חזרת: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

התפרצות חזרת במודיעין – האם יש סיבה לדאגה?

בעקבות הדיווחים שפורסמו אתמול (29.5) בכלי התקשורת על 20 נערים ממודיעין שחלו בחזרת, יצאנו לבדוק – האם יש חשש להתפשטות המחלה בישראל, בדומה למחלת החצבת? איך נדבקים במחלה? מהם התסמינים? והאם יש דרך למנוע את ההידבקות? כל מה שחשוב לדעת על חזרת בעקבות הדיווחים על תחלואה בחזרת בקרב תלמידי בית הספר העל יסודי מכבים-רעות-מור, המליץ אתמול משרד הבריאות על קבלת מנת חיסון נגד חזרת בתרכיב משולב נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח (MMRV) - מה שגרם ללא מעט בהלה ובלבול בקרב הציבור. החדשות הטובות הן שלא מדובר בהתפרצות מדאיגה אלא נקודתית, ולכן לא צריך להיבהל – אבל כן חשוב להכיר את המחלה ולהיות ערים לסימפטומים שלה.   מהי חזרת? חזרת (Mumps) היא מחלה זיהומית-נגיפית מדבקת מאוד, שדומה במהותה למחלת החצבת ומועברת רק בין בני אדם (הנגיף לא עובר לבעלי חיים). בשונה מחיידקים ומווירוסים אחרים שיש להם "משיכה" לאיבר מסוים בגוף ופוגע בעיקר בו (למשל חיידק הקולי ש"נמשך" לדרכי השתן), נגיף החזרת עלול לפגוע בכל מערכות הגוף. המחלה נגרמת על ידי וירוס שמתפזר...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לחזרת

בדיקת בלוטת הפרוטיד - תמונת המחשה
בדיקת בלוטת הפרוטיד אבחון בלוטת התירואיד הוא מסובך, ועל אחת כמה וכמה אבחון בלוטות הפרתירואיד הקטנות שמסתתרו...
לקות שמיעה מלאה - תמונת המחשה
לקות שמיעה מלאה ארגון הבריאות העולמי: איבוד שמיעה שאינו מטופל הוא בעל משמעויות כספיות גבוהות יותר מעלות...
לויקופניה - תמונת המחשה
לויקופניה בדיקות דם הם האמצעי היעיל ביותר למדידת מרכיבי הדם השונים ולאיתור מחלות בגוף האדם. קיבלת...
ירידה בשמיעה - תמונת המחשה
ירידה בשמיעה ממה נובעת סחרחורת? מתי היא מסוכנת? קיראו את כל מה שצריך לדעת על סחרחורת, מהגורמים ועד ד...
חיסון משולש - תמונת המחשה
חיסון משולש מחלת האבעבועות השחורות נחשבה בעבר לקטלנית מאוד - עד שפותח חיסון נגדה, שמיגר אותה לחלוטי...
חיסון mmrv - תמונת המחשה
חיסון mmrv מחלת האבעבועות השחורות נחשבה בעבר לקטלנית מאוד - עד שפותח חיסון נגדה, שמיגר אותה לחלוטי...
ללמוד עוד על חזרת
סקס ונוגדי דיכאון: יכולים להסתדר-תמונה

חלק ניכר מהמטופלים בתרופות נוגדי דיכאון מתלוננים על ירידה...

מאת: מערכת zap...
05/03/2013
המינרלים החיוניים לעור נפלא-תמונה

מהם המינרלים? קבוצת חומרים אנאורגניים השכיחים מאד בטבע -...

מאת: ד"ר מיכל...
31/08/2005
שאיבת שומן: סקירת כל החידושים-תמונה

נפרדים משומן מיותר - ונהנים ממילוי נפחים באזורים שונים...

מאת: אסטרה מדיקל
12/03/2019
אחת ולתמיד: אילו חיסונים חיוניים בהריון?-תמונה

אילו חיסונים חשוב לבצע במהלך ההריון? מהי יעילותם? האם הם...

מאת: זאפ דוקטורס...
23/02/2020
אולי יענין אותך לדעת...
טיפול קרינתי בסרטן השד - תמונה
טיפול קרינתי בסרטן השד
תוספת הסיכון לחזרה מקומית אחר ניתוח חלקי...
בקע אפיגסטרי - תמונה
בקע אפיגסטרי
מהו בקע אפיגסטרי? (Epigastric Hernia) בקע...

חזרת: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מה עושים אחרי 3 חודשים שמסיימים להשתמש בקליגמן? אני לוקחת גלולות ואני מפחדת שיחזור לי יש פתרון אחר מקליגמן שימנע את חזרת הכתמים?

כנראה יש לך נטיה למלזמה. אין דרך לבטל נטיה זו . ברור שהיה רצוי להפסיק שמוש בגלולות אולם לעתים הגנה טובה משמש עשויה לעזור למניעת חזרה . במקרה כמו שלך כדאי להמשיך במתן משחה עם רכוז נמוך של הידרוקינון , לדוגמה 2%, לפחות לעוד מספר חודשים. ד"ר אהוד ורנר

שלום, בני בן שנה וחודש עשה חיסון בטיפת חלב של גיל שנה: בשני הרגליים והיד 14 יום.שבוע לאחר החיסון היה לו חום שעבר את ה40 מעלות במשך 4 ימים היה לו גם שיעול ונהיה לו פצעים בכל הפה והלשון לא אכל כלום. עד היום הוא עדיין נודניק, מתלונן לא אוכל טוב,כל הזמן רוצה לישון ואין לו חום הרופא אומר שאין לו כלום ואם מתלונן לתת לו נורופן. השאלה איך יכול להיות שלילד אין כלום והוא לא מתפקד, לא עירני ולא שמח ולא משחק ולא אוכל. האם אלו תופעות של חיסון זה??? לא יכול להיות שכל הזמן אתן לו נורופן כמה זמן??היום ראיתי שנהיה לו פריחה על הבטן האם יש קשר לתגובות שלו??

סיגל שלום!חיסוני גיל שנה שבנך עבר הם חיסון מחומשת - מנה רביעית ואחרונה- עלול לעשות חום +חוסר שקט במהלך היומיים אחרי החיסון. כמו כן חיסון פרבנר - נגד זיהומים פניאומוקוקליים - מנה שלישית ואחרונה - חיסון שגורם לכאב מקומי בעת החיסון אך בד"כ לא מלוות בתופעות לואי משמעותיות. וכן- חיסון MMRV (חצבת-אדמת-חזרת-אבעבועות רוח) - חיסון זה הינו הראשון בסדרה של 2 (החיסון השני ניתן בכיתה א'). תופעות הלואי של חיסון זה מופיעות בין 5 ימים ל14 יום ממועד החיסון - והן כוללות חום(סביב 39 מעלות) ,נזלת ,שיעול, דלקת עיניים/עיניים דומעות, ופריחה - שעלולה להופיע על פני כל הגוף. לכן, לפי התופעות שהבחנת אצל בנך שהתרחשו שבוע לאחר החיסון - אלה בהחלט יכולות להיות תופעות לואי של חיסון MMRV - והן אמורות לחלוף תוך 3-4 ימים. במידה והן לא חולפות - גם אם הן לא חולפות לגמרי - אך את רואה שיש הטבה בתופעות כבר מהיום הרביעי- לדוגמא החום כבר פחות גבוה, התינוק שלך פחות מתלונן - זה בד"כ סימן שאתם הדרך להחלמה. במידה ואחרי 4 ימים את לא רואה שום שיפור- אזיי כדאי לפנות לרופא שוב (ולא לפחד לנדנד - עדיף להגיע לרופא פעם אחת יותר מדיי מאשר פעם אחת פחות מדיי)- אך לדווח לרופא לגבי החיסון שקיבל כדי שהוא יוכל לקחת זאת בחשבון - כאשר הוא מגיע לאבחנה. רפואה שלמה!

שלום, אשמח אם אוכל לקבל פחות או יותר תשובה לבעיה שלי. יש לי מקרה שקורה לי באמת אולי פעמיים או 3 בחיים, והפעם האחרונה שזה קרה היה לפני 3 ימים, שפתאום אני קם עם חנק בגרון כאילו משו נתקע לי בגרון, ואני ממש משתנק ונחנק ועושה קולות כאילו משו תקוע לי בגרון וחוסם לי את קנה הנשימה, רק אחרי בערך 20 שניות פחות או יותר זה עובר. אין לי אסתמה או כל דבר אחר. לפי דעתי זה פשוט שבאמצע השינה אני בולע רוק בקנה הנשימה ואז נחנק. האם זה הגיוני? החוויה עצמה פשוט מפחידה ומלחיצה אותי כל פעם שזה קורה , פשוט כאילו משו נתקע לי בגרון וחוסם לי תאוויר ..

פעמים רבות מדובר במצב של חזרת תוכן קיבה חומצי דרך הושט. ברגע שמעט חומצה מהקיבה נוגעת באזור מיתרי הקול נוצר כיווץ הגורם לתחושת מחנק. התופעה מוכרת. היא אינה מסכנת חיים אך בהחלט לא נעימה. הטיפול המומלץ הוא ראשי לכל היגייני. יש הרחיק את שעת האכילה משעת השינה בכשלוש-ארבע שעות. להימנע ממאכילים עתירי שומן או מטוגנים בשעות הערב. סוגים מסוימים של ירקות במיוחד ממשפחת הסולניים, להימנע בד"כ משתיית יין אדום בשעות הערב. אם עדיין לא משתפר ניתן לפנות לרופא ולקבל תרופה נוגדת חומציות. את התרופה יש לקחת בשעות הערב. החזר ושטי של מיצי קיבה איננו הסיבה היחידה ובמידה ונשלל יש להמשיך ולברר הסיבה.

שלום אני בת 20 לפני שבוע היו לי כאבים נורא חזקים בעצם הזנב לא יכולתי ללכת לא יכולתי לשבת או לשכב נסעתי בלילה למוקד ואמרו לי שיש לי אבצס אבל ש"הגעתי בזמן" נתנו לי אנטיביוטיקה ומשחה, אחרי יומיים שלא עבר, ועלה לי חום ל-38 ולא יכולתי לישון בלי משכחי כאבים הרופא (כירורג) אמר שאני צריכה לעשות ניתוח לנקז, אני לא הסכמתי לעבור ניתוח בשום אופן והמשכתי עם האנטיביוטיקה עוד יומיים והאבצס התנקז לבד וכבר לא כואב לי והחום ירד אבל נשאר לי בליטה ממש קטנה ולא מורגשת שאני לא מזניחה שוטפת כל יום מנקה יציאות עם מגבונים ומחליפה לבנים כל הזמן, ומורחת המון משחה. עדיין לא סיימתי עם האנטיביוטיקה בנוסף קניתי משחת איכטמול אני לא רוצה לעבור ניתוח לא בהרדמה כללית ולא מקומית מה לעשות? האם זה חייב שזה יחזור לי? ומה לעשות עם הבליטה הקטנה שנשארה האם לדעתך האנטיביוטיקה תחסל את זה.??

עדכון- הבליטה לא כואבת לי בכלל בכלל ואני מרגישה בסדר גמור אבל מפחדת שיחזרו הכאבים

רוני שלום , הממצא שאת מתארת יכול להתאים לסינוס פילונידאלי. הטיפול העקרוני בסינוס פילונידאלי הוא כירורגי- ניתוח לתיקון הסינוס, ולרוב הסינוס לא נרפא לחלוטין לבד. קשה להעריך אם יווצרו אבצסים נוספים בעתיד או לא. מידע כללי על הטיפול בסינוס פילונידאלי מצורף למטה. מעבר לכך לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות או לתת יעוץ פרטני באינטרנט ללא בדיקה. מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול. מעט מידע כללי על סינוס פילונידאלי: סינוס פילונידאלי בעצם הזנב הינו מעין כיס תת-עורי, עם פתח המפריש לעור, ומופיע באיזור הגב התחתון, מעל פי הטבעת, באיזור השסע שבין שני העכוזים. סינוס פילונידאלי נגרם כנראה מהתרחבות של זקיק שערה ומכיל בתוכו לעיתים שיער כלוא. הסימפטומים העיקריים יכולים להתבטא בהפרשה של נוזל בהיר, עכור או דמי מאיזור היווצרות הסינוס שנראה כנקב קטן בעור, ואי נוחות באיזור עצם הזנב. לעיתים נוצרת דלקת באיזור המתבטאת באודם, רגישות והפרשה מוגלתית בעלת ריח רע. לעיתים יכול להתפתח זיהום והופעת מורסה (אבסס) באיזור הגב התחתון שיכולה לגרום לחום, כאב עז, והרגשה כללית רעה. אבסס פילונידאלי דורש בד"כ פתיחה כירורגית דחופה ופניה מיידית לחדר המיון. מטרת הטיפול הכירורגי – מתן פתרון רדיקאלי,על מנת לסלק את הסינוס באופן שלא יחזור. ישנן שיטות ניתוחיות רבות לטיפול בסינוס פילונידאלי, ואין הסכמה גורפת בין הכירורגים מהי השיטה הטובה ביותר. השיטה ממקובלת ביותר היא כריתה רדיקאלית של הסינוס. בניתוח מבצעים כריתה של האיזור הנגוע. את הניתוח מבצעים בד"כ בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים ניתן להסתפק בהרדמה מקומית. מאחר שסינוס פילונידאלי הוא תהליך בו יש הפרשה ולעיתים זיהום, הסיבוך העיקרי שיכול להופיע לאחר הניתוח הוא זיהום הפצע. לכן לעיתים משאירים את הפצע פתוח ונותנים לו להירפא מעצמו. ההחלמה מניתוח זה יכולה להמשך לעיתים מספר שבועות בהם נדרש טיפול בפצע, למרות שלרוב ניתן לחזור לתפקוד יומיומי מוקדם יותר. יש חשיבות רבה במהלך הריפוי לשמירה על ניקיון המקום ושימוש בפדים יבשים לספיגת ההפרשות שיטה חדשה יחסית לטיפול בסינוס פילונידאלי כוללת כריתה של מרכז התהליך בלבד בעזרת סכין עגולה שנקראת טרפיין. בשיטה זו הטראומה לרקמה פחותה, ההתאוששות מהירה יותר, אך שיעור חזרת הסינוס לאחר הניתוח מעט גבוה יותר.