פורום ראומטולוגיה ילדים

הפורום מייעץ בכל התחומים הקשורים בצליעה, כאבי מפרקים, מחלות מפרקים ומחלות אוטואימוניות בילדים כגון דלקת עלומה של גיל הנעורים Juvenile idiopathic) arthritis) זאבת אדמנתית מערכתית (Systemic Lupus Erythematosus), מחלות חום פיריודיות (PFAPA, FMF), וסקוליטיס בילדים, דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatic Fever), סקלרודרמה מקומית ומערכתית ומחלות שריר אוטואימוניות.

למעבר לפורום לחצו כאן.
164 הודעות
161 תשובות מומחה

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים

שלום דר' יש לי ילדה בת שנתיים וחצי שסובלת מדלקת רב מפרקית של הילדות. היא מטופלת במטוטרקסאט. ברוך השם הטיפול עוזר. היום אובחנתי עם דלקת גרון ולצערי מחוסר תשומת לב הילדה אכלה מהגלידה שאכלתי. האם כדאי לעשות גם לה משטח גרון? חשוב לציין שאין לה תסמינים ברוך השם, אבל רק בגלל המערכת החיסונית והדלקת מפרקים שלה אני שואלת.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אני,

אין צורך בשלב זה להתערב פרט למעקב אחר התפתחות תסמינים. מתוטרקסט היא אכן תרופה שיכולה לדכא את מערכת החיסון אולם בדרך כלל מדובר בדיכוי קל. בנוסף הסיכוי להדבקות באירוע אותו את מתארת נמוך.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום ד״ר אמריליו, בני בן 13, בריא למעט אסתמה ואלרגיות שונות. כפות הידיים שלו גדול מאד בשנה אחרונה והן עכשיו גדולות מאד. המפרקים באצבעות בולטים מאד ויוצרים אצבעות הנראות משולשות. בדיקות הדם תקינות כולל ראומטייד פקטור. מה דעתך?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאם,

קשה להבין את התיאור מבלי לראות את האצבעות. אציין רק באופן כללי שקיימת אבחנה שנקראת pachydermodactily. זו אבחנה בהן המפרקים האמצעיים (המכונים PIP's) נראים מעובים. זו בד"כ אינה מחלה ראומטולוגית. בכל מקרה - עלייך לסור לבדיקת רופא הילדים ובמידת הצורך הוא ייתייעץ עם ראומטולוג ילדים או אורטופד.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

31/05/2018 | מאת: ליאן

שלום רב ד''ר גיל אמריליו, הילדה שלי בת השלוש שנים עם מחלת המפרקים, איך נכון לטפל ב מפרקים בזריקה מטוטרקסט, או בזריקת סטרואידים מקומי? אשמח מאוד לתשובה שלך.

לקריאה נוספת והעמקה

אשמח לתשובה.

ליאן שלום,

אני מניח שבתך סובלת ממחלת מפרקים בשם JIA. ובכן, תלוי מאוד במקרה. ככלל - זריקות של סטרואידים יעילות כאשר ישנם מעט מפרקים מעורבים (בד"כ עד 4) ובד"כ במפרקים גדולים (ברך, קרסול, מרפק, שורש כף יד וכו'...). במקרים בהם ישנם הרבה מפרקים אנו מעדיפים טיפול סיסטמי עם או בלי הזרקות ככלי עזר. הכוונה לטיפול סיסטמי הוא טיפול שגורם ל"הרגעת" מערכת החיסון באופן כללי וכתוצאה מכך לנסיגה בדלקת המפרקים. כמובן שלכל כלל יש יוצא מן הכלל אבל אלו עקרונית הקווים הכלליים המנחים אותנו. הדרך הטובה ביותר לקבל תשובה היא לשוחח על כך עם ראומטולוג הילדים שלך.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

תודה רבה על התשובה. אכן כן יש לנו jia התחיל בקרסול הזרקנו סטרואידים לקרסול, ועכשיו כעבור חצי שנה יש התלקחויות, אוביאיטיס, דלקת בברך בקרסול, והילדה סובלת מהבוקר מכאבים בצוואר ולסת. השאלה שלי האם הזרקת סטרואים יעזרו במקרה שלנו? אנחנו מאוד מבולבלים ולא יודעים מה נכון במקרה שלנו, איך אפשר ליצור איתך קשר?

30/05/2018 | מאת: הילה בוהדנה

שלום בני בן ה7 נמצא בבירור לדלקת פרקים! בעבר היה אירוע שהיה ניראה כמו אירוע של המחלה. השבוע עקב כאבים במפשעה ובפרקי הידיים עשינו בדיקות דם תוצאות הבדיקות היו Ana pattern- nucleolus Ana titer- 1:160 Antinuclear Ab (ana- positive RNP-2.4 RNP A-2.4 סטרפטקוקות היה חיובי ב 21.3 היום יצא שלילי Antistreptolysin o היום 1200 1.2 היה 800 ולפני היה 400 מש שאומר שהוא במגמת עלייה גבוהה מאוד לא ברור לנו האם תוצאות אלו מעידות על התקדמות הבירור של הדלקת פרקים והאם אפשר להגיד שהילד אכן סובל ממנה? תודה רבה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום הילה,

כפי שכתבתי רבות באתר - אנו נוטים ליחס לבדיקות הדם סגולות רבות והן אכן עוזרות פעמים רבות באיתור ואישוש האבחנה אולם הן אינן בשום פנים ואופן תחליף לבדיקה ותשאול ע"י רופא. ניתן לראות האם קיימת דלקת פרקים בבדיקה גופנית ואין צורך בבדיקות מעבדה לשם כך. בנוסף - פעמים רבות בדיקות מעבדה חיוביות לא חייבות לרמוז על מחלה. לפיכך - אין באפשרותי להתיחס באופן ספציפי למקרה שהצגת אבל רופא הילדים יוכל להדריך אותך ובמקרה הצורך להפנות אותך לראומטולוג ילדים לצורך המשך הבירור.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

ד"ר שלום, בני בן ה 15, מטופל שלך בשניידר ומאובחן במספונדילוארתריטיס. מטופל בארקוקסיה מזה כחודשיים. לאחרונה התנפחו הפרקים באצבעות יד שמאל, ללא כאבים. יש לנו תור אליך לעוד חודשיים. האם הדבר סובל דיחוי לעוד חודשיים? אם לא איך ניתן להגיע אליך לבדיקה? תודה רבה,

בוקר טוב,

ככלל הפורום מיועד לשאלות אינפורמטיביות. אנא צרו עימי קשר דרך המזכירות.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

שלום דר' הבת שלי בת השנתיים וחמישה חודשים מאובחנת בדלקת מפרקים של הילדות. התחלנו כבר כמעט כשנה טיפול במתוטרקסט וברוך השם זה עוזר. אנחנו יורדים מעט במינון של התרופה (היא מקבלת זריקה) אמורים להזריק 5 מג אך אין זריקה כזו. השאלה שלי אולי קצת טיפשית אך אשמח בכל זאת לשאול. האם לקחת זריקה של 10 לזרוק את החומר לכיור עד שאני מגיעה ל5 ואז להזריק לילדה? העניין הוא שאנחנו יורדים במינון עקב תפקודי כבד שיצאו לא תקינים ולכן חשוב לי לא להזריק בטעות יותר מ5. אשמח לתשובתך.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב,

עקרונית אנו מעדיפים שההזרקה תעשה בקופת החולים בהדרכה של אחות. עקרונית קיימת אפשרות כזאת אולם אני מציע כי תסורו לתחנת האחיות בסניף קופת החולים שלכם כדי לקבל הדרכה מסודרת.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

היי. יש לי ילדה בת 5 ,שהובחנה כחולת FMF. אני מנסה להבין מה התזונה הנכונה . היא מטופלת בקולכצין. תודה רבה מראש דודי

לקריאה נוספת והעמקה

שלום דודי,

עקרונית אין המלצות מיוחדות לחולי FMF. כמו תמיד כדאי לאכול בצורה מגוונת. במידה ויש שלשולים כתוצאה מנטילת כולכיצין - ניתן להפסיק זמנית מוצרי חלב עד להשגת שיפור בתדירות ומרקם היציאות ולאחר מכן לחדש באופן הדרגתי.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו
ראומטולוג ילדים

הבדיקות של ספירת דם וקרישיות יצאו בסדר למרות שכאבי הרגליים הסימנים הכחולים בכפות רגלים וידיים עדיין קיימים יש גם גרד נתנו פניסטיל ונירגע הרופא חושש לדלקת פרקים לאיזה רופא כדאי לגשת ואיזה עוד בדיקות ניתן לעשות

לקריאה נוספת והעמקה

גילה שלום,

סימנים כחולים בידיים וברגליים מקורם בד"ג בהמטומות - כלומר יציאה של דם אל התת עור. הצבע האופייני נגרם כתוצאה מחומר הנמצא בתוך כדוריות הדם האדומות ומתפרק אט אט. סימנים אלו לא חייבים להעיד על בעיב רפואית (לדוגמא חבלה). ברם, אם הם נמשכין והבירור הראשוני תקין, רופא הילדים ישקול באם להפנות להמשך בירור אצל המטולוג שיחליט על המשך הבדיקות. כיוון שרופא המשפחה חושש מדלקת מפרקים הוא יידאג להפנותך לבדיקה של ראומטולוג ילדים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

22/03/2018 | מאת: חופית מימון

בני בן 4 שנים ו 10 חודשים עשה בדיקת דם כי מידי פעם הוא מתלונן שכואבות לו הרגלים. יש לציין שהוא אוהב להשתולל ולקפוץ. בדיקת הדם הראתה את התוצאות הבאות: ANA PATTERN SPECLED ANA TITER 1:160 ANAINCLEAR ABׂ )- ANA NEGATIVE האם עלי לחשוש?

