תדירות בדיקת קולונוסקופיה בעקבות פוליפ

דיון מתוך פורום  סרטן המעי הגס - מניעה, אבחון וטיפול

14/03/2017 | 18:09 | מאת: אביטל

בת 33. ברקע מחלת כליות IGA נפרופטי וכן סובלת שנים מחסר ברזל שמטופל IV בשל בעיית ספיגה. (יש לי אחות עם מחלת קרוהן) ובעבר גם אצלי היה חשד בשל שלשולים מרובים כאבי בטן ואנמיה. בבדיקת דם IBDX התשובה הראתה שקיימת אפשרות לקרוהן אחד הפרמטרים היה הרבה מעל הנורמה והשאר בטווח התקין. בעבר דם סמוי בצואה היה חיובי 2/6 מיפוי לויקוציטים הראה קליטה פתלוגית אך בדיקת MRE תקינה. יש לציין שקולונוסקופיות רבות ופעמיים בדיקת קפסולה תקינות. ב 2011 עברתי קולונוסקופיה עם ממצא של פוליפ מסוג טובולר אדנומה עם דרגה נמוכה של דיספלזיה. הפוליפ נכרת ונאמר לי שעלי להיות במעקב. הייתי אצל מס' גאסטרואנטרולוגים כאשר כל אחד אמר לי דברים אחרים באשר למעקב/ חזרה על הבדיקה. היו שאמרו 5 שנים, היו 3 שנים והיו שאמרו לי 10 שנים. בינתיים מרוב ייאוש הפסקתי את המעקב במכון הגאסטרו. שאלתי היא עם ממצא כמו שלי מתי עלי לעבור שוב קולונוסקופיה וכל כמה שנים? אשמח לתשובתכם בהקדם. תודה רבה

הי אביטל, צר לי לשמוע על הרקע רפואי ודילמה שלך. כמובן זה לא נאים לקבל המלצות שונות אבל יש המון המלצות ודעות שונות. קודם כול זה נדיר בשביל משהו בת 27 לעבור קולונוסקופיה ונמצא פוליפ בסוג טובלר אדנומה עם דיספלזיה. לפי דעתי התשובה פשוטה וההמלצה הנפוצה, שאם יש ממצא של אדנומה עם דיספלזיה, צריך לחזור על קולונוסקופיה תוך 3 שנים. דיספלזיה קלע פחות לחוץ מקשה אבל הסיבה היא שאם יש פוליפ אחד, אולי יש יותר אבל שאו פספסו בקולונוסקופיה בגלל קטנים מדי או אחרת, ותוך כמה שנים יכול לגדול. בגלל זה חוזרים תוך 3 שנים לשלול ממצאים אחרים. אם זה שלילי אז אפשר שקת לפחות 5 שנים עד 10 שנים. אם חיובי אז חוזרים שוב יותר מוקדם. סופי זה גם תלוי בקליניקה (סימפטומים) וסיפור משפחה של סרטן מעי. בנוסף הייתי להגיד בגלל הגיל שלך (צעירה מאוד) עם ממצא צריך עוד יותר להתייחס ולהיות במעקב ואפילו לבצע בדיקות גנטיות אם יש עוד פוליפים בקולונוסקופיות חוזרות. אני ממליץ לפנות לרופא גסטרו ולעבור על האנמנזה ביחד, ולפי דעתי בגלל 6 שנים עברו, לעבור על קולונוסקופיה חוזרת. אני מקווה שזה עוזר, בהצלחה, ד"ר וייט.

מנהל פורום סרטן המעי הגס - מניעה, אבחון וטיפול