שאלה לגבי טיפול תרופתי

דיון מתוך פורום  דיכאון - אבחון וטיפול

05/01/2017 | 14:11 | מאת: י

שלום וברכה אני בן 28 לפני כארבע שנים הייתי אצל פסיכיאטר, לפני שהגעתי אליו לבדיקה הפסיכולוג שלי דיבר אתו עליי והיה רשום Psychologist feels: he is cyclothymic has grandiose fantasies without insight, lacks boundaries לאחר מכן הרופא רשם לי 60 מ"ג פאקסט בגלל חשיבה אובססיבית (ללא אבחנה של דיכאון), ואז לאחר חודש בערך היה לי כנראה התקף מאני פסיכוטי תחת טיפול של פאקסט 60 מ"ג, לאחר מכן לקחתי הלידול והפסקתי את הפאקסט והייתה הטבה אבל הייתה לי דיסטוניה, לכן הפסקתי הלידול, ואז עברתי לקחת סוליאן 200 מ"ג והפסקתי לאחר זמן מה בגלל שהרגשתי די "כהה רגשית" ולא ספונטאני וחסר מוטיבציה וגם אי שקט.. ואז עברתי ללמיקטל 200 מ"ג שהייתה עם פחות תופעות לוואי.. כיום יש לי לעיתים תכופות התעסקויות טורדניות שבאות לידי ביטוי בכך שאני מתעסק הרבה במחלה שלי וקורא את האבחון שעשו לי שוב ושוב בשביל "למצוא משהו חדש" למרות שאני יודע שאין כ"כ מה למצוא, אני כאילו מנסה לתת לעצמי את האבחנה "הכי מדויקת" בשביל לתת לעצמי את הטיפול הכי "יעיל וטוב" ולהגדיר לעצמי סוג של "זהות", אני גם לא כ"כ סומך על הרופא שלי וחושב לצערי שאין לו זמן אליי כ"כ, אני מטופל במרפאה ציבורית ופוגש את הרופא אחת לארבעה חודשים בערך.. דווקא יש לי יכולות קוגניטיביות ורצון, אך במקום לממש אותם אני שם "פול גז בניוטרל".. מה שמפריע לי כרגע גם אלו הם חילופי מצב רוח תכופים שמתקיימים כמה פעמים ביום, ובעיות בוויסות הרגשי ואימפולסיביות.. לדוגמא אני יכול לקום בבוקר ולצאת וללכת לקבוצת תמיכה שאני נמצא בה, ואז להרגיש שם טוב ולחשוף את עצמי ולשתף פעולה, ואז אני חוזר הביתה פתאום ומרגיש לבד וריקני, ואין לי מוטיבציה לעשות שום דבר, למרות שאני יודע שאם אעשה דברים מסוימים – ארגיש טוב, אך אין לי "דרייב" או כוחות לקום לעשות זאת.. ואז אני שוקע למחשבות על ייאוש עד לפעמים שזה יכול להגיע לחשיבה אובדנית (למרות שזה ללא מעשה).. או שלפעמים לדוג' אני פוחד להיתקל בסיטואציות טעונות רגשית עם אנשים ולהתפרץ עליהם, למרות שאני לא כך בד"כ וזה לא מאפיין אותי, אבל החשיבה על כך היא תמיד מתמשכת ושוחקת אותי.. לפני בערך פחות משנה הלכתי לבי"ח בעקבות מחשבות טורדניות וכתבו לי בבדיקה שהייתה לי "חשיבה overvalued idea (אמונות דתיות), התעסקות כפייתית סביב נושא של מחלה והביטויים שלה, חשיבה מגית ופחדים רבים "להיות חולה עוד יותר" ולאבד בוחן מציאות.." כרגע אני מטופל בלוסטרל 100 מ"ג ולמיקטל 150 מ"ג, יש לי אישור לתרופת ARIPLY מהקופה ואף לקחתי מינון של 2.5 מ"ג עד לפני כשבועיים, אך הפסקתי אותה כי חשבתי שזה "מנפח" אותי וגורם לי לתיאבון מוגבר כשזה יחד עם הלוסטרל.. (אני שוקל 104 ק"ג) באבחון פסיכולוגי שעשיתי לפני מס' חודשים היה כתוב שיש לי "בוחן מציאות גבולי", רשום שם שיש בו פערים, ואל מול גירויים מובנים וברורים בהם אני לא מעורב רגשית, השיפוט ובוחן מציאות תקינים. ובמצבים ברורים פחות, עמומים או בעלי מטען רגשי, תתכן פגיעה בשיפוט. רשום שאני "יכול להיתפס כמוזר ובעל שיפוט לא תואם, ולעתים הסקת המסקנות יכולה להיות שרירותית עם נטייה להיתפס לפרטים שוליים ולפרש על פיהם את הסיטואציה באופן לא מספיק מדויק, ואז גם תתכן פגיעה בשיפוט.. ומבחינה בינאישית עולה הצפה רגשית וקושי להבין ולנהל את הסיטואציה באופן יעיל, ככלל מול מצבים רגשיים יכול להיות אימפולסיבי ולבטא רגש באופן עוצמתי, בלתי מווסת וסוער" עוד ניכר אצלי בעיות בתפקוד בעיקר התעסוקתי, אני עובד לסירוגין בעבודות מזדמנות ואני נורא חושש לפתוח את עצמי למקומות אחרים וכיוונים שונים מפאת הפחד להיכשל ולא להצליח, או להיתקל באנשים שונים וחדשים, כל הזמן אני מנסה למצוא את הסיבות למה לא להצליח והן די משתלטות עליי ואני נשאר תקוע ופסימי. במישור החברתי אני דווקא בסדר, יש לי מעגל חברים של חברי ילדות ובת זוג כארבע שנים.. אני כרגע גם בתהליך שיקומי (מוכר בביטוח לאומי ומשרד הבריאות) ומטופל בפסיכותרפיה על בסיס שבועי.. יש לציין גם שמשהייתי ילד היו לי קשיי התנהגות ושוחררתי מהצבא על הפרעת הסתגלות, ולאחר מכן חרדת נטישה.. בילדותי עברתי דברים מאוד מורכבים (אימא שלי הייתה מכורה לסמים והתאבדה לפני 3 שנים, ועם אבא לא היה כל קשר, הורים שהתגרשו כשהייתי קטן) לגבי אבחנה, הייתי אצל כל מיני רופאים לאורך הזמן, שחלקם כתבו שיש לי הפרעת אישיות, הפרעה דו קוטבית, מאפיינים של OCD, והאחרון היה הפרעה סכיזו אפקטיבית. אני רוצה לקחת טיפול מיטבי אך אני גם רוצה להוריד נורא במשקל ולכן התופעות לוואי של התרופות קריטיות ואני חושש שזה ישפיע (אני במעקב אצל דיאטנית כרגע) יש לציין שלנוגדי דיכאון שלקחתי ושאני לוקח אני מגיב בצורה חלקית.. אשמח לדעת לאור האמור מה דעתך על הטיפול התרופתי שאני מקבל (לוסטרל 100 ולמיקטל 150) והאם יש מקום לשינוי למשהו יותר יעיל נגד ההתעסקויות הטורדניות והחשיבה האובססיבית וחילופי מצב רוח תכופים וקושי בוויסות רגשי? משהו שלא ייפגע לי בתהליך ההורדה במשקל.. תודה מראש וסוף שבוע נעים

18/01/2017 | 11:50 | מאת: ד"ר אירנה ספקטור

שלום רב, קודם כל אציין כי המקרה המתואר הוא מקרה מורכב ולא ניתן במסגרת הפורום וללא בדיקה להתייחס באופן ספציפי לאבחנה ולטיפול המומלץ. באופן כללי , ניתן לציין כי כדי להגיע ליעילות המיטבית של תרופות מקבוצת SSRI (כגון לוסטרל) וכן של למיקטל, במידה והן הביאו עד כה לשיפור חלקי, יש להגיע למינונים גבוהים יותר (במקרה של לוסטרל - המינון המקסימלי הוא 200 מ"ג). על אף שתרופות נוגדות דיכאון כגון לוסטרל עלולות לתרום לעליה במשקל עם התחילת הטיפול, הן בדרך כלל לא פוגעות בתהליך ירידה במשקל במידה ומתבצע באופן נכון ומאוזן.

מנהל פורום דיכאון - אבחון וטיפול