פורום שיקום לב

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - קרדיולוגיה - מבוגרים
פורום זה עוסק בשאלה כיצד תוכניות שונות לשיקום הלב יכולות להוביל לשיפור בתוחלת החיים, לשיפור בתחלואה, לירידה בשיעור אשפוזים חוזרים, באיכות החיים, וביכולת האירובית של חולים עם אי ספיקת לב. למעבר לפורום לחצו כאן.
19 הודעות
14 תשובות מומחה

מנהל פורום שיקום לב

הפורום נסגר
08/01/2014 | 17:12 | מאת: שלמה

סבתי בת ה-90 לוקחת 12.5 מ"ג ספירונולקטון (וגם 60 מ"ג forosemide ו-lercanidipine ו-ramipiril) וה-potassium שלה עלה בבדיקה האחרונה ל-5.6 mEq/L (וה-Sodium ירד ל-3.3). ה-LVEF שלה תקין והיא סובלת מיל"ד ריאתי ו-TR בינוניים כנראה עקב סקוליוקיפוזיס, בנוסף סובלת מ-AF ומטופלת בקומדין. לא מוכנה לעבור לדיאטה דלת-פוטסיום וגם לא בטוח שזה לא יזיק כי גם כך היא אוכלת מעט מאוד ויש לה נטייה קלה לתת-תזונה . השאלה במצב הזה האם כדאי להפסיק לגמרי את ה-spironolactone או שלמרות רמת ה-potassium הגבוהה יחסית תועלתו עדיין עולה על נזקיו, ואם כן אז באיזו תדירות להמשיך לנטר את רמת ה-potassium (כרגע היא בודקת תפקודי כליה ואלקטרוליטים פעם ב-3 חודשים) ובאיזו רמה להפסיק את ה-spitonolactone?

גל E<<A בנוכחות קוצב לב.

29/12/2013 | 12:38 | מאת: דליה

אודה לך על התייחסותך המקצועית לבדיקת אקו לב שביצעתי. חדר שמאל בגודל תקין, דפנותיו בעובי תקין, התכווצותו הגלובלית תקינה. התכווצות הספטום אסינכרונית (בנוכחות קוצב לב) גל E<<A בנוכחות קוצב לב. חדר ימני בגודל תקין, תיפקודו מעט מופחת. הודגמה אלקטרודה קוצב בחללים מימין - מעובה. עליה שמאלית מורחבת. עליה ימנית תקינה. האאורטה העולה אינה מורחבת. שורש האאורטה ברוחב תקין. הסתיידות הטבעת המיטרלית (MAC). אי ספיקה מיטרלית בדרגה קלה. אי ספיקה אאורטלית בדרגה מיזערית. אי ספיקה טריספידלית בדרגה בינונית עד קשה. לחץ ריאתי סיסטולי 55 ממ"כ + RAP מוגבר במידה בינונית. וריד נבוב תחתון (IVC) בקוטר תקין (19מ"מ) ללא תמט בנשימה. לא נראה תפליט פריקדיאלי. ושוב תודה על חוות דעתך המקצועית, דליה

22/12/2013 | 19:50 | מאת: ריקי

כחודשיים לאחר MI וצנתור. מרגיש טוב. איזו פעילות גופנית מותרת / מומלצת? האם מותר להרים משקולות? אם כן עד איזה משקל. בנתיים אני מבצע הליכות. כמה זמן מומלץ ללכת וכמה פעמים בשבוע. תודה

11/12/2013 | 22:58 | מאת: שושי

חבר עבר ארוע לבבי לפני כחודשיים. עבר צינטור עם סטנט. מרגיש טוב. רוצה להתחיל להתאמן. מה צריך להיות דופק המטרה וכמה זמן להתאמן? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

על החבר לעבור מבחן מאמץ (מבחן מאמץ המוגבל ע"י תסמינים, כלומר עד לשלב שבו הוא חש באי נוחות, קוצר נשימה, עייפות, ו/או הופעת תעוקת חזה ולא מבחן מאמץ מקסימלי של אדם הנחשב לבריא) דופק המטרה הוא בד"כ בסביבות 70% מהדופק המקסימלי שאותו השיג בבדיקת המאמץ. במלים אחרות, אם הדופק המקסימלי שהושג היה לדוגמא 126 אזי דופק המטרה יהיה 126 כפול 70% = 88 -89 בדקה. אם בדיקת המאמץ הייתה טובה מאד אפשר לקחת דופק מטרה של 75% כלומר 95 בדקה. כמובן שיש שונות רבה אבל בעיקרון זה הכלל המנחה

11/12/2013 | 16:01 | מאת: שבוב

אני עברתי לפני 10 ימים ניתוח מעקפים , אני לא עברתי אירוע לב , מתי להגיע לשיקום הלב בבני ציון כי אני גר בחיפה ונאמר לי שזה המקום הכי קרוב , מתי אוכל לחזור לנסוע על אופני שטח עם בני , מתי אוכל לחזור לרוץ . אני בן 43 בריא לחלוטין .

לקריאה נוספת והעמקה

בעיקרון ניתן לחזור לפעילות בשלב שהצלקות הניתוחיות הגלידו והחלימו (יבשות ולא מפרישות). מן הראוי לעבור בדיקת מאמץ כדי להעריך כמובן את מידת הצלחת הניתוח ואת יכולת העבודה שלך, ובנוסף גם כדי לקבוע את דופק האימון שלך בשלב הראשון שלאחר החזרה לפעילות גופנית. אם בדיקת המאמץ תקינה לחלוטין ניתן לחזור בהדרגה גם לריצה וגם לדיווש על אופניים. מאחר וברכיבת שטח קיים סיכון אפשרי (גם למקצוענים שבחבורה......)של נפילה יש לדחות זאת לפחות לשלושה חודשים שיאפשרו החלמה וודאית של עצם החזה שנוסרה בניתוח. יש לוודא כמובן שאינך מקבל נוגד קרישה דוגמת קומדין, פראדאקסה, קסארלטו וכו. במקרה זה חבלה בזמן נפילה יכולה לגרום לדימום וקשה לשליטה.

בעיקרון ניתן לחזור לפעילות בשלב שהצלקות הניתוחיות הגלידו והחלימו (יבשות ולא מפרישות). מן הראוי לעבור בדיקת מאמץ כדי להעריך כמובן את מידת הצלחת הניתוח ואת יכולת העבודה שלך, ובנוסף גם כדי לקבוע את דופק האימון שלך בשלב הראשון שלאחר החזרה לפעילות גופנית. אם בדיקת המאמץ תקינה לחלוטין ניתן לחזור בהדרגה גם לריצה וגם לדיווש על אופניים. מאחר וברכיבת שטח קיים סיכון אפשרי (גם למקצוענים שבחבורה......)של נפילה יש לדחות זאת לפחות לשלושה חודשים שיאפשרו החלמה וודאית של עצם החזה שנוסרה בניתוח. יש לוודא כמובן שאינך מקבל נוגד קרישה דוגמת קומדין, פראדאקסה, קסארלטו וכו. במקרה זה חבלה בזמן נפילה יכולה לגרום לדימום וקשה לשליטה.

23/10/2013 | 15:24 | מאת: ניקולא

עשיתי בדיקת אקו לב במאמץ והסיכום הוא : הודגם שיפור גלובלי ואזורי בתפקוד החדר השמאלי, שינוי האקג נמשכו כ-9 דקות בהחלמה. אבחנות: no evidence for echocardiographic signs of inducible myocardial ischemia . הבדיקה תקינה ? כמו כן מה ההבדל בין מיפוי לב לאקו לב במאמץ ?

לקריאה נוספת והעמקה

נלך מהסוף להתחלה, תשובת הבדיקה אומרת למעשה שלא הופקה ירידה בתפקוד שריר הלב במאץ, כלומר לא הופקה איסכמיה, כלומר בדיקה תקינה באופן עקרוני.מניסוח השאלה לא ברור האם המדובר בביקת אקו במאמץ רגיל או בבדיקת אקו במאמץ תרופתי (שבו השינוי בדופק ובלחץ הדם נגרם ע"י תרופה). יש שוני בגישה ובממצאים בין הבדיקות. בבדיקת אקו במאמץ רגיל (מתקן דמוי אופניים בחצי שכיבה) יש בד"כ 3 תוצאות אפשריות:1) אין ירידה בתפקוד קטעי השריר השונים במנוחה ובמאמץ = תקין, כלומר ללא אוטם קודם וללא עדות לאיסכמיה. 2) תקין במנוחה וירידת תפקוד במאמץ = עדות לאיסכמיה. 3) ירידה בתפקוד במנוחה וללא שינוי במאמץ = עדות לאוטם ישן ואין איסכמיה בנוסף. מניסוח השאלה שלך אפשר להבין שעברת בדיקת אקו עם מאמץ תרופתי (DSE) ואז התשובה לא בהכרח היא תקינה (יכולה להצביע על אירוע של אוטם בעבר ואיסכמיה אפשרית מאחר ומוזכר על שיפור במאמץ). בקיצור הפרטים לא מלאים

10/10/2013 | 10:04 | מאת: ניקולא

היסטוריה של pvd משנת 2001 , cabg משנת 2006 .היפרליפדמיה,טרשת עורקים,סכרת. תרופות:קרדילוק1.25 ,קרסטור 20 , קרטיה , לוסק 20 , מטפורמין,טריטייס 1.25 . מאוזןldl 72 . HBA1C 6.8 . בימים האחרונים מרגיש לחץ קל בחזה ובראש ועיניים שורפות שאינו מרפה. עם כל תופעות הלוואי של התרופות וגם מחלת בכטרב (בינונית) שאני סובל , אני רגיל לכל סוגי הכאבים כבר שנים(שרירים,כאבי גב/חזה,דקירות באיזור החזה והגב,בעיקר בעונות מעבר. משום מה יש לי תחושות שונות עם הכאבים הפעם . פיזית אני יכול לעמוד על הרגליים בלי בעייה של יציבות, אני לא מזיע ,אין לי חום ,עייפות (אני לא יושן יותר מ-5 ,5.5 שעות בלילה) יכול להיות שזה התחלה של בעיה איסכמית בעורקים? או שאמורים להיות סימפטומים אחרים?

לקריאה נוספת והעמקה

התחושות שאתה מתאר אינן בהכרח ספציפיות למחלת הלב או כלי הדם אם הכאב או הרגשת אי הנוחות בחזה מופיעה במאמץ רצוי שתפנה לקרדיולוג המטפל

01/10/2013 | 01:42 | מאת: דוד

אבא שלי חולה אי-ספיקת לב (נוטל פוסיד, טריטייס, אלדקטון, ואזודיפ) ועושה אקו כל שנה במכון פנימי של קופת חולים כללית. משום מה באף תוצאה של האקו שלו מעולם לא חושב הנתון של %LVEF למרות שלפי מהספרות זהו הנתון המרכזי המשמש להערכת מצב התפקוד הלבבי. בהנחיות של איגוד מומחי האקו האמריקאי נדרש חישוב של %LVEF (טבלה 5): http://www.asecho.org/wp-content/uploads/2013/05/Quality-Echo-Lab-Operations.pdf וגם בהנחיות העדכניות של איגוד הקרדיולוגים האמריקאי (AHA) נכתב שחשוב לחשב %LVEF בקרב חולי אי-ספיקת לב והם חוזרים על זה 3 פעמים: Echocardiographic evaluation should address whether LVEF is reduced, LV structure is abnormal, and other structural abnormalities are present that could account for the clinical presentation. This information should be quantified, including numerical estimates of EF measurement, ventricular dimensions, wall thickness, calculations of ventricular volumes, and evaluation of chamber geometry and regional wall motion. Documentation of LVEF is an HF quality-of-care performance measure (297). השאלה אם לאור זאת אתה חושב שעלי לדרוש בתוקף מהרופאים והטכנאים לוודא שמעתה ואילך יחושב ה-%LVEF (באחת מהטכניקות המקובלות של Teichholz, Simpson או הערכה ויזואלית) בכל אקו שהוא עושה? לחלופין, האם אתה חושב שהאיגודים האמריקאים טועים ושאין חשיבות רבה בחישוב הנתון של %LVEF בקרב חולי HF, ואם כן מדוע אתה חושב כך?

לקריאה נוספת והעמקה

ד"כ הממצא של מקטע הפליטה LVEF% מופיע דרך קבע בדו"חות בדיקת אקו דופלר לב. תנסה לחפש לפי EF או לפי LVEF או לפי "מקטע פליטה", במידה ואין תבקש מהקרדיולוג המטפל שימסור נתון זה

18/09/2013 | 20:15 | מאת: מוחמד

שלום רב פרופסור גולדהמר הנכבד. אני בן 19 יש לי היפרטרופיה קלה בשריר הלב( לפי הבדיקות תפקוד סיסטאולי גלובלי ואיזורי - תקין מסתימים תקינים. השאלה שלי * הפסיקו אותי מלשחק כדורגל ואני מאוד מאוד מוכשר ומקצוען האם יש סיכוי שאוכל לחזור למגרשים בלי לסכן את החיים שלי אם כן יש סיכוי כמה באחוז ? ) והאם אוכל לסדר את הגוף שלי בחדר כושר דרך משקולות ( כמובן בזהירות ובלווי נדריך? תודה ושיהיה לך חג שמח

לקריאה נוספת והעמקה

היפרטרופיה קלה לא צריכה בעיקרון לגרום להפסקת פעילות בספורט תחרותי מאחר והיא יכולה להיות ביטוי, תוצאת לוואי של עיסוק בספורט תחרותי ועל כן יש להציג את כל הנתונים בפני רופא שעוסק בתחום רפואת ספורט ורצוי עם הכשרה בקרדיולוגיה

26/06/2013 | 15:24 | מאת: מוטי

האם ישנה תרופה נגד טרשת עורקים ? באינטרנט ישנם הרבה תרופות שכיביכול מנקות את העורקים מטרשת . האם ישנה תרופה אמינה שניתן לקחת מהרופא לטיפול בטרשת עורקים ?

לקריאה נוספת והעמקה

אין תרופה כזו בנמצא, המניעה כוללת אורח חיים בריא, כלומר, דיאטה נכונה ומאוזנת, עיסוק בספורט, הימנעות מעישון, טיפול בגורמי סיכון כגון רמות מוגברות של קולסטרול, יתר לחץ דם וסכרת

בן 54 בשנת 2004 התגלה אצלי יתר ל ד קיבלתי במשך כ 3 שנים נורמיטן 12 מג עד אשר הופסק כי ,הייתי בברדיקרדיה של כ 50 ומטה והייתי מרגיש רע בנוסף לפעימות מוקדמות,הנורמיטן הופסק והוחלף לטריטייס , הברדיקדיה הפסיקה והתחלתי להרגיש טוב אחרי כשנתיים השתנה לחץ הדם הועלה מינון הטריטייס ואחרי זמן שוב השתנה לחץ הדם לגבוה יותר, אז התחלתי לקבל טריטייס 5 מג פעמיים ביום כולל 12.5 מג דיזותיאזיד כאשר שוב השתנה לחץ הדם ועלה,כעבור מספר חודשים,אז הוסיפו לי אמלודיפין שגרם עליה בדופק,אז הוא הוחלף בוזודיפ שגרם לעליה קיצונית ופיתאומית בדופק 115,הגעתי עם הדופק הזה למיון,ושם הומלץ להחליף לקדקס ,קדקס 1 מג מזה כמה שבועות שהדופק ירד לסביבות 50 53 וליפעמים קצת עולה ל60 במהלך היום, אני כאילו "לא מרגיש את הלב" כלומר ההיפך ממה שהיה הייתי מרגיש דופק חזק ומהיר ועכשיו הפוך שאלותיי: האם יש להיתיחס למצב זה? האם הדופק הנמוך יכול להגרם מ ה קדקס?

לקריאה נוספת והעמקה

לא

26/11/2012 | 18:04 | מאת: מיכאל

עברתי בדיקת אקו-לב. בתוצאה כתוב: לחץ הריאתי לא ניתן להעריך עקב העדר TR.מה זה TR?

המונח הזה מהווה ראשי תיבות של אי ספיקת המסתם הטריקוספידלי, בד"כ בנוסחת החישוב של הלחץ בעורקי הריאה משתמשים במדד זה, מאחר ואין עדות אצלך לאי ספיקת מסתם זה, הרי שקשה למדוד לחץ ריאתי וסביר להניח על כן שאין גם יתר לחץ דם ריאתי (כלומר זה תקין)

המושג TR מתייחס לדרגה של אי ספיקת מסתם טריקוספידלי שמסייע במדידת הלחץ הריאתי. מאחר ולא נמצאה אי ספיקת מסתם טריקוספידלי הרי שסביר שהמדובר בלחץ דם ריאתי תקין

08/11/2012 | 07:09 | מאת: משה

שלום אני נקרא חולה לב כנראה עוד לא מפנים את זה. אני עברתי התקף לב לפני 8 חודשים ועוד צנתור יש 3 סטנדים,אני בן 54. ולשאלה שלי, עדיין יש לי כאבים לא חזקים בצד שמאל למעלה האם תפעה לעוד צנתור? ומה אומר לי קרדילוק 2.5

לקריאה נוספת והעמקה

משה שלום, צנתור נוסף - כן או לא ?תלוי כמובן במספר נתונים, ראשון, האם הכאב כזה שיכול לכוון אותנו לעבר בעייה בעורקים הכליליים, כלומר, האם הוא מופיע במאמץ וחולף במנוחה, האם תדירות הכאבים ועוצמתם גוברת לאורך ציר הזמן, האם נעשתה בדיקת מאמץ רגילה או כזו המשולבת באמצעי הדמייה (מיפוי לב או אקו לב במאמץ)? במידה והכאבים מוגדרים ע"י הקרדיולוג כ"אופייניים" למחלה זו ובמידה ויש ממצאים לא תקינים באחת מהבדיקות שהוזכרו סביר בהחלט שתהיה המלצה לצנתור. תרופת הקרדילוק מיועדת להפחית את עומס עבודת הלב, להוריד דופק ולחץ דם, להוריד סיכון להפרעות קצב, בקיצור, לצמצם סיבוכים אפשריים ולנסות למנוע אירועים חוזרי.

20/09/2012 | 01:00 | מאת: רחלי

שמי רחלי ורציתי לשאול אתכם בקשר לאבי אבי הגיע לבית חולים קפלן עקב כאבים בחזה, אי סדירות בקצב הלב והתקפות של הרגשת חנק עם פרכוסים בידיים וברגליים הוא טוען שהוא יושב אין לו את החנק ורק כאשר רוצה לשכב אפילו אם הגבנו את ראשו במיטה , הוא עדיין נתקף בחנק כעבור מספר ימים שלא עלו על הבעיה הגיע רופא המחלקה ואמר שהוא מאבחן שיש לו אי ספיקת לב והוא קבל בוריד נוזל פוסיד היום זה היום למחרת והרגליים שלו התנפחו והוא שוב קבל פוסיד. שאלתי האם אי ספיקת לב הוא מצב שניתן לצאת ממנו? האם מצב זה הוא מסוכן ומסכן חיים? ומה ניתן לעשות כאשר ישתחרר מביהח ? האם יש דרגות באי ספיקת הלב? מדובר באדם בן שמונים שעד לא מזמן תפקד באופן עצמאי מחכה לקבל תשובה רחלי

לקריאה נוספת והעמקה

אי ספיקת לב היא ללא ספק מחלה/ מצב שמשמעותו יכולה להגיע לכדי סכון אמיתי לחיי החולה. להתפתחות אי ספיקת לב יש מספר גורמים כגון מחלת לב כלילית (התקפי לב), הפרעות קצב (יתכן עפ"י התיאור שזה הרקע לבעייה אצל אביך), מחלות לב מסתמיות ועוד. חובה לעבור סדרת בדיקות לבירור הגורם לאי ספיקת הלב ולאחר איתורו מותאם טיפול שמיועד לסילוק או צמצום השפעת גורם המחלה. יש דרגות שונות של חומרת אי ספיקת לב וע"י טיפול נכון ניתן בהחלט לרדת בדרגת חומרת המחלה ולעתים עד להיעלמות מוחלטת של התסמינים וחזרה לתפקוד יומיומי נאות.

28/08/2012 | 12:50 | מאת: יהודית

אמי בת 87 חולת סוכרת,לחץ דם גבוה, היתה חולת ITP ולקחה 6 שנים פרנדיזון. לפני כ- 3 קבלה התקף לב עברה צינתור והתקינו לה 2 סטנטים אבדה דם רב ונתנו לה עירוי 2 מנות דם ואח"כ התעלפה ועברה החיאה ולאחר מכן התקינו לה קוצב לב. בתקופה האחרונה קשה לה לנשום ולפעמים אפילו לדבר. רופאת המשפחה בדקה את הריאות ואמרה שיש לה מים בריאות וגם בקרסוליים שזה אי ספיקת לב. אמי לוקחת כדורים נגד לחץ דם: וסקס+תיאוזיד, דרלין. לסכרת לוקחת: זריקת לאנטוס+ וכדור נובונורם. לסטנטים לוקחת: פלביקס., ובנוסף:כדור זנטקס, ויטמין D, כמוסה קיו 10, ויטמין C. אלו בדיקות אמי צריכה לעשות בכדי לדעת מה מצבה? מהן התרופות שהיא צריכה לקחת או להחליף? האם יש טיפול לבעית המים בריאות ?

לקריאה נוספת והעמקה

יהודית שלום, אין ספק שבעייתה של אימך מורכבת, הצירוף של מחלות רקע כגון סכרת, יתר לחץ דם, מצב לאחר התקף לב, החייאה,דימום מסיבי, התקנת סטנטים, קוצב לב, וכמובן גיל מתקדם בוודאי שמהווה תשתית לסיכון מהותי בהיבט של תוחלת חיים ואת חייבת להיות עירה לכך. הבדיקות שמתחייבות כיום מושתתות בעיקר על בדיקה פיזיקלית, גופנית לעתים קרובות כדי להעריך שינויים בממצאים ובתסמינים של אי ספיקת הלב, שקילה יומיומית, בדיקות דם לבירור משק המלחים בדם ותפקודי כלייה. חייב להיות כמו"כ מעקב אקו-דופלר של הלב, להערכת תפקוד שריר הלב, תפקוד מסתמי הלב, ממצאים המכוונים ללחצי הדם במחזור הקטן (ריאות) וכו. ולעתים בקורת של צילום חזה.

21/08/2012 | 10:53 | מאת: דגנית

שלום, איזה שיקום מומלץ לגבר בן 83 שעבר את הצינטור השישי שלו? תודה

לקריאה נוספת והעמקה

שיקום לב שהבסיס שלו הוא פעילות גופנית מומלץ בכל גיל אך התועלת שלו עולה ככל שעולים בגיל. פעילות גופנית בקשישים תורמת לא רק בצמצום תסמיני המחלה ובהפחתת תחלואה (=אשפוזים),אלא בעיקר בשיפור באיכות חיים,מצב הרוח, בבטחון העצמי, ובמקביל שיפור ברור גם במחלות לא לבביות כגון פרקינסון,שיפור במדדים קוגניטיביים, צמצום בסיבוכי אוסטאופורוזיס ועוד. כמובן שהמלצות אינדיבידואליות כמו במקרה של אביך חיוני לדעת נתונים נוספים כגון תפקוד שריר הלב, מחלות נילוות וכו.

19/07/2012 | 15:00 | מאת: נורית

פרופ' גולדהמר שלום, דוד שלי סובל מפרפור פרוזדורים כרוני, האם טיפול של שיקום לב יכול להסדיר את סינוס הלב כשזה נעשה במכון לשיקום לב?

לקריאה נוספת והעמקה

אם הכוונה שהפעילות בשיקום לב תחזיר את קצב הלב מפרפור פרוזדורים ישירות לקצב סדיר, קצב שבשפה הרפואית הוא קצב סינוס, אזי התשובה שלילית. מאידך, הפעילות הגופנית במסגרת תוכנית שיקום לב מפחיתה את רמת הפעילות של מערכת העצבית האוטונומית סימפטטית ומעלה במקביל את פעילות המערכת הפאראסימפטטית שהפירוש המעשי שלה בשפה לא רפואית, האטת הדופק, והמשמעות של האטת דופק - צמצום אפשרי בתרופות מסויימות שניתנות כטיפול בפרפור פרוזדורים. פחות תרופות = פחות תופעות לוואי..... בנוסף, יש בהשפעה זו של הפעילות הגופנית על פעילות מערכת העצבים הסימפטטית השפעה עקיפה, סיוע לתרופות שמיועדות להחזיר את הקצב למצב התקין וגם לשמור עליו לאחר היפוך קצב תרופתי או חשמלי.

גולשים יקרים, אנו שמחים לבשר לכם על פתיחתו של פורום חדש - פורום שיקום לב. גלישה פורייה צוות האתר

23/10/2012 | 09:36 | מאת: פרופ. א. גולדהמר