חשיפה ומניעת תגובה וטכניקות

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

16/02/2018 | 15:13 | מאת: חיים דוד רוזנבלום

היי ד״ר, ראיתי שאת ענית לשואל שבד״כ עם ocd מחשבתי צריך לשלב גם טכניקות מסוימות (בנוסף לחשיפה ולמניעת תגובה), האם הכוונה היא לטכניקות של לעשות דמיון מודרך והרפיית שרירים וכדו׳? אשמח לקצת פירוט בנושא הטכניקות... תודה רבה

היי חיים, הטכניקות הנוספות שמשולבות אינן טכניקות הרפיה. הרפיה איננה מתאימה לטיפול ב- OCD, שכן ההיגיון העומד מאחורי הטיפול הוא התמודדות עם החרדה. הרפיה לא תועיל ואף תעשה את ההיפך. הטכניקה העיקרית שמשתמשים בה בנוסף לחשיפה, היא ניסיון לשינוי הגישה כלפי המחשבות הטורדניות כשהן מגיעות. זהו בעצם החלק הקוגניטיבי של הטיפול. אין כאן ניסיון לשנות את המחשבה הטורדנית עצמה, שכן אי אפשר "להתווכח" איתה, אבל אפשר ללמוד לקבל אותה ולהתמודד איתה בצורה טובה יותר כאשר היא מגיעה באופן ספונטני. נעשית עבודה על ה"מחשבות המשניות", כלומר המחשבות על הבעיה, שיוצרות תסכול, חוסר אונים וכעס. אלה מחשבות כמו: "אני לא רוצה את המחשבות הטורדניות האלה", "אין לי חיים נורמליים בגללם", "אני רוצה שיילכו כבר", "בעבר חייתי חיים רגילים, בלי המחשבות, ועכשיו לא", וכדומה. את המחשבות הללו בהחלט אפשר לתקן, וזה גורם לשיפור רב ב- OCD. בנוסף, נוהגים כיום לשלב גם מיינדפולנס (Mindfulness) כאמצעי למתן "קונטרה" לחשיבה האובססיבית. כלומר, האדם האובססיבי עסוק במחשבותיו רוב הזמן, ואינו "חי את הרגע", אינו מחובר לכאן ועכשיו. טכניקת המיינדפולנס מלמדת חיבור לרגע והפחתת עיסוק במחשבות. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית