תרופות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

25/11/2000 | 21:58 | מאת: לילך

שלום רב, חיפשתי באינטרנט חומר על תופעות הלואי של התרופות הבאות: 1. CIPRAMIL 2. FLUANXOL לפחות לגבי השניה הרשימה היתה כל כך ארוכה שהפסקתי לספור. שאלתי: מהן תופעות הלואי של תרופות אלה ובעיקר האם הן משפיעות על השמנה. תודה לילך

25/11/2000 | 22:29 | מאת: ד"ר אבי פלד

לא הן לא משמינות ירידה בחשק מיני ובחילות הן התופעות העיקריות ראי בהמשך: למשפחת התכשירים נוגדי חרדה (דהיינו SSRI ) שייכם ה-פרוזאק המפורסם, הגרסאות הישראליות והחדשות שלו אפקטין ו"פריזמה" תכשירים נוספים הם "סרוקסאט" ציפראמיל" "רמרון" לסרוקסאט גרסה ישראלית חדשה "פאקסין" וכו.... תרופות תופעות לוואי תופעות לוואי של התכשירים נוגדי חרדה (דהיינו SSRI ) הם בעיקר 3 "בחילה" "ירידה בחשק מיני" "עייפות תשישות" - איך מתמודדים עם תופעות לוואי ? - עם נוטלים את הטיפול על בטן מלאה - אין בחילות - לקיחה ליפני השינה חשובה במקרה של טשטוש ועייפות מהתרופה נוגדי דכאון סוגים והתוויה a . נוגדי דכאון טריציקלים (TCA) משמשים למגוון רחב של הפרעות פסיכיאטריות, כולל דכאון חרדה הפרעות אכילה וכאבים כרוניים. השימוש ב TCA מתאפיין בתופעות לוואי מציקות המגבילות את שיתוף הפעולה בלקיחתם. b . מעקבים ספציפים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) הופכים בהדרגה לתכשיר בחירה ראשון לדכאון וחרדה. הם מתאפיינים בפחות תופעות לוואי - ופחות מסוכנים במינון יתר מאשר ה TCA. c . מעקבי אקסידציה של מונואמינים (MAOI) אף-על-פי שיעילים כנוגדי דכאון (במיוחד בדכאון לא טיפוסי) הם קשורים לתופעות לוואי בעלי פוטנציאל של סכנת חיים. MAOI שמורים לטיפול במקרים שלא הגיבו לתכשירים מהסוגים האחרים. d . נוגדי דכאון לא-טיפוסיים, שונים בפרופיל פרמקולוגי מהקטגוריות האחרות שצוינו. הם יעילים ומוגבלים בתופעות לוואי. (NEFAZODON, BUPROPION, VENLAFAXIN). קווים מנחים לטיפול בנוגדי דכאון: 1 . שיקולים כללים: מדת התפקוד והדאגה לצרכים אישיים, מדת הסיכון האובדני, מערכת תומכת, צורך באשפוז, 2 . MONODRUG, MINIDOSE, תכשיר שהיה יעיל בעבר. 3 . קוו ראשון SSRI קוו שני TCA 4 . קוו שלישי אוגמנטציה עם ליטיום, TRIIODOTHYRONINE (10-50 MCG/D), BUSPIRON, SSRI יחד עם DESIPRAMIN דווח כיעיל. SSRI SSRI FluoxetineParoxetineFluvoxamineAuroxetineSertraline Prozac 20-80mgSeroxat 20-50mgFavoxil 200mgPaxilZoloft, Lustral 50-200mg תופעות לוואי של SSRI : בחילה דייארה כאבי-בטן, אקאטיסיה, חרדה, הפרעות שינה, ירידה בתיאבון ובמשקל, כאב-ראש, טשטוש, חולשה, עייפות, רעד, ירידה בל"ד, פלפיטציות, ירידה בתפקוד מיני, אקטיבציה של מניה, עליה בכולסטרול, ירידה בתיפקודי קרישה (עליה בזמן דימום) היפונטראמיה. טיפול בתופעות לוואי של SSRI : 1 . לקחת 30 דקות אחר אכילה להקטין בחילות 2 . לקיחה בבוקר למנוע הפרעות שינה או להחליף ל TRAZODON 3 . להפחית מינון או להחליף (BUPROPION ללא הפרעה בפעילות מינית) 4 . לאי-שקט ואקאטיזיה לתת LONAZEPAM 0.25 0.5 מג' ליום יתרונות של SSRI: השפעה אדרנרגית היסטמינית ומוסכרינית מינימאלית - ולכן שינויים מינימאלים בעירנות לחץ-דם או יובש בריריות. אינטראקציה בין-תכשירים: 1 . אלכהול- יחד עם SSRI יחמיר דכאון חרדה 2 . אנטיארריטמים- SSR עלול לעקב מטאבוליסים 3 . נוגדי-דכאון- SSRI עלול להגדיל רמות בדם של נוגדי דכאון אחרים. יש למדוד רמות TCA בדם 4 . אנטיפסיכוטים- SSRI עלול לעקב מטאבולויסים. עלול להגביר תופעות אקסטראפיראמידאליות שלאנטיפסיכוטים. 5 . סימאטאדין- עלול לעקב מטאבוליסים של SSRI . 6 . בנזודיאזפינים- SSRI עלול להקטין מטאבוליסים של בנזודיאזפינים 7 . ליטיום- עלול להגדיל רמת ליטיום בדם 8 . MAOI- להמנע משימוש יחד עם SSRI בתוך 2-4 שבועות עלול לגרום לתסמונת סרוטונינרגית 9 . PHENYTOIN, CARBAMAZEPIN - רמות בדם עלולים לעלות יחד עם SSRI 10 . תכשירים PROTEIN-BOUND (לדוגמה וארפארין דיגוקסין) עלולים להנתק על ידי SSRI מחלות גופניות: אין התווית נגד לקחת SSRI עם כל מחלה גופנית מינונן יתר: סכנת חיים נמוכה אלה עם נלקח יחד עם תכשירים נוספים נוגדי-דכאון טריציקלים TCA HetrocyclicTricyclic Teritary Amines 3CH3Tricyclic Secondary Amines 2CH3 Tetracyclic ImipramineAmitriptilineClomipramineDoxepineTrimipramineDesipramineNortriptilineProptilineMaproptilineMienserineDibenzapine Tofranil, Primonil 200mgElatrol, Triptal 200mgAnafranil, Maronil 200mgGilex 200mgSormentil 200mgDeprexan Pertofan 200mgNortilin 75-150mgVivactil 15-40Melodil, Ludiomil 200mgBolvidon, Bonserin 15-60mgNoveril, Victoril 220-480mg תופעות לוואי: 1 . אנטיקולינרגיות: עצירות, יובש-ריריות, טשטוש-ראיה, עצירות-שתן, טכיקרדיה. לחץ תוך-עיני מוגדל (לא לתת בגלאוקומה). 2 . קרדיאליות: שנויים באק"ג כולל השטחת גלי-T הערכת מרווח QT ו PR , אריטמיות ופלפיטאציות. מגדיל סכנה להתקף לב. 3 . ניורולוגיות: אקאטיסיה, רעד, פאראפסיות, כאבי-ראש, חולשה. 4 . מרכזיות: חסר-ריכוז, חסר-שינה, סיוטי-לילה. 5 . המטולוגיות: אגראנולוציטוסיס, אנמיה. 6 . אימפוטנציה (אגקולציה). טיפול בתופעות לוואי של TCA 1 . סדאציה: לחלק מינונן בהדרגה 2 . עצירות: מרכך צואה (פרות יבשים) 3 . יובש ריריות: סוכריות שתייה מרובה. חסרונות: יותר- סדאציה, ירידה אורטוסטאטית בלחץ-דם ותופעות אנטיקולינרגיות, הפרעות הולכה וסכנת התכווצויות אפילפטיות- ביחס לSSRI . אינטראקציות בין-תכשירים: 1 . נוגדי-לחץ-דם- מגביר תופעות לוואי של נוגדי-לחץ-דם 2 . אנטיקולינרגים- מגדיל תופעות אנטיקולינרגיות של אנטיקולינרגים כגון TCA ואנטיפרקינסונים 3 . מדכאים-מרכזיים (לדוגמה, אלכהול, אנטיקונבולסנטים, סדאטיבים, אנטיהיסטמינים)- מגביר דיכויי מרכזי. 4 . דיסולפירם- מגדיל רמות TCA ועלול לגרום תסמונת מוחית אורגנית 5 . MAOI- התווית נגד מסוכן עלול לגרום ל HYPERTENSIVE CRISES 6 . רמות TCA בדם עולות עם: אמפטאמינים, אנטיפסיכוטים, אסטרוגן, דיסולפירם, טירוקסין(הורמון) FLUXETIN, גלוקוקורטיקוידים, גלולות למניעת-הריון, סליצילאטים, טיאזידים. 7 . רמות TCA בדם יורדות עם: אלכהול, ברביטוראטים, קארבאמאזפין, סיגריות, פנטוין, PRIMIDON, RIFAMPIN. מחלות גופניות: 1 . אסטמה או אלרגיה לאספירין- TCA יכול לגרום לתגובה אלרגית 2 . הפרעות הולכה- התווית נגד לתת TCA בחולים הסובלים מ BIFASCICULR-BLOCK, QT מוערך, LEFT BUNDEL BRANCH BLOCK . 3 . כאב כרוני- TCA עלולים להועיל 4 . ECT- יש להפסיק TCA מספר ימים לפני ECT עקב סכנה להפרעה קרדיאלית 5 . מבוגרים- בחר בתכשיר עם מעט תופעות אנטיקולינרגיות ואורטוסטאטיות (SECONDRY AMINES). 6 . גלאוקומה- יידרש טיפול מקביל לפילוקארפין. התייעץ עם אופטלמאטולוג 7 . MI- התווית נגד בעיקר בשלב ההחלמה עקב TYPE1 ארריטמיות הקשורות במורטאליות גבוהה 8 . אולקוס פפטי- השפעה אנטיהיסטמינית של DOXEPINE עלולה לעזור לשלוט בחומציות יתר 9 . הריון- העדות לנזק עוברי קטנה בכל אופן לא מומלץ בהריון ובהנקה. 10 . התכווצויות אפילפטיות- TCA מנמיך סף אפילפטי ולא מומלץ. במקרים מיוחדים לשקל TRAZODON 11 . קדם-ניתוח: מומלץ להפסיק מספר ימים תרם הניתוח עקב סכנת אינטראקציות בין תרופתיות מנון יתר: סכנת חיים גבוהה - סכנת חיים מאריטמיות עד שבוע לאחר מנת היתר - גם התקפים אפילפטיים עלולים להיות קשים לשליטה. MAOI MAOI FenelzineTranylcypramineIsocarboxazideMaclobemide Nardil, Fenerzine 15-90mgPranat, Deprenil 20-40mgMarpacanAurorix 300-600mg תופעות לוואי: ירידה אורטוסטאטית בלחץ-דם, חרדה, כאבי-ראש, חסר שינה, אימפוטנציה, יובש-ריריות, אגיטציה, טשטוש, עצירות, עליה במשקל, התכווצויות אפילפטיות, בחילות, עצירת-שתן, פריחה, נזק לכבד, מאניה-היפומניה. אינטראקציות בין-תכשירים: 1 . עם אנטיפסיכוטים עלול לגרום תופעות אקסטראפיראמידליות והתקפים של ירידה בלחץ-דם 2 . MEPERIDIN- חום, דליריום, מוות. 3 . תכשירים אוראלים לסוכרת- צניחה ברמות סוכר בדם 4 . תכשירים להצטננות (OVER THE TOTALCOUNTER)- התקפים היפרטנסיבים אריטמיות כאבי-ראש, התכווצויות אפילפטיות. 5 . MAOI יחד עם תכשירים סרוטונינרגים- גורמים לתסמונת סרוטונינרגית 6 . תכשירים סטימולמטים, דופאמינרגים (L-DOPA) אדרנרגים טיראמין (כלל כל תכשירי המזון עם טיראמין) - עלולים לגרום התקף היפראנסיבי עם נלקחים יחד עם MAOI 7 . מזון מכיל טיראמין אסור יחד עם MAOI : אכל מקופסאות שימורים, בננה, פירות יבשים, שעועית, אבוקדו, סויה, יוגורט, גבינות, בשר ונקניק, דג מעושן מיובש, קוויאר, שרימף, יין בירה ומשקאות אלכהולים אחרים. חסרונות: 1 . סכנה של תסמונת סרוטונינארגית: חרדה, בלבול, בחילה, היפרטרמיה, רעד, התכווצות שרירים מיוקלוניות, חסר-יציבות אוטונומית, קומה, מוות. 2 . סכנה של התקף היפרטנסיבי: כאב-ראש, יל"ד, טאכיקרדיה, אריטמיה, אנגינה, מידריאסיס, פוטופוביה, בחילה הקאה, אי-ספיקה קיליטית, אי-יציבות אוטונומית, מוות. טיפול בהתקף היפרטנסיבי : 1) סימנים חיוניים 2) הורד לחץ-דם, 3) תיפקודי-כליה לחמצן שתן לשקל דיאליזה. 4) לזהות ולהפסיק גורם. מחלות גופניות: 1 . לא מומלץ ב: מבוגרים, חולים קרדיו-ואסקולרים, חולים עם יל"ד, כאבי-ראש, מחלות כליתיות או הפאטיות. 2 . להמנע בנשים בהריון, עלול להיות טרטוגני. הרעלה- מינונן יתר: פאתאלי עקב הפרעות-קצב, כשל כיליתי, התכווצויות אפילפטיות.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית