GIST בחיבור בין הקיבה לוושט - ניתוח או טיפול תרופתי ואז ניתוח?

דיון מתוך פורום  גיסט – GIST

21/02/2020 | 13:27 | מאת: משה

שלום רב, אימי בת 65 אובחנה בגידול GIST בגודל 4.5 סנטימטר ש"התיישב" באזור הסמוך לחיבור בין הקיבה לוושט. לא אובחנו גרורות או עוד מקומות בהם הגידול קיים. בדיקות שנעשו הם CT, אנדוסקופיה דרך הפה וביופסיה לגידול עצמו. קיבלנו שני חוות דעת ואנחנו מתקשים להחליט מה לעשות ובמה הסטטיסטיקות תומכות: 1. חוות דעת שקיבלנו מהצוות המטפל שהתדיינו יחדיו (2 מנהלי מחלקות כירורגיה, גסטרואנטרולוג ואונוקולוג) אשר המליצו לטפל טיפול תרופתי בGLIVEC למשך חצי שנה על מנת לצמצם את הגידול ולהימנע מכריתה חלקית של הוושט והקיבה, ואז לנתח ניתוח מסורתי יותר עם שיטת חיתוך wedge incision.לפני מתן התרופה, תתבצע תחילה בדיקת PET ולאחר חודשיים של מתן התרופה תתבצע הבדיקה שוב כדי לבחון את יעילותה. במידה והתרופה תשפיע על הגידול על מנת לצמצמו נמשיך לסך הכל 6 חודשים מתן תרופה ואז ניתוח להוצאת הגידול. במידה ולא תהיה השפעה על צמצומו, יתבצע הניתוח ישירות. לאחר הניתוח, המשך טיפול בGLIVEC לסך הכל 3 שנים. 2. לא להמתין ולבצע ניתוח כירורגי להוציא את הגידול ולאחר מכן טיפול תרופתי בGLIVEC.חוות הדעת השניה ניתנה ע"י מנהל מערך כירורגי באחד מבתי החולים בישראל ומומחה לכירורגיית גסטרו.

21/02/2020 | 22:17 | מאת: ד"ר אלונה זר

בדרך כלל בגיסט של הקיבה מנתחים ואז לפי נתוני הניתוח מקבלים החלטה לגבי הצורך בטיפול משלים בגליבק לשלוש שנים. בגיסט ממקור ושט נניתן לתת גליבק טרום ניתוחי אם הגידול גדול והכירורגים צופים שיתקשו לכרות אותו בשלמות או ללא נזק לאיברים חשובים. גם במטופלים מאד מבוגרים ועם מחלות רקע משמעותיות, כשנראה שניתוח גדול יסכנם יותר משיועיל אפשר לתת גליבק. לא נשמע שזה המצב כאן. בגיסט במעבר בין הושט לקיבה קשה לתת המלצה חד משמעית - ההחלטה צריכה להתקבל על ידי צוות רב תחומי , מעבר על הדמיות לגבי מיקום הגידול והערכת נזק אפשרי בניתוח לאיברים סמוכים… בהצלחה!

22/02/2020 | 01:14 | מאת: משה

תודה רבה ד"ר על התשובה המהירה. מתשובתך ניכר כי הסיבה לשתי חוות הדעת השונות נובעת מכך שבשל הגיסט במעבר בין הושט לקיבה קשה לתת המלצה חד משמעית. על פני חוות הדעת השניה, חוות הדעת הראשונה באמת התקבלה ע"י צוות רב תחומי ולכן אנו באמת נוטים לכיוון הזה מאשר לחוות הדעת אשר ניתנה על סמך חוות דעת של אדם יחיד. שאלתי האחרונה היא, האם זה יכול להיות מסוכן או שהפיתוח יתפתח תוך כדי מתן התרופה ועד למועד הניתוח או למועד בדיקת הPET השניה שנועדה להעריך את הצלחת הטיפול בתרופה?

22/02/2020 | 01:15 | מאת: משה

או שהגידול**

22/02/2020 | 09:18 | מאת: ד"ר אלונה זר

רוב הגיסטים מגיבים לטיפול בגליבק ואין חשש שבחודשיים-שלושה טיפול עד הפט הבא תהיה גדילה באופן כזה שהגידול יהפוך ללא נתיח קיימת בדיקה גנטית לאתר גנים עמידים לגליבק (מופיעים בכ10%) מהמטופלים אבל לא כדאי לעכב הטיפול עד תשובות הבדיקה

22/02/2020 | 18:47 | מאת: משה

תודה רבה דוקטור, עזרת לנו מאוד!

מנהל פורום גיסט – GIST