כושר גופני ובעיות

דיון מתוך פורום  פיזיולוגיה של המאמץ

15/11/2010 | 12:45 | מאת: שחר

שלום, אני בן 30 1.80 גובה שוקל 80 קילו. לאחרונה עשיתי דיאטה מאוזנת וירדתי מ- 94 למשקלי הנוכחי. לפני חודש התחלתי בפעילות גופנית קלה עד מתונה הכוללת קצת אירובי (הליכה) וקצת אימוני כוח. באימוני הכוח בעמידה הדופק עולה מהר (עד 160 לערך) והוא לא יורד במצב מנוחה אקטיבית ולאחר כ- 20 דקות הרגשתי חולשה והרגשה כאילו אני הולך להתעלף. יש לציין שהאקו לב שלי כולל הא.ק.ג. תקינים ואני בדרך לעשות בדיקת מאמץ. עברתי לעשות את אימוני הכוח בשכיבה והכל בסדר. הדופק שלי במנוחה הוא כ- 55 (אין לי מושג למה זה כזה נמוך כי אני ממש לא בכושר). בהליכה (מהירות 7.2 למשך חצי שעה) אין לי שום הרגשה כזאת, אך קורה משהו מוזר, אני מאבד תחושה בירך הימנית כאילו זה נרדם, זה עובר לאחר הפסקת הפעילות. שאלותיי הן: א. מה יכולה להיות הסיבה להרגשת העילפון איך למנוע אותה והאם זה מסוכן? ב. למה הדופק לא מתאושש מספיק מהר? ג. מדוע הירך שלי נרדמת בזמן הליכה? ד. מה טווח הדופק עליו אני צריך לעבוד? ה. יש לי שריר בירך השמאלית למטה שהתקצר כנראה עקב בעיות גב שהיו לי, איך אני יכול לטפל בזה? סליחה מראש על החפירות והשאלות הארוכות.

שחר, ראשית, ראוי לשבח את השינוי שביצעת דרך הפעילות והדיאטה. הבעיות שאתה מציין כמובן דורשות המשך ברור מקיף קרדיאלי ואורטופדי, בדיקת מאמץ והולטר. אני משער שהשינויים בדופק ותחושת העילפון נובעים משינויים חריפים בלחץ הדם בזמן המאמץ ולאחריו (תופעת Valsalva). אני ממליץ שלא לבצע אימוני כוח במשקל כבד ולהקפיד על נשימה רציפה במהלך התרגול. אם יש לך אפשרות מדוד לחץ דם לפני ובמהלך האימון, הקפד על שתייה מרובה של נוזלים. הדופק עשוי להשאר גבוה בגלל נפילת לחץ הדם. תופעות שונות נוספות כהפרעות קצב או שינויים אוטנומיים הן נדירות יותר אך רצוי לשלול אותם בהתייעצות עם הרופא המטפל.להערכתי הירדמות הירך יכלה להיגרם כתוצאה לחץ עצבי בעמוד השדרה, על רקע כאבי הגב שלך (לברור אורטופדי) אני מציע לנסות מתיחות עצביות לירך ולגב, ולבצע פעילות אירובית בעלת אימפקט נמוך לגב כמו אופניים או אליפטיקל. כדי לדעת מה דופק מטרה מדוייק שלך, עלי לקבל גם דופק מקסימלי בבדיקת מאמץ להבין טוב יותר את מטרות האימום שלך. בהצלחה!

17/11/2010 | 01:41 | מאת: שחר

כתבת שכדאי לעשות הולטר, האם דיברת על הולטר לב, לחץ דם או שניהם? כתבת שלהשערתך מדובר בתופעת valsalva איך אני יכול לאשר באופן בטוח כי אכן בכך מדובר? האם בבדיקת מאמץ הבדיקות לחץ דם שעושים יכולות לאשרר או לפסול אפשרות זו? כתבת שלא כדאי להרים משקולות בעלות משקל כבד, מדוע? ומה זה משקל כבד? כמו"כ ברצוני לעלות במסת השריר (לא פיתוח גוף) ולשם כך אני זקוק להרמת משקולות ולגירוי של השריר, לא? אפנה באמת לאורטופד בעניין הירדמות הירך ואפנה אליך גם כאשר יהיו לי תוצאות של בדיקת המאמץ לדעת מה דופק המטרה. המון תודה על התשובה הארוכה והמפורטת אני ממש מעריך את זה.

מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