הסרת שקדים - ילד עם פי-פאפא

דיון מתוך פורום  ראומטולוגיה ילדים

21/11/2023 | 12:46 | מאת: דניאלה

שלום לגבי ילד עם פאפא נוטל כולכיצין אבל בכל פעם שנדבק במשהו הכי קל - מקבל מיד התקף של פאפא. אני יודעת שבעבר פאפא טופל בהסרת שקדים. יודעת גם שהיום הניתוח לא מומלץ. בכל אופן רוצה לשאול: 1. כמה אחוזי הצלחה יש להסרת שקדים בהעלמת הפאפא לחלוטין אצל ילד שבדרך כלל יש לו מעורבות חזקה של גרון בהתקפי פאפא (הכוונה להעלמה מוחלטת ולא שכל וירוס מזדמן עושה סטרס ומביא התקף)? 2. מבירור שערכתי הבנתי שהיום יש שיטה להסרת השקד ללא מיטת השקד מה שמוריד את הסיכון לדימום. האם שיטת ניתוח זו יעילה גם לפאפא או שהשארת מיטת השקד עשויה להפוך את הניתוח ללא יעיל במניעת ההתקפים? כאמור, אני מודעת לכך שהיום הגישה הניתוחית לא מקובלת. אבל אחרי כמה שנים של סבל (הגם שהקולכיצין בגדול עוזר ובעיקרון יש שקט לחודשיים שלושה אם לא נדבק בווירוס או מצטנן וכדומה) אני מרגישה שזה נמאס. וגם חוששת ממתן קולכיצין לאורך שנים. לפי העלון לצרכן נשמע שזו תרופה לא פשוטה בכלל:( בקיצור, אשמח למענה קונקרטי לגבי האופציה הניתוחית הגם שכיום איננה מקובלת. יום טוב ותודה!

שלום דניאלה, לפי מחקרים שונים, יעילות כריתת שקדים נעה בין 80 ל-95% למניעת ההתקפים. חשוב לציין שכריתה חלקית אינה יעילה בד"כ (מניסיון שלי עם מטופלים שעברו זאת). כדאי להתייעץ עם רופא אף אוזן גרון בדבר הסיבוכים והסיכונים האפשריים בניתוח כזה ולשקול את היעילות למול מחלת ילדים שבד"כ עוברת מעצמה. הטיפול בכולכיצין עובד מונע ברוב המקרים במניעה של ההתקפים. כדאי להתייעץ עם מומחה בתחום ואז לשקול את הטיפול הספציפי לילדך. בברכה, פרופ' אמריליו - ראומטולוג ילדים בברכה, פרופ'

מנהל פורום ראומטולוגיה ילדים