שלום חופית,

בדיקת ANA חיובית יכולה להיות בכ-15% מהאוכלוסיה הבריאה. בד"כ ברמה נמוכה. הייתי פונה לרופא הילדים שלך בשאלה מדוע הוזמנה הבדיקה ומתייעץ עימו האם יש צורך לראות ראומטולוג ילדים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

25/03/2018 | מאת: חופית מימון

יצא שערך אחד הוא שלילי האם זה אומר ana חיובי או שלילי לא ברור מצרפת את התשובה ANTINUCLAR NEGATIVE תודה על המענה

08/03/2018 | מאת: אמא מודאגת

שלום, בתי סובלת ממחלת fmf עד היום היו התקפים קלים של חום ומיום שבת האחרון הילדה עם כאבי בטן חזקים. ובבדיקות דם מראה על מדדי דלקת גבוהים ולא מוצאים מקור לדלקת. כמה זמן מקסימלי אמור להמשך התקף של fmf?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום,

התקף קלאסי של FMF נמשך עד 3 ימים, במקרים נדירים יותר 4 ואף 5 ימים אולם בדרך כלל לא מעבר לכך. מציע לפנות לרופא בהקדם האפשרי אם לא פנית עד כה.

08/03/2018 | מאת: אמא מודאגת

כן ראו אותה כמה רופאים והיינו גם במיון ולא ראו דלקת אבל לא עשו לה צילום בטן. אולי בכלל זה לא התקף של fmf?? יכול להיות משהו אחר שמראה על מדדי דלקת גבוהים ורק כמו fmf???

שלום, לילדה שלי יש FMF בתחילה היו התקפים רבים. מספר חודשים מאז שהיא לוקחת כוכלצין כבר 4 שנים פסקו ההתקפים. מידי פעם יש לה התקפים ללא חום של כאבי בטן קשים ליום אחד. האם זה יתכן ב FMF שההתקפים נהיים בהרבה יותר קלים ובמרחקים גדולים בינהם, אבל יש לה הרבה כאבים ברגליים?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום חוה,

לעיתים קרובות, כשההתקפים מתחילים לחזור, גם אם בצורה קלה, אחת הסיבות האפשריות היא צורך בהעלאת המינון. זכרי שילדים גדלים ועולים במשקל כך שהריכוז היחסי של כולכיצין בדמם יורד באופן יחסי. כדי לברר האם זו הסיבה - אני מציע לך לפנות לראומטולוג הילדים המטפל שייאבחן את הסיבה וייבצע את ההתאמות הנדרשות בעת הצורך. למותר לציין שכל שינוי במינון תרופות הוא לפי הנחיות רופא בלבד.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום, ילד בן 3.5 עם PFAPA, מטופל ב Prednisolone בזמן התקפים. בחודשיים אחרונים התקפים באים כל 6-8 ימים (שבועי). האם מתן Prednisolone במינון 2 מג/קג פעם בשבוע יכול לגרום לדיכוי ציר HPA. תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

גאורגי שלום,

עבור קוראי הפורום נציין כי ציר HPA משמעותו בגדול הוא שמתן סטרואידים בצורה קבועה עלול לגרום לחוסר הפרשתם על ידי בלוטת האדרנל (דבר שקורה מידי בוקר בגופנו וחיוני לתפקוד תקין של הגוף). זו הסיבה שמעל ל-5 ימים בדרך כלל של טיפול ברציפות, יש לרדת בהדרגה במינון הסטרואידים כדי לתת אפשרות לבלוטת האדרנל להתאושש ולחזור להפריש סטרואידים (נקראים גם גלוקוקורטיקואידים) לבד.
לשאלתך - אכן שאלה מעניינת. על פניו נראה כי התשובה היא שלילית אולם הדבר לא נבדק מעולם בחולי PFAPA. אנחנו מתכננים בעתיד להתחיל בשניידר מחקר שיענה גם על שאלה זו. ניתן לבצע גם תבחין בחולה הספציפי שיכול לענות על שאלה זו.

ללא קשר לשאלתך - מינון חד שבועי מראה בד"כ על מחלה שאינה מאוזנת ויש צורך לשקול טיפול מונע. דבר זה יוכל להתבצע בייעוץ עם ראומטולוג הילדים המטפל.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

תודה רבה, אנחנו כן משתמשים בסימטידין, קרוב ל 6 חודשים, התקפים החלו בתדירות זאת מדצמבר, עברו כבר 3 חודשים.

רציתי לדעת האם מותר לחולה fmf לקחת אנטיביוטיקה דוקסילין והאם מותר לקחת את האנטיביוטיקה ביחד עם הקולכיצין?

לקריאה נוספת והעמקה

אשמח לתגובה בנושא, תודה (:

דנה שלום,

עקרונית לא ידועה על תגובה בין 2 התרופות. יש כמובן להתייעץ גם עם הרופא שרשם את התרופות הנ"ל.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

דנה שלום,

עקרונית לא ידועה על תגובה בין 2 התרופות. יש כמובן להתייעץ גם עם הרופא שרשם את התרופות הנ"ל.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

08/01/2018 | מאת: רחל

שלום דוקטור, בתי חולה בדלקת רב מפרקים , הפעם הדלקת חזרה בקרסוליים ומרפק יד ימין, מחודש ספטמבר התחלנו בטיפול במתוטרקסאט בכדורים , כאשר בעבר טופלה במתוטרקסאט בזריקות, בשל בעיה רגשית של הילדה שקלנו לעבור לטיפול פומי, בהתחלה החלה ב 3 כדורים 7.5 מג , ולפני כשלושה שבועות בבדיקה אצל הראומוטולוג הוסיף עוד כדור כלומר כרגע 10 מג, משום שלדעתו לפי המשקל היתה אמורה לקבל יותר, אנחנו היום בערך כ 4 חודשים , ועדיין לא הגענו להפוגה???? ביד ימין יתכן ובחודש הבא תגיע להזרקה ביד, שאלתי היא: איך יתכן שהראומוטולוג שלה ציין כי בקרסוליים אין דלקת, ובדיקות הדם גם היו תקינות, אך לילדה כן יש כאבים בעיקר בבוקר, מוחשי שיש קשיון בוקר בקרסוליים???? מה לעשות? היא לא היתה אמורה כבר להגיע להפוגה? כאשר בפעם הראשונה לפני כשלוש שנים מצבה היה כ -5 מפרקים ונפיחויות עברה הזרקות ולאחר 3 חודשים כן הגיעה להפוגה? תודה רחל

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רחל,

כמובן שלא אוכל להתייחס למקרה באופן פרטני מבלי לראות את הילדה אולם אוכל לציין כמה קווים כלליים. מתוטרקסט במינון מלא מתחיל להשפיע בטווח של בין 6 שבועות ל-3 חודשים. לאחר 4 חודשים, שוב במינון מלא, אם אין תגובה והראומטולוג חושב שיש עדיין מחלה פעילה, יש צורך לשקול מעבר לקו שלישי קריא שימוש בתרופה ביולוגית. צריך לזכור גם כי לכל התלקחות עשויה להיות תגובה שונה. כלומר - התלקחות אחת תגיב לטיפול מסויים ואחרת לא תגיב ותדרוש טיפול אחר. לבסוף - קישיון בוקר יכול לרמז על מחלה פעילה אולם לעיתים מעדיפים להמתין זמן מה כדי לראות האם יש מגמה נוספת של שיפור. גם מזג אוויר קר יכול לגרום לקישיון ארוך יותר או להחמיר כאבים. מקווה שעזרתי. בהצלחה!

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

אני מפנה את המשפחה השואלת למאמר שהתפרסם לאחרונה בנושא מינון בטנסול להפסקת התקפי פאפא The lowesrt dose of corticosteroidsthat stops pfapa flares AMJ 2017 נדמה לי שיש בו מענה על כל שאלות המשפחה חנוכה שמח

לקריאה נוספת והעמקה

שלום ד"ר נדים, תודה על תגובתך והמחקר המעניין שביצעת. מניסיון שלי לעיתים יש צורך במינונים גבוהים יותר. בכל מקרה בשנה הבאה צפוי להתפרסם consensus treatment plan של האיגוד האמריקאי לראומטולוגית ילדים אותו אני מוביל יחד עם עמיתים מארה"ב. אנו סבורים אכן כי המינון ההתחלתי הטוב ביותר להתחלת הטיפולים הינו 1 מ"ג לק"ג של פרדניזון או 0.1 מ"ג לק"ג של בטנזול במנה חד פעמית בזמן התקף עם עיגול כלפי מעלה - זאת כאמור לאחר קביעת אבחנה של PFAPA. אנו עתידים לפתוח מחקר תצפיתי בשניידר המנסה לבדוק האם קיימות תופעות לוואי של סטרואידים במשטר טיפולי זה כיוון שעד היום הסוגיה לא קיבלה מענה הולם בספרות הרפואית. הדבר נדרש שכן PFAPA הינה בפירוש מחלה שכיחה בארצנו. שוב תוד על תגובתך.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

בת 11 בריאה ללא תלונות פעילה.החודשים האחרונים אדמומיות בלחיים וגשר האף(ללא פריחה רק אדמומיות)יש במשפחה חולת לופוס האים האדמומיות ללא כל סמפטומים אמורה להדאחג?

לקריאה נוספת והעמקה

אדמומיות בלחיים וגשר האף היא תופעה שכיחה יחסית בילדים (שינויי מזג אויר וכו') ולאו דווקא מרמזת על מחלת SLE. בתפרחת הפרפר המפורסמת של המחלה יש בד"כ sparing של הקפלים הנזולביאלים ובעברית - הפריחה אינה מערבת בד"כ את גבולות ה"שפם" היורדים מקצות הנחיריים ועד לשפתיים. במקרה זה אפשר לבצע בדיקות דם אצל רופא הילדים ובמידת המורך להפנות לראומטולוג ילדים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

שלום לך ומודה מראש של התייחסותך. לפני כ5 חודשים בתי שהיום היא בת שנתיים אובחנה כסובלת מדלקת מפרקים רב מפרקית. התחילנו בדנלון וזריקה של מטרוטוקסט אחת לשבוע. טווחי התנועה של כל המפרקים השתפרו פלאים, פרט לברכיים. הילדה הולכת בחצי כיפוף על אף שניתן פיזית ליישר לה את הרגליים. היא מתעייפת מאוד מהר בהליכה. עם לקיחת הדנלון הייתה לה מוטיבציה ללכת, בתקופה האחרונה קשה להבחין אם מדובר בפינוק אך לא ניתן להתעלם מהליכה במעט כיפוף. נכון להיום אנחנו כבר בלי הדנלון ורק עם המטרוטקסט ועלינו איתו מעט במינון. היא ישנה עם סדים בלילה אבל אין התקדמות בברכיים כמו ביתר המפרקים. נראה שהמטרוטקסט נתקע בשלב הזה ולא מועיל לבירכיים (שתיהן). מה הצעד הבא? אני מפחדת שזה לא יעכב לה גדילה. כדאי להזריק לברכיים או להחליף תרופה?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאמא,

מה שדרוש בשלב הזה הוא בדיקה גופנית כדי להעריך האם קיימת דלקת מפרקים פעילה. מציע לפנות לראומטולוג הילדים שלך לשם הערכה חוזרת ואז יוחלט האם יש צורך בטיפול נוסף.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

בת 8.5 אושפזה בשניידר לפני שנתיים, בשל ראומטיק פיבר, טופלה על ידך,ללא פגיעה לבבית,לוקחחת מוקסיפן מניעתי. האם צריכה להתחסן לשפעת?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אמא,

בהחלט! חיסון שפעת מומלץ לכל חולה ראומטי ולמעשה לכל אחד. למעט מקרים נדירים ביותר. מדובר בוירוס מומת ולכן הוא אינו מהווה סכנה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

ילד בן 17 יש גמישות יתר ו קרנצים ו קליקים בכול הגוף .מה צריך לעשות תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אלה,

ראשית לאבחן כמובן שלא מדובר בבעיה אחרת ע"י רופא מומחה (רופא הילדים, אוטרופד ילדים, ראומטולוג ילדים). במידה ואכן לא קיימת בעיה אחרת שנצפתה ע"י רופא מומחה - הרי שסבירות גבוהה כי מדובר ב- benign hypermobility
syndrome. זוהי בעצם אינה מחלה אלא יותר תסמין שקיים בחלק גדול באוכלוסיה. מדובר למעשה במתבגרים או נערים עם רצועות גמישות יותר. התופעה רווחת דווקא יותר במתבגרות ועם העליה בגיל קיימת "התקשות" טבעית של הרצועות והתסמינים נעלמים. לגבי - "הקליקים" גם כאן זו תופעה רווחת במתבגרים שבד"כ אינה מצריכה טיפול. ניתן להקל ע"י פיזיותרפיה לחיזוק השרירים העוטפים את המפרקים ושחייה (חזה) שגם היא נותנת חיזוק טוב לשרירים ע"י עבודה בתנגודת נמוכה. כאמור - כל זאת לאחר אבחון ע"י רופא מומחה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים.

תודה רבה .יש צורך לקיחת תוספי תזונה או ביצוע בדיקות דם ?

שלום רב, שאלה לפורום הנכבד. אני בן 46, בריא, לא לוקח שום תרופות, לא סובל ממחלות או תסמינים כלשהן, אם אני חולה אז זה ממש ולעתים רחוקות מאוד ואפילו לא זכור לי מתי זה קרה. אני אוכל בריא, ולאחרונה חזרתי לעשות ספורט, ריצה וחדר כושר. כדי להוריד ממשקלי כ 10 ק"ג מיותרים. אני לא מעשן , אבל בעבר הייתי מעשן מעט. לאחרונה התחלתי להרגיש כאבים במרפקים ובברכיים ובעקבות כך הפחתתי מהספורט, ועשיתי אולטראסאונד לבירור מקור הכאב. יש לי בורסיטיס קל בברך אחת, הודגם דיפ אינפראפטלר בורסיטיס קל בברך שניה וכן הודגמה רצועה מעט בלתי אחידה, ללא עדות במרפק ימין "הודגם גיד קומון אקסטנזור בלתי אחיד הכולל בתוכו ממצא היפואקואי באורך 0.2 ס"מ: היכול להתאים לקרע חלקי קטן" אין עדות לבורסיטיס אולקרנון ואין עדות לנוזל במפרקים של המרפק. יתר הממצאים באולטרסאונד תקינים עשיתי גם בדיקות דם, כלליות והן כולם בטווח הנורמה ובנוסף, עשיתי גם את הבדיקות הבאות כדי לשלול דלקת מפרקים: תוצאות בדיקות: Rheumatoid Factor = 40 IU/mL (גבוה) C-Reactive Prot.= 0.5 mg/L (בטווח הנורמה) ESR = 8 mm/h (בטווח הנורמה) אציין כי הכאבים בברכיים ובמרפקים החלו לאחר שהתחלתי לעשות שוב ספורט. לפני כן לא היו לי שוב כאבים. כמו כן, ביחס לכאבים הללו, הם לא גורמים לי סבל, אני לא לוקח כלום להקל על הכאבים, אין לי נפיחויות או אודם באזורים הללו או תסמינים אחרים. כעת אני קצת נח מהספורט ואין לי כאבים כלל וכלל בברכיים ואני מרגיש פחות כאב במרפקים השאלה שלי היא כיצד להתייחס לתוצאה הגבוהה של RF ? מה עלי לעשות ? אין תורים זמינים ונקבע לי תור לאורתופד ולראומטולוג לעוד הרבה זמן וקשה לי להמתין כי אני בלחץ אשמח לתשובתכם המהירה תודה, איציק

לקריאה נוספת והעמקה

איציק שלום,

פורום זה מיועד לשאלות בענייני ראומטולוגית ילדים. תוכל למצוא פורומים נוספים במרשתת המתייחסים לבעיות ראומטיות במבוגרים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

בני סובל מדלקת מפרקים ועבר הזרקה של סטרואידים למפרקים קטנים כמה זמן אחרי ההזרקה אני אמורה לראות שינוי

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רוני,

בד"כ השינוי מתחיל לאחר ימים ספורים והתגובה המכסימלית היא סביב כחודש ימים. אציין באותה הזדמנות כי הזרקת סטרואידים למפרקים קטנים (אם מדובר במחלת JIA רב מפרקית כלומר מ-5 מפרקים ומעלה) צריכה בד"כ להיות מלווה בטיפול סיסטמי תומך (כלומר תרופה נוספת כמו מתוטרקסט לדוגמא).

חג שמח,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום, יש לי כבר מעל לחודש כאבים בגוף במקומות שונים . עשיתי בדיקות דם הלכתי לאורטופד ועשיתי מיפוי עצמות שהיה תקין . הכאב עדיין נמצא ואני לא יודעת אם הכאב הוא מהעצם או מהשרירים. איך ניתן להבדיל?(הכאב לא מוחמר בהליכה או בתזוזה)

לקריאה נוספת והעמקה

אור שלום,

שאלותייך מזכירות במידה רבה את השאלה הקודמת שנשאלתי. מציע שתקראי את התשובה הרשומה למטה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו

אה אוקיי תודה רבה

08/09/2017 | מאת: אנונימית

היי .אני בת 16 וסובלת כבר מעל לחודש וחצי מכאבים ביינונים בידיים(מהאמצע בערך) וברגליים (ממתחת לברך) עשיתי מיפוי עצמות של כל הגוף לפני כחודש וקצת והוא יצא תקין לחלוטין . הכאבים לא מחמירים בשינה או בשכיבה. מה זה יכול להיות?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאנונימית,

הכאבים שאת מתארת יכולים לנבוע מסיבות רבות. במכתבך את מתארת את הבדיקות שעברת אולם אינך מזכירה את הבדיקה שעברת על ידי הרופא. מה היו מחשבותיו? אין להקל ראש בדבר. פעמים רבות אנו מזכירים את בדיקות ההדמיה או המעבדה שעברנו על אף שהבדיקה החשובה ביותר ברפואה בכלל ובראומטולוגית ילדים בפרט היא הקשבה לחולה (או הוריו) ובדיקתו. פעמים רבות שם נמצאת התשובה.
כפי שכתבתי רבות בעבר - קשה לבצע אבחנה רפואית דרך פורום. כאבי מפרקים יכולים לנבוע למשל מסיבות אורטופדיות (כמו כפות רגליים שטוחות או פלטפוס), גמישות ייתר או העצמה של תחושת הכאב ע"י הגוף. אלו סיבות שכיחות אולם תמיד יש צורך לשלול קודם סיבות רפואיות אחרות. את זה הרבה פעמים ניתן לעשות כפי שכתבתי ע"י הקשבה לתלונות החולה ובדיקתו פנים מול פנים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו

חששתי מדבר אחד ספציפי הנורא מהכל מבחינתי וקיוותי שתוכל להרגיע אותי בהתחשב לפרטים שנתתי

24/08/2017 | מאת: אמא מודאגת

שלום, בני בן ה 10, מתגרד מזה זלושה חודשים בשעות ערב בבתי שחי וניתן לראות בזמן הגירו בלוטות מוגדלות, כמ ו עקיצת יתוש, ככל שמגרד יותר יותר נפוח. עובר תוך שעה לאחר שטיפה במים, או קרמים עם סטרואידים שקיבל, או קרמים נגד אסטמת עור. הכל עובד. בבוקר קם כמו חדש. אלרגולוג ילדים טוען שזו לא אלרגיה, סידרת בדיקות דם מקיפה הראתה רק סטייה בrebosom ab p, חורג מהגבול העליון. האם אפשר להסביר לי מה זה הבדיקה הזו. היא מופיעה ליד רשימת בדיקו, לנוגדנים של מחלות אוטו אימוניות וזה ממש הלחיץ אותי. האם יש הסבר אחר לתופעה שאני מתארת? הורמונלי אולי? ממש אובדת עצות איך אפשר לעזור לילד

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאמא המודאגת,

סביר להניח שנלקחה בדיקה בשיטת ביופלקס. בשיטה זו יש הרבה תוצאות חיוביות כוזבות (או במילים אחרות פשוט תוצאות לא אמיתיות). תוכלי לדון על כך עם רופא הילדים שלך.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

ד"ר שלום. בתי בת 6.5 הופיעו לה אתמול 2 נגעים בעור ברגל. אחד בירך הפנימי ואחד בשוק. לא ידוע לי אם נעקצה... לא הייתה בקרבת חיות. לפני שבועיים היו 3 ימים של חום. crp היה 6 עם לויקופניה. המחשבה של הרופאים הייתה- שזה קשור לחיסון mmrv שקיבלה. מאז היו 3 התקפי כאב ברגליים שעברו ללא טיפול. היא מועמדת לניתוח הוצאת שקדים. 1. האם יכול להיות שמדובר באריתמה נודוזם? האם כדאי להתחיל טיפול אנטיביוטי במוקסיפן נוזלי? אודה לך על תשובתך המהירה. אני ממש בלחץ!!!!!

לקריאה נוספת והעמקה

נטלי שלום,

ראשית, לצערי לא יהיה אחראי מצידי להתייחס בפורום למקרים פרטניים. לא ניתן לבצע רפואה נכונה בשלט רחוק מבלי לדבר עם ההורה (או החולה) ולבדוק את המטופל פנים מול פנים. באופן כללי אוכל לומר כי אריתמה נודוזום מתבטאת בנגעים מורמים אדומים ורגישים מאוד למגע. זוהי למעשב דלקת בשכבה העמוקה של העור וקיימות שלל סיבות להיווצרותה. החל ממתן תרופות, דלקת של חיידק הסטרפטוקוק וכלה במחלות אוטואימוניות ואפילו מסיבה שאיננו יודעים. הטיפול הוא בד"כ במחלה הבסיסית (אם קיימת), הפסקת החשיפה (במקרה של תרופות) או המתנה תוך כדי ניטור מטריד. אשר למקרה של ביתך. קיימת אבחנה מבדלת רבה להופעת הנגעים אשר אריתמה נודוזום יכולה להיות אחת ממנה, אבל יכולות להיות סיבות שכיחות יותר.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

תודה רבה. אכן פניתי לרופא המשפחה שאבחן את הנגע כעקיצה שהזדהמה ונתן טיפול תרופתי מתאים.

08/08/2017 | מאת: אמא מודאגת

שלום דר' בתי מאובחנת בדלקת מפרקים של הילדות. היא מקבלת דנלון ומטרוטוקסט. בבדיקת דם שביצענו כחודשיים אחרי התרופות שהיא לוקחת ה- crp תקין וגם שקיעת הדם (לפני לקיחת התרופות המדדים היו גבוהים). סתם מסקרנות (כי יש עוד זמן עד התור שלנו) עד מתי ממשיכים עם התרופות?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאמא המודאגת,

גם כאן, אין תשובה חד משמעית וכל מקרה נשקל לגופו. אני מניח כי מדובר במחלה רב מרפקית לאור התרופות שהיא מקבלת. במקרה כזה, מתוטרקסט הינה תרופה שיכולה לגרום להפוגה בתסמיני המחלה הבעיה עם תרופה זו היא שהיא "מניעה" לאט, כלומר ניתן לראות תגובה תוך 3-12 שבועות. אם לאחר כ-3 חודשים התרופה לא הועילה אז ניתן להכריז על כשלון בטיפול הזה ולנסות טיפול בתרופה אחרת. דנלון הינו סטרואיד הניתן דרך הפה ומטרתו היא להפחית באופן מהיר את תסמיני המחלה עד שהמתוטרקסט יתחיל לעבוד. יש לזכור שדנלון אינו מרפא ולכן הרופא יפחית בהדרגה את הטיפול בדנלון עד להפסקתו המוחלטת. ההחלטה מתי ואיך להפחית משתנה בין מקרה למקרה (ולמען האמת גם בין רופא לרופא). בכל מקרה משתדלים לתת את המינון הנמוך יותר ולמשך הזמן הקצר ביותר האפשרי מפאת תופעות הלוואי.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו-ראומטולוג ילדים

במידה ויש אומנם שיפור אך לא מלא, ולאחר הפסקת הסטראואידים יש מעט נסיגה, והומלץ על הזרקה תוך מפרקית, האם ההזרקה התוך מפרקית היא טיפול בפני עצמו או שניתן להכריז על כישלון המטרוטקסט ולבחור תרופה אחרת?

25/07/2017 | מאת: ירון

דר׳ נכבד שלום, בני בן שנה ושבעה חודשים מאובחן עם P-PFAPA מאז גיל שנה בערך, בתחילה ההתקפים הגיעו כל חודש, לאחר מכן התדירות גדלה לשבועיים- עשרה ימים ובחודשיים האחרונים אנחנו חווים התקף כל 5 ימים. בכל פעם שהגיע התקף הילד קיבל מנת בטנזול במינון 0.1 מ״ג לכל ק״ג משקל גוף (שוקל עשרה קילוגרם), ומספר שעות לאחר נטילת הבטנזול ההתקף ותסמיניו (תפליט על השקדים בעיקר עם משטח שלילי) נעלם כאילו לא היה. חשוב לציין כי גם ביתי הבוגרת יותר סבלה מהתסמונת אך אצלה ההתקפים התדירים ביותר היו כל שבועיים. במפגשים עם הרופאה המטפלת תמיד נאמר לנו שמינון חד פעמי כפי שצויין של בטנזול הוא אינו מסוכן, זה הדבר שמטריד אותי במיוחד. במהלך חודש אוגוסט אנחנו צפויים לפגוש מומחית לראומטולוגיה בנושא. ממעבר על התכתבויות בפורום ראיתי תגובה שלך שמדברת על כך שהבטנזול הוא בעייתי בתדירות הזאת. מבקש את המלצתך הטובה בעניין. בתודה מראש, ירון

לקריאה נוספת והעמקה

שלום ירון,

בטנזול במינונים ובתדירות כזו אינו מסוכן אולם תאורטית עלולות להיות תופעות לוואי שהבולטת שבהן היא הפרעה בגדילה. לצערנו אין מחקר כזה או אחר המאשש זאת, בטח לא במחלת PFAPA. אנו שוקדים על התחלת מחקר כזה במוסדנו אולם יעברו מספר שנים עד שתהיה בידנו תשובה וגם אז לא בטוח תהיה וודאית. בינתיים ניתן להתחיל טיפול מונע בכולכיצין. התרופה הזו בעל פרופיל בטיחותי גבוה ובד"כ אין תופעות לוואי. מתן התרופה יכול למנוע התקפים של PFAPA בכ-50% מהחולים ומן הסתם לייתר את הצורך בטיפול בבטנזול במקרים אלו. המומחית שתפגשו תוכל לענות לך גם על שאלות אלו.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום בתי בת 13 עברה בדיקת דם ב15.5 (כאשר הייתה חולה בסטרפטוקוקוס) הבדיקה הייתה טראומטית ומאז הילדה לא מסוגלת ליישר מרפק מעבר ל90 מעלות וסובלת מכאבים. לפני שבועיים בוצע צילום וMRI, ונמצא נוזל פרקי מזערי וקצת בצקת. האורתופד ממליץ לעשות פיזיותרפיה, כולל מרפה שרירים. הילדה עברה 2 טיפולי פיזיותרפיה שגרמו לה לכאבים. האם יש מקום גם לבדיקה של ראומטולוג במקרה זה? תודה לאה

לקריאה נוספת והעמקה

לאה שלום,

קשה לדעת ללא בדיקת הילדה. ברוב המקרים, באם האורטופד יחשוד כי קיימת בעיה ראומטית הוא יפנה לראומטולוג ילדים. בנוסף - ממליץ גם על הערכה של מרפאת כאב (ילדים).

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום רב, בני סבל אחת ל10 ימים מחומים גבוהים למשך 3 ימים. בתחילה הרופאים איבחנו כ pfapa כיוון שחלק מהתקפים לוו באפטות בגרון. אצלי במשפחה סובלים מ fmf וביקשתי בדיקה. מצ״ב תוצאות הבדיקה, לפי הרומאטולוגית בקופת חולים הוא מאובחן כחולה ב fmf ונוטל קולחיצין. יש מצב שזה רק pfapa ולא fmf?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום קטי,

לא צורפה התשובה. בכל מקרה אוכל להתייחס כמובן רק באופן כללי. עקרונית - מחלת PFAPA ו-FMF שתיהן מחלות אוטואינפלמטוריות (כלומר מחלות בהן מערכת החיסון של הגוף גורמת להתקף "אוטומטי" בן מספר ימים של דלקת ללא שקיים גורם זיהומי כלשהוא). ההבדלים העקריים בין המחלות: ב-FMF אין מעורבות של דלקת גרון או נפיחות בצוואר ובנוסף - התקפי FMF (רגילים כלומר התקפים של מספר ימים) אינם מגיבים לסטרואידים (קיים סיבוך נדיר שנמשך ימים רבים ודורש טיפול בסטרואידים) זאת בניגוד ל-PFAPA שבו מתן מנה בודדת של סטרואידים מחסלת בד"כ את ההתקף תוך מספר שעות. קיימת אפשרות של חולי PFAPA לפתח "בהמשך הדרך" מחלת FMF אולם אז אין מעורבות של הגרון/צוואר וההתקפים מפסיקים להגיב לסטרואידים. אציין כי מדובר בחלק קטן מהמקרים. בכל מקרה - ממליץ להתייעץ גם עם ראומטולוג הילדים שלכם.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום, אתמול התחלנו טיפול בתינוקת באמצעות זריקה. היום היא משלשלת אבל יש לה תאבון ומצב רוח טוב בכללי. האם יש קשר והאם זה מצריך בדיקה?

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלום,

כדאי להיבדק ע"י רופא הילדים. בסבירות גבוהה יותר מדובר בצירוף מקרים של מחלה זיהומית (לדוגמא מחלה וירלית). אם השלשולים חוזרים גם במתן המנות הבאות - תיתכן תופעות לוואי של מתוטרקסט.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

בוקר טוב בני היה אתמול במיון בגלל פורפורות בעור ואובחן כנראה מהנוך שונליין. ללא חום וללא כאבי בטן. בדיקות דם תקינות ושתן מלבד sec pt בגבול העליון 13.1 ו אניסטרפטופיסין 335 מעל המדד התקין .. השאלה שלי כשחזרנו מהמיון ראינו שפתאום נהייתה לו שלפוחית על הפורפורה. . השאלה אם כך מתבטאת המחלה???? המון המון תודה מראש

לקריאה נוספת והעמקה

בוקר טוב מירי,

מקווה שמספיק מהר :) הנוך שונליין פורפורה הינה דלקת בכלי הדם ועלולה לערב את העור, המפרקים, כלי הדם בבטן ולעיתים נדירות בכליות. בד"כ זו מחלה קלה שחולפת לאחר זמן מה אך לעיתים היא יכולה להיות עקשנית. בד"כ אין שלפוחיות במחלה זו. הדרך הטובה ביותר להתקדם היא פשוט להראות את הממצא לרופא הילדים שלך. כמובן במקרים בהם הילד אינו מרגיש טוב, יש לפנות לטיפול דחוף.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

תודה

13/07/2017 | מאת: מירי

היינו בבוקר אצל רופאת הילדים והיא טענה שהפורפורה עם השלפוחית זו עקיצה והביאה לו אוגמנטין בשילוב עם מוקסיפן (היא מודעת לחשד של הנוך שונליין אך טוענת שזה ספציפית זו עקיצה) . אתמול במיון מנהל המיון איבחן את הנגע כהנוך שונליין וכרגע התנפח לילד הקרסול עם כאב חזק ובצקת... לא יכול ללכת. האם צריך לחזור למיון או שהטיפול הוא רק כאשר עולה חום? שוב תודה מירי

מירי שלום,

ככלל - אם יש רופאה בקופה ואין מקרה חירום - כדאי תמיד להיבדק ע"י הרופאה. ברם - אם אין מרפאה ואינך בטוחה - יש מקום לפנות לעזרה רפואית דחופה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום רב, ביתי התינוקת בת השנה וחצי אובחנה כסובלת מדלקת פרקים. Crp 3.13 ושקיעת דם גבוהה. Rf קטן מ-11.50. הבנתי שהטיפול הוא באמצעות מטוטראקסט ופיזיותרפיה. האם אין תרופות אחרות? קראתי באינטרנט זאת תרופה מלחיצה. אשמח לדעת מהם דרכי הטיפול בתינוקות במצב כזה? תודה רבה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום לאמא,

אני מניח כי בתך סובלת מדלקת מפרקים של גיל הנעורים או JIA. בגדול המחלה נחלקת למחלה מיעוט מפרקית (עד 4 מפרקים כולל) בה מטפלים כקו ראשון בתרופות ממשפחה שנקראת NSAIDs (כמו נקסין או נורופן) ו/או בהזרקת סטרואידים. כאשר המחלה היא רב מפרקית (5 מפרקים ומעלה) הטיפול המקובל הוא בתרופות מקו שני דוגמת מתוטרקסט (הניתנת פעם בשבוע ולאחריה נותנים חומצה פולית). RF בגיל כזה הוא תמיד שלילי (מופיע בד"כ בילדים גדולים ומתבגרים אבל גם שם בד"כ בצורה נדירה). חשוב להבין כי מה שקראת על התרופה בד"כ מתייחס למינונים גבוהים בהרבה. במינונים גבוהים התרופה משמשת ככמותרפיה כיוון שהיא הורגת תאים. במינונים נמוכים התרופה נחשבת לבטוחה יחסית אך אינה חפה מתופעות לוואי כמו רוב התרופות. כמו תמיד כדאי לקבל מידע מהרופא המטפל (ראומטולוג הילדים שלה) ולא מהאינטרנט.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו,
ראומטולוג ילדים

16/06/2017 | מאת: irit

שלום, אמא לבן 18 (היום) , אובחן עם מוטציה M694V ומוטציה V726A בגיל 3.5. נוטל היום 3 כדורי קוליכיצין ביום. בוקר וערב. במעקב - פרופ' בריק מרמב"ם. קוראת מאמרים על התרופה, חלקם בעד חלקם נגד. מה דעתך?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אמא,

kineret ו-Ilaris הן 2 תרופות הגורמות לעיכוב מולקולה בשם interleukin-1. ה-kineret תופסת את הקולטן ל-Il-1 ומונעת את פעולתו ואילו Ilaris מעכבת ישירות את המולקולה. מדוע זה חשוב? כיוון שהתקפי ה-FMF נגרמים בשל פעילות מולקולה זו. האם זה יעיל? ברוב המקרים כן, אולם התרופות ניתנות רק במטופלים בהם הקולכיצין אינו יעיל או משפיע. אני מניח שנשקלה אפשרות לעליה המינון קולכיצין. יש לזכור שתרופות אלו מעכבות את מערכת החיסון ולכן תאורטית המטופל חשוף יותר לזיהומים אולם בד"כ הן בטוחות לשימוש ותופעות הלוואי נדירות יחסית. חשוב לזכור שבשום פנים ואופן אסור להפסיק את הטיפול בקולכיצין גם אם אין התקפים שכן רק הקולכיצין הוכח כמונע את התפתחות הסיבוך הקשה ביותר של FMF. העמילואידוזיס. בשורה התחתונה אם המינון המכסימלי של קולכיצין אינו יעיל או שקולכיצין במינון גבוה אינו נסבל, אזי אנו ממליצים על טיפול באחת מתרופות הללו.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו

ביתי בת ה 17 מתלוננת כל הזמן על כאבים במפרקי הגוף במיוחד בברכיים בעצם הזנב כל חצי שנה בערך מתפתחת לה דלקת. מצ"ב בדיקות דם שהיא עשתה. אבקש את תשובתך בעניין.

לקריאה נוספת והעמקה

אסי שלום,

אין הפורום בא להתייחס באופן פרטני לכל מקרה. לצורך כל יש להיבדק ע"י רופא באופן מסודר. הפורום מתייחס באופן כללי לכל שאלה או סוגיה. אנא פנה לרופא הילדים שלך כדי שישקול לאן להפנותה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו,
ראומטולוג ילדים

01/06/2017 | מאת: משה

שלום רב! מה הסטטיסטיקה לגבי המחלת בכצ׳ט אצל ילדים מתחת לגיל 16 בישראל? תודה מראש.

אפשר תגובה בבקשה? בתי אובחנה במחלה.

משה שלום,

בשל קשיים טכניים לא יכולתי לענות לפני כן. אין סטטיסטיקה מסודרת בילדים. להערכתי מדובר בכמה עשרות ילדים בארץ שסובלים מהמחלה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו,
ראומטולוג ילדים

המון תודה !

14/05/2017 | מאת: אמא לבן 15

שלום רב בני בן ה15 הךלונן בשבוע שעבר על כאבים וקנקים ביד וברגל {של אותו הצד } ואגודל ביד נפוחה רופא המשפחה שלח אותנו לבדיקות ....אלו התוצאות ... HEMOLYTIC IND. 29.00 INDEX ( 0.00- 30.00) (........*) ALK.PHOSPHAT. 204.00 U/L ( 80.00- 510.00) (..*......) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה CALCIUM SERUM 9.80 MG/DL ( 8.80- 10.40) (.....*...) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה CPK 72.00 U/L ( 50.00- 260.00) (*........) IRON 93.00 UG/DL ( 65.00- 175.00) (.*.......) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה MAGNESIUM 1.99 MG/DL ( 1.80- 2.60) (.*.......) PHOSPHORUS 3.60 MG/DL ( 3.00- 5.90) (.*.......) URIC ACID 6.10 MG/DL ( 2.30- 7.20) (......*..) ANTISTREPTOLYSIN 272.80 IU/ML ( 0.00- 200.00) (.........)* החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה CRP 1.80 MG/L ( 0.00- 5.00) (..*......) RF <20 ( 0.00- 30.00) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה FOLIC ACID 6.10 NG/ML ( 3.10- 20.50) (.*.......) החל מ 28.16.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה VITAMIN B12 413.00 PG/ML ( 187.00- 1060.00) (.*.......) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה VITAMIN D 25-OH 23.20 NG/ML VIT.D 25-OH < 10 NG/ML = DEFICIENCY VIT.D 25-OH 10 - 30 NG/ML = INSUFFICIENCY ESR 11.00 MM/HOUR ( 2.00- 20.00) (....*....) WBC 7.30 K/UL ( 4.00- 10.00) (....*....) IMMATURE GRANULOCYTES 0.01 K/UL ( 0.00- 0.09) (*........) IMMATURE GRANULOCYTES % 0.10 % ( 0.00- 0.62) (*........) NEUTROPHILS 4.30 K/UL ( 1.70- 5.70) (.....*...) NEUTROPHILS % 58.60 % ( 39.00- 59.00) (........*) LYMPHOCYTES 2.30 K/UL ( 1.40- 3.60) (...*.....) LYMPHOCYTES % 31.20 % ( 20.00- 48.00) (...*.....) MONOCYTES 0.57 K/UL ( 0.08- 0.90) (....*....) MONOCYTES % 7.80 % ( 2.00- 10.00) (......*..) EOSINOPHILS 0.14 K/UL ( 0.00- 0.60) (.*.......) EOSINOPHILS % 1.90 % ( 0.00- 6.00) (..*......) BASOPHILS 0.03 K/UL ( 0.00- 0.15) (.*.......) BASOPHILS % 0.40 % ( 0.00- 1.50) (.*.......) RBC 4.87 M/UL ( 3.90- 5.70) (....*....) HEMOGLOBIN 14.70 G/DL ( 13.50- 17.50) (..*......) HEMATOCRIT 42.30 % ( 38.00- 50.00) (..*......) MCV 86.90 FL ( 79.00- 98.00) (...*.....) MCH 30.20 PG ( 24.00- 32.00) (......*..) MCHC 34.80 G/DL ( 32.00- 35.50) (......*..) RDW 11.60 % ( 11.00- 16.00) (*........) NRBC 0.00 K/UL ( 0.00- 0.01) NRBC% 0.00 % ( 0.00- 0.10) PLATELETS 197.00 K/UL ( 150.00- 400.00) (.*.......) PLATELET-LARGE CELL RATIO 48.00 % N.R. 19.4-43.7% PDW 18.20 FL N.R. 9.5-15.2 FL MPV 12.80 FL N.R 6.5-11.5 FL .החל מתאריך 13.03.16 עברנו לשיטה חדשה ANA MULTIPLEX POSITIVE ANTI DS DNA 1.00 IU/ML ( 0.00- 5.00) (.*.......) Negative ANTIRIBOSOMAL P < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP-A < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SM < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SM/RNP < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SCL-70 < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP 68 < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RO (SS-A) 3.70 AI ( 0.00- 0.90) (.........)* Positive ANTI LA (SS-B) < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SS-A 52 < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SS-A 60 3.70 AI ( 0.00- 0.90) (.........)* Positive ANTI CHROMATIN < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI JO-1 < 0.2 ( 0.00- 15.00) ANTI CENTROM .B <0.2 ( 0.00- 0.90) בשיטה החדשה בודקת את כל 16 הפרמטרים הנ"ל במקביל ANA < 0.2 אודה לחוות דעתך אני מודאגת מאוד

לקריאה נוספת והעמקה
28/05/2017 | מאת: אמא מודאגת

יש לציין כי הכאבים חלפו עוד בטרם קיבלנו את תוצאות הבדיקה {משך הכאב היה 2-3 ימים } ומאז ב"ה זה לא קרה שוב ... אודה לחוות דעתך

שלום רב,

אני שמח כי התלונות חלפו. לגבי הבדיקה. אין פורום זה מתייחס למקרים פרטניים אלא נותן ייעוץ כללי בלבד. את מבינה בוודאי שלא ניתן לבצע רפואה נכונה דרך התכתבויות. אומר רק באופן כללי כי השיטה שבה נעשית הבדיקה (נקראת ביופלקס או מולטיפלקס) אינה תמיד מדוייקת ולעיתים ישנן תשובות חיוביות כוזבות. ממליץ להתייעץ עם רופא הילדים שלך.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

ראי תשובה למטה.

