היפוגליקמיה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

איך מתמודדים חולי סוכרת עם צום יום כיפור?

חולי סוכרת רבים מתכננים לצום ביום כיפור, אך מתקשים לעשות זאת עכב מגבלות בריאותיות האופייניות למחלה שלהם. הדילמה הגדולה שבין לא לצום ולשמור על הבריאות, לבין לקיים תענית מזון שעלולה לגרום לנזק בריאותי, היא לא פשוטה. נשאל: האם קיים איסור גורף על צום לחולי סוכרת? האם יש היתר הלכתי ברור שלא לצום? ד"ר מאיה איש שלום, רופאה בכירה במכון האנדוקריני ב"איכילוב", מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת, עונה ד"ר מאיה איש שלום, רופאה בכירה במכון האנדוקריני בבית החולים איכילוב, מאוחדת מודיעין ומרפאת DMC, מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת מגישה את המדריך המלא.כמה זמן צום יום כיפור נמשך? משך הצום הוא בסביבות 25 שעות. כלומר, ישנה שעה נוספת של צום המתווספת לשעה המקבילה של תחילת הצום ביום שלפני כן. צום מקובל, כולל הימנעות גורפת מכל פעולת אכילה ושתייה בפרק זמן זה. בעוד הצום אצל אנשים לא סוכרתיים עלול לגרום לרוב לכאבי ראש וחולשה כללית, הרי שאצל חולי סוכרת המצב חריף יותר בעקבות רמת סוכר בדם שונה, ובעיות כמו יתר לחץ דם וכד'.   האם לחולי סוכרת מותר לצום? "בחולי סוכרת סוג 2, סוג הסוכרת השכיח יותר, הנוטלים תרופות כמו מעכבי SGLT2, כגון גרדיאנס או פורסיגה, עלולים להיות בסיכון, שכן תרופות...

סיבות אפשריות ומצבים דומים להיפוגליקמיה

אינסולין - תמונת המחשה
אינסולין אחרי עיכוב שנבע מהמלחמה, ועדת סל שירותי הבריאות הגישה את המלצותיה לסל התרופות 2024 – אי...
זיעה קרה - תמונת המחשה
זיעה קרה המצב הבטחוני הנוכחי הוא אחד הקשים בתולדות המדינה וכולנו אחוזי אימה. איך להתמודד עם החרד...
גידול בכבד - תמונת המחשה
גידול בכבד כ- 30 אחוז מהאוכלוסייה סובלת מכבד שומני – תופעה שאף עלולה להוביל בחלק קטן מהמקרים לצורך...
גלוקגון - תמונת המחשה
גלוקגון חולי סוכרת רבים מתכננים לצום ביום כיפור, אך מתקשים לעשות זאת עכב מגבלות בריאותיות האופי...
גידול בלבלב - תמונת המחשה
גידול בלבלב סרטן הלבלב היא מחלה שתופסת אדם בריא באמצע החיים, ללא סימן מקדים. מה הם התסמינים, איך מג...
הרעלת אלכוהול - תמונת המחשה
הרעלת אלכוהול מכורים חדשים בגלל הקורונה- לאלכוהול, קנאביס, תרופות הרגעה, פורנוגרפיה ועוד. מחקר חדש חו...
ללמוד עוד על היפוגליקמיה
העייפות הבלתי נסבלת של הקיום-תמונה

במשך שנים התעלם הממסד הרפואי ממטופלים שהתלוננו על תשישות...

מאת: מערכת zap...
12/12/2002
הריון: לאכול נכון בשליש הראשון-תמונה

בניגוד לחשיבה המקובלת, במהלך הריון אין שום צורך לאכול בשביל...

מאת: ענב...
12/10/2006
תזונה נכונה לחולי סוכרת-תמונה

הטיפול התזונתי מותאם לכל חולה סוכרת באופן אישי, לפי אורח...

מאת: סטלה חקון
23/04/2008
צום קל לסוכרתיים: יש דבר כזה?-תמונה

צום יום כיפור הוא אתגר לא פשוט לסוכרתיים: לצד המלצות התזונה...

מאת: בתיה אלימלך
24/09/2012

היפוגליקמיה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

אחותי בתרדמת עקב היפוגליקמיה. כבת 30, אם טריה, בריאה למעט הסכרת טייפ1 שיחסית התאזנה. כעת בטיפול נמרץ, יש בצקת מוחית וגלזגו 3. אין פגיעה בגזע המוח ויש רפלקסים מסוימים מינימליים. התינוק צריך את אמא שלו ואנו מוכנים לעשות הכל. איך אפשר לעזור? בבקשה, כל תשובה/רעיון/עצה יתקבלו בברכה ויותר. האם יש מקום לנסות לעורר מתרדמת באמצעות גלי קול/אולטרהסאונד? תודה מראש

מתבקש ייעוץ עם המומחה הבכיר האחראי על יחידת טפול נמרץ בבית החולים+ המומחה המטפל בסכרת.

שלום רב, בהריון ivf (בלתי מוסברים), שבוע 20. בסקריה מוקדמת נצפה נוזל סביב הלב ולכן נשלחנו לייעוץ גנטי וסקירה מכוונת. בסקירה המכוונת כבר נעלם הנוזל ובייעוץ גנטי אמרו שאין אינדיקציה רפואית למי שפיר. באותו ייעוץ הציעו לבצע בדיקת נשאות חדשה שנכנסה לhhf1. התקשרו היום להגיד שנמצאתי נשאית ושבן זוגי יגיע להיבדק. אשמח למידע על המחלה. במידה ובן זוגי יימצא נשא (הוא חצי אשכנזי), ובמידה וחס וחלילה העובר קיבל את זה משנינו, האם זוהי מחלה שמצריכה סיום הריון שלא נדע, או שזוהי מחלה שניתן לחיות איתה? לא מצליחה כל כך למצוא מידע בנושא ודיי מודאגת.

מדובר ב מחלה רציסיבית שנמצא כי אטשכנזים נשאים לה בשכיחות גובהה. רק אם 2 ההורים נשאים יש סיכוי של 1:4 (25%) לילד חולה. המחלה עשויה להיות חמורה: קיימת בה הפרשת יתר של אינסולין הגורם לכניסת גלוקוז לתאים המתבטאת בצמיחת יתר, וכן לירידה ברמת הגלוקוז בדם (היפוגליקמיה) המתבטאת בשעות הראשונות לאחר הלידה בפרכוסים, רפיון שרירים, קושי באכילה והפסקת נשימה, עד למצב של נזק מוחי ואף סכנת חיים כדאי להשלים ברור לבן הזוג.

תודה על התשובה. אם מוצאים שחס וחלילה הילד חולה, האם זוהי מחלה שההמלצה היא הפסקת הריון?

שלום ד"ר, לאחרונה התחלתי לצאת עם בחורה מדהימה שחולה בסוכרת סוג 1. וכמובן שהתחלתי לחקור על המחלה,תסמיניה,אמצעי טיפול,פגיעות אפשריות,סטטיסטיקות גנטיות וכד'.. ולהלן מספר שאלות: 1. מבחינת גנטיקה- אני יודע שסכרת נעורים עוברת בתורשה,אך האם המחלה עצמה עוברת? כלומר יש תינוק שנולד עם סכרת נעורים? או שהגורם הסביבתי פה הוא המשפיע, ובעצם מה שעובר בתורשה זה האחוזים לקבלת המחלה? 2.כמובן שאני מאוד מוטרד מהשלכות המחלה בעתיד. כיום חברה שלי מטופלת באמצעות המשאבה,שמזריקה אינסולין עפ"י מה שמוזן לה. האם טיפול זה מונע את כל מה שהמחלה יכולה לגרום (פגיעה בראייה, עצבים וכד'...) אם נחשוב על זה... אין עוד מישהו שחי עם המשאבה הזאת יותר מ -20 שנה, בגיל 40 -50 ויכול לתת פידבק על איכות טיפול המשאבה, שמנעה את כל הצרות הנ"ל. הכל בגדר תאוריה. 3.נכנסתי לנושא מאוד חזק, וקראתי על סנסור חדש (שאינו בסל הבריאות) שמשדר למשאבה את רמת הסוכר העדכנית, אך לא נותן הוראה להזריק אוטומטית. למה אין כזה דבר?!?!!? 4. מה מדד הסוכר המומלץ לסוכרתי? מה קורה עם עוברים אותו? האם שעה של אי איזון יכולה לגרום נזק בעתיד?ואם זה כמה שעות בחודש? תודה רבה מאוד!!!!

שלום משה 1. סוכרת נעורים אינה עוברת בתורשה. הסיכון לילדים לחלות במחלה הוא אחוזים בודדים בלבד (הכוונה לחלות במחלה בכל גיל ולא להוולד עימה). זו בניגוד לסוכרת מסוג 2 (מבוגרים), שם אחוזיי ההורשה לילדים גבוהים מאד. 2. ידוע היום שאיזון סוכר הדוק מונע ודוחה את סיבוכי המחלה השונים. לא ידוע עד כמה ניתן לדחות. ההשערה (שמבוססת על מחקרים גדולים שתומכים בכך) היא שסוכרתי עם סוכרת מסוג 1 שמאוזן לאורך זמן רב, יוכל למנוע את הופעת רוב הסיבוכים ולחיות אורח חיים מלא ותקין. 3. חברות רבות עומלות ימים כלילות בכדי לפתח סנסור הקשור למשאבה (לבלב מלאכותי). קיימים כבר סנסורים שיודעים לכבות את המשאבה בזמן נפילות סוכר. הסנסור כבר מוכר בסל הבריאות לחולי סוכרת במקרים מסויימים (כניסה להריון, ארועי היפוגליקמיה חוזרים וקשים וכד'). 4. המדד המומלץ הוא A1C נמוך ככל שניתן להגיע אליו אך ללא ארועי היפוגליקמיה משמועתיים. עבור כל חולה היעד שונה. חולה מסויים מסוגל לרדת רק ל8 ואחר מצליח להגיע ל6 ללא ארועי היפוגליקמיה. לשם כך יש להיות במעקב הדוק של רופא סוכרת. לגבי קפיצות בסוכר- פעמים רבות הן מאפיינות סוכרת מסוג 1. עדיף להמנע מהן במידת האפשר תוך מדידות חוזרות רבות והתאמת מינון האינסולין באופן הדוק. שוב, מעקב הדוק של צוות המטפל בסוכרת (רופא,אחות, דיאטנית ועד) חיוני לשם כך.

עשיתי העמסה של 100 בשבוע 33, בעיקבות עובר גדול. התוצאות הן: כימיה בדם GTT-Glucose 0' | mg/dl | 67 Glucose 60' | mg/dl | 122 Glucose 120' | mg/dl | 85 Glucose 180' | mg/dl | 59 האם זה אומר שיש לי היפוגליקמיה? ואם כן, מה זה אומר?

אין לי פרטים, ייתכן ויש לך עודף משקל, האם היו תסמינים ועוד.. אנא גשי לרופא הנשים שלך

פורומים בנושא היפוגליקמיה
פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים
פרופ' צבי צדיק ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לאנדוקרינולוגיה והפ...
פורום סוכרת נעורים (סוג 1) טיפול והתמודדות
ד"ר אסף אורן ישיב לשאלות בנושא סוכרת נעורים (סוכרת סוג 1).