CT אורוגרפי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

גידולי שלפוחית השתן: איך לטפל?

סרטן תאי המעבר (TCC) הוא הסוג הנפוץ ביותר של סרטן שלפוחית השתן. גילוי וטיפול מוקדם במחלה מגבירים את סיכויי ההישרדות. מהם התסמינים - ודרכי הטיפול? תחלואה בשלפוחית השתן ובסביבתה היא תחלואה נפוצה - חלק מהגידולים הם גידולים שפירים וחלקם ממאירים. הגידול הממאיר הנפוץ ביותר הוא TCC, וכאשר מדובר על סרטן בשלפוחית השתן, לרוב מתכוונים למחלה זו. מהי מחלת ה-TCC? TCC הם ראשי תיבות של Transitional cell Carcinoma .בתרגום חופשי לעברית, מדובר בסרטן בתאי המעבר. מהו המבנה של שלפוחית השתן? שלפוחית השתן היא איבר דמוי בלון - ויש רקמה העוטפת אותו. רקמה זו היא למעשה שכבה של אורותל (Urothelium) והיא מעין קרום בלתי חדיר ואטום שמונע מהשתן להיספג חזרה אל תוך הגוף. אותה שכבת אפיתל מכסה את השלפוחית ועוד חלקים ממערכת השתן (השליש הקרוב לשופכה וצינורות השתן, עד לכניסה לכליה). קרום זה מורכב מתאי מעבר (Transitional Cells) או תאי אורותל (Urothelial Cells)....

סיבות אפשריות ומצבים דומים לCT אורוגרפי

אלרגיה ליוד - תמונת המחשה
אלרגיה ליוד מדריך בדיקות רפואיות: טומוגרפיה ממוחשבת של הראש מסייעת באבחון או במעקב אחר שינויים במבנ...
צום - תמונת המחשה
צום מדריך מיוחד ליום כיפור: תזונה, שתייה והתמודדות עם תופעות לוואי, כולל המלצות לנשים בהריו...
בדיקת כליות - תמונת המחשה
בדיקת כליות סרטן כליות היא מחלה שמתקדמת אט אט, ללא תסמינים. בשלבים מתקדמים, המחלה שולחת גרורות - וא...
קטטר - תמונת המחשה
קטטר ניתוח קיסרי צרפתי נעשה פופולרי בשנים האחרונות בגלל החלמה קלה יחסית ליולדת, אולם כעת משר...
אבנים בכליות - תמונת המחשה
אבנים בכליות בדיקת סיטי מעוררת לעתים פחדים וחששות מפני הבאות: למה שלחו אותי לעשות את הבדיקה, האם היא...
פריחה בעור - תמונת המחשה
פריחה בעור בעקבות מותה של צעירה ישראלית שנטלה אופטלגין, כל המידע שכדאי לדעת על התרופה: הסיכונים הא...
ללמוד עוד על CT אורוגרפי
גידולי שלפוחית השתן: איך לטפל?-תמונה

סרטן תאי המעבר (TCC) הוא הסוג הנפוץ ביותר של סרטן שלפוחית...

מאת: ד"ר אהרון...
18/04/2016
בדיקת CT או בדיקת MRI?-תמונה

בישראל מבצעים כמיליון בדיקות CT בשנה ובין 250,000 ל-300,000...

מאת: פרופ' בלשר...
17/12/2015

CT אורוגרפי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום , גבר בן 43 , הופיעו פעמיים קרישי דם בשתן. היום בוצע אולטרסאונד ונצפה פוליפ (הוגדר כקטן על ידי טכנאי האולטרסאונד) בשלפוחית השתן. האם בכל מקרה פוליפ בשלפוחית הוא סרטני? עד כמה דחופה ההגעה להסרת הפוליפ? החולה נשא של גן פגום המעלה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס (לינץ' סינדרום) .

שלום דנה. למי שנושא את הגן לסינדרום לינץ', יש סיכון לפתח גידולים סרטניים גם במקומות אחרים, כולל במערכת השתן. כן, גידול בשלפוחית ב-US, אם אכן הבדיקה מדוייקת, יכול להעיד על גידול סרטני בשלפוחית השתן. כיוון שבשלב זה לא ברורה מידת האגרסיביות של הסרטן, כדאי לטפל בנושא במהירות. הטיפול נעשה ע"י ניתוח שנעשה דרך השופכה, הורדת הגידול ושליחתו לבדיקה פתולוגית כדי להעריך האם מדובר בסרטן, איזה סוג, מידת האגרסיביות ומידת החדירה לדופן השלפוחית. כמו-כן כדאי להשלים CT אורוגרפיה כדי לוודא שאין גידולים נוספים במערכת השתן.

תודה רבה על התשובה המנומקת

יש לי דם בשתן , מיקרוסקופי . בן 36 ,בריא, כאבי גב אגן וכו' (לא עושה ספורט , לא מעשן , לא משחק סנוקר , לא שותה ) דם בשתן במקרה . עשיתי ctu השאלה שלי , בהנחה ואישה ציסטוסקופיה , איך הctu עוזר ? אורוגרפיה האם זה אומר שעדיין אפשר למצוא גידול בדרכי השתן ? ואם כן הם כנראה שטחיים ? האם גידול שחודר לשריר נצפה בctu ? בשורה התחתונה כמה ctu תקין נותן שקט ?

סיטי בודק מערכת שתן עליונה, ציסטוסקופיה כיס שתן. יתכן ויש גידול חודרני בשלפוחית אשר מתבטא פחות בסיטי

עשיתי ctu לבדיקת מערכת. שתן . בתוצאות יש גם פירוט על כיס המרה שהכל תקין ושא האיברים . האם בדיקה זאת יכולה לחסוך לי מעקב עבור פוליפ של 0.6 ? לאחר מספר מערבי אולטרסאונד לאורך שנתיים האם אחרי שנה שלא עשיתי מעקב ועשיתי אctu אפשר לוותר על המעקב שוב השנה ? והאם אפשר לעבור למעקב שנתי לפוליפים אחרי שנתיים מעקב או עדיין כלחצי שנה

שלום חיים חשוב להבין האם אכן זה פוליפ או שיש אפשרות אחרת בכל מקרה , סיטי יכול לשמש למעקב רפואה שלמה 🙏

לדר שלום אני בם 50, בריא, מעולם לא עשנתי או עבדתי בסביבה מזהמת (מרצה באדמיה). וללא כל תסמין בדרכי הנשימה. לפני חודש לאחר אימון בחדר כושר במהלך ריצה, הרגשתי כאב חד בגב שמאל ובמתן שתן לאחר מכן הופיע דימום (שתן חום). לאחר בירור רדיולוגי שכלל CTU, זוהו שתי אבנים אחת בכליה והאחרת בשופכן כמקור לדימום והתחלתי טיפול שמרני. עד כאן הרקע. מה שמדאיג אותי הוא שבפענוח ה CTU רשום ממצא לוואי: תמטיים פסיים בבסיסי הריאה דו"צ. אני מבין שזו קריסה או ירידה בנפח. אין דימות קודמת להשוואה ולכן ייתכן ומולדת. השאלה היא, בהיעדר תסמינים כמו שיעול או קוצר נשימה, סטורציה תקינה 98 ואין כל מגבלה במאמץ, האם הממצא המשני הנ"ל מחייב בירור נוסף או מעקב? אני מבין מזה זה תמט, אבל מה הכוונה לפסיים? (תתכן טעות הקלדה של הרדולוג כי אני לא מוצא שום אזכור לצירוף המילים הנ"ל ברשת). מה יכול לגרום לממצא שכזה? בילדות היו לי שלושה ארועים של דלקות ריאה, אחת מהן הייתה נגיפית אטיפית שהתגלתה רק עי CT כנראה משנית למחלה ויראלית. תודה מראש על המענה.

שלום, תמט פירושו שיש איזור בריאה שלא מאוורר. כשכותבים פסים תמטיים מתכוונים שהתמטים הם קטנים ובלי נפח כך שבסיטי הם נראים כמו פס. בדרך כלל זה שריד של זיהום ישן ולא דורש מעקב או בירור נוסף. כדאי חהגיע למרפאת ריאו עם הסיטי לאישור הרושם הנל.