות. עברתי צילום ונבדקתי על ידי אורטופד שטען שאין לי שום בעיה בקרסול, אך הוא עדיין כואב ללא הפסקה ואלו כאבים בלתי נסבלים. אשמח לעזרה

שלום רונית, לא ציינת היכן כואב בקרסול. האם יש אודם או נפיחות, האם הכאב הוא רק בתנועה או גם במנוחה, האם הכאב מעיר משינה, האם יש תלונות נוספות פרט לכאבים בקרסול, האם בוצעו בדיקות מעבדה. לבסוף - לא ציינת מהו גילך. לפיכך קשה לענות על השאלה שלך. אני מציע לפנות לבדיקת ראומטולוג שיוכל לשאול את השאלות הללו ואחרות, לבצע בדיקה גופנית ולבסוף להגיע למסקנה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

01/10/2013 | 03:51 | מאת: ליה

שלום שמי ליה ואני חולה בדלקת מפרקים של גיל הנעורים מגיל 12 עד היום גיל 19. הטיפולים לא עוזרים ואני עובדת עצות. אני לא יכולה לעבוד בצורה רציפה בשום מקום לא ללמוד וכרגע שוב תקפה אותי המחלה ואני חייבת שאיבות והזרקות דחופות.בשביל טיפול אצל הרופא שלי אצתרך לחכות כשלושה חודשיים. עכשיו אני שואלת האם יש אופציה לבצע את הפעולה באופן פרטי ואם כן איפה אצל מי ומה העלויות? בבקשה מישהו יודע על משו

ליה שלום, אין הכרח לפנות לרפואה פרטית. אשמח להיות לעזר בעצה והכוונה. כיוון שלא השארת מייל, אנא התקשרי לאיכילוב - מחלקת ילדים א' 036974747 ובקשי שייצרו עימי קשר וכך נוכל לדבר. בנוסף תמיד תוכלי לפנות לפורום "מפרקים צעירים" בפייסבוק. זהו פורום מאוד פעיל ומצליח. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

17/09/2013 | 17:39 | מאת: סמ

הבן שלי בן 15. במסגרת בירור לקראת טיפול בריאקוטן בשל אקנה בוצעה בדיקת ANA ונמצא טיטר 1:80.ישנן חילוקי דעות בין רופא העור לרופא המשפחה באשר לצורך בהמשך בירור. האמנם התוצאה אמורה להדאיג למרות שאין תסמינים קליניים?

שלום, נגעת כאן בשאלה חשובה. אבחנה של מחלה ראומטית (ולמעשה כמעט כל מחלה) מתבססת בראש ובראשונה על לקיחת אנמנזה (כלומר תשאול של המטופל ו/או הוריו) מפורטת וביצוע בדיקה גופנית מדוקדקת. פעמים רבות מלקחות בדיקות מעבדה (המשמשות בדיקות עזר בלבד) ללא הצדקה קלינית וכשהן חוזרות חיוביות "נתקעים" עם התשובה. באופן כללי אוכל לומר כי 15-20% מהאוכלוסיה הבריאה הם בעלי ANA חיובי בכייל נמוך (עד 1:80) ולכן אם כסר נלקחה הבדיקה והרופאים משוכנעים שאין סיבה לחשוד במחלה נוספת על בסיס האנמנזה והבדיקה הגופנית, אין צורך בד"כ בבירור נוסף אלא במעקב בלבד. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/09/2013 | 12:45 | מאת: רתם

שלום, בני בן ה3 אובחן השבוע בPFAPA.. ומכיוון שאנחנו די חדשים בתחום יש לי כמה שאלות.. האם כל פעם שיעלה לו חום עליי לתת לו את הדנלון? איך אדע שאכן מדובר בהתקף כזה ולא מחלה אחרת? פשוט לתת ואם החום לא יורד אז ללכת לבדוק? ועוד שאלה.. האם המחלה פוגעת במערכת החיסונית? אני קצת מודאגת עם עניין הפוליו מסביב. בני עדיין לא חוסן ולא יודעת האם לחסן אותו. האם אפשר? תודה

רותם שלום, PFAPA מאובחנת לפי קריטריונים מסויימים הכוללים: אירועי חום חוזרים למשך 6 חודשים לפחות במשך 2-7 ימים, לפחות 5 אירועים של של חום בהפרש של עד חודשיים בין האפיזודות בכל אירוע חום לפחות אחד מתוך ( דלקת שקדים, הגדלת בלוטות לימפה צוואריות, פצעים בפה), שלילת סיבות אחרות לאירועי חום חוזרים ושלילת מחלה זיהומית, חסר חיסוני, ונויטרופניה ציקלית, הופעת המחלה לפני גיל 6 שנים, החלמה מלאה בין האירועים, גדילה והתפתחות תקינים. קרטריון תומך הינו תגובה מהירה לטיפול בסטרואידים (דנלון). באם הקריטריונים הללו מתממשים ניתן לאבחן PFAPA. טיפול בדנלון אינו מחוייב המציאות (כלומר אין חלילה נזק ארוך טווח ללא טיפול בדנלון) אולם יש לקחת בחשבון שהמחלה לא תתקצר ולכן הטיפול נתון לשיקולך. כדאי להיבדק קודם אצל רופא הילדים לפני מתן התרופה. המחלה אינה פוגעת המערכת החיסון, להיפך, ישנה פעילות עודפת של מערכת החיסון. לגבי חיסון הפוליו, מכיוון שאינו מטופל באופן עקבי בסטרואידים אלא במנה בודדת מיד פעם - ניתן עקרונית לחסן. בברכה, ד"ר גיל אמריליו