מהירות השפעה של פאקסט

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

10/05/2020 | 13:10 | מאת: יעקב

פעם הייתי לוקח במשך שנים דפלפט 1250 מ''ג ופאקסט 30 מ''ג לפני מספר חודשים הפסיכיאטר שלי המליץ להפסיק עם זה. שבוע שעבר הוא המליץ לחזור בהדרגה עקב דיכאון שהתחיל לי [בעקבות נטילת אנדרוקור]. התחלתי לקחת יומיים 10 מ''ג פאקסט, ועוד יומיים 20 מ''ג. היום אחרי 4 ימים ייתכן שאני מרגיש שיפור כלשהו, או שזה רק דמיונות ?

10/05/2020 | 13:44 | מאת: מני

יתכן, אף שאת מלוא ההשפעה תקבל בהמשך.

10/05/2020 | 14:52 | מאת: יעקב

אתה בטוח ? כי בזמנו זכור לי שאמרו לי שלא ייתכן השפעה מיידית.

10/05/2020 | 20:58 | מאת: מני

ההשפעה מיידית שאתה מדבר עליה, שלא יתכן שתהיה מיד, זה שלא יהיה מצב רוח רע, כתוצאה מפעולת הכדור. השיפור שאתה מרגיש זה לא שאין מצב רוח רע ושאר תסמיני הדיכאון (כמו ייאוש,הרגשת חוסר אונים, אובדנות או פגיעה עצמית, הזנחה אישית ועוד ועוד), אלא שאתה יותר רגוע. הרוגע בא מיד, בכמה דקות עד שעות שלאחר נטילת התרופה, לפעמים אפילו על הכדור הראשון שנוטלים (אף שלפעמים זה כמה ימים אך לא הרבה זמן באופן כללי). הסיבה לכך, שהרוגע בא מיד, כי המוח ישר קולט את החומר הפעיל של התרופה ומושפע ממנו (משתנה על ידו). הסיבה לכך שהמצב רוח לא משתנה, כתוצאה מהשינוי במבנה המוח, אינו ידוע לרפואה (דבריי אלו לקוחים מהספר ״מהפכת המוח(תקשורת מחלות נפש וסמים)״ של פרופסור רמי רחמימוב (ספר די ישן אך טוב על מבנה המוח (״תקשורת״ בין התאים ושאר חלקי המוח) באופן כללי ובפרט אצל חולים במחלות נפש או אצל משתמשים בסמים). באופן כללי לוקח שבועיים, פלוס מינוס, להתחלת ההשפעה על מצב הרוח. כמו בכל תרופה, גם בפאקסט זה כמובן אינדיווידואלי. איני יודע נתונים מדוייקים על זמן ההשפעה על מצב הרוח ושאר תסמיני דיכאון, בודאי ישנם כאלו למומחים, אך מה שאני כן יודע שהרוגע בא מיד, והרוגע שאתה מקבל משדר לך באופן פסיכולוגי (אל תקרא לזה דמיונות אלא ״פסיכולוגי״.זה קצת יותר טוב מדמיון מוחלט) כאילו מצב הרוח משתפר, אך זה לא יותר מאשר השפעת פלצבו (מושג ידוע במחקרים). אוסיף כעין ״חצי-הסבר״ שלי (לא מופיע בספר הנ״ל) בדבר הסיבה שעל אף שהמוח משנה את המבנה כתוצאה מנטילה אחת של תרופה, בכל זאת המצב רוח לא משתפר מנטילה אחת (אף שכנ״ל ההסבר המלא אינו יודע לרפואה נכון לשעת כתיבת הספר הנ״ל) - כי מבנה מוח תקין אינו גורם יחיד למצב רוח תקין, כאילו נאמר שמבנה מוח תקין היא מילה נרדפת (=) למצב רוח תקין, אלא מצב רוח הוא דבר שאמנם נפגע ממבנה מוח לא תקין (זה שלפני נטילת התרופה), אך לא מחייב שיהיה תקין אם המוח תקין, אלא הוא מושפע מגורם נוסף, גורם שאינו ידוע לרפואה כרגע (כנ״ל). אותו גורם אינו משתנה מיד, אלא לוקח לו זמן להשתנות כתוצאה מהשידור של המוח התקין לשנות גם את אותו גורם. אסביר בשפה יותר ברורה מה הולך כשנוטלים תרופה ועוד פעם את אותה תרופה ועוד פעם ועוד פעם למשך כמה שבועות/חדשים וכו׳: לפני נטילת התרופה יש לאדם מוח, שנגרם בו, מאיזו סיבה שתהיה (הסיבות האפשריות רבות ולא אדבר על זה פה), פגם או שינוי לא רצוי שמשדר לגורם נוסף, שאיננו יודעים מהו, להתחיל להתקלקל, ועל ידי קלקול הגורם הנוסף נוצר מיידית בדרך ממילא דכאון (שהוא תוצאה מהגורם הנוסף ולא ממבנה המוח, אבל הגורם הנוסף התקלקל בגלל מבנה המוח המקולקל).אחרי שלוקחים התרופה לדכאון, התרופה מתפרקת מהר מאוד באמצעות ״מטחנות״ העיכול (ממש טחינה לכל דבר כמובן) שטוחנת כל מה שנכנס מהושט אליה, והחומר של התרופה מוזרם בדם למוח. אותו חומר שמגיע למוח, מאיזו סיבה שתהיה - מתקן את מבנה המוח, וגורם לו להיות בעל מבנה תקין. המבנה התקין משדר כמובן גם לגורם הנוסף הנ״ל להיות גם מתוקן, אבל בשונה ממבנה בשר המוח (גשמיות המוח, גוף המוח) שמשתנה מיד מהחומר של התרופה, הגורם הנוסף שהוא כנראה ״נפש המוח״ ו״רוחניות המוח״ (המושפע כנ״ל מגוף המוח והמבנה שלו) לא משתנה מיד אלא בהדרגה, כל פעם סופג עוד כמה טיפות של תקינות, עד שלאחר כמה שבועות , יש כבר מספיק תקינות בשביל שישתפר מצב הרוח, ולאחר כמה חודשים או שנים (אצל כל אחד כמה שלוקח לפי עוצמת הקלקול של מבנה המוח והגורם הנוסף) - שיפור מקסימלי של מצב הרוח ונגרריו, עד שהכל כבר תקין במוח ובגורם הנוסף וכבר אין צורך ליטול התרופה כי אין דכאון. יש אנשים שהשיפור נתקע בשלב מסויים ולא מצליח לספוג יותר תיקון, כי חלק מהקלקול במוח ובגורם הוא לא רק ״נקע״ אלא שבר גמור שאי אפשר לתקן, ורק הסימפטומים שכתוצאה מהשבר, הם ״נקע״ בלבד והם כן סופגים תיקון וממילא השתפרות במצב הרוח. זה נקרא טיפול סימפטומטי ולא שורשי. אבל זה רק השערה שלי. יתכן לשער גם סיבות נוספות ללמה הרוגע מיד ושיפור מצב הרוח לא, אבל אסתפק בזה..

11/05/2020 | 14:52 | מאת: יעקב

תודה !

11/05/2020 | 16:27 | מאת: מני

בכיף ובשמחה.מקווה שאתה כבר בשלב של השתפרות מצב הרוח 😉👍

11/05/2020 | 20:12 | מאת: מני

אה בעצם אתה לוקח רק 5 ימים..

12/05/2020 | 11:22 | מאת: יעקב

אכן, אבל המצב רוח שלי הכללי משתפר מכמה סיבות. בין השאר מההסבר המפורט שלך...

12/05/2020 | 11:32 | מאת: מני

😉👍

16/05/2020 | 19:21 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

מלאכתי נעשתה על ידי אחרים. הכל נכון! בהצלחה!

16/05/2020 | 20:56 | מאת: יעקב

תודה ד''ר .

מנהל פורום פסיכיאטריה