לפני חופשת הסקי והעלייה לפסגות המושלגות, כדאי להכין את הגוף...
מכשירי רטט לאימון גופני פותחו עבור אסטרונאוטים שחוזרים...
צפיפות העצם, הכוח המתפרץ ויכולת הריכוז של ילדים ומתבגרים...
לצד התועלת של הפעילות הספורטיבית לבריאותנו הגופנית והנפשית,...
פיניתם שעה בלו"ז הצפוף והגעתם לחדר כושר? נצלו היטב כל דקה...
נכון די. מספיק עם הבדיקות הלב
אינני מסוגל להתחבר לעולם המושגים שלך . למה שלא תפנה לבדיקת אורתופד
עוז שלום, ספורט מהסוג בו אתה עוסק דורש הרבה כוח מתפרץ ומפעיל הרבה עומס על הברכיים עקב הנחיתות מהסלטות בכיוונים השונים. מומלץ לגשת לפיזיותרפיה לצורך בדיקה והמלצה על הטיפול המתאים. איריס
לפני חופשת הסקי והעלייה לפסגות המושלגות, כדאי להכין את הגוף...
מכשירי רטט לאימון גופני פותחו עבור אסטרונאוטים שחוזרים...
צפיפות העצם, הכוח המתפרץ ויכולת הריכוז של ילדים ומתבגרים...
לצד התועלת של הפעילות הספורטיבית לבריאותנו הגופנית והנפשית,...
פיניתם שעה בלו"ז הצפוף והגעתם לחדר כושר? נצלו היטב כל דקה...
הגיוס לצבא מתקרב? יש למתבגר/ת שלכם תוכניות להתגייס ליחידה...
למה הכי טוב במים? למה קשישים נהנים יותר: על יתרונות אימוני...
נכון די. מספיק עם הבדיקות הלב
אינני מסוגל להתחבר לעולם המושגים שלך . למה שלא תפנה לבדיקת אורתופד
עוז שלום, ספורט מהסוג בו אתה עוסק דורש הרבה כוח מתפרץ ומפעיל הרבה עומס על הברכיים עקב הנחיתות מהסלטות בכיוונים השונים. מומלץ לגשת לפיזיותרפיה לצורך בדיקה והמלצה על הטיפול המתאים. איריס
עקומת כוח מהירות, אכן מתארת יחסי פרופורציה בין השניים, כי ככל שהמסה גדולה יותר, כך יורדת המהירות של התנועה. אולם לכוח מתפרץ יש צורך גם במיומנויות מוטוריות, שלא תמיד נמדדות בגיוס יחידות מוטוריות, שנמצא ביחס ישר לירי של יותר מוטונוירונים בו זמנית. בשונה מן האמור המקרה שאתה מתאר להערכתי מבלבל, בין מיומנות של כוח מתפרץ ומהירות, לסבולת, כי העובדה שמתמיד ולא מתעייף היא מדד לסבות שרירית, כך איני בטוח שאנחנו מדברים על אותו דבר.
לשרירים דגולים יותר, אכן יש בדרך כלל יחידות מוטוריות שאחראיות על כיווץ של יותר סיבים. אולם אין זה אומר שריבוי של יחידות מוטוריות בצפיפות גדולה יותר פוגעת ברכיב המהירות, כוח וכוח מתפרץ. דווקא בדוגמה שהבאת של כף היד שבה יחידות מוריות רבות יש גם יכולת גבוהה לבצע פעולות מאוד זריזות. ריבוי יחידות מוטוריות, מאפשרת ויסות מוטורי טוב יותר שחשוב לצןרך פעולות מורכבות ומוטריקה עדינה.
1. נכון לכל שריר יש יחס מסויים בין סיבים מסוגים שונים, מהירים ואיטיים וזה אחד מהמאפיינים שקובע את תכונות היסוד שלו. יחד עם זאת יש מחלוקות בספרות לגבי היכולת שלנו לשנות את ההתפלגות הזאת כתוצאה מאימון. כניאה שבאופן חלקי יש אפשרות כזאת. 2. אם תעשה מספר חזרות רבות של כוח מתפרץ ותקצר את משך המנוחות, תעבוד בהחלט גם על סבולת השריר. כמובן שבשלב מסויים במקרה זה היעילות של אימון כוח המתפרץ תפחת, בגלל עייפות השריר. באמון כוח מתפרץ "נקי" שכולל בעיקר את הרכיב העצבי והמוטורי, עם מנוחות ארוכות במיוחד ופעולות קצרות, רכיב הסבולת לא ישתפר במיוחד.
שלום סימה, הרכב סיבי השריר של כופפי ופושטי האצבעות כולל הן סיבים מהירים והן סבי סבולת איטיים. הוא כולל קצת מעל 50% של סיבים מהירים, בשרירים הכופפים ומעט מתחת ל 50% בשרירים הפושטים. כנגן פסנתר, יש צורך לשלב הן פעילות של סבולת והן של כוח מתפרץ.
הנרי שלום, אשמח לסימוכין לקביעה שלך שגיל מבוגר מביא להולכה איטית יותר בעצב מוטורי. ככל הידוע לי זה לא מצב הטבע, כל עוד לא מדובר במחלות ניווניות של מערכת העצבים ההיקפית (נוירןפטיות פריפריות), או פחלות של מערכת העצבים המרכזית (המחלות שהזכרת). אולם בעוד שפרקינסון ואלצהיצר שכיחות יותר בגיל מבוגר, טרשת נפוצה שכיחה יותר דוקא בגיל צעיר בגיל 20+, כך שלא בהכרח בגיל מבוגר. מעבר לכך פרקינסון ואלצהימר לא נובעים מניוון של המיאלין, כך שקביעתך לא באה בהלימה לטיעונים שלך. ישנם שינויים פיזיולוגיים שמתרחשים עם הגיל ומשנים את התכונות של השריר, משריר מהיר לשריר בעלי סיבים איטיים יותר ובעלי מאפייני סבולת ופחות כוח מתפרץ ויש לכך גם יתרוות כמובן. פעילות גגופנית בגיל מבוגר, תמנע דלדול שרירי, תשפר את היכולת של השרירים לפעול ושל מערכת העצבים לגייס יחידות שריר ובכך תשפר את היעילות המוטורית ותגובת השריר ביחידת זמן. דרך אגב, בניסויים קליניים שבחנו יכולת למידה וקוגניציה בתחום של למידה מוטורית, מצאו שדווקא לאוכלוסייה המבוגרת הייתה למידה טובה יותר!
תאורטית עקומת כוח -מהירות מלמדת על יחס (כמעט ישר) בין מהירות הכיווץ של השריר לכוח המרבי אותו הוא יכל להפיק. כלומר נוכל לדחוק בבנץ' מהר יותר משקולת של 10 ק"ג לעומת משקולת של 50 ק"ג. יחד עם זאת כוח מתפרץ כולל גם אלמנטים נוספים מורכבים יותר מוטוריים ועצביים: כמו תאום רב מפרקי של יחידות מוטוריות, מיומנות אקורדינטיבית של סנכרון ביו-מכני הפונקציה תוך ניצור האלמנטים הפסיביים והאקטיביים, שימוש נכון ויעיל במומנטים ועוד. לכן כוח מתפרץ היא מיומנות מורכבת יותר הכוללת את הרכיב הכוח המרבי, בשילוב של רכיבים נוסםים.
ניתן להמיר כוח מרבי לכוח מתפרץ ולהיפך, היות ומדובר בשני פרמטרים באותה המשוואה הכוללת מכפלה משקלXמהירות=כוח מרבי. הבעייה היא שבתרגילי משקל גוף כפי שאתה מציג, יש אלצמנטים נוספים דומיננטיים שיוצרים "רעש" במשווה. מדובר בטכניקה שיכולה לפצות ולמסך את השימוש בכוח וגיוס יחידות מוטוריות כפי שאתה מציין. דבר שכמובן לא יהיה אפשרי במשקל גבוה במיוחד.
שלום ירון, אתה מזדקן ידידי....המצב שאתה מתאר ידוע ומוכר במגרש וגם במדעי הפיזיולוגיה. הסיבה המרכזית לכך היא שמבנה סיבי השרירים משתנה עם הגיל.1. שרשרות החלבון שמרכיבות את השריר (המיוזין) מקבלות מבנה שונה 2.בזמן שבגיל צעיר יותר, אחוז הסיבי בעלי תכונות כיווץ מהירות גבוה יותר ולכן מתאימים יותר לפעילות של קפיצות, שינויי כיוון וכוח מתפרץ, בגיל מבוגר סיבי השרירי איטיים יותר ומתאימים יותר לפעילות של סבולת, כמו ריצות ארוכות. 3. צפיעות ישנות עשויות לעורר את רפלקס המתיחה בטרם עת, כביכול להגן על השריר בפני פציעות. הפתרונות: להתאמן באופן סדיר כדי לשמר יכולות שריריות מתאימות וכוח מתפרץ, להכין את השרירים לפעילות עם חימום דינאמי ומתיחות ולעסוק בענפי ספורט בעלי אופי של סבולת ולא של כוח מתפרץ.
מתן שלום, חשוב להבין שאימון נגזר ממטרה, על פי תיאורך הוספת טאי קוונדו לאימוניך. לא ציינת כמה ימים אתה מתאמן בחדר כושר וכמה בטאי קוונדו. פרט ואשמח לחזור איך. לשאלותיך: 1. מנוחה היא חלק מאימון ולכן יש לשלבה, מאחר ואין לי נתונים על ימי האימון לא ניתן לענות. 2. אין קשר - אימוני הטאיקוונדו מתמקדים בסוג עבודה של בעיטות, כוח מתפרץ... בעוד שאימוני כוח מתמקדים ( תלוי במטרתך) בשיפור הכוח/ מסה.. עליך להגדיר במדויק את מטרת האימונים - האם ברצונך שאימוני הכוח ישפרו את הטאי קוונדו או רק לשפר כוח /מסה? 3. בגדול רצוי שאימון הכוח לא יהי ביום טאי קוונדו זה תלוי כמובן בכמות ימי האימון - נתון שחסר. בכל מקרה זה יהיה תלוי במטרתך ומה חשוב לך יותר בשלב זה. בהצלחה אורי
רון שלום, חשוב להבין שתכנית אימון צריכה להכיל בתוכה את כל הפרמטרים בהתאם לתקופתיות אימוניך. בגיל זה אכן יש חשיבות רבה לשיפור הכוח / כוח מתפרץ / מהירות... ולכן יש להתמקד באימוני כושר אלו. הבעיה מתחילה ביכולת / חשיבות של חלוקת הזמן בין השניים, לתפיסתי יש לשלב את אימוני הכושר בדגשים שציינתי בתוך תכנית האימון באופן קבוע. זאת כדאי לעשות בהתייעצות עם המאמנים. בהצלחה אורי
מציע לשלב אימונים מחזוריים עם אימוני כוח מתפרץ ותרגילים פונקציונליים. זכור שמסת שריר גבוה מידי לא תסייע בכדורגל.
מיכאל שלום יכולות להיות מספר סיבות, בינהן חולשה של השריר שמתבטאת בכוח מתפרץ, פציעה קודמת, סף אנארובי נמוך ועוד. אני מציעה לגשת לפיזיותפיסט שמתמחה בפציעות ספורט, ובינתיים להסתפק בריצות איטיות יותר, לפחות עד שמסיימים בירור ועובדים על חיזוק השריר בכוח מתפרץ. בברכה יעל
דן שלום, אכן אימון פליומטרי עשוי לשפר הניתור. אבל!!! לפני שמתחילים ונכנסים לסוג אימון זה חשוב ליצור בסיס איתן של אימוני כוח כולל אימוני כוח מרבי, לכן ממליץ שתתייעץ עם מאמן כושר מוסמך בנה תכנית לאימוני כוח ורק לאחר מכן התחל את האימונים הפליומטריים. בלינק המצורף תחת כותרת מאמרים תמצא מאמר בנושא. http://www.fib.co.il/ בהצלחה אורי
אלי שלום, 1. יש עדויות בספרות שציריכת קראטין יכולה לעלות את ריכוז הקראטין בתאי השריר ולשפר 5-15% של כוח לפעילות של כוח מרבי, כוח מתפרץ, ספרינט וכו'. 2. למרות, שמדובר בתוסף מזון שנחשב יחסית בטוח, יש חשש שיכל להזיק לחולי כליות כרוניים, בעיקר אם הם סובלים מכליות פולליציסטיות. 3. מינון של עד 3 מ"ג נחשב בטוח על ידי האיגוד האירופאי לבטיחות מזון. ובכל זאת אני ממליץ להעמיס באופן הדרגתי כדי להפסיק אם חשים מתופעות לוואי. אחת מהן היא ספיחת נוזלים ויצירת בצקות. 4. באופן אישי לספורטאי החובב אני ממליץ לצרוך מינונים נמוכים בהרבה- עד 1 מ"ג כדי לאפשר התאוששות טובה יותר ולמנוע פציעות ספורט.
יאן שלום, לדעתי, אין השפעה על כמות הטסטוסטרון בעקבות אימון ואין גם קשר לנשירת שיער בעקבות אימון.
יאן שלום, 1. למיטב ידעתי לא. 2. לא 3. לא בהצלחה אורי
אימון פליאומטרי מתאים לכל ספורטאי המעוניין לשפר מיומניות פונקציונליות של כוח מתפרץ וכוח בלימה/שינויי כיוון וכיו"צ. בעת הנחיתה על הקרקע יש כיווץ חזק מאוד אקצנטרי (התארכות של השריר בשעת המאמץ) של השריר ובשעה שמידית אתה מנסה לצאת ממנו ולגייס כוח מתפרץ קונצנטרי (כיווץ שלו)כדי לקפוץ באויר. בדומה למצב בו אתה רץ לכדור, להציל חוץ מגיע לקן, בולם ומשנה כיוון.
תודה, ספרינטים קצרים על 100% עם מנוחות ארוכות יותר,נחשבים אימון לשיפור מסלולים אנאירוביים פוספוגניים אלקטיים- כלומר מתאימים יותר לשיפור כוח מתפרץ כמו של ספרינטרים ולא מעלים באופן משמעותי את ריכוז חומצת החלב בשריר. משך המנוחה תלוי מאוד במטרת האימון ובתכנים שלו ובכושר הגופני של הספורטאי. חשוב לאפשר התאוששות של הגוף לרמה שמתחת לסף חומצת חלב בין ההפוגות, אחרת מהר מאוד יגמר האימון. ככל שהכושר טוב יותר, תוכל לקצר את משך המנוחה, או לבצע מנוחה דינאמית יותר, בריצה קלה ולא בהליכה לדוגמה.
1.כן 2.אם אתה מעוניין לשפר ריצת 100 מטר, מדוע אינך משלב ספרינטים והפוגות. האם יש לך מאמן אתלטיקה שבונה לך תכנית? 3. יש מגוון רחב של תרגילים שצריכים להשתלב בתוכנית מסודרת בהתאם ליעדיך- ממליץ להיכנס למסגרת מתאימה של נבחרת אתלטיקה. 4.כנ"ל 5. כדי לשפר ביצועים, יש חלוקה לתכשירים אנבוליים- שבונים מסה שרירית ותכשירים ארגוגניים- שמשפעים על הביצועים של המערכות השריריות והעצביות בזמן התחרות והאימון. כמובן שתופעות הלוואי שלהם הרסניות לגוף האדם ואינם מומלצים, מעבר לצד הלא החוקי והאתיקה המקצועית.
שימי שלום, 1. לא 2. לא ברור מתיאורך, מהם האימונים שאתה עושה 3. כוח מתפרץ ומהירות לא בהכרח מקבילים, בסופו של יום בכדי לשפר מהירות ריצה יש לבצע ריצות 4. איפה אתה מתאמן? המאמנים צריכים להראות לך 5. כדי לנצח....
1.בתרגיל פולי, תוכל לבצע משיכה מהירה ושחרור איטי, זאת כדי למנוע פציעות בכתף. בזמן המשיכה אין סכנה לתזוזה לא מבוקרת של הכתף כמו בשחרור. 2. תרגיל החלפות רגלים עם ניתור: מדובר באחד מהתרגילים הפליאומטריים הבסיסיים. הוא משלב כוחות בלימה פסיביים בזמן הנחיתה, וכוח מתפרץ אקטיבי מיד בזמן הניתור.