לצביקה קורן-מוצרי חלב

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

14/10/2011 | 16:41 | מאת: רחל

שלום רב בת 60 ואחרי ניתוח של שבר בירך,לא אוכלת שנים מוצרי חלב,אבל אוכלת דגנים קטניות פירות ירקות זרעים-שומשום דלעת חמניות ולוקחת תוסף סידן האם ייתכן בגלל שלא אכלתי מוצרי חלב קרה לי השבר בירך? האם לדעתך עלי להתחיל לאכול,אפשר לשפר את מצב העצמות? מה דעתך? תודה ובברכה רחל

לקריאה נוספת והעמקה
15/10/2011 | 06:04 | מאת: טובה בר-שאן

רחל שלום לדעתי ממש לא העדויות לכך שבארצות ארופיות וארה"ב בהם אוכלים המון מוצרי חלב רמת האוסטיאופורוזיס הגבוהה ביותר. תמשיכי לאכל את התזונה שאת אוכלת תאכלי סרדינים, שקדים ואגוזים והרבה עלים ירוקים . בברכה ובהצלחה חג שמח טובה בר- שאן

15/10/2011 | 08:42 | מאת: צביקה קורן

רחל שלום, קצת תמים מצידך לחשוב ש"בריחת סידן" ושברים אוסיאופורוטיים נגרמים מאכילה, או אי אכילה של מוצרי חלב. ישנם גורמים רבים - תזונתיים ואחרים ל"בריחת סידן" ולאוסטיאופורוזיס. להלן כמה מהם: - גנטיקה (היסטוריה משפחתית).  בעיות הורמונאליות (אסטרוגן, קלציטונין, PTH).  מחלות (בלוטת התריס, אדרנל, שיגרון, סוכרת, מחלות כליה מעיים וכבד).  תזונה דלה בסידן, דיאטת הרזיה.  אי ספיגת סידן במעי: תזונה לא נכונה, עודף סיבים תזונתיים, מחלות, גיל, חוסר חומציות בקיבה, עודף חלבון מהחי.  חוסר B12: תוצאות מחקר שפורסמו לאחרונה מוצאות כי רמות נמוכות של ויטמין B-12 קשורות לעליה בקצב אובדן מסת עצם.  קפאין (קפה, קקאו, קולה), אלכוהול, מלח ,משקאות מוגזים, סוכרים מזונות אלה גורמים להפרשה מוגברת של סידן בשתן, או מונעים ספיגתו במעיים ("חור בדלי"...). ממחקר שנערך בארה"ב נמצא, כי שתיית משקאות מוגזים בגיל ההתבגרות עלולה לגרום לירידה בצפיפות העצם ועלייה בסיכון לאוסטיאופורוזיס ולשברים מאוחר יותר בחיים. החוקרים בחנו את הקשר שבין שתיית משקאות קלים מוגזים, בעיקר קולה, על השכיחות של שברים בקרב 460 נערות תיכון. נערות אשר שתו משקאות מוגזים היו בסיכון גבוה פי 3.14 לסבול משברים בהשוואה לנערות שלא שתו משקאות כאלה. סיבות אפשריות: א. ריכוז הזרחן הגבוה בקולה עלול לגרום לירידה במינרליזציה של העצם. ב. דיאטה העשירה במשקאות מוגזים ענייה מטבע הדברים גם בסידן. מחקר בבוסטון: שתיית קולה, אך לא משקאות מוגזים אחרים, מלווה במדדי מסת עצם נמוכים יותר בנשים. החוקרים מסכימים כי דרושים מחקרים נוספים בכדי לאשר את הממצאים, אך בהעדר עדויות המצביעות אחרת, מומלץ לנשים המבקשות למנוע התפתחות אוסטופורוזיס, להימנע ממשקאות אלו. מקור: Am J Clin Nutr. 2006;84:936-942 גורמים נוספים:  עודף חלבון מהחי (עודף זרחן)  סיבים קושרים סידן, לכן צריכת כמויות גדולות מהם, עלולה לגרום למחסור בסידן.  תרופות (סטרואידים, משתנים, נוגדי חומצה, הרגעה, כימותרפיה), הורמונים גורמי סיכון נוספים  גיל אל-וסת צעיר (לפני 45). וסת בלתי סדיר או אל-וסת.  כריתת רחם, במיוחד אם שתי השחלות הוצאו לפני גיל ארבעים וחמש.  תקופות בהם פסקה הווסת מלבד הריון כמו באנורקסיה.  בעלות עור לבן ומבנה גוף צר  חוסר פעילות גופנית  חוסר חשיפה לשמש.  עישון  שלשולים ממושכים או שימוש במשלשלים. פתרונות טבעיים א. במזון  מזונות עשירים בסידן.  מזונות עשירים בפיטו-אסטרוגנים: סויה, קיטניות, פשתן.  דיאטה צמחונית והגבלת כמות החלבון מהחי.  סביבה חומצית (סלט עם לימון, ויטמין C). - הימנעות ממצבים המפחיתים ספיגת סידן: מזונות עשירים בנתרן וזרחן, חלבון מהחי בכמות גבוהה, מזונות עשירים בחומצה פיטית ואוקסאלית, אלכוהול, קפאין, דיאטות דלות קלוריות, תוספי סיבים תזונתיים, תת-ספיגה של שומנים ושלשולים ממושכים. עישון, תרופות ללא מרשם. לסיכום: סגנון החיים בעולם המערבי והתזונה המערבית המבוססת על מזונות עתירי מלח, סוכרים וחלבון, מזונות מעובדים בשילוב עם חוסר פעילות גופנית, ה ם הגורמים העיקריים לעלייה בשכיחות מחלת האוסטיאופורוזיס אצל מבוגרים.  המניעה חשובה, אך סיבות גנטיות לפעמים חזקות יותר. אכילת מזון עשיר בסידן, התעמלות מתונה, תוספי מזון, הימנעות מעישון ומשתיית משקאות מוגזים ואלכוהול עשויים לעזור בטיפול ובמניעה של בריחת סידן. מידע נוסף על מוזנות מועילים ומזיקים תמצאי בפרק המאמרים באתר שלי. חג שמח צביקה קורן

15/10/2011 | 10:30 | מאת: רחל

מנהל פורום תזונה טבעית