פורום ראומטולוגיה ילדים

הפורום מייעץ בכל התחומים הקשורים בצליעה, כאבי מפרקים, מחלות מפרקים ומחלות אוטואימוניות בילדים כגון דלקת עלומה של גיל הנעורים Juvenile idiopathic) arthritis) זאבת אדמנתית מערכתית (Systemic Lupus Erythematosus), מחלות חום פיריודיות (PFAPA, FMF), וסקוליטיס בילדים, דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatic Fever), סקלרודרמה מקומית ומערכתית ומחלות שריר אוטואימוניות.
244 הודעות
241 תשובות מומחה

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים

09/10/2017 | 23:54 | מאת: איציק

שלום רב, שאלה לפורום הנכבד. אני בן 46, בריא, לא לוקח שום תרופות, לא סובל ממחלות או תסמינים כלשהן, אם אני חולה אז זה ממש ולעתים רחוקות מאוד ואפילו לא זכור לי מתי זה קרה. אני אוכל בריא, ולאחרונה חזרתי לעשות ספורט, ריצה וחדר כושר. כדי להוריד ממשקלי כ 10 ק"ג מיותרים. אני לא מעשן , אבל בעבר הייתי מעשן מעט. לאחרונה התחלתי להרגיש כאבים במרפקים ובברכיים ובעקבות כך הפחתתי מהספורט, ועשיתי אולטראסאונד לבירור מקור הכאב. יש לי בורסיטיס קל בברך אחת, הודגם דיפ אינפראפטלר בורסיטיס קל בברך שניה וכן הודגמה רצועה מעט בלתי אחידה, ללא עדות במרפק ימין "הודגם גיד קומון אקסטנזור בלתי אחיד הכולל בתוכו ממצא היפואקואי באורך 0.2 ס"מ: היכול להתאים לקרע חלקי קטן" אין עדות לבורסיטיס אולקרנון ואין עדות לנוזל במפרקים של המרפק. יתר הממצאים באולטרסאונד תקינים עשיתי גם בדיקות דם, כלליות והן כולם בטווח הנורמה ובנוסף, עשיתי גם את הבדיקות הבאות כדי לשלול דלקת מפרקים: תוצאות בדיקות: Rheumatoid Factor = 40 IU/mL (גבוה) C-Reactive Prot.= 0.5 mg/L (בטווח הנורמה) ESR = 8 mm/h (בטווח הנורמה) אציין כי הכאבים בברכיים ובמרפקים החלו לאחר שהתחלתי לעשות שוב ספורט. לפני כן לא היו לי שוב כאבים. כמו כן, ביחס לכאבים הללו, הם לא גורמים לי סבל, אני לא לוקח כלום להקל על הכאבים, אין לי נפיחויות או אודם באזורים הללו או תסמינים אחרים. כעת אני קצת נח מהספורט ואין לי כאבים כלל וכלל בברכיים ואני מרגיש פחות כאב במרפקים השאלה שלי היא כיצד להתייחס לתוצאה הגבוהה של RF ? מה עלי לעשות ? אין תורים זמינים ונקבע לי תור לאורתופד ולראומטולוג לעוד הרבה זמן וקשה לי להמתין כי אני בלחץ אשמח לתשובתכם המהירה תודה, איציק

איציק שלום, פורום זה מיועד לשאלות בענייני ראומטולוגית ילדים. תוכל למצוא פורומים נוספים במרשתת המתייחסים לבעיות ראומטיות במבוגרים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

07/10/2017 | 22:04 | מאת: רוני

בני סובל מדלקת מפרקים ועבר הזרקה של סטרואידים למפרקים קטנים כמה זמן אחרי ההזרקה אני אמורה לראות שינוי

שלום רוני, בד"כ השינוי מתחיל לאחר ימים ספורים והתגובה המכסימלית היא סביב כחודש ימים. אציין באותה הזדמנות כי הזרקת סטרואידים למפרקים קטנים (אם מדובר במחלת JIA רב מפרקית כלומר מ-5 מפרקים ומעלה) צריכה בד"כ להיות מלווה בטיפול סיסטמי תומך (כלומר תרופה נוספת כמו מתוטרקסט לדוגמא). חג שמח, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

10/09/2017 | 16:29 | מאת: אור

שלום, יש לי כבר מעל לחודש כאבים בגוף במקומות שונים . עשיתי בדיקות דם הלכתי לאורטופד ועשיתי מיפוי עצמות שהיה תקין . הכאב עדיין נמצא ואני לא יודעת אם הכאב הוא מהעצם או מהשרירים. איך ניתן להבדיל?(הכאב לא מוחמר בהליכה או בתזוזה)

אור שלום, שאלותייך מזכירות במידה רבה את השאלה הקודמת שנשאלתי. מציע שתקראי את התשובה הרשומה למטה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

אה אוקיי תודה רבה

08/09/2017 | 15:17 | מאת: אנונימית

היי .אני בת 16 וסובלת כבר מעל לחודש וחצי מכאבים ביינונים בידיים(מהאמצע בערך) וברגליים (ממתחת לברך) עשיתי מיפוי עצמות של כל הגוף לפני כחודש וקצת והוא יצא תקין לחלוטין . הכאבים לא מחמירים בשינה או בשכיבה. מה זה יכול להיות?

שלום לאנונימית, הכאבים שאת מתארת יכולים לנבוע מסיבות רבות. במכתבך את מתארת את הבדיקות שעברת אולם אינך מזכירה את הבדיקה שעברת על ידי הרופא. מה היו מחשבותיו? אין להקל ראש בדבר. פעמים רבות אנו מזכירים את בדיקות ההדמיה או המעבדה שעברנו על אף שהבדיקה החשובה ביותר ברפואה בכלל ובראומטולוגית ילדים בפרט היא הקשבה לחולה (או הוריו) ובדיקתו. פעמים רבות שם נמצאת התשובה. כפי שכתבתי רבות בעבר - קשה לבצע אבחנה רפואית דרך פורום. כאבי מפרקים יכולים לנבוע למשל מסיבות אורטופדיות (כמו כפות רגליים שטוחות או פלטפוס), גמישות ייתר או העצמה של תחושת הכאב ע"י הגוף. אלו סיבות שכיחות אולם תמיד יש צורך לשלול קודם סיבות רפואיות אחרות. את זה הרבה פעמים ניתן לעשות כפי שכתבתי ע"י הקשבה לתלונות החולה ובדיקתו פנים מול פנים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

11/09/2017 | 20:01 | מאת: אנונימית

חששתי מדבר אחד ספציפי הנורא מהכל מבחינתי וקיוותי שתוכל להרגיע אותי בהתחשב לפרטים שנתתי

24/08/2017 | 13:34 | מאת: אמא מודאגת

שלום, בני בן ה 10, מתגרד מזה זלושה חודשים בשעות ערב בבתי שחי וניתן לראות בזמן הגירו בלוטות מוגדלות, כמ ו עקיצת יתוש, ככל שמגרד יותר יותר נפוח. עובר תוך שעה לאחר שטיפה במים, או קרמים עם סטרואידים שקיבל, או קרמים נגד אסטמת עור. הכל עובד. בבוקר קם כמו חדש. אלרגולוג ילדים טוען שזו לא אלרגיה, סידרת בדיקות דם מקיפה הראתה רק סטייה בrebosom ab p, חורג מהגבול העליון. האם אפשר להסביר לי מה זה הבדיקה הזו. היא מופיעה ליד רשימת בדיקו, לנוגדנים של מחלות אוטו אימוניות וזה ממש הלחיץ אותי. האם יש הסבר אחר לתופעה שאני מתארת? הורמונלי אולי? ממש אובדת עצות איך אפשר לעזור לילד

שלום לאמא המודאגת, סביר להניח שנלקחה בדיקה בשיטת ביופלקס. בשיטה זו יש הרבה תוצאות חיוביות כוזבות (או במילים אחרות פשוט תוצאות לא אמיתיות). תוכלי לדון על כך עם רופא הילדים שלך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

10/08/2017 | 13:14 | מאת: נטלי

ד"ר שלום. בתי בת 6.5 הופיעו לה אתמול 2 נגעים בעור ברגל. אחד בירך הפנימי ואחד בשוק. לא ידוע לי אם נעקצה... לא הייתה בקרבת חיות. לפני שבועיים היו 3 ימים של חום. crp היה 6 עם לויקופניה. המחשבה של הרופאים הייתה- שזה קשור לחיסון mmrv שקיבלה. מאז היו 3 התקפי כאב ברגליים שעברו ללא טיפול. היא מועמדת לניתוח הוצאת שקדים. 1. האם יכול להיות שמדובר באריתמה נודוזם? האם כדאי להתחיל טיפול אנטיביוטי במוקסיפן נוזלי? אודה לך על תשובתך המהירה. אני ממש בלחץ!!!!!

נטלי שלום, ראשית, לצערי לא יהיה אחראי מצידי להתייחס בפורום למקרים פרטניים. לא ניתן לבצע רפואה נכונה בשלט רחוק מבלי לדבר עם ההורה (או החולה) ולבדוק את המטופל פנים מול פנים. באופן כללי אוכל לומר כי אריתמה נודוזום מתבטאת בנגעים מורמים אדומים ורגישים מאוד למגע. זוהי למעשב דלקת בשכבה העמוקה של העור וקיימות שלל סיבות להיווצרותה. החל ממתן תרופות, דלקת של חיידק הסטרפטוקוק וכלה במחלות אוטואימוניות ואפילו מסיבה שאיננו יודעים. הטיפול הוא בד"כ במחלה הבסיסית (אם קיימת), הפסקת החשיפה (במקרה של תרופות) או המתנה תוך כדי ניטור מטריד. אשר למקרה של ביתך. קיימת אבחנה מבדלת רבה להופעת הנגעים אשר אריתמה נודוזום יכולה להיות אחת ממנה, אבל יכולות להיות סיבות שכיחות יותר. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

13/08/2017 | 10:07 | מאת: נטלי

תודה רבה. אכן פניתי לרופא המשפחה שאבחן את הנגע כעקיצה שהזדהמה ונתן טיפול תרופתי מתאים.

08/08/2017 | 19:36 | מאת: אמא מודאגת

שלום דר' בתי מאובחנת בדלקת מפרקים של הילדות. היא מקבלת דנלון ומטרוטוקסט. בבדיקת דם שביצענו כחודשיים אחרי התרופות שהיא לוקחת ה- crp תקין וגם שקיעת הדם (לפני לקיחת התרופות המדדים היו גבוהים). סתם מסקרנות (כי יש עוד זמן עד התור שלנו) עד מתי ממשיכים עם התרופות?

שלום לאמא המודאגת, גם כאן, אין תשובה חד משמעית וכל מקרה נשקל לגופו. אני מניח כי מדובר במחלה רב מרפקית לאור התרופות שהיא מקבלת. במקרה כזה, מתוטרקסט הינה תרופה שיכולה לגרום להפוגה בתסמיני המחלה הבעיה עם תרופה זו היא שהיא "מניעה" לאט, כלומר ניתן לראות תגובה תוך 3-12 שבועות. אם לאחר כ-3 חודשים התרופה לא הועילה אז ניתן להכריז על כשלון בטיפול הזה ולנסות טיפול בתרופה אחרת. דנלון הינו סטרואיד הניתן דרך הפה ומטרתו היא להפחית באופן מהיר את תסמיני המחלה עד שהמתוטרקסט יתחיל לעבוד. יש לזכור שדנלון אינו מרפא ולכן הרופא יפחית בהדרגה את הטיפול בדנלון עד להפסקתו המוחלטת. ההחלטה מתי ואיך להפחית משתנה בין מקרה למקרה (ולמען האמת גם בין רופא לרופא). בכל מקרה משתדלים לתת את המינון הנמוך יותר ולמשך הזמן הקצר ביותר האפשרי מפאת תופעות הלוואי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו-ראומטולוג ילדים

במידה ויש אומנם שיפור אך לא מלא, ולאחר הפסקת הסטראואידים יש מעט נסיגה, והומלץ על הזרקה תוך מפרקית, האם ההזרקה התוך מפרקית היא טיפול בפני עצמו או שניתן להכריז על כישלון המטרוטקסט ולבחור תרופה אחרת?

25/07/2017 | 19:10 | מאת: ירון

דר׳ נכבד שלום, בני בן שנה ושבעה חודשים מאובחן עם P-PFAPA מאז גיל שנה בערך, בתחילה ההתקפים הגיעו כל חודש, לאחר מכן התדירות גדלה לשבועיים- עשרה ימים ובחודשיים האחרונים אנחנו חווים התקף כל 5 ימים. בכל פעם שהגיע התקף הילד קיבל מנת בטנזול במינון 0.1 מ״ג לכל ק״ג משקל גוף (שוקל עשרה קילוגרם), ומספר שעות לאחר נטילת הבטנזול ההתקף ותסמיניו (תפליט על השקדים בעיקר עם משטח שלילי) נעלם כאילו לא היה. חשוב לציין כי גם ביתי הבוגרת יותר סבלה מהתסמונת אך אצלה ההתקפים התדירים ביותר היו כל שבועיים. במפגשים עם הרופאה המטפלת תמיד נאמר לנו שמינון חד פעמי כפי שצויין של בטנזול הוא אינו מסוכן, זה הדבר שמטריד אותי במיוחד. במהלך חודש אוגוסט אנחנו צפויים לפגוש מומחית לראומטולוגיה בנושא. ממעבר על התכתבויות בפורום ראיתי תגובה שלך שמדברת על כך שהבטנזול הוא בעייתי בתדירות הזאת. מבקש את המלצתך הטובה בעניין. בתודה מראש, ירון

שלום ירון, בטנזול במינונים ובתדירות כזו אינו מסוכן אולם תאורטית עלולות להיות תופעות לוואי שהבולטת שבהן היא הפרעה בגדילה. לצערנו אין מחקר כזה או אחר המאשש זאת, בטח לא במחלת PFAPA. אנו שוקדים על התחלת מחקר כזה במוסדנו אולם יעברו מספר שנים עד שתהיה בידנו תשובה וגם אז לא בטוח תהיה וודאית. בינתיים ניתן להתחיל טיפול מונע בכולכיצין. התרופה הזו בעל פרופיל בטיחותי גבוה ובד"כ אין תופעות לוואי. מתן התרופה יכול למנוע התקפים של PFAPA בכ-50% מהחולים ומן הסתם לייתר את הצורך בטיפול בבטנזול במקרים אלו. המומחית שתפגשו תוכל לענות לך גם על שאלות אלו. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

שלום בתי בת 13 עברה בדיקת דם ב15.5 (כאשר הייתה חולה בסטרפטוקוקוס) הבדיקה הייתה טראומטית ומאז הילדה לא מסוגלת ליישר מרפק מעבר ל90 מעלות וסובלת מכאבים. לפני שבועיים בוצע צילום וMRI, ונמצא נוזל פרקי מזערי וקצת בצקת. האורתופד ממליץ לעשות פיזיותרפיה, כולל מרפה שרירים. הילדה עברה 2 טיפולי פיזיותרפיה שגרמו לה לכאבים. האם יש מקום גם לבדיקה של ראומטולוג במקרה זה? תודה לאה

לאה שלום, קשה לדעת ללא בדיקת הילדה. ברוב המקרים, באם האורטופד יחשוד כי קיימת בעיה ראומטית הוא יפנה לראומטולוג ילדים. בנוסף - ממליץ גם על הערכה של מרפאת כאב (ילדים). בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

17/07/2017 | 21:06 | מאת: קטי

שלום רב, בני סבל אחת ל10 ימים מחומים גבוהים למשך 3 ימים. בתחילה הרופאים איבחנו כ pfapa כיוון שחלק מהתקפים לוו באפטות בגרון. אצלי במשפחה סובלים מ fmf וביקשתי בדיקה. מצ״ב תוצאות הבדיקה, לפי הרומאטולוגית בקופת חולים הוא מאובחן כחולה ב fmf ונוטל קולחיצין. יש מצב שזה רק pfapa ולא fmf?

שלום קטי, לא צורפה התשובה. בכל מקרה אוכל להתייחס כמובן רק באופן כללי. עקרונית - מחלת PFAPA ו-FMF שתיהן מחלות אוטואינפלמטוריות (כלומר מחלות בהן מערכת החיסון של הגוף גורמת להתקף "אוטומטי" בן מספר ימים של דלקת ללא שקיים גורם זיהומי כלשהוא). ההבדלים העקריים בין המחלות: ב-FMF אין מעורבות של דלקת גרון או נפיחות בצוואר ובנוסף - התקפי FMF (רגילים כלומר התקפים של מספר ימים) אינם מגיבים לסטרואידים (קיים סיבוך נדיר שנמשך ימים רבים ודורש טיפול בסטרואידים) זאת בניגוד ל-PFAPA שבו מתן מנה בודדת של סטרואידים מחסלת בד"כ את ההתקף תוך מספר שעות. קיימת אפשרות של חולי PFAPA לפתח "בהמשך הדרך" מחלת FMF אולם אז אין מעורבות של הגרון/צוואר וההתקפים מפסיקים להגיב לסטרואידים. אציין כי מדובר בחלק קטן מהמקרים. בכל מקרה - ממליץ להתייעץ גם עם ראומטולוג הילדים שלכם. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

14/07/2017 | 18:46 | מאת: אמא

שלום, אתמול התחלנו טיפול בתינוקת באמצעות זריקה. היום היא משלשלת אבל יש לה תאבון ומצב רוח טוב בכללי. האם יש קשר והאם זה מצריך בדיקה?

אמא שלום, כדאי להיבדק ע"י רופא הילדים. בסבירות גבוהה יותר מדובר בצירוף מקרים של מחלה זיהומית (לדוגמא מחלה וירלית). אם השלשולים חוזרים גם במתן המנות הבאות - תיתכן תופעות לוואי של מתוטרקסט. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

13/07/2017 | 09:58 | מאת: מירי

בוקר טוב בני היה אתמול במיון בגלל פורפורות בעור ואובחן כנראה מהנוך שונליין. ללא חום וללא כאבי בטן. בדיקות דם תקינות ושתן מלבד sec pt בגבול העליון 13.1 ו אניסטרפטופיסין 335 מעל המדד התקין .. השאלה שלי כשחזרנו מהמיון ראינו שפתאום נהייתה לו שלפוחית על הפורפורה. . השאלה אם כך מתבטאת המחלה???? המון המון תודה מראש

בוקר טוב מירי, מקווה שמספיק מהר :) הנוך שונליין פורפורה הינה דלקת בכלי הדם ועלולה לערב את העור, המפרקים, כלי הדם בבטן ולעיתים נדירות בכליות. בד"כ זו מחלה קלה שחולפת לאחר זמן מה אך לעיתים היא יכולה להיות עקשנית. בד"כ אין שלפוחיות במחלה זו. הדרך הטובה ביותר להתקדם היא פשוט להראות את הממצא לרופא הילדים שלך. כמובן במקרים בהם הילד אינו מרגיש טוב, יש לפנות לטיפול דחוף. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

תודה

13/07/2017 | 17:59 | מאת: מירי

היינו בבוקר אצל רופאת הילדים והיא טענה שהפורפורה עם השלפוחית זו עקיצה והביאה לו אוגמנטין בשילוב עם מוקסיפן (היא מודעת לחשד של הנוך שונליין אך טוענת שזה ספציפית זו עקיצה) . אתמול במיון מנהל המיון איבחן את הנגע כהנוך שונליין וכרגע התנפח לילד הקרסול עם כאב חזק ובצקת... לא יכול ללכת. האם צריך לחזור למיון או שהטיפול הוא רק כאשר עולה חום? שוב תודה מירי

מירי שלום, ככלל - אם יש רופאה בקופה ואין מקרה חירום - כדאי תמיד להיבדק ע"י הרופאה. ברם - אם אין מרפאה ואינך בטוחה - יש מקום לפנות לעזרה רפואית דחופה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

05/07/2017 | 16:00 | מאת: אמא

שלום רב, ביתי התינוקת בת השנה וחצי אובחנה כסובלת מדלקת פרקים. Crp 3.13 ושקיעת דם גבוהה. Rf קטן מ-11.50. הבנתי שהטיפול הוא באמצעות מטוטראקסט ופיזיותרפיה. האם אין תרופות אחרות? קראתי באינטרנט זאת תרופה מלחיצה. אשמח לדעת מהם דרכי הטיפול בתינוקות במצב כזה? תודה רבה.

שלום לאמא, אני מניח כי בתך סובלת מדלקת מפרקים של גיל הנעורים או JIA. בגדול המחלה נחלקת למחלה מיעוט מפרקית (עד 4 מפרקים כולל) בה מטפלים כקו ראשון בתרופות ממשפחה שנקראת NSAIDs (כמו נקסין או נורופן) ו/או בהזרקת סטרואידים. כאשר המחלה היא רב מפרקית (5 מפרקים ומעלה) הטיפול המקובל הוא בתרופות מקו שני דוגמת מתוטרקסט (הניתנת פעם בשבוע ולאחריה נותנים חומצה פולית). RF בגיל כזה הוא תמיד שלילי (מופיע בד"כ בילדים גדולים ומתבגרים אבל גם שם בד"כ בצורה נדירה). חשוב להבין כי מה שקראת על התרופה בד"כ מתייחס למינונים גבוהים בהרבה. במינונים גבוהים התרופה משמשת ככמותרפיה כיוון שהיא הורגת תאים. במינונים נמוכים התרופה נחשבת לבטוחה יחסית אך אינה חפה מתופעות לוואי כמו רוב התרופות. כמו תמיד כדאי לקבל מידע מהרופא המטפל (ראומטולוג הילדים שלה) ולא מהאינטרנט. בברכה, ד"ר גיל אמריליו, ראומטולוג ילדים

16/06/2017 | 14:19 | מאת: irit

שלום, אמא לבן 18 (היום) , אובחן עם מוטציה M694V ומוטציה V726A בגיל 3.5. נוטל היום 3 כדורי קוליכיצין ביום. בוקר וערב. במעקב - פרופ' בריק מרמב"ם. קוראת מאמרים על התרופה, חלקם בעד חלקם נגד. מה דעתך?

שלום אמא, kineret ו-Ilaris הן 2 תרופות הגורמות לעיכוב מולקולה בשם interleukin-1. ה-kineret תופסת את הקולטן ל-Il-1 ומונעת את פעולתו ואילו Ilaris מעכבת ישירות את המולקולה. מדוע זה חשוב? כיוון שהתקפי ה-FMF נגרמים בשל פעילות מולקולה זו. האם זה יעיל? ברוב המקרים כן, אולם התרופות ניתנות רק במטופלים בהם הקולכיצין אינו יעיל או משפיע. אני מניח שנשקלה אפשרות לעליה המינון קולכיצין. יש לזכור שתרופות אלו מעכבות את מערכת החיסון ולכן תאורטית המטופל חשוף יותר לזיהומים אולם בד"כ הן בטוחות לשימוש ותופעות הלוואי נדירות יחסית. חשוב לזכור שבשום פנים ואופן אסור להפסיק את הטיפול בקולכיצין גם אם אין התקפים שכן רק הקולכיצין הוכח כמונע את התפתחות הסיבוך הקשה ביותר של FMF. העמילואידוזיס. בשורה התחתונה אם המינון המכסימלי של קולכיצין אינו יעיל או שקולכיצין במינון גבוה אינו נסבל, אזי אנו ממליצים על טיפול באחת מתרופות הללו. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

06/06/2017 | 08:46 | מאת: אסי

ביתי בת ה 17 מתלוננת כל הזמן על כאבים במפרקי הגוף במיוחד בברכיים בעצם הזנב כל חצי שנה בערך מתפתחת לה דלקת. מצ"ב בדיקות דם שהיא עשתה. אבקש את תשובתך בעניין.

אסי שלום, אין הפורום בא להתייחס באופן פרטני לכל מקרה. לצורך כל יש להיבדק ע"י רופא באופן מסודר. הפורום מתייחס באופן כללי לכל שאלה או סוגיה. אנא פנה לרופא הילדים שלך כדי שישקול לאן להפנותה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו, ראומטולוג ילדים

01/06/2017 | 23:34 | מאת: משה

שלום רב! מה הסטטיסטיקה לגבי המחלת בכצ׳ט אצל ילדים מתחת לגיל 16 בישראל? תודה מראש.

05/06/2017 | 23:40 | מאת: משה

אפשר תגובה בבקשה? בתי אובחנה במחלה.

משה שלום, בשל קשיים טכניים לא יכולתי לענות לפני כן. אין סטטיסטיקה מסודרת בילדים. להערכתי מדובר בכמה עשרות ילדים בארץ שסובלים מהמחלה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו, ראומטולוג ילדים

11/06/2017 | 13:22 | מאת: משה

המון תודה !

ראה תגובה למטה. בברכה, פרופ' גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

ראה תגובה למטה. בברכה, פרופ' אמריליו - ראומטולוג ילדים

14/05/2017 | 13:00 | מאת: אמא לבן 15

שלום רב בני בן ה15 הךלונן בשבוע שעבר על כאבים וקנקים ביד וברגל {של אותו הצד } ואגודל ביד נפוחה רופא המשפחה שלח אותנו לבדיקות ....אלו התוצאות ... HEMOLYTIC IND. 29.00 INDEX ( 0.00- 30.00) (........*) ALK.PHOSPHAT. 204.00 U/L ( 80.00- 510.00) (..*......) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה CALCIUM SERUM 9.80 MG/DL ( 8.80- 10.40) (.....*...) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה CPK 72.00 U/L ( 50.00- 260.00) (*........) IRON 93.00 UG/DL ( 65.00- 175.00) (.*.......) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה MAGNESIUM 1.99 MG/DL ( 1.80- 2.60) (.*.......) PHOSPHORUS 3.60 MG/DL ( 3.00- 5.90) (.*.......) URIC ACID 6.10 MG/DL ( 2.30- 7.20) (......*..) ANTISTREPTOLYSIN 272.80 IU/ML ( 0.00- 200.00) (.........)* החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה CRP 1.80 MG/L ( 0.00- 5.00) (..*......) RF <20 ( 0.00- 30.00) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה FOLIC ACID 6.10 NG/ML ( 3.10- 20.50) (.*.......) החל מ 28.16.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה VITAMIN B12 413.00 PG/ML ( 187.00- 1060.00) (.*.......) החל מ 28.02.2016 שינוי ערכי ייחוס עקב שינוי שיטה VITAMIN D 25-OH 23.20 NG/ML VIT.D 25-OH < 10 NG/ML = DEFICIENCY VIT.D 25-OH 10 - 30 NG/ML = INSUFFICIENCY ESR 11.00 MM/HOUR ( 2.00- 20.00) (....*....) WBC 7.30 K/UL ( 4.00- 10.00) (....*....) IMMATURE GRANULOCYTES 0.01 K/UL ( 0.00- 0.09) (*........) IMMATURE GRANULOCYTES % 0.10 % ( 0.00- 0.62) (*........) NEUTROPHILS 4.30 K/UL ( 1.70- 5.70) (.....*...) NEUTROPHILS % 58.60 % ( 39.00- 59.00) (........*) LYMPHOCYTES 2.30 K/UL ( 1.40- 3.60) (...*.....) LYMPHOCYTES % 31.20 % ( 20.00- 48.00) (...*.....) MONOCYTES 0.57 K/UL ( 0.08- 0.90) (....*....) MONOCYTES % 7.80 % ( 2.00- 10.00) (......*..) EOSINOPHILS 0.14 K/UL ( 0.00- 0.60) (.*.......) EOSINOPHILS % 1.90 % ( 0.00- 6.00) (..*......) BASOPHILS 0.03 K/UL ( 0.00- 0.15) (.*.......) BASOPHILS % 0.40 % ( 0.00- 1.50) (.*.......) RBC 4.87 M/UL ( 3.90- 5.70) (....*....) HEMOGLOBIN 14.70 G/DL ( 13.50- 17.50) (..*......) HEMATOCRIT 42.30 % ( 38.00- 50.00) (..*......) MCV 86.90 FL ( 79.00- 98.00) (...*.....) MCH 30.20 PG ( 24.00- 32.00) (......*..) MCHC 34.80 G/DL ( 32.00- 35.50) (......*..) RDW 11.60 % ( 11.00- 16.00) (*........) NRBC 0.00 K/UL ( 0.00- 0.01) NRBC% 0.00 % ( 0.00- 0.10) PLATELETS 197.00 K/UL ( 150.00- 400.00) (.*.......) PLATELET-LARGE CELL RATIO 48.00 % N.R. 19.4-43.7% PDW 18.20 FL N.R. 9.5-15.2 FL MPV 12.80 FL N.R 6.5-11.5 FL .החל מתאריך 13.03.16 עברנו לשיטה חדשה ANA MULTIPLEX POSITIVE ANTI DS DNA 1.00 IU/ML ( 0.00- 5.00) (.*.......) Negative ANTIRIBOSOMAL P < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP-A < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SM < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SM/RNP < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SCL-70 < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RNP 68 < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI RO (SS-A) 3.70 AI ( 0.00- 0.90) (.........)* Positive ANTI LA (SS-B) < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SS-A 52 < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI SS-A 60 3.70 AI ( 0.00- 0.90) (.........)* Positive ANTI CHROMATIN < 0.2 ( 0.00- 0.90) ANTI JO-1 < 0.2 ( 0.00- 15.00) ANTI CENTROM .B <0.2 ( 0.00- 0.90) בשיטה החדשה בודקת את כל 16 הפרמטרים הנ"ל במקביל ANA < 0.2 אודה לחוות דעתך אני מודאגת מאוד

28/05/2017 | 11:54 | מאת: אמא מודאגת

יש לציין כי הכאבים חלפו עוד בטרם קיבלנו את תוצאות הבדיקה {משך הכאב היה 2-3 ימים } ומאז ב"ה זה לא קרה שוב ... אודה לחוות דעתך

שלום רב, אני שמח כי התלונות חלפו. לגבי הבדיקה. אין פורום זה מתייחס למקרים פרטניים אלא נותן ייעוץ כללי בלבד. את מבינה בוודאי שלא ניתן לבצע רפואה נכונה דרך התכתבויות. אומר רק באופן כללי כי השיטה שבה נעשית הבדיקה (נקראת ביופלקס או מולטיפלקס) אינה תמיד מדוייקת ולעיתים ישנן תשובות חיוביות כוזבות. ממליץ להתייעץ עם רופא הילדים שלך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

ראי תשובה למטה.

שלום אמא, ראי מענה למטה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

02/03/2017 | 10:36 | מאת: אריאלה

הי ד"ר גיל, בתי בת ה-6 מתלוננת על כאבים בידיים וברגליים מדי יום בחודשיים האחרונים, היא התלוננה גם בעבר אבל הבדיקות היו תקינות ורופאת הילדים שלחה אותנו לאורטופד שלא אבחן משהו מיוחד. השנה התלונות חזרו, בתי ילדה פעילה, הולכת לחוג ריקוד, זה לא נראה שזה מגביל אותה במשהו, פעם ב..כשהיא מתלוננת על כאב ברגליים היא הולכת קצת לאט וכפופה. חזרנו לרופאת הילדים והיא המליצה ללכת לרופא ראומטולוג או לבחון אפשרות של ויסות חושי. מה זה יכול להיות לדעתך?

שלום אריאלה, התסמינים יכולים להתאים לכאבים ממקור לא ראומטי (לדוגמא - גמישות ייתר) אולם יש לשלול גם מקור ראומטי לתסמינים ולכן ממליץ להתתיעץ עם ראומטולוג ילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

17/01/2017 | 07:52 | מאת: דנה

הבת שלי בת 5.5, מאובחנת מגיל 4 כסובלת מתסמונת PFAPA. הטיפול שקיבלנו הינו 10 כדורי בטינזול בחלוקה לשתי מנות (כל מנה 5 כדורים), היא שוקלת כ-20 קילו. בחודש האחרון היא סובלת מהתקף אחת לשבוע. אחרי המנה הראשונה של הכדורים החום יורד אך היא ממשיכה להתלונן על כאבי בטן חזקים, חיוורת מאוד, לא אוכלת כלום ונמצאת במצב נפשי ירוד מאוד (בוכה המון מכל דבר קטן). האם יש טיפול חלופי שניתן לתת לה? האם המינון שקיבלה הינו מינון נכון? האם ניתן לתת מינון שכזה אחת לשבוע?

שלום דנה, לצערנו אין כיום אחידות לגבי המינון המומלץ ב-PFAPA כיוון שאין הסכמה בין הרופאים. אנו שוקדים כעת יחד עם קבוצת המחקר האמריקאית של ראומטולוגית הילדים על כתיבת פרוטוקול טיפולי. בכל מקרה אני מתחיל במינון נמוך חד פעמי של 0.1 מ"ג לק"ג של בטנזול ומעלה לפי הצורך. דרך אגב כמעט אף פעם אין צורך. ישנם היום מספר אופציות טיפוליות שיכולות להעלים את המחלה כולל מחקר שמתנהל בבית החולים שלנו בשניידר. מציע שתפנה לפרטים נוספים לראומטולוג הילדים שלך. יש להיזהר כמובן ממתן מינונים גבוהים וממושכים של סטרואידים עקב תופעות הלוואי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/01/2017 | 11:08 | מאת: אתי

שלום רב, ברצוני להתייעץ לגבי ביתי בת ה-14. לאחרונה החלה לסבול מנפיחות ואדמומיות בפרקי האצבעות בידיה, וכן, אף בכף הרגל. בהוראת רופאת המשפחה נשלחה לבדיקות מעבדה שונות אשר כולן יצאו תקינות, מלבד הבדיקה ל-ANTISTREPTOLYSIN 0 אשר יצאה 1160 (הטווח הינו 0-230). האם מדובר בקדחת השיגרון? מה עלינו לעשות?

גם כאן - קשה לדעת מבלי לראות אולם ישנם כעת מקרים רבים של תופעה שנקראת pernio, אלו הן מעין כוויות קור שיכולות לחקות מחלה ראומטית ומופיעות בחורף. ממליץ להתייעץ עם רופא הילדים ובחשד - לפנות לראומטולוג ילדים.

26/12/2016 | 11:26 | מאת: יעל

אני סובלת כ-16 שנים מדלקת פרקים היא משפיעה על הכרסולים ועל הלסת שלי. לאחרונה שמתי לב לבלוטה (כנראה לימפה) מתחת ללסת היא קצת נפוחה פחות מסנטימטר לא רואים אותה אלא מרגישים בנגיעה. במעקב אצל רופא של הדלקת פרקים היא אמרה שזה קשור לדלקת פרקים בלסת. הבלוטה לא גודלת עם הזמן אפשר להזיז אותה הכאב בלסת נמצא בצד שמאל כמו הבלוטה. יש לי גם בלוטה דומה בצד השני אך קטנה יותר רציתי לשאול אם זה משהו מסוכן או שהרופא צודקת וזה קשור לדלקת הפרקים שנמצאת באזור.בלסת.?

קשה לדעת במה מדובר מבלי לראות אולם אני מסכים כי קרוב לוודאי מדובר בקשרית לימפה שלאו דווקא קשורה למפרקי הלסת המודלקים.

שלום רב, לצערינו הרב בנינו בן ה14 אובחן בחודש האחרון בקדחת השגרון. התחלנו טיפול בזריקת פניצלין ונקסין לפרקים. היום קבלנו תוצאה חיבית של משטח סטרפ של בן נוסף. האם אנחנו צריכים לחזק את הבן עם קדחת השגרון בעוד אנטביוטיקה או שהוא מכוסה מהזריקה שקיבל השבוע? ושאלה נוספת- מה עדיף זריקה פניצלין או טיפול יומיומי? בהנחה שהילד וההורים אחראים. תודה

רוני שלום, אין צורך לתת עוד אנטיביוטיקה אם אין לילדך תסמינים המתאימים לדלקת גרון. לגבי הטיפול המונע - הזריקות כיום ניתנות רק באנדיקציות מסויימות וככלל אנו משתמשים בטיפול פומי. חשוב לוודא שהילד ייטול את התרופה ללא פספוסים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

01/12/2016 | 11:06 | מאת: בתאל

שלום, הבת שלי סובלת מעליות חום אובחנה ב PFAPA- בדיקת גנטית FMF- הראתה: m694v_c.2080a&gt;g- נשא- תשובה חריגה e148q_c.442g&gt;c- נשא תשובה חריגה כל היתר הסעיפים רשום שהיא לא נשאית, בנוסף רשמו: הנ"ל נמצא הטרוזיגוט מורכב, הבדיקה לא שוללת מצב של ציס- cis אני מאוד מודאגת רופאה שלה לא מבינה בזה, והתורים לראומוטולוגיה רק לעוד 4 חודשים, מה זה אומר בעצם תשובה חריגה והטרוזיגוט מורכב, זה קשור רק למחלת FMF או למחלות אחרות, מבקשת עזרתך אני לא ישנה בלילה

שלום בתאל, להקדמת התור למרפאה, הרופאה המטפלת יכולה ליצור עמנו קשר ונשמח להקדים את התור. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

גיל שלום. ביקרנו לפני שבועיים במרפאה אצלך בשניידר ובני בן השנתיים כנראה אובחן בפאפא, אמרת שעם ההתקף הראשון ניתן סטרואידים ונדע אם אכן זה זה. ביום ראשון האחרון היה חום בבוקר, הרגשנו אולי מגיע ההתקף, נתנו את הסטרואידים ותוך שעתיים הוא הרגיש מצוין. אך אתמול בלילה שוב חום גבוה שנמשך עד עכשיו, ומטופל רק בנרות אקמולי ונורופן מכיוןן שאתה איננו במרפאה, ואנחנו לא יודעים אם זה הגיוני שיש שוב התקף אחרי יומיים- -שלושה והאם לתת שוב סטרואידים. אולי החום ממקור אחר. מבחינת התאריכים זה בול 3 שבועות כמו שהגיע תמיד

אלה שלום, ראשית התנצלות על העיכוב בתשובה. ניתן ורצוי ליצור קשר עם המרפאה לשאלות דחופות. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

08/11/2016 | 11:01 | מאת: יהודה

בתי עשתה בדיקת דם שגרתית ללא בבעיות רפואיות כלל למעט נשירת שיער קלה בשבועות האחרונים .לפני כשנה עשתה החלקות שיער והשתמשה במייבש שיער ותכשירים לשיער . בבדיקת דם נמצא מדד של 1/80 . האם א' זה נכון לעשות לנערה בת חמש עשרה ששוקלת מעל 70 קג את הבדיקה הנ"ל שנראת מתאימה לילדים? מה משמעות התוצאה ? מה צריך לעשות ?

שלום יהודה, בדיקת ANA היא בדיקה לא ספציפית שחיובית במספר מחלות ראומטיות בילדים ובמבוגרים אך גם נמצאת בכ-15% מהאוכלוסייה הבריאה. אני מציע שתפנה לרופא שהמין את הבדיקה ותשאל אותו מהי האינדיקציה שבעטיה ביצע את הבדיקה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

07/11/2016 | 16:22 | מאת: לאון

שלום. הבת שלי ,בת 16 וחולת סוכרת נעורים מזה 3 שנים. לאחרונה היא סובלת מתסמינים של דלקת פרקים ולפני מספר ימים התחילה לקבת טיפול בסטרואידים PREDNISONE. הטיפול נרשם ע"י ראומטולוג של קופת חולים. הטיפול גורם לעליית סוכר קיצוניות שלא מצליחים להוריד אותם ע"י מתן מנות מכבדות של אינסולין. אנחנו ממש בפאניקה ולא יודעים מה לעשות. מצד אחד היא לא יכולה ליישר את היד וצולעת ,מצד שני סוכר 400 בגלל הטיפול. מה אנחנו יכולים לעשות במצב כזה? תודה מראש על כל העזרה.

לאון שלום, במקרה כזה יש ליידע מיידית את הרופאים המטפלים (הראומטולוג והאנדוקרינולוג) לצורך התאמת תרופה חלופית לפרדניזון. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

בנוסף-האם ייתכן בעיה בגדילה?. הבן שלי היה הגבוה ביותר בגן במשך שנתיים ובשנה האחרונה מאז החל ליטול בטניזול-(לעיתים כל שבוע)-נדמה כי נעצרה לו הגדילה. הוא בקושי גבה השנה.הוא נולד מאוד גבוה.היה תמיד הילד הגבוהה מכולם-ופתאום הוא אפילו כבר לא מהגבוהים ביותר.

רויטל שלום, המינון תלוי כמובן באבחנה של הילד וייקבע ע"י הרופא המטפל רק לאחר בדיקתו. עקרונית מינון חד פעמי פעם בשבוע של בטנזול (האם מדובר באבחנה של PFAPA?) עלול לגרום להפרעה בגדילה ולכן במקרה כזה יש לשקול שימוש בטיפולים שאינם סטרואידים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

03/05/2016 | 09:11 | מאת: מעיין

שלום רב, ביתי בת 9.3 ביצעה בדיקת דם בתאריך 15.12.15, בה התקבלה תוצאת ה Antistreptolysin o בערך של 591 IU/ml, כאשר הטווח הינו בערכים בין 0-150. משטח גרון שבוצע באותו יום היה שלילי, בכל זאת טופלה באנטיביוטיקה למשך 10 ימים. לאחר חודש וחצי בתאריך 24/1/16 חזרנו על בדיקת הדם, כאשר ה Antistreptolysin o שהתקבל היה במגמת ירידה והתוצאה שהתקבלה היתה 478 IU/ml. בדיקת CRP יצאה תקינה. אתמול , 2/5/16 שלושה חודשים+ לאחר מכן, ביצענו שוב בדיקת דם כאשר ה Antistreptolysin o שהתקבל היה 990 IU/ml. בדיקת CRP יצאה תקינה. יש לציין שלאורך כל התקופה, הילדה לא היתה חולה ולא התלוננה על שום כאב, גם לא כאב גרון. רוצה לציין ואני לא יודעת אם יש לכך קשר, אבל הילדה סבלה מספר פעמים מכאבי רגליים חזקים שהעירו אותה מתוך שינה, אבל לא יודעת להצביע למה זה קרה. הילדה ישנה על הגב עם ברכיים מורמות כי כך נוח לה. האם קיימת סיבה לדאגה? אלו עוד בדיקות עלינו לבצע? אודה להתייחסות.

שלום מעיין, כתבתי בעבר על בדיקת ה-ASLO ואזכיר שנית. בדיקה זו מודדת נוגדן שהגוף מפתח לחיידק הסטרפטוקוק לאחר הדבקה. תחילה רמת הנוגדן גבוהה ובהמשך היא יורדת במשך חודשים רבים בהדרגה. לעיתים היא מתאפסת ולעיתים נשארת ברמה נמוכה. בכל אופן אין לה שום משמעות מלבד בתסריט אחד. כשחשוב לנו לדעת אם בחודש האחרון היה זיהום בחיידק הסטרפטוקוק (לדוגמא אם מתפתחת מחלת מפרקים ועלינו לדעת מה מקורה). בשאר במקרים הבדיקה מיותרת לחלוטין. אם אנחנו רוצים לדעת האם הילד חולה עכשיו, יש צורך לבצע משטח גרון ותו לא. במקרה שלך נראה במבט ראשון (ואני מסייג כיוון שלא קיבלתי את כל המידע הרפואי באופן ישיר) כי אין צורך לבצע את בדיקות הדם הללו. כאבי המפרקים שאת מתארת יכולים להתאים לתופעה שנקראת כאבי גדילה. זהו מקרה קלאסי שבו יש צורך להיבדק על ידי ראומטולוג ילדים כדי ללבן את הדברים ולהגיע במהירות לאבחנה הנכונה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

02/05/2016 | 14:54 | מאת: ציפי שוורץ

שלום רב, ילדתי בת ה7 אובחנה (לאחר אישפוז ארוך )וכמובן לאחר בירור בדיקות מקיפות כולל בדיקת מח עצם כחולת סטיל. אנחנו מטופלים אצל פרפ בריק ברמבם. מזה כחודשיים עוד מעט... מטופלת בסטרואידים כאשר המגמה לרדת כל פעם קצת מהכמות.(התחילה עם 80 מ"ג והיום היא על 7.5 מ"ג ליום. ובהמשך.... אם המחלה לא תתפרץ היא תפסיק עם הסטרואידם. שאלתי האם אין נזק לגוף לאחר נטילת סטרואידם לתקופה של חודשיים. והנפיחות של הילדה תרד ומתי? ואם מישהו שקורא את הפוסט שלי יכול קצת לתת לי אינפורמציה על המחלה הנדירה הזו..... שקשה למצוא עליה מאמרים/ מחקרים. תודה רבה!!!!!!

ציפי שלום, ראשית עלי לציין שאתם בידיים טובות. מחלת סטיל הינו השם הישן ומשמש היום בעיקר למחלה דומה במבוגרים. השם החדש הינו Systemic onset JIA (juvenile idiopathic arthritis) או בעברית - דלקת מפרקים סיסטמית של גיל הילדות. טיפול ממושך בסטרואידים עלולות להיות תופעות לוואי רבות, ברם - פעמים רבות אין לנו ברירה אלא להשתמש בהם. בוודאי נוכחת לדעת כי הן עזרו להתמודדות עם המחלה של ילדתך. חשוב לציין בקשר לנפיחות הנקראת גם "תסמונת קושינג" כי ברוב רובם של המקרים הנפיחות חולפת כליל תוך 2-3 חודשים מירידה בטיפול למינון נמוך. אשר לחומר רקע. הרשת מלאה באתרים "מפוקפקים" ולעיתים עצות שניתנות בפורומים שונים הנן בגדר עצות אחיתופל ולכן חשוב מאוד להקפיד להקשיב לראומטולוג הילדים שלך. אתר למציאת מידע בנוגע לראומטולוגית ילדים הינו בכתובת www.printo.it. האתר הוא של האיגוד האירופיאי לראומטולוגית ילדים ונמצא בו מידע רב בעברית שתורגם על ידנו הרופאים (יש ללחוץ על הלינק information for patients ואז על דגל ישראל. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

01/04/2020 | 22:56 | מאת: אלדר

שלום שבוע שעבר הודיעו לי שאני חולה בסטיל רציתי לשאול כמה התהליך היה ארוך עד שחזרה לשגרה מלאה

02/04/2016 | 08:54 | מאת: ריקה שובל

שלום, בת שלי בת 15 משתעלת קרוב לעשרה חודשים. עשינו כל הבירורים, גם בדיקת אלרגיה, לא מצאו כלום. תכיפות השיעול פחתה אבל עכשו חזרה שוב, השאלה היא איך ניתן לבצע שוב בדיקות, האם נוכל להגיע אליך להתייעצות, זה מאוד מפריע לה בחיי היום יום. מה עושים?

ריקה שלום, מציע בשלב הראשון להתייעץ עם מומחה למחלות ריאה בילדים. אשמח להיות לעזר במידה ויחשוב כי מדובר במחלה ראומטית. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

26/03/2016 | 16:43 | מאת: יוני

היי רציתי לקבל הסבר על קדחת השגרון מה הסבירות לחלות לאדם מעל גיל 25 שלא מטפל בגלקת גרון סטרפטקוקית באנטיביוטיקה ועד כמה היא קשה בגיל זה ?

שלום יוני, דלקת שגרונית חדה או acute rheumatuc fever שכיחה ביותר בגילאים 5-15 שנים ולאחר מכן שכיחותה מתחילה לרדת באופן עקבי כך שבגיל 35 היא הופכת לנדירה ביותר. הסברה היא שזיהום מחיידק הסטרפטוקוק נדיר יותר בגילאים אלו. האבחנה והטיפול נעשים בדומה לנהוג בילדים. במידה וקיימת מעורבות לבבית נהוג לטפל בטיפול אנטיביוטי מניעתי לפחות עד גיל 40 ויש האומרים אף למשך כל החיים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו ראומטולוג ילדים

21/03/2016 | 17:14 | מאת: עופר

שלום דוקטור בני בן 19 סובל ממחלת fmf מגיל שנה נוטל 6 כדורי כולחצין כל יום בזמן האחרון יש עלה בתדירות ההתקפים כפעם בחודש הרופא נשפחה שלח אותו לעשות בדיקות דם וכמה מהתוצאות יצאו גבוהות האם אני צריך לרוץ איתו לרופא או שאין צורך להיבהל: Crp 106, esr 69, fibrinogen 738 , tsh7.40

עופר שלום, בדיקות הדם מצביעות על רמות גבוהות של מדדי דלקת. בדיקת ה-TSH עלולה להיות גבוהה במצבים של תת תפקוד של בלוטת התריס על אף שאם תפקודי הבלוטה עצמם תקינים - הדבר דורש מעקב בלבד. רופא המשפחה יוכל לתת מידע נוסף על כך. לגבי התקפי FMF - חשוב לוודא שיש נטילה סדירה של הכדורים. במידה וקיימת נטילה סדירה ויומיומית של הכדורים הרי שהסיכוי להצטברות של חומר העמילואיד (תופעה המכונה עמילואידוזיס ועלולה להוביל לסיבוכים בגיל המבוגר יותר כמו אי ספיקת כליות) נמוך ביותר. הייתי ממליץ להיוועץ ברופא המשפחה ולוודא כי לא מדובר בסיבה אחרת למדדי הדלקת המוגברים פרט למחלת FMF, וכן לפנות בהקדם לראומטולוג המטפל לשם ייעוץ. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

06/03/2016 | 18:41 | מאת: Dani

פניתי למרפאה ביישוב שלי לשל בירור בשל הופעה של פריחה שנראית כמו ורידים מורחבים בעלי גוון כחלחל שחור, כל הרופאים שראו את זה הסתכלו על זה מוזר. רופאת הילדים שלי עשתה לי בדיקות דם ומצאו גורם שגרוני גבוה. מסתבר שהוא עלה מ2013 ועכשיו הוא על 127. אין לי סימנים דלקתיים או כל סימן אחר בבדיקת דם שהוא חריג חוץ מכולסטרול (תורשתי) כולל בדיקה של אנטינקלואר איי בי, תפקודי כבד ועוד. יכול להיות שאין לי כלום? הייתי אצל ראומטולוג ילדים ואין לי שום תלונות כלשהם, אין לי מפרקים נפוחים, כואבים או כל תלונה לגביהם (למרות שכן יכול להיות שיש לי נוקשות בוקר 45 דקות מהקימה) ואין לי פריחת פרפר ואין לי תלונות על יובש. תודה מראש :) נב אני בת 16

דני היקרה, ממכתבך קשה לי להבין מה מטריד אותך. אשמח לפירוט. מה חשב ראומטולוג הילדים?

09/03/2016 | 12:58 | מאת: dani

הראומטולוג שלח אותי לבירור אצל רופא עיניים למבחן שירמר, הערכה אצל רופא עור לבדוק עם הסימן שיש לי באמות נחשב לפריחת מורפיאה, ואולטרסאונד למפרקי כפות היידים והרגליים, כל זה בגלל שהיה לי גורם שגרוני גבוה במגמת עלייה מ2013. רציתי לדעת כי אין לי שום תלונות מבחינת הרגשה כמעט והכל זה ממצאים שמצאו לי בבדיקות דם אם יכול להיות שאני בריאה ואני לא חולה בכלום.

שלום , ביתי בת ה - 10 כבר מספר חודשים מתלוננת על כאבים במפרקי שורש כף היד שבאים והולכים לסרוגין, לעיתים לא סימטרי, כואבות לה הרגליים והתייחסתי לכך "ככאבי גדילה". בחודש וחצי האחרון כבר מספר פעמים ללא שום קשר לפעילות ומאמץ מתנפח לה הוריד ברגל בגב כף הרגל עד מעל הקרסול וזה בוער לה שורף וכואב לה לדרוך (קרה כבר 3 פעמים) אני חולה במחלה אוטואמנית לא מאובחנת סופית (לופוס או רקמת החיבור מעורבת) ו כן לאחרונה אובחנתי גם עם פיברומאילגיה. במשפחה יש FMF לא חשבתי שזה תוקף ילדים ולאחר שקראתי התחלתי לחשוש מאוד כי הילדה בחודשיים האחרונים מאוד עייפה ומגיעה מביה"ס אוכלת והולכת לישון עד מאוחר בלילה וליעתים עד הבוקר. כמו כן לאורך שנים היא בוכה כי יש לה כאבי בטן קשים, יש לה גם אפטות (אבל אין חום גבוה) אילו בדיקות עלי לעשות לה? ולאיזה רופא עלי לפנות חוץ מראומטולוג? תודה

שלום לאם המודאגת, ראשית אדגיש שאל לנו לאבחן מקרים מבלי להיפגש עם המטופל, להבין את הסיפור ממנו (אם אפשר) ומהוריו, לבדוק אותו בדיקה גופנית מלאה ולעבור על בדיקות המעבדה וההדמיה באם בוצעו. באופן כללי אוכל לומר כי קדחת ים תיכונית (או FMF) יכולה להתבטא באחד או בכמה מהתסמינים הבאים: חום, כאבי בטן, כאבי מפרקים, כאבים בחזה, נגע אדום וכואב בעור - פעמים רבות באזור הקרסוליים. הדגש הוא על תסמינם בעלי אופי התקפי הנמשכים מכ-12 שעות ועד 3-4 ימים. מאפיין נוסף הוא כאבי רגליים המופיעים במאמץ ללא קשר להתקפים (כמו עלייה במדרגות). ב-90% מחולי FMF המחלה תתפרץ עד גיל 20 ולכן ברוב המקרים היא מתגלה בילדות ויש צורך במעקב ראומטולוג ילדים. למרבה המזל - למחלה יש פתרון פשוט והוא נטילת תרופה מידי יום בשם כולכיצין אשר ברוב המקרים מעלימה את התסמינים לחלוטין וכמעט בכל שאר המקרים מקלה מאוד. היום ישנן תרופות חדשות אשר עונות גם על המיעוט שאינו מגיב באופן מספק לכולכיצין. לסיכום: ממליץ בראש ובראשונה לפנות לראומטולוג ילדים. הוא כבר ידריך אתכם במידת הצורך לפנייה למומחים נוספים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

15/02/2016 | 09:29 | מאת: ענת דרעי

שלום לצוות הרפואי,שלום ד"ר גיל אמריליו!!! זקוקה לעצה ו/ או חוות דעת בבקשה ומודה מראש על כל מענה. אקדים ואומר כי בני בן השש סובל מחומים מרובים בשנתיים האחרונות, הרופאים אומרים שזה ככל הנראה מחלה שנקראת P FAPA, לא הוכח וודאית, אין גם דרך להוכיח וודאי. (סימפטומים של חום גבוה וכאבי גרון כאשר אין דלקת גרון) בכל מקרה החומים נפתרים ע"י מתן של כמות גדולה של סטרואידים. עד היום לא ברור לי מה זה, גם שאני קוראת מאמרים בנדון. לבני יש שקדים מוגדלים והינו נוחר, ושבוע שעבר ניגשנו לרופא פרטי מעולה מבית חולים שניידר בתחום הא.א.ג. שייעץ לי לעשות לבני ניתוח שקדים. אך אמר לי להחליט לבד אם לשקול כריתה מלאה של השקדים או חלקית. חשבתי שיהיה לי יותר קל אם הוא יחליט בשבילי, הרי הוא המומחה אך לא כך היה ואמר לי להחליט לבד. אוסיף ואומר כי הרופא אמר שזה יכול לעזור בעניין הFAPA אך לא בוודאות וגם לעניין הנחירות כמובן. רוב ההמלצות שקיבלתי היו שכדאי לי לעשות את הכריתה המלאה. השאלה שלי האם מישהו מהצוות יודע או שמע על הקשר בין ניתוח שקדים לP FAPA? והאם כדאי לי לעשות כריתה מלאה של השקדים או חלקית? אני ממש מודה וסליחה על האריכות.

ענת שלום, כריתת שקדים מלאה היא אפשרות במחלת PFAPA בלתי נשלטת אולם אין נתונים מחקריים לגבי יעילות כריתת שקדים חלקית. יש לציין גם כי כריתה מלאה לא תמיד עוזרת ויש תמיד לשקול את התועלת מול הסיכונים הכרוכים (על אף שנדירים). ממליץ להתייעץ גם בנושא עם ראומטולוג ילדים כדי לאשש את האבחנה (כפי שציינת ההופעה אינה טיפוסית). בברכה, ד"ר גיל אמריליו

18/02/2016 | 09:42 | מאת: ענת

תודה רבה על המענה

הבת שלי בת 4 עם JIA מטופלת כחודשיים בנקסין. שמנו לב שבזמן האחרון יש לה הרבה סימנים כחולים - מעבר הרגיל אצל ילדים ומה שהיה לה עד עכשיו. זה יכול להיות קשור לטיפול בנקסין?

ג'ני שלום, אכן נקסין ידוע כמעכב הפיך (כלומר באופן זמני וחלקי) של תפקוד הטסיות האחראיות לקרישת הדם. אף על פי כן, בד"כ אין תופעות לוואי כתוצאה מכך. אחת מתופעות הלוואי האפשריות שבד"כ אינן מסוכנות או מטרידות היא נטייה קלה לשטפי דם תת עוריים (למרות השם המפוצץ מדובר בסה"כ בסימנים כחולים) כתוצאה מחבלה. אני מציע שתתייעצי עם ראומטולוג הילדים שלביתך במקרה זה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

07/11/2015 | 13:04 | מאת: PFAPA

בקשו להצטרף ל ילדי PFAPA ישראל

20/12/2015 | 15:29 | מאת: מלי

לא מצאתי את הקבוצה על פי השם שכתבתם. מה השם במדויק ?

19/11/2017 | 10:58 | מאת: Noam

מעוניינת להצטרף לקבוצת הורי pfapa

שיהיה בהצלחה. בברכה, ד"ר גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

30/04/2018 | 11:06 | מאת: ויקטוריה

לא מצאתי את הקבוצה בפייסבוק אשמח להצטרף

30/10/2015 | 11:42 | מאת: מיטל

שלום, בני בן 2.5 צולע במשך 3 שבועות לערך. עבר ספירת דם שיצאה תקינה ובדיקה של אורתופד תקינה, גם הצילום תקין. לאן צריך לפנות? מה לעשות? תודה רבה, מיטל

מיטל שלום, ייתכן כי מדובר במחלה ראומטית. ישנן מחלות ראומטיות המתבטאות בצליעה קלה בלבד עם בדיקות דם וצילומים תקינים בשלב הראשון. אין צורך להילחץ אך ממליץ להיבדק ע"י ראומטולוג ילדים בהקדם וכמובן להמשיך עד אז מעקב של הרופא המטפל. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

09/10/2015 | 19:49 | מאת: ליאת

הי, בני בן ה4, חווה דלקת גרון סטרפטוקוקס A לפני כשנתיים וטופל באנטייוטיקה. לערך מאותו מהעת פחת או יותר חווה גם כאבי רגליים בעיקר בכפ הרגל שהיו מעירים אותו בלילה, לאחר ייעוץ אורטופדי וצילום תקין, נאמר לנו כי מדובר בכאבי גדילה. לפני כחודש וחצי מחלת חום גבוה, ללא תאבון אבל לא היו עוד סימנים, הילד לא נלקח לרופא, היות וכמו שאומרים לא לוקחים לרופא עד כ- 3ימים והחום חלף, לאחר מכן אחיו ואחותו התאומים בני השנתיים נדבקו ממנו גם וחלף כעבור כמה ימים. לפני שלושה שבועות כלומר שבועיים שלושה אחרי מחלת החום, התלונן על כאבי הרגליים במשך כל היום לא רק בלילות כמו אז, אלא ימים שלמים במשך כשבוע וחצי, כולל פעפ אחת שהתלונן על כאב בפרק היד. הכאבים היו לאורך היום עד אשר קיבל משככ כאב, ואפילו הגיע לידי צליעה. הכאבים חלפו כעבור שבוע וחצי שבועיים, ובכל זאת, פנינו לרופא כי היינו בטוחים שכאבי הגדילה שאובחנו, החמירו. הרופא שבדק אותו אחרי השבוע וחצי הקשים , אמר שלא רואה נפיחות או אודם ושניסה לסובב את הרגלים והידיים לא היתה כל בעיה או תחושת כאב מה שגרם לו לומר שאם היתה זו דלקת כלשהו, היה צורח. בכל אופן לקח בדיקות דם והפנה לראומטלוג. בבדיקות הדם הספירה תקינה, שקיעת הדם יצאה 6 תקינה אך הערך אנטיסטרפטלוזין O יצא 442 , גבוה מהרף הגבוה בטווח שהוא 230. שאר המדדים לראומטיק פקטור יצאו תקינים מתחת 9.9, ו- c reactibe protein יצא קטן מ0.08. אני לא יודעת מה לעשות ומה המשמעות, אבל אני פוחדת שמא היתה זו דלקת סטרפ ושמא מה שהיה לו לא קשור לכאבי הגדילה אלא ל-RF ראומטיק פיבר המסוכנת, ואני ממש לא יודעת כיצד לפעול, כי כאמור לא קיבל שום טיפול אנטיבוטק על המחלה הזו האחרונה. מה עלי לעשות?וקראתי שיש דבר כזה שמראה על סטרפ ואחריו באה דלקת מפרקים ועוברת, האם זה מתאים לעוד דברים? מה לעשות?והאם לא מאוחר מדי לקחת טיפול אנטיביוטי האם עדיף קחת טיפול כרגע בכל זאת שלא יסתבך לקדחת השיגרון?או שמא המדדים האחרים מורידים את הסיכון שזה זה? אני ממש מוטרדת תודה

ליאת שלום, מכתבך הארוך אינו ברור לי דיו. ממליץ להתייעץ עם ראומטולוג ילדים שיקשיב לסיפורך ויבדוק את הילד. עד אז יש להמשיך מעקב של רופא הילדים שלו. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

09/10/2015 | 13:07 | מאת: מיכל

ביתי בת 14 מאובחנת מגיל שנתיים בדלקת פרקים של כל המפרקים בגוף טופלה עד לפני חודשים במוטטריקסט בזריקות עם שיפור משמעותי רציתי לדעת אם אוכל לחסן אותה בחיסונים של כיתה ח דיפתריה שעלת וטטנוס ???

מיכל שלום, חולי מתוטרקסט יכולים וצריכים לקבל חיסונים מומתים (כולל שפעת בזריקה שמומלץ מאוד) אך אסור להם לקבל חיסונים חיים מוחלשים (כגון חיסון לאבעבועות רוח או חיסון ךשפעת בתרסיס). במקרה של ביתך, כיוון שאינה מטופלת עוד, ניתן לקבל את כל סוגי החיסונים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

בני בן ה 6:09 מאובחן בפאפא. התחלנו לפניי שלושה חודשים במתן בטנזול כאשר תדירות . . / .ההתקפים הייתה אחת לחודש החודש היו שני התקפים כנראה בשל תחילת השימוש בבטנזול . קראתי בפורום זה שלאחר תופעה כזו ההתקפים מתחילים להתרחק אחד מהשני . השאלה היא - תוך כמה זמן בממוצע והאם זה קורה לכולם ? תודה

שימוש בסטרואידים במחלת PFAPA (כגון בטנזול) גורם בד"כ להחלמה מההתקף תוך מספר שעות ממתן מנה בודדת של התרופה. ברם, בכ-50% מהמקרים, השימוש בסטרואידים גורם להתקצרות של התדירות בין ההתקפים. בד"כ המרווחים הללו יתארכו בחזרה רק אם ייפסק השימוש בסטרואידים ולכן ניתן לשקול שימוש בטיפול יומיומי מונע (כגון כולכיצין). המרווחים בין ההתקפים יכולים להתארך כתוצאה מגיל "מתקדם". בד"כ סביב גיל 7 תחול ירידה בתדירות ההתקפים עד להפסקה מלאה שלהם בסביבות גיל 10. כמובן שמדובר בממוצעים ולכל חולה יש "את הקצב שלו". חג שמח, ד"ר גיל אמריליו

05/10/2015 | 18:48 | מאת: פאפא

1. התקפי הילד החלו בהיותו בן 6 ......מה הצפי המשוער ל"החלמה "? 2. איך מבדילים בין HIDS ל פאפא ? הבנתי שהסימפטומים די דומים. 3. האין לכולכיצין תופעות לוואי לא נעימות וחשד לפגיעה בפוריות ? תודה :)

24/08/2015 | 11:46 | מאת: אורלי

שלום רב, ביתי בת 4 מזה תקופה די ארוכה סובלת מכאבים בברכיים (לא בלילה) אלא במהלך היום, כל פעילות גוררת אחריה תלונות על כאבים חזקים דו"צ עשינו בדיקות דם, antinuclear ab chikdren 1/40 ראומטואיד פקטור קטן מ 5 ותוצאה חריגה בסטרפטוליצין-500 אשמח להערות הארות בנושא תודה אורלי

אורלי שלום, ANA חיובי ברמה נמוכה יכול להימצא גם ב-15% מהילדים הבריאים. ASLO מוגבר נמצא במשך חודשים רבים לאחר דלקת גרון מחיידק הסטרפטוקוק. במילים אחרות - 2 הבדיקות הללו אינן אומרות הרבה. למעשה, אין תחליף לבירור מפורט של אופי התסמינים ע"י הרופא המטפל, ביצוע בדיקה גופנית ורק לבסוף, במידת הצורך עליו להיעזר בבדיקות המעבדה. ממליץ בשלב זה לקבוע תור לראומטולוג ילדים, עד אז יש להמשיך מעקב אצל רופא הילדים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

18/08/2015 | 21:23 | מאת: גליה

שלום רב, בני בן ה 6:08 מאובחן עם פאפא. בפורומים של אימהות אמריקאיות אני קוראת שקיימת בדיקה גנטית לשם וודאות מוחלטת באבחנה. האם היא קיימת בארץ ? מומלצת? למה כן או לא? תודה !!!!

גליה שלום. ההודעה בפורומים (כמו שקורה לעיתים קרובות) אינה נכונה באופן חד משמעי. אנחנו בשניידר נמצאים בקשר כמעט יומיומי עם טובי החוקרים האמריקאים בתחום מחלת ה-PFAPA עקב עניין מחקרי משותף. היו נסיונות רבים לגילוי הגן (אם קיים כזה) הגורם למחלה אולם אילו נחלו עד כה כשלון, על אף שהבסיס המולקולרי למחלה נתגלה לא מכבר. בכל אופן האבחנה עדיין מתבססת על קרטריונים קליניים או במילים אחרות: שמיעת הסיפור מההורה, בדיקת הילד ובמידה ויש חשד - ניסיון טיפולי במנה חד פעמים של סטרואידים. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

19/08/2015 | 20:09 | מאת: גליה

שלום שוב, אני מודה לך על תשובתך, אך חיפוש בפורומים אלו מעלה עשרות תוצאות של הורים שנשלחו לבדיקה כזו ( בדקתי שנית לאור תגובתך )....

18/06/2015 | 19:46 | מאת: מיכל

בני בן 14. סובל מהפרעת חרדה ומטופל באריפליי. בעקבות כאבי בטן ושלשול במשך שבועיים שנפסקו, עשינו לו בדיקת דם לפני כחודש וחצי. בבדיקת הדם נמצא שרמת ה- uric asid שלו הייתה גבוהה – 9 שהטווח הוא עד 7.2. לפני מספר ימים כחודש לאחר הבדיקה האחרונה עשינו שוב בדיקת דם ונמצא שרמת הuric asid (חומצה אורית) עלתה ל- 10. בשתי הבדיקות: ספירות הדם,תפקודי כבד ותפקודי כליות היו תקינים לחלוטין. ה-ERP כמעט תקין – 0.6 שהטווח הוא עד 0.5. הילד מרגיש טוב ולא מתלונן על כלום. בבדיקה גופנית שערכה הרופאה לא נמצאו בלוטות מוגדלות. עשינו לו לפני כחודש וחצי אולטרא סאונד בטן עליונה ותחתונה שיצא תקין למעט כבד שומני במידה קלה מאוד. בדיקת שתן כללית תקינה לחלוטין. עדיין לא הגיעה התוצאה של קריאטנין בשתן. יש לציין שסבא שלו סובל ממחלט גאוט ומרמה גבוהה של חומצה אורית. האם יש חשש חס ושלום למשהו ממאיר? אילו כיוונים נוספים יש לברר? אילו בדיקות נוספות לעשות? האם יש כדור שיסייע להפחתת ה- uric asid? אציין שהחלטנו להפסיק לו לחודש את האריפליי כדי לבדוק את רמת החומצה האורית ללא התרופה. אך מעיון באינטרנט הקשר בין התרופה לעלייה ברמת החומצה ה אורית נדיר מאוד. תודה רבה!

19/06/2015 | 11:58 | מאת: מיכל

המשך – תוצאות בדיקות שתן נוספות הגיעו תוצאות של בדיקות שתן נוספות: Uric Asid (u) 59.7 Na-sodium (u) 204/3 Calcium/creat. (u) random 0.01 טווח (0.25 – 0)

מיכל שלום, מחלת גאוט בילדים היא נדירה. בד"כ לא מטפלים בהיפראוריצמיה שאינה סמפטומטית בטיפול מונע, אבל כמובן מניעה כולל ירידה במשקל והפחתת מזונות העלולים לעלות חומצה אורית בדם מומלצת, בעיקר לאור הסיפור המשפחתי. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

ראי תשובה למטה

שלום רב, לפני כ-5 שבועות החלו לביתי בת ה-12 כאבים קשים במפשעות הרגליים עד כדי בכי וחוסר יכולת תזוזה ומאז אותו היום הכאבים נודדים לה בכל חלקי המפרקים שבגוף כל פעם במפרק אחר(ללא נפיחות). כמובן שהילדה נבדקה אצל רופא ילדים, אורטופד, מיון שניידר ונעשו לה בדיקות דם מקיפות גם למעקב( רק בשבועיים הראשונים של התופעה) . הבדיקות יצאו תקינות אך תופעת הכאבים עדיין נמשכת . רופא הילדים המליץ על בדיקה במחלקה ראומטולוגית ואנחנו ממתינים בסבלנות לתור ,במשך ה-5 שבועות הילדה כמעט ולא יכלה ללכת לבית הספר ונשארה בבית במצב רוח ירוד המלווה בעייפות וחוסר רצון לשום פעילות. היום בבוקר הילדה קמה עם בוהן נפוחה וכואבת מה שהדליק לי נורה אדומה שכנראה המצב מחמיר והכאבים גם מלווים בנפיחות שלא הייתה עד היום...... מה עליי לעשות להמתין לתור של הבדיקה? או לרוץ איתה למיון ? מחכה לתשובתך המהירה אמא מודאגת

שלום לאם המודאגת, מבלי להכיר את המקרה, אוכל לומר באופן כללי כי על אף שתשובות המעבדה התקינות מהוות סימן טוב, אני סבור כי אם הילדה סובלת כל כך, יש מקום שרופא הילדים שלה ישקול שוב באם להפנות אותה לבדיקה נוספת. אציין גם כי בהתאם להחלטתו, יש באפשרות כל רופא ראשוני ליצור קשר עם רופא בתחום מסוים כדי להתייעץ ולשקול יחדיו הקדמה של התור. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

01/06/2015 | 11:51 | מאת: לאה

שלום! 1. האם הנוך שונליין פורפורה יכולה להיות גם לא palpable? 2. האם מחלה זו יכולה להסביר גם המטומה סביב הטבור? תודה.

לאה שלום. ההגדרה של HSP כוללת פורפורה (פריחה המרמזת על דלקת בכלי הדם העוריים שאינה העלמת במתיחה או לחיצה) נמושה. לגבי השאלה השנייה - לא נתת פרטים נוספים אולם עקרונית ההמטומות (כתמים עוריים המרמזים על יציאת הדם מכלי הדם) יכולות להיות בכל מקום. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

תודה על תשובתך, בינתיים הילד כבר נבדק על ידי ראומטולוגית ילדים שקבעה כי מדובר ב HSP קלאסי, וגם הפורפורה נימושה לגמרי עכשיו. רק רציתי לציין שבמקרה שלנו הפורפורה היתה חלקה ושטוחה במשך השבוע הראשון ורק בהמשך הפכה לנימושה. הרגשתי שזה בילבל את הרופאים בשלב הראשוני ולכן התקשו לקבוע את האבחנה.

12/05/2015 | 09:26 | מאת: אורית

בני בן 10 עם גירודים /פצעים/ פריחה במרפקים ובברכיים והתקבלו תוצאות של :COPPER 150 DNA DS AB 19 DNA AB CONF-BORDERLINE IGE TOTAL 1145 האם יש מקום לדאגה

אורית שלום, כפי שציינתי כבר רבות במדור, בלתי אפשרי לענות על שאלות ספציפיות ללא לקיחת היסטוריה רפואית מההורה (או החולה) ובדיקתו הגופנית. הנתונים שציינת אינם מספיקים כדי לקבוע אבחנה. יש צורך להבין מדוע נלקחו הבדיקות נ"ל ומה היתה המחשבה מאחוריהן. אני מצי שתפני אל רפא הילדים שלכם כדי שיעבור על הבדיקות, ייחווה דעתו ויפנה להתייעצות מומחה במידת הצורך. בברכה, ד"ר גיל אמריליו

10/05/2015 | 11:26 | מאת: שרית

שלום רב, בני בן ה13 וחצי, ילד בריא בדרך כלל לא מחלות רקע עבר סדרה של בדיקות דם לפני כ-5 חודשים בעקבות כאבים במפרקי היד והברך. אחת מבדיקות הדם ( ANTISTREPTOLYSIN O )היו גבוהות מהנורמה התוצאה הייתה 600. כתוצאה מכך הופננו לראומטולוג שהפנה לMRI שבו התגלה קרע במיניסקוס.השבוע הילד צריך לעבור ניתוח בברך ועל כן נדרש שוב לעשות בדיקות דם ועכשיו ראיתי כי הערך של הבדיקה קפץ והגיע ל 800.שאלותי הן: ראשית מה יכולה להיות הסיבה לעליה בערך הנ"ל? ושנית האם ערך גבוה מסוג זה מפריע לביצוע הניתוח? תודה וכל טוב. שרית.

שרית שלום, בדיקת ה-ASLO במידה וחיובית, הינה בדיקה המעידה על נוכחות של חיידק הסטרפטוקוק (מסוג A הידוע לשמצה מדלקות הגרון שמצריכות טיפול אנטיביוטי) מתי שהוא בעבר (בד"כ נשאר חיובי חודשים ולעיתים אף יותר משנה לאחר דלקת גרון סטרפטוקוקלית). לעיתים הערך "מתנדנד" (נובע מהשיטה שבה עושים את הבדיקה). הבדיקה משמשת אותנו בראומטולוגיה כעדות לדלקת גרון שנגרמה מהחיידק בעבר וכעת עלולה לגרום לדלקת מפרקים כלשהיא בגוף (כולל דלקת מפרקים שגרונית). השורה התחתונה - באופן עקרוני - באם נמצאה הסיבה לכאבי הברך והיא אינה ראומטית, הרי שאין שום משמעות לבדיקת ה-ASLO וזה אינו מהווה הוריית נגד לביצוע הניתוח. שיהיה בהצלחה! בברכה, ד"ר גיל אמריליו

30/04/2015 | 09:01 | מאת: אמא

שלום רב, ביתי בת ה14 אובחנה בתה"ש "חשד קליני ללופוס". (עוברת לטיפולך בשניידר, ממתינות לתור) לאחותי apla sle. לביתי: כאבי פרקים,חולשה, פריחת פרפר, חסר פקטור 7 ידוע, אחרי ניתוח קיבוע עמ"ש ,רוב התופעות החלו לאחר שחוסנה נגד וירוס הפפילומה שתי מנות . בבדיקות: igm 135 ab glycorpotei igg 45.8 ana חיובי פטרן הומוגני 1/160 antiscl 70 1.4 antichromatin 6 antidna שלילי אנמיה מיקרו היפו crp 13.5 הומלץ על תחילת טיפול בפלקווניל, נוטלת ויטמין d 2000, ברזל,התבקשה להמנע באופן מוחלט מהשמש. בדיקת lac יצאה מבוטלת עקב טעות בלקיחה, נוכל לבצע רק בשבוע הבא. שאלתי היא: מה ההבדל בעצם בין חשד קליני להגדרת המחלה עצמה? האם חולה לופוס מוגדר ככזה רק לאחר התפרצות מחלה? אני פשוט מנסה להסביר לילדה ובעצמי לא מבינה. תודה על תשובתך האדיבה.

אמא יקרה שלום, כמובן שנדון בפירוט במהלך הביקור אודות התסמינים הספציפים שמהם סובלת ביתך. בשלב זה אוכל להגיד כי כשמדובר בלופוס האבחנה אינה נעשית על סמך בדיקת מעבדה אחת או תסמין ספציפי אחד ממנו סובל המטופל. במילים אחרות, האבחנה נקבעת ע"י אוסף תסמינים וסימנים מהם סובל המטופל, ממצאים בבדיקתו הגופנית וסדרה של בדיקות מעבדה. לצורך כך הוגדרו קריטריונים אשר משמשים לסיווג המחלה. הכוונה במושג "חשד קליני" הוא שאין מספיק קריטריונים כאלה לאבחנה וודאית של המחלה, אולם הרופא המטפל מתרשם כי על סמך הנתונים הקיימים, בכל זאת יישנו חשד כי מדובר במחלה עצמה. מקווה שעזרתי, בברכה, ד"ר גיל אמריליו

01/05/2015 | 09:27 | מאת: אמא

תודה רבה על תשובתך האדיבה והמהירה. שאלה נוספת ברשותך: האם יש להמתין עם הפלקווניל עד אחרי בדיקת lac? או שאין קשר? תודה

23/03/2015 | 17:42 | מאת: נידא

שלום הילד שלי בן שנתיים ו9 חודשים , הוא סובל כל כמה חודשים מחום גבוה ואפטות בחלל הפה עשינו לו בדיקת FMF התשובה : הטרוזיגוטי נשא E148Q-C.442G&gt;C את יכול בבקשה לפעניח את התשובה רוצה לדעת בבקשה אם הוא אכן חולה או רק נשא

נידא שלום, לא אוכל לאבחן את בנך דרך הפורום אולם אוכל לומר באופן כללי כי התסמינים מהם סובל יכולים להתאים למחלת PFAPA ולא ל-FMF (על אף שגם מחלות אחרות יכולות לגרום לאפטות בחלל הפה). בנוסף המוטציה E148Q נחשבת למוטציה קלה שנשאות שלה באלל אחד אינה כשלעצמה מהווה אינדיקציה למחלת FMF. יש כמובן להתייעץ עם ראומטולוג ילדים שיחווה דעתו על סמך פגישה עם ההורים ובדיקת הילד. בברכה, ד"ר גיל אמריליו