02/03/2017 | מאת: אריאלה

הי ד"ר גיל, בתי בת ה-6 מתלוננת על כאבים בידיים וברגליים מדי יום בחודשיים האחרונים, היא התלוננה גם בעבר אבל הבדיקות היו תקינות ורופאת הילדים שלחה אותנו לאורטופד שלא אבחן משהו מיוחד. השנה התלונות חזרו, בתי ילדה פעילה, הולכת לחוג ריקוד, זה לא נראה שזה מגביל אותה במשהו, פעם ב..כשהיא מתלוננת על כאב ברגליים היא הולכת קצת לאט וכפופה. חזרנו לרופאת הילדים והיא המליצה ללכת לרופא ראומטולוג או לבחון אפשרות של ויסות חושי. מה זה יכול להיות לדעתך?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום אריאלה,

התסמינים יכולים להתאים לכאבים ממקור לא ראומטי (לדוגמא - גמישות ייתר) אולם יש לשלול גם מקור ראומטי לתסמינים ולכן ממליץ להתתיעץ עם ראומטולוג ילדים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו

17/01/2017 | מאת: דנה

הבת שלי בת 5.5, מאובחנת מגיל 4 כסובלת מתסמונת PFAPA. הטיפול שקיבלנו הינו 10 כדורי בטינזול בחלוקה לשתי מנות (כל מנה 5 כדורים), היא שוקלת כ-20 קילו. בחודש האחרון היא סובלת מהתקף אחת לשבוע. אחרי המנה הראשונה של הכדורים החום יורד אך היא ממשיכה להתלונן על כאבי בטן חזקים, חיוורת מאוד, לא אוכלת כלום ונמצאת במצב נפשי ירוד מאוד (בוכה המון מכל דבר קטן). האם יש טיפול חלופי שניתן לתת לה? האם המינון שקיבלה הינו מינון נכון? האם ניתן לתת מינון שכזה אחת לשבוע?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום דנה,

לצערנו אין כיום אחידות לגבי המינון המומלץ ב-PFAPA כיוון שאין הסכמה בין הרופאים. אנו שוקדים כעת יחד עם קבוצת המחקר האמריקאית של ראומטולוגית הילדים על כתיבת פרוטוקול טיפולי. בכל מקרה אני מתחיל במינון נמוך חד פעמי של 0.1 מ"ג לק"ג של בטנזול ומעלה לפי הצורך. דרך אגב כמעט אף פעם אין צורך. ישנם היום מספר אופציות טיפוליות שיכולות להעלים את המחלה כולל מחקר שמתנהל בבית החולים שלנו בשניידר. מציע שתפנה לפרטים נוספים לראומטולוג הילדים שלך. יש להיזהר כמובן ממתן מינונים גבוהים וממושכים של סטרואידים עקב תופעות הלוואי.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו

שלום רב, ברצוני להתייעץ לגבי ביתי בת ה-14. לאחרונה החלה לסבול מנפיחות ואדמומיות בפרקי האצבעות בידיה, וכן, אף בכף הרגל. בהוראת רופאת המשפחה נשלחה לבדיקות מעבדה שונות אשר כולן יצאו תקינות, מלבד הבדיקה ל-ANTISTREPTOLYSIN 0 אשר יצאה 1160 (הטווח הינו 0-230). האם מדובר בקדחת השיגרון? מה עלינו לעשות?

לקריאה נוספת והעמקה

גם כאן - קשה לדעת מבלי לראות אולם ישנם כעת מקרים רבים של תופעה שנקראת pernio, אלו הן מעין כוויות קור שיכולות לחקות מחלה ראומטית ומופיעות בחורף. ממליץ להתייעץ עם רופא הילדים ובחשד - לפנות לראומטולוג ילדים.

אני סובלת כ-16 שנים מדלקת פרקים היא משפיעה על הכרסולים ועל הלסת שלי. לאחרונה שמתי לב לבלוטה (כנראה לימפה) מתחת ללסת היא קצת נפוחה פחות מסנטימטר לא רואים אותה אלא מרגישים בנגיעה. במעקב אצל רופא של הדלקת פרקים היא אמרה שזה קשור לדלקת פרקים בלסת. הבלוטה לא גודלת עם הזמן אפשר להזיז אותה הכאב בלסת נמצא בצד שמאל כמו הבלוטה. יש לי גם בלוטה דומה בצד השני אך קטנה יותר רציתי לשאול אם זה משהו מסוכן או שהרופא צודקת וזה קשור לדלקת הפרקים שנמצאת באזור.בלסת.?

לקריאה נוספת והעמקה

קשה לדעת במה מדובר מבלי לראות אולם אני מסכים כי קרוב לוודאי מדובר בקשרית לימפה שלאו דווקא קשורה למפרקי הלסת המודלקים.

שלום רב, לצערינו הרב בנינו בן ה14 אובחן בחודש האחרון בקדחת השגרון. התחלנו טיפול בזריקת פניצלין ונקסין לפרקים. היום קבלנו תוצאה חיבית של משטח סטרפ של בן נוסף. האם אנחנו צריכים לחזק את הבן עם קדחת השגרון בעוד אנטביוטיקה או שהוא מכוסה מהזריקה שקיבל השבוע? ושאלה נוספת- מה עדיף זריקה פניצלין או טיפול יומיומי? בהנחה שהילד וההורים אחראים. תודה

רוני שלום,

אין צורך לתת עוד אנטיביוטיקה אם אין לילדך תסמינים המתאימים לדלקת גרון. לגבי הטיפול המונע - הזריקות כיום ניתנות רק באנדיקציות מסויימות וככלל אנו משתמשים בטיפול פומי. חשוב לוודא שהילד ייטול את התרופה ללא פספוסים. בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום, הבת שלי סובלת מעליות חום אובחנה ב PFAPA- בדיקת גנטית FMF- הראתה: m694v_c.2080a&gt;g- נשא- תשובה חריגה e148q_c.442g&gt;c- נשא תשובה חריגה כל היתר הסעיפים רשום שהיא לא נשאית, בנוסף רשמו: הנ"ל נמצא הטרוזיגוט מורכב, הבדיקה לא שוללת מצב של ציס- cis אני מאוד מודאגת רופאה שלה לא מבינה בזה, והתורים לראומוטולוגיה רק לעוד 4 חודשים, מה זה אומר בעצם תשובה חריגה והטרוזיגוט מורכב, זה קשור רק למחלת FMF או למחלות אחרות, מבקשת עזרתך אני לא ישנה בלילה

שלום בתאל,

להקדמת התור למרפאה, הרופאה המטפלת יכולה ליצור עמנו קשר ונשמח להקדים את התור.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

גיל שלום. ביקרנו לפני שבועיים במרפאה אצלך בשניידר ובני בן השנתיים כנראה אובחן בפאפא, אמרת שעם ההתקף הראשון ניתן סטרואידים ונדע אם אכן זה זה. ביום ראשון האחרון היה חום בבוקר, הרגשנו אולי מגיע ההתקף, נתנו את הסטרואידים ותוך שעתיים הוא הרגיש מצוין. אך אתמול בלילה שוב חום גבוה שנמשך עד עכשיו, ומטופל רק בנרות אקמולי ונורופן מכיוןן שאתה איננו במרפאה, ואנחנו לא יודעים אם זה הגיוני שיש שוב התקף אחרי יומיים- -שלושה והאם לתת שוב סטרואידים. אולי החום ממקור אחר. מבחינת התאריכים זה בול 3 שבועות כמו שהגיע תמיד

לקריאה נוספת והעמקה

אלה שלום, ראשית התנצלות על העיכוב בתשובה. ניתן ורצוי ליצור קשר עם המרפאה לשאלות דחופות.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

בתי עשתה בדיקת דם שגרתית ללא בבעיות רפואיות כלל למעט נשירת שיער קלה בשבועות האחרונים .לפני כשנה עשתה החלקות שיער והשתמשה במייבש שיער ותכשירים לשיער . בבדיקת דם נמצא מדד של 1/80 . האם א' זה נכון לעשות לנערה בת חמש עשרה ששוקלת מעל 70 קג את הבדיקה הנ"ל שנראת מתאימה לילדים? מה משמעות התוצאה ? מה צריך לעשות ?

לקריאה נוספת והעמקה

שלום יהודה,

בדיקת ANA היא בדיקה לא ספציפית שחיובית במספר מחלות ראומטיות בילדים ובמבוגרים אך גם נמצאת בכ-15% מהאוכלוסייה הבריאה. אני מציע שתפנה לרופא שהמין את הבדיקה ותשאל אותו מהי האינדיקציה שבעטיה ביצע את הבדיקה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום. הבת שלי ,בת 16 וחולת סוכרת נעורים מזה 3 שנים. לאחרונה היא סובלת מתסמינים של דלקת פרקים ולפני מספר ימים התחילה לקבת טיפול בסטרואידים PREDNISONE. הטיפול נרשם ע"י ראומטולוג של קופת חולים. הטיפול גורם לעליית סוכר קיצוניות שלא מצליחים להוריד אותם ע"י מתן מנות מכבדות של אינסולין. אנחנו ממש בפאניקה ולא יודעים מה לעשות. מצד אחד היא לא יכולה ליישר את היד וצולעת ,מצד שני סוכר 400 בגלל הטיפול. מה אנחנו יכולים לעשות במצב כזה? תודה מראש על כל העזרה.

לקריאה נוספת והעמקה

לאון שלום,

במקרה כזה יש ליידע מיידית את הרופאים המטפלים (הראומטולוג והאנדוקרינולוג) לצורך התאמת תרופה חלופית לפרדניזון.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

בנוסף-האם ייתכן בעיה בגדילה?. הבן שלי היה הגבוה ביותר בגן במשך שנתיים ובשנה האחרונה מאז החל ליטול בטניזול-(לעיתים כל שבוע)-נדמה כי נעצרה לו הגדילה. הוא בקושי גבה השנה.הוא נולד מאוד גבוה.היה תמיד הילד הגבוהה מכולם-ופתאום הוא אפילו כבר לא מהגבוהים ביותר.

לקריאה נוספת והעמקה

רויטל שלום,

המינון תלוי כמובן באבחנה של הילד וייקבע ע"י הרופא המטפל רק לאחר בדיקתו. עקרונית מינון חד פעמי פעם בשבוע של בטנזול (האם מדובר באבחנה של PFAPA?) עלול לגרום להפרעה בגדילה ולכן במקרה כזה יש לשקול שימוש בטיפולים שאינם סטרואידים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

03/05/2016 | מאת: מעיין

שלום רב, ביתי בת 9.3 ביצעה בדיקת דם בתאריך 15.12.15, בה התקבלה תוצאת ה Antistreptolysin o בערך של 591 IU/ml, כאשר הטווח הינו בערכים בין 0-150. משטח גרון שבוצע באותו יום היה שלילי, בכל זאת טופלה באנטיביוטיקה למשך 10 ימים. לאחר חודש וחצי בתאריך 24/1/16 חזרנו על בדיקת הדם, כאשר ה Antistreptolysin o שהתקבל היה במגמת ירידה והתוצאה שהתקבלה היתה 478 IU/ml. בדיקת CRP יצאה תקינה. אתמול , 2/5/16 שלושה חודשים+ לאחר מכן, ביצענו שוב בדיקת דם כאשר ה Antistreptolysin o שהתקבל היה 990 IU/ml. בדיקת CRP יצאה תקינה. יש לציין שלאורך כל התקופה, הילדה לא היתה חולה ולא התלוננה על שום כאב, גם לא כאב גרון. רוצה לציין ואני לא יודעת אם יש לכך קשר, אבל הילדה סבלה מספר פעמים מכאבי רגליים חזקים שהעירו אותה מתוך שינה, אבל לא יודעת להצביע למה זה קרה. הילדה ישנה על הגב עם ברכיים מורמות כי כך נוח לה. האם קיימת סיבה לדאגה? אלו עוד בדיקות עלינו לבצע? אודה להתייחסות.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום מעיין,

כתבתי בעבר על בדיקת ה-ASLO ואזכיר שנית. בדיקה זו מודדת נוגדן שהגוף מפתח לחיידק הסטרפטוקוק לאחר הדבקה. תחילה רמת הנוגדן גבוהה ובהמשך היא יורדת במשך חודשים רבים בהדרגה. לעיתים היא מתאפסת ולעיתים נשארת ברמה נמוכה. בכל אופן אין לה שום משמעות מלבד בתסריט אחד. כשחשוב לנו לדעת אם בחודש האחרון היה זיהום בחיידק הסטרפטוקוק (לדוגמא אם מתפתחת מחלת מפרקים ועלינו לדעת מה מקורה). בשאר במקרים הבדיקה מיותרת לחלוטין. אם אנחנו רוצים לדעת האם הילד חולה עכשיו, יש צורך לבצע משטח גרון ותו לא. במקרה שלך נראה במבט ראשון (ואני מסייג כיוון שלא קיבלתי את כל המידע הרפואי באופן ישיר) כי אין צורך לבצע את בדיקות הדם הללו. כאבי המפרקים שאת מתארת יכולים להתאים לתופעה שנקראת כאבי גדילה. זהו מקרה קלאסי שבו יש צורך להיבדק על ידי ראומטולוג ילדים כדי ללבן את הדברים ולהגיע במהירות לאבחנה הנכונה.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

02/05/2016 | מאת: ציפי שוורץ

שלום רב, ילדתי בת ה7 אובחנה (לאחר אישפוז ארוך )וכמובן לאחר בירור בדיקות מקיפות כולל בדיקת מח עצם כחולת סטיל. אנחנו מטופלים אצל פרפ בריק ברמבם. מזה כחודשיים עוד מעט... מטופלת בסטרואידים כאשר המגמה לרדת כל פעם קצת מהכמות.(התחילה עם 80 מ"ג והיום היא על 7.5 מ"ג ליום. ובהמשך.... אם המחלה לא תתפרץ היא תפסיק עם הסטרואידם. שאלתי האם אין נזק לגוף לאחר נטילת סטרואידם לתקופה של חודשיים. והנפיחות של הילדה תרד ומתי? ואם מישהו שקורא את הפוסט שלי יכול קצת לתת לי אינפורמציה על המחלה הנדירה הזו..... שקשה למצוא עליה מאמרים/ מחקרים. תודה רבה!!!!!!

לקריאה נוספת והעמקה

ציפי שלום,

ראשית עלי לציין שאתם בידיים טובות. מחלת סטיל הינו השם הישן ומשמש היום בעיקר למחלה דומה במבוגרים. השם החדש הינו Systemic onset JIA (juvenile idiopathic arthritis) או בעברית - דלקת מפרקים סיסטמית של גיל הילדות. טיפול ממושך בסטרואידים עלולות להיות תופעות לוואי רבות, ברם - פעמים רבות אין לנו ברירה אלא להשתמש בהם. בוודאי נוכחת לדעת כי הן עזרו להתמודדות עם המחלה של ילדתך. חשוב לציין בקשר לנפיחות הנקראת גם "תסמונת קושינג" כי ברוב רובם של המקרים הנפיחות חולפת כליל תוך 2-3 חודשים מירידה בטיפול למינון נמוך. אשר לחומר רקע. הרשת מלאה באתרים "מפוקפקים" ולעיתים עצות שניתנות בפורומים שונים הנן בגדר עצות אחיתופל ולכן חשוב מאוד להקפיד להקשיב לראומטולוג הילדים שלך. אתר למציאת מידע בנוגע לראומטולוגית ילדים הינו בכתובת www.printo.it. האתר הוא של האיגוד האירופיאי לראומטולוגית ילדים ונמצא בו מידע רב בעברית שתורגם על ידנו הרופאים (יש ללחוץ על הלינק information for patients ואז על דגל ישראל.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

02/04/2016 | מאת: ריקה שובל

שלום, בת שלי בת 15 משתעלת קרוב לעשרה חודשים. עשינו כל הבירורים, גם בדיקת אלרגיה, לא מצאו כלום. תכיפות השיעול פחתה אבל עכשו חזרה שוב, השאלה היא איך ניתן לבצע שוב בדיקות, האם נוכל להגיע אליך להתייעצות, זה מאוד מפריע לה בחיי היום יום. מה עושים?

לקריאה נוספת והעמקה

ריקה שלום,
מציע בשלב הראשון להתייעץ עם מומחה למחלות ריאה בילדים. אשמח להיות לעזר במידה ויחשוב כי מדובר במחלה ראומטית.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו

26/03/2016 | מאת: יוני

היי רציתי לקבל הסבר על קדחת השגרון מה הסבירות לחלות לאדם מעל גיל 25 שלא מטפל בגלקת גרון סטרפטקוקית באנטיביוטיקה ועד כמה היא קשה בגיל זה ?

שלום יוני,

דלקת שגרונית חדה או acute rheumatuc fever שכיחה ביותר בגילאים 5-15 שנים ולאחר מכן שכיחותה מתחילה לרדת באופן עקבי כך שבגיל 35 היא הופכת לנדירה ביותר. הסברה היא שזיהום מחיידק הסטרפטוקוק נדיר יותר בגילאים אלו. האבחנה והטיפול נעשים בדומה לנהוג בילדים. במידה וקיימת מעורבות לבבית נהוג לטפל בטיפול אנטיביוטי מניעתי לפחות עד גיל 40 ויש האומרים אף למשך כל החיים.

בברכה,

ד"ר גיל אמריליו
ראומטולוג ילדים