כימותרפיה - מה שהאונקולוג לא יספר לך

דיון מתוך פורום  טיפולים משלימים בסרטן

12/11/2007 | 10:00 | מאת: סקרנית

תרגמ/י תקציר זה קישור לתקציר הזה בשוונג שלח לחבר! Report Violation ספר פרמקולוגיה לתלמידי רפואה שנה א'' מסביר את נזקי הכימותרפיה . האונקולוג יודע עד כמה הוא מזיק לחוליו מרגע שהתחיל ללמוד רפואה , אך מטופליו לא יודעים זאת .להלן תמצית של הפרק העוסק בכימותרפיה : "הקדמה: פעילותן של התרופות נוגדות סרטן אינה ייחודית לתאי הגידול הממאיר בלבד , כי אם לכל הרקמות ...הנזק שנגרם לרקמה הבריאה הוא הגורם העיקרי להשפעות הלוואי השונות...מרבית תופעות הלוואי הן זמניות ...אך מקצתן חמורות וקשות ואף יכולות לגרום למוות . תופעות הלוואי במערכת הדם : דיכוי לשד העצם . הרעילות ללשד העצם , שהיא מערכת יוצרת דם מתבטאת בירידה בספירת כדוריות הדם הלבנות , האדומות ובטסיות דם . נקודת השפל שאליה יורדות כל השורות של מערכת הדם (היא נקראת:"NADIR ),מתרחשת בין 10 ל-14 יום לאחר התחלת הטיפול . מיעוט תאי הדם הלבנים חושף את המטופל לזיהומים . תופעות הלוואי במערכת העיכול : היווצרות כיבים ברירית הפה , בוושט,ובשאר מערכת העיכול . הסיבה לכיבים היא הרס תאי מערכת העיכול , שנושרים ואינם מתחלפים . הכיבים עלולים לגרום לכאבים בבליעה ולגרום לכך שהחולה לא יוכל לקבל נוזלים דרך הפה והוא יזדקק לעירוי נוזלים .על הכיבים עלולות להתיישב מושבות של פטריות ולגרום לזיהום משני,אשר יגביר את הפרעות הבליעה.תופעת לוואי נוספת : קושי באכילה וירידה במשקל . עצירת התחלקות תאי הרירית של המעי הגס גורמת לתופעה נוספת ; שילשולים . בחילות והקאות הן תופעת לוואי הנוצרת כאשר מרכז ההקאה במוח מאתר חומרים רעילים בנוזל עמוד השדרה ובדם , והוא מורה לגוף להיפטר מהרעלים באמצעות הקאות . תופעות הלוואי של הכימותרפיה על רקמת העור : העור נעשה כהה יותר בעיקר באזור הידיים, הצפורניים והפנים.דלקות בעור ותפרחות . נשירת שיער והתקרחות . בדרך כלל מתחילה הנשירה כשבועיים לאחר הטיפול הכימי הראשון . תופעת לוואי נוספת : רגישות לשמש , הגורמת לכוויות,קילוף ולנזק לעור.תופעות הלוואי על מערכת העצבים : ירידה בכוח המוטורי, ירידה בתחושה בקצות האצבעות בידיים וברגליים, ירידה בתחושת תנוחת הגוף עד כדי הגבלת הפעילות היום יומית , כגון לבישת בגדים , נהיגה, הפרעות ביציבות ובהליכה, חולשת שרירים , ירידה ברפלקסים, חולשה מוטורית , אשר מתחילה בצניחת כף הרגל. שיתוק מעיים, עצירות, אין אונות, קושי בהטלת שתן. תסמונת כף הרגל וכף היד : כאבים עזים בכפות הרגליים והידיים, אודם ותפרחת כתוצאה מפגיעה בתאי עצב היקפיים.פגיעה במערכת העצבים המרכזית : ירידה בתפקוד המוח , שינויים במצב ההכרה , בלבול , עירפול עד לתרדמת ,אימלות (שתקת APHASIA ) , אדישות. אפשרות לדיכאון . שיתוקים בעצבי המוח : כפל ראייה , צניחת עפעף ,שיתוק עצב גרו , צרידות עקב שיתוק מיתרי הקול , קשיי בליעה.תופעות לוואי בדרכי השתן ובכליות : כאבים ודימום בשלפוחית השתן . דלקת מדממת של כיס השתן , קיים חשש להרעלת מים חריפה בגלל עלייה בייצור ההורמון שגורם לספיגה חוזרת של מים מהכליות , ולהפחתת מים בשתן . תופעות לוואי במערכת המין והרבייה : תיתכן הפסקת ווסת. דיכוי פעילות האשכים אצל גברים וליקוי בפיריון.פגיעה בייצור תאי זרע. קיימת אפשרות לעקרות. קיימת אפשרות לצמיחת שדיים אצל הגבר, דדנות, בגלל שינויים הורמונאליים. רעילות לשריר הלב ומחלת שריר הלב : אי ספיקת לב , דיכוי שריר הלב ופגיעה בסיבי שריר הלב . פגיעה בכבד : מיימת – הצטברות של נוזל בחלל הבטן או באיבר אחר בגוף (ASCITES ),צהבת, רגישות באזור הכבד הופעת גרד. פגיעה בריאות . פגיעה בחילוף חומרים : ירידה ברמת הסוכר בדם. סחרחורת,הזעה,בלבול. ירידה ברמת הסידן. ריכוז גבוה של חומצת שתן ,כתוצאה מפירוק אבני הבניין של חומצות הגרעין (DNA , RNA). סתימת האבוביות בכליות על ידי חומצת השתן עלולה לגרום לכשלון בהטלת שתן, למיעוט שתן ולפגיעה בכליות. התהוות גידולים משניים. תרופות כימותרפיות וגם קרינה מייננת יכולות לגרום למחלות סרטן . אופיינית במיוחד היא התהוות סרטן הדם 4 עד 10 שנים לאחר הטיפול באמצעות תרופות כגון חרדלים חקנקניים . התרופות הציטוטוקסיות ( הרעילות , ופוגעות בכל התאים בגוף) גורמות נזק לחומר הגנטי (ה- DNA ) של התאים.יש ליידע את המטופל על האפשרות שהטיפול הכימי מ ס ר ט ן . תופעות לוואי נוספות : דלקת וורידים ,נמק כתוצאה מדליפת והסננת תרופות מאכלות אל מחוץ לווריד ". הסטודנטיםקבלים הנחיות בפרק הזה איזה תרופות לתת כנגד תופעות הלוואי . אין תרופה סרטן משני או מוות , כמובן .

12/11/2007 | 14:07 | מאת: לא לרעל

לפני שאתה מטפל בהם ברעל.

12/11/2007 | 23:07 | מאת: סטודנט בשביתה

כפי שציינתי זאת רבות בעבר, בכל טיפול צריך להשוות את התועלת לעומת הנזק. בגידולי אשך עם גרורות בריאות ובבטן כאשר כימותרפיה מאד אגרסיבית יכולה לרפא 95% מהחולים, אין ספק שהמחיר ברעילות נמוך בהרבה מהתוצאות המצוינות של הטיפול. בגידולי לבלב או ריאה גרורתיים ובגידולים אחרים, כאשר היעילות נמוכה וסיכויי הריפוי אפסיים צריך לשקול בכובד ראש את המחיר של הטיפולים ברעילות ולהשוות ליעילות. לאחר בחינה מדוקדקת ניתן לוותר על חלק מהטיפולים או להקטין את המנות ולהפחית את הרעילות. ד"ר יוסף ברנר

מנהל פורום טיפולים משלימים בסרטן