בן שנה ושמונה

דיון מתוך פורום  טיפול בהפרעות שפה ודיבור

05/05/2015 | 15:40 | מאת: מודאגת

שלום רב, בני בן שנה ושמונה עבר לאחרונה ניתוח שקד שלישי וכפתורים באוזניים בשל רבוי נוזלים והפסקות נשימה. סובל מן התופעות מגיל 7 חודשים. מאז הניתוח חל שיפור מיידי בנשימה וכן בשמיעה- מגיב כאשר קוראים לו, משתף פעולה בשיר גם כאשר לא רואה את התנועות וכו. מבחינת השפה הרחיב כמעט מיידית את אוצר המילים, מזהה חיות, חלק מאברי גוף ומבקש אוכל-אמ, אמ ומים-מה מה שלא היה טרם הניתוח. הבעיה היא שהוא לא קורא לי בשם וגם לא לדמויות האחרות בחייו. אני אם יחידה יחד עם סבא וסבתא פעילים. כן אומר אבא הרבה אך לא תמיד נראה שמתכוון לסבא שלו או אפילו אליי. נמצא במסגרת משפחתון כבר שנה וגם שנה לא קורא בשם כלשהו לגננות. אני מוטרדת מאוד ואשמח לעצה. תודה רבה מראש.

28/06/2015 | 12:32 | מאת: עופי כהן-גל

אמא יקרה, ראשית, אני שמחה לשמוע כי חלה התקדמות שפתית בעקבות ניתוח הכפתורים. נוזלים באוזן התיכונה הינם סיבה נפוצה לעיכוב שפתי וילדים רבים סובלים מכך. נשמע כי בנך מתחיל להדביק את הפער וכי הוא מתקדם יפה לפי אבני הדרך המצופות. ילדים רבים קוראים בתחילה "אבא" גם למטפלים משמעותיים אחרים (אמא, סבא, סבתא) כיוון שמבחינה התפתחותית זו מילה שקל להגיד והיא מהמילים הראשונות שילדים רוכשים בעברית. תופעה זו נקראת "הכללת יתר" והיא לרוב מסתדרת מעצמה תוך זמן קצר. אני מציעה לכן לא לתקן אותו אבל כן להשתמש בעצמכם באופן נכון בכינויים המתאימים בתוך משפטים טבעיים. למשל - אתה רוצה שאמא תכין לך ביצה? אתה רוצה שסבתא תמזוג לך מים? תוך זמן קצר הוא אמור להתחיל להגיד גם מילים נוספות. במידה ואתם לא רואים התקדמות משמעותית בשפתו תוך חצי שניה, כדאי לפנות לאבחון שפתי. בהצלחה!

מנהלי פורום טיפול בהפרעות שפה ודיבור