אומגה 3
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
לפי מחקר חדש אומגה 3 לא הוכחה כמועילה.פרט לפשתן ואגוזים באילו מזונות יש אומגה 3 ואילו מזונות מומלצים לדיכאון?
אלה שלום, לא ברור לי מדוע את נתפסת למחקר אחד כשיש מאות מחקרים על התועלת של אומגה 3. אנחנו כנראה אוהבים "חדשות" וניפוץ מיתוסים. להלן מאמר שכתבתי על אומגה-3 עם ציטוט מחקרים ותועלות: "אומגה - 3 :חומצת שומן חיונית עם שפע של יתרונות בריאותיים קבוצת "אומגה 3 " כוללת מספר חומצות שומניות חיוניות, שהעיקריות שבהן: EPA ו- DHA. חומצות שומן אלה חיוניות לתפקוד אופטימאלי של כל תא בגופנו. הן לא מיוצרות בגוף ויש לקבל אותן מהמזון או מתוספי מזון. אומגה-3 נמצאת בצורה זמינה בעיקר בדגים ובפירות ים, אך גם בזרעי פשתן, אגוזי מלך ושמנים צמחיים. במהלך מאה השנים האחרונות, עם שינוי הרגלי התזונה בעולם התעשייתי המערבי, נוצר חוסר הולך וגדל של אומגה 3 בגופנו. למחסור זה מיחסים תפקיד במספר רב של מחלות כגון: מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת מבוגרים, מחלות מעיים דוגמת קרון, קוליטיס, מחלות עור כגון פסוריאזיס, התקפי אסטמה וכדומה. אומגה-3 ומחלות לב מחקרים רבים נערכו בנושא אומגה 3 בהקשר למחלות כלי הדם והלב. הממצאים ברובם מאשרים קשר חיובי בין תוספת יומית של אומגה 3, וירידה בסיכון ללקות באירוע לב ראשוני, דום לב, פרפורי לב ובעיות בקצב הלב. במחקר שנערך ב 2006 באיטליה (GISSI STUDY) עם כ - 12,000 חולי לב נמצא, כי: חולי לב שנטלו בקביעות גרם אחד אומגה 3, לאורך כל שלוש שנות המחקר לקו באירוע לב חוזר ב- 20% פחות מחולי לב שלא נטלו אומגה 3. מספר מקרי הפטירה בין החולים שלקו באירוע לב שני ואשר נטלו גרם אחד אומגה - 3 ליום, לבין אלו שלקו באירוע לב שני ולא נטלו כלל אומגה 3, היה נמוך ב- 45%!! מחקרים נוספים עם חולים שצרכו 2 עד 3 גרם אומגה 3 ליום הראו ירידה מעל 50% בסיכוני הלב השונים!! לאומגה 3 מספר תפקידים משוערים בפעילות הלב וכלי הדם: א. מניעת היווצרות של קרישי דם והפחתת הסיכון למוות מאירוע לב פתאומי. ב.הפחתת סיכון תעוקת לב ומניעת הצרות עורקים. ג.מניעת סתימות בכלי הדם על ידי המסת ה"פלאק" מדפנות כלי הדם. ד.איזון לחץ הדם ומניעת שינויים פתאומיים בקצב הלב. ה.ירידה משמעותית בהיווצרות טריגליצרידים, המסת טריגליצרידים והורדתם לרמה הנדרשת. ו.העלאת כמות "הכולסטרול הטוב" ויצירת יחס מתאים בין כולסטרול LDL (הרע) ל HDL (הטוב). ז.מניעת אפקטים דלקתיים בכלי הדם. (חשוב לחולי סוכרת ולמעשנים). מצבים נפשיים לאומגה-3 יתרונות מוכחים בשיפור מצב הרוח ובטיפול בדיכאון. להלן כמה מהם: הפחתה במצבי דיכאון, שיפור מצב הרוח הכללי וחיזוק היציבות הנפשית. נשים שצורכות אומגה 3, חשופות פחות לדיכאון שלאחר לידה. ילדים הנולדים עם גירעון ב DHA, חשופים יותר להפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות ודימוי עצמי נמוך. מחקרים שנערכו בהרווארד הראו קשר ישיר בין התנהגות דיכאונית לבין רמה נמוכה של אומגה 3 בגוף. הוספת אומגה 3 לחולים דיכאוניים הביאה להקטנת מינונים של כדורים מסוג פרוזאק, ליטיום, ריטלין ואחרים, ששימשו לטיפול בחולים דיכאוניים ובילדים עם תסמונת הפרעות קשב. אומגה 3 וסרטן מחקרים רבים נערכים כיום לבדיקת הקשר שבין מחלות הסרטן לחוסר באומגה 3. במחקר שנערך ביפן לאורך עשרים שנה בין שתי קבוצות אוכלוסייה נמצא, כי תושבי האי הוקאידו, שתזונתם יפנית מסורתית, המתבססת על דגים, פירות-ים ואורז לסוגיו, לקו פי ארבעה פחות במחלות לב וסרטן, מאשר תושבי האי הדרומי אוקינווה, המאכלס בנוסף לתושביו גם בסיס ענקי של ארה"ב. תושבי אוקינווה בהשפעה אמריקאית עברו לתזונה מערבית, המבוססת על שומנים רוויים, טוגנים, ושמני טראנס. מחקר נוסף שנערך ביפן על אוכלוסייה הצורכת תזונה מעורבת, יפנית מערבית, מצא כי השינוי ביחס בין אומגה 6, לאומגה 3, שהיה בשנות הששים - 1:2.8 עלה היום ל 1:4. כתוצאה מכך חלה עליה ניכרת במחלות לב ומקרי סרטן הקיבה. מחקרים שנערכו במכון וייצמן עם חולדות, שהודבקו בסרטן ריאות, או בסרטן המעי הגס והוזנו באומגה 3 בצורה אגרסיבית, הראו בלימה של הסרטן ואף החלמה מלאה במקרים מסוימים. בארה"ב ניתנו לנשים חולות בסרטן שד מנות מוגברות של אומגה 3 במהלך הטיפול הכימותרפי. נשים שקיבלו אומגה 3 בזמן הטיפול הגיבו טוב וקצב הקטנת הגידול בשד היה לעתים כפול מנשים שלא קיבלו את התוסף. מקור: מאמר של ישראל גלמור שהתפרסם בשנת 2006. לאומגה-3 יתרונות בריאותיים רבים נוספים שרובם הוכחו במחקרים מדעיים. להלן כמה מהם: שיפור מצב חולים בדלקות מפרקים. מועילה בטיפול במחלות עור ובפסוריאזיס. השפעה חיובית על מחלות מעיים דלקתיות (קוליטיס, קרוהן) השפעה על התפתחות מוח העובר והתינוק בזמן ההיריון וההנקה. מחקרים שנערכו בדנמרק ובאיי פארו מצאו כי נשים הנוטלות אומגה 3 בזמן ההיריון ובזמן ההנקה, ילדו ילדים בשלים יותר, בממוצע שבוע מאוחר יותר ו עם עשר נקודות משכל גבוה יותר מאשר אחיותיהן שלא נטלו אומגה 3. אלצהיימר: במחקר עם אלפי קשישים מעל גיל 65, נמצא כי הקבוצה שקיבלה אומגה 3 כתוסף תזונה, לקתה ב- 70% פחות באלצהיימר לעומת קבוצת הביקורת (ללא אומגה-3). מחלות "אוטואימוניות": טיפול ארוך טווח באומגה 3 בתזונה ובתוספים הביא להקלה במחלות ולעתים אף לריפוי של מחלות "אוטואימוניות" כמו: דלקות פרקים, פסוריאזיס, קרון, קוליטיס, סוגי אסטמה וזאבת. טיפול בסוכרת נעורים וסוכרת מבוגרים: אומגה 3 נמצאה מועילה לטיפול בסוכרת מבוגרים קלה, בה עדיין לא נפגע ייצור האינסולין, אך מתעכבת קליטתו בתאים. גם בסוכרת נעורים יש חשיבות לטיפול באומגה 3 עקב האפקט האנטי דלקתי שלה המונע את התקדמות המחלה. אגודת הלב האמריקאית (AHA) פרסמה בשנת 2006 הנחיות והמלצות בנוגע לצריכת דגים ואומגה 3. האגודה גורסת שחומצות שומן אומגה 3 מועילות ללב בחולים בריאים, ובאלו המצויים בסיכון גבוה, או סובלים ממחלה קרדיווסקולרית וממליצה לצרוך דגים (בעיקר דגים שמנים), לפחות פעמיים בשבוע. דגים שמנים, דוגמת מקרל, טרוטה, דג מלוח, סרדינים, טונה וסלמון, עשירים בשני סוגי אומגה 3, (EPA) ו- (DHA). כמו כן, מומחי AHA ממליצים על אכילת טופו, וסוגים אחרים של פולי-סויה, קנולה, אגוזים וזרעי פשתה, והשמנים שלהם. אלו מכילים Alpha-Linoleic Acid (ALA), שיכולה להפוך לחומצת שומן אומגה 3 בגוף. מינון: המינון האופטימלי אינו ברור, ועדויות ממחקרים ממליצות על מינון EPA+DHA של 0.5-1.8 גרם ביום (בין אם מדגים שמנים או כתוספים), ומינון של 1.5-3 גרם ביום של ALA. ההמלצות למטופלים ללא תיעוד של מחלת לב הן לצרוך מגוון דגים (עם עדיפות לדגים שמנים), לפחות פעמיים בשבוע. כולל שמנים ומזונות עשירים ב-ALA (זרעי פשתה, קנולה ושמן סויה). לחולים עם מחלת לב, ההמלצה היא לצרוך כ-1 גרם של EPA+DHA ביום, עם עדיפות לדגים שמנים. ניתן לשקול EPA+DHA בצורת טבליות. במקרים בהם יש מקום להורדת רמות טריגליצרידים, ההמלצה היא לצרוך 2-4 גרם של EPA+DHA ביום, בצורת טבליות. מטופלים הנוטלים יותר מ-3 גרם בצורת טבליות, צריכים לעשות זאת תחת מעקב רפואי. צריכה מוגברת עשויה לגרום לדימום מוגבר בחלק מהמטופלים. http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4632 !! לנוטלים תרופות, או תוספים המשפיעים על קרישיות הדם (אספירין, קומדין, פלביקס, ג'ינקו בילובה, ויטמין E, Q10, ג'ינג'ר, שום) מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל בקשר למינון של אומגה-3. אנשים שלא אוכלים דגים וחלבון מהחי טוב יעשו אם יצרכו מידי יום 1- 2 כפות של פשתן טחון מגידול אורגני. ניתן לפזר על סלט פירות, סלט ירקות, תבשיל לא חם, או לערבב ביוגורט. חשוב! לטחון בבית ולאכול תוך 20 דקות. לא לקנות טחון מוכן! לגבי הטיפול התזונתי בדיכאון, כדאי שתפני לייעוץ אישי, אבל בשלב הראשון תוותרי על קפאין, משקאות אנרגיה ואלכוהול. אשמח לעזור לך. בהצלחה צביקה קורן