גיסט: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סרטן קיבה: טיפולים חדשניים

שכיחות סרטן הקיבה אמנם ירדה בעשורים האחרונים, אך מדובר במחלה מסכנת חיים. סקירה מפורטת אודות המחלה: תסמינים, אבחון וטיפולים. אבחון מוקדם מציל חיים! סרטן הקיבה עשוי לנבוע מאורח חיים קלוקל, גנטיקה ומספר גורמי סיכון נוספים. במאמר זה נסקור את דרכי האבחון של המחלה ואת החידושים הטיפוליים בה.עד כמה נפוץ סרטן הקיבה?היקפה של המחלה ירד בשנים האחרונות בארץ ובעולם המערבי; כעת סרטן הקיבה מהווה הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב הגברים וחמישי בשכיחותו בקרב הנשים.מהם תסמיני המחלה?ביטויים ראשונים של המחלה כוללים בדרך כלל כאבים ברום הבטן, ירידה במשקל ודימומים ממערכת העיכול. בהמשך, עלולה להתפתח חסימה בחלק של הקיבה שבו נמצא הגידול - וכתוצאה מכך עשויה להיגרם התדרדרות כללית בעקבות קושי באכילה. לא תמיד תסמינים אלה מעידים על מחלת הסרטן, אולם הם בהחלט מהווים תמרור אזהרה לקיומו של תהליך ממאיר - ומחייבים בדיקה. תסמינים אלה יכולים להיות קשורים למחלות נוספות...
ללמוד עוד על גיסט
סרטן המעי הגס: שאלות ותשובות-תמונה

פרט לסרטן ריאה, זהו הסרטן הקטלני ביותר בישראל. ואולם, על אף...

מאת: פרופ' רן...
27/03/2011
סרטן קיבה: טיפולים חדשניים-תמונה

שכיחות סרטן הקיבה אמנם ירדה בעשורים האחרונים, אך מדובר...

מאת: ד"ר גולדס...
03/11/2015
סרטן המעי הדק: מדריך-תמונה

במערכת העיכול קיימים הרבה סוגי סרטן - וסרטן המעי הדק נחשב...

מאת: ד"ר איאן וייט
01/03/2017
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לגיסט?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

גיסט: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

ד"ר שלום רב, מתנצלת מראש על אורך כתיבת המייל, אך ניסיתי להעלות רקע כמה שיותר. רקע אודותי: בת 61. לא מעשנת, לא שותה אלכוהול,רזה. משנת 2009 במעקב גסטרו עקב פוליפ סיסלי באנטרום. בתחילה הפוליפ היה בגודל 5-6 מ"מ, אחר כך 8-9 מ"מ ובשנת 2017 גדל ל-1.5 ס"מ. בחודש אפריל 2017 לערך החלו לי כאבים ברום הבטן האמצעית, מעין לחץ באזור השקע למעלה. פניתי לגסטרו, וכיוון שגם הייתי צריכה באותה עת לחזור על אנדוסקופיה כמעקב ביקורת כאמור אחר הפוליפ ומכיוון שהפוליפ גדל ל- 1.5 ס"מ רופא הגסטרו שלח אותי לבי"ח בלינסון לבצע בדיקת EUS +FNA מהממצא. דו"ח EUS מחודש מאי 2017 הינו כך: באנטרום מודגם ממצא סבמוקוזלי בקוטר 1.5 ס"מ עם שקע מרכזי - בהנחת המתמר - הממצא בעל רקמה זהה לרקמת לבלב - יכול להתאים שארית לבלב, הודגם לבלב במרקם תקין. אבחנה EUS = Gastric Small Pancreatic Rest נשלחה פתולוגיה = לא. המלצות= הממצא בקיבה שפיר ואין צורך במעקב מיוחד. לא בוצע FNA כפי שאתה מבין כי לא ראו צורך. במשך כל אותו זמן ומעת לעת המשכתי להתלונן ואמרתי לרופא שיש לי כאב ברום הבטן וכי בעצם זה לא נרגע, ולא נשלחתי לבירור נוסף. אציין כי אין לי חס וחלילה בחילות או הקאות או ירידה במשקל , אלא רק כאב מידי פעם שמתעורר ברום הבטן להאמצעית ממש למספר דקות , לחץ חזק באזור לעיתים מרגישה אותו כמו שיפוד גם בגב העליון האמצעי, כאשר אני לוחצת עליו עם היד אצבע אני ממש מרגישה את הכאב, זה יכול להיות לעיתים יום יומי או פעם בשבוע לפעמים שוכחת מזה ולפעמים חוזר, לא קשור לאוכל או משהו כזה, כך סתם מתעורר לו כאב ברום הבטן\לחץ וכפי שציינתי גם בלחיצה על המקום אני מרגישה את הכאב. כעט, אתמול,(כבר שנה וחצי מאז בדיקה EUS) חזרתי לרופא בגסטרו שבעצם אותו רופא הוא זה שעוקב אחרי הפוליפ שלי משנת 2009 וסיפרתי לו שוב על הכאב אותו אני חשה מזה זמן רב כאמור, הוא בדק אותי ורשם: "במישוש יש רגישות מעל חיבור צלעות וסטרנום" הוא ביקש שאבצע כעט C.T. מכוון ללבלב עם חתכים דקים. אני מאד בחרדה, מכיוון שאני מתלוננת בעצם על הכאב ברום הבטן מחודש אפריל אולי אפילו לפני משנת 2017. (עוד לפני ביצוע ה-EUS כאמור) עבר הרבה זמן. ואני בחשש גדול שמא ימצא לי משהו מאד מאד מסוכן. שאלתי היא האם זה שביצעתי בדיקת EUS במאי 2017 היו יכולים לראות אם יש משהו בלבלב? הבדיקה שהתבקשה אז היתה מכוונת לפוליפ, ולא לפי הבנתי ללבלב, אך האם זה שראו באנטרום את הממצא שתואר כשארית לבלב, זה אומר שגם בדקו לי את הלבלב? בכל מקרה? רופא הגסטרו אמר שהפוליפ לא יכול לגרום לי לכאב אותו אני מתארת, וכן הבנתי שיכלו לראות בEUS אם חלילה זה היה גיסט, ואמר שרקמת לבלב אותה ראו בבדיקת ה- EUS אינה גורמת לכאב. אני מאד חוששת וחרדה הן מכיוון שאני מתלוננת כבר למעלה משנה וחצי על הכאב ברום הבטן ולא בוצעה לי בדיקה כלשהי לענין זה למעט ה-EUS שכפי שאמרתי היה על מנת לאבחן את הפוליפ הסיסלי. אני מבינה שעלי לבצע כעט C.T. בטן אך אנא ממך מכיוון שהתורים מאד ארוכים, האם זה שעשו לי EUS היה יכול להראות משהו אם היה בלבלב אפילו שהבדיקה לא היתה מכוונת ללבלב? האם מכיוון שזה היה שארית לבלב, אז כן בדקו את הלבלב לדעתך? האם C.T. מכוןן ללבלב בחתכים דקים יכול לגלות עשו מהו אחר? נוסף? אנא ממך תשובותיך וסבלנותך האדיבה בברכה

שלום הנושא של מחלות לבלב הוא מורכב, כפי שגם משתקף מהמכתב שלך סיטי עם חתכים דקים אפשר לעשות במספר פרוטוקטלים. כדי להתוות את התוכנית הטיפולית המתאימה לך, (וזו המלצתי) עליך להבדק פנים אל פנים, בהקדם, על ידי רופא המתמחה במחלות לבלב. שיהיו בשורות טובות, ערו

ד"ר שלום רב, תודה רבה על תשובתך המהירה. שאלתי היתה האם בדיקת EUS שביצעתי בבי"ח בלינסון יכלה לראות גם ממצא חשוד כלשהו בלבלב? או שרק בדיקת C.T. מכוןן ללבלב יכולה לראות ממצא חשוד בלבלב? האם זה שב-EUS ראו מרקם הלבלב תקין אומר משהו? אנא תשובתך לגבי שאלתי זו. תודה מראש

אנא פני לבדיקת רופא בהקדם המקרה מורכב מדי לדיון שלא פנים אל פנים

שלום, סובל מגיסט גרורתי 15 שנה. טופלתי בגליבק, סוטנט , רגורפיניב, עברתי מספר ניתוחים. איך ניתן להשיג ripretinib שקיבלה אישור fda כקו 4 לגיסט. תודה

למיטב ידיעתי לחברה אין נציגות בארץ ולכן לא ניתן לרכוש בארץ או לקבל במתן חמלה. קיים מחקר פעיל במספר מרכזים בארץ עם התרופה אך נשמע שאתה לא עונה על קריטריוני ההכללה. נותר לבקש מהרופא/ה המטפלים שלך לפנות לחברה בחו"ל ולהתעניין לגבי מתן חמלה מחוץ לתכנית או רכישה מחו"ל בהצלחה

שלום רב, אימי בת 65 אובחנה בגידול GIST בגודל 4.5 סנטימטר ש"התיישב" באזור הסמוך לחיבור בין הקיבה לוושט. לא אובחנו גרורות או עוד מקומות בהם הגידול קיים. בדיקות שנעשו הם CT, אנדוסקופיה דרך הפה וביופסיה לגידול עצמו. קיבלנו שני חוות דעת ואנחנו מתקשים להחליט מה לעשות ובמה הסטטיסטיקות תומכות: 1. חוות דעת שקיבלנו מהצוות המטפל שהתדיינו יחדיו (2 מנהלי מחלקות כירורגיה, גסטרואנטרולוג ואונוקולוג) אשר המליצו לטפל טיפול תרופתי בGLIVEC למשך חצי שנה על מנת לצמצם את הגידול ולהימנע מכריתה חלקית של הוושט והקיבה, ואז לנתח ניתוח מסורתי יותר עם שיטת חיתוך wedge incision.לפני מתן התרופה, תתבצע תחילה בדיקת PET ולאחר חודשיים של מתן התרופה תתבצע הבדיקה שוב כדי לבחון את יעילותה. במידה והתרופה תשפיע על הגידול על מנת לצמצמו נמשיך לסך הכל 6 חודשים מתן תרופה ואז ניתוח להוצאת הגידול. במידה ולא תהיה השפעה על צמצומו, יתבצע הניתוח ישירות. לאחר הניתוח, המשך טיפול בGLIVEC לסך הכל 3 שנים. 2. לא להמתין ולבצע ניתוח כירורגי להוציא את הגידול ולאחר מכן טיפול תרופתי בGLIVEC.חוות הדעת השניה ניתנה ע"י מנהל מערך כירורגי באחד מבתי החולים בישראל ומומחה לכירורגיית גסטרו.

בדרך כלל בגיסט של הקיבה מנתחים ואז לפי נתוני הניתוח מקבלים החלטה לגבי הצורך בטיפול משלים בגליבק לשלוש שנים. בגיסט ממקור ושט נניתן לתת גליבק טרום ניתוחי אם הגידול גדול והכירורגים צופים שיתקשו לכרות אותו בשלמות או ללא נזק לאיברים חשובים. גם במטופלים מאד מבוגרים ועם מחלות רקע משמעותיות, כשנראה שניתוח גדול יסכנם יותר משיועיל אפשר לתת גליבק. לא נשמע שזה המצב כאן. בגיסט במעבר בין הושט לקיבה קשה לתת המלצה חד משמעית - ההחלטה צריכה להתקבל על ידי צוות רב תחומי , מעבר על הדמיות לגבי מיקום הגידול והערכת נזק אפשרי בניתוח לאיברים סמוכים… בהצלחה!

תודה רבה ד"ר על התשובה המהירה. מתשובתך ניכר כי הסיבה לשתי חוות הדעת השונות נובעת מכך שבשל הגיסט במעבר בין הושט לקיבה קשה לתת המלצה חד משמעית. על פני חוות הדעת השניה, חוות הדעת הראשונה באמת התקבלה ע"י צוות רב תחומי ולכן אנו באמת נוטים לכיוון הזה מאשר לחוות הדעת אשר ניתנה על סמך חוות דעת של אדם יחיד. שאלתי האחרונה היא, האם זה יכול להיות מסוכן או שהפיתוח יתפתח תוך כדי מתן התרופה ועד למועד הניתוח או למועד בדיקת הPET השניה שנועדה להעריך את הצלחת הטיפול בתרופה?

רוב הגיסטים מגיבים לטיפול בגליבק ואין חשש שבחודשיים-שלושה טיפול עד הפט הבא תהיה גדילה באופן כזה שהגידול יהפוך ללא נתיח קיימת בדיקה גנטית לאתר גנים עמידים לגליבק (מופיעים בכ10%) מהמטופלים אבל לא כדאי לעכב הטיפול עד תשובות הבדיקה

תודה רבה דוקטור, עזרת לנו מאוד!

ד"ר שלום רב, בת 61. בריאה בדרך כלל. לא מעשנת, לא שותה אלכוהול, לא לוקחת כדורים, רזה, יש לי אוסטופרוזיס לא מטופלת עקב אי התאמה לאקטונל (גורם לי להקאות). בעבר עפ"י בדיקת אנדוסקופיה ידוע על בקע בסרעפת מולד. לא לוקחת נוגדי חומצה מכיוון שלא סובלת מצרבת. מכיוון שטרם נמצאה אבחנה לבעיה שלי אנסה לספר לך על מנת למצוא אולי הכוונה ממך בבקשה: אני במעקב גסטרו ומבצעת אחת לשנה אנדוסקופיה וביופסיות מהאנטרום שתמיד יצאו תקינות משנת 2009 עקב פןליפ סיסלי באנטרום אשר גודלו היה בתחילה 5-6 מ"מ, 8-9 מ"מ ובשנת 2017 אותו פוליפ גדל ל- 1.5 ס"מ. מכיוון שמאז (2017 לערך) החלו לי כאבים ברום הבטן לסירוגין, לא באופן קבוע, אלא מידי פעם נשלחתי לעשות בדיקת EUS בבי"ח בלינסון, לשלול גיסט, ונאמר לי אז אחרי שבוצע EUS כי : באנטרום הודגם ממצא סובמוקוסלי בקוטר 15 מ"מ עם שקע מרכזי, הממצא בעל רקמה זהה לרקמת הלבלב, יכול להתאים לשארית לבלב, הודגם לבלב במרקם תקין. אציין כי עד שנת 2017 לא היו לי כאבים בכלל ברום הבטן. תיאור הכאב הינו פחות או יותר: הכאב מופיע פתאום לא קשור למאמץ, לא קשור לאוכל, רוב הפעמים יצא שהגיע בשעות הערב אין לי הסבר לכך, בתחילה הכאב הזה היה בתדירות נמוכה אך בזמן האחרון ההתקפים הללו מופיעים לפחות פעם או פעמיים בשבוע. הכאב הוא ממש קצר כמו בין 2-5 דקות לפעמים נמשך כעשר דקות, כאב לוחץ באמצע הבטן העליונה ברווח הפריד את החזה, לפעמים מרגיש כאילו בתוך העצמות ולפעמים מרגיש בבשר קרוב לאזור הקיבה שמתי לב שכל פעם שהכאב מופיע שם יש לי באותו זמן כאב נקודתי גם בגב מקביל לכאב ברום הבטן, הכאב קורע אותי, איני מצליחה לעזור לעצמי, אני שוכבת כמה דקות עד שזה חולף, כמו כן שמתי לב שבזמן הכאב יש לי כאב נקודתי בגרון כאילו אני נחנקת אך אני מצליחה לנשום רגיל, לא משתעלת או משהו כזה, רק נעשית למספר דקות צרודה מעט. לא לוקחת כדור נוגד כאב מכיוון שזה תוקף אותי למספר דקות אז לא רואה טעם לקחת כדור. מכיוון שהכאב לא חולף אלא בזמן האחרון מתגבר התקף לפחות אחת לשבוע של 5-10 דקות וחולף כלא היה, בוצע לי בגסטרו בדיקות: עשו לי קולונוסקופיה - תקין. מהגסטרו נשלחתי ועשיתי C.T. בטן מכוון ללבלב ונרשם: לבלב תקין. גוש תת רירי בקוטר 1.5 ס"מ בעקומה הגדולה של אנטרום הקיבה. דרכי המרה - תקינות. כיס המרה בגודל תקין. שני מוקדים נוזליים קטנים באיזור הפונדוס. מראה של כיס המרה יכול להתאים לאדנומיומטוסיס בפונדוס. נשלחתי לקורילציה עם בדיקת סונר. בדיקת סונר תקינה. הייתי אצל כירורג - לענין הממצא בכיס המרה - שאמר שהכאב אותו אני מתארת אינו קשור לכיס מרה. הייתי אצל אורטופד לענין הכאב - שאמר שאינו רואה הגבלה בתנועת צוואר שלי שיכול להקרין לאזור הסטרנום והבעיה אינה אורטופדית. הרופא גסטרו - אמר שהממצא באנטרום שהינו שארית לבלב ןלא גורם לכאב. רופא המשפחה - לא יודע למי לשלוח אותי להמשך בירור. בדיקות דם - כולל עמילאז וליפאז אצלי תקינות, למעט בתפקודי כבד ה-AST חריג מעט, במקום 32 יש חריגה שהינה 39. בעבר נאמר לי שיכול להיות שיש לי כבד שומני, לאחר בירור של בדיקות דם שעשו לי, אף על פי שאני רזה וללא שומנים בדם וללא כולסטרול, במשפחה מחלת לב, אין סכרת. שמעתי על תסמונת בשם זולינגר אדיסון ורציתי לדעת האם יכול להיות שעפ"י הסיפור הנ"ל זה יכול להיות שיש לי ולא אבחנו את זה? האם הבדיקות אותן עשיתי עד כה עפ"י מה שכתבתי לך היו מגלות כזה דבר? האם בדיקת ה-EUS שביצעתי בשנת 2017 היתה עולה על כזה דבר? ובכלל מה דעתך, מה יכול להיות הכיוון בכל זאת? תודה מראש על סבלנותך ותשובתך האדיבה.

היי שירה, בכל הנוגע לאוסטאופורוזיס, אשמח להמליץ לך על דנסיטי הסידן האמורפי, כמישהו שמכיר חולי אוסטאופורוזיס שמשתמשים בו ומרוצים מאוד. הרציונל הוא פשוט שדנסיטי נספג בגוף הרבה יותר מאשר תוספי הסידן האחרים (ניתן לראות מחקרים באתר האינטרנט וגם שמעתי חוות דעת של משתמשים).

שלום רב, תודה על פנייתך, האם עשו ביופסיה מהפוליפ 1.5 ס"מ בעקומה הגדולה של הקיבה? למה הפוליפ (שגדל לאורך השנים) לא ניכרת? הייתי פונה אל רופא המטפל (או הגסטרואנטרולוג) עם השאלות הללו. בדרך כלל, פוליפ שגדל צריך להוציא. בברכה, ד"ר גלסברג

ד"ר שלום רב, תודה על תשובתך, אך רציתי לדעת האם הכאב אותו אני מתארת יכול להיות מתאים לתסמונת זוליגר אליסון? לגבי הפוליפ שגדל כפי שציינתי עשו לי בשנת 2017 EUS על מנת לשלול גיסט, נשלחתי עם הפניה לבי"ח בלינסון לבצע -EUS+FNA אך בבי"ח בלינסון לא עשו לי אז FNA כי ראו שהממצא הנ"ל הוא שארית לבלב ונרשם הממצא שפיר ואין צורך במעקב, לכן כנראה רופא הגסטרו לא ראה לנכון צורך להוציאו. האם יכול להיות ששארית לבלב יכול לגרום לכאבים אותם אני מתארת? האם עלי להתעקש לבקש שיעשו לי ביופסיה מהממצא? האם יכול להיות כיוון אחר לכאבים שלי? תודה מראש שוב על סבלנותך ותשובותיך