ריפוי בעיסוק: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

טרשת נפוצה: אבחון מוקדם מאפשר טיפול חיוני

האם אתם מרגישים הפרעה בתחושה, פגיעה בתפקוד המוטורי, פגיעה בקואורדינציה או בעיה בראייה? אל תגידו לעצמכם "זה יעבור" - לכו להיבדק! אם מדובר בטרשת נפוצה, אבחון מוקדם עשוי להיות מאוד משמעותי טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית, הפוגעת במערכת העצבים המרכזית וגורמת לפגיעות נוירולוגיות שמצטברות עם השנים ואף עלולות לגרום נכות. אבחון מוקדם ומדויק של המחלה עשוי לאפשר מתן טיפול מתאים, שבמקרים רבים מעכב או עוצר את התקדמות המחלה.   מערכת החיסון תוקפת את מרכיב המיאלין במערכת העצבים המרכזית. צילום: שאטרסטוק   מה גורם להתפתחות טרשת נפוצה? טרשת נפוצה (Multiple sclerosis) היא סוג של מחלה אוטואימונית: מערכת החיסון תוקפת את מרכיב המיאלין במערכת העצבים המרכזית, במוח ובחוט השדרה (המיאלין הינו חומר שעוטף את שלוחות העצבים). כתוצאה מכך, נוצרת פעילות מוקדית של דלקתית הגורמת נזק, שבחלק מהמקרים מתבטאת כפגיעה נוירולוגית. לאורך השנים, מצטברים הנגעים שנגרמים כתוצאה מאותה תקיפה של מערכת...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לריפוי בעיסוק

דיסגרפיה - תמונת המחשה
דיסגרפיה כ-10% מהילדים מתמודדים עם לקויות למידה. אבחון בגיל צעיר מאפשר לשפר את מיומנויות הלימוד,...
עיכוב התפתחותי - תמונת המחשה
עיכוב התפתחותי לכל שלב בהתפתחות אותו מפספס התינוק עלולות להיות השלכות שליליות בעתיד. זה משמח כשתינוק ל...
הפרעת דחק פוסט טראומטית - תמונת המחשה
הפרעת דחק פוסט טראומטית אירוע טראומטי עלול להיחרת בנפשנו ולגרום ל"חיווט" שלילי. במסגרת טיפול בשיטת TFT, במצב רג...
הפרעות קשב וריכוז - תמונת המחשה
הפרעות קשב וריכוז הילד מתקשה בלימודים? אל תמהרו לקבוע כי מדובר בהפרעת קשב וריכוז. לעיתים זו בעיה רפואית א...
לקויות למידה - תמונת המחשה
לקויות למידה קשיים בריכוז, נטייה לפזרנות, שכחנות, היפראקטיביות ואימפולסיביות: כל אלה ועוד הם סימנים...
סכיזופרניה - תמונת המחשה
סכיזופרניה התקף פסיכוטי יכול במקרים מסוימים לבשר על התפרצות סכיזופרניה. מעקב רפואי וטיפול הם חיוני...
ללמוד עוד על ריפוי בעיסוק
טרשת נפוצה: אבחון מוקדם מאפשר טיפול חיוני-תמונה

האם אתם מרגישים הפרעה בתחושה, פגיעה בתפקוד המוטורי, פגיעה...

מאת: ד"ר קרני...
30/01/2020
אירוע מוחי: לא לוותר על שיקום!-תמונה

ברוב המקרים אירוע מוחי יהיה בעל השלכות לא פשוטות, כמו פגיעה...

מאת: ד"ר גלינה...
29/01/2019
לקויות למידה: חשיבות הטיפול המוקדם-תמונה

כ-10% מהילדים מתמודדים עם לקויות למידה. אבחון בגיל צעיר...

מאת: תמר פייר
04/06/2017
אוטיזם: המשמעות של אבחון מאוחר-תמונה

אבחון לקות התקשורת, או בשמה האחר "אוטיזם", נמצא במגמת עלייה...

מאת: ד"ר אפשטיין...
24/02/2019
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לריפוי בעיסוק?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

ריפוי בעיסוק: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב, אשמח מאוד לעזרה. בן 35, נפלתי קדימה עם ידיים מושטות וסדקתי את הסטילואיד האולנרי. עברו 6 שבועות עם סד, היה נראה טוב בצילום, התחלתי פיזיותרפיה, עשיתי אותה חזק מדיי והרגשתי כאב שעד היום לא עובר. בצילום נראה שהסטילואיד נשבר (מצ"ב תמונה). מומחה כף יד הציע ריפוי בעיסוק ובדיקת MRI. השאלות שלי: 1) האם לא מסוכן להתחיל ריפוי בעיסוק לפני שנדע מה קורה שם? זה לא עשוי להחמיר את המצב? 2) כשאלתי אם לשים סד, הוא אמר ש"אני יכול" אם אני רוצה להפחית כאבים שבועיים שלושה. כאן השאלה די דומה - זה לא מסוכן להיות בלי סד עד שנדע מה יש לי? 3) הכי חשוב - אם הסטילואיד נשבר בעקבות תרגיל פיזיו שעשיתי, והכאב היה ממש חד באותו עד שעשיתי את הרגיל. אז לא ברור מאליו שיש קרע בTFCC וכל זמן שעובר ללא ניתוח מקטין את הסיכוי להחלים מזה? 4) האם העובדה שהסטילואיד נשבר לא מהווה צורך בניתוח בפניה עצמה? אפשר לחיות סביר אם זה יישאר שבור? ממש אשמח לכל עצה בנושאים הללו. אני מרגיש שהזמן קריטי וכל פעולה שאעשה חשובה. תודה רבה!

מוטי שלום, תחילה, הצילום לא עלה למערכת, עניין טכני. שנית, שבר בסטילואיד לא בכרח מצביע על קרע ב-TFC, אך הדבר אכן דורש בירור ע"י MRI. רוב הקרעים ב-TFC אינם נזקקים לטיפול ניתוחי ולרוב פיזיותרפיה/ריפוי בעיסוק ושימוש בסד פותרים את העניין. לכן, גם אם קיים קרע כזה שטרם אובחן, אינני רואה מניעה מהמשך השיקום. הסד אומר לתת בעיקר תחושת ביטחון והגנה מפני תנועות כואבות, אך אם אין לך כאב בפעילות יומיומית, אתה לא נדרש אליו. כנ"ל לגבי תרגילי הפיזיותפיה - כל עוד אין כאב (או כאב קל) או מגבלה - אין מניעה מלבצע את התרגילים. לגבי הסטילואיד עצמו - נדיר ששברים אלו מצריכים ניתוח. לעיתים קרובות הם אינם מתחברים, אך למרות זאת לא פוגעים בתפקוד היד. בברכה, ד"ר יהודה

תודה רבה על התשובה! אני מעריך את זה מאוד. רק לחדד נקודה אחת - כשאומרים שברוב המקרים חוזרים לפעילות יומיומית - מה זה כולל? אני אוכל לעבוד מול מחשב כנראה. אבל האם אני אוכל גם להרים את הילד בשתי ידיים? האם אוכל לבצע מתח ושכיבות סמיכה בחדר כושר? או שעל הדברים האלה בעצם מתפשרים מראש על מנת להימנע מניתוח? (ברור לי שכל מקרה לגופו אבל מנסה להבין את התוצאות ארוכות הטווח של מרבית המקרים) תודה!

בגיל 35, המטקרה היא שתוכל לחזור לכל פעילות כולל ספורט. עדיין יש מקום לטיפול שמרני בחלק ניכר מקרעי ה-TFC וזמן ההחלמה הצפוי הינו כ-3 חודשים. ניתו להוריד קצת עומס עד סיום הבירור ע"י MRI, אך בסופו של התהליך (ריפוי עצמוני או ניתוח), המטרה שלא יהיו מגבלות משמעותיות.

בת 27. שבר רדיוס דיסטאלי. גבס ל6 שבועות. (לפי הבנתי שבר קטן) לאחר ההורדה אמרו לי שאצטרך טיפול PT האם ידוע בערך כמה טיפולים אצטרך?

האם אני צריכה פיזיתרפיה או ריפוי בעיסוק? ? האורתופד כתב PT אך לפי הבנתי פלג גוף העליון ובייחוד אזור היד זה ריפוי בעיסוק....

לאה שלום הטיפול הפיזיותרפי לאחר הורדת גבס נגזר מממצאי הבדיקה של הפיזיותרפיסט המעריך אותך בתחילת הטיפולים. יתכן שיהיו הפרעות תחושתיות, הגבלות בטווחים, חולשה של שרירים והפרעות בתפקוד הכללי של היד. לא ניתן להעריך כעת כמה טיפולים תצטרכי לבצע- הדבר תלוי במידת ההגבלה ובמידת שיתוף הפעולה שלך עם הטיפול. בנוגע לשאלתך השניה- טיפול פיזיותרפי בהחלט יכול לתת מענה בשיקום שבר רדיוס לאחר גיבוס. בהצלחה עדי

לאה שלום, ראי תשובתי תחת שאלתך השניה עדי

תודה רבה. עוד שאלה אני סטודנטית שנעה בין שתי עירים. הגבס אמור לרדת בתחילת חופש הפסח שלי כחומר אהיה יותר באזור בבית אך לאחר החופש אחזור לדירה בעיר אחר (אחזור לבית רק בסופ"ש) האם עש בעיה להתחיל טיפול pt דרך סניף אחד בקופ"ח ואז לעבור לסניף אחר של בקופ"ח להמשך טיפולי PT?

לאה שלום אילו שאלות שנוגעות להנהלות ולהחלטות אדמניסטרטיביות של הקופה, ולכן המנהלת האדמניסטרטיבית של הסניף שלך היא הכתובת לשאלות. בברכה, יעל

תודה רבה!

מזה שנה יש לי כאבים אפילו בזמן מנוחה בבסיס האגודל והאזור נפוח לאחרונה הצילום הראה שחיקה דרגה 1 נסיתי ריפוי בעיסוק ופיזותרפיה וגם סד וגם זריקה מקומית הכאב ממשיך וממחמיר שאלתי בגלל שאני בת 56 הרופא ממליץ לדחות את הנתוח .ולנסות שוב פיזותרפיה וסד למרות שאורטופד בבית חולים השרון הפנה אותי בשל הכאבים לניתוח כאילו בגלל שבקשתי זאת אני מאד מפחדת מהכאבים העזים שאחרי ניתוח זה נאמר לי שמוצאים עצם ויהיה לי גבס כמה שבועות מה אעשה הטם אדחה את הניתוח וישתפר המצב? הטם באמת פיזותרפיה יכולה לרפא ולקל בכאבים???

נאנאש שלום, שחיקת של הסחוס בבסיס האגודל הינה תופעה נפוצה בנשים בגילך המפשיעה על איכות החיים, אך אינה מסכנת אותם. לאור זאת, ההחלטה על איזה טיפול לבצע הינה בעיקר של המטופל, בהתאם להפרעה באיכות החיים שלו. עם זאת, ניתוח הינו האופציה האחרונה ויש לפני כן לנסות טיפולים שמרניים. מאחור וכבר ניסית טיפולים אלו (ריפוי בעיסוק, פיזיו, זריקה וסד) אין עוד מה להציע מעבר לניתוח. בברכה, ד"ר יהודה

האם יוציאו עצם ובמקומה ריק???אין שתל?מה עדיף עם שתל או בלי? ההחלמה מהניתוח ?כמה זמן ומה חסרונות ניתוח מסוג זה? איפה בארץ עושים עם שתל אם לדעתך עדיף?עם שתל

הניתו הקלאסי הינו ללא משתל, בוא מוציאים את העצם השחוקה. ישנן מספר טכניקות על מנת לייצב את האגודל במקומו למרות החלל שנוצר, אך אין שום עדיפות לאף אחת מהשיטות וההחלטה היא בעיקר עדיפות המנתח, על פי השיטה בה הינו מיומן יותר. בשנים האחרונות נכנס לשוק משתל מתכת ופלסטיק שמהווה מעין מפרק מלאכותי. התוצאות נכון להיום הינן משביעות רצון אך יש לזכור כי עם הניתו ללא המשתל יש נסיון רק שנים ואילו עם המשתל המעקב הינו בסדרי זמן בינוניים. כמו כן, אין שום עבודה בספרות המשווה בין השיטות ומוכיחה כי יש יתרון במשתל. לאור זאת, אין הכרעה איזו שיטה עדיפה יותר. הניתוח הינו דורש תקופת החלמה של כ-3-6 חודשים, כשבועיים-שלושה ראשונים בגבס ולאחר מכן שיקום לחיזוק מייצבי האגודל. סה"כ, בכל אחת מהשיטות, הניתוח מוצלח ובסיום תהליך השיקום, מאפשר אגודל עם טווחי תנועה טובים וללא כאב. לגבי מקומות בהן מנתחים בשיטה זו או אחרת, אין מתפקיד פורום זה להפנות או להמליץ על מוסד או מנתח מסיום.

האם עם דחיית הניתוח עם הסבל יהיה שיפור? והאם עם החמרה במצב הניתוח וההחלמה יהיו יותר קשים אני מתלבטת עם הכאב אומרים לי לדחות בגלל הגיל 56

אני חושב שכדאי לגשת למומחה לכירורגיה של היד על מנת לדון איתו בכל השאלות והחששות שלך באופן פרטני

שלום. לאחר שני ניתוחים להסרת אנכונדורמה באותו המקום (גליל פרוקסימלי, אצבע 2 יד ימין) בהפרש של 13 שנים. ניתוח אחרון לפני כשנה וחצי. בצילום שתל אינקורפריטד בעמדה טובה אולם מגבלה בכיפוף וזאת לאחר כשנה ריפוי בעיסוק, ככל הנראה בשל הדבקות גיד ורצועות. הרופא ממליץ MUA. מבקשת לשמוע חוו"ד נוספת.

נראה לי מאוחר מידי למניפולציה תחת הרדמה

פורומים בנושא ריפוי בעיסוק
פורום נטורופתיה
מנהלי הפורום ישיבו על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לנטורופתיה, כגון: הכ...
פורום הומאופתיה
מנהלי הפורום יענו על שאלות הגולשים בתחומים הנוגעים להומאופתיה, כגון: אופ...
פורום מחלות דרכי העיכול - רפואה משולבת
ד"ר יוסף דיין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לשילוב בין רפואה קונ...