פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה
צוות הקלינאים של חטיבת שפה ודיבור בחברת "שטיינר מכשירי שמיעה" ישמחו לענות על שאלותיכם בנושאים הבאים: • ~~התפתחות תקשורת שפה ודיבור~~ - אבחון וטיפול בליקויי שפה התפתחותיים כגון: איחור בהתפתחות שפה, קשיים בהבנת שפה, קשיי שיום, קשיים בארגון שפתי ועוד. • ~~היגוי~~ - אבחון וטיפול בהגייה משובשת של צלילי הדיבור ודיבור לא מובן, טיפול בדחיקת לשון. • ~~ליקויים בשטף הדיבור~~ - אבחון וטיפול בגמגום ובדיבור מהיר. • ~~קול ותהודה~~ - אבחון וטיפול בהפרעות קול כגון: צרידות, עייפות קולית, כאב ואי נוחות בעת דיבור. • ~~הפרעות שפה ודיבור נרכשות~~ - אבחון וטיפול בנפגעי אירוע מוחי או טראומה, כגון: אפזיה, דיסארטריה. למעבר לפורום לחצו כאן.
274 הודעות
267 תשובות מומחה

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור

08/11/2015 | 22:50 | מאת: מיכל

ערב טוב בן 1.8, עדיין לא מדבר מילה, עבר 3 בדיקות שמיעה ב 10 החודשים האחרונים, נתגלו נוזלים באזניים וירידה קלה עד בינונית. תוצאות הבדיקה האחרונה : TYPE PEAK : בימין c-294, בשמאל c-188 comp. pressure: בימין 0.13, בשמאל 0.32 SDF FF : 35 SDF FF : 30 SRT BONE : 10 באוזן שמאל המצב ללא שינוי לעומת 2 בדיקות קודמות, בימין החמרה מ 30 ל 35. שתי שאלות עיקריות : 1. האם התוצאות הללו מהוות ירידה שיכולה לגרום לאי הדיבור ? האם הירידה שנמדדה חמורה מספיק לשם עיכוב שכזה ? (כמובן שיתכן שפשוט "מאחר" ויתחיל לדבר ללא קשר, השאלה היא האם הירידה בשמיעה עשויה להיות גורם מהותי בעיכוב) עם /בלי קשר, יש לו גם שקד שלישי מוגדל שנצפה בצילום וגורם, לפי הפענוח, לחסימה בינונית. 2. הקטנצ'יק לא לגמרי משתף פעולה עם הבדיקה. בחלק הראשון שקוראים בשמו שיתף פעולה במלואו וגם כתוב SDF FF - תגובות ברורות של הפניית הראש. בחלק של הצלילים שיתף פעולה חלקית וגם כתוב PT FF : תגובות פחות עקביות וברורות, לא הפנה ראש למקור הקול, לעיתים תנועות עיניים. בחלק השלישי שניסו לשים לו אזניות התנגד לחלוטין ורק בכה והתעקש להוריד אותן. כתוב: BONE בכה במהלך הבדיקה, נצפתה הפסקת פעילות אחת בלבד. בביוקת הקודמות התנהג באופן דומה. השאלה היא האם במצב כזה היית ממליצה על בדיקת ברה ? האם תוצאת בדיקת ברה אמינה ב 100% ? אנו שוקלים בחיוב לבצע ניתוח כפתורים לכן ההתלבטות. תודה מראש מיכל

שלום מיכל, בגילאים הקטנים הללו בד"כ אצל רב הילדים שיתוף הפעולה הוא מוגבל ולכן המידע שמתקבל מן הבדיקה הוא חלקי. לא ניתן עדיין להפריד בין האוזניים, וכן לא ניתן לבדוק את כל תדרי השמיעה באופן מדויק. אולם, ניתן להעזר בכל המידע הקיים (בדיקת רופא, בדיקת שמיעה, טימפנומטריה) בכדי להסיק כי ככל הנראה לבנך ירידה הולכתית קלה בשמיעה, כנראה בגלל הנוזלים, כאשר עצב השמיעה ככל הנראה תקין. כדאי להמשיך במעקבי השמיעה ועם הזמן בנך ישתף פעולה יותר ויותר עד שתושג בדיקה מלאה בסביבות גיל 3.5 כתלות בילד כמובן. לגבי בדיקת ברה: לפי מה שאת מציגה בשאלתך לא הייתי ממליצה על בדיקת ברה, זאת בדיקה שבוחנת את תגובות גזע המוח ויש צורך לשכב בלי לזוז, כך שבגילאים הללו מבצעים את הבדיקה עם הרדמה. שולחים ילדים לבדיקה זו בעיקר כשרוצים לודא שאין בעיה עצבית בשמיעה. בד"כ בשאלה של ניתוח כפתורים בילדים הרופאים לא מפנים לבדיקת ברה. לגבי הדיבור: האם בנך מפיק קולות של חיות ומילים פשוטות? האם ההבנה תקינה? אם אתם מודאגים אני ממליצה במקביל לברור השמיעתי לפנות לקלינאית תקשורת לאבחון שפה ודיבור. הקלינאית תבחן את יכולת ההבנה וההפקה של בנך ותדריך אתכם כיצד אתם יכולים לעזור לו ולהעשיר את שפתוגם בבית. הקלינאית תוכל להדריך אתכם כיצד לנהוג גם במצבים מצבים רועשים כמו במסגרת החינוכית למשל. במקביל חשוב להמשיך בברור השמיעתי ולשקול יחד עם רופא א.א.ג את ניתוח הכפתורים. בהצלחה טופז

שלום, שמי כרמל ואני בן 28 ושפת האם שלי היא ערבית. מאז שאני קטן יש לי בעיית דיבור והגייה בשפה הערבית במיוחד במילים עם האות ר', בנוסף אני גם דובר את השפה העברית ברמת שפת אם ואין לי בעיה איתה. רציתי לדעת האם ניתן לטפל בזה בגיל מבוגר ואיך?

21/10/2015 | 20:24 | מאת: עופי כהן-גל

כרמל שלום רב, בהחלט ניתן להתחיל טיפול בשיבושי היגוי גם בגיל מבוגר. לרוב בגיל מבוגר למטופל יש יותר מוטיבציה ורצון להצליח וכן ניתן להסביר לו באופן ישיר איך להגות את ההגה המשובש. הצלחתו של טיפול היגוי תלויה מאוד בתרגול שוטף בבית ולכן כדאי ללכת לטיפול מתוך כוונה להשקיע ומתוך הבנה שכדי לשנות הרגלים של שנים רבות יש צורך לתרגל הרבה. כדאי לך לפנות לקלינאי תקשורת דובר ערבית בעל ניסיון בטיפולי היגוי במבוגרים. בהצלחה!

תודה רבה

בוקר טוב הבת שלי בת שנה ו 5 חודשים ואני התחלתי לשים לב שהיא לא ממש מגיבה כשאני קוראת לה בשם.. איזה פעילויות התפתחותיות ניתן לעשות איתה כדי שתלמד מילים ותלמד שמות?... בבית אנחנו מדברים בשתי שפות ... איתה מברים ברוסית ובנינו מדברים בעברית אולי זאת הבעיה? היא רק אומרת מאמא פאפא ברגע שרוצה לפנות אלינו אומרת סיומות של נפל ... אמ אמ... היא לא יודעת להצביע... ולא מגיבה לשם שלה... מדברת בשפת התינוקות האם זה מוקדם לדאוג?

21/10/2015 | 20:20 | מאת: עופי כהן-גל

סבט שלום רב, בהתפתחות שפה תקינה אנחנו מצפים להתחלה של מילים ראשונות בסביבות גיל שנה. בגילאי שנה עד שנה וחצי, רוב הילדים מתחילים לומר מספר מילים, ומספר זה גדל משבוע לשבוע. בין גיל שנה וחצי לשנתיים רובם כבר מתחילים לצרף שתי מילים יחד (למשל- עוד בננה, תן כדור). חלק גדול מהילדים בגילאים אלו אינו הוגה את המילים בשלמותן ומשמיט חלק מהמילה. זהו חלק מהתפתחות נורמלית. בגיל של בתך אנו מצפים כבר לכעשר עד עשרים מילים. במקרה שלה, המילים יכולות להיות גם ברוסית וגם בעברית וכן אם היא משמיעה קולות של חיות או אומרת אמממ לאוכל זה גם נחשב. מה שחשוב בעיקר זה לראות שאוצר המילים שלה גדל ומתפתח משבוע לשבוע. חשוב גם לראות שהיא משתמשת בדרכי תקשורת לא מילוליות כמו הצבעה/חיוך/הבעות פנים ועוד. כיוון שכתבת שהיא אינה מגיבה כשאת קוראת לה בשם, חשוב מאוד ללכת איתה לבדיקת שמיעה כיוון שילדים רבים בגיל הרך סובלים מנוזלים באוזניים ומירידת שמיעה וגם זה יכול לגרום לעיכוב בהתפתחות השפה. בדיקת שמיעה לילדים חשוב לבצע במכון שמיעה שמנוסה בכך ושיהיו בה שני בודקים. לגבי נושא הדו-לשוניות- חשוב שתדברו אליה בשפה שבה אתם שולטים הכי טוב. אם שניכם יודעים טוב גם רוסית וגם עברית כדאי שאחד מכם ידבר איתה באופן קבוע בשפה אחת והשני ידבר בשפה השניה. בכל מקרה, חשוב שהדבר יהיה עקבי כדי לא לבלבל אותה. אני מקווה שזה עוזר לך. אם את מודאגת, כדאי תמיד לפנות להתפתחות הילד של קופת החולים שלך ולקבוע תור לאבחון. בהצלחה!

12/10/2015 | 22:23 | מאת: אביבה חלפון

בהמשך לפניתי אליכם אתמול ברצוני לציין את העובדה שהילדה מנסה לשיר אומנם לא מספיק מובן שואלת שאלות לעניו מבצעת פעולות לפי בקשה של הסובבים אך לצערי לא מספיק מדברת כאמור יודעת להגדיר צבעים בצורה נכון משחקת מחבואים כשהיא סופרת עד עשר ורצה יפה לתפוס את מי ששיחקה ברצוני להוסיף שהיא ילדה מאד נוחה

13/10/2015 | 05:04 | מאת: אילנית ישראלי

את מוסיפה פרטים חשובים ומשמחים הקשורים להתפתחות שפתה של ביתך, כמו שהיא מגדירה צבעים, עונה לענין ושרה (אם כי לא מספיק מובן, אך יחד עם זאת יש צורך בברור מעמיק יותר בכל תחומי השפה על מנת לקבל תמונה מדוייקת על התפתחותה השפתית של ביתך. כיוון שקיים איחור הבעתי בהתאם למצופה מילדה בת שנתיים ועשרה חודשים, אני ממליצה לך בחום לפנות לקלינאי/ת תקשורת לאבחון וטיפול מסודר. אני בטוחה שביתך תיתרם מן התהליך בפרט שהיא ילדה נוחה, ואת תוכלי לקבל כלים מסודרים על מנת לקדם אותה ולצמצם את הפער הקיים. לבנתיים מומלץ לבצע בדיקת שמיעה על מנת לוודא שביתך שומעת היטב, לשוחח עימה במשפטים פשוטים (למשל: הנעלים על הכיסא, את אוכלת מרק עם כפית), לספר סיפורים עם עלילה פשוטה (למשל: הלו הלו אבא)ולהקשיב לדברי ביתך תוך הוספת מידע והרחבת הצירופים שאמרה (למשל, אם אמרה 'לשתות חלב', תחזרי על דבריה ותוסיפי מספר מילים כמו: 'את רוצה לשתות חלב' או 'את צמא ורוצה לשתות חלב', 'אני אמזוג לך חלב לכוס שלך' וכדומה. בהצלחה!

11/10/2015 | 16:56 | מאת: אביבה חלפון

ילדה שהתחילה לדבר בגיל שנתיים מצרפת מילים אני רוצה עונה נכון לשאלות על צבע שמלה או צבע כדור אך לא יוזמת מספיק שיחה עם הסבתא סבא וכדומה האם בשלב זה צריכה לבוא התערבות כלשהיא אציין שרופא ילדים שמע אותה ואמר שהכל תקין

12/10/2015 | 04:31 | מאת: אילנית ישראלי

שלום איזה יופי אמא, שאת ערנית להתפתחות השפה של ביתך! בהתפתחות הדיבור הטיפוסית ישנם נורמות שעל פיהן אנו יכולים להעריך את התפתחות השפה של הילד. כך למשל, נצפה כי צרופי מילים יתחילו סביבות גיל שנה וחצי, ובהמשך הפעוט יצרף שלוש מילים ואט אט יביע משפטים פשוטים ומחוברים לקראת גיל שנתיים וחצי. מגיל שנתיים וחצי עד שלוש נצפה לקפיצה נוספת בהתפתחות השפה שתתבטא במשפטים ארוכים יותר ואפילו משועבדים. אוצר המילים מתרחב מאוד וכולל שמות עצם, תארים מגוונים, מילות יחס, פעלים בבנינים מגוונים ובנטיה לזכר, נקבה ורבים ועוד ועוד. לגבי רכישת צבעים, נצפה שתתרחש לקראת גיל שלוש, באופן מדורג. חשוב לדייק בקשר לגילה של ביתך, אם היא בת שנתיים הציפיות שונות מילדה בת שנתיים ועשרה חודשים. את מוזמנת לכתוב את המבעים של ילדתך על מנת שנתרשם יותר לעומק, להתיחס למצב השמיעה שלה, להיגוי ולהבנת השפה. כמו כן אם מדובר בילדה דו לשונית, יש לציין זאת כיוון שיש לכך השלכות על קצב התפתחות שפה. מכיוון שמדובר במכלול של גורמים שעשויים להשפיע על התפתחות השפה של ביתך, מומלץ לפנות לקלינאית תקשורת מוסמכת על מנת להעריך את שפתה של ביתך, באופן מקצועי ומהימן, בפרט אם ביתך כבר חצתה את גיל שנתיים וחצי. בהצלחה!

10/09/2015 | 09:29 | מאת: מלי

שלום בתי בת 3 לא מבטאה ש ו - צ. במקום זה היא אומרת ס. עד איזה גיל לחכות לפני שפונים לקלינאי תקשורת? איך פונים לקלינאי תקשורת? דרך קופת חולים? מה התהליך? תודה!

10/09/2015 | 15:03 | מאת: עופי כהן-גל

מלי שלום, קיימות נורמות להתפתחות תקינה של הצלילים בשפה העברית. האותיות השורקות (ס, ז, צ, ש) מתפתחות אחרונות ומקובל שעד גיל שש רכישתן עוד בתחום הנורמה. לפיכך, מומלץ לחכות ולקראת סוף גן חובה, ואם עדיין יהיו שיבושים - לפנות לקלינאית תקשורת לאבחון ולטיפול. בכל קופת חולים יש נהלים שונים ומומלץ לבדוק זאת בקופה. בהצלחה ושנה טובה!

בשבוע הבא חוזרים ללימודים. להיות ילד מגמגם בבית הספר זה לא פשוט בכלל. האגודה לגמגום בארה"ב הוציאה סרטון הכנה למורים בגובה העיניים. הסרטון תורגם לעברית (באישור האגודה) והועלה לרשת עם כתוביות. מוזמנים לשתף עם מורים והורים שאתם חושבים שזה יעניין אותם. https://www.youtube.com/watch?v=1KaV43K48Bg (להעלאת הכתוביות צריך ללחוץ על כפתור ה- CC) אם יש למישהו רעיונות נוספים מה עושים, מה עובד ומה פחות, אשמח לשמוע.

תודה אלינור, הסרטון מצוין ומאוד מלמד. ממליצה לפנות גם לאתר של ארגון המגמגמים בישראל אמב"י http://www.ambi.org.il/ למידע נוסף. עופי

תודה עופי, אנחנו בקשר עם אמב"י :)

29/08/2015 | 20:13 | מאת: אילנית ישראלי

כדאי אולי גם לחזק את הקשר עם משרד החינוך באופן ישיר, בסוגיה רגישה זו. ישר כוח על האכפתיות:)

26/08/2015 | 19:08 | מאת: עדן

הקטן שלנו בן 8 חודשים וחצי ועד עכשיו בעלי והמטפלת(שאיתו חצי שבוע) דיברו איתו בעברית ואני ואמא שלי (שאיתו בשאר השבוע) מדברים איתו בספרדית. אני מאוד רוצה שירכוש את השפה הספרדית, אבל אני בעצמי לא שולטת ב100 אחוז בשפה. זו אכן השפה הראשונה שלמדתי ושמעתי בבית ועד גיל שנתיים לא דיברתי כלל עברית אך מאז שנכנסתי לגן לא רציתי לדבר ספרדית אלא רק עברית. אני מבינה הכל ומדברת טוב אבל יש מילים שאני שוכחת או לא יודעת ואין לי ביטחון מלא בשפה. אני מתלבטת אם זה טוב לקטן ולא בטוחה שזה טוב לקשר שלי איתו. השאלה האם להתעקש ולדבר איתו בספרדית למרות שפה ושם חסרה מילה? האם עדיף שאקח שיעורים ואמשיך לדבר איתו בספרדית? או לסמוך שילמד רק מאמא שלי (למרות שהיא רק יומיים בשבוע איתו)? והכי חשוב האם זה יכול לפגוע בקשר שלי איתו? תודה רבה

27/08/2015 | 10:48 | מאת: עופי כהן-גל

עדן שלום רב, אכן ההתלבטות שלך יפה ומוצדקת. ישנם מחקרים רבים לגבי דו-לשוניות וכיום הגישה היא שכל עוד אין לילד עיכוב שפתי, חשיפה ליותר משפה אחת יכולה לתרום לו בטווח הארוך מבחינות רבות. ההמלצה לרוב היא שההורים ידברו עם הילד בשפה שהכי טבעית להם ושבה הם הכי שולטים כדי להקנות לילד את השפה בצורה המיטבית ביותר (מבחינת חוקי המורפולוגיה, התחביר וכן מבחינת המבטא). בכל מקרה, קשה מאוד לרכוש לעומק שפה זרה כאשר אין חשופים אליה באופן רציף ויומיומי. מבחינת התפתחות השפה, את יכולה להמשיך לדבר איתו בספרדית ובמידה ובהמשך תראו כי זה משפיע לו על רכישת השפה - תשקלו להפסיק. מבחינת הקשר ביניכם - זה עניין אישי מאוד אך אין ספק שקל יותר לתקשר באופן אינטימי בשפה המוכרת לנו ביותר, לספר בה ספרים ולשיר בה שירים. את יכולה גם לבחור לדבר איתו בעברית ולהעשיר מדי פעם את הקשר ביניכם בשירי ילדות או סיפורים בספרדית. ההחלטה היא שלך. בהצלחה!

27/06/2015 | 12:20 | מאת: אמא

שלום רב! ילדי בגיל 3 אובחן בהתפתחות הילד עם לקות שפתית ואיחור שפתי רב מבני גילו. הוא טופל אצל קלינאית, עבר ועדת השמה השנה ונמצא מתאים לגן טיפולי היות ואין לנו בעיר גן שפתי. יחד עם זאת, החל מפסח חלה אצלו התקדמות ספונטנית ושיפור עז מבחינה שפתית שאפילו הקלינאית ביקשה הפסקת הטיפולים וחזרה לאבחון בעוד חודש משום שנראה לה שאין צורך בגן טיפולי. שאלותיי: 1. האם רק קלינאית מורשית לקבע מקצועית אם הוא יכול להרשם לגן רגיל בשנה החדשה או גן טיפולי? 2. אם נמצא שיתאים לגן רגיל איך אני עושה מעבר מגן טיפולי לגן עירייה. הוא כרגע בטרום טרום חובה בגן רגיל. אודה לתשובה

28/06/2015 | 12:35 | מאת: עופי כהן-גל

אמא יקרה, בשלב ראשון כדאי להתייעץ עם קלינאית התקשורת של בנך. האם היא חושבת שהוא מתאים לגן שפתי/גן טיפולי? האם לדעתה הוא סגר את הפער ובשל לגן רגיל? במידה וכן, כדאי לפנות לעירייה לבירור לגבי שינוי בהשמה. ככל הידוע לי, לבקשת ההורים יש משקל מכריע בהחלטה לגבי השמת הילד ואם קלינאית התקשורת של בנך תוציא סיכום מסודר עם המלצות לגן רגיל, אני מאמינה כי העירייה תפנה אתכם לגן רגיל. בהצלחה!

05/05/2015 | 15:40 | מאת: מודאגת

שלום רב, בני בן שנה ושמונה עבר לאחרונה ניתוח שקד שלישי וכפתורים באוזניים בשל רבוי נוזלים והפסקות נשימה. סובל מן התופעות מגיל 7 חודשים. מאז הניתוח חל שיפור מיידי בנשימה וכן בשמיעה- מגיב כאשר קוראים לו, משתף פעולה בשיר גם כאשר לא רואה את התנועות וכו. מבחינת השפה הרחיב כמעט מיידית את אוצר המילים, מזהה חיות, חלק מאברי גוף ומבקש אוכל-אמ, אמ ומים-מה מה שלא היה טרם הניתוח. הבעיה היא שהוא לא קורא לי בשם וגם לא לדמויות האחרות בחייו. אני אם יחידה יחד עם סבא וסבתא פעילים. כן אומר אבא הרבה אך לא תמיד נראה שמתכוון לסבא שלו או אפילו אליי. נמצא במסגרת משפחתון כבר שנה וגם שנה לא קורא בשם כלשהו לגננות. אני מוטרדת מאוד ואשמח לעצה. תודה רבה מראש.

28/06/2015 | 12:32 | מאת: עופי כהן-גל

אמא יקרה, ראשית, אני שמחה לשמוע כי חלה התקדמות שפתית בעקבות ניתוח הכפתורים. נוזלים באוזן התיכונה הינם סיבה נפוצה לעיכוב שפתי וילדים רבים סובלים מכך. נשמע כי בנך מתחיל להדביק את הפער וכי הוא מתקדם יפה לפי אבני הדרך המצופות. ילדים רבים קוראים בתחילה "אבא" גם למטפלים משמעותיים אחרים (אמא, סבא, סבתא) כיוון שמבחינה התפתחותית זו מילה שקל להגיד והיא מהמילים הראשונות שילדים רוכשים בעברית. תופעה זו נקראת "הכללת יתר" והיא לרוב מסתדרת מעצמה תוך זמן קצר. אני מציעה לכן לא לתקן אותו אבל כן להשתמש בעצמכם באופן נכון בכינויים המתאימים בתוך משפטים טבעיים. למשל - אתה רוצה שאמא תכין לך ביצה? אתה רוצה שסבתא תמזוג לך מים? תוך זמן קצר הוא אמור להתחיל להגיד גם מילים נוספות. במידה ואתם לא רואים התקדמות משמעותית בשפתו תוך חצי שניה, כדאי לפנות לאבחון שפתי. בהצלחה!

26/03/2015 | 11:35 | מאת: דנית

שלום ביתי בת שנה ועשר מבינה כל מה שמבקשים ממנה אפילו משפטים מורכבים, מבחינת השפה אני חושבת שיש טיפה עיכוב ורציתי לדעת האם יש צורך לקבוע תור אצל קלינאית. בעקרון היא אומרת מילים אבל בצורה לא ברורה לא אומרת את כל המילה ועדיין לא מחברת משפטים. קשה לה להגיד אותיות מסוימות ולכן מוותרת עליהן למשל במקום להגיד דחליל אומרת דהה, חנוכיה אומרת אייה ,את השם שלה שירה אומרת איה וכו' .. השאלה אם זה משהו שצריך לבדוק או לזרום איתה ולהדגיש לה בבית את המילה בשלמותה?

שלום דנית מתיאורך נשמע כי בתך ילדה תקשורתית בעלת הבנה תקינה אשר מפיקה מבעים חד מיליים. כך שלפי תיאורך, מבחינה התפתחותית היא נמצאת בנורמה של בני גילה. השלב הבא בהתפתחות השפה הינו הרחבת אוצר המילים, רכישת מילים נוספות והתחלה של הפקת צירופים בסביבות גיל שנתיים, כאשר הפקת צירוף מתחילה בדר"כ ממילת ציר והוספת מילה נוספת למשל: הנה אבא, הנה אוטו וכדומה. לגבי השמטת ההגאים בדיבור- בגילאים הללו הילדים נמצאים בתהליך של רכישת הפקת המילים וההגאים ועל כן מבצעים תהליכים שונים בדיבור כמו השמטות והחלפות של הברות וצלילים במילה. אם כן, לפי תיאורך ובלי לפגוש את בתך נשמע כי בסה"כ היא נמצאת בנורמה לגילה, אולם חשוב מאוד שתעקבו אחרי רכישת השפה ותשימו לב שנרכשות מילים חדשות וכי ההגייה משתפרת עם הזמן כך שהילדה מובנת לסובבים אותה. בכל מצב בו אתם חשים מודאגים כדאי בהחלט ללכת להתייעץ עם גורמים שונים (טיפת חלב או רופא ילדים למשל) ואף לפנות לקלינאית תקשורת להתייעצות. ובכל מקרה אני ממליצה לפנות לבדיקת שמיעה בכדי לוודא שבתכם שומעת טוב וכדי לוודא שהשיבושים לא נגרמים בגלל ירידה בשמיעה. אצל ילדים צעירים פעמים רבות קיימים נוזלים באוזניים שגורמים לירידה בשמיעה, הנוזלים לא תמיד גורמים לכאב או אי נוחות כך שהילד לא מתלונן וההורים אינם יודעים כלל על הירידה. ובינתיים בבית- כאשר בתך אומרת מילה באופן משובש, חזרי על המילה באופן תקין והרחיבי אותה למשל היא מצביעה על הדחליל ואומרת דהה, תאמרי לה- נכון, איזה דחליל מצחיק. אין צורך לבקש ממנה לחזור אחרייך אלא תני לה מודל תקין אופן טבעי ותוך כדי משחק משותף. והכי חשוב להנות ולבלות יחד! פסח שמח! טופז

08/03/2015 | 00:56 | מאת: אביבה חלפון

בתי בת שנתיים ושושלה חדשים מדברת מילים בודודות עץ אמא סבתא בובה ועוד היא מבינה כל םעולה שנדרשת ממנה מצביעה על אברי גוף אולם לדעצי אוצר המילים נמוך כמו כן חלק ממה שאומרת לא נשמע ברור האם מצב זה מחייב התערבות כלשהיא ואם כן באיזה אופן

08/03/2015 | 08:33 | מאת: עופי כהן-גל

אביבה שלום, הגדרת יפה את ההבדל בין אוצר מילים הבעתי ובין אוצר מילים הבנתי. ילדים לרוב מבינים יותר ממה שהם כבר אומרים. באבחון של קלינאי תקשורת אנחנו בודקים את שני הצדדים של אוצר המילים ורואים איפה עיקר הקושי בהתפתחות. בגיל שנתיים נראה כבר לרוב אוצר מילים עשיר וכן שימוש בצירוף של שתי מילים יחד (עוד בננה, רוצה במבה וכו'). בגיל כזה, מומלץ לעשות קודם כל בדיקת שמיעה (במכון שמיעה שבו יש שני בודקים בזמן הבדיקה) ולאחריה לגשת לאבחון של קלינאי תקשורת. בהתאם לאבחון, הקלינאי ידריך אתכם אם יש צורך בהתערבות או במעקב בלבד וייתן לכם הדרכה כיצד לעזור לה לצמצם את הפער. בינתיים, אני ממליצה לחשוף אותה לשפה בדרכים שונות - להקריא לפחות סיפור אחד ביום, לתאר את מה שאתן עושות יחד או את מה שאת עושה לידה (לדוגמא - עכשיו אמא מלבישה לך את החולצה/אני מקלפת את המלפפון..) ולוודא שאת אומרת לה את המילים בבירור. אין צורך לתקן אותה או לדרוש ממנה להפיק מילים בעצמה אלא רק להגות אותן ברור. בהצלחה!

10/02/2015 | 18:08 | מאת: דנה

שלום, בת שלי בכיתה ג. לפעמים היא בונה משפט בצורה לא נכונה. היא מכניסה מילות קישור לא מתאימות למשמעות שהיא רוצה לבטא. למשל גם ככה ואפילו - נכנסות במיקום לא נכון במשפט או מיותרות לגמרי במשפט. או להפך מחסירה מילת קישור ואז קשה לה להביע את עצמה. איך אפשר לפתור בעיה כזאת? האם עבודה עם מורה מתקנת זה מספיק? או האם זה תחום של קלינאי תקשורת? על מה זה יכול להצביע? תודה רבה

11/02/2015 | 22:08 | מאת: עופי כהן-גל

דנה שלום, זה בהחלט תחום של קלינאי תקשורת וניתן לעבוד איתה על ארגון מסר ברור, על תחביר תקין ועוד. כדאי לעשות אבחון מעמיק ולנסות להבין מאיפה נובע הקושי. אני ממליצה לך לחפש קלינאית תקשורת בעלת ניסיון עם ילדי בית ספר. בהצלחה!

11/02/2015 | 23:24 | מאת: דנה

על איזה סוג אבחון מדובר? יש אבחוני קשב, יש אבחון פסיכו דידקטי, אין לזה סוף. באיזה אבחון להתמקד? האם הכוונה שקלינאית תקשורת תעשה אבחון?? המון תודה על העזרה והתשובות, דנה

שלום דנה קלינאית התקשורת תעביר אבחון שפה לגילאי בית ספר. הקלינאית בוחרת את האבחון לפי הקושי הספציפי של הילד. אתם צריכים לבקש הפנייה לאבחון שפה עבור קלינאית שעובדת עם ילדים בגילאי בית ספר. בהצלחה טופז

שלום דנה קלינאית התקשורת תעביר אבחון שפה לגילאי בית ספר. הקלינאית בוחרת את האבחון לפי הקושי הספציפי של הילד. אתם צריכים לבקש הפנייה לאבחון שפה עבור קלינאית שעובדת עם ילדים בגילאי בית ספר. בהצלחה טופז

בתי בת שנתיים, ילדה ערנית ומאוד פעילה עם תקשורת בינאישית גבוהה, יוצרת קשר חברתי עם ילדים ומבוגרים בצורה חופשית, טבעית ומוצלחת. מביעה את רצונותיה בהבהרות לא במילים, ובתנועות ידיים, אם לא מקבלת מה שרוצה מתרעמת. מבינה ומבצעת כל דבר גם דברים מורכבים. אבל לא מתקדמת עם אוצר מילים בכלל, לא מבטאה נכון אף מילה למעט אבא ואמא. גם את שמה לא מבטאת נכון. מציירת ויודעת לשחק בפזל פשוט של חיות ומקום מגוריהם. יודעת לעשות קולות של חיות אבל לא לומר את שמן. תכלס לא מתקדמת מילולית בכלל! אנחנו יושבים איתה עם ספרים ותמונות והיא חוזרת על הכל עם אותן הבהרות, לא יודעת צבעים. האם הכל בסדר? מה עושים? למי פונים?

07/02/2015 | 19:56 | מאת: עופי כהן-גל

אמא יקרה, נשמע שבתך ילדה תקשורתית המראה עיכוב בהתפתחות ההיגוי ויתכן שגם בתחומים שפתיים נוספים. בגיל של בתך יש שונות רבה בהתפתחות השפה וההיגוי ורבים מן הילדים עוד לא הוגים את המילים בשלמותן וגם לא את כל הצלילים בשפה. אך כיוון שאת מתארת מצב שבתך מתוסכלת מכך שאינה מובנת ושהיא בעלת מובנות דיבור נמוכה, מומלץ להגיע לאבחון מקיף אצל קלינאית תקשורת ולקבל ממנה הדרכה וכלים מתאימים. בגיל שלה מומלץ תמיד להגיע לאבחון במסגרת של התפתחות הילד אך בכל מקרה, חשוב מאוד לעשות קודם בדיקת שמיעה במכון שמיעה העושה בדיקות ילדים (עם שני בודקים בזמן הבדיקה). בכל מקרה, תמשיכו להקריא לה ספרים מדי יום אך מומלץ להימנע מדרישה לחיקוי כיוון שנראה שכרגע היא לא מצליחה לחקות באופן מדויק וזה רק מתסכל אותה. ההמלצה היא להמשיך בגירוי שפתי, במהלך היום יום, לדבר אליה ברור, כשהיא רואה את הפנים שלכם, אך לא לתקן את ההגייה שלה. בהצלחה!

טוב לילד שלי... שנה שעברה - ילד בן 3 עם עיכוב שפתי, קושי בריכוז. אבחונים ע"י רופא התפתחותי, פסיכולוגית, קלינרית תקשורת - כולם ממליצים על גן מיוחד. ועדת השמה בעירייה - דוחים את הבקשה בטענה שהרמה בגנים נמוכה משל הילד שלי ולכן לא מומלץ להכניס אותו לגן מיוחד, מאחר והילדים שם יורידו אותו למטה במקום להעלות ולקדם אותו (יכול להיות דבר כזה?) ועדת ערער במשר החינוך - טוענים את אותו הדבר בפגישה עצמה, אך מרגישה כאילו "שכנעתי" אותם בצורך שלנו לגן מיוחד ולכן קיבלתי את האישור. לאחר קבלת אישור, שוכנעתי בעירייה שהדבר יוריד את הרבה של בני. וויתרתי על הזכות ושלחתי לגן רגיל. השנה חוששת שאעבור בדיוק את אותו התהליך בו אצטרך להחליט לבד מה באמת הדרך הנכונה? אנשי המקצוע שרואים את הילד טוענים שצריך גן מיוחד, עירייה שטוענת שהרמה בגנים נמוכה יותר. לא יודעת מה לעשות. אני יודעת שהילד שלי יקבל הרבה יותר בקבוצה של 8-10 ילדים ואנשי מקצוע המבינים בנושא. מאשר 35 ילדים על גננת שלא יודעת להתמודד עם קשיי קשב וריכוז וקושי שפתי. מצד שני המשפט הזה - הרמה נמוכה וזה יוריד את הילד שלי למטה, מלחיצה אותי. עזרו לי ותתנו לי נקודת אור שתעזור להחלטתי. מיואשת

מיואשת יקרה שלום, החלטות לגבי השמה של ילד הן תמיד החלטות מאוד מסובכות. קשה מאוד לצפות מה יהיה הדבר הטוב ביותר עבור ילד מסוים. באופן עקרוני, לגנים מיוחדים יש את היתרון המשמעותי של גן קטן עם צוות שקיבל הכשרה בחינוך מיוחד ובדגש על שפה ובנוסף, בגן מקבלים שעות טיפול של צוות טיפולי רב מקצועי וכך הילדים מרוויחים עוד עין מקצועית שיכולה לקדם אותם או להדריך את הצוות. מצד שני, בכל שנה מגיעים לכל גן מיוחד ילדים מרקעים שונים, ברמות התפתחות וקושי שונות. צריך לעשות שקלול של הגורמים הספציפיים בכל גן - האם יש בגן גננת שתדע לעבוד גם עם ילדים ברמה גבוהה ולקדם אותם? האם ילד מסויים ירוויח יותר מגן קטן וצוות מורחב מאשר אם יהיה בגן רגיל שבו ייחשף לשפה ברמה רגילה ויהיה עם ילדים שיתאימו לו יותר חברתית? בהחלט התלבטות מורכבת. אני מציעה לך להתייעץ עם בעלי המקצוע שאת מרגישה שמכירים הכי טוב את בנך. לעיתים גן רגיל בתוספת גננת שילוב הוא פתרון טוב ולעיתים כדאי דווקא ללכת לגן מיוחד ולקבל את כל הפתרונות שהוא מציע. אני ממליצה לך להקשיב לתחושות שלך ולהתייעץ עם הגננת הנוכחית ושאר המטפלים של בנך. בסך הכל, כולם רוצים את טובתו. בהצלחה!

11/01/2015 | 11:39 | מאת: אתי

שלום בני בן שנתיים וחודשיים לא מדבר אפילו מילה , מוציא הברות פה ושם אך כשרוצה משהו מושך אותנו פיזית למה שרוצה . גם רמת ההבנה שלו יחסית נמוכה לגילו , הוא לא יודע להצביע על אברי גוף , חיות וכו' רק דברים ממש בסיסיים כמו תביא לי , בוא וכו' חוץ מזה הכל בסדר ,הוא מאד חברותי ,אין פחד מזרים ,אוהב מגע ,יש קשר עין ,אוהב מאד מוזיקה (בצפייה) ויודע לעשות תנועות של השירים הייתה לו בעיית שמיעה ונוזלים שטופלו ועכשיו השמיעה שלו בסדר, אנו ממתינים להתפתחות הילד שרק יתנו לנו תור בעוד 3 חודשים !! השאלה שלי אם יש מצב שהעיכובים בדיבור ובהבנה באו מבעיית השמיעה שהייתה ואם כן אז הוא נחשב כעת מבחינת התפתחות בתקשורת כמו בן חצי שנה וכמה זמן נדרש בד"כ להדביק את הפער ? והאם יכול להיות סיבות אחרות? שמעתי שיכול להיות שיש לו אילמות סלקטיבית... אשמח לשמוע את חוות דעתכם המקצועית ברוכים תהיו

11/01/2015 | 12:44 | מאת: אילנית ישראלי

שלום אתי שמיעה תקינה הינה אכן קריטית להתפתחות השפה ויכולת הדיבור בגיל בו נמצא בנך, ויש לה אף השלכות לתקופה שלאחר מכן. בגיל שנתיים כבר נתחיל לצפות לשמוע מהילד משפטים בני שלוש מילים, אם כי שיבושי היגוי עדין תואמים בגיל זה. הילד רוכש עוד ועוד מילים חדשות ומושגים ראשוניים ואילו הבנת ההוראות הולכת ומשתכללת. אם לילד ירידה בשמיעה, זה מדליק נורה אדומה מכיוון שהוא אינו קולט את צלילי הסביבה באופן שמיעתי, ונשען מאוד על הערוץ החזותי. גם למשך הזמן בו לא שמע, יש חשיבות רבה. ניתן לפנות למרכזים אחרים על מנת לקבל התערבות מהירה יותר מקלינאי/ת תקשורת. קצב התקדמותו של הילד תלויה בגורמים שונים, וקשה לנבא באופן ספציפי עד שלא שוללים קשיים נוספים. אך באופן כללי התערבות מהירה חיונית ביותר כעת, ומעלה את הסיכויים לצמצום פערים. ממליצה לך לבנתיים לאמץ אסטרטגיות מסוימות במהלך האינטרקציה עם בנך למשל לדבר כשאת נמצאת קרוב אליו, פנים מול פנים. לקרוא לו ספרים פשוטים מאוד, בקצב איטי וברור. לתת שהות שבה הוא יכול לחזור על מילה שאמרת ולעודד אותו כשהוא מנסה לחקות אותך. בפעילויות יומיומיות להמליל ולחזור על הפעולות שאת מבצעת ביחד איתו (לבישת בגדים, עריכת שולחן, רחיצה, משחק משותף וכו') תוך הדגשת המילים העיקריות בקול רם וברור. בקשר לאילמות סלקטיבית, לא ניראה שזה צריך להטריד אותך כלל. בהצלחה אילנית

תודה על התשובה המהירה , לאיזה מרכזים אחרים ניתן לפנות על מנת לקבל התערבות מהירה יותר והאם קלינאית תקשורת זה מספיק או כדאי לערב גורמים אחרים כדוגמת נוירולוג וכו'? ושוב תודה

07/12/2014 | 00:11 | מאת: דינה

יש לי ילדה בת שנתיים שמבינה הכל לדוגמה תביאי ספר בואי נעשה פאזל כששואלים אותה חלקי גוף מצביעה נכון אבל היא אומרת מס מאד קטן של מילים אבא אומרת ברור ועוד כמה מילים כמו גירפה אור אבא ועוד כמה מילים בודודות האם המצב המתואר מצריך בדיקה כלשהיא

שלום דינה, בתך נמצאת בשלב החד מילי הכולל את הפקת המילים הראשונות, ישנה שונות רבה בין הילדים בהפקת המילים בשלב הזה. כשאנו באים לבחון את השפה והתקשורת של ילדים בגילה של בתך אנו בוחנים לא רק את מספר המילים בהפקה, חשוב לבחון גם יכולות תקשורתיות נוספות כמו הבנת הוראות פשוטות (ולפי תיאורך בתך מבינה הוראות פשוטות), היכולת של בתך להעביר את רצונותיה לסביבה (הן בבית והן בגן), האם קיימת הפקה של מגוון עיצורים וצלילים בשפה, האם קיימת התקדמות כל הזמן – כלומר האם בתך רוכשת כל הזמן מילים חדשות הן בהבנה והן בהבעה. כמו כן נסי לבחון האם קיימות הפקות קבועות שחוזרות על עצמן, כמו למשל קולות של חיות- האם בתך קוראת לכלב הב-הב, או מו לפרה, או אפילו הממ לאוכל. בשלב הזה כל הפקה קבועה עבור חפץ מסוים נחשבת למילה. נסי לבחון את כל הנקודות שציינתי, אם את עדיין חשה שיש בעיה ואת מוטרדת כדאי לפנות לבדיקת שמיעה ולאבחון קלינאית תקשורת. בכל מקרה תורי ההמתנה ברב המקרים עשויים לקחת מספר חודשים ובינתיים תדעי האם חלה התקדמות. בינתיים כדי להרחיב את אוצר המילים של בתך את יכולה לשחק איתה בבית: להקריא לה ספרים פשוטים של משפט בכל עמוד; וכן חשוב לדבר ולחזור על המילים תוך כדי כל פעולה שאתם עושים בבית- למשל באמבטיה- כמה מים, המים חמים ונעימים, הנה המגבת, בואי נתנגב במגבת, נסתרק במסרק וכדומה. את יכולה גם להכנס לקישור הבא שכולל מאמר שפרסמנו באתר התפתחות הילד עם טיפים להעשרת שפה בבית http://www.child-development.org.il/%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%94%D7%A2%D7%A9%D7%A8%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%A4%D7%94.html בהצלחה רבה טופז

02/12/2014 | 15:05 | מאת: תמר

שלום, יש לי תינוק בן שלושה חודשים, אנחנו שמנו לב שיש לו קול קצת שונה, אני לא יודעת מילה מדויקת לזה , אבל שהוא מנסה לדבר יש לו קול כאילו הוא בכה הרבה והכול לא חלק , איפה ואצל מי אנחנו יכולים לבדוק אם יש בעיה ?

שלום תמר אם קיים בך חשש כי עשויה להיות בעיה כל שהיא בקול של תינוקך כדאי לפנות לרופא ילדים וכן לרופא אף אוזן גרון בכדי שיבדקו ויראו אם אכן יש בעיה. בהצלחה טופז

01/12/2014 | 03:18 | מאת: שחף

שלום. אני גבר בן 30. מאז גיל צעיר (~8) יש לי בעיה בדיבור שהכי קל לי להגדיר אותב כדיבור תקוע. לאנשים שאני מדבר אתם זה לא נשמע כמו גמגום בכך שאין רפטציה או המרחות של מילים\אותיות, אלא פשוט דיבור שמפסיק בהפתעה. הבעיה מתבטאת בהיתקעות לפני מילה כלשהי (בחלק מהמקרים מילים מסוימות) באמצע משפט. ההרגשה דומה למילה שעומדת על קצה הלשון אך לא נהגית - רק שאני כן יודע מה אני רוצה להגיד, ולמרות זאת המילה נתקעת, ונדרש ממני הרבה מאמץ "לשחררה". וברקע זה מלווה בהרגשה שהמוח שלי רץ מהר מדי בשביל ששפתיי לעקוב. יש לי גם קטע בדיבור בו אני מנסה להיות כה מדוייק שלעתים רחוקות אני פולט משהו לא מובן. מחיפוש זריז באינטרנט, הדבר הכי קרוב שמצאתי לתופעה שאני סובל ממנה זה Aphasia... כמה שאפשר לסמוך על דיאגנוזה עצמית. אשמח לשמוע ממומחה בתחום האם אכן אני סובל מאפזיה או מבעיה אחרת, והאם קיים טיפול. תודה.

01/12/2014 | 03:21 | מאת: שחף

כמו כן, יש רגעים נדירים שבהם הבעיה נעלמת לגמרי.

01/12/2014 | 06:07 | מאת: אילנית

שלום שחף אתה מתאר תמונה שיכולה להתאים לחוסר שטף בדיבור. כולנו חווים מצבים של חוסר שטף בדיבור, באופן נורמלי אך כדי לקבוע האם מדובר בחוסר שטף נורמלי או גמגום עליך לעבור אבחון אצל קלינאי/ת תקשורת. באבחון מקצועי זה ילקחו ממך פרטים על ההסטוריה הרפואית-התפתחותית שלך, ויעריכו את דיבורך בעזרת כלים מקצועיים. כמו כן תוכל לקבל טיפול מתאים, אם ימצא צורך בכך. אפזיה, דרך אגב, הינה פגיעה נוירולוגית נרכשת במרכזי המוח הקשורים לשפה ולדיבור, ואינה מאפיינת את מצבך.

01/12/2014 | 05:57 | מאת: אילנית ישראלי

זה לא נשמע כמו גמגום. ובעניין האפזיה - זו הייתה דיאגנוזה עצמית ככה שאינני יודע אם היא נכונה.

29/11/2014 | 23:23 | מאת: רונית

ביתנו בת שנתיים ותשעה חודשים ויש לה עיכוב שפתי גדול אף על פי שהיא מטופלת על-ידי קלינאית תקשורת וריפוי ועיסוק . הומלץ לנו לאחר אבחון לשלוח אותה בשנה הבאה לגן שפתי. הטענה שיש לה פוטנציאל עצום שאינו ממומש ובזכות גן זה תוכל תוך שנה להשתלב בגן רגיל. חשוב לנו לדעת האם ניתן באמת אחרי גן שפתי להשתלב בגן רגיל והאם משהו מכיר גן שפתי טוב באיזור הוד השרון ?

שלום רונית בהחלט ניתן אחרי גן שפתי להשתלב במסגרת של גן רגיל. אני מכירה מספר מקרים בהם ילד ביקר שנה בגן שפתי, התקדם מאוד ולאחר מכן שובץ בגן רגיל. ברב המקרים הגן השפתי נותן לילד הרבה בטחון ומאפשר לו להתקדם. כמן כן, יש המון יתרונות לגן שפתי, זאת מסגרת קטנה ובדרך כלל מאוד חמה ועוטפת. לצערי אני לא מכירה את הגנים השפתיים באיזור הוד השרון ולא יכולה להמליץ לך על גן טוב.. בהצלחה רבה טופז

15/10/2014 | 08:25 | מאת: ויקי

שלום, יש לי בת בת 2.4 שנים. היא מאוד מפותחת ומתקדמת מבחינת דיבור, שפה וקליטה (יותר מהממוצע). בחודשיים האחרונים החלה ממש להתקע עם מילים ולגמגם. יכולה להתחיל משפט ולהגיד את המילה הראשונה כ-10 פעמים. היא לא מגמגמת בכל המילים אלא בעיקר במילה הראשונה של המשפט. האם יש לנו סיבה לדאגה? האם יש צורך לקחת אותה לבדיקה כלשהי? תודה רבה!

15/10/2014 | 09:45 | מאת: אילנית ישראלי

שלום אמא יקרה! את מתארת תופעה מוכרת לגיל בו ביתך נמצאת כעת, בשם "חוסר שטף התפתחותי". תופעה זו הינה נורמלית בטווח הגילאים שבין 2-5 ואמורה לעבור מעצמה ללא התערבות. יחד עם זאת חשוב ומומלץ ליצור אוירה תומכת וסבלנית בזמנים בהם הבת חווה רגעים של חוסר שטף: להקשיב בסבלנות ובלי להשלים את דבריה או להעיר הערות. בית מומלץ לדבר לאט ובנחת, ולהפחית לחץ אם יש. תופעה זו אמורה לחלוף תוך שבועות עד חודשים ספורים. באם התופעה נמשכת ונהיית מורכבת יותר - מומלץ לפנות לקלינאית תקשורת להערכה. מאחלת המשך התפתחות תקינה:)

15/10/2014 | 10:46 | מאת: עופי כהן-גל

אני ממליצה גם להיכנס לאתר של אמב"י - ארגון המגמגמים בישראל. יש שם מידע מצוין להורים לגבי חוסר שטף התפתחותי וכיצד לסייע לילד בשלב הזה, כך שלא ירגיש אי נוחות עם הדיבור שלו וימנע או יסתייג מדיבור. http://www.ambi.org.il/ בהצלחה וחג שמח.

עברנו לפני חודשיים לארהב והרופא פה אמר לי שחשיפה לשפה חדשה רק יעכב אותו ולבוא בגיל שנתיים להפניה לקלינאית במידה והילד לא מדבר. הוא אומר רק אבא.ממלמל בסגנון:למלמלמה,קשקושים כאלה. קשה לו מאוד להגיד הברות אחרות. כל מה שחיריק,שורוק,צירה-הוא לא מצליח. מנסה לחזור אחרי ומעוות לגמרי. אני מנסה ללמד אותו ורואה כמה הוא מתאמץ ולא מצליח. אפילו את המילה אור ממש קשה לו. האם להתחיל טיפול עכשיו ?

05/10/2014 | 07:59 | מאת: עופי כהן-גל

שירי שלום, המעבר לארה"ב יכול להעמיס על רכישת השפה אם מנסים ללמד אותו אנגלית אולם את מתארת מצב שגם בעברית יש עיכוב בהתפתחות השפה. האם בדקתם את השמיעה שלו? בכל מקרה, הייתי ממליצה למצוא קלינאית תקשורת דוברת עברית באזור מגוריכם וללכת לאבחון. בהצלחה!

30/09/2014 | 13:15 | מאת: אלמוג

בני בן שנה ועשר חודשים. מלבד המילה "אבא" "טטא" (סבתא) ו"צצי" (מוצץ)שאר המילים לא מצליח לבטא נכון בשלמות. לדוגמא- הולכים-אומר "חים" . קוקו- "פופו" .חנה אומר "ח" או בנפרד-"ננה". נפל-"פל" . יש לציין שהוא מאוד פיקח ומבין הוראות ודברים יותר מבני גילו. אך בנושא הדיבור הוא פחות מבני גילו.הוא מנסה לחכות אותי ולהגיד אותו דבר אבל לא מצליח. האם יש מקום לדאגה וטיפול? לאן צריך לפנות ומה לעשות או לתת לזמן לעשות את שלו?

30/09/2014 | 14:10 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום, מהתיאור שלך נדמה כי אין מקום לדאגה כרגע, אך הייתי ממליצה לבצע בדיקת שמיעה על מנת לוודא כי בנך שומע תקין. שכיח כי בגיל זה המילים אינן שלמות. תמשיכו לשחק הרבה ביחד, לדבר, לשיר ולהקריא ספרים שמתאימים לגיל. במידה ואין שיפור לקראת גיל שנתיים, שנתיים וחודשיים (שיפור הכוונה היא להרחבת אוצר מילים, הופעת צירופים ושיפור מסוים בהיגוי), כדאי לפנות לאבחון קלינאית תקשורת בהתפתחות הילד. בהצלחה!

רצוי מאזור המרכז עברה איבחון וזקוקה לטיפולים הבעיה באוצר מילים שאינו תואם את גילה

23/09/2014 | 22:27 | מאת: עופי כהן-גל

הפורום הזה אינו מקום להמלצות על קלינאי תקשורת. אני ממליצה להיכנס לאתר אגודת קלינאי התקשורת ושם יש מנוע חיפוש לקלינאים לפי איזורי מגורים ותחומי התמחות. בהצלחה ושנה טובה.

16/08/2014 | 07:31 | מאת: יעל

הבן שלי בן שנתיים ו4 חודשים . מדבר באופן מלא משפטים שלמים (4-5 מילים )ומאות מילים , מבין הכל . הבעיה שמתקשה להגות את האות ל' ומילים עם הניקוד חולם . הדבר יוצר מצב שברצף של דיבור לעיתים לא ברור לסביבה ( לי הוא ברור כל הזמן ).בנוסף ס-ש מתבלבלות . האם יש צורך לפנות לטיפול במקרה זה או ש"הזמן יעשה את שלו" ? איך ניתן לקדם אותו להגיד את האות ל' (או במקום לא, באון במקום בלון וכו') ? תודה רבה

שלום יעל בהתפתחות הטבעית של ההיגוי קיימת היררכיה ברכישת ההגאים, ישנם הגאים הקלים יותר להפקה וישנם הגאים שקשה יותר להפיקם ועל כן נרכשים מאוחר יותר. ההגה ל' והתנועה e נרכשים עד גיל 3.5-4. ההגאים השורקים יכולים להירכש אפילו עד גילאי 5.5-6 כיוון שהפקתם נחשבת לקשה ביותר מבחינת תנועות הלשון העדינות וויסות הוצאת האוויר בהפקתם. בנך עוד קטן, ייתכן שעם הזמן יתחיל להפיק באופן תקין את ההגאים שמחסיר כעת. אם לקראת גיל 3.5 אין שינוי מומלץ לפנות לקלינאית תקשורת. בהצלחה טופז

11/08/2014 | 16:45 | מאת: אתי

שלום רב, יש לי 2 בנים, אחד בן 7 והשני בן 4{כמעט}, לשניהם יש שיבושי היגוי נורא דומים והם החלפה של ת' ב- ק', כ'- לדוגמא במקום לומר חתול, הם אומרים חקול, ועוד שיבוש של ד' ב- ג' למשל המילה גדול נשמעת כמו גגול, הבן הגדול היה מטופל אצל קלינאית תקשורת בעבר, וכמו שתיארו כאן הטיפול הוא יותר דרך משחק ואני לא ראיתי שהטיפול באמת הניב תוצאות, אני פשוט כרגע נמצאת בסיטואציה שמוכנה לעשות הכל כדי להבין מאיפה הבעיה נובעת ואיך ניתן לטפל?, אודה להכוונה והסבר על התופעה, תודה רבה

12/08/2014 | 08:32 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום אתי, מדובר על שיבוש היגוי הנקרא backing, בו הלשון נמצאת בחלק האחורי של הפה במקום להימצא בקדמת הפה וכך במקום ת' מופק ק'. כדאי לפנות עם הילד הגדול לטיפול קלינאית תקשורת על מנת ללמוד כיצד להפיק צלילים אלה בצורה נכונה. ייתכן ובעבר התקשה להפיק תועלת מהטיפול מפאת גילו (?) . בכל אופן, גם טיפולי היגוי מתבצעים באמצעות משחקים שונים, כדי לעניין את המטופלים הצעירים ולגרום להם לשתף פעולה. כמו כן, קיימת חשיבות רבה לתרגול יומיומי בבית ( את ההדרכה לעבודה בבית תקבלו מהקלינאית המטפלת). בהצלחה!

12/08/2014 | 08:53 | מאת: אתי

קודם כל תודה רבה על התגובה המהירה.הייתי רוצה לטפל בילד באופן פרטני, ללכת למישהו/י מקצועי, שבאמת יוכל לעזור עם הבעיה, מה האפשרויות? מה הפרוצדורה? זה חייב להיעשות דרך הקופה? ומה לגבי הילד הקטן, לא כדאי לטפל גם בו?

03/08/2014 | 10:22 | מאת: מיכל

בן 3:02, ילד שני מבין שלושה ילדים, לפני כשנה החל לגמגם, ללא אירוע מאתחל למעט נסיון גמילה בסמוך להופעת הגמגום, ללא הסטוריה משפחתית של גמגום. מספר חודשים לאחר הופעת הגמגום ההורים היו בחרדה רבה, נתתי הדרכה והמלצתי להמתין, חזרו אלי אחרי שבועיים ובקשו להתחיל טיפול. החל טיפול לפני כ5 חודשים. ממצאי האבחון: ילד חמוד ונבון, הגיע לאבחון בלווי אימו בשל גמגום, ללא רקע של גמגום במשפחה, הופעת הגמגום סביב הגמילה. במהלך האבחון היה נינוח ושיתף פעולה היטב. באבחון עלה כי הבנת שפה תקינה, אוצר מילים, מורפולוגיה ותחביר תקינים, וכן מעט שימוש בתהליכים פונולוגיים גבוליים לגילו. כמו כן נצפה גמגום בחומרה בינונית-חמורה שבא לידי בטוי בחזרות על הברות או מילים בתחילת מבע או באמצעו. בטיפול שמתי לב שיש לחיצות ולעיתים נטיה לדבר מהר, התחלתי עם טכניקת דיבור איטי ורך באמצעות הארנב והצב, כמו כן הכנסתי אלמנטים אינטראקטיביים מינוריים של משחק דמיוני משותף והעלאת תובנות מתוכו. הוא רכש את טכניקת הדבור האיטי והרך, עד לרמת מספר משפטים ברצף, בתחילה הראה התנגדות קלה אך לאחר שראה כי הטכניקה עוזרת לו לדבר שוטף השתמש בה ביתר רצון, לעיתים עושה בה שימוש ללא תזכורות מצידי, במטלות מובנות ואף מעט פתוחות. לאחר כ5-6 שבועות מתחילת הטיפול הפסיק לגמגם, אולם, לאחר כשבועיים חזר הגמגום עד לחומרתו הקודמת. במהלך הטיפול למדתי להכיר אותו וגיליתי כי הוא ילד נבון, רגיש במידה רבה, מתקשה בהסתגלות ובמעברים למשחקים/אנשים/אירועים חדשים, כמו כן קיים קושי בחשיבה מופשטת (התואמת לגילו כמובן), קושי ביצירתיות, דמיון גמישות. רוב המשחקים הדמיוניים שלו התמקדו בשחזור שגרת הבית היומית, לנסיונות לחידוש או לגמישות/גיוון המשחק הוא הגיב בהתנגדות, אך לאחר פרק זמן הסתגל והתאים את עצמו. לדוגמה: למשחק בתוך אוהל חדש לו- התנגד להיכנס, אך הסכים לשחק עימי כשאני ישובה באוהל והוא בחוץ, לאחר מספר מפגשים נכנס אף הוא... הוא מראה שיפור בתחום הגמישות אך המרכיב קיים, ההורים קבלו הדרכה ומשתדלים לעבור על מתן שליטה, צפיות ובחירה לחיים, הכנה לשנויי שגרה ודבור הקושי הרגשי לפני או אחרי. כיום הוא יכול להשתמש בטכניקה עד מספר משפטים ברצף, בדרך כלל במטלות מובנות ופחות בספונטניות. לדעתי, הגמגום – מאז שחזר, השתפר בתדירות האירועים, וכן הוא "אסטטי" יותר (אני לא יודעת אם זה משמעותי). האם תולה את השיפור בגליות שגרתית של הגמגום. עוד נקודה לציון: אני מכירה את אימו עוד לפני הטיפול (הכרות קלושה) ואבא שלו למד עם בעלי בצעירותו באותה מסגרת (כן, זו היתה טעות לקבל אותם לטיפול). יש להורים כמה עניינים לשיפור: חרדה גבוהה, מדברים אליו כאל תינוק, אמביוולנטיות ביחס ליעילות הטיפול ונטילת אחריות לא במקומה, לדוגמה: יום אחד לא הגיעו ואמרו כי "היום זהו יום קשה לו, וממילא השגרה מופרת והוא מגמגם הרבה יותר כך שאין טעם לבא לטיפול...", יש בהם משהו לא מותאם ולעיתים אף לא מודע לילד ולקשיים... בשבוע שעבר הביאו לי שוקולד כי רואים שחל שיפור תקשורתי במרכיבים שאנחנו עובדים עליהם.. השאלה היא: מה הלאה? לטפל בהורים אני מתקשה בשל הכרותי עימם. את הטכניקה, באופן כללי אני עומדת לסיים, האם להמשיך לעבוד עימו? אם כן - על מה? ואם לא - מה ההמשך? תודה מראש!! מיכל

שלום מיכל אני עונה לך תשובה מפורטת אל כתובת המייל סופ"ש נעים טופז

30/07/2014 | 21:47 | מאת: oly

שלום יש לי בת בת ארבעה חודשים. מאז הלידה יש לה העדפת צד שמאל.. כיום עושים פיזיותרפיה ורואים שיפור. אין לה שריר קצר. העניין הוא שהיא לא מגיבה בצורה עקבית בצד הזה לרעש של הרעשן. היא כן מגיבה מיד בצד ימין. היא מלמלת בקול אך פעמיים ביום בלבד. לצחוק בקול צחקה אולי רק פעמיים בשבועיים האחרונים. ואם אני מצחיקה אותה אז יש חיוך וקול חלוש של צחוק. הבכי שלה יכול להיות מאוד חזק ועצבני.כשאני מדברת אליה ושומרת על קשר העין היא מחייכת ומסתכלת עליה ומוציאה קולות חלשים ולפעמים כם את זה לא. חוששת שאולי יש קושי בשמיעה.למרות כשיצאנו בית החולים אמרו הכל תקין. בגנים שלנו אין גם בעיות כאלה אז שללתי נוזלים ודלקות באוזניים אצל הרופא. היא בריאה. צריכה לעשות בדיקת שמיעה פיוזולגית. עד שאני אעשה המצב שלה מדאיג. לכן רציתי לדעת האם זה קשור איכשהו להתפחות?אולי האזור במוח בצד הזה עוד לא התפתח ולכן לא מגיבה? קראתי באינטנרנט שרק מחצי שנה ומעלה. אצלי היא מגיבה רק בצד אחד בגיל ארבעה חודשים. ואולי יש קשיי קליטת השפה והצלילים? אשמח לתשובה תודה אול'

31/07/2014 | 11:00 | מאת: עופי כהן-גל

אולי שלום, נשמע שאת אמא עירנית ביותר למתרחש אצל בתך. מדברייך אני מבינה שהיא עברה את סינון השמיעה שלאחר הלידה. בגיל 4 חודשים אין מצופה מתינוק להפנות ראש לעבר מקור רעש אבל כן נחפש תגובות לצלילים שונים(הפסקת מציצה, התרחבות אישונים וכו'). בדיקה כזו ניתן לעשות על ידי בודקים מיומנים בחדר אטום ולקבל יותר מידע לגבי השמיעה. בדיקה כזאת עורכים רק במרכזים רפואיים בבתי חולים בילדים מתחת לגיל שנה (בבית החולים בו ילדת). יתכן גם שבתך מגיבה באופן שונה לגירויים בצדדים השונים בשל הקושי המוטורי. חשוב גם לבדוק את התגובות לסוגי צליל שונים ולא רק לרעשן. בנוסף, חשוב לדעת כי בדיקות שמיעה בגיל הזה מוגבלות וככל שהילד גדל אנו יודעים יותר מהתגובות שלו לגבי מצב שמיעתו. הבדיקה הפיזיולוגית נותנת מידע "אובייקטיבי" יותר לגבי מצב השמיעה ולכן תוכל להרגיע אותך. לגבי המלמול - זה נורמלי בגיל כזה שאין מלמול רב. התפתחות המלמול הנה הדרגתית ושונה בין ילד לילד. בינתיים אני ממליצה לך להמשיך ולפתח איתה תקשורת, חיוכים, צחוק והנאה הדדית.

26/07/2014 | 19:09 | מאת: ראידה

רוצה טיפול לאות ר אני צריכה עזרה בבקשה

שלום ראידה בכדי לעזור לך אני צריכה יותר פרטים. עבור מי הטיפול? באיזה איזור אתם גרים? אשמח לעזור טופז

21/07/2014 | 15:00 | מאת: oly

שלום, אנו דוברים שתי שפות בבית עם הבת בת חמישה חודשים. שוקלים לעבור לשפה אחת מחשש שאולי הרכישה תהיה איטית. מתי עליי לשים לב לקושי קליטת השפות? באיזה גיל? אני חושבת שאם תהיה בעיה אז נעבור לשפה אחת עוד לפני שתלך לגן ותרגיש מתוסכלת....

שלום לך בכל מקרה בו רכישת השפה תקינה אין מניעה לחשוף את הילד לשתי שפות, ואף להפך - לרכישה דו לשונית ידועים בספרות יתרונות רבים ביניהם גמישות מחשבתית, ידע של שפה נוספת ועוד. אולם, מומלץ להקפיד על עקביות כך שבאופן קבוע בבית למשל תדברו עם בתכם בשפה השנייה, וכאשר היא תכנס לפעוטון או למסגרת כל שהיא שם היא תחשף לעברית וגם בקרב המשפחה המורחבת למשל. אפשר גם להחליט שהורה אחד מדבר עם הילדה בעברית וההורה השני מדבר בשפה השנייה, אולם זה לא תמיד קל במיוחד אם שני ההורים דוברים שפה שנייה, תמצאו את הדרך הנוחה ביותר עבורכם כיוון שחשוב מאוד שהתקשורת תהיה נוחה וטבעית כמה שיותר. באמצעות העקביות בתכם תוכל ללמוד כל מערכת לשונית באופן מלא ועקבי. בהצלחה רבה טופז

22/07/2014 | 20:32 | מאת: oly

מאוק מודה לך על מהירות התגובה. במידה ונתחיל ללדבר בשתי שפות, איך ניתן לגלות קושי בשפה? אני שואלת כי אחיינים שלי עד גיל שלוש וחצי התקשו לבטא את עצמם. רק לאחר שעברו לשפה אחת השפה התחילה לזרום.

20/07/2014 | 10:28 | מאת: ליאת

בוקר טוב, בתי בת ראשונה בת שנתיים ותשעה חודשים. אצלנו בבית מדברים ספרדית ובגן עברית, למרות שלצערי אנחנו מערבבים את שתי השפות, ואני מבקשת מכולם לא לערבב, לא מתייחסים אליי. היא מבינה מצוין את שתי השפות, כל המילים, מספרים, צבעים, חלקים בגוף... היא מערבבת במשפט את שתי השפות, בולעת לפעמיים אותיות, וגם את המילות יחס שהיא משתמשת מערבבת; הגננת אמרה שבגן מדברת רק עברית ובכלל לא משתמשת במילים בספרדית ורק כשרואה אותי אז מדברת ספרדית. ולא תמיד מדברת ברור, יש לה עדיין ג'יבריש, וגם אומרת למשל "בגלן" במקום "בלגן" ויש עוד כמה שלא עולים לי עכשיו. כן משתמשת בזכר, נקבה, רבים... וכו'. אני לא יודעת אם לתקן אותה כשהיא טועה? או לענות לה בעברית או ספרדית? גם כשהיא אומרת מילה לא נכונה? הרוב היא מדברת עברית. כדי לבדוק כבר אצל קלינאית או לחכות עד גיל 3? תודה רבה ושבוע טוב.

20/07/2014 | 11:00 | מאת: ליאת

עוד דבר, זה לא קורה תמיד אבל קורה, שכאילו היא נשארת בלי מילה... היא עונה לי על משהוא והיא אומרת למשל: כי אני...... או ש.. ש.. (אז אני לא יודעת אם להשלים את המשפט במקומה או לא), ולבסוף לפעמים אומרת לא יודעת. לא מגמגמת אבל כאילו לא מוצאת את המילה המתאימה...

20/07/2014 | 11:49 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום ליאת, כמו שאת יודעת, אכן מומלץ לא לערבב בין השפות ואם את מדברת עם ביתך ספרדית, דברי ספרדית ואולי האבא ידבר בעברית, באופן קבוע. נשמע שכן כדאי לעבור אבחון של קלינאית תקשורת על מנת להיות בטוחים לגבי רמתה השפתית יחסית למה שמצופה בגילה. עפ"י המחקרים בתחום דו הלשוניות ידוע כי לילדים דו לשוניים עלולים להיווצר פערים בתחום אוצר המילים, אשר ייסגרו בהמשך. תקבעו תור לאבחון דרך התפתחות הילד של קופת החולים, תקבלו הדרכה ובמידה ויימצא צורך - טיפול בתחום השפה וההיגוי. בהצלחה!

14/07/2014 | 12:02 | מאת: איציק

שלום יש לי ילד בן שנה ו- 9 שמדבר מילים מועטות מאוד- אומר אבא, מה ( הכוונה לאמא), נועה ( אופנוע) , יודע להגיד מספר קולות של חיות( פרה, כלב חתול, נחש) אבל חוץ מזה מדבר מילים לא מובנות כלל. הוא מבין בצורה נהדרת כל מה שמדברים אליו ומשחק עם אחיותיו וגם איתנו , ילד פעיל מאוד... אבל נראה לי שהוא מאחר בהתפחות השפה. האם נדרש ללכת לקלינאי תקשורת? היינו בבדיקת שמיעה ויצאה תקינה

15/07/2014 | 09:40 | מאת: עופי כהן-גל

איציק שלום, התפתחות שפה תקינה נמצאת על רצף של נורמות. בד"כ אנו מצפים למילים ראשונות בסביבות גיל שנה ובחצי השנה שאחרי זה, נראה גדילה משמעותית של אוצר המילים של הילדים. מבחינת ספירת המילים שהילד אומר, אנו לוקחים בחשבון כל מבע שהילד אומר באופן עקבי, גם אם הוא חלק של מילה (למשל בה במקום בובה). ומחשיבים גם קולות של חיות שמשתמש בהם באופן עקבי. חשוב גם לראות גדילה מתמשכת של אוצר המילים, אפילו אם היא איטית. בין גיל שנה וחצי לשנתיים נצפה להתחלת שימוש בצמדי מילים (אבא עוד, רוצה אוטו וכו'). בסביבות גיל שנתיים ומעלה, חלק גדול מהילדים מתחילים כבר לדבר במשפטים פשוטים. לפי התיאור שלך, לא נראה שיש עיכוב משמעותי בהתפתחות הדיבור של בנך אך הנושא של מובנות הדיבור שווה בדיקה. אם דיבורו מרוח, לא מובן, שימוש לא עקבי בצלילי המילה וכו', כדאי להגיע לאבחון בהתפתחות הילד ולראות אם כדאי לסייע לו בתחום זה. בינתיים, חשוב לספר לו סיפור בכל יום ולחשוף אותו לשפה תוך כדי משחק הדדי ותוך כדי פעילויות היום יום (לדבר על מה רואים בטלויזיה, איך אני מכין חביתה וכדומה). לטיפים נוספים איך להעשיר את שפתו אתה מוזמן להכנס לקישור הבא- http://www.child-development.org.il/%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%94%D7%A2%D7%A9%D7%A8%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%A4%D7%94.html בהצלחה!

07/07/2014 | 14:29 | מאת: אושיק

שלום, ברצוני לקבל המלצה על קלינאית תקשורת המטפלת בגמגום בקרוב מבוגרים. אציין שמדובר בגמגום לא קבוע, שנובע בדרך כלל ממצבי לחץ ותהרגשות.

07/07/2014 | 14:30 | מאת: אושיק

השאלה מתייחסת לקלינאיות תקשורת באיזור המרכז

שלום אושיק אתה יכול למצוא קלינאית לפי תחום התמחות ואיזור מגורים באתר האגודה לקלינאי תקשורת בישראל בקישור: http://ishla.org.il/%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%A9%D7%99%D7%9D/%D7%97%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A9-%D7%A7%D7%9C%D7%99%D7%A0%D7%90%D7%99-%D7%AA%D7%A7%D7%A9%D7%95%D7%A8%D7%AA/ בהצלחה טופז

25/06/2014 | 19:49 | מאת: שני

שלום, נכדי בן שנתיים ו 4 חודשים, מפותח להפליא בכל תחום, כולל שמיעה מוסיקלית מצויינת, התפתחות מוטורית גסה ועדינה, בעל אינטליגנציה גבוהה, למעט דיבור. יש לו אוצר מילים, הוא מבין הכל,אך לא אומר משפטים ברורים, אלא, ג'יבריש עם מילה פה ושם. אין בעיות התנהגותיות חריגות, בבית מדברים אך ורק עברית ועם זאת ובהשוואה לבני גילו הוא עדיין לא מדבר כפי שניתן לצפות מילד בן גילו. אשמח לחוות דעתך, בברכה

שלום שני נכדך נשמע ילד מוכשר ומתוק מאוד. בגילו אנחנו מצפים להפקת צירופי מילים. כדאי לקחת אותו לבדיקת שמיעה וכן לאבחון קלינאית תקשורת. הקלינאית תאבחן אותו על ידי משחק ותאמר לכם אם אכן יש צורך בטיפול. המפגש עם הקלינאית הוא מאוד חוויתי ומהנה לילדים וחשוב לקדם אותו אם אכן מאחר. בינתיים כדי לקדם אותו אתם יכולים להקריא לו סיפורים קצרים, ולתאר כל פעולה שאתם עושים במשפטים פשוטים. למשל באמבטיה- תראה הנה סבון, בוא נסתבן בסבון, כמה קצף לבן וכדומה. כמו כן- כשאומר מילה, חזרו אחרי המילה שאומר והרחיבו את המבע- אם אומר כלב- תחזרו אחריו, נכןן, הנה כלב נובח, איזה כלב חמוד. בכל מקרה הכי חשוב לעשות זאת בכיף ולהנות מכל רגע איתו! בהצלחה רבה טופז

23/06/2014 | 20:25 | מאת: רותם

שלום , יש לי ילד בן שנתיים ו 9 חודשים, שמתקשה בדיבור, זא יש לו איחור בשפה. הוא לא מדבר כפי שהיה מצופה ממנו לבני גילו מבחינת אוצר המילים והיכולת להרכיב משפטים. בגיל שנתיים עבר ניתוח כפתורים עקב דלקות חוזרות ונשנות. ידוע כי האיחור נבע גם מכך ( ירידה קלה בשמיעה ואחרי הניתוח התחיל לשמוע יותר טוב וחוזר על מילים). הוא אומר 2-3 מילים ביחד: בואי אמא עוד מים וכו.. אנו נמצאים במעקב של ר משפחה ור א.א.ג. לפני מס חודשים גם היה אבחון של קלינאית תקשורת - הומלץ מפגשים. נעשו 4 מפגשים ומאז הפסקה כעת 4 חודשי אחרי אנו חוזרים לטפל. אני אם חד הורית( מאז שהילד בן שנה )ואני משקיעה המון בילד ומסביב: משחקים, חברים, תשומת לב ומדובבת לו את המציאות כל רגע... בספ ייכנס לגן עיריה- כרגע עובדת גם על גמילה מחיתולים והשאלה והחשד בעיקר הוא: אני מבינה שילד בגילו אמור לדבר, אבל אני יודעת גם שכל ילד קצב משלו. ויש לי חשש שהוא קצת יילך לאיבוד בגן.. בסך הכל יחד מתוק חברותי ומקסים עם סדר יום אבל הבעיה הגדולה זה השפה והפערים שיש... אני גם מודעת שייתכן גם עיכוב רגשי עקב המצב (האב רואה בתדירות של 2 פעמים בשבוע ללא לינה). אשמח לקבל זריקת הרגעה כי נראה לי שאני עושה הכל למענו ואני מקווה שאכן זה איחור ולא משהו שיכול להזיק לו בהמשך. תודה מראש רותם

שלום רותם נשמע שבנך עטוף מכל הכיוונים, אתם במסגרת טיפולית אצל קלינאית תקשורת , במעקב אצל א.א.ג והכי חשוב הוא עטוף על ידייך, כפי שכתבת את נותנת לו תשומת לב, חום ומדובבת לו את המציאות. את עושה המון למענו, ונשמע שהוא "מכוסה" מבחינה מקצועית. כמה טיפים קטנים לעידוד השפה בבית- תקריאי לו באופן קבוע ספרים שתואמים לגילו וליכולותיו השפתיות, ספרים עם מספר משפטים בכל עמוד, חריזה ותמונות מעניינות. כאשר הוא אומר כמה מילים, תחזרי על דבריו ותרחיבי אותם- למשל הוא אומר- "הנה כדור" תעני "נכון, הנה כדור עגול, הכדור מתגלגל". תדובבי כל פעולה שאת עושה במילים, השתמשי במשפטים פשוטים. אבל הכי חשוב תמשיכי לחזק אותו על הצלחותיו ולהראות לו שהוא מתקדם ומצליח, ופשוט תהני ממנו ומהפעילויות איתו! ביחד עם הטיפול המקצועי והמעקב הוא יתקדם ויפרח בהצלחה רבה רבה טופז

סליחה שלא התייחסתי לנושא הגן- לא נשמע שתהיה לבנך בעיה חברתית, לדברייך הוא חברותי ונשמע שיש לו ביטחון למרות הקשיים. את יכולה ליידע את הגננת לגבי הקשיים כדי שתעזור לבנך אם יצטרך. וכן כדאי לקשר בבין הגננת לקלינאית התקשורת, אם תראי שאכן זקוק לכך את יכולה לנסות לבקש גננת שיח שיכולה להכנס לגן ולעבוד עם הילד פרטנית. ושוב חזקי אותו והקני לו ביטחון ביכולותיו שוב בהצחלה טופז

16/06/2014 | 13:05 | מאת: רונית

בני בן שנתיים וארבעה חודשים,מדבר מאוד לא ברור- הוא אומר משפטים שלמים אך הוגה בעיקר הברות סופיות של המילה. אוצר המילים שלו גדול והוא מבין הכל ומדבר הכל רק לא מובן. כמו כן, הוא אינו משתמש במילות יחס. בגן הוא מאוד משתף פעולה ואני מקבלת פידבקים מעולים על ההבנה שלו וההשתתפות. הוא גם לא מצליח לשיר שירים, הוא מדקלם אותם באופן לא מובן בלי מנגינה. האם יש צורך לפנות לקלינאית תקשורת או להמתין מספר חודשים? תודה.

שלום רונית כחלק מהתפתחות שפה נורמאלית עד גיל שנתיים וחצי- שלוש הילדים עשויים לפשט את ההגייה של המילים ולהפיק אותן באופן שונה ממבוגרים. זאת בשתי דרכים: הילדים עשויים לא להפיק את כל ההברות במילה, הם יפיקו בעיקר את ההברות האחרונות והמוטעמות, למשל במקום שולחן- יאמרו חן. וכן הם עשויים לא להפיק את כל צלילי המילה, למשל לא להפיק ר' ולומר אכבת במקום רכבת. התהליכים הללו הם חלק מההתפתחות הנורמאלית. מתיאורך נשמע שבנך ילד מתוק ותקשורתי, בכדי להחליט האם כדאי בשלב זה לפנות לאבחון חשוב לבחון האם הוא מובן לכם ולסביבתו למרות שיבושי ההיגוי. אם אתם מצליחים בסך הכל להבין אותו והשיבושים אינם פוגעים משמעותית במובנות אפשר לחכות מספר חודשים ולבחון האם ההיגוי משתפר בהדרגה באופן טבעי. במקרה שילדך אינו מובן כלל והשיבושים רבים מאוד כדאי לפנות כבר לבדיקת שמיעה ולאבחון קלינאי תקשורת. בהצלחה טופז

06/06/2014 | 22:37 | מאת: יואב

אני בן 22, יש לי קול גבוה. תמיד קורה לי שמתבלבלים בטלפון וחושבים שאני אישה. אני סובל מחרדה חברתית, אני מתבייש ונמנע מלדבר בטלפון עם אנשים זרים בגלל המצב. האם אפשר לתקן את זה? תודה

06/06/2014 | 23:30 | מאת: עופי כהן-גל

יואב שלום, המצב שבו גבר מדבר בקול גבוה נקרא פוברפוניה ושייך לתחום הפרעות הקול. בטיפולי קול של קלינאית תקשורת ניתן לטפל גם במקרים שבהם הדובר או הדוברת מדברים בגובה טון שאינו מתאים להם מבחינת המין או הגיל. בטיפול אנו לומדים לשנות את גובה הטון כך שיתאים למבנה מיתרי הקול וחללי התהודה. עליך לפנות קודם כל לאבחון אצל רופא א.א.ג כדי לוודא שאין לך פתולוגיות על מיתרי הקול או בעיה מבנית. לאחר מכן אתה מוזמן לפנות לקלינאי תקשורת בעל ניסיון בתחום הפרעות הקול. בהצלחה.

02/06/2014 | 14:11 | מאת: מרינה

שלום, לפני שבוע היינו באבחון אצל קלינאית תקשורת, הוחלט שהילד צריך טיפולים. בבית אנחנו מדברים בשתי שפות, ובגן רק עברית. בני לא מדבר ברור את המילים או אומר רק אמצע של המילה. לגבי משפטים הוא אומר "לא רוצה" (בנקבה???) , "פוח "לגבי תפוח, "אונית" לגבי מכונית, ומילים בודדות פשוטות אחרות. טור המתנה במכונים עם הסדר מעל 8 חודשים ואפילו שנה וחצי. האם יש תרגילים או משחקים שאני יכולה לעשות עמו בבית? האם לחזק את שתי השפות, או לעבור רק לעברית (אני מאוד רוצה שידע את השפה השניה-רוסית). בשנה הקרובה הוא נכנס לגן עירייה והוא יהיה בן הקטנים וגם לא מדבר. אני חוששת שזה ישפיע על בטחון העצמי שלו (בדרך כלל ילד מאוד שמח בסביבת גן פרטי). ואני מאוד רוצה לעזור לו. אודה מאוד להכוונה ועזרה. תודה

02/06/2014 | 22:36 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום לך, לאיזו קופת חולים את שייכת ובאיזה אזור מגורים? קיים חוק לפיו מטופל המחכה מעל 4 חודשים לטיפול זכאי לקבל החזר על טיפול פרטי. שווה לבדוק את זה בקופה. לגבי דו הלשוניות - מומלץ לדבר שפה אחת באופן עקבי ע"י אותו דובר - זאת אומרת, אם בבית אתם מדברים רוסית הקפידו לדבר רוסית ולא לערבב רוסית עברית באותו משפט. אופציה נוספת - אחד ההורים מדבר עברית באופן קבוע והשני - רוסית. האם קיימת אופציה שונה מגן עיריה לשנה הבאה? אשמח למידע נוסף (אזור מגורים), אולי נוכל להפנותך למכון/קלינאית תקשורת עם המתנה מצומצמת יותר.

05/06/2014 | 08:40 | מאת: מרינה

שלום, תודה על התשובה. אנחנו שייכים לקופ"ח כללית באשדוד.בדקתי, אכן אחר 3-4 חודשים מגיע לנו החזר על טיפול באופן פרטי. שלחתי את הסיכום לכמה מכונים שבהסדר (הדים,קולן, מסילות)(המתנה של חצי שנה עד שנה וחצי). לגבי הגן: גן הפרטי שבו הוא נמצא עכשיו מיועד עד גיל 3, אז כנראה לא נכון להשאיר אותו שם לעוד שנה - לא יתן לו להתפתח. ולהכניס לגן פרטי חדש לשנה, גם נראה לי לא מתאים.נכון? אשמח לקבל מכונים נוספים לקבלת טיפול. תודה

01/06/2014 | 11:22 | מאת: אמא מודאגת

שלום, בתי בת 2 ו-5 חודשים, אחות לילד בן 5. ראשית, אציין כי היא ילדה תקשורתית, חכמה ומלאת הומור.אלופה במימיקות ובפרצופים :-). מדברת לא הכי ברור, אבל אוצר המילים שלה גדול מאוד. לא מרכיבה עדיין משפטים, אלא רק צמדים..היא מבינה הכל ומשחקת נפלא בעיקר עם אחיה(מרכיבה פאזלים, לגו, מעיינת בספרים וכו') לאחרונה, הגננת ציינה בפני כי הילדה לא מדברת בכלל בגן ולא יוצרת או יוזמת קשר עם הסביבה (לדבריה). בקושי מילה או שתיים. וזה כמובן בניגוד גמור לאיך שהיא בבית. שמתי לב שכשהיא נכנסת לגן, היא רצה בשמחה, אך כשהיא פוגשת בצוות, היא עומדת בצד, מבוישת, עם יד בתוך הפה. הגננת מציינת כי היא לא שומעת אותה מדברת, רק עם עצמה ובלחש (שרה לעצמה). מבחינת הילדים בגן, היא מתחברת לילד אחד או 2, ואיתם היא יותר פתוחה. כמו כן, עם אנשים זרים, היא ממעטת לדבר ולהפתח. עם סבא וסבתא שלה, לוקח לה זמן עד שהיא "חוזרת לעצמה". אציין כי היא אינה גמולה, וכי יש לה "שיבושי שפה" שאיני יודעת אם הם אופיניים לגיל שלה. האם מדובר בתופעה מדאיגה? האם יכול להיות שזו אילמות סלקטיבית? האם זאת הפרעת תקשורת כלשהי? האם צריך לעשות משהו בכלל בגיל הזה? תודה

01/06/2014 | 11:56 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום! לאור החששות, אני ממליצה לפנות לאבחון של קלינאית תקשורת ופסיכולוגית התפתחותית במכון להתפתחות הילד של קופת החולים שלכם. לא הייתי ממהרת להסיק מסקנות, מכיוון שבתך מתקשרת יפה בבית עם בני המשפחה, אך יש לבחון מדוע התקשורת שלה נפגעת בתוך הגן. עד האבחון אני מציעה לחזק את הכישורים החברתיים-תקשורתיים שלה, קודם כל ע"י זמן איכות ומשחק משותף אתכם, ההורים. בגיל זה, בילוי משותף עם הורה מעלה את הבטחון העצמי ומשפר כישורים רבים. כמובן מדובר בפעילות משותפת שיש בה עשייה, כגון משחק, קריאת ספר, יצירה וכדומה. כמו כן, אפשר לנסות להזמין הביתה חברים מהגן ותוך תיווך לקדם אינטראקציה בינם לבין ביתך.בהצלחה!

30/05/2014 | 19:50 | מאת: אורן

שלום אני בן 40 והתחילו לי בעיות בדיבור לא מובן ב4 שנים האחרונות ,, ניגשתי ל mri , סיטי , רופא עיניים , נרולוג ולמי לא והתבבר שהכל תקין בחלק של המוח . אני רוצה להמשיך הלאה בבדיקות ולגת אולי לקלנאית כי יש לי רוק בפה שאני מדבר ומרגיש את השפה התחתןנה רדומה כמו אחרי זריקה אצל רופא שיניים. האם יש טעם לגשת לקלנאית ?

שלום אורן קצת קשה לענות לשאלתך מעל גבי הפורום כיוון שחשוב לראות את כל הבדיקות ולעשות אבחון כדי להבין בדיוק את הקושי שלך. ולכן אני חושבת שכן כדאי לך לגשת לקלינאית תקשורת עם כל המידע והיא תבחן את הקושי שלך ותחליט האם אכן צריך טיפול כמובן שחשוב מאוד בלי כל קשר לקלינאית התקשורת להשאר במעקב נוירולוג. בהצלחה טופז

שלום רב, יש לי ילדה בת שנתיים ו 7 חודשים שמתקשה בדיבור, כלומר לא מדברת כפי שהיה מצופה ממנה לבני גילה מבחינת אוצר המילים והיכולת להרכיב משפטים. כיום היא אומרת 2 מילים ברצף ומקסימום 3 מילים. ניסיתי ללמד אותה למשל לומר את הצבע "כחול". היא יודעת לומר בנפרד את האות כ... ויודעת לומר בנפרד את הצליל חו.. אבל כשנדרש ממנה לצרף בין כ... ו חו.... לכחו(ל) היא לא מצליחה! ואומרת משהו מעוות. אני לא מצפה שלגיד את האות ל. רק כחו....התחלתי ללכת אתה לקלינאית תקשורת. היינו ב 15 מפגשים והאמת שלא הרגשתי שהיא עוזרת לה. ולא בגלל שהקלינאית לא טובה. להערכתי הילדה שלי עוד לא בשלה לדבר. עשינו הפסקה לאחר 15 מפגשים והיא אמרה לי לחזור אליה בעוד כ חצי שנה. אני מרגישה את הפער ההולך וגדל בינה לבין ילדים בגילה...ילד בפער של חודש ממנה כבר הולך להצגות של סמי הכבאי (לדוגמא) כשהבת שלי המשפט הכי ארוך ומורכב שהיא יודעת לומר זה "האוטו שלנו גדול" ובשפתה "האוטו יאנו גדוז". גילוי נאות: אמא שלי אומרת שהתחלתי לדבר בגיל 3. עד אז אמרתי "את זה...את זה". ועוד גילוי נאות: עומס החיים (עבודה, ילדה נוספת והריון) וכנראה מבנה אישיות עצל גורמים לי לא כל כך להשקיע בה כמו שהיה רצוי. בקיצור צריכה את עזרתכן!!!!

26/05/2014 | 09:09 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום לכם, בגיל שנתיים וחצי, אנו מצפים להופעת משפטים קצרים ופשוטים בני 3-4 מילים. לפי תיאורך, נראה שבתך מפיקה משפטים מסוג זה, אם כי לא בקצב מהיר מספיק . בגילאים הצעירים יש שונות גדולה בין ההפקות של הילדים, וכל אחד שונה, לכן אין זה נכון להשוות בינהם. כמו כן, בגיל זה קיימים שיבושי היגוי שונים שהינם נורמטיביים והתפתחותיים, כך שאין לצפות להיגוי תקין לחלוטין . עד שתחזרו לקלינאית התקשורת לסדרת טיפולים נוספת, יש כמובן להעשיר את השפה בבית באמצעות משחקי דמיון משותפים (לרחוץ ולהאכיל בובות, להשכיב לישון, רופא וחולה וכדומה), קריאת ספרים, משחקי קופסא שונים המתאימים לגיל ומפתחים את ההבנה וההבעה. יש לזכור שבתך נמצאת בשלבים קריטיים לרכישת שפה, זהו חלון הזדמנויות חשוב עבורה וכדי למנוע פערים מיותרים בהמשך, כדאי למצוא זמן לעבודה עימה. מומלץ אפילו לגייס את הסבתות :). בהצלחה!

18/05/2014 | 16:11 | מאת: סיון

הילד שלי בן שנתיים ו-8 ואובחן ע"י קלינאית תקשורת ורופא התפתחותי שיש לו עיכוב שפתי וקשיי ריכוז. מעבר לזה ציינו כי הוא מתנהג כרגיל, מבין מאוד את מה שאומרים לו ומבקשים ממנו ויודע להסביר את עצמו (בהברות, לא במילים) מה הוא רוצה. אנשי המקצוע המליצו על גן שפתי. היום הייתי בועדת השמה שטענו שהם לא רואים סיבה לשים אותו בגן מיוחד. וציינו כי אין להם גן שפתי בלבד, אלא משולבעם עיכוב התפתחותי והילדים שיהיו איתה בגן כזה הם מעוכבים ממנו והרמה שם תהיה נמוכה בשבילו. אני מאוד מבולבלת, אומרים לי שאני צריכה להתעקש ושבועדה מנסים להפחיד אותי. ואין דבר כזה שאין גן שפתי. אני לא יודעת למי לפנות. הביעה היחידה אצלו זה השפה וצריך טיפול אינטנסיבי יומיומי. הוא לא אומר מילים, הוא אומר הברה אחרונה מכל מילה, וגם לא מנסה לחבר מילים. הוא לא מבטא את עצמו ריגשית. אומר הברות רק כשהוא רוצה משהו או כשהוא רואה משהו בחדר והוא רוצה לציין את שמו (שעון, שולחן, כיסא..) בבקשה עזרה :-(

19/05/2014 | 19:06 | מאת: עופי כהן-גל

סיון שלום, קודם כל, יש דבר כזה גן שפתי אך לא בכל מקום בארץ. ישנם מקומות שבהם אין מספיק ילדים הזקוקים רק לגן שפתי ולכן משלבים ילדים שיש להם איחור התפתחותי בעיקר בשפה, יחד עם ילדים עם איחור התפתחותי בתחומים אחרים. לגבי הרמה בגן - זה ממש תלוי-גן ותלוי מאוד בצוות. כיוון שבנך זקוק מאוד לעבודה שפתית יומיומית ומסגרת של גן רגיל כנראה לא תתאים לו, צריך לבדוק את האפשרות של הגן המדובר ולראות אם הוא מתאים לו. בגן של חינוך מיוחד הצוות כולו עובר הכשרה מתאימה לעבודה עם ילדים עם קשיים מגוונים ויש דגש רב על השפה והתקשורת. בנוסף, יש הרבה אנשי צוות טיפוליים שתומכים בגן. כדאי לשקול את כל האפשרויות הקיימות עבורו באיזור מגוריכם ואולי להתייעץ עם העוסי"ת או הפסיכולוגים של המכון להתפתחות הילד. בהצלחה!

17/05/2014 | 17:25 | מאת: רותם

בתי בת שלוש ואינה מצליחה להגות את האות ר'. (משמיטה אותה). האם ניתן ללמד אותה בדרך כלשהי ומתי מומלץ לפנות לקלינאית תקשורת? תודה

17/05/2014 | 21:14 | מאת: עופי כהן-גל

רותם שלום, ההגאים בשפה מתפתחים לאורך מספר שנים. כל הגה מתפתח בשלב אחר. ההגה ר' יכול להתפתח עד גיל ארבע ולכן זה עוד מוקדם להגיע לטיפול. בינתיים מומלץ לא לדרוש ממנה להפיק את ההגה. אתם בעצמכם יכולים להגות את המילים בצורה ברורה ומדויקת ולחזור על מילים שהיא משבשת בצורה נכונה. למשל - "את רוצה שאתן לך את הפרי?" (אם אומרת פאי במקום פרי). לקראת גיל שלוש וחצי, אם עדיין אין בכלל רכישה של ההגה בשום מילה ובשום חלק במילה (התחלה, אמצא או סוף) - ניתן לקבוע תור לאבחון אצל קלינאית. את מוזמנת לקרוא עוד על התפתחות ההיגוי באתר שלנו http://www.steiner.co.il בתוך "טיפולי שפה ודיבור" -- "מאגר מידע" -- "היגוי".

28/04/2014 | 19:18 | מאת: שלומי

בקיצור, עד היום הכול היה רגיל.. פתאום נכנסתי לכתבה של דחיקת לשון, ומאז אני בסרטים איפה אני אמור לשים את הלשון, שם אותה כול פעם במקום אחר וכו'. לא הבנתי איפה לשים את הלשון, כתוב שצריך לשים אותה על החך העליון, אבל איפה בחך, ממש בסוף? כי זה גם תוך כדי נוגע בשיניים הקדמיות העליונות, שאומרים שזה לא בסדר.. אבל מצד שני אם אני מנסה לשים אותו בחיך עצמו כזה.. אז צריך ממש ''לקפל'', בקטנה את הלשון.. הלשון צריכה להיות ''שטוחה'' בפה..ובזמן הבליעה לעלות כזה או משהו.. או שגם במצב רגוע וגם במצב בליעה, הלשון צריכה להיות טיפה מקופלת למעלה לעבר החיך.. לא הבנתי את זה ממש. אני יודע שאני קצת רשמתי מסורבל אבל אפשר להבין.

28/04/2014 | 19:21 | מאת: שלומי

דבר נוסף.. שבולעים, אמורים להרגיש לחץ קטן על השיניים הקדמיות? או שלא אמור להיות שום ''לחץ'', אפילו לא קטנטן..

28/04/2014 | 19:48 | מאת: שלומי

ראיתי סירטון שמסביר שדחיקת לשון בכלל לא מרימים את הלשון כלפי ''מעלה'', אני נראה לי כן קצת מעלה.. כאילו. ניסיתי לבלוע רוק בלי להזיז את הלשון, כאילו, ואז שאני עושה את זה אז הלשון נדחפת קדימה כזה ואז חודרת כאילו בין השיניים. איך שאני בולע, אני נראה לי מרים את הלשון, ואז בבליעה הלשון כאילו טיפה נדבקת כזה לחיך / שיניים עליונות לא מבין בזה לא בטוח, ואז אני משחרר.. וככה שוב בכול בליעה. שהלשון במצב רגוע.. איך היא אמורה להיות? באיזה מנח?

25/04/2014 | 00:05 | מאת: שרה

יש לי נכד בן שנתיים וחודשיים אומר אך ורק: אבא ו- אמא. הוא עושה רושם שמבין מה שמדברים איתו. והוא כל דבר עונה עם מנגינה ומשתמש במילה: " אגה" (עם פתח). כל מילה שנייה "אגה"? מתהלך ען קצות האצבעות. האמא הלכה להתייעץ עם רופא אורטופד, אמר שאין צורך בטיפול ברגליים. וכל הזמן הולך על קצות האצבעות. מה קורה עם הדיבור? האם בגיל הזה מספיק לומר אבא ואמא ולחכות שיגדל?!?!

25/04/2014 | 10:13 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום שרה, בגיל שנתיים וחודשיים אנו מצפים ליותר משתיים-שלוש מילים. המלצתי לכם היא לפנות דרך רופא הילדים להתפתחות הילד בקופת החולים ולבצע אבחון של קלינאית תקשורת. במקביל, כדאי לבצע בדיקת שמיעה, שאת ההפנייה אליה ניתן לקבל מרופא ילדים או אף אוזן גרון. בהצלחה!

23/04/2014 | 23:06 | מאת: אנונימי

שלום רב, אני בן 20 והתחלתי לשים לב שכאשר אני מדבר ומשתמש באות ש' תוך כדי דיבור יוצא לי תמיד כאילו השין היא ממש דגושה וחזקה וזה נשמע לפעמים קצת מוזר ואז אני מנסה לחשוב איך אני לא עושה שין דגושה וזה נשמע עוד יותר מוזר ומצחיק... האם ניתן לפתור את הבעיה?

24/04/2014 | 12:07 | מאת: עופי כהן-גל

אנונימי יקר שלום, אתה מתאר שיבוש היגוי של האות ש'. שיבוש זה נפוץ מאוד וניתן לטפל בו גם בגיל מבוגר. היתרונות בטיפול בגיל מבוגר הם שיש לך מוטיבציה שאין לילד צעיר וכן יכולת הבנה שמאפשרת שיתוף פעולה טוב בטיפול. לרוב מדובר בטיפול קצר מועד. אני ממליצה לך לפנות לקלינאי תקשורת באזור מגורייך בעל ניסיון בטיפולי היגוי במבוגרים. בהצלחה!

22/04/2014 | 12:41 | מאת: אמאשל

בני בן שמונה וחצי מדבר לא ברור, בעיקר כשהוא מתרגש, בנוסף יש לו קושי בשורקות. היינו כבר אצל 3 קלינאיות תקשורת, דרך קופת חולים, אבל בגלל שהוא לא חושב שיש לו בעיה ולא מתאמץ להתאמן, הבעיה לא נפתרת. הטיפול התמקד בשורקות, ואני מתלבטת אם יש דרך אחרת לטפל בנושא. האם יש המלצה לאבחון/טיפול שמתמחה בסוג זה של בעיה? תודה

22/04/2014 | 13:47 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום, כאשר קיימת בעיה בהיגוי השורקות - לא ניתן לטפל בה ללא אימון בבית...במידה וקיימת בעיה נוספת וקיים קושי בדיבור על רקע רגשי (מאחר וציינת כי הדיבור פחות ברור כשהוא מתרגש), ניתן ללמוד טכניקות שונות שיעזרו "להשתלט" על הדיבור בשעת התרגשות. גם טכניקות אלו ניתן ללמוד אצל קלינאית תקשורת, אך ללא שיתוף פעולה ומוטיבציה של הילד, הטיפול עלול להיות איטי ולא יניב את התוצאות הרצויות. אני מציעה לשוחח עם הילד לגבי הקושי בצורה פתוחה ושוויונית ולשאול לדעתו, האם מעוניין לשפר את הדיבור. ייתכן וניתן לרתום לעניין הזה את המורה שלו (בהנחה שהיחסים בינהם טובים). אפשר להסביר לילד כי אם יתרגל בבית, משך הטיפול יתקצר באופן משמעותי. בהצלחה!

בני בן בשנתיים ושלושה חודשים מדבר בגוף שלישי. למשל-"הנה מטוס, נכון איתמר מטוס. או מה קרה איתמר נשבר? לא לשבור איתמר, למה? למה . אציין שהוא ילד שיודע צבעים, צורות, יודע לספור עד 10, יודע לזהות את כל הספרות, וקולט הרבה מילים. הוא גם משתמש במילים איפה והנה, ויודע לשיר שירים ןלהשלים מילים מתוך סיפורים. האם יש סיבה לדאגה שהוא מדבר לא מעט בגוף שלישי?

22/04/2014 | 13:53 | מאת: דליה חפץ-מזרחי

שלום, הרבה פעמים אנחנו מדברים עם ילדים צעירים בגוף שלישי בלי לשים לב: "אימא הולכת לעבודה" במקום "אני הולכת לעבודה" וכדומה. לעתים אין מספיק חשיפה ל"אני". תנסו להשתמש בבית יותר בגוף ראשון וכן לשאול שאלות שהתשובה להן היא "אני" - למשל, "מי רוצה ארטיק?" וכו'. תנסו לעקוב בשבועות הקרובים ולראות האם משתפר השימוש בגוף ראשון. איך התקשורת שלו - קשר עין, הנאה מפעילות משותפת?

23/04/2014 | 07:26 | מאת: ויקי

הוא נהנה מקשב והנעה משותפת, אם כי לעיתים מוסח מגירויים

08/04/2014 | 13:08 | מאת: רועי

שלום, מאז ומתמיד סבלתי משתי בעיות מציקות במיוחד :- 1. כשאני מדבר אני מתקשה לומר מילה כמו שצריך , לפעמים אני בולע אות כאן ואות שם, או פתאום מילה נמחקת לי מהזיכרון ואני אומר אותה לא נכון, הקול שלי לא ברור מספיק, אני מרגיש חנוק או חסר אנרגיה פנימית. 2. כשאני מתכוון לדבר עם משהו, אני נתקע לפעמים, מתקשה להביע את עצמי, או המחשבה שלי מפסיקה לזרום, הרעיון שלי נעלם, לפעמים אני חושב על מילים בראש בזמן הדיבור ולפעמים מדמיין תמונה כדי שתעזור לי לדבר ולהביע את עצמי נכונה, לפעמים יוצאות לי מילים מגוחכות, או שאני אומר שטויות. אני בן 25, סטודנט להנדסה, גוף בריא, הייתי רוצה לשאול מהיכן זה נובע, והאם חוסר ספורט משפיע לרעה, והאם תזונה יכולה לשפר את המצב?

22/04/2014 | 22:32 | מאת: עופי כהן-גל

רועי שלום, קצת קשה להבין מהתיאור שלך את הקשיים שאתה חווה - האם מדובר בקשיי היגוי? האם יש לך קושי בשליפת מילים (מכיר את המילה אך לא מצליח לזכור איך אומרים אותה, כאילו שהיא "על קצה הלשון"), האם יש לך קושי בשטף הדיבור (מעין גמגום/מילים שנתקעות) או שאולי הקושי הוא בתחום הזיכרון או השמירה על רצף. בכל מקרה, אני ממליצה לך להגיע לאבחון אצל קלינאית תקשורת ולהדגים לה את הקושי כדי שתוכלו לברר יחד מה הכיוון. בהצלחה!

07/04/2014 | 16:16 | מאת: אמא

שלום, יש לי (ב"ה) ילדה מקסימה בת שתיים וחמישה חודשים. ההתפתחות שלה היתה מאוד מהירה הן בתחום המוטורי וגם בתחום השפתי - אמרה/ השלימה מילים ראשונות בגי 10-11 ח' ( לא מושלם כמובן למשל טטו- לטרקטור . אבא אמא בצורה יפה ). חיברה משפטים בני 2-3 מילים לפני שנה וחצי. אך נראה שמגיל 1.10 - שנתיים - היא קצת נעצרה- היא לא מובנת לאחרים כ"כ אני מבינה כמעט הכל אבל לפעמים אחרים צריכם תרגום לכמה מילם או לכל המשפט) - היא לא הוגה את האותיות ל' ר'. וגם הדיבור שלה הוא די " תינוקי" וקצת איטי. אני יודעת שהגיה מושלמת נרכשת על גיל 5 - אבל האם לא כדאי לבדוק לאור העובדה שהיא התחילה כ"כ מוקדם? . כמו כן היא לפעמים שוכחת מילים שכבר ידעה - "למשל שכחה לומר קומקום כשרצה שאמזוג לה מים ...." - מצביע על משהו ? תודה רבה.

07/04/2014 | 23:07 | מאת: עופי כהן-גל

אמא יקרה שלום, את מתארת ילדה שהתפתחה יפה מבחינה שפתית אך כרגע יש לה מובנות דיבור די נמוכה וכן קושי בשליפה של מילים. עד גיל שלוש, רוב הילדים משלימים את השלב שבו הם אומרים חלקי מילים (למשל דה במקום ילדה)ומצופה מהם להגיד כבר מילים שלמות בנות 3-4 הברות. במקביל, מתפתח התחום הפונולוגי שבו הילדים לומדים להגות את כל הצלילים בשפה. כל צליל מתפתח בקצב אחר. לדוגמה, הצליל ל', נרכש לרוב עד גיל 3.5 והצליל ר', נרכש לרוב עד גיל 4. לגבי המילים שהיא "שוכחת" - מדובר בקושי בשליפת מילים. זהו קושי די נפוץ וקשור לארגון ובאפסון השפה במוח. בגילה הצעיר של בתך זה הגיוני שיש עדיין מילים שהיא לא שולפת באופן מיידי (במיוחד מילים לא יומיומיות כמו קומקום). המלצתי בשלב זה היא להמתין מספר חודשים ולראות אם יש שיפור בשני התחומים הללו. במקביל, מומלץ לערוך לה בדיקת שמיעה כדי לוודא שאין לה ירידת שמיעה. בסביבות גיל שלוש, ניתן להגיע לאבחון אצל קלינאית תקשורת ולהחליט אם יש הצדקה להתחיל בטיפול. במידה ואת מרגישה כי כבר עכשיו היא ממש לא מובנת לסביבתה, ניתן להגיע לאבחון עוד קודם. בהצלחה.