טיפול בנזעי חשמל: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

איך לצאת מדיכאון - המדריך המלא להתמודדות

אין לזה תרופת פלא: דיכאון על כל צורותיו עוד לא מוכר מספיק למדע ולכן גם הטיפול בו הוא עניין מורכב שיש להתאים אישית לכל מטופל. מה הן האפשרויות? עיקרי הכתבה: דיכאון קליני הוא הפרעה נפשית שמתאפיינת בדפוס מתמשך, בן לפחות שבועיים, של מצב רוח ירוד אליו מתלווים מגוון תסמינים גופניים ונפשיים. לדיכאון אין תרופת פלא ועבור כל מתמודד יש להתאים תכנית פעולה שתסייע לו לצאת מהמצב הנפשי ממנו הוא סובל, כולל טיפול פסיכולוגי, טיפול קוגניטיבי, טיפול תרופתי ועוד. דיכאון עלול להיגרם עקב נסיבות חיצוניות כמו אבל, שברון לב, גיל ההתבגרות וכו׳, אך הפתופיזיולוגיה של הפרעה נפשית זו אינה ידועה מספיק למדע.  ____________________________________________________ איך לצאת מדיכאון? כל אדם יעבור בחייו תקופה שבה קשיים חיצוניים ופנימיים יכריעו אותו והוא יחווה שינויים במצבי הרוח, כולל תחושה של עצבות, חוסר מוטיבציה, חוסר ביטחון, עייפות וכו׳, מצב שבשפה...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לטיפול בנזעי חשמל

ליקוי קוגניטיבי - תמונת המחשה
ליקוי קוגניטיבי מחקר חדש שנערך בארצות הברית ביקש לבדוק האם שימוש תדיר בכדורי שינה עלול להביא לעלייה בסי...
דיכאון קליני - תמונת המחשה
דיכאון קליני אין לזה תרופת פלא: דיכאון על כל צורותיו עוד לא מוכר מספיק למדע ולכן גם הטיפול בו הוא ענ...
איבוד זיכרון - תמונת המחשה
איבוד זיכרון האזינו לפודקאסט עם מנכ"לית מכללת מדיטבע, ד"ר הילה גבע אבירם: "13 הקומות" בדרך אל פסגת ה...
הרדמה - תמונת המחשה
הרדמה האם שמתם לב שיש פחות קירחים סביבכם? אתם לא טועים. למרות שגיל ההתקרחות דווקא יורד, יותר...
הפרעה דו-קוטבית - תמונת המחשה
הפרעה דו-קוטבית הפרעה דו-קוטבית (מאניה דיפרסיה) הינה מחלה כרונית, הפוגעת בכ- 2% מהאוכלוסיה - מה חדש בט...
בלבול - תמונת המחשה
בלבול ביום שישי הקרוב, 29 במרץ, נעבור לשעון קיץ בישראל. האם שעון קיץ בריא עבורנו? מהי המשמעות...
ללמוד עוד על טיפול בנזעי חשמל
בריאות הנפש: מיתוסים מול אמת-תמונה

האם תוספי מזון באמת עוזרים למנוע דיכאון? האם מחלות נפש...

מאת: זאפ דוקטורס...
02/10/2019
המסת צלוליט: בדרך למראה הנכסף-תמונה

טיפולים חדשניים הקיימים כיום מאפשרים להיפטר מהצלוליט -...

מאת: הלגה רקנטי
16/02/2016
דיכאון: מיתוסים ואמיתות-תמונה

מחלת הדיכאון כבר הגיעה לממדים של מגיפה, אולם רבים לא...

מאת: נגוהה...
30/04/2013
טיפול בנזעי חשמל: לא מה שחשבתם-תמונה

הטיפול בנזעי חשמל הינו הטיפול היעיל ביותר במקרים של דיכאון...

מאת: ד"ר פנינה...
18/07/2017

טיפול בנזעי חשמל: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

"אמנם נזעי חשמל נמצאו יעילים ב 90% של מקרי דכאון קשה ואמיד. אך האם יש מדד למצוא את ה 10% שאינם נהנים מן הטיפול? קרובת משפחה, עברה כבר 40 נזעים. אין שום שיפור. למה ממשיכים????"

שלום מעיין. טיפול בנזעי חשמל הינו טיפול יעיל בדיכאון עמיד לטיפול תרופתי רגיל. בד"כ טיפול כזה עוזר ואם אין שיפור התחלתי ניתן לעלות בעוצמת הטיפול. אם לאורך 40 נזעים הטיפול כבר אינו עוזר ניתן לשקול הפסקתו ולשקול במקום זאת טיפול באסקטמין. בהצלחה.

שלום, אני בת 26 עם עבר של חוסר תפקוד חוזר מילדות/נעורים. חשוב לציין שיש היסטוריה משפחתית של חוסר תפקוד ובעיות נפשיות )אבא עם ptsd ברמת תפקוד נמוכה ומשפחה שסובלים מדיכאון( אני סובלת מדיכאון קשה, חרדה, אנחדוניה, מחשבות אובדניות ללא סיכון מיידי ואני מוכרת בביטוח לאומי וזכאית לסל שיקום. יש לי פגיעה קלה בזיכרון לטווח קצר כתוצאה מהטיפול בחשמל אבל לא ברמה של בלבול קשה או חוסר התמצאות. הייתי במסגרות שונות במהלך החיים )אשפוז נוער שנמשך 8 חודשים, פנימיה פוסט אישפוזית, אשפוז יום, טיפול ect, dbt/נזעי חשמל( בשל חוסר תפקוד שכולל הזנחה עצמית בשל "חוסר כוחות". למשל אי יכולת לקום מהמיטה, לצחצח שיניים, להתקלח או לצאת מהבית. אני על תרופות וליווי פסיכולוגי+פסיכיאטרי מגיל 14 אך עדיין לא מצאתי טיפול או מסגרת שמתאימה לצרכים שלי ולתנודות התפקוד. אני כן חווה תקופות טובות שבהן הצלחתי להתנהל באופן כמעט עצמאי לחלוטין )לעבוד ואפילו לסיים צבא( אבל הן לא נמשכות יותר משנה ולאחריהם יש נפילה מאוד קשה בתפקוד. כרגע אני מחפשת מסגרת שתתאים לצרכים שלי מאחר ואמי מן הסתם כבר לא יכולה להמשיך לתמוך בי. ביקרתי בקהילה תומכת אך הבנתי שהם לא מעניקים מספיק תמיכה וליווי. הלכתי גם לראות הוסטל אחד וגם שם אני מבינה שאין סיוע ברמת התפקוד שאני זקוקה לו. האם קיימת מסגרת שמסוגלת לתת תמיכה או ליווי פיזי לאורך זמן ? אחרי הכל אשפוז הוא נחשב קצר טווח. חשבתי גם על כלב שירות לצורך הליווי הפיזי אבל אין ממש הכרה בארץ בנושא. אני מרגישה חסרת אונים ומפחדת שבלי סביבה תומכת אני אתמוטט שוב. רוב המקומות שבהם רמת התפקוד היא ממש ירודה מזהירים אותי שהם יותר מתאימים לאנשים עם בעיות שכליות ועם "מנת משכל יותר נמוכה". אני כן מעוניינת לנהל חיים עצמאיים אבל זקוקה למעטפת תמידית. אני שומעת מהרבה גורמים שאני אצטרך "להנמיך" את עצמי למקרים יותר קשים בגלל שאלו המסגרות היחידות שמסוגלות לענות על הצרכים שלי. אני לא רואה פתרון אחר. אשמח לשמוע את חוות דעתך בנושא ולשאול האם שמעת על מסגרת אחרת/שיטת טיפול או ליווי חדשה.

שלום, התאמת מסגרת שיקומית היא לעיתים משימה מורכבת ובדרך כלל יש צורך להתנסות במספר מסגרות שונות עד שמוצאים את זאת שמתאימה. חשוב לקבל סיוע מעו״ס שמכיר/ה את המסגרות הקיימות וכן כשמגיעים לועדת סל שיקום, מקבלים לרוב הכוונה משמעותית מהגורמים שמכירים היטב את המסגרות ויודעים לכן על פי הצרכים של המטופל.

אני סובלת מדיכאון מאחרי הלידה הראשונה שלי, כבר 6 שנים, כרגע בהריון נוסף שבוע 20, נוטלת ויפקס. ההריון עובד עם דיכאון קל למזלי... אבל אני חוששת להיות עד סוף ההריון עם נוגד דיכאון בגלל השפעות על היילוד אחרי הלידה. יסכימו לעשות ECT כדי עם הפסקה של הנוגד דיכאון כדי שלא אצטרך להגיע למצב שאני בכלל בלי הגנה? הבנתי שECT הכי בטוח לעובר. מפחדת לבקש ושלא ישקלו אפילו לעזור לי, מפחדת להפסיק ולחטוף שוב דיכאון קשה אחרי לידה.

מזל טוב תמר. דווקא בשלב זה של ההריון אין חשש מהמשך טיפול תרופתי. ECT יעיל תחת טיפול תרופתי ולא בהכרח במקומו.

"אמנם נזעי חשמל נמצאו יעילים ב 90% של מקרי דכאון קשה ואמיד. אך האם יש מדד למצוא את ה 10% שאינם נהנים מן הטיפול? קרובת משפחה, עברה כבר 40 נזעים. אין שום שיפור. למה ממשיכים????"

היא הייתה צריכה לפרוש כבר בטיפולים הראשונים. באם הטיפול מתאים הוא היה צריך לעשות שיפור ניכר כבר בטיפול השני. אין להמשיך את הטיפול, כמובן, וזה אף מאוד לא בריא למוח (פרכוסים אפילפסיים העלולים לגרום לסכנת חיים ופגיעה קשה בזיכרון לטווח קצר). יש לנסות אינדיקציות טיפוליות אחרות שלא נוסו (שילובי תרופות שלא נוסו). אך חייב לציין, שאם הנזעי חשמל לא הועילו כשהם בפני עצמם, הם יכולים להועיל מאוד יחד עם הטיפול התרופתי, וההמלצה היא לעשות את הנזעי חשמל יחד עם השימוש בתרופות (אולי הדוקטור יגיד מקרים יוצאי דופן שזה לא כך אבל לא ידוע לי). שבת שלום וסופ״ש נעים, מני.

כי את הפסיכיאטרים לא מעניין התגובה של המטופל הוא כמו חפץ דומם בשבילם. ללכת לרופא פרטי רק פרטי שעובד טוב. יש הרבה שגורמים למחלות ולא מרפאים כלום.

תודה על התשובה המפורטת ועצוב לי לקרוא את מילותיו של א'.

בכיף, שמח לעזור. בקשר לדברי א׳- איני סבור כמו א׳. לי אישית הייתה התנסות טובה יותר עם רופאים מהקופה מאשר עם פרטיים, כך שגם אם למישהו תהיה התנסות טובה יותר בפרטי, זה לא בגלל שזה בפרטי אלא בגלל שהוא מצא דוקטור יותר טוב. לא את כל הרופאים מעניין המטופל אם נאמר את האמת האכן עצובה (אני אישית הכרתי כמה כאלו שלא מעניין אותם המטופל והם היו בפרטי דווקא), אבל יש הרבה מאוד (אם לא הרוב) שכן רוצים בטובת המטופל. ממילא, הניסוי וטעייה אינם בהכרח רק בטיפול התרופתי וטיפולים בכלל, אלא גם לגבי בחירת פסיכיאטר מתאים.. אני אישית סבור שרוב הרופאים כן רוצים בטובת המטופל. אם כבר יש מקום שבו צריך שינוי מקיף בהתנהגות למטופלים, זה במסגרת המחלקות הסגורות, אך לא אצל הרופאים שגם שם מתנהגים בדרך כלל באנושיות למטופלים אלא של שאר הצוות. לי אישית כששהיתי במחלקה סגורה (אציין שזה לא היה בישראל אלא בניו יורק), הרופאים התנהגו באנושיות אך הצוות ממש לא, בפרט לא בימים הראשונים. זה שהמטופל נמצא במצב פסיכוטי חריף זה לא אומר שצריך להתנהג בו כחפץ ועם כללים נוקשים מידי. גם בשביל המשמעת של המטופל זה לא תורם הרבה, ואף תורם לחוסר משמעת. רק כשהמצב הפסיכוטי התחיל לרדת בעקבות הטיפול התרופתי התחילו להתנהג אליי באנושיות. לפני כן הייתי כמו חפץ בשבילם. מקווה מאוד שזה לא ככה במחלקות הסגורות בארץ, אך לא אתפלא אם כן.. סתם בדרך אגב, מאחר ודיברת על דברי א׳ על התנהגות פסיכיאטרים למטופלים. בהצלחה וכל טוב! מני.

אין ספק שצריך מזל בכל דבר, גם במציאת פסיכיאטר טוב, מה שנראה לי במקרה הנוכחי הוא, שמאחר והתרופות לא עבדו עבור הבחורה, תלו תקווה בנזעי החשמל ומשאלה לא עובדים, הם נשארים ללא כלי טיפולי, אז ממשיכים בנזעים...כדי לא להגיד : הרמנו ידיים. אין לנו יותר מה לעשות.

האם ניסו לשלב תרופות יחד עם הנזעי חשמל? האם ניסו את כל התרופות הליגיטימיות ואף את כל השילובים של שניים-שלושה תרופות? האם כל תרופה ותרופה נוסתה לתקופה מספקת? האם הייתה היענות חלקית בתרופה מסויימת? יש לשאול את עצמך את כל השאלות הללו לפני שמרימים ידיים, (וחשוב שבאם צריך להרים ידיים- אכן להרים ידיים ולא להמשיך בטיפולים קשים כמו נזעי חשמל רק בשביל להגיד שלא הרמנו ידיים. כשצריך להרים ידיים, אזי יש לעשות זאת ולא להמשיך בטיפולים מזיקים המחמירים את המצב. באם אין היענות כלל לנזעי חשמל, אזי שכבר לאחר כמה טיפולים בודדים אפשר ואף צריך לפרוש. רק באם הייתה היענות חלקית ולא מעבר לזה, יש בכל זאת להמשיך עם הטיפולים) ובאם התשובות מראות שלא ניסו את כל הדרכים האפשריות, אזי למה מחכים? יפה שעה אחת קודם להתחיל בטיפול המנצח שיעמיד את המטופלת על הרגליים! אין להתמהמה אף זמן עד שימצא הפסיכיאטר הטוב ביותר. יש לפנות לפסיכיאטר הכי זמין אליכם, זמין גם כלכלית באם אין תקציב לטיפול בפרטי (אם יש תקציב אזי שזה תלוי בדעתכם האישית ולא אתערב בכך), וזמין גם מבחינת מקום המגורים וזמינות התורים שם (שלא יהיו תורים מידי ארוכים כשמדובר ברופא מבוקש מאוד מאוד), והעיקר להתחיל כבר בטיפולים. יש מעלה בטיפולים שאינם בפרטי, כי אם הפסיכיאטר אינו בכיר מספיק, אזי הוא מתייעץ עם זה שמעליו במחלקה. אין את זה בפרטי, ומאידך לעיתים בפרטי יש פסיכיאטרים בכירים יותר. שיקול שלכם. העיקר הוא להתחיל לנסות שילובי תרופות, תחילה- ללא נזעי חשמל, רק באם שילובים רבים לא יעבדו, יש לשלב עימם נזעי חשמל. אני מאמין שתמצאו עבורה טיפול שיעבוד גם עבורה. יש לציין שלא כל שילוב הוא אפשרי, ורק פסיכיאטר מומחה יכול לדעת איזה שילובים ניתן לנסות ואיזה אינם באים בחשבון. פסיכיאטר טוב אינו מחמיר מידי לפסול הרבה אפשרויות, ולא מקל מידי להתיר כל אפשרות, אבל שוב: אין להתמהמה על בחירת פסיכיאטר. הדבר היחיד שצריך לעשות הוא לפנות לפסיכיאטר, לא משנה איזה, ולהתייעץ ללא הרף. לא להרים ידיים בשלב הזה, זה בטוח! הרבה בהצלחה ובשורות טובות בקרוב. מני

מני, המון תודה על תשובותיך המפורטות והמושקעות. עצותייך נבונות. נקווה לטוב.

בהחלט נקווה לטוב ביותר, בהצלחה! :)

ישנן דרכים נוספות שכדאי לבדוק כמו שימוש בקטמין וכן גריה של העצב הטועה. בהצלחה!