פרוליה

דיון מתוך פורום  בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס

14/08/2020 | 09:40 | מאת: נעמי

שלום ד"ר סיגל. אבא שלי בן 89, ולפני שש שנים התחיל טיפול בפרוליה. יש לו אי ספיקת כליות. לפני שנה האנדוקרינולוגית שלנו כבר רצתה להעביר אותו לביספוספונטים אך לא רצינו בגלל הכליות. אנחנו עדיין לא רוצים לעבור לביספוספונטים, אך אשמח להתייעץ איתך בנוגע לאפשרויות. T לפני הטיפול 2014 צוואר ירך שמאל -2.5, עש מותני -0.4 T אחרי הטיפול 2016 צוואר ירך שמאל -2.1, עש מותני -0.5 T 2018 עש מותני 0.5, צוואר ירך שמאל -2.1, צוואר ירך ימין -2.0 T 2020 עש מותני 1.4, צוואר ירך שמאל -1.9, צוואר ירך ימין -1.7 frax 2014 13 6.1, 2020 7.5 3.4 ראיתי שהפרוליה בטוחה לשימוש במשך 10 שנים. עם זאת יש סיכון לשברים לא טיפוסיים. האם במקרה שלו הסיכון עולה על התועלת? במיוחד בגלל שנוצר ריבאונד. במקרה כזה נבקש להפסיק, אך אני חושב שזה לא המצב. אפשרות נוספת, היא לעבור לפורטאו במשך שנתיים, שלהבנתי יכולה להועיל היות והיא בונה עצם. זה גם עונה על הבעיה שאמרה הנפרולוגית על מחלת עצם אדינמית. מה את היית עושה? מפסיקה, ממשיכה או עוברת לפורטאו? כמו כן עוד שאלה - איך פורטאו שמחקה PTH בונה עצם? בהיפרפאראתירואידיזם יותר סידן יוצא מהעצמות. תודה

שלום רב, א. פריליה בטוחה באי ספיקת כליות, וביספוספונטים- לא. ב. מחקר עם פוליה נמשך 10 שנים. אין לנו נתונים לזמן ארוך יותר, אך ההגיון אומר שצריך להמשיך בטיפול, כמו בכל מחלה כרונית אחרת (בסוכרת או ביתר לחץ דם אין מחקרים שנמשכו מעל 10 שנים, אל הטיפול הכרוני- כן נמשך). ד. סיכון לשברים אטיפיים קיים גם עם ביספופסונטים. תועלת הטיפול (גם בפרוליה, וגם בביספופסונים) במניעת שברים טיפולסיים- עולה על הסיכון הזה. ה. כדי לדבר על אפשריות טיפול אחרות (פורטאו, למשל)- חסרים לי נתונים. מה הוא הקריאטינין של האדון? מה הוא ה- CCT שלו? מה הוא ה- PTH שלו? סידן, זרחן, אלבומין, פוספטזה בסיסית בדם? רמת ויטמין D בדם? סיפור של שברים בעבר? תרופות שנוטל? מחלות רקע? בקיצור: לא אוכל לתת המלצה טיפולית בפורום. אני ממליצה לפנות לרופא המטפל באוסטיאופורוזיס, עם כל הנתונים הרלוונטיים, ולדון אתו על אפשרויות הטיפול. בברכה, דר ילנה סיגל

16/08/2020 | 13:27 | מאת: נעמי

ד"ר סיגל, תודה רבה על התשובה. לגבי אבא, creatinine 1.4, ויטמין d 101, השאר תקינים. pth יעשה השבוע אך מלפני שנה 53. אין שברים. ברקע אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, היפרליפידמיה mgus. מקבל אקספורג, קרדילוק, אומפרדקס, סימבקסון, טוביאז, אלוריל, מיקרופירין, אלפוזוסין. אני איתך, לא מעוניינים להפסיק עם הפרוליה. השאלה היותר חשובה, היא האם עדיף לעבור לפורטאו, אם רמת ה pth תקינה. כמו כן אשמח לתשובה לגבי מנגנון של פורטאו, אני זוכרת שבהיפרפאראתירואידיזם הסידן יוצא מהעצמות.

מה ה- CCT, ומה ה- PTH? חשוב ביותר, כי עם PTH גבוה אין לתת פורטיאו, כי לא יעבוד. ומה ויט D? בברכה, דר ילנה סיגל

מנהל פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס