בירור סיסטמי לאבחון נוזל פריקרדיאלי

דיון מתוך פורום  רפואה פנימית

22/08/2018 | 02:00 | מאת: יוסי

שלום רב, לפני כחודש אובחן אצלי נוזל פריקרדיאלי במידה מועטה עד בינונית. לקחתי נקסין למשך 10 ימים ולא חל שיפור (למעשה אף החמרה קלה בכמות הנוזל). הופנתי לבית חולים לצורך ניקור וניקוז הנוזל, אך בבית החולים החליטו שלא לבצע את הניקור מכיוון שכמות הנוזל היא מועטה עד בינונית בלבד, ולכן אין צורך בשלב זה בניקוז הנוזל. הם הפנו אותי לרופא המשפחה לצורך בירור הגורם לנוזל הפריקרדיאלי. אציין ש CRP וכן ESR תקינים. רצית לשאול: 1. אודה לך אם תוכל לכתוב לי אילו בדיקות נהוג לבצע בדרך כלל לצורך אבחון של נוזל פריקרדיאלי? 2. האם בדיקת CT יכולה לבדוק אם הנוזל הפריקרדיאלי מופיע בשל ממאירות? לצורך כך, האם מספיק בדיקת CT לאזור מסוים בגוף (למשל CT חזה), או שעדיף בדיקת CT כל גופי? במידה ולא יאשרו לי CT, האם בדיקת מיפוי עצמות יכולה גם כן לעזור לצורך בבירור זה? תודה מראש על העזרה!

תפליט פריקרדיאלי הוא הצטברות נוזל בין הלב לקרום הלב העוטף את הלב. הצטברות נוזל זה נגרמת לרוב כתוצאה מתהליך דלקתי, אך יש מקרים בהם הגורם אינו דלקתי למשל הצטברות דם בחלל קרום הלב לאחר ניתוח או טראומה לבית החזה. הגורמים הם רבים ומגוונים: פריקרדיטיס: דלקת קרום הלב- היא הגורם השכיח ביותר לתפליט פריקרדיאלי. וירוסים חיידקים או פטריות גורם בלתי ידוע לדלקת (idiopathic pericarditis) פריקרדיטיס לאחר התקף לב (תסמונת דרסלר) או לאחר ניתוח לב. מחלה אוטואימונית כמו זאבת אדמנתית ((SLE או דלקת פרקים שגרונית. אורמיה-הנגרמת עקב אי ספיקת כליות סופנית. תת פעילות של בלוטת התריס. גרורות של מחלה ממארת הפוגעות בפריקרד. טראומה לבית החזה. תרופות כגון הידראלאזין, איזוניאזיד ו פניטואין. הסיבה שטופלת בנקסין היא כנראה אבחנת עבודה של חשד לפריקרטידיס-נפוץ מאוד בדיקת הבחירה היא אקו לב כמו שעשו לך ולא CT- יש להבין מה מקור הנוזל וע"פ זה להמשיך לבצע בדיקות. הדמייה קרינתית בד"כ אינה נזקקת בריאות שלמה

מנהל פורום רפואה פנימית