דכאון אחרי לידה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

10/10/2001 | 20:19 | מאת: ענבל

אני זקוקה נואשות לחומר בעניין על מנת להגיש עבודה סמינריונית... מהי התופעה , מה הגורמים לה וממה נובעת , כיצד היא מתאפיינת , האם יש כמה סוגים ומה דרכי הטיפול וסיכוי ההחלמה, אודה מאוד מאוד למי שיוכל לעזור ולהפנות אותי למקומות הנכונים.

12/10/2001 | 18:48 | מאת: ד"ר אבי פלד

אירוע דכאון מסוג מאג'ור. A) 5 או יותר מהסימפטומים למשך שבועיים רצופים (לפחות אחד מסימפטומים 1 או 2) 1 ) מצב רוח ירוד (כל היום כמעת כל יום*) 2 ) ירידה בהנאות ועניין 3 ) ירידה-עליה במשקל או תיאבון (5% ממשקל גוף) 4 ) חסר או יתר שינה * 5 ) אגיטציה או העתה מוטורית * 6 ) עייפות אובדן אנרגיה * 7 ) רגשות חסר ערך עצמי או אשמה * 8 ) ירידה בריכוז, מחשבה, חסר החלטיות * 9 ) מחשבות חוזרות ונשנות על מוות (גם ללא תוכנית) B ) הסימפטומים גורמים סבל, פגיעה תפקודית חברתית או פגיעה בתחום חשוב אחר של התפקוד. C ) לא נגרם עקב מחלה גופנית שימוש בסמים או תרופות. D ) לא נגרם עקב אובדן (אבל) קרוב (או פונקציה אחרת) דכאון מסוג מאג'ור לאחר לידה מתחיל תוך 4 שבועות מלידה. דכאון מסוג מאג'ור עם מרכיב קטאטוני. התמונה הקלינית נשלטת בלפחות שניים מהסימפטומים הבאים: 1 ) חוסר תנועתיות כמו בסטופור. 2 ) תנועתיות מוגברת לא מכוונת לפעולה ולא משפעת מגיריים חיצוניים 3 ) נגיטיביסים ללא סיבה, או תנוחה ריגידית לכל ניסיון שינוי 4 ) תנועות מיוחדות ומוזרות: מניאריסים, גרימאסים, תנועות סטירוטיפיות, תנוחות מוזרות 5 ) אקוללילה (חזרה מרובה וחסרת משמעות על מילה שנאמרה) אקופרקסיה (חזרה מרובה וחסרת משמעות על תנועה שבוצעה) דכאון מסוג מאג'ור עם מלנקוליה. A ) אחד מהבאים במשך החלק החמור של האירוע הדכאוני: 1 ) אובדן הנאה מכל (או כמעט כל) פעילות 2 ) חסר תגובתיות לגירויים מעוררי הנאה (לא משתפר גם לנוכח אירועים משמחים) B ) שלשה או יותר מהבאים: 1 ) תחושה דכאונית במיוחד (במובן שחמורה מעצבות של אובדן) 2 ) יותר חמור בבקר 3 ) התעוררות מקדמת (לפחות שעתיים יותר מהרגיל) 4 ) רטרדציה או אגיטציה מוטורית קשה 5 ) אנורקסיה או ירידה משמעותית במשקל 6 ) רגשות אשמה מוגזמות או לא מתאימות דכאון מסוג לא טיפוסי A ) ראקטיביות אפקטיבית (מגיב לאירועים חיוביים) B ) שניים או יותר מהבאים: 1 ) עליה משמעותית במשקל או תיאבון 2 ) יתר שינה 3 ) תחושת כבדות בגפיים 4 ) רגישות ממושכת לדחייה בין-אישית בגללה פגיעה תפקודית חברתית ותעסוקתית C ) לא מתאים לקריטריונים של קטאטוניה ומלנקוליה אירוע מאני A ) תקופה (לפחות שבוע) של מצב רוח מרומם איריטאבילי ואקספנסיבי באופן שאינו נורמאלי B ) שלש (ארבעה אם רק איריטאביליות) או יותר הופיעו באופן משמעותי 1 ) הערכה עצמית מנופחת גרנדיוזיות 2 ) חוסר צורך בשינה 3 ) דברן יותר מהרגיל מרגיש לחץ לדבר 4 ) מרוץ מחשבות 5 ) דיסטראקטאביליות (תשומת הלב פונה לגירויים שוליים) 6 ) פעילות מוגברת (חברתית עבודה) אגיטציה פסיכומוטורית 7 ) מעורבות יתר בעיסוקים מהנים עם פוטנציאל לנזק עצמי (חוסר דיסקרטיות מינית, השקעות כספיות מפוקפקות..) C ) השינויים חמורים בעוצמה שגורמת לפגיע תפקודית בעבודה ביחסים חברתיים או שדורשת אשפוז למנוע נזק לעצמו או לזולת, או יש מרכיבים פסיכוטים. J D ) לא נגרם עקב מחלה גופנית שימוש בסמים או תרופות אירוע מאני לאחר לידה (כמו בדכאון למעלה) אירוע מאני עם מרכיב קטאטוני. (כמו בדכאון למעלה) אירוע היפומאני A ) (כמו אירוע מאני למשך ארבעה ימים לפחות) J B ) שלש או יותר מסימפטומים (כמו אירוע מאני) C ) האירוע מלווה בשינוי 'לא ניתן לויכוח' בתפקוד אשר לא היה מקודם. J D ) ההפרעה במצב הרוח ובתפקוד מדווחת על ידי אחרים (מכרים וקרובים) E ) השינויים לא חמורים בעוצמה שגורמת לפגיע תיפקודית בעבודה ביחסים חברתיים או שדורשת אישפוז אין מרכיבים פסיכוטים. J F ) לא נגרם עקב מחלה גופנית שימוש בסמים או תרופות דיסטימיה A ) ירידה במצב הרוח (ילדים ומתבגרים יתכן רק איריטאביליות) למשך שנתיים (ילדים ומתבגרים יתכן רק שנה) רוב היום רוב הימים. J B ) שניים או יותר בזמן האירוע: 1 ) תיאבון מופחת או אכילת יתר 2 ) חסר או יתר שינה 3 ) עייפות אנרגיה מופחתת 4 ) ערך-עצמי ירוד 5 ) ריכוז ירוד או קושי להחליט 6 ) רגשות חוסר אונים C ) במשך כל התקופה הנבדק לא היה חופשי מסימפטומים יותר מחודשיים רצוף J D ) לא היה דכאון מאג'ור במשך השנתיים הראשונות (שנה לילדים ומתבגרים) E ) לא היה ארוע מאני או היפומאני F ) לא הופיע במהלך מחלה פסיכוטית כגון סכיזופרניה G ) לא נגרם עקב מחלה גופנית שימוש בסמים או תרופות H ) הסימפטומים גורמים לסבל ופגיעה תפקודית תעסוקתית חברתית או בשטח אחר הפרעה במצב הרוח עקב מחלה כללית גופנית (סמים ותרופות) A ) הפרעה במצב הרוח הכוללת אחד או את שני הבאים: 1 ) ירידה במצב הרוח ועניין כמעט בכל פעילות 2 ) מצב ריח מרומם אקספנסיבי איריטאבילי B) יש עדות מבדיקה או אנמנזה לקשר ישיר פיסיולוגי בין המחלה וההפרעה במצב הרוח 1 ) עדות מהספרות 2 ) קשר בממד הזמן בין התפתחות המחלה וההפרעה הנפשית 3 ) הפרעה במצב הרוח אינה טיפוסית למחלה נפשית (לדוגמה גיל מאוחר) 4 ) אין הסבר אלטרנטיבי C ) הסימפטומים גורמים לסבל ופגיעה תפקודית תעסוקתית חברתית D ) לא במהלך דליריום מחלה ביפולרית מסוג I אחד או יותר אירועים מאנים מחלה ביפולרית מסוג II לפחות אירוע היפומאני אחד (לא היה אירוע מאני) , ואירוע דכאון מיג'ור אחד RAPID CYCLING לפחות 4 אירועים (עונים לקריטריונים של דוכאון מאניה או מעורב) אפקטיבים בתוך חצי שנה אחרונה SEASONAL PATTERN A ) קשר בזמן בין האירוע האפקטיבי והעונה בשנה (בד"כ דיכאון שמופיע בסתיו) B ) רמיסיות מלאות בעונה מסוימת C ) בשנתיים האחרונות לפחות פעמיים אירועים המתוארים מעלה A B D ) דיכאונות עונתיים יותר מאלי שאינם עונתיים הפרעה דיכאונית NOS לא עונה לקריטריונים של הסוגים השונים של הפרעות דיכאוניות לא נגרם עקב מחלה גופנית שימוש בסמים או תרופות

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית