לאחר למפקטומי והוצאת בלוטות לימפה

דיון מתוך פורום  לימפדמה (בצקת למפטית)

28/10/2016 | 15:03 | מאת: אלה

שלום רב. שנתיים לאחר ניתוח להוצאת גידולים בשד ובלוטות לימפה בבית השחי. מתכננת לחזור לעבודה,שהיא עבודה פיזית. ממה אני אמורה להיזהר,לדוגמא-האם אסור להרים תיקים כבדים מעל משקל מסויים? ואולי מי שהוא יודעה איזה הקלות אני יכולה לקבל בעבודה,אם עברתי כימוטרפיה והקרנות? פשוט לא מוצאת את המידע באינרנט. תודה רבה מראש

שלום אלה, אני מציעה שתבקשי הפנייה לרפואה תעסוקתית עוד לפני חזרה לעבודה, כדי שיעריכו את יכולתך או מגבלותייך. עד כמה שידוע לי אין הקלות מוסכמות לגבי עבודה, אבל מהמסמך המצורף לעיל תוכלי לראות שיש הרבה המלצות לזהירות כדי למנוע התפתחות לימפאדמה. ההמלצות תורגמו ממסמך של אירגון הפיזיותרפיה האמריקאי. עם זאת,יש היום מחקרים לגבי פעילות גופנית המאמצת את היד כולל חתירה בסירות והרמת משקל בהדרגה גם לנשים עם לימפאדמה, אבל זו פעילות מבוקרת ולא עבודה של הרמת משא לא מבוקר. 20 כללים למניעת נפיחות בגפה עליונה על רקע לימפטי מי בסיכון? – אנשים בסיכון לקבלת בצקת לימפטית הינם אנשים שעברו ניתוח כריתת שד מלאה או חלקית, עם הוצאת קשרי לימפה בבית השחי ולעתים קרובות, הקרנות. הנפיחות עלולה להופיע מיד לאחר הניתוח או חודשים ושנים לאחריו. בעזרת הסברה וטיפול לשמירה על הגפה, ניתן למנוע או להפחית את הנפיחות. כללים: 1. לא להתעלם מנפיחות שמופיעה בזרוע, אמה, אצבעות או קיר בית החזה. 2. לא לאפשר הזרקה או לקיחת דם מהיד בצד המנותח. 3. לחץ דם יש למדוד ביד השניה. 4. יש לשמור על נקיון הגפה. להשתמש בקרם גוף (רצוי עם PH 5.5 ( , לאחר רחצה כדי למנוע יובש ופגיעה בעור. יש לנגב את הגפה בעדינות אך ביסודיות, ביחוד בין האצבעות. ניגוב וסיבון היד בזמן הרחצה תמיד מכיוון האצבעות לכיוון אחורי הזרוע והכתף. 5. יש להמנע מלהפעיל את היד בתנועות חזקות נגד התנגדות כמו שפשוף, דחיפה ומשיכה. 6. יש להמנע מנשיאת משקל כבד ביד. לא לשאת תיק כבד עם רצועה על הכתף. 7. לא לענוד תכשיטים לוחצים על היד. 8. יש להמנע מטמפרטורות קיצוניות בהדחת כלים, רחצה או אמבטיה. לא להכנס למרחצאות חמות. 9. יש להמנע מחשיפת הגפה וכל הגוף לשמש. 10.יש להשמר מכל סוג של חבלה: חתכים, כוויות, פגיעות ספורט, עקיצות, שריטות חתול. אם יש חבלה – למרוח מיד משחה אנטיביוטית על המקום הפגוע. 11.יש להשתמש בכפפות גומי בעבודות הבית, גינה או כל פעילות העלולה לגרום לפציעה. 12.יש להזהר בנטילת צפורנים וכן יש להזהיר את המניקוריסטית. 13. חשוב לתרגל את הגפה ולשמור על טווח תנועה מלא בכתף (לצלקות ניתוחיות יש נטיה להתקצרות) אך אין לעייף אותה. אם נגרמים אי נוחות או כאב יש לנוח בשכיבה עם יד מורמת. תירגול מומלץ: הליכה, שחיה, אירוביקה או התעמלות קלה, רכיבת אופנים,יוגה קלה. 14. בטיסה יש לחבוש שרוול לחץ או חבישה גם כשאין נפיחות. 15. לאשה עם חזה גדול יש להתאים פרוטזה קלת משקל. לשים לב שלא ייגרם לחץ באיזור הכתפיה, ורצוי לשים ריפוד מתחתיה. יש להקפיד שהחזיה לא תהיה הדוקה מדי וכן להמנע מחישוקי מתכת. 16. יש להשתמש במכונת גילוח חשמלית (ללא סכיני גילוח) לגילוח בית השחי או משחה להסרת שיער. לשמור על נקיון המכונה. רצוי להשתמש בדאודורנט ללא אלומיניום. 17. כאשר יש נפיחות, יש ללבוש שרוול לחץ כל שעות היום, ובלילה לחבוש עם תחבושת. כל 6 חדשים בקירוב, רצוי להחליף שרוול. שרוול רופף מראה על התיישנות השרוול או על ירידה בנפח הגפה. 18. במקרה של הופעת פריחה, שלפוחיות,אדמומית, עליה בחום הגפה – יש לפנות מיד לרופא. כל דלקת עלולה לגרום או להחמיר את הנפיחות. 19. רצוי לשמור על משקל גוף מתאים לפי מבנה הגוף. דיאטה צריכה להכיל חלבונים למרות שהנוזל הלימפטי מכיל עודף של חלבונים. עוף, דג, טופו אילו חלבונים קלים לעיכול ומומלצים. 20. יש להמנע מעישון ושתית אלכוהול. חשוב לזכור – שמירה על הכללים עשויה למנוע/לדחות הופעת נפיחות. טיפול בנפיחות שנוצרה, מאפשר שליטה על המצב. בהצלחה, ניצה שטייניץ, פיזיותרפיסטית לימפטית תורגם מפרוספקט של NATIONAL LYMPHEDEMA NETWORK, U.S.A בברכה, ניצה

מנהלי פורום לימפדמה (בצקת למפטית)