כאב בטן ימין תחתונה

דיון מתוך פורום  קרוהן וקוליטיס

03/10/2020 | 00:21 | מאת: אור

שלום ד"ר, קוראים לי אור ואני בן 24. יש לי כאב בבטן התחתונה בצד ימין שהתחיל כבר לפני קצת יותר משנה. הכאב משתנה בעוצמתו - בתקופות מסוימות אין כמעט תחושת כאב ובתקופות מסוימות כל כך כואב שאני לא מצליח ללכת או לעשות תנועות חדות. בעת התקף של כאב (שנמשך מספר ימים), אני נאלץ להיות במנוחה יתרה כדי לחזור למוטב - אם אני ממשיך להתנהל כרגיל ולא נח מספיק, מצבי לא משתפר. אם אני לוחץ על האזור, הכאב גובר ונמשך ליותר זמן. חשוב להדגיש שבזמנים שאין לי את הכאב אני יכול לעשות ספורט כרגיל ללא תסמינים ויש לי תיאבון. לא הצלחתי למצוא דפוס פעולה שהימנעות ממנה תביא לאי הופעת התסמינים (למשל אי אכילת מזון מסוים), אבל התקפים כן קרו בעבר לאחר אכילת כמות גדולה של מזון (בעיקר מטוגן או חלבי), לאחר מספר ימי שלשולים (כתוצאה מאכילה בחוץ למשל), לאחר התאפקות ממושכת מהוצאת גזים רבים וצואה, לאחר אימון שרירי בטן, בעת תקופה לחוצה, לאחר עלייה וירידה רבה של מדרגות. עוד אציין שלפעמים יש לי כאב באשך ימין (באותו צד) במאמץ ממושך שנעלם לרוב בעת מנוחה (ולמשך יותר זמן ככל שהמנוחה יותר ממושכת), אבל גם הכאב הזה לא קבוע (כלומר, אני יכול לפעמים מאוד להתאמץ ולא יכאב לי בכלל). ביצעתי אולטרסאונד בטן, ביצעתי אולטרסאונד אשכים ומפשעות, ביצעתי אולטרסאונד מעי, עשיתי בדיקות דם לכימיה והמטולוגיה (כולל רגישות לצליאק), עשיתי בדיקת צואה, עשיתי קולונוסקופיה ועשיתי CT בטן עם חומר ניגוד. התוצאות היו תקינות בכל הבדיקות ולא חריגות למעט: 1. בבדיקת צואה היה קלפרוטקטין 65. 2. לימפוציטים בדם היו קצת מעל הרף העליון התקין. 3. בלוטות לימפה קטנות בבטן ימין תחתונה (מיקום הכאב). 4. ב-CT זיהו אי סדירות באיליום הטרמינלי שהולך לכיוון הקולון, וחשד לזיהום במעי הדק דווקא (סימני דלקת). 5. ב-CT זיהו ספונדילוליסטזיס דרגה 1 בגובה L5-S1 משני לספונדילוליזיס. 6. בבדיקת צואה זיהו בלסטוציטיס הומיניס. 7. באולטרסאונד בטן זוהה שהאפנדיקס בגודל 6 מ"מ (גבולי). עם זאת, ב-CT ובאולטרסאונד מעי נראה תקין. 8. באולטרסאונד בטן זיהו שני פוליפים בגודל 0.3 מ"מ ו-0.6 מ"מ בדופן כיס המרה. שניהם גדלו במהלך חצי השנה האחרונה (מאולטרסאונד לאולטרסאונד אחר) ב-0.3 מ"מ. 9. מחוץ לאשך ימין מוקד אקונגי בגודל 5 מ"מ ובסמוך חלל ציסטי בגודל 6 מ"מ. מבדיקת אורולוג לא מדובר בממצא משמעותי. 10. לפי שהתגייסתי, כירורג זיהה במישוש שיש לי בקע מפשעתי ובקע טבורי (קטנים), אך מבדיקה עדכנית באולטרסאונד לא נמצא ממצא כזה. אני באמת סובל מהכאבים וכרגע אין לי שום כיוון לגבי מה לעשות כדי להצליח לנהל חיים רגילים ובריאים. אני שואל דווקא בפורום גסטרו כי זה היה כיוון הבדיקות עד כה, אבל אני לוקח בחשבון שאולי זה קשור למשהו אחר (גיד שנקרע אולי? עצב שנמתח באזור?). אשמח להכוונה וייעוץ מה לעשות מכאן ומה עליי לבדוק, תודה רבה!

שלום רב אכן עשית בירור נרחב למקור הכאבים. מהתוצאות שאתה מתאר, תוארו סימני דלקת במעי הדק הסופי- באילאום, יש לנסות ולהבין אם הממצאים הללו משמעותיים ואם בקולונוסקופיה שבצעת נכנסו לאילאום הסופי והעריכו אותו. בדיקת הקלפרוטקטין יצאה סהכ תקינה, אך יש מקום לחזור עליה למעקב ולראות אם חלו שינויים. אולי כדאי לנסות ולבצע אותה בזמן אירוע כאבי בטן. הייתי מתייעצת בנושא עם רופא גסטרו שהופנית אליו. מבחינת שאר הממצאים- הפוליפים בכיס המרה מצריכים מעקב במידה ואכן גדלו, והתייעצות כירורג בהתאם. אכן לא בטוח שמקור הכאב הוא במערכת העיכול אך נכון לעכשיו לא נמצאה בעיה במערכות אחרות שנבדקו. תרגיש טוב ד״ר שניר

מנהל פורום קרוהן וקוליטיס