כאב וחולשה בשעות הבוקר

דיון מתוך פורום  ראומטולוגיה ילדים

24/10/2021 | 15:00 | מאת: ענת

שלום וברכה, בני בן ה11 מתלונן מעל חודש על תחושת חולשה ומעין כאב המופיע בשעות הבוקר, בשתי הרגליים (באיזור שמעל הברך ועד אמצע השוק). מתאר שבצעדים הראשונים בבוקר מתקשה ללכת. לאחר מספר צעדים הולך בסדר אך מתקשה עדיין בריצה וכדו'. אם עושה פעילות גופנית בהפסקת עשר בביה"ס (כ-10 דקות), הדבר משתחרר וככל הנראה לרוב נשאר כך למשל היום. בדיקת רופאת ילדים יצאה תקינה (החזרים תקינים, הליכה יציבה על בסיס צר, תחושה שמורה, כוח גס שמור וכדו') וכן בדיקת אורתופד וצילום רגליים יצאו תקינים. קיבלנו הפניה לנוירולוג ואנו ממתינים לתור. הילד אומר שמתקשה להסביר מה בדיוק חש (אומר שזה לא בדיוק כאב אך בזמן אמת משתמש במילים "כואב לי") ממידע שקראתי ברשת הבנתי שיתכן שכדאי לפנות לרמאוטולוג ילדים. האם כדאי לבקש מרופאת הילדים הפניה לרמאוטולוג והאם כדאי לבקש ממנה הפניה לבדיקות דם מסויימות? האם יכול להיות מצב של קשיון מפרקים (במידה ואכן בכך מדובר) שלא על רקע דלקת פרקים? אני מודה לך מאוד על תשובתך ומתנצלת על אורך השאלה.

שלום ענת, אכן פעמים רבות, בדלקת מפרקים של גיל הילדות, הממצאים הגופניים יכולים להיות דלים ולכן יש צורך ברופא מיומן שיערוך בדיקה גופנית, שכן התסמינים שאת מתארת יכולים להיות מתאימים ל"קישיון בוקר" כלומר מפרק נוקשה שגורם לצליעה (לעיתים לטווח קצר אפילו עד למספר שניות) ומשתחרר בהמשך. אני מדגיש שיש כאן אבחנה מבדלת ולאו דווקא מדובר במחלה ראומטית אולם יש לשלול מחלה זו. בברכה, פרופ' גיל אמריליו - ראומטולוג ילדים

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים