חוסר בהורמון גדילה בגיל 4

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

18/11/2017 | 09:41 | מאת: רועי

בני כמעט בן 4, נמוך לגילו. ביצענו טסט גלוקגון להלן התוצאות: ימיה בדם GTT-Glucose 0' 81 Glucose 30' 191.0 mg/dl GTT-Glucose 60' 85.0 mg/dl Glucose 90' 71.0 mg/dl GTT-Glucose 120' 76.0 mg/dl Glucose 150' 77.0 mg/dl GTT-Glucose 180' 76.0 mg/dl אנדוקרינולוגיה Cortisol 150' 418.0 nmol/l GH 0' 0.18 µg/L GH-30' 1.07 µg/L GH-60' 4.43 µg/L GH-90' 4.71 µg/L Gh-120' 1.55 µg/L Gh-150 0.93 µg/L Gh-180' 1.2 µg/L האם המשמעות היא שיש חוסר בהורמון גדילה? ממה זה נגרם? אני ואשתי בגובה ממוצע ומעלה. האם זה קשור להיעדר תיאבון (הוא אכלן קטן)? מה השלב הבא שעלינו לעשות? האם חשוב לעשות בדיקה של גיל העצמות

תיקון קטן: לא אתם בצעתם בדיקה להורמון גדילה. קרוב לוודאי שאנדוקרינולוג ילדים שלח אותכם ל"אשפוז יום" לבצע בדיקת הורמון גדילה. האנדוקרינולוג שולח לבדיקת הורמון גדילה אם מתקיים לפחות אחד התנאים: 1) ירידה בקצב הגדילה- כלומר יורדים באחוזון הגובה 2) גובה נמוך מאד יחסית לנתוני המשפחה 3) לעיתים חוסר בהורמון גדילה מתבטא בעליה גרועה במשקל ועליה גרועה בגובה. במקרים אלה אם הוכח שאין מחלת צליאק בודקים הורמון גדילה עדיין לא הוכח אצל בנכם חוסר בהורמון גדילה א) הוכחת חוסר בהורמון גדילה היא אם אך ורק בשני תבחיני הורמון גדילה, שיא הורמון גדילה נמוך (מתחת ל 7.5 נגר\ל או מיקרוגרם\ל) ב 60% מהילדים הטסט השני תקין ואז אין חוסר בהורמון גדילה. ב) גובה ההורים קובע רק ב 75% את גובה הילד. הוא משמש בסיבה לבצע בדיקות לילד אם גובה הילד שונה מאחוזון גובה ההורים ג) לשאלתכם: "האם זה קשור להיעדר תיאבון (הוא אכלן קטן)?" חוסר תיאבון: לא תמיד יודעים למה בחלק מהילדים נובע מ: א) חוסר ברזל, אבץ, ויטמין A ב) שכיח בילדים שנולדו קטנים למשך ההריון ג) תגובת נגד של הילד כאשר מכריחים אותו לאכול ד) "אכלן קטן" חובה להפנות אתההורים והילד לדיאטנית עם יומן אכילה של 3 ימים (רישום כמותי של האוכל והשתיה ) הדיאטנית תחשב מה חסר בתזונתו ולא להאביס אותו בדברים שאינם חסרים בתזונתו ה) ילד\ה שאוכלים פחות מהנדרש יגדלו פחות מהמצופה על הורמון גדילה מילד\ה האוכלים כנדרש "מה השלב הבא?" יש סדר בסיסי בבצוע הבדיקות כפי שפרסמנו מטעם האיגוד לאנדוקרינולוגיה של ילדים ואיגוד רופאי הילדים וחולק לכל רופאי הילדים. כל רופא יכול לקבלו בפניה להסתדרות הרפואית. באופן כללי: אינני מבצע בדיקות להורמון גדילה לפני: 1) בדקתי את הילד וראיתי שאין סימנים של תסמונת או מצב הפוגע בגדילה 2) קבלתי ניתוח של יומן התזונה מדיאטנית - תזונה לקויה פוגעת בגדילה 3) בצעתי בדיקות כדי לברר האם לילד יש מחלה סמויה הפוגעת בגדילה כגון באברים: כליות כבד ועוד והוכחתי שאין בעיה של בלוטת התריס הבדיקות הנדרשות הן לפחות: Glucose, urea, creatinine, Na, K, Ca, P, Alk. Phosphatase, GOT, GPT, CRP, blood count, Iron, ferritin, folic ac., B12 Proteins, Albumin IgA, Anti transglutaminase, IGF-I, TSH, FT4 גיל עצמות מעל גיל 7 שנים עוזר לחשב את פוטנציאל הגדילה של הילד בגיל צעיר מ 7 שנים בבן, לא ניתן לחישוב פוטנציאל הגדילה של הילד. גיל עצמות הצעיר יותר ה 20% בערך מגיל הילד מהווה ברוב המקרים סימן למשהו שמפריע לגדילת הילד למשל חוסר הורמונלי וגם סיבות אחרות ולכן מבצעים אותו. מה השלב הבא? אין לי שום מושג על בדיקתו הגופנית של הילד, אין לי שום מושג על הבדיקות הקודמות שבצעתם, אין לי שום מושג האם דלגתם על בדיקה חיונית הנראית לי. כדי להוכיח חוסר בהורמון גדילה יש צורך לבצע תבחין הורמון גדילה נוסף על תבחין זה ששיא ההורמון בו הוא נמוך מ 7.5 (הוא 4.71). חסרות בתבחין זה בדיקות קורטיזול ביתר הזמנים בהם נבדק הורמון גדילה. אינני מאשר טיפול בהורמון גדילה בילד שהוכח בו חוסר בהורמון גדילה מבלי שנבדקה תגובת קורטיזול תקינה בטסט אם בשני טסטים הורמון גדילה נמוך, חובה לבצע MRI מוח

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים