אבנים בבלוטות הרוק: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סובלים מנפיחות פתאומית בפנים בעת אכילה? ייתכן שבלוטות הרוק חסומות

אבנים בבלוטות הרוק, הידועות גם בשם סיאלוליתיאזיס, הן מרבצי מינרלים קטנים שנוצרים בתוך בלוטות הרוק, אשר עלולות לגרום לאי נוחות ולהוביל לסיבוכים אם לא מטפלים בהן. האזינו לפודקאסט אבנים בבלוטות הרוק, מתפתחות בדרך כלל בצינורות של בלוטות הרוק העיקריות, כגון בלוטת הפרוטיד הממוקמת בקדמת האוזן, או בלוטות תת-הלסת שמתחת ללסת. אבנים אלו מורכבות לרוב מסידן וממינרלים נוספים המצטברים עם הזמן. למרות שהגורם המדויק אינו ידוע, גורמים כמו התייבשות, היגיינת פה לקויה ומצבים רפואיים מסוימים עשויים לתרום להיווצרותם. נוכחות של אבנים בבלוטות הרוק עלולה לגרום לתסמינים כמו כאב או נפיחות בבלוטה הפגועה, קושי בבליעה או פתיחת הפה, ולעתים גם זיהום. אם לא מטופלים, אבנים אלו עלולות להוביל לסיבוכים כגון זיהומים חוזרים, היווצרות אבצס, או אפילו חסימה של צינור הרוק. "בדרך כלל המטופל יתלונן על נפיחות פתאומית", מסבירה ד"ר חנה גילת, מומחית אף אוזן גרון, כירורגיית ראש-צוואר, בעלת מומחיות בנושא...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לאבנים בבלוטות הרוק

בדיקת בלוטת הפרוטיד - תמונת המחשה
בדיקת בלוטת הפרוטיד אבחון בלוטת התירואיד הוא מסובך, ועל אחת כמה וכמה אבחון בלוטות הפרתירואיד הקטנות שמסתתרו...
בלוטת הרוק חסומה - תמונת המחשה
בלוטת הרוק חסומה כירורג הפה והלסתות, ד"ר גל אבישי, מסביר מהן האלטרנטיבות לניתוחים במצב של חסימות בבלוטות...
שקיעת סידן - תמונת המחשה
שקיעת סידן לכבוד חג השבועות שמתקרב אלינו בצעדי ענק, יצאנו לבדוק מי מאיתנו לא שמע בילדותו שהוא חייב...
רוק סמיך - תמונת המחשה
רוק סמיך מהרגע שהן מופיעות בפינו ומתחילות לצמוח אנחנו צריכים לדאוג להן: לצחצח, להגיע לרופא השיני...
סיאלאנדוסקופיה - תמונת המחשה
סיאלאנדוסקופיה שיני בינה הן שריד אבולוציוני מרתק מהתקופה שבה הלסת האנושית הייתה גדולה יותר ונדרשה לעמו...
סיאלוגרפיה - תמונת המחשה
סיאלוגרפיה חסימה בבלוטות הרוק, בעקבות אבנים או היצרות של הצינורית - עלולה לגרום אי נוחות ולהתדרדר...
ללמוד עוד על אבנים בבלוטות הרוק
ד"ר גל אבישי: עקירות, השתלות שיניים וטיפול באבנים בבלוטות הרוק -תמונה

כירורג הפה והלסתות, ד"ר גל אבישי, מסביר מהן האלטרנטיבות...

מאת: ד"ר גל אבישי...
05/03/2022
מחלות בבלוטות הרוק: אנדוסקופיה-תמונה

בלוטת הרוק נפוחה? ייתכן כי יש חסימה בשל אבן או דלקת. מה...

מאת: ד"ר חנה...
10/12/2015
בלוטות הרוק: כל הניתוחים-תמונה

בלוטות הרוק אחראיות על הפרשת רוק בחלל הפה. לעתים עלול...

מאת: פרופ' יואב...
20/03/2016
רוק: לא ליריקות בלבד-תמונה

הוא מסייע בעיכול המזון ושומר על הלחות בחלל הפה. הוא מגן על...

מאת: ענת...
07/08/2011
אולי יענין אותך לדעת...
בלוטות רוק: מתי יש לנתח? - תמונה
בלוטות רוק: מתי יש לנתח?
קשה להפריז בתרומה של בלוטות הרוק לתהליך...

אבנים בבלוטות הרוק: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

הי. אני בן 31 כבר יומים שיש לי כאבים בפה מתחת ללשון בצד שמאל. הכאב מגיע רק בזמן אכילה. וממש אי אפשר לאכול. ולאחר קצת זמן זה נירגע. אין לי סימני נפיחות. הייתי אצל רופא משפחה ונתן לי תרופה בשם קטאפלם. כמו אנטיביוטקה רק לא לדלקת.. והוא אמר לי שיכול להיות שזה אבנים בבלוטת הרוק. רציתי לדעת במידה וזה באמת אבנים. אם יש תרופה ראשונית לפני שעושים טיפול להוציא את האבנים או לא?

יוני שלום כאבים ברצפת הפה בזמן האוכל יכולים להיות קשורים לבעיה בבלוטות הרוק. לא ניתן לדון לגבי אבחנה ספציפית כמו אבנים או בעיות אחרות בלי בדיקת מומחה. מציעה לפנות למומחה למחלות בלוטות הרוק. רפואה שלמה!

היי בת 18, בריאה בדרך כלל אך בתקופה האחרונה מרגישה חולשה לא רגילה, הייתי אצל רופא אף אוזן גרון עקב בלוטות נפוחות וכאבים בעת אכילה הוא אמר שיכול להיות שיש לי אבנים בבלוטות רוק- הופנתי לאולטראסאונד יש לי גם מחלת רפלוקס שלא מטפלת בה כמו שצריך יכול להיות שהאבנים בבלוטות רוק כביכול נוצרו בגלל זה? יש לי גם הפרשת רוק רבה מתחת ללשון ועם זאת יובש בשפתיים , אשמח למענה

שלום! אבן בבלוטת הרוק גורמת, לרוב, לנפיחות או כאבים באחת מבלוטות הרוק הגדולות. חולשה כללית אינה תופעה נפוצה במקרים כאלו. רפלוקס אינו ידוע כגורם לאבנים. ממליצה לך להשלים בדיקת אולטראסאונד צוואר, ועל פי תוצאותיו, להמשיך בירור אא"ג/מומחה לבלוטות הרוק. בהצלחה !

היי , חוזרת אלייך לאחר שעשיתי אולטראסאונד לא נמצאו אבנים אך בלוטות לימפה מוגדלות ושמורות בגודלן, בלוטס פרוטיס שמאל 1.9 ובלוטת פרוטיס ימין 0.9 מה זה יכול להיות? חזרתי לבירור אצל רופא אף אוזן גרון הוא אומר שהצרבות אולי פגעו לי בבלוטות הרוק והייתה דלקת וזה אמור לעבור לבד, יש בסיס לדבריו?

שלום, בתי עשתה צילום אולטרה-סאונד צוואר בגלל אבן בבלוטת הרוק ונפיחות של בלוטת הלימפה. התוצאות : בלוטת מגן- אונה ימנית גודל רגיל 4.8 1.2X 1.1Xמרקם לא אחיד, אך לא הודגם תהליך מוקדי. אונה שמאלית - גודל רגיל ,4.6 1.2X1.3X מירקם לא אחיד ,אך לא הודגם תהליך מוקדי. איסטמוס לא מעובה, לא אחיד, ללא תהליך מוקדי. וסקולריזציה בבלוטת הרוק רגילה. בלוטות הפרוטיס- תקינות דו צדדיות. בלוטת רוק תת ליסטית מימין בגודל ומבנה תקין. בלוטת רוק תת ליסטית משמאל הודגם מבנה היפואקואי מוצא בגודל 2.6 2.3X ס"מ. הודגמה וסקולריזציה בתוכו, הודגם מוקד היפואקואי בגודל כ-0,7 ס"מ בצורה של V הפוך. קרוב לודאי אבן. מימין הודגמו בלוטות לימפה בודדות בשרשרת גוגולרית בלבד, הגדולה 1.3 0.3X ס"מ , מבנה שמור, לא הודגמה וסקולריזציה חריגה. בצוואר משמאל הודגמה בלוטת לימפה מתחת לזווית של לסת תחתונה 2.3 0.4X ס"מ מבנה שמור, לא הודגמה וסקולריזציה חריגה. משמאל בשרשרת גוגולרית הודגמו בלוטות לימפה נוספות בגודל 1.5 0.3X ס"מ, מבנה שמור, לא הודגמה וסקולריזציה חריגה. סיכום: מחלה דיפוזית של בלוטת התריס כמתואר. לימפאדנופטיה כמתואר, כנראה בלוטות לימפה תגובתית. ממצאים בבלוטת רוק תת ליסטית כמתואר, כנראה מדובר באבן ומממצא מסביב, בצקת? אחר? רצוי מעקב והמשך ברור. משמאל: TIRADS 2 מימין: TIRADS 2 הבת קיבלה בתחיל 7 ימים אוגמנטין פעמיים ביום על ידי רופאת משפחה. במיון בבית חולים שהיתה קיבלה 10 ימים נוספים אוגמנטין פעמיים ביום ו-5 ימים סטרואידים וצילום צוואר. בתי מרגישה שמוגלה משתחררת לה וכן גם חול . אשמח לשמוע מה המלצתך להמשך טיפול. בימים הקרובים יש לבת תור לבית חולים. בתודה מראש לי

לי שלום! אתייחס לממצאים בבלוטת הרוק: עושה רושם כי אכן יש אבן בבלוטת הרוק התת לסתית משמאל. בלוטת הלימפה יכולה להיות תגובתית לבעיה החסימתית/דלקתית בבלוטת הרוק. הטיפול המתאים מותאם למטופל, לאחר בדיקתו במרפאה. עליך לפנות עימה למרפאת בלוטות רוק להמשך בירור וטיפול. בהצלחה!

לכבוד דר גילת שלום! הובחנתי בבדיקת CT אבן 7ממ בפרוטיס 1.האם אפשר להשאיר את האבן ללא טיפול או חייב להוציא אותה עד כמה מסוכן להשאיר? הרופא קבע טיפול שכולל סידרה של ריסוק חוץ ולאחר מכן אנדוסקופיה ? 2 האם הטיפול מתבצע עד לריסוק סופי של האבן וכולל הוצאת הפירורים באנדוקופיה? בתודה תומר

תומר שלום אבן בבלוטת הרוק דורשת מענה, כיון שמדובר במוקד חוסם, שעלול לגרום לדלקות וזיהומים בבלוטת הרוק ובצוואר. לא תמיד ניתן לרסק באופן מלא אבנים בפרוטיס, והטיפול הוא בכל מקרה לגופו. עליך להתוועץ עם הרופא המטפל בך לגבי המקרה הספציפי שלך. בהצלחה!