נגישות
נגישות

קסטרל - תופעות לוואי ותחליפים

דיון מתוך פורום  ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

29/12/2011 | 09:36 | מאת: עמוס

שלום אני מתנצל מראש אם זו שאלה ארוכה מדי. אני בן 50, בריא בדרך כלל ועוסק הרבה בפעילות ספורטיבית. בשנים האחרונות אני צריך לתת שתן לעתים תכופות, בעיקר בשעות הבוקר. הרבה פעמים זה מלווה בתחושת דחיפות וחוסר יכולת להתאפק, גם אם כמות השתן אינה מאד גדולה. כמעט תמיד הזרם אינו חזק, ובמקרים מסויימים אני חש צריבה בעת מתן שתן. בלילה אני לרוב צריך לקום פעם אחת לשירותים, אחרי כ-4 שעות שינה. רופא המשפחה הפנה אותי לבדיקת אולטראסאונד. תוצאות הבדיקה: שתי הכליות הודגמו בגודל ובמרקם תקינים מערכת מאספת תקינה ללא גודש לא הודגמו אבנים איזור האדרנלים תקין כיס השתן הודגם עם רירית וגבולות תקינים ערמונית הודגמה מעט מוגדלת כ- 33 גרם,במרקם הומוגני בולטת לתוך כיס שתן שארית שתן כ- 50 סמ"ק, יתכן על רקע העמסת שתיה עם תוצאות אלו הופניתי לאורולוג. הוא רשם לי קסטרל 10 מ"ג לטיפול בערמונית המוגדלת. בשל חששות מתופעות הלוואי, ומשום שהסבל כתוצאה מהערמונית המוגדלת אינו בלתי נסבל, העדפתי להתייעץ שוב עם רופא המשפחה. הוא המליץ שאנסה את התרופה במשך מספר שבועות ואראה אם אני רוצה להמשיך. אציין גם שאיני שש לחיות עם תרופה שצריך לקחת באופן קבוע. לאחר עיון מדוקדק בעלון לצרכן לקחתי את התרופה במוצאי השבת האחרונה, לפני השינה (כתוב שם שמומלץ לקחת את המנה הראשונה לפני השינה). זה היה מספר שעות לאחר ארוחה גדולה. לקחתי את התרופה לקראת חצות ולאחר כ-5 שעות קמתי לשירותים. תוך כדי מתן השתן (הזרם היה חזק בהרבה מהרגיל) הרגשתי סחרחורת, בחילה וחולשה ובסיום ההשתנה התעלפתי ונפלתי. הנפילה גרמה בין היתר למכה בגב ובשל הכאבים פניתי למיון, כדי לוודא שלא קרה משהו רציני. במיון הרופא הפנימי התפלא שקבלתי כבר בתחילת הטיפול וללא ניסיון קודם עם התרופה מינון של 10 מ"ג. בטופס השחרור הוא רשם לנסות אומניק או קסטרל 5 מ"ג. בנוסף הוא קבע שההתעלפות מנבעה מהשילוב של השפעת התרופה ופעולת ההשתנה, שגורמת בעצמה לירידת לחץ דם. בעקבות האירוע הזה שוחחתי עם רופא המשפחה ועם האורולוג. רופא המשפחה אמר לי לנסות במשך כמה ימים חצי כדור עד להסתגלות. האורולוג אמר שאסור לחתוך את הכדור (כפי שכתוב בעלון) וגם הסתייג מהמלצות הרופא במיון. לדבריו אומניק עובד בצורה דומה ועשוי לגרום לאותן תופעות לוואי. קסטרל 5 מ"ג צריך לקחת שניים ביום, וה-10 מ"ג מתפרק לאט יותר ולכן עדיף. הוא אמר שצריך לקחת את הכדור מיד אחרי ארוחה מלאה, ושעדיף לקחת במשך היום ולא לפני השינה, כי טונוס השרירים גבוה יותר ביום. לאחר שקראתי על התרופה כאן בפורום, אני קצת חושש לפני שאקח שוב את התרופה ויש לי מספר שאלות: -עד כמה שכיחות תופעות הלוואי מסוג של חולשה, לחץ דם נמוך ודופק גבוה? כמה מהן ממשיכות גם לאחר תקופת ההסתגלות? - קראתי כאן על תרופה טבעית שיכולה להחליף את הקסטרל - האם יש לה פחות תופעות לוואי כאלו? מה היתרונות והחסרונות שלה ואיפה ניתן להשיגה? - האם עלי להפסיק את הפעילות הגופנית שלי (שחייה, הליכה, רכיבה על אופניים ואימון חדר כושר) בתקופת ההסתגלות? בכמה מהשאלות כאן היתה התייחסות לתופעות לוואי שעשויות להקשות על פעילויות ספורט אבל אני לא יודע עד כמה הן שכיחות. - האם התרופה מקטינה את הערמונית או רק מקלה על הסימפטומים? אם היא מקטינה - לאחר שהערמונית קטנה בזכות התרופה אפשר להפסיק? תוך כמה זמן הערמונית תגדל שוב? - לפי נתוני הבדיקות שלי - עד כמה גדולה הערמונית אצלי ואיך זה צפוי להתפתח, בהתחשב בגילי? תודה וסליחה על הפירוט הרב.

לקריאה נוספת והעמקה
01/01/2012 | 10:52 | מאת: יוסי

לעמוס שלום, התופעות שציינת זהות לשלי,כך שאשמח להיות איתך בקשר ישיר. גם לי הומלץ להשתמש בתרופה והיסוסי גבר לאחר מכתבתך.[ תודה, יוסי

02/01/2012 | 10:38 | מאת: עמוס

שלום יוסי תודה על התגובה. אתה מוזמן לכתוב לי ל-amosc at 013.net. עמוס

שלום לך עמוס, מה שתארת הוא אחת מתופעות הלוואי הכי מוכרת בקבוצת "חוסמי אלפא" שהן תרופות הניתנות לגברים שסובלים מהפרעות במתן השתן, בעיקר על רקע של הגדלת הערמונית. אולם- הערמונית שלך ספציפית אינה נחשבת "גדולה" ע"פ הUS שציטטת מדובר בערמונית בגודל תקין לחלוטין לגילך- 33 סמ"ק. למעשה התרופה שניתנה לך מטרתה לשפר את זרימת השתן ולא להקטין את הערמונית, ואצלך כמובן אין צורך בהקטנתה. צדק האורולוג - המינון היעיל לטיפול בקסטראל הוא 10 מג' ואין מה לעשות, יש אנשים שסובלים מתופעות לוואי כמו שציינת, לצד כאלה שאין להם שום הפרעה. ניתן לנסות מינון נמוך של 5 מג' אך זו לא הרמה הטיפולית המומלצת. אומניק 0.4 הוא כדור מאותה משפחה, אך לרוב נסבל יותר אצל אנשים שסבלו מירידת לחץ דם עם קסטראל ואתה יכול לנסות אותו, אך אם גם הוא יוצר תופעות לוואי משמעותיות פשוט אל תיקח את התרופות האלה. לרוטב התופעות קלות וחולפות תוך מס' ימים אב לאם לא- אל תמשיך. אין תרופה טבעית שהיא "תחליף" לתרופות הרגילות אך ישנן מס' תרופות צמחיות שנמצאו יעילות בטיפול לתופעות של הפרעות בהשתנה אצל גברים עם ערמונית מוגדלת (פרחי צבר, דקל ננסי, ליקופן ועוד). אחת מהן היא "פרמיקסון" שמכילה דקל ננסי, וניתן לקבל אותה במרשם רופא ולנסות אולי היא תעזור לך. הערמונית היא איבר שמצוי בגברים בלבד, ובד"כ גדל ככל שמתבגרים, אבל לא תמיד ולא בכולם. לגודלה של הערמונית אין קשר לרמת ההפרעות או לסיכון לסרטן. כרגע עליך להתמקד בהקלת התסמינים (בלי צורך בהקטנת הערמונית). אם תרופות (מכל סוג) לא עוזרות לך וההפרעות בהשתנה משמעותיות, ובוודאי אם אינך יכול לקחת תרופות בשל תופעות לוואי קשות- אזי ניתוח יהיה הפתרון היעיל אצלך. בגודל כזה של ערמונית הניתוח המומלץ יהיה דרך השופכה(ניתוח סגור). אין צורך להפסיק את הפעילות הגופנית או כל דבר אחר- אם אתה מרגיש טוב.

03/01/2012 | 08:18 | מאת: עמוס

שלום ד"ר שירה חתומי. תודה רבה על התשובה המפורטת. אני ושב לנסות שוב לקחת את הקסטרל, לפחות לתקופת מה - כדי לעמוד על השפעתו. לאור הניסיון הקודם שלי אני כמובן קצת חושש. מה תהיה הדרך הטובה ביותר לנסות את הכדור כך שתופעות הלוואי תצטמצמנה? האם זה אפשרי אחרי ארוחת ערב (לא הייתי רוצה בתקופה הראשונה לקחת את הכדור לפני או בזמן העבודה)? אם אני מתכנן פעילות גופנית - באיזה טווח של זמן אחרי לקיחת הכדור כדי לעשות זאת? לגבי תרופות צמחיות ותוספי תזונה: האם לפרמיקסון יש גם גם תופעות לוואי? ראיתי בחנות טבע מספר תוספים המבוססים על פרחי צבר (+ אבץ), על דקל ננסי או גם תכשיר (בשם פרוסטה גארד) שמכיל את שלושת המרכיבים וגם ליקופן וסרפד. האם הם עשויים לשמש תחליף לקסטרל כדי לשפר את ההתרוקנות? האם גם להם יש תופעות לוואי ידועות? מה לגבי תה (חליטה) מפרחי צבר - יכולה להיות לזה השפעה חיובית כלשהי? תודה רבה מאד על התשובות והעזרה - אני מאד מעריך את המאמץ שאת משקיעה במענה לכולם. עמוס

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת