דופמין: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סוכרת: מניעה וריפוי באמצעות אימון מנטלי תזונתי

סטרס, חוסר שינה, תזונה גרועה והיעדר פעילות גופנית - הופכים את מחלת הסוכרת למגיפה של ממש בעולם המערבי. החדשות הטובות: ברוב המקרים, המחלה ניתנת למניעה באמצעות אימוץ הרגלי חיים בריאים ושינוי תפיסתי ורגשי כבר לפני כ-800 שנה, הרמב"ם שחקר את נפש האדם, הבין את הקשר בין גוף, נפש ומצבו הכללי של האדם - לבין התפרצות מחלות. הרמב"ם הבין שבבסיס כל מחלה, מעבר לתופעות הפיזיות המאפיינות אותה, מצוי גורם רגשי-נפשי. מה קורה לגופנו ונפשנו במחלת הסוכרת? הסוכרת הפכה למחלה המאפיינת את החיים המערבים המודרניים: מזון עשיר בשומן מן החי, פחמימות ריקות ומעובדות, חוסר תנועה, מחסור בשינה ומצב מתמיד של סטרס. כל אלה הופכים להיות חלק משגרת יומנו ומהווים זרז להתפרצות מחלת הסוכרת. על-פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, ברחבי העולם ישנם מעל 220 מיליון בני-אדם החולים בסוכרת. להערכת הארגון, לפחות מחצית מחולי הסוכרת בעולם כלל אינם מאובחנים. בישראל, על-פי נתוני משרד הבריאות, יש מעל חצי מיליון חולי סוכרת (כ-7% מהאוכלוסייה);...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לדופמין

תרופות ורוקחות - תמונת המחשה
תרופות ורוקחות חולים כרונים רבים מפגינים חוסר היענות לטיפולים תרופתיים. גם נטילה חלקית של תרופות, בעיק...
שיתוק מוחין - תמונת המחשה
שיתוק מוחין שיתוק מוחין (CP) נחשב לגורם הנכות הנפוץ ביותר בקרב ילדים. מהם הגורמים לשיתוק מוחין? כיצ...
ללמוד עוד על דופמין
האם סוכר ממכר?-תמונה

מחקרים בעכברים מעידים על תלות בסוכר

מאת: מחקרים...
03/07/2001
הפרעת קשב במבוגרים: להסיר מחסום - בדרך להצלחה-תמונה

סטודנטים? לומדים לפסיכומטרי או מתכוננים לשנת הלימודים...

מאת: דר' גבריאל...
17/09/2018
מאניה דיפרסיה: מקצה לקצה-תמונה

הפרעה דו-קוטבית (מאניה דיפרסיה) מתאפיינת במעברים קשים בין...

מאת: ד"ר קודש ערד
08/02/2017
סוכרת: מניעה וריפוי באמצעות אימון מנטלי תזונתי-תמונה

סטרס, חוסר שינה, תזונה גרועה והיעדר פעילות גופנית - הופכים...

מאת: שולמית...
19/08/2018
אולי יענין אותך לדעת...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לדופמין?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

דופמין: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום, אני לוקח סרוקוול סוג אקס אר 100 מ"ג ליום, והמצב בימים האחרונים החריף לי. יש לי יותר פסיכוזות, פעם בשעה בערך, והדופמין במוח נהיה לי הרבה יותר "מפוזר", וגורם לי להרגיש רדום קצת בראש. מה אפשר לעשות?

הדופמין לא נהיה יותר מפוזר. אין שום הוכחה לקיומו של דופמין, אין צילום של דופמין, ואין צילום של חומר עיצבי או מעביר עצבי שנבדל מחומרים אחרים, ומוכח בצילום. זו תאוריה שהומצאה על ידי הפסיכיאטרים על מנת לתת אישוש מדעי לכדורים פסיכיאטרים. אתה מרגיש רדום מכיוון שזה הנזק של כדור אנטי-פסיכוטי שבניסוי וטעייה גורם לנזק סביר כביכול שנראה לסביבה תקין אבל לך לא. למה הכוונה פסיכוזה? אין מספיק פרטים לענות על השאלה שלך.

זהו מינון נמוך מידי..

שלום, אני לוקחת תרופת Perphenan (24 mg) ליום באופן קבוע ומרגישה איתה טוב מאד. ברצוני להיכנס להריון אך הורמון הפרולקטין אצלי גבוה מהנורמה ולכן אני מקבלת ווסת לעתים רחוקות, הדבר גורם לכך שאין לי ביוץ. רופא נשים שלי רוצה שאני אקח תרופה להורדת הפרולקטין בשם Parlodel, 2.5 mg, חצי כדור ליום, עד שאכנס להריון. ידוע לי שבנוסף לפעילותו של פרלודל להפחית הפרשת פרולקטין הוא מגביר הפרשת החומר דופאמין במוח ובשל כך הוא עלול לנגוד את פעילותו של פרפנאן המפחית הפרשת דופאמין וכן להיפך. שאלתי היא האם המינון של פרלודל הוא סביר כדי שלא יפגע בפעילות הפרפנאן ולהפך? האם השילוב התרופתי הנ"ל יכול לדרדר את מצבי הנפשי?

תרופות אנטיפסיכוטיות, בעיקר מדור ראשון יכולות לגרום לעליה ברמת הפרולקטין ובכך לגרום להפסקת הוסת או קושי בכניסה להריון. יש מספר דרכים להתמודד עם עליה ברמת הפרולקטין, הפחתה במינון התרופה האנטיפסיכוטית, החלפה לתרופה מדור שני (סרוקוול) או שלישי (אביליפיי), או הוספה של תרופה אגוניסטית לדופמין (ברומוקריפטין) כפי שהציע רופא הנשים שלך. אגוניסטים של דופמין עלולים לגרום להחמרה בפסיכוזה אבל יש מספר מחקרים בהם ברומוקריפטין הביא לירידה בפרולקטין ולא גרם להחמרה בפסיכוזה. בכל מקרה כדאי שההחלטה על טיפול תרופתי תהיה יחד עם הפסיכיאטר ולא רק של רופא הנשים כדי שיהיה מעקב אחר המצב הנפשי.

שלום וברכה, יש לי מס' שאלות אני בן 29, וחוץ מהאבחנה הסכיזואפקטיבית יש ברקע גם "מבנה אישיות גבולי" ובעבר אבחנה של הפרעה דו-קוטבית והפרעת אישיות (גבולית ותלותית) 1) רציתי לדעת האם "דיכאון עמיד" יכול להתקיים גם כשאין תמונה מלאה של "דיכאון קליני", ז"א רק סימפטומים בודדים של דיכאון עמיד? 2) האם יכול להיות התקף מאני-פסיכוטי או התקף פסיכוטי פרנואידי כתוצאה מנטילת ssri במינון גבוה? ז"א התקף מ"עודף סרוטונין"? הרי ידוע שהתקפים כאלה נובעים מעודף דופמין ולא מעודף סרוטונין, איך זה מסתדר? 3) האם שילוב של 5 מ"ג אביליפיי, 100 מ"ג לוסטרל ו-250 מ"ג למיקטל יכול לגרום לערך נמוך של טסטוסטרון ו"היפוגנדיזם" (הערך של הטסטוסטרון טוטאל עם התרופות הללו היה אצלי 5.40 nmol/L) ובכך לגרום להשמנה ולנפיחות ולהאט את קצב הירידה במשקל ולעשות דחף לפחמימות ומתוקים? האם יש טיפול לזה? יש לציין שאני שוקל 104 קילו והגובה הוא 1.78 למרות שזה לא נראה כ"כ, ז"א שהשומן מתפזר באופן די פרופורציונלי אצלי, אבל ההשמנה היא בעיקר בבטן.. אני עושה ספורט ריצה של 40 דקות 3-4 פעמים בשבוע ומקפיד להימנע מפחמימות ומתוקים, אבל כשאני נוטל את התרופות הנ"ל שציינתי זה יותר קשה.. בלעדי הלוסטרל והאביליפיי זה יותר קל וכמעט אין תיאבון או דחף לכך.. מאידך יש לציין שבלעדיהם יש תחושה של חוסר הנאה מדברים, אי שקט והתעסקויות כפייתיות במחלות נפש, אבחנה, רוחניות מיסטיקה ודת.. כמו כן אבחנו לי ברקע חשיבה "overvalued idea" (בעיקר מחשבות דתיות..), מה הטיפול לזה? איך מבחינים בין חשיבה אובססיבית והתעסקויות טורדניות לבין overvalued idea? אני לא יודע אם אצלי זה OCD פעם אבחנו שיש לי"מרכיבים טורדניים כפייתיים".. 4) מה יותר יעיל בייצוב מצב רוח? למיקטל ואריפליי או ליתיום ולמיקטל? למי יש יותר תופעות לוואי של השמנה והורמונים שציינתי (תסמונת מטבולית וחוסר בטסטוסטסטרון), לליתיום או לאביליפיי? איזה מינון של אריפליי לדעתך מתאים לי? (יש לי אישור מהקופה עד 10 מ"ג) עוד שאלה (מוזרה קצת) - האם נטילה של התרופות הנ"ל (אריפליי לוסטרל ולמיקטל) יכולים לעשות בעיות בכניסה להיריון או לגרום למום בילד שיוולד חלילה וחס? כרגע הורדתי על דעת עצמי כבר בערך כחודש את הלוסטרל והאריפליי בכדי לבדוק את רמת ההורמונים בדם כי היה לי חוסר בטסטוסטרון.. ביום ראשון יש לי בדיקת דם חוזרת בנוסף אני חושש שיש לי אנמיה כי אני חיוור לפעמים ויש לי נשירת שיער מתמדת ועייפות במשך היום בבדיקה האחרונה (עם התרופות) ההמוגלובין (HGB) שלי היה 13.0 g/dl בנוסף הערך של MCHC היה 30.7 TSH היה 1.90 mIU/L CORTISOL-BLOOD היה 655 nmol/L וכן כמו שציינתי TESTOSTERONE- TOTAL היה 5.40 nmol/L סליחה על ה"חפירה" ותודה מראש על המענה (אשמח להתייחסות לכל השאלות..) שבת שלום

שלום רב קשה לי מאוד להתייחס לכל השאלות , אתה חייב להגיע לאבחון על ידי פסכאטר צריך לאבחן אותך ואז אפשר יהיה לענות על השאלות שלך לשביעות רצונך תודה מראש

אני בן 51, ברקע מיקרו אדנומה שאינה מפרישה למעט ירידה ניכרת בטסטסטורון (ועליות קלות בקורטיזול ופרולקטין מפעם לפעם - כנראה בגלל דחק). לאחרונה אושפזתי בנוירולוגית בגין כאבי ראש/סיחרוררים/איבוד יציבות ומספר אירועים של התנתקות לפרקי זמן קצרים. הברור שלל סיבה נוירולוגית בבדיקות הדם בסיכום האישפוז הופיעו הערכים הבאים (החריגים): 1. טסטסטורון טוטל 0.74 (2.5-8) לאחר כחודש וחצי של מריחת טסטומקס 100גרם) 2. לויקוציטים 12.8 (4-11) 3. לימפוציטים 17% (20-40) 4. נויטרופילים # 9.5 (1.4-6) 5. גלוקוז 95 (70-110) ובשחרור 115 6. (208-378(LD 338 ובשחרור 469 7. CRP 6.16 ובשחרור 71.25 8. Alpha 1 globulin electrophores 2.3 (2.9-4) 9. Cpk 200 (38-174) ובשחרור 389 10. כולסטרול טוטל בדם 133 (150-200) 11. העמסת סוכר 75 ג' 121 (לפני הסוכר) 115 אחרי שעתיים לא הייתה התייחסות לערכים המסומנים באדום! לאחר השחרור קיבלתי את התוצאות הנוספות: 1. טסטסטורון טוטל 1.71 (אחרי 10 ימים שלא מרחתי טסטומקס) 2. BT 0.48 (0.6-2) 3. קלציטונין בדם - 26 (0-18.2) 4. איסוף שתן לקטכולאמינים: נפח 2300 מ"ל) 5. אפינפרין 31.5 ( 0-20) 6. נוראפניפרין 56.5 (0-40) 7. דופמין 278.8 (0-300) 8. מטאנפרין 0.72 0-1) נפח 1200 מ"ל 9. Acth 32.9 (5-46) בדם 10. איסוף שתן (נפח 1700) ל hiaa5 תקין 4.5 מעבר לכך שיש לי עדיין כאבי ראש קשים, סיחרורים ואיבוד יציבות, יש לי גם קפיצות קלות בל"ד עד 165/105 הנורמה כ 120/75 יש לי גם אירועי הסמקה בודדים. האם הסימפטומים+האדנומה בהיפופיזה (בלוטות הלימפה הצוואריות המוגדלות שהן תקינות לאחר FNA) אולטראסאונד בלוטת התריס תקין למעט מעט הגדלה, החריגות בקטכולאמינים ובקלצטונין יכולים להחשיד לפאוכרומוציטומה? קרצנואיד? קרצינומה מדולרית או MEN לאחד מסוגיו? אשמח מאוד לדעתך המקצועית ! האנדוקרינולוג מתכנן חזרה על קלציטונין (אולי רק טעות חיובית, במידה ותהיה שוב תוצאה קצת גבולית יבצע גירוי בסידן. בדיקת נוגדנים להשימוטו, הולטר ל"ד חוזר ואולטראסאונד חוזר. בנוסף בדיקת מטהנפרינים בסרום (באיסוף יצא תקיןואני מעט שמן 108 ק"ג גובה 190 לדעתו אין צורך בשלב זה לפט סיטי או מיפוי סוטוסטטין מאחר וגם אם יש ממצאים הם יהיו מתחת לרזולוציה

שלום רב, חג שמח, תודה על הפניה, בכ"ז קשה דרך הפורום לעקוב לאחר כ"כ הרבה פרטים ובדיקות...כמו כן, לא ברור לי, פרט לכאבי ראש וסחרחורות, למה עשו את כול הבדיקות הנ"ל, האם יש סיפור משפחתי, לא ניראה שמדובר ב-MEN...מסכימה עם האנדוקרינולוג המטפל לגבי הבירור בהמשך, וגם שאין לבצע בדיקת הדמיה נוספת לפני אבחנה ביוכימית ברורה. בברכה, בהצלחה, ד"ר גלסברג.

ד"ר גלסברג הנכבדה, תודה על תשובתך. לא עניתי מפאת קדושת חג הסוכות. הרור נעשה בעקבות אירועי הסמקה, כאבי ראש בהתפרצויות ועליות ל"ד. אעשה את הבדיקות הביוכימיות ואם יהיה משהו "מעניין" אעדכן. מקווה לחזור לשגרה. תודה רבה!