לידה עם דליפת שתן במאמץ- כרגע בשבוע 37

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

09/12/2017 | 11:21 | מאת: מיכל

שלום ד"ר פיינר, אני בת 39 אחרי 3 לידות וגינליות (עם אפידורל). לפני שנתיים אובחנתי עם צניחת נרתיק/שלפוחית דרגה 1. סבלתי מדליפת שתן במאמץ בקפיצה וריצה אחרי לידה שניה ודליפות בהתעטשויות (בנוסף לקפיצות וריצות) בתדירות ממוצעת של פעם-פעמיים בשבוע אחרי הלידה השלישית. מבצעת תרגול יומיומי של פיזיותרפיית רצפת אגן במהלך השנתיים האחרונות שעוזר באופן חלקי בלבד. אני כרגע בשבוע 37 בהריון רביעי. 1.האם בבחירתי אם לקחת אפידורל או ללכת על לידה טבעית יש יתרון מבחינת מזעור נזקי הלידה מבחינת רצפת האגן? מהי תנוחת הלידה המומלצת? הפיזיותרפיסטיות מאד ממליצות על לידה טבעית שבה ניתן ללדת בתנוחת לידה שונה משכיבה (על שש) וטוענות שבצירי הלחץ יש שליטה טובה יותר על חוזק הלחיצות וסנכרון טוב יותר עם צירי הלחץ. 2.האם במהלך צירי הלחץ (בין אם לוקחים אפידורל ובין אם לא) יש צורך ללחוץ באופן אקטיבי או שצירי הלחץ יפלטו את התינוק החוצה ומספיקות נשיפות תוך כדי מהלך הצירים? אם יש צורך בלחיצות אקטיביות- איך מומלץ ללחוץ באופן שיקטין כמה שאפשר את הנזק לרצפת האגן (האם זה נכון שיש להכניס בטן חזק פנימה ולנשוף נשיפה הדרגתית מאומצת, או אם זה לא מצליח, ללחוץ בכל הכוח כלפי מטה כמו בעת התרוקנות רק לאחר הוצאת כל האוויר?) 3.האם חשוב להתחיל בלחיצות מיד כשמתחילים צירי הלחץ, כלומר לקצר את פרק הזמן של צירי הלחץ ולאו דווקא את פרק הזמן מפתיחה של 10 ס"מ? 4.מתי רצוי להתחיל בתרגילי רצפת אגן אחרי לידה (במידה ויש תפרים ובמידה ולא)? תודה מראש.

מיכל שלום, נתחיל בסוף. על סמך התסמינים שאת מתארת נראה כי קיימת מראש בעייה המצריכה הערכה וטיפול. המלצתי לך היא לבוא להערכה אורוגינקולוגית מסודרת כששה שבועות לאחר הלידה (בתום תקופת 'משכב הלידה'). בנוגע לאפידורל - אין עדות מוצקה בנוגע לקשר שבין אלחוש אפידורלי בלידה לבין נזקים העלולים להתרחש ברקמות התומכות ברצפת האגן. ככלל עיקר הנזק קורה ככל הנראה בלידה הראשונה. מבחינת תנוחת הלידה, אינטואיטיבית נראה שלידה שאינה בתנוחת שכיבה על הגב עשוייה לשפר את מהלך הלידה ואת התברגות היילוד באגן. גם לכך אין הוכחות חד משמעיות אבל באופן זה ליולדת יש יותר יכולת להיות פעילה ומשמעותית בתהליך הלידה וככלל תנועתיות בלידה נחשבת כדבר מועיל מבחינות רבות. בנוגע ללחיצות מומלץ כיום להשתתף בלחיצות רק כאשר מורגש הדחף ללחוץ כלומר בזמן צירי הלחץ לאחר שצוואר הרחם פעור במלואו והראש יורד בתעלת הלידה. בהצלחה רבה ולידה טובה ומוצלחת! ד"ר בני פיינר, מנהל היחידה לאורוגינקולוגיה

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